Eller så begynner mange å sabotere Putin. Kanskje de ser hvilken vei det går.
Det er openbert (trivielt) at det er verre å bruka massemord, valdtekt, øydelegging osb som krigsmetodikk enn å ikkje gjera det. Det verkar det til og med som Putin meiner, iallfall som om han anerkjenner retorisk.ingen grunn til å prate bort alle overgrep som skjer, det er ikke poenget. men av og til kan det virke som overgrepene er satt i system, som krigsmetodikk. å drepe en soldat på slagmarken er ikke overgrep. å bedrive massemord av sivile er overgrep.
De noteringene er nok ikke helt reelleAppropos rubelen
Rubelen har i dag sin bestenotering på to år mot Euro.
Hui som det går med å sende rubelen i kne. Økte europeiske strømpriser, økt inflasjon, økte gasspriser, økte globale matvarepriser gir resultater.
Hobbes var nok inne på noe da han beskrev naturtilstanden som et brutalt og voldelig terrorvelde. Som andre dyr river vi hverandre i filler hvis vi ikke har systemer for å stoppe det, hierarkiet skapes gjennom nettopp det vi betegner som overgrep.men er det så at alle kriger er like ille?
ingen grunn til å prate bort alle overgrep som skjer, det er ikke poenget. men av og til kan det virke som overgrepene er satt i system, som krigsmetodikk. å drepe en soldat på slagmarken er ikke overgrep. å bedrive massemord av sivile er overgrep.
Nettopp. Det er slett ikke uvanlig at unge rekrutter i det russiske forsvaret blir utsatt for overgrep, også seksuelle overgrep av svært nedrig karakter. Dette for å markere rang i et hierarkisk system.I Russland er det svært lite utviklet; førstegangstjenende blir brutalisert på det groveste og overgrep fornektes av styrende myndigheter og får ingen konsekvenser for de som utfører dem. Og da blir resultatet mer brutal krigføring og mer overgrep.
Jepp, og livet utenfor en samfunnskontrakt beskrev han minneverdig som "solitary, poor, nasty, brutish, and short".Hobbes var nok inne på noe da han beskrev naturtilstanden som et brutalt og voldelig terrorvelde. Som andre dyr river vi hverandre i filler hvis vi ikke har systemer for å stoppe det, hierarkiet skapes gjennom nettopp det vi betegner som overgrep.
Ja, dette er jo et tall som flere "offisielle" kilder har kommet med. Kilder som gjerne er konservative av natur. Det er vel kommet flere "drypp" via twitter om at det faktisk kan være værre. Forholdet mellom skadde og drepte er nok mye lavere for Russland, enn for for vesten - da russerne hverken greier eller gidder å redde sine sårede.NRK rapporterer ca 15000 døde russiske soldater i Ukraina. https://www.nrk.no/urix/britisk-etterretning_-na-vil-russerne-ta-ost-ukraina-1.15943876
Om dette er riktig så er det vel rimelig å anta at de har enda flere skadede. Om det går to skadede på en død (min gjetning) så har russerne mistet 45000 soldater på relativt kort tid. Dette må da være en temmelig stor del av deres samlede styrker i Ukraina? Er tallene noenlunde riktige?
Nå må vi huske samfunnsinndelingen da Hobbes skrev dette. Samfunnet var hierarkisk, aristokratisk og monarkisk. Selv innen aristokratiet gjaldt laginndelingen. Huskeregla "Do men ever visit Boston?" -- Duke, Marquis, Earl, Viscount, Baron -- og livet ble mer "solitary, poor, nasty, brutish, and short" jo lenger ned i hierarkiet du kom, ned til de livegne, ned forbi dem til slaver. Aristokratene hadde betydelig lengre livsløp enn "folket".Jepp, og livet utenfor en samfunnskontrakt beskrev han minneverdig som "solitary, poor, nasty, brutish, and short".
Nrk P2 har mye bra. Og de beste programmene er gjemt bort på mårrakvisten på lørdag og søndag, hvor det er få lyttere. Da går dem i dybden.Jepp, og livet utenfor en samfunnskontrakt beskrev han minneverdig som "solitary, poor, nasty, brutish, and short".
Verdibørsen, Kompass og flere andre programmer på P2 er fylt med tankeføde.Nrk P2 har mye bra. Og de beste programmene er gjemt bort på mårrakvisten på lørdag og søndag, hvor det er få lyttere. Da går dem i dybden.
Og det var tematikken rundt krigen i Ukraina og voldsbruken som var tema. En samfunnsfilosof var i studio, husker ikke hvem.
Så spørsmålet var om mennesket grunnleggende er altruistisk, eller er født til å krige og slå ned på andre hvis egne interesser var truet. Etter filosofens syn ligger sannheten et sted midt imellom
Men klart det er særs viktig med sterke institusjoner som ivaretar samfunnets interesser som helhet.
John Rawls konsept "the Veil of Ignorance" burde være pensum. Rawls er vel ikke den lysteligste filosofen man skal gå til, om man tror at dagens hyperkonsum og hypertempo inneholder fremtidsutsikter man vil trives i. Men han hadde lite til overs for Utilitarismen til Hobbes.Hobbes kan jo leses på så mange vis. OT, men jeg syntes det var interessant å lese Rawls i lys av Hobbes tanker 300 år tidligere.
F..n vet. Eventuelle false flag-operasjoner nå må være ment som argument for generell mobilisering i Russland. Da blir ikke 9 mai en seiersfeiring, men i stedet en kraftpatriotisk kraftsamling til krigsinnsats for å forsvare Russland og «undertrykte« russiske minoriteter i det nære utland mot «Vestens folkemord».
At Russland selv har militær kontroll i områdene som utsettes for «folkemord» er sånt som ikke behøver å forklares i den russiske propagandaens verden.
Det prinsippet eksisterte fortsatt i Østfold i 1940.Og det fantes regler for krigføring lenge før Geneve-konvensjonen. Stridende parter avtalte hvor de skulle møte opp til strid, oppmarsjerte. Om aristokrater eller offiserer ble tatt til fange ble disse behandlet meget pent. Dersom de avga "parole" kunne de bevege seg fritt bak fiendens linjer og ta del i hverdagslivet, de kunne få tilsendt midler hjemmefra eller også få utstedt kreditt av fiendens aristokrater og banker. Og de kunne kjøpes fri og komme hjem. Siden de var "menn av ære", hadde de i parolen gitt løfte om å ikke begå fiendtlige handlinger, sabotasje eller annet der de gikk fri, og i noen tilfeller strakk parolen seg også så langt at man ikke kunne gå inn igjen i egne stridende styrker når man kom "hjem". Det var å bryte parolen og å risikere at andre offiserer eller aristokrater ikke kunne nyte godt av dette privilegiet.
Også andre steder under Andre verdenskrig.Det prinsippet eksisterte fortsatt i Østfold i 1940.
I 1940 tok nazistene over hele Norge – unntatt dette huset
Historiker: – En av krigens mest spesielle historier.www.nrk.no
Vel, som jeg ser det har de større idéhistorisk overlapp enn hva man skulle tro, også utover at de begge var opptatt av kontraktsteori.John Rawls konsept "the Veil of Ignorance" burde være pensum. Rawls er vel ikke den lysteligste filosofen man skal gå til, om man tror at dagens hyperkonsum og hypertempo inneholder fremtidsutsikter man vil trives i. Men han hadde lite til overs for Utilitarismen til Hobbes.
Gitt sin bakgrunn var nok Hobbes tettere på hvor brutalt samfunnet var på hans tid enn hva aristokratene var og det ofte gjentatte sitatet om livet er nok opplyst av den innsikten.
Var derfor jeg viste til "Veil of Ignorance" som beslutningsredskap. Det er Rawls forsøk på å forbedre Utilitarismens subjektivitet, noe Hobbes ikke tok utgangspunkt i.Vel, som jeg ser det har de større idéhistorisk overlapp enn hva man skulle tro, også utover at de begge var opptatt av kontraktsteori.
Mens Hobbes utforsket personlig frihet ut fra et sikkerhetsperspektiv, kan man argumentere for at Rawls gjorde det samme fra et rettferdighetsperspektiv og at de dermed begge utforsket individets frihet, med ulik vekting mellom sikkerhet og rettferdighet, i et bredere rettsstatsperspektiv.
/OT
Og hans trofaste våpendragere her inne vil selvsagt være 100% enige med ham i det!Jada….og når eventuelt tredje verdenskrig og atomkrig blir startet av Putin, vil han si at….jeg hadde ikke noe annet valg.
Nei, for det å trekke seg ut av Ukraina er jo helt umulig. Russland har rett til å massakrere befolkningen i sine naboland hvis de ikke vil være en del av det russiske imperiet.Og hans trofaste våpendragere her inne vil selvsagt være 100% enige med ham i det!
Det er interessant at vestlige media stadig rapporterer russiske tap men er tyst som i graven om ukrainske tap.NRK rapporterer ca 15000 døde russiske soldater i Ukraina. https://www.nrk.no/urix/britisk-etterretning_-na-vil-russerne-ta-ost-ukraina-1.15943876
Om dette er riktig så er det vel rimelig å anta at de har enda flere skadede. Om det går to skadede på en død (min gjetning) så har russerne mistet 45000 soldater på relativt kort tid. Dette må da være en temmelig stor del av deres samlede styrker i Ukraina? Er tallene noenlunde riktige?
Selvsagt har Putin et valg. Like mye som vesten har et valg.Og hans trofaste våpendragere her inne vil selvsagt være 100% enige med ham i det!
Nå var vel russerne først med å sende tanks til Ukraina, og de var visstnok langt mindre ønsket av Ukraina enn de tyske.Selvsagt har Putin et valg. Like mye som vesten har et valg.
Vi går nå ned en sti som leder mot atomkrig. Og vi går den stien frivillig.
Som sagt, vi kan ikke påvirke andres handlinger. Vi kan kun påvirke våre egne. Ønsker ikke vesten atomkrig, så bør vi tenke på konsekvensene av våre handlinger og velge de handlingene som gir minimal risiko for slik krig.
Nå vil tyskerne sende tanks til Ukraina, noe som var helt uhørt for én måned siden. Kom ikke å si at det ikke er et valg som Tyskland tar.
Sikkert riktig. Personlig så vet jeg ikke hvordan russerne tenker men misunner de som gjør det.Det tror jeg russerne forstår veldig godt så er ikke så redd for det