Diverse Sitter og lurer på hva folk og fagfolk mener med støy?

Var denne tråden nyttig?

  • Veldig nyttig.

    Stemmer: 5 27.8%
  • Litt avklarende.

    Stemmer: 2 11.1%
  • Sånn passe kjedelig.

    Stemmer: 3 16.7%
  • Totalt unyttig.

    Stemmer: 7 38.9%
  • Jeg er en grumpy uansett.

    Stemmer: 1 5.6%

  • Totalt antall stemmer
    18

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.317
    Antall liker
    18.774
    Torget vurderinger
    2
    Ble denne tråden virkelig ødelagt?
    Tråden virrer kanskje litt, men ødelagt?

    Har man en db-måler som er brukbart kalibrert og plassert kan man finne ut mye. Det er, for eksempel, utrolig hvor stor forskjell det er på ulike vinylpressinger. Enkelte gir lite utslag når nålen settes i rillene, før et musikksignal, andre leverer solid bidrag til støygulvet, før signal. Det kan være greit å sette tall på slikt, eller skjønne at slik bakgrunnsstøy kan skyldes kilden og ikke komponentene.

    Det er også tapestøy på innspillinger. Noen ganger har man forsøkt å "remastre" denne vekk, men det går gjerne på bekostning av frekvensspennet i innspillingen, så det kan være greit å akseptere litt sus. (Flere prosesser ble skapt for å eliminere slikt tapesus, i tillegg til at den reduseres jo kjappere båndet går over lydhodet).

    Og så finnes det komponenter med egenstøy, enten fra produsent eller som en funksjon av at årene går og ting skjer med innmaten.

    At "bakgrunnen er sort" er et kjent begrep og gjerne en indikasjon på en god innspilling og en korrekt gjengivelse, men det kan også være et resultat av at man har forsøkt å filtrere bort uønsket støy i opptaket/under opptakene. Det er ikke alltid at man befinner seg på et ideelt opptakssted.

    Anekdote: Evigheter siden, vi skulle spille inn en samtale mellom to skuespillere og regissøren ville at denne skulle skje ved en bekk. Jeg var med for å hjelpe til, men tillot meg å nevne at bekken ville løfte støygulvet betraktelig og kunne gjøre det vanskelig å få med seg samtalen. Fikk beskjed om å holde kjeft. Prosjektet var en studentfilm og vi fikk gleden av å se sluttresultatet, med forutsigbar elendig lydkvalitet på dialogen, gjort enda verre fordi man hadde forsøkt å redusere frekvensen som klukk og sildring i bekken lå i, men dette lå også i dypregistret for stemmene, som endte opp tynne og pistrete, som om de snakket med hverandre i blikkbokser med en snor mellom.

    Da jeg selv begynte å regissere opptak var den opplevelsen en grei lærepenge for hvor viktig det er å oppsøke gode opptaksforhold.
     
    Sist redigert:

    Ask4me22

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    21.06.2016
    Innlegg
    673
    Antall liker
    832
    Støy er jo blitt topp salgssjargong fra de aller ypperste tåkefyrstene som selger fiksedingser til millioner i året.

    At man i det heletatt kan hevde at forskjeller i støy ikke skulle være umiddelbart hørbart i en AB-test er noe av det mest tullete som blir hevdet for tiden.

    Interessant også at man kan selge produkter som skal fikse støyproblemer, fulle av tøyseelektronikk som ikke er tilkoblet noe som helst, og kundene jubler over hvordan det å ikke koble til noe nytt i anlegget har fjernet store kvantiteter støy på et "jeg forstår ikke hvordan jeg klarte meg uten"-nivå.

    Det er etter min mening fem ting å fokusere på:
    1: Det et støy på innspillinger. Det kan vi ikke gjøre noe med.

    2: All elektronikk har det som kalles termisk støy. Godt konstruert elektronikk har lavere termisk støy enn dårlig konstruert elektronikk.
    3: Den samlede støyen i et oppsett kommer av egenstøyen i hvert ledd, og gainstrukturen. Mye gain på feil sted kan gå dramatisk ut over ytelsen. For hver 6dB vi øker støyen reduserer vi oppløsningen med 1 bit og dermed dynamikken.
    4: Vanligvis er de viktigste støykildene ikke i selve anlegget, men i omgivelsene forøvrig. Unntaket er ofte de med dedikert rom med god lydisolasjon.
    5: Støy er som regel mest problematisk når et anlegg er feilmatchet eller man har kabler med feil slik at det genereres støy i overgangen mellom komponenter.

    Også er det lurt å fjerne fokus fra dette:
    1: Støy på strømnettet er i utgangspunktet ikke et problem. Som regel vil strømnett med høyere THD drive trafoen bedre. Høyere frekvenser skal aldri slippe gjennom en fornuftig konstruert strømforsyning.
    2: Men det kan være tilfeller der man får støy i signalveien som følge av feil på strømnettet. Dette rettes mest effektivt med en iso-trafo, og den bør ikke stå i anlegget.
    3: Støy på nettverk er ikke et tema. Det er forsøkt solgt inn ideer som "det finnes ingen skikkelig standard for jording" og "støyen kan slippe gjennom til audiosignalet". Jording er like lite aktuelt i en nettverksoverføring som det er i et AA-batteri, og ja, dette er standardisert. Dersom støyen slipper gjennom til analogdelen så gjør også datasignalet det. Ikke bruk penger på løgnene, kjøp heller noe som har verdi.
    4: Kabler blir ikke mer støyfrie eller for den saks skyld mer vellydende av å koste mye penger. Støyfrihet og lydkvalitet i kabler lever akkurat like lenge som noen gidder å gi ideen kunstig åndedrett.
    5: Støykilder vi ikke hører vil ikke kunne være gjenstand for forbedring av lyden. Det er ikke det samme som at støykilder vi ikke legger merke til ikke er hørbare. Men om vi hører at vi fjerner en støykilde så hører vi lett om den puttes tilbake igjen. Hvis vi da plutselig sliter med å høre den, og tvilen begynner å bre seg, da er det lite sannsynlig at den opprinnelige effekten var reell også.

    Og til slutt:
    En blindtest er den eneste seriøse testen vi kan gjøre for å få svar på om vi faktisk hører forskjell på A og B. En ikkeblind test forteller oss ikke om vi hører forskjell på A og B. Har man aldri gjennomført en blindtest vet man ikke bare null om hvorvidt egne uttalelser holder vann. Man vet heller ikke hvor lettlurt hjernen faktisk er og har dermed heller ikke grunnlag for å gjøre en kvalifisert gjetning.
    Her skriver du at "All elektronikk har det som kalles termisk støy."

    Finnes det noen eksempler på hvordan denne termiske støyen høres ut, eller er det typisk et målt signal støyforhold som beskriver dette fenomemet?
     

    KJ

    Æresmedlem
    Ble medlem
    10.10.2004
    Innlegg
    11.366
    Antall liker
    4.777
    Torget vurderinger
    1
    Her skriver du at "All elektronikk har det som kalles termisk støy."

    Finnes det noen eksempler på hvordan denne termiske støyen høres ut, eller er det typisk et målt signal støyforhold som beskriver dette fenomemet?
    Termisk støy er stort sett "hvit" og har samme nivå for alle frekvenser, dvs den har en lett stigende kurve på en logaritmisk frekvensskala og høres ut som "hissing". Ulike farger av støy :
    1736977379904.png

    Edit: termisk støy

    mvh
    KJ
     
    Sist redigert:
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn