^ Men er høyrisikoinvesteringer det som gir økonomisk vekst i et samfunn? Er det en gang et betydelig bidrag til vekst og konkurransekraft? Argumentasjonen for lavest mulig skatter hvilker på en kausalitet som sier at samfunnets velstand betinger et konkurransedyktig næringslliv, og videre at et konkurransedyktig næringsliv betinger et skattesystem som er innrettet slik at noen få enkeltpersoner blir enormt formuende. Og jeg er interessert i å finne ut om den kausaliteten holder vann siden jeg tviler sterkt på det.
Oi, her har du konstruert deg en merkelig problemstilling. En uløselig ligning, for å si det matematisk. Men det blir mer forståelig, hvis man "løser opp parantesene":
Men er høyrisikoinvesteringer det som gir økonomisk vekst i et samfunn?
Det er mange faktorer som gir økonomisk vekst. Investeringerer er en av de. Noen investeringer er trygge og lavrisiko. Feks bygging av infrastruktur. Det kan Staten ta seg av. Andre investeringer er høyrisiko, og utføres best av private med høy kompetanse og den ekstra "driven" som man får når ens egne penger er på spill.
Er det en gang et betydelig bidrag til vekst og konkurransekraft?
At inovasjon og teknologisk utvikling gavner samfunnet, trenger vi vel ikke å debattere ytterligere? Veldig mye forskning skjer i privat regi; High tech, romfart, medisin, etc etc. Du som er SivIng vet vel det?
Argumentasjonen for lavest mulig skatter
Her har det sneket seg inn en stråmann. Ingen her inne, meg bekjent, som argumenterer for "lavest mulig skatter". I Norge, for å holde oss på hjemmebane, trenger vi et "passe høyt" skattenivå for å løse fellesoppgavene/drifte velferdssamfunnet. På den annen side så må iklke skattenivået bli så høyt at det reduserer produktiviteten (Laffer-kurven). Det er nemlig hva vi nå ser i SV sitt bidrag til forrige og kommende års statsbudsjett. Hvor spesielt formueskatten er ødeleggende.
at noen få enkeltpersoner blir enormt formuende
Vi har en miks av mange med små formuer, og noen få med store formuer. Begge grupper er samfunnsnyttige. De med store formuer tar de store investeringene, og visa-versa. Det store flertall av næringsdrivende sliter. Lange dager og store personlig offer. At noen få lykkes, fungerer som en gulerot og inspirasjon. Dessuten svinger dette og utjevner seg over tid. Ikke heng deg for mye opp i øyeblikksbilder. Konjukturendringer, bransjeglidninger, krig, klima og andre typer "force majeure", bidrar til at den private kapitalen flyter rundt og skifter hender. Rik i dag, fattig i morgen. Dette er spillets natur.
Litt forenklet kan man si at kostnaden med privatkapitalismen nå til dags er 1,5% pr år. Dette basert på gjennomsnittlig 3% avkastning etter inflasjon. Før skatt. Hvor kommer 3%-tallet fra? Jo, det er Handlingsregelen. Hvor mye Norge kan bruke at Oljefondet pr år, uten å tære på fondet. Når noen av verdens dyktigste forvaltere i Norges Bank plasserer Oljefondet på global basis, så sitter de altså igjen med 3% avkastning, etter inflasjon. Derfor er dette en representivt normtall i regnestykker som dette. I motsetning til Staten, så må de private dog betale (over) 50% skatt, slik at det de sitter igjen med er 1.5%-ish. Pro Anno.
Så kommer rosinen i pølsa: Dersom det private næringslivet er feks 2% mer effektivt enn det offentlige, så har altså samfunnet "tjent" 0,5%.
Sosialisters tendens til å nedsnakke næringslivet, skyldes i stor grad uvitenhet. Skal man forklare det vakre med privat næringsliv, er det derfor enklere å visualisere seg to bondegårder, som ligger ved siden av hverandre. De drives av hver sin familie. Den ene familien driver gården på statens vegne, mot en fastlønn. Om høsten sender staten en lastebil og henter all innhøstingen.
Den andre gården eies av samme familien som driver den. De produserer i egen regning og selger innhøstingen i det åpne marked.
-Hvilken familie tror du leverer den største avlingen?