Politikk, religion og samfunn President Donald J. Trump - Quo vadis? (Del 2)

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.279
    Antall liker
    34.816
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    er det nå blitt en asbjørnsfornærmelse å etterlyse maktanalyser og analyser over maktpolitikk i stedet for disse evindelige trump er dum?

    lettvinte ideer? det er vel et spørsmål om hvilket perspektiv vi gidder å diskutere ut fra. ikke at jeg sitter inne med noen løsning. men jeg forstår at jeg tråkket på en tå når jeg omtalte en artikkel du likte som møl. det er møl i betydningen som jeg tidligere har fortalt. den eneste tanken som du tviholder i den som genial innsikt, ut over å si at trump avviker fra normen, er at kanskje noen nå også faller fra, litt som en liten bisetning i det hele. og det var mer som en magefølelse. det er ikke som du sier at en trenger å skrive 300 siders analyser; en kan like gjerne skrive korte innlegg og henvisninger som angår andre perspektiv, enn de 300 innlegg om at fyren er en idiot. intet er lettere enn å si at trump er dum. slik sett kreves det ikke mye. det et vel der vi er uenige.

    her er mer:

    Neida, jeg blir ikke så lett fornærmet, og jeg synes vel heller ikke Reichs artikkel var spesielt genial, men han påpeke noen tegn i tiden som jeg opplever som en reell disturbance in the force, om du vil. Hvis man først skal bruke begrep som "maktanalyse" bør man vel også legge merke til hvordan reell makt og innflytelse er i ferd med å forskyve seg. Og det er ikke til Trumps favør. Han holder på å miste grepet. Som nevnt synes jeg vi har diskutert maktfordelingen i det amerikanske samfunnet siden Fela startet American Revolution-tråden for ganske mange år siden, så det må da være lov å konstatere at Trumps seneste innfall (hva det nå enn er den dagen) er nok et bevis på at mannen er splitter pine uten å gjenta hele resonnementet om i hvilken grad presidentens personlige uegnethet har eller ikke har betydning for reell politikk.

    Interessant twitter-tråd. Legg merke til hvilke presidentkandidater som har uttrykt interesse ("Warren. Harris. Castro. Biden. Buttigieg. Bernie in 2016.") og legg merke til hva Trump-administrasjonen gjorde med tilsvarende initiativer nokså fort etter at de overtok. Ikke f..n om at føderale myndigheter skal holde på med noe slikt. Da blir det mest å skrive det opp på ting-som-må-gjøres-listen for den dagen mer normale mennesker har hendene på rattet igjen, eller å håpe at enkelte byer har tilstrekkelig kontroll på eget politi til å kunne gjøre slikt lokalt.
     
    Sist redigert:

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.279
    Antall liker
    34.816
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    dette er tull!
    det fins de som krever dette, men det er slett ikke alle, og aller minst de som tenker ut over slogans. a la skatt er tyveri.

    så å si at det inkluderer nedleggelse er - som annet - bare uredelige argumentasjon. du burde kunne yte bedre. men det passer vel dårlig inn i den argumentative strategien du har lagt deg på.
    Inkluderer, dvs at blant alle kravene fra demonstranter under banneret "defund the police" finnes det også de som krever regelrett nedleggelse. Derfor nevnte jeg det. Det er faktisk et av virkemidlene som diskuteres på ramme alvor. Det betyr ikke at alle som argumenterer for "defund the police" krever regelrett nedleggelse, og der er vi jo enige. Om mye annet også, mistenker jeg. :)
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.002
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    Inkluderer, dvs at blant alle kravene fra demonstranter under banneret "defund the police" finnes det også de som krever regelrett nedleggelse. Derfor nevnte jeg det. Det er faktisk et av virkemidlene som diskuteres på ramme alvor. Det betyr ikke at alle som argumenterer for "defund the police" krever regelrett nedleggelse, og der er vi jo enige.
    likevel brukte du det som om at så var tilfellet!

    «3. "Defund the police", dvs å strupe budsjettene kraftig og/eller nedlegge politimyndigheter som ikke fungerer, slik at problemet med overdreven maktbruk løses ved å få politi vekk fra gatene og frata dem semi-militært utstyr. Det kan man også gjøre med politisk makt. Hvoretter assorterte militser står klare for å fylle tomrommet, og den neste Trump-aktige demagogen utbasunerer at gatene er fulle av voldtektsmenn og banditter, og det er bare han som kan gjøre noe med det, og nå må vi sende inn nasjonalgarden og regulære tropper når byene ikke selv er i stand til å beskytte borgerne. Demonstrantenes krav kan bakfyre noe spektakulært hvis det blir gjennomført i stor skala.»

    jeg synes, ved siden av at jeg har glede av dine innlegg, at du av og til burde se litt på argumentasjonsstrategien din.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.279
    Antall liker
    34.816
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Poenget der var hvordan strupe ned fagforeningenes makt, som vel det vi diskuterte på det tidspunktet. Det skjer ikke ved et lite budsjettkutt, og det er dessverre ikke så mye i det forskningsbaserte programmet du linket til som adresserer det heller. Derfor alternativene å få fagforeningsmedlemmene til å bytte ut ledelsen, forby fagorganisering for politi og evt andre grupper av offentlig ansatte, og såpass radikale kutt i politiet at maktbasen forsvinner på den måten.

    Jeg mener fortsatt at de massive demonstrasjonene vi ser nå er prisverdige på mange måter, men hvis de samme menneskene ikke ser til å avlegge stemme til høsten skjer det i realiteten ingen verdens ting. De eneste som har makt til å endre på noe som helst i USAs stillingskrig er velgerne, og jeg håper at de påfører GOP et nederlag som partiet aldri kommer over. Dessverre er det vel mer sannsynlig med en eller annen form for splittet politisk ledelse og fortsatt skyttergravskrig, om ikke annet ved at GOP legger etter seg et reaksjonært flertall i føderale domstoler og høyesterett for en generasjon fremover.
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.002
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    det er bevegelse i føtter på gata som forplanter seg. hvor det ender er uvisst. men politiet slik det nå er en del plasser er under press. radikalt, men uten å avskaffe politiet som institusjon og overlate gaten til tullinger, som noen tror er alternativet.

    Majority of the Minneapolis City Council pledges to dismantle the Police Department.
    Nine members — a veto-proof majority — of the Minneapolis City Council pledged on Sunday to dismantle the city’s Police Department, promising to create a new system of public safety in a city where law enforcement has long been accused of racism.

    Saying that the city’s current policing system could not be reformed, the council members stood before hundreds of people who gathered late in the day on a grassy hill, and signed a pledge to begin the process of taking apart the Police Department as it now exists.

    For activists who have been pushing for years for drastic changes to policing, the move represented a turning point that they hoped would lead to a complete transformation of public safety in the city.


    om det samme:
    On Sunday afternoon, a veto-proof majority of Minneapolis City Council members will announce their commitment to disbanding the city’s embattled police department, which has endured relentless criticism in the wake of the police killing of George Floyd, an unarmed Black man, on May 25.

    “We’re here because we hear you. We are here today because George Floyd was killed by the Minneapolis Police. We are here because here in Minneapolis and in cities across the United States it is clear that our existing system of policing and public safety is not keeping our communities safe,” Minneapolis City Council President Lisa Bender said Sunday. “Our efforts at incremental reform have failed. Period.”

    The City Council’s decision follows those of several other high-profile partners, including Minneapolis Public Schools, and the University of Minnesota, and Minneapolis Parks and Recreation, to sever longstanding ties with the MPD.

    The announcement today also arrives after several members of the Council have expressed a complete loss of confidence in the Minneapolis Police Department.


    og det neste er et aspekt ved bakgrunnen for slogan defunding (ikke avskaffelse)

    The NYPD’s budget is $6,000,000,000 That’s more than the city spends on health, homelessness, youth development and workforce development combined.


    med slike budsjetter gir en jo også fagforeninger som går på tvers av formålet ved institusjonen ennå større makt. hva som tidligere syntes som nær en umulighet, er i det nye landskap føtter i tog skaper, blitt en mulighet. her må en bare kjøre på med bend the knee så langt det går og lenger.

    flere tall vedr. galskapen:

    endringer er ikke lettvint tenking. noe har allerede gjort noe:

    So what’s happening in this city, which for many years has been deemed among the dangerous in America? Thomson, who took the helm of the Camden police force in 2008, says the biggest factor may have been the change in structure of the department itself. In 2013, the Camden Police Department was disbanded, reimagined, and born again as the Camden County Police Department, with fewer officers, lower pay—and a strategic shift toward “community policing.”

     
    Sist redigert:

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.279
    Antall liker
    34.816
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Jeg forstår ikke hvor du tar den «Pelosi spiser is med Trump»-greia fra. Hva forventer du at hun skulle gjøre?

    Vi kan ellers merke oss navnet Tom Cotton. Han ser ut til å posisjonere seg for å stille som presidentkandidat etter Trump, og han har ingen hemninger med å «send in the troops».
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    19.471
    Antall liker
    9.605
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Jeg måtte bare reposste dette fra Quora:

    What would the US look like after 20 years of complete Democratic control?

    We already know the answer to this.

    You could argue that it would look like the America most conservatives want to get back to. That time back in the ’50s before the dirty hippies screwed everything up and family values reigned supreme.

    Dad went to work at a good honest 9–5 job, Mom stayed home with the 3 kids and kept the baby out of Alice’s way while she vacuumed.

    What’s that you say? They could afford to do that back then and still manage to retire at a reasonable age?

    Why are things so different now that the average middle-class family can’t get near affording that without both parents working at least one job? What was so different then?



    20 years of Democratic Control followed by 8 years under the single most fiscally liberal Republican of the 20th century, followed by 8 more years of Democratic control?

    I see. Well, what’s happened since then?



    20 years of Republican control with a 4-year break, during which time the power of Labor Unions were eroded, workers' rights were sacrificed at the corporate altar. Pensions went away, wages stagnated while consumer costs skyrocketed, and the wealth gap between the lower and middle class and the crème de la crème grew to astronomical proportions.

    Meanwhile, the annual increases in national debt grew from $6 billion to $347 Billion



    Is the US Budget Deficit Really That Bad?

    Bill Clinton took office and work began on getting things back on track. By the year chads were hanging in Florida, the national debt increase was down to $18 Billion, within $1B of where it was back in 1970.



    Naturally, we just couldn’t have “Tax and Spend” liberals out there managing debt and turning in budget surpluses with impunity, so what did we do? We let the tyranny of the minority put a good “fiscally responsible” Republican in office for the next 8 years.



    And the National Debt increases skyrocketed from something the US could have paid off with Uncle Sam’s pocket change to $1.6 Trillion with a T. Yeah. In 8 years, we multiplied the annual national debt increases by x90. No. That wasn’t the “Tax and Spend Liberals.”(Yes, I included 2009, because that number has the problems caused by the previous administration in it.)

    So we got a good solid centrist In office for the next 8 years, but of course, he had a “D” next to his weird foreign-sounding name, so he must have been a socialist. And naturally, the national debt went wild, Right? Right? Hello? It did, right?



    Yeah. Obama saw increases lower than 1990 in 2015, and in his last fiscal year 35% of where it was after the Auto Industry Bailout. (2017 is the last year of his budget.)

    Of course he left the Economy in tatters, right? I mean Unemployment was terrible until just last week right?



    What? That can’t be…that would mean that of the 6.3% unemployment has gone down since the height of the housing crisis, Obama was responsible for 5.8%, and Trump has been in office for a .5% decrease, and that we are just seeing a 10-year trend, not some Trump miracle???!!! WHAT???? NO!

    But the markets suffered….I mean surely the way the markets have behaved during Trump's first 3 years in office is unprecedented, right? I mean It's YUGE!!!! The Dow is up 43.7% After Trump’s first 3 years!



    What? It was up 50.6% at this point in Obama’s Presidency? Yup.

    Dow Jones - DJIA - 100 Year Historical Chart

    But we had no Growth!!!!



    Right. None at all. Just terrible. </sarcasm> An Annual Review of the U.S. Economy Since 1929

    But…Surely the debt increases have gone down, right???



    Not so much.

    Look, I’ve made this point a few different ways. People ask me what made me move from being a staunch Republican in my youth to my much more liberal attitudes now. The answer is in the evidence.

    As much as Republicans like to brand themselves as “Fiscally Responsible” the evidence shows that Democrats are significantly more fiscally responsible, that the economy does better under Democrats, that Keynesian economic theory works much better for the vast majority of Americans while Chicago School economic theory only benefits large corporations & the financial elite, and no, the promised investments that are supposed to benefit the little guy never happen, no, the economic growth that is supposed to cover the reduced taxes never materializes, and yes, deregulation has the effect it has to. It crashes the markets.

    What would happen with 20 years of Democratic control? We already know. And it was GREAT. It can be again.

    Yeah. You heard me.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    22.551
    Antall liker
    15.575
    Torget vurderinger
    2
    ^Til det sier jeg:

    The truth may be out there, but the lies are all inside your head.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Det kan jo ikke stemme vi har jo lært I denne tråden at Obama ikke gjorde en pøkk si sin periode og var den værste presidenten i manns minne.
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    19.471
    Antall liker
    9.605
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Fristende å ta med denne også, legg merke til hvordan demokratiske presidenter over 57 år har skapt systematisk større lønnsøkninger, og da i særdeleshet for lavtlønte, enn de republikanske. Man skal tro på mye voodoo for å tro på republikanerne som mannen i gatas beste venn.

    1591617736318.png

    En liten kommentar fra en annen amerikaner (en republikaner BTW):

    Whats going on right now should make it blatantly obvious. These companies received billions and billions in tax breaks and what did they do? Did it trickle down? Nope! Did they put any of it away for a rainy day? Nope! They did what they always do bought back their shares to solely benefit their shareholders and nobody else. Now they are crawling back hat in hand asking for yet more money to survive. That is a slap in the face and we Republicans should be livid!
     

    defacto

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.05.2016
    Innlegg
    5.186
    Antall liker
    2.611
    Sted
    Liten by
    Personlig synes jeg det er veldig rart at ikke Fjernis og GB kommer til unnsetning og fjerner all tvil rundt dette umiddelbart.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.279
    Antall liker
    34.816
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Fristende å ta med denne også, legg merke til hvordan demokratiske presidenter over 57 år har skapt systematisk større lønnsøkninger, og da i særdeleshet for lavtlønte, enn de republikanske. Man skal tro på mye voodoo for å tro på republikanerne som mannen i gatas beste venn.

    Vis vedlegget 644880

    En liten kommentar fra en annen amerikaner (en republikaner BTW):

    Whats going on right now should make it blatantly obvious. These companies received billions and billions in tax breaks and what did they do? Did it trickle down? Nope! Did they put any of it away for a rainy day? Nope! They did what they always do bought back their shares to solely benefit their shareholders and nobody else. Now they are crawling back hat in hand asking for yet more money to survive. That is a slap in the face and we Republicans should be livid!
    Det er fristende å sammenligne den der med analysen på Fox News her forleden:

    Annotation 2020-06-06 215230.png
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.279
    Antall liker
    34.816
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Forutsigbart nok:
    Overall 38% approve of the way Trump is handling the presidency, while 57% disapprove. That's his worst approval rating since January 2019, and roughly on par with approval ratings for Jimmy Carter and George H.W. Bush at this point in their reelection years. Both went on to lose the presidency after one term.

    In the race for the White House, among registered voters, Trump stands 14 points behind Biden, who officially secured enough delegates to win the Democratic nomination in CNN's delegate estimate on Saturday. The 41% who say they back the President is the lowest in CNN's tracking on this question back to April 2019, and Biden's 55% support is his highest mark yet.
    Og ikke kom med varianter av «but Hillary». Hun var aldri over 50 % i noen meningsmåling. Dette ser mer og mer ut som et høyst fortjent takras.


     

    Stein 99

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.11.2009
    Innlegg
    1.596
    Antall liker
    910
    Fristende å ta med denne også, legg merke til hvordan demokratiske presidenter over 57 år har skapt systematisk større lønnsøkninger, og da i særdeleshet for lavtlønte, enn de republikanske. Man skal tro på mye voodoo for å tro på republikanerne som mannen i gatas beste venn.

    Vis vedlegget 644880

    En liten kommentar fra en annen amerikaner (en republikaner BTW):

    Whats going on right now should make it blatantly obvious. These companies received billions and billions in tax breaks and what did they do? Did it trickle down? Nope! Did they put any of it away for a rainy day? Nope! They did what they always do bought back their shares to solely benefit their shareholders and nobody else. Now they are crawling back hat in hand asking for yet more money to survive. That is a slap in the face and we Republicans should be livid!
    Kan du finne ut også om flere kom i arbeid under demokratiske presidenter i samme periode, slik at det gagnet flere enn de som allerede hadde jobb?
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.279
    Antall liker
    34.816
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Ligner forbausende på kurven for aksjemarkedet under demokratiske og republikanske presidenter, bare med motsatt fortegn. Det er bare ikke slik at oppgangstider bare inntreffer under republikanerne. Tvert imot.
    91559943-E673-4A75-BCC3-800A80E1F8C7.jpeg
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.279
    Antall liker
    34.816
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Spise is med Trump?

    Sjansen for at det går gjennom Senatet er tilnærmet lik null, og om det mot all formodning skulle gjøre det, vil Trump nedlegge veto med den svarteste Sharpie-pennen han kan finne, men som politisk markering og utfordring til GOP kan det være effektivt.
     

    Stein 99

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.11.2009
    Innlegg
    1.596
    Antall liker
    910
    Jeg ser ikke noe sikkert mønster i disse kurvene, kanskje variasjon av mange andre grunner enn hvem som har presidenten.
    Amerikanere flest studerer ikke så nøye, så de stemmer vel på den de tror er best. Jeg forstår meg ikke på Amerikanere.
    50 % av de er republikanere. Her på HFS er 99 % demokrater.
     
    Sist redigert:

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.852
    Antall liker
    4.281
    Jeg ser ikke noe sikkert mønster i disse kurvene, kanskje variasjon av mange andre grunner enn hvem som har presidenten.
    Amerikanere flest studerer ikke så nøye, så de stemmer vel på den de tror er best. Jeg forstår meg ikke på Amerikanere.
    50 % av de er republikanere. Her på HFS er 99 % demokrater.
    Mange amerikanerne som jeg kjenner betrakter det skandinaviske systemet som "sosialistisk" i en betydning av ordet som ligger tett på kommunisme. Det ligger langt utenfor hva de kan se for seg som et bra system for egen del. De foretrekker lav skatt slik at de kan "velge selv" hva pengene skal gå til av gode saker om de ikke skal bruke dem på seg selv. Mens vi overlater den saken til staten, på godt og ondt (mest på godt, synes jeg). Noe av sponsingen og filantropien i USA må forstås på denne bakgrunnen. Jeg opplevde de også som minst like reflekterte politisk som gode nordmenn, men de ser på verden med helt andre briller.

    Det skal sies at de folkene jeg har diskutert dette med riktig nok er ekte amerikanere, men ikke på noen måte et representativt tverrsnitt av befolkningen. Hvit middelklasse, type over middels, høy utdannelse og relativt høy levestandard - men ikke mer penger enn at finansiering av ungenes utdanning og døtrenes bryllup var forventet å gjøre et solid innhugg i privatøkonomien. Dette var i Houston, så det var innslag av sør-stat, men også mange innslag fra andre stater (og andre land).

    Tradisjonelt ble USA befolket av Europeere som utvandret fra land der de på ulike måter hadde blitt undertrykt. Ganske mange dro dit for å få religionsfrihet (der har du alle de rare kirkesamfunnene og predikantene), og så var det mange arbeidsinnvandrere som dro dit fordi det var umulig å lykkes i eget land. Det var helt sikkert en overrepresentasjon av folk med stor virketrang og en sterk drive til å skape noe utav livet sitt. I USA fikk de muligheter på linje med andre til å skape seg et godt levebrød og kanskje skape varige verdier for seg selv og familien. Skepsisen til en stor og sterk stat har historiske årsaker, det var jo maktkonsentrasjoner og hierarkier som hadde undertrykt de som emigrerte (i stor grad). Og en sterk stat blir nok assosiert med makthavere av det slaget som holdt første generasjons innvandrere nede før de dro til USA.

    De amerikanerne jeg kjenner er høfligere enn nordmenn og minst like greie, men jeg opplevde at det er en viss hardhet i kulturen på godt og vondt. Noe av styrken kom fram under 9-11 da passasjerene på flight 93, som terroristene siktet inn på the Capitol Building i Washington DC, hadde skjønt hva som foregikk. De tok farvel med sine kjære før de overmannet flykaprerne og fikk flyet ned i bakken før det nådde sin destinasjon. Jeg har mange ganger spekulert på om Bering Breivik hadde blitt overmannet hvis alle som var på Utøya den dagen var amerikanere. Det er i alle fall en stor kulturforskjell. Det er også typisk amerikansk at slaget ved Alamo produserte så mange helter. Da den meksikanske hærføreren Santa Ana kom for å ta dette klosteret, hadde han overlegen militærmakt. Det var bare et tidsspørsmål før amerikanerne hadde tapt slaget, og stedet var ikke engang strategisk viktig. Men de kjempet til siste mann. De blir altså feiret som helter den dag i dag. Det var vel noe av samme mentaliteten som gjorde at noen sivilister tok ned det kaprede flyet. Denne hardheten har også en nedside: Hvis du driter deg ut, så har du deg selv å takke. Dette med "the land of the brave and the home of the free" har dype røtter...
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Problemet er at amerikanerne(middelklassen) Ikke betaler noe særlig mindre skatt enn oss i Norden. I tillegg er de belæmret med tungt og dyrt byråkrati for å bevare sin "frihet" som gir vanvittig dyre og lite effektive løsninger, ref. helsesystemet
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    19.471
    Antall liker
    9.605
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Interessant nok re Alamo slåss amerikanerne for retten til å holde slaver, mens meksikanerne var mot... Godt innlegg Bx men det jeg nevner er ikke helt irrelevant i forhold til dagens situasjon og kultur.
     
    • Liker
    Reaksjoner: Bx

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    13.613
    Antall liker
    9.170
    Sted
    Trondheim
    Så vidt jeg har forstått var Texas da en del av Mexico, men med mange amerikanske innbyggere. Ifølge Mexikansk lov var det forbudt å holde slaver, mens amerikanerne ville beholde sine rettigheter som amerikanere, deriblant å ha slaver.

    Og hvis man tar med kostnader til barnepass, helseforsikring (som ikke alle kan få) og skolepenger (++) tror jeg de faste utgiftene (inkludert skatt) fort blir langt høyere enn i Norge.
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    19.471
    Antall liker
    9.605
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Sønnen til en av mine beste venner, som av uforklarlige grunner har valgt å bosette seg i USA; betaler ca 2000 USD i måneden for 2 barnehageplasser blir jeg fortalt.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.279
    Antall liker
    34.816
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Da både fruen og jeg studerte over there betalte vi omtrent like mye pr måned for barnehageplass som i skolepenger for fruens mastergrad på Harvard.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.279
    Antall liker
    34.816
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Barnehagen tilhører også universitetet, så det er jeg sannelig ikke sikker på. Jeg ser at satsen nå er $3150 pr måned for ett barn i kategorien Infant 1/Infant 2.
    Edit: Jo, tuition har økt mer. 12 måneder i day care blir $37800, mens tuition for heltidsstudent på graduate school er $51904 pr år.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    1000 bucks i måneden høres nesten billig ut for 1 barnehageplass. Det er omtrent halvparten av hva den koster i norge
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.852
    Antall liker
    4.281
    Interessant nok re Alamo slåss amerikanerne for retten til å holde slaver, mens meksikanerne var mot... Godt innlegg Bx men det jeg nevner er ikke helt irrelevant i forhold til dagens situasjon og kultur.
    Ja, det er jo minst like relevant. Slaveriet er roten til motsetningene mellom nord og sør, og til mye av rasismen vi ser idag.

    Det var faktisk nytt for meg at det var en kopling mellom dette slaget og slaveriet. Jeg måtte google slavery og Alamo nå. Jeg tror ikke de lærer den versjonen på elementary i Texas...
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    19.471
    Antall liker
    9.605
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    1000 bucks i måneden høres nesten billig ut for 1 barnehageplass. Det er omtrent halvparten av hva den koster i norge
    Betaler du 10.000 cruiser?

    20.000 for 2 barehageplasser var det jeg hørte for 3 år siden da dollarkursen var en noe annen enn nå så det er mulig det er over 20.000 omsatt til NOK i dfag.
     
    Sist redigert:

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    13.613
    Antall liker
    9.170
    Sted
    Trondheim
    Nå skriver jo Asbjørn "$3150 pr måned for ett barn i kategorien Infant 1/Infant 2.". Så ca 30 000 pr. mnd for en barnehageplass. Jeg mener at junior betaler ca 5000 pr. mnd. for en barnehageplass i Oslo.

    Er det noe jeg har misforstått/oversett?
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Vel, I Norge er det ca 3-4k I egenbetaling pr mnd, i tillegg kommer tilskuddet til en barnehageplass med 130-40k I året av det offentlige. Da er man ikke så langt unna 200k I året i ren kostnad for en barnehageplass. Således er det ikke hakkende gæli med $1000 I måneden hvor man ikke har disse tilskuddene.
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    13.613
    Antall liker
    9.170
    Sted
    Trondheim
    Det er fremdeles noe jeg ikke forstår. Du skriver $1000 pr. mnd, men Asbjørn skriver $3150 pr. mnd. Koster barnepass i USA normalt $1000 pr. mnd. og Harvard tar langt over normalpris for sine barnehageplasser?
    PS: Jeg så din post som et svar på Asbjørns.
    PPS: Så posten fra erato nå
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.561
    Antall liker
    13.022
    Sønnen til en av mine beste venner, som av uforklarlige grunner har valgt å bosette seg i USA; betaler ca 2000 USD i måneden for 2 barnehageplasser blir jeg fortalt.
    Det var billig sammenlignet med en jeg kjenner som hadde barn i barnehage i en europeisk hovedstad.

    Som cruiser er inne på er det ikke nødvendigvis så mye å si på prisen, den store forskjellen er hvor mye av regningen det offentige tar.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.561
    Antall liker
    13.022
    Det er fremdeles noe jeg ikke forstår. Du skriver $1000 pr. mnd, men Asbjørn skriver $3150 pr. mnd. Koster barnepass i USA normalt $1000 pr. mnd. og Harvard tar langt over normalpris for sine barnehageplasser?
    PS: Jeg så din post som et svar på Asbjørns.
    Dette er nok bare et eksempel på at prisene på dette, som det meste annet i US of A varierer villt. Fra et amerikansk forum har jeg sett at hva folk betaler for "daycare" varierer mye, avhengig av hvor fancy det er, hvor det er, hvor mye opplegg, hvor mange barn etc. I Norge er prisen stort sett lik, men hva man faktisk får varierer ganske mye.

    En kompis av meg hadde barn i gamle Oslo, alle ansatte var innvandrerkvinner og de klarte å trylle frem de reneste mirakler av mat på det stramme budsjettet siden de kunne å lage mat og alt som er verdt å kunne om å strekke et budsjett. De dagene mine unger fikk varmmat var det fort Toro tomatsuppe.
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    13.613
    Antall liker
    9.170
    Sted
    Trondheim
    Det stemmer nok. Jeg traff en lege som jobber ved Stanford Medical Center. Hun fortalte at hun tok alt av overtid hun kunne for å ha råd til å være der. Når alt av faste utgifter var betalt hadde hun ca 5% av lønnen sin igjen. Nå er nok ikke Stanford og Palo Alto (tror dog ikke at hun bodde i Palo Alto) av de billigste stedene.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.279
    Antall liker
    34.816
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Det er fremdeles noe jeg ikke forstår. Du skriver $1000 pr. mnd, men Asbjørn skriver $3150 pr. mnd. Koster barnepass i USA normalt $1000 pr. mnd. og Harvard tar langt over normalpris for sine barnehageplasser?
    PS: Jeg så din post som et svar på Asbjørns.
    Det gjør de nok. Dette er god bemanning med kvalifiserte småbarnspedagoger og egen kokk. Man tror det knapt før man ser det, men det var personlige utviklingsmål slått opp på veggen for hver elev i klassen med toåringer. Hvis man starter såpass tidlig på Harvard Business School lærer man å spise med gaffel. Sann anekdote: Første gang jeg tok med nurket på McDonalds så hun sjokkert på posen med fries og spurte "Daddy, where is my fork?"

    En inner city daycare med minimumsbemanning på minimumslønn er noe annet.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn