weld77
Æresmedlem
- Ble medlem
- 19.09.2014
- Innlegg
- 22.231
- Antall liker
- 14.785
Dette er tullball.Ja, så lenge man er lønnstager er det ikke lønnsomt å være gjeldfri.
Banken eier 40 % av boligen min, men forbrukslån styrer jeg unna.
For det første eier ikke banken 40% av boligen din. Den eier du/dere 100% av selv (sjekk tinglysingsdokumentene om du er i tvil). Banken har pant i hele boligen din siden det ikke er mulig å realisere 40% av en bolig. Ved tvangssalg får banken det den har sikkerhet for som er en viss sum, ikke en prosentsats, du får resten. Panten er altså til enhver tid begrenset til utestående gjeld. Så lenge du betaler renter og avdrag har banken eksakt null innflytelse på din bolig. Du kan innrede den som du vil, bygge på den, pusse opp, selge den, leie den ut og stort sett gjøre hva du vil. Å si at banken eier X% av boligen er vanlig, men det blir ikke riktig av den grunn. Eneste den stort sett krever er at boligen er fullverdiforsikret.
For det andre så har "lønnsomeheten" av gjeld ingen ting med om man er lønnsmottager eller ikke. Isolert sett så koster gjeld renter, ikke alvverdens nå om dagen riktig nok for boliglån, men det koster noe åkke som. Det som gjør gjeld "lønnsomst" er at det kan brukes til gearede investeringer i noe som stiger mer i pris enn hva man beatler i renter + at inflasjon gradvis spiser opp lånet. Alternativt at å låne penger til en bolig gir lavere løpende boutgifter enn å leie. Hva som til slutt faktisk var mest lønnsomt vet man først når eierforholdet er over.
Dersom boligprisene i Norge skulle finne på å falle mye ville svært mange finne ut at det er svært lite "lønnsomt" å ha gjeld. Det er altså ikke gjelden i seg selv om er lønnsom eller ikke, men hva som skjer med verdien av hva man bruker gjelden til å finansiere. Når noe er belånt så blir ekenkapitalavkastningen større enn hva den ellers ville vært, ditto blir tapene større om ting ikke går helt etter planen.
Fra den store filosofen Warren Buffett:
At rare and unpredictable intervals...credit vanishes and debt becomes financially fatal. A Russian-roulette equation—usually win, occasionally die—may make financial sense for someone who gets a piece of a company’s upside but does not share in its downside. But that strategy would be madness for Berkshire. Rational people don’t risk what they have and need for what they don’t have and don’t need.
Sist redigert: