Politikk, religion og samfunn Nok et genialt trekk av de blåblå!

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • 6

    65finger

    Gjest
    Norsk politikk er en saus, hvor farve og blokk har liten betydning. Burde kalt det en brun saus, for det blir farven når man blander farvene sammen. Brun er ikke gangbart som begrep på seriøse politiske partier, så det får bli uklar saus. Jeg syntes du skriver mye klokt Odd men høyre og venstresiden blir utdaterte begreper når politikk har blitt en lukrativ karrierevei og samfunnsengasjementet svinner. Poenget mitt er at selvtilfredsheten og klappe seg på magen holdningen oss nordmenn, er ikke noe bedre eller verre basert på hvilket parti man tilhører eller stemmer på
     
    Sist redigert av en moderator:
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Kan til opplysning si at jeg er trygt plassert i sentrum politisk, med en ganske pragmatisk holdning til praktisk politikk. Er ikke spesielt fan av dogmer eller ideologier hverken til venstre eller høyre. Og altså: høyresiden er like breddfull av dogmer og ideologi som venstresiden, det er nå glassklart for alle andre enn kanskje høyrelente selv.

    Pr idag er det dog slik at høyresiden har definisjonsmakten i politikken. De bruker begrepet sosialist og sosialisme mye mer enn venstresiden. Disse begrepene er blitt odiøse og uklare, og brukes nå stort sett entydig negativt, mest av høyresiden som sagt. ‘Dette er sosialisme’ smeller det rett som det er fra høyrefolk og freppere. Man hører faktisk veldig sjelden at folk fra venstresiden svarer med samme mynt. Vet ikke helt hvorfor, men begrepet borgerlig er jo intetsigende. Man kunne kanskje sagt egoistisk eller noe sånt men det klinger ikke særlig bra. Venstresiden vil jo alltid stå laglig til for hogg der man fronter utjevningspolitikk som innebærer økte skatter til de som tjener mest, mens høyresiden har lett spill ved å henvende seg til den enkeltes ønske om å sitte igjen med mest mulig selv.
    Rødt har da programfestet at de er ønsker en sosialistisk verden, tom mange gammelkommunister der. Sosialistisk Venstreparti er vel også rimelig klare, lite hint i navet der. MDG er mer en barnehage av identitetspolitiere langt langt ute i sen nye røde tyttebærskauen. SP er jo tradisjonelt ikke sosialister, og er vel delt på midten. Landstein var vel den som ødela det tyradisjonelle partiet og Navarsete var også et nek som aldri burde hatt innflytelse. AP er blanda drops. De kan være saklige i praktisk politikk men liker seg selv best når de kan veive med blodrøde flagg og synge Internasjonalen. Okke som så menger de seg med det rødeste landet har å by på, og det er ikke vakkert.
     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.456
    Antall liker
    6.873
    BT og 65finger: dere må gjerne følge opp med å svare på eller drøfte noen av spørsmålene jeg stiller. Det er ikke naturlover dette her, det er en villet politikk som gjennomføres.
    Poenget mitt var bare at du skal veldig langt til venstre før du finner et parti som ønsker vesentlig sterkere statlig styring og eierskap.

    Det man gjerne oppnår med det er at utenlandske investorer skyr landet, med de konsekvenser det får. Samtidig er det ikke gitt at statlig eiersap er bedre enn privat eierskap. Noen vil sikkert påstå at det er motsatt.

    Når staten i tillegg har enorme eierintresser i utlandet ville det sett litt rart ut dersom vi ikke tillot det samme her. Dobbeltmoral, ville sikkert mange utlendinger ment.
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.110
    Antall liker
    3.206
    Torget vurderinger
    1
    Hvorfor investerer ikke oljjefondet mer i Norge da? Som det står i linken; vi har doblet utenlands eierskap bare side årtusenskiftet og ligger nå et godt stykke bak Sverige og Danmark når det gjelder nasjonalt eierskap.

    Du skal ikke langt til venstre for å finne partier som ønsker å bremse det nasjonale nedsalget og den stadig økende suverinitetsavgivelsen. Sentrum i norsk politikk har på mange måter inntatt den konservative rollen i norsk politikk i den forstand at man ikke radikalt ønsker å endre samfunnssystemet irreversibelt slik som dagens høyreside ønsker. Det radikale venstre er ingen politisk kraft i dag og kan sees bort fra, selv om de mørkeblå hevder det motsatte. Endringskreftene i det norske samfunnet i dag kommer utelukkende fra høyre. De andre har nok med å demme opp og skrubbe.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.104
    Antall liker
    14.657
    Hvorfor investerer ikke oljjefondet mer i Norge da? Som det står i linken; vi har doblet utenlands eierskap bare side årtusenskiftet og ligger nå et godt stykke bak Sverige og Danmark når det gjelder nasjonalt eierskap.
    Du kan eksempelvis spørre høyremannen Sigbjørn Johnsen, som satt i den blåblå Stoltenberg - regjeringen.
    https://www.aftenposten.no/norge/i/WvLkr/Har-penger_-men-bruker-dem-ikke

    En del av forklaringen er nok også at det norske aksjemarkedet rett og slett er for lite for at en står stor aktør kan plassere en meningsfull mengde av midlene sine i det. En annen er risikodiversifisering, det offentlige Norge generelt og Norges Bank spesielt har svært stor systematisk risiko allerede på Norge, det fremstår ikke spesielt klokt å øke denne ytterligere ved å bli en veldig stor finansiell investor i Norge i tillegg.

    For øvrig brukes det hvert eneste år et tårn av oljepenger i Norge, og skille mellom "forbruk" og "investering" er ikke spesielt klart i de fleste tilfeller. Er det "investering" å kjøpe akskjer i Telenor mens det er "forbuk" å finansiere utdanning og helse over statsbudsjettet?
     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.456
    Antall liker
    6.873
    Utdanning er investering. Overutdanning er forbruk.
     

    totte

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.04.2007
    Innlegg
    7.296
    Antall liker
    2.500
    Torget vurderinger
    0
    Poenget mitt er ikke at selvtilfredsheten og klappe seg på magen holdningen oss nordmenn, er ikke noe bedre eller verre basert på hvilket parti man tilhører eller stemmer på
    Det finnes vel til og med eksempler på selvrettferdighet og selvtilfredshet over å høre til de gode i politikken. Mener til og med å ha lest eksempler på slikt i denne tråden.
     
    Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    Helt klart en tendens til et god og generøs-narrativ om seg selv på venstresiden. Samtidig er det et streng men rettferdig-narrativ om seg selv på høyre.

    Gode egenskaper alt, men det er grenser for hvor godt samsvar det er mellom selvbildet og virkeligheten.
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.706
    Antall liker
    8.106
    Torget vurderinger
    0
    Nå har jeg faktisk vært involvert i flyambulansevirksomhet hele mitt voksne arbeidsliv, fra 1978 og til jeg gikk av med pensjon.

    Dette er et omfattende apparat og hver flyging involverer en hel haug med mennesker. Kostnadene er langt større enn bare de flyoperative. En drøss med mennesker på bakken hentes gjerne ut fra en eller annen form for hjemmevakt når Ola Dunk har lekt med tollekniven i lørdagsfylla, eller Kari finner ut at nå skal hun føde!

    De første årene ringte vakthavende lege til nærmeste kontrolltårn ( de store flyplassene, ikke de på kortbanenettet ) og bestillte fly. Vakthavende flygeleder rekvirerte da det flyet/helikopteret som var nærmest og som egnet seg best til oppdraget. Dett var på grunn av at vi var de som hadde best oversikt over hvor det var tilgjengelige fly. Selv har jeg vært med på å rekvirere en SAS DC9 som sto på Høybuktmoen og hadde pause før den skulle sørover til Oslo. De fløy en pasient og lege til Tromsø, kom tilbake og fortsatte rute litt forsinket. Jeg har også rekvirert en av Forsvarets Twin Ottere som fløy Kong Olav til et besøk på finnmarkskysten og som da etter å ha satt av kongen tok en fødende inn til Kirkenes. Kongen ble noe forsinket videre på sin tur, men i følge de som fløy så han det som en selvfølge at flyet skulle brukes når noen hadde silke behov!

    Etter hvert ( husker ikke årstall ) fikk Norving en kontrakt med Helse og sosialdept. som forpliktet selskapet til å ha fly og mannskap tilgjengelige for ambulanseflyvinger H24. Hva dette kostet husker jeg ikke. Pilotene hadde personsøkere eller ringte til kontrolltårnet og informerte om hvor de kunne nås.Det samme med personell i de små kortbanetårnene og brann og brøytemannskap både her og der. Meteorologiske tjenester var også tungt inn i dette. Hvis det ikke var flygeleder på vakt på Høybuktmoen var det en assistent som ringte hjem til flygelederen som da måtte hute seg på jobb. Så piloter og flygeleder kjørte det remmer og tøy kunne holde for å få dette flyet avgårde. Ved flere anledninger måtte jeg ringe til det lokale politikammer å be dem få politibiler til å kjøre til siden og slippe oss fram. Fungerte fint det også! Vi hadde den gangen ingen formell hjemmevakt. Overtiden var greit betalt og man hadde en følelse av ansvar for det samfunnet man var en del av. På dagtid var rutinen den at nærmeste Norving rutefly satte av passasjerene tok ut setene og lastet pasienten ombord, mens ambulanseflyet fløy uten seter ut til der passasjerene og stolene var lastet av og tok ombord stoler og passasjerer. Det var ingen medisinsk utrustning ombord i flyene, det var ren transport. Nødvendig medisinsk behandling ble foretatt av vakthavende lege eller en sykepleier fra pasientens hjemsted. Dette var et meget efektiv TRANSPORT system. Understrekes TRANSPORT, det var ikke et medisinsk tilbud.

    Fra nyttår 1988 ble systemet endret. Air Express fikk da kontrakt på et medisinsk tilbud med en koordineringssentral i Bodø som skulle ta i mot bestillinger og fordele oppdragene og fly med medisinsk utstyr og det skulle alltid være medisinsk personell ombord. Mye likt dagens sykebiler. Det kom da flere nye piloter uten erfaring fra vinterforhold og kortbanenettet i Finnmark. Det ble da bestemt at flyene ikke skulle fly hvis været var dårligere enn det som var minstekrav til værforhold for Widerøe og andre komersielle rutefly. Det vi opplevde var at mange flere pasienter ikke fikk flyransport som de helst burde fått. I Norvingtiden var det ingen minimumskrav til sikt eller skyhøyde for ambulansefly. Man fyllte opp med drivstoff slik at man hadde nok til å gå til en plass der man var sikker på å komme trygt ned og så tok man av og gjorde et ærlig forsøk på komme ned! Dette var rimelig trygt selv om det i dag kan virke hasardiøst fordi dette var piloter som var lommekjent i området de fløy. ( Det er denne lokalkunskapen vi igjen mister når Babcock tar over )

    Etter Air Express har det vært ulike endringer av selskap, fusjoner etc etc. Pr i dag er det AS lufttransport som driver dette. Tidligere har pilotene fulgt med på lasset når man har byttet selskap. At Babcock fra dag en har sagt at pilotene IKKE skulle følge med over og at de som evt ville gjøre det måtte regne med i snitt 400.000,- mindre i årslønn har selvsagt gjort sitt til å forsure stemningen. Babcock har kalulert med å benytte så billige piloter som mulig. Billige i en slik sammenheng er folk med så få flytimer at de ikke er interessante for de store selskapene. De kalkulerer med at unge uerfarne piloter vil ta jobber hos dem nesten uansett lønn for å få flytimer/erfaring nok til å få en "ordentlig" pilotjobb. Andre selskaper, som Norwegian forlanger betaling for å slippe til styrmenn som betaler for å få lov til å jobbe! Det kalles i bransjen "Pay to fly"! Et bedriten system, uansett hvrodan man ser på det!

    Ulempen med at Babcock vil drive på denne måten er at de vil få en ( kalkulert og beregnet ) gjennomtrekk av piloter. Når de blir erfarne vil de "forlate skuta", og man vil i et av verdens mest krevende (værmessig) områder med korte rullebaner ha en luftambulanse, som er forutsatt å fungere i drittvær, bemannet med piloter som har "noe begrenset" erfaringsnivå! For de av dere som tror at "en pilot er en pilot" så er ikke verden riktig slik. Dette er på mange måter et håndverk og evne og dyktighet kommer med erfaring.

    At flyene står i dag beror nok mest på at såvidt mange har sluttet at Luftransport ikke klarer å fylle vaktlistene. I Alta var det 15, 7 har sluttet og 3 jobber oppsigelsene sin. De har 3 måneder oppsigelsestid og vi kan nok regne med at flere leverer oppsigelse før 3.mai. Etter alt bråket med Babcock så langt og de holdninger selskapet har lagt for dagen vil nok ikke veldig mange av pilotene søke jobb der om de kan unngå det. Og få vil bli der en dag lenger enn nødvendig. Når du ikke lenger har tillit til arbeidsgiveren er det ikke liv laga å fortsette i arbeidsforholdet. Tror ikke mange her ville spist kameler mothårs av hensyn til "sosialt ansvar" overfor pasientene.

    Mine 5 kroner settes på at vi kun har sett begynelsen i en lang såpeopera som heter "norsk luftambulansevirksomhet" Hvordan dette vil ende aner ikke jeg. Det eneste jeg tør anta er at FrP og H representanter fra Finnmark på Stortinget ikke bør planlegge for hardt på å bli gjenvalgt! Sammenslåing av Troms og Finnmark fylker synes ikke å være en vinnersak for disse partiene heller! Så valget i Finnmark skal bli interessant og noe valgforskere nok vil bryne seg på!
     
    Sist redigert:
    C

    cruiser

    Gjest
    Nå bor og jobber mesteparten av personellet knyttet til flyoperasjonen på basen og jobber turnus. Det er også få "ordentlige" pilotjobber igjen og de fleste jobber under samme betingelser. Kan ikke se hvorfor gjennomtrekken skulle bli større her enn andre plasser.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.104
    Antall liker
    14.657
    @Spiralis - har du greie på hvor mange det pleier å være som har levert anbud på denne tjenesten opp gjennom årene? Denne gangen var det 2, er det mange eller få til dette å være?

    Og det var nevnt et krav om 100 landinger på det norske kortbanenettet for å kunne fly, er det egentlig veldig mange? Hvor mange av sorten har en pilot i Widerøe pr. uke sånn ca?
     
    Sist redigert:
    C

    cruiser

    Gjest
    Et widerøe fly kan gjerne ha 7-8 landinger på et skift, halvparten av dette pr pilot. Dette er selvsagt avhengig av rute, flyr du værnes torp har du selvsagt mange færre og ingen av dem på kortbane.
     

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.215
    Denne er god:

    "Telle var mandag sykmeldt og ikke tilgjengelig for kommentar, opplyser Helse Nord og Bedriftskompetanse. Nestleder Inger Lise Strøm overtar som fungerende styreleder, og er kritisk til mediedekningen Telle har vært utsatt for.

    – Hun har vært utsatt for et umenneskelig press og har valgt å trekke seg av hensyn til Helse Nord."
    https://www.dn.no/nyheter/2018/05/14/1647/Helse/-hun-har-vaert-utsatt-for-et-umenneskelig-press

    Her snakker vi umenneskelig press dere. Styreleder som ikke oppgir sine økonomiske interesser etter å ha blitt instruert at det må hun gjøre blir utsatt for "umenneskelig press" når media finner ut at hun har vært totalt inhabil. Makan til å plassere henne i offerrollen. Hun er intet offer.

    Det er hennes egne handlinger som gjør at hun nå mister sitt fett betalte styreverv.

    DN har tidligere skrevet at Telle var på flere styremøter der anbudet på ambulansefly var tema, men ikke fortalte om sine egne bindinger til én av søkerne før etter tildelingen.
    Hun har hatt noen muligheter til å gjøre det rette og har hatt klar instruks på at det måtte hun gjøre, men gjorde det ikke før det hele var altfor sent. Umenneskelig press å bli ferska i noe som enten er, kan være, er nært eller ikke enkelt kan skilles fra korrupsjon? hah!

    Bra vi får luket ut ledere som driter i habilitet. good riddance!

    edit:
    https://www.nrk.no/norge/marianne-telle-solgte-konsulentoppdrag-til-helse-nord-1.14049741

    Babcock er visst ikke første gang heller.
     
    Sist redigert:

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.110
    Antall liker
    3.206
    Torget vurderinger
    1
    De er noe av det ypperste Det Moderne Norge har frambrakt;)

    Blir matt i knærne jeg også. Så sikkert forelsket ja.
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.706
    Antall liker
    8.106
    Torget vurderinger
    0
    Nå bor og jobber mesteparten av personellet knyttet til flyoperasjonen på basen og jobber turnus. Det er også få "ordentlige" pilotjobber igjen og de fleste jobber under samme betingelser. Kan ikke se hvorfor gjennomtrekken skulle bli større her enn andre plasser.
    Neida. Det bor noen få piloter i Kirkenes av de som flyr fra basen her, men ganske mange/flertallet er pendlere.

    Så dårlige betingelser som det Babcock kom med er ikke vanlig i bransjen. Forskjellen nå er at de hos LT hadde en lønn som var så god at de fleste valgte å bli hos selskapet. Etter at LT mistet anbudet og tilbudet fra Babcock ble kjent ( ned 400.000,- ) har flere søkt og fått jobber hos andre selskaper. Babcock har kalkulert med å ansette sylferske folk rett fra pilotskole i Florida, folk som er desperate etter pilotjobber. De er egentlig desperate etter å samle timer slik at de blir interessante for de store selskapene. For slike er ikke en jobb hos Babcock noe annet enn en del av utdannelsen og i en slik sammenheng er lønna av mindre interesse. Som sagt er det en del større selskaper som tar betalt av folk for at de skal få fly som styrmenn og samle timer. Dette er en trend som vil snu og skape store problemer for luftfarten for behovet for piloter er stadig økende. For øvrig noe vi som har jobbet i bransjen har sett mange ganger. Behovet for piloter er veldig syklisk og selskapene klarer aldri å time etterspørselen etter piloter i forhold til tilbudet av ferdig utdannede. Da jeg fikk mitt flysertefikat var behovet så prekert at min instruktør sa at jeg skulle stille meg opp på flyplasse og vifte med sertifikatet så ville både SAS og Braathens komme og tilby meg jobb! Dog valgte jeg et liv der man kommer hjem til familien hver dag og slipper å bo på hotell 180-220 netter i året.

    De som har jobbet for Lufttransport har mye efaring og masse "multi" og "turbintid", de får jobb hvor i verden de gidder å søke. Nå er flere av dem familiefolk og det er ikke så greit å kaste seg rundt og flytte med familien langt avgårde, men flere vil nok gjøre det. SAS, Norwegian og Widerøe tar nok ganske mange av disse som slutter i Lufttransport. Det er noen av dem som spekulerer på Ryan Air også. O'Leary betaler sine piloter ganske OK, blant de beste i Europa, så selv om visse forhold med selskapet suuger så er det nok av interesse for noen av av de som kommer fra LT. Og de som ikke har familie å ta hensyn til har hele midt østen og Asia å velge og vrake i.

    Når det gjelder opplæring hos Widerøe så mener jeg å ha hørt at de har en opplæringstid/tilvenning til vær og korte baner på 10-11 måneder. Det er noe mer enn kravet fra Luftfartstilsynet.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.269
    Antall liker
    18.629
    Torget vurderinger
    2
    Takker Spiralis for faktafylte gjennomganger.

    Litt mer fakta. Resten av artikkelen er også god. Og Telle har gått av fra Helse Nord. Der er det også noen fakta som venter på å bli avslørt.

    Babcock varslet før helgen at de nå vil tilby alle pilotene hos den nåværende opertøren Lufttransport jobb. Samtaler med fagforeningen starter opp senest neste uke.
    - Vi ser på det som et skritt i riktig retning, men det løser egentlig ingenting, sier Carlsen.
    - Rammen er den samme som før, forutsetningene for å lykkes er de samme. Utfordringen er at operatøren som vant la inn en pris som fordret at pilotene må gå ned 20-25 prosent i lønn og vesentlig mer i pensjon. 1. februar sluttet 13 prosent av de ansatte. Selv med en avtale 27. april hadde det ikke vært sikkert det ville løst situasjonen vi står i med manglende beredskap, sier Carlsen, som lover at de skal forsøke å komme til en løsning.

    https://www.dagbladet.no/nyheter/en-varslet-katastrofe/69805388
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.110
    Antall liker
    3.206
    Torget vurderinger
    1
    Høie skal inn på Stortinget og forklare seg. Det kommer det ingenting ut av. Regjeringen har med sin klossete utforming av anbudsvilkårene klart å føkke opp luftambulansetjenesten så ingen vet noe om når den er oppe og går igjen. Kvaliteten på tjenesten kommer antakelig til å bli langt dårligere. Han skal være glad om han slipper søksmål og bør be til Adam Smith om at ingen pasienter mister livet pga flyrotet nå framover.

    Likevel kommer han til å stille kjepphøy og insistere på at han har 100% kontroll. Litt småsnurt for i det hele tatt måtte inn på teppet. Her går alt på skinner, pasienttilbudet er og vil bli suverent, ingen er inhabile og alle på tinget er teite som tillater seg å tvile på regjeringen. Vi har diskutert det før; det viktigste i dagens politikk er: Innrøm ingen feil. Stå knallhardt på ditt uansett. Gå aldri inn i en diskusjon på andre enn egne prinsipper. Denne sporten har Solberg og mannskapet hennes utviklet til perfeksjon.
     
    Sist redigert:

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.633
    Antall liker
    7.295
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    Høie skal inn på Stortinget og forklare seg. Det kommer det ingenting ut av. Regjeringen har med sin klossete utforming av anbudsvilkårene klart å føkke opp luftambulansetjenesten så ingen vet noe om når den er oppe og går igjen.
    Nå er det ikke regjeringen som står for anbudsvilkårene - det er det helseforetaket som har ansvar for.

    I og med at helseforetaksmodellen er slik den er, i tillegg til hvordan offentlige anbud ska gjøres iht lovverket, så har på sett og vis politikerene bundet seg til masta, uten reell instruksjonsrett. Du har nok rett i at det kommer lite ut av utspørringen.

    Johan-Kr
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.110
    Antall liker
    3.206
    Torget vurderinger
    1
    Norsk politikk er en saus, hvor farve og blokk har liten betydning. Burde kalt det en brun saus, for det blir farven når man blander farvene sammen. Brun er ikke gangbart som begrep på seriøse politiske partier, så det får bli uklar saus. Jeg syntes du skriver mye klokt Odd men høyre og venstresiden blir utdaterte begreper når politikk har blitt en lukrativ karrierevei og samfunnsengasjementet svinner. Poenget mitt er at selvtilfredsheten og klappe seg på magen holdningen oss nordmenn, er ikke noe bedre eller verre basert på hvilket parti man tilhører eller stemmer på
    Jeg så begrepet ‘klart som pølsevann’ brukt i en eller annen sammenheng, en artig og god måte å si at noe er uklart på!

    Joda, på mange måter har du rett. Vi har mange partier i Norge, fra ytterste venstre til ytterste høyre. De overlapper hverandre ganske pent og gir en nesten sømløs overgang over hele det politiske spekteret. Fordelen med dette er at alle kan finne sitt parti og dermed sitt talerør. Dette er en styrke for demokratiet i Norge. Men systemet står under press, da vi opplever en stadig økende todeling i norsk politikk, der de mindre partiene i økende grad sees på som støttepartier til de to store både i og utenfor regjering. Legitimiteten til de mindre partiene forvitrer litt hele tiden da de ofte blir negativt omtalt både av politikere fra motsatt leir, i pressen, kommentarfelt og forsøkt redusert til smale særinteressepartier. Dette har ført til at vi i dag ser konturene av et topartisystem på lik linje med svært mange andre land, særlig utenfor Europa. Den utviklingen taper vi på. Nyansene i politikken forsvinner, frontene blir steilere og den pragmatiske samarbeidsmodellen vi kjenner fra norsk etterkrigspolitikk vil gradvis forsvinne. Inn kommer ideologi og markering av forskjeller. Se til USA for hvordan et slikt system til slutt gir et tilnærmet dysfunksjonelt system. Folket er overkjørt av en politisk elite og svarer på dette med å rope etter den Sterke Mann. Vi er ikke der ennå i Norge, men vi har begynt å følge etter i samme retning, med små, men merkbare skritt. En svekkelse av journalistikken som sterk, fri og uavhengig følger ofte med denne utviklingen.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.104
    Antall liker
    14.657
    Nå er det ikke regjeringen som står for anbudsvilkårene - det er det helseforetaket som har ansvar for.

    I og med at helseforetaksmodellen er slik den er, i tillegg til hvordan offentlige anbud ska gjøres iht lovverket, så har på sett og vis politikerene bundet seg til masta, uten reell instruksjonsrett. Du har nok rett i at det kommer lite ut av utspørringen.

    Johan-Kr
    Jepp, og derfor er raljeringen fra opposisjonen så hyklerisk. De (spesielt AP) vet inderlig godt at den samme beslutningen med det samme ambudsgrunnlaget med det samme utfallet ville blitt tatt av de samme folkene selv om statsministeren het Gahr-Støre. Det er en konsekvens av en foretaksmodell AP eksplisitt støtter, og jeg er litt spent på hvordan de skal lage en tankerekke som fører til at en aktør som tar over om et års tid skal få kansellert sin kontrakt, som altså ennå ikke løper, fordi nåværende aktør ikke klarer å levere den tjenesten de er kontraktuelt forpliktet til å levere. Dersom noe slikt skjer å kan bli ganske mange interessante anbudsrunder i det offentlige fremover.
     
    Sist redigert:
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Jeg vil nå heller si at utviklingen har gått og går stikk motsatt vei. Vi skal ikke så mange år tilbake før vi hadde et stort AP og en borgerlig blokk som de to eneste alternativene. Det var helt utenkelig for AP å inngå et formelt samarbeid med noen. Det var enten dem alene eller noe borgerlig. Det var heller ikke så mye rart på venstresiden. Man hadde AP og SV og ... vel det var det. På den borgerlige siden var det H, Krf, SP og Frp. Siste, etter de kom til var der som støtteparti, men ingen av de andre ville ha noe formelt samarbeid med dem heller. Akkurat som med SV på den andre fløyen. Så blokkene var tydelige og alternativene få, og vi endte ofte opp med mindretallsregjeringer fordi man opplevde blokktilhørigheten stor og viljen til å felle en regjering var liten selv om man var uenig i mye, fordi det eneste andre alternativet ble sett på som enda verre.

    Vi fikk en liten periode med et sentrum, og sogar mindretallsregjering av V, SP, og Krf. Men det var et blaff, men det fikk kanskje AP og Høyre til å bli mer villige til å akseptere småpartier i flertallsregjering.

    Siden har det skjedd mye rart. SP skiftet leir og brøt med rine røtter og tradisjoner og det endret blokkene. Frp har gradvis moderert seg og hat blitt tatt inn i varmen, men det mest underlige nå er fremveksten av nye rare partier på venstresiden. SV har blitt stort, de har lagt opp til en mye mer feminin linje som appellerer til nye unge "lesere" og akademia. Kommunistene har gjennomgått forandringer og flere hamskifter men med hovedvekt på AKP-ml og har i dag endt opp som "Rødt", så har vil fått smalere partier som MDG.

    Men det er ikke lenger kun blokkene og den tradisjonelle aksen som gjelder. Vi har sett fremveksten av identitetspolitikken, kulturrelativismen og delvis kulturelt selvhat, og en ideologi som baserer seg mer og mer på hva som føler og identifiserer seg med til enhver tid, og det er en eventyrblanding der alle skal med og alle skal ordnes i et internt hierarki etter hvor "priviligert de er" eller hvor selvutslettende de er villig til å bli. Det er bare å ta en titt på siste landsmøte til MDG så ser man hvor det bærer.

    I en situasjon der ytre venstrefløy er i sterk vekst og der det er helt uforutsigbart hva som er dagens eller morgendagens agenda så får vi en eventyrblanding som er festlig nok, men som er en trussel når venstresiden som blokk er avhengig av støtte og konsensus fra hele Hakkebakkeskogen. Selv AP har endel slike politikere som prøver å trekke partiet til venstre for å demme opp for Rødt, SV og MDG .. og det er selsomt å se hvordan de er på gli og ofrer mer og mer av sin tradisjonelle legitimitet for å tekkes ytterfløyene. Det kommer til å ende opp som en av dem, bare ett av flere mellomstore partier på venstresiden, uten ror og seil, drevet av nye påfunn og pålegg fra uforutsigbare ideologer.

    Er det bra for demokratiet og ikke minst for landet med så mange små og mellomstore partier?

    På høyresiden har det ikke skjedd så mye nytt. Venstre er blitt mer feminint og mer liberalt på en amerikansk måte og litt mindre liberalistisk. Høyre er litt mykere i kantene, men er vel stort sett fremdeles til å kjenne igjen. Store forandringer i Frp og Jensens versjon er ganske anderledes enn CiHs, selv om de er der fremdeles de også, bare ikke med like stor innflytelse. Krf har val også blitt en flau utgave av seg selv og har gått fra å være et fast og forutsigbart parti til å blir mer og mer et parti der følelser og naiv snillisme gjør dem uforutsigbare. Hareide har ikke gjort partiet en tjeneste, og det er ganske langt fra ham til f.eks. Høybråten.

    Så vi har et sammensurium av partier, og nye vil kanskje dukke opp og vokse frem. Vi ender fort opp med usikkerhet, uforutsigbarhet og politikere som blir mer og mer populistisk og heller føyer seg etter kampanjer i avisene og sosiale medier fremfor å ansvarlig forholde seg til vedtak, partiprogram og respektere skillet mellom politikk og administrasjon.

    Det har gått bra så langt, men utviklingen bort fra forutsigbare blokker med akseptabel variasjon avhengig av styrkeforhold går vi nå mer og mer over til en flytende uforutsigbar tilstand der alt er lov og bare fantasien setter grenser for hva som kan ende opp som en regjerings politikk om de er avhengig av støtte fra alt og alle. Det han bli mye rart av hestehandler og merkverdige kompromisser når alle skal ha sitt og litt. Det får underlige nok utslag når Venstre og Krf skal vise til "gjennomslag" for sine velgere, men jeg våger ikke å tenke på hvor mye rart vi kan ende opp med om alle på venstrefløyen skal ha sitt.

    Så jeg skulle ønske at vi fikk en større konsolidering og at vi gikk tilbake til tiden der AP og Høyre var forutsigbare og dominerende på hver sin fløy, med plass til støttepartier og slikt men der man ikke ga dem alle hver sin fjernkontroll. Jeg savner to sterke partier og også et sterkt sentrum som alternativ, men slik er det ikke lenger. Vi kan sikkert ende opp i en situasjon der venstresiden får flertall, uten at noen kan forutse hva det kommer til å føre til.

    Jeg håper og tror at det vil føre til at Senterpartiet vender tilbake til sine tradisjonelle verdier og dropper flørtingen med de røde, eller rettere sagt hva de røde ser ut til å mutere til. Jeg tror de blir et borgerlig sentrumsparti igjen. Krf kan finne på å gå motsatt vei etterhvert som de konservative i partier blir lei av føleriet og myke gutter som ledere, og når de gamle trofaste dør en etter en. Spørs dog om de myke i partiet ikke vil få seg en nesetyver når de oppdager at de havner aller nederst på rangstigen og i offerhierarkiet siden de jo fortrinnsvis er hvite, kristne, og vestlige med en imperialistisk historie. Men da er det for sent og de vil være utradert som parti.
     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.456
    Antall liker
    6.873
    Norsk politikk er en saus, hvor farve og blokk har liten betydning. Burde kalt det en brun saus, for det blir farven når man blander farvene sammen. Brun er ikke gangbart som begrep på seriøse politiske partier, så det får bli uklar saus. Jeg syntes du skriver mye klokt Odd men høyre og venstresiden blir utdaterte begreper når politikk har blitt en lukrativ karrierevei og samfunnsengasjementet svinner. Poenget mitt er at selvtilfredsheten og klappe seg på magen holdningen oss nordmenn, er ikke noe bedre eller verre basert på hvilket parti man tilhører eller stemmer på
    Jeg så begrepet ‘klart som pølsevann’ brukt i en eller annen sammenheng, en artig og god måte å si at noe er uklart på!

    Joda, på mange måter har du rett. Vi har mange partier i Norge, fra ytterste venstre til ytterste høyre. De overlapper hverandre ganske pent og gir en nesten sømløs overgang over hele det politiske spekteret. Fordelen med dette er at alle kan finne sitt parti og dermed sitt talerør. Dette er en styrke for demokratiet i Norge. Men systemet står under press, da vi opplever en stadig økende todeling i norsk politikk, der de mindre partiene i økende grad sees på som støttepartier til de to store både i og utenfor regjering. Legitimiteten til de mindre partiene forvitrer litt hele tiden da de ofte blir negativt omtalt både av politikere fra motsatt leir, i pressen, kommentarfelt og forsøkt redusert til smale særinteressepartier. Dette har ført til at vi i dag ser konturene av et topartisystem på lik linje med svært mange andre land, særlig utenfor Europa. Den utviklingen taper vi på. Nyansene i politikken forsvinner, frontene blir steilere og den pragmatiske samarbeidsmodellen vi kjenner fra norsk etterkrigspolitikk vil gradvis forsvinne. Inn kommer ideologi og markering av forskjeller. Se til USA for hvordan et slikt system til slutt gir et tilnærmet dysfunksjonelt system. Folket er overkjørt av en politisk elite og svarer på dette med å rope etter den Sterke Mann. Vi er ikke der ennå i Norge, men vi har begynt å følge etter i samme retning, med små, men merkbare skritt. En svekkelse av journalistikken som sterk, fri og uavhengig følger ofte med denne utviklingen.
    Regjeringen består av tre partier og er avhengig av enda ett for å ha flertall. I den praktiske politikken har de små partiene fått større gjennomslag enn oppslutningen tilsier. I tillegg har Arbeiderpariet knapt stått svakere på svært lenge. Statsministeren virker ikke som å ha noe ønske om å være den sterke mann, hun framstår heller som en diplomatisk kvinne.

    Så for meg virker det heller som at utviklingen går motsatt vei av det du mener.
     

    AndersR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.05.2011
    Innlegg
    5.262
    Antall liker
    4.064
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Gjestemedlem:
    Ikke nødvendigvis helt enig i konklusjonene dine, men jeg må bare få lov til å skyte inn at det er godt å se at du har funnet tilbake godformen igjen og viser at du fremdeles evner å skrive kvalitetsinnlegg på forumet.

    Håper det varer!
    :)
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.104
    Antall liker
    14.657
    Og Telle har gått av fra Helse Nord. Der er det også noen fakta som venter på å bli avslørt.
    Det kan tolkes på to måter:

    1) Det kan komme / vil komme mer snusk, eller er noe ordentlig juice i den aktuelle habilitetssaken.
    2) Hun skjønner, uvanlig nok for en person i et offentlig foretak, at situasjonen nå er slik at hun ikke kan fortsette uansett hva som faktisk har skjedd eller ikke. Det tilhører i såfall sjeldenhetene at man ikke klamrer seg fast uasett hvor mye støy og problemer det måtte skape fremover.
     

    Larson

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.01.2014
    Innlegg
    11.476
    Antall liker
    4.215
    Bra analyse der deph. Vi kommer ikke til samme konklusjoner, men du fortjener skryt for et bra innlegg. uenig i deler av analysen rundt AP. Vet ikke helt om ytre venstre vokser så mye da. SV og Rødt opptar tomrommet som AP har forlatt der høyresiden i AP har hånda på rattet, noe velgerne misliker. Derav økt oppslutning om R og SV. Stoltenberg 1 fikk 24 % stemmer, og Støre 27% for å henge seg på høyresidens løsninger. Rødt er ikke kommunister, og venstresiden kan ikke sies å være fremadstormende. At R får 1 på Stortinget er bare sunt. Det er en høyrebølge i hele Europa og i Norge, ingen venstrebølge
     
    Sist redigert:

    Trane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.09.2003
    Innlegg
    8.307
    Antall liker
    7.411
    Torget vurderinger
    4
    Denne saken får antakelig røde Larson til å klikke i vater, og det er vel ikke alt jeg er prikk enig i selv heller, men det forklarer mye om hvordan Erna Solberg er som leder. En god og sterk leder trenger ikke nødvendigvis fremstå som en skruppelløs Haakon Lie. Det er ikke nødvendigvis åpenlys maktbruk som er eneste eller beste middel. Erna Solberg er uansett nå den lengst sittende statsministeren i Høyres historie og hun er vel også den lengst sittende Høyrelederen. Man blir ikke det ved å være en svak leder slik mange synes å tro Solberg er.

    Erna Solberg har gjort Høyre til det ledende styringspartiet i Norge. Det er sannsynlig med valgseier også i 2021 | Sigbjørn Aanes

    Solbergs strategi før 2013 handlet om å finne politisk fellesskap gjennom samarbeid i komiteene på Stortinget.

    Det gikk under radaren til mange. De fire partiene jobbet seg sammen i viktige saker. Samtidig ble det stadig flere møter mellom Solberg, Siv Jensen, Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande.

    Denne kvartetten skulle bli avgjørende for å lykkes i 2013, og etter hvert for at man klarte gjenvalg i 2017. Jeg er en av dem som har deltatt i flest møter mellom de fire. I perioden 2013–2017 ble disse møtene kalt 5c, etter paragrafen i samarbeidsavtalen som regulerte disse møtene. I møtene var det ofte tydelig hvorfor Solberg hadde lykkes med sitt prosjekt.

    Det var skapt en tillit, en bunnsolid tillit mellom de fire. Respekt og forståelse. Uten det hadde ikke Solberg vært statsminister i dag.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.972
    Antall liker
    40.229
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Og Telle har gått av fra Helse Nord. Der er det også noen fakta som venter på å bli avslørt.
    Det kan tolkes på to måter:

    1) Det kan komme / vil komme mer snusk, eller er noe ordentlig juice i den aktuelle habilitetssaken.
    2) Hun skjønner, uvanlig nok for en person i et offentlig foretak, at situasjonen nå er slik at hun ikke kan fortsette uansett hva som faktisk har skjedd eller ikke. Det tilhører i såfall sjeldenhetene at man ikke klamrer seg fast uasett hvor mye støy og problemer det måtte skape fremover.
    Det kan også hende at det var helt innafor som styreleder å gi administrasjonen fullmakt til å kjøre anbudsprosessen, men at det nå er eskalert til et punkt hvor styret må være langt mer aktive enn tidligere. Da funker det ikke med en inhabil styreleder, ikke engang med noe som kan gi inntrykk av inhabilitet. Så kan man i etterpåklokskapens navn spørre om ikke styret burde vært mer involvert tidligere, men det er heller ikke opplagt at saken ville blitt bedre håndtert da.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Gjestemedlem:
    Ikke nødvendigvis helt enig i konklusjonene dine, men jeg må bare få lov til å skyte inn at det er godt å se at du har funnet tilbake godformen igjen og viser at du fremdeles evner å skrive kvalitetsinnlegg på forumet.

    Håper det varer!
    :)
    bert.jpg
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.269
    Antall liker
    18.629
    Torget vurderinger
    2
    Aha! - de blågrå's lærebok???
    Kanskje at folk ikke aner hvor godt de har det og hvor forjævlig det er dit man er på vei. Levelige arbeidsforhold for "pøbelen" ble et kortlivet eksperiment. Fra Gerhardsens 3. og 4. regjering (1955-1965) til disse dager. Det er ikke mange år.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.234
    Antall liker
    12.865
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Tror nok du er inne på noe her... dagens velstand har nok ført folket ut i likegyldighet.... å tenke, bry seg, resonnere er mye mer slitsomt enn Netflix...
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.706
    Antall liker
    8.106
    Torget vurderinger
    0
    Spiralis har vært "noe fraværende" fra dette forum den siste tiden. Det har sin naturlige forklaring i at Fru Spiralis dro til på elgjakt på E4 i Nord Sverige! Hr. Spiralis var kun tilskuer og helt uskyldig i nedleggelsen av elgen! Bortsett fra slike detaljer som jaktider og jaktrett og jakt på annen manns grunn, gikk det greit for Hr og Fru. Desto værre gikk det for elgen og jaktvåpenet, min kjære Superb! Nå består dagene med leting etter evt ny bil, krangel med forsikringselskap og innhenting av anbud på reperasjoner. Men innimellom vil jeg nok dukke opp her også.

    Så tilbake til AMBULANSEFLYSAKEN!

    Jeg mistenker at når flere piloter ansatt i LT leverer sine oppsigelser vil Minister Høie ( den dyktige med full kontroll! ) se seg nødt til å be Babcock pent om å ta over tjenesten tidligere enn det anbudet sier. Dette vil selvsagt føre til økonomiske krav fra Babcock, som like selvsagt vil bli innvilget. Personell uten påkrevet opplæring, men selvsagt med gyldige flysertifikater vil få dispensasjoner slik at de kan fly på kortbanene ( dette er selvsagt HELT TRYGT! og man kan jo bare undres over hvorfor de dumme kravene var der til å begynne med!?? ) Minister Høie vil få ros fra sine venner i H, frP og KrF for handlekraft og omtanke for befolkningens helse!

    Og kanskje vil vi en vakker dag se en gravende journalist finne ut at dette totalt sett koster mere penger enn om LT hadde fått sitt anbud antatt på grunnlag av "kvalitet"! Og om ikke annet har man nå argumentasjonen klar for hvorfor babcock neste gang MÅ få anbudet, selv om de eventuellt er dyrere. For slikt "kaos" kan vi ikke ha en gang til! Det som i dag er "helt trygt og uten å sette pasientsikkerheten i fare" vil om 6 år bli sett på som uansvarlig "kaos"!

    Den siste "avsløringen" i saken jeg har fått med meg er at Babcock er involvert i produksjon av atomvåpen! Kjekke gutter!
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Pft. Se til Australia. Det klarer bønder i utmarken seg helt fint med en liten Cesna og trenger ikke noen superbe Skodaer for regelmessig proviantering i sivilisasjonen. Finnmarkingene burde lære av dem. Elgproblemet forsvinner som dugg for solen. (den der gule greien som skimtes mellom St.Hans og skolestart.)

    Pløy/måk en rullebane på gården så er problemene over.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    16.234
    Antall liker
    12.865
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Jeg har ikke undervist i barne eller ungdomsskole, men jeg har undervist tilsammen ca 4 år fulltid i voksenopplæring, og omtrent det samme for enkeltfag i VK2/ VG3. jeg skjønner ikke en dritt av opplegget i norsk skole nå for tida... virker som om NPM har overtatt hele greia....
     

    Trondmeg

    Æresmedlem
    Ble medlem
    28.12.2003
    Innlegg
    13.194
    Antall liker
    8.424
    Torget vurderinger
    12
    Gode poenger om maktarroganse og manglende systemforståelse. Synd overskriften ikke treffer bedre, det bygges ingen ny stortingsgarasje......
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn