Heilt feil, og den misforståelsen kommer av at regjeringen foretok et stunt vedrørende skatt - noe som alltid får Høyre til å se rødt. Så lenge det ikke fører til aktivt lederskap for å minske forskjeller òg å ta aktivt styring over utviklingen i samfunnet, er det langt fra noen 'venstrevridning'. Kun et hjelpeløst stunt.Om det har vært en dreining av AP praktiske politikk siste årene, så har denne vært mot venstre.
Ved å feks fjerne pålegget NB har om å selge norske kroner for 82 milliarder i året. Noe som er en hovedårsak til fortsatt høye renter, mens resten av verden setter rentene ned.hvordan skal de instruere Norges bank mener du?
Aktiv politisk styring er han absolutt for. Manglende politisk kontroll over strømpriser er vel alltid det første han tar opp feks.og det er Trond Giske en forkjemper for?
Skatt fra oljeselskapene må veksles inn i norsk valuta. Her er det åpenbart at balansen ikke er god nok, siden det samtidig medfører langt lengre periode med høye renter enn resten av verden.Hvorfor pålegges NB å selge NOK for 82 miliarder i året?
Eg veit ikkje heilt om eg kjøper at det har skjedd ei veldig sterk vriding til høgre sidan Giske gjekk av som nestleiar i 2018? Snarare er vel Ap/Sp-regjeringa prega av ein del små utfall i retning venstre, som @MML skriv. Kanskje delvis for å koma SV i møte, men eg har vanskar med å sjå at Ap har gått hardt til høgre post-Giske?Tradisjonelt har det i ledelsen i Ap alltid vært minst én fra venstresiden representert. Einar Førde, Torbjørn Berntsen, Trond Giske osv. Nå er det rensket for opposisjon i ledelsen, noe som har ført til høyredreining, hvilket igjen fører til at Giske òg venstresiden får støtte fra særlig grasrota i partiet.
Staten mottar skatt i NOK fra oljeselskapene og skal bruke det som ikke går inn i statsbudsjettet til å overøfre til oljefondet, som kun investerer i utlandet. Hvordan mener du at de skal få til det uten å selge norske kroner og kjøpe valuta? Eller for å spør på en annen måte - hvordan ville du kjøpe en aksje i Apple eller amerikansk statsgjeld uten å gjøre en valutaveksling til USD ved å selge NOK og kjøpe USD?- Staten pålegger Norges Bank å selge 82,1 milliarder kroner ekstra i 2025. Det kan gi lavere kronekurs - og en lengre periode med høy rente, mener Nordea. Krona er svak. Det gir dyrere utenlandsferier for folk flest, og gjør det vanskeligere for Norges Bank å sette ned renta.
I utgangspunktet skulle jo dette gjera at kjøp/sal av valuta ikkje påverka kronekursen noko særleg. Altså, oljeselskapa kjøper NOK for å betala skatt, og vi kjøper USD for å kjøpa amerikanske tech-aksjar. Eg har sett eit argument for at oljeselskapa kjøpar NOK på strategisk gunstige tidspunkt, medan NB ikkje gjer motsvarande vurderingar. Anar ikkje om det er rett, eller om det har noko å seia.Staten mottar skatt i NOK fra oljeselskapene og skal bruke det som ikke går inn i statsbudsjettet til å overøfre til oljefondet, som kun investerer i utlandet. Hvordan mener du at de skal få til det uten å selge norske kroner og kjøpe valuta? Eller for å spør på en annen måte - hvordan ville du kjøpe en aksje i Apple eller amerikansk statsgjeld uten å gjøre en valutaveksling til USD ved å selge NOK og kjøpe USD?
Når tenkte du de skulle veksle den da? Størrelsen i seg selv de må handle er uansett ikke påvirket av når de gjør det, men av inntektene fra petroleumssektoren og hvor stort hullet som må tettes på statsbudsjettet er. De gjør prognoser for hvor mye de må kjøpe eller selge, så handler de noenlunde jevnt gjennom året med justeringer opp eller ned etter hvert som forutsetninger endrer seg.Det er ikke slik at utenlandsk valuta MÅ vekles inn umiddelbart. Særlig ikke dersom dette medfører høyere renter. Da trengs ikke 'følge nøye med', men aktiv politisk styring.
Argumentet for å bruka kjøp/sal av NOK strategisk for å regulera kronekursen er vel eigentleg spørsmål om vi skal ha flytande eller fast kurs. Skal vi først ha (ev. fleksibel) fastkurs, greier eg ikkje heilt å sjå kvifor vi utelukkande skal ha det ut frå kva små teknikalitetar kan gje.Når tenkte du de skulle veksle den da? Størrelsen i seg selv de må handle er uansett ikke påvirket av når de gjør det, men av inntektene fra petroleumssektoren og hvor stort hullet som må tettes på statsbudsjettet er. De gjør prognoser for hvor mye de må kjøpe eller selge, så handler de noenlunde jevnt gjennom året med justeringer opp eller ned etter hvert som forutsetninger endrer seg.
Jo. Skatt, inflasjon og renter er alt sånt som påverkar fordelinga. Men meiner du vi burde ha fastkurs mot EUR/USD?Alt styrt av økonomiske eksperter, ikke av politikk. Økonomiske eksperter har intet ansvar for fordeling.
Politikk er å drive aktiv fordeling.
Du mener jo å ha svaret på alt så jeg er fortsatt nysjerrig på hvordan du vil at regjeringen skal løse dette ved en eller annen marsjordre til Norges Bank. Staten får et lite fjell av norske kroner - hva skal de gjøre med de?Alt styrt av økonomiske eksperter, ikke av politikk. Økonomiske eksperter har intet ansvar for fordeling.
Politikk er å drive aktiv fordeling.
Tror hun kan se langt etter ny nominasjon nå.Moroa vil ingen ende ta.
TV 2: Ingvild Kjerkol vurderer å saksøke staten
Tidligere helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol varsler at hun vil vurdere å gå til søksmål mot staten, skriver kanalen.www.vg.no
Påminnelse:Tidligere helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) varsler at hun nå vil vurdere å gå til søksmål mot Staten ved Regjeringsadvokaten etter at hun tapte på alle punkter i Felles klagenemnd forrige uke.
– Vedtaket til Felles klagenemnd skaper stor uforutsigbarhet for alle som har studert på universitet- og høyskolenivå. Det er også vanskelig for mine klienter å forstå at loven kan være slik Felles klagenemnd legger til grunn. Nå skal Kjerkol og medstudenten vurdere om dette er en sak domstolen bør se på, skriver Kjerkols advokat Marianne Klausen i en e-post til TV 2.
Hvis Kjerkol går til søksmål, vil det bli mot Kunnskapsdepartementet som vil bli representert av Regjeringsadvokaten. Altså regjeringen hun selv satt i som statsråd frem til april i år.
Det gjelder vel alle toppolitikere, liten yrkespraksis. Ikke alle som er utdannet lærer engang.Jeg måtte sjekke bakgrunnen hennes ... utover noen år som lærer ved VGS har hun tilsynelatende ingen yrkespraksis å vise til utover politikken....
Hadde er vel ordetHun har jo master og greier da.