Pr nå - ja. I nær fremtid - Nei.Vi har nok kraft i Norge, så det er altså ikke det problemet ligger.
Akkurat nå importeres det for fulle mugger, slik at regulerbar vannkraft kan bli liggende i magasinene.Vi har fortsatt vannkraft. Med vindkraft kunne vi rasjonert på vannmagasinene og bruke av det hvis det er vindstille. Men hvis turbinene står til havs er det vel ganske sjelden vindstille.
Med vannkraft og vindkraft kombinert ville vi vel vært mye mer selvforsynte og ikke så avhengige av import?Akkurat nå importeres det for fulle mugger, slik at regulerbar vannkraft kan bli liggende i magasinene.
Varmekraften er formodentlig slikt som varmevekslere på smelteverk, som driver dampturbiner og returnerer en del av energien til nettet.
Ja, vannkraft og vindkraft er en smått genial kombinasjon. Nå er jo vannkraften hos oss og vindkraften på den andre siden av overføringskablene, på samme måte som stabile kraftkilder som atomkraft og store varmekraftverk.Med vannkraft og vindkraft kombinert ville vi vel vært mye mer selvforsynte og ikke så avhengige av import?
ville det gjort noen prismessig forskjell for vanlige folk i landet om den vindkraften var på denne siden av overføringskablene?Ja, vannkraft og vindkraft er en smått genial kombinasjon. Nå er jo vannkraften hos oss og vindkraften på den andre siden av overføringskablene, på samme måte som stabile kraftkilder som atomkraft og store varmekraftverk.
Norge produserer nesten like mye vindkraft som Danmark.Jeg tror jeg er for vindmøller og sånn jeg, altså.
Hvis vi har vindkraften til havs vil det kanskje være vanskeligere for en del å være så innbitte motstandere av den. De fleste skjønner vel også at vi må ha elektrisitet hvis vi ikke skal tilbake til hest og kjerre og talglys.Ja, vannkraft og vindkraft er en smått genial kombinasjon. Nå er jo vannkraften hos oss og vindkraften på den andre siden av overføringskablene, på samme måte som stabile kraftkilder som atomkraft og store varmekraftverk.
Jeg har vært nokså skeptisk til at atomkraft i Norge noensinne ville bli økonomisk realistisk, men med den kompakte motstanden mot vindkraft bør vi kanskje snu på den steinen igjen. Et eller annet sted må jo all denne utlovede kraften til "grønne arbeidsplasser" komme fra. Atomkraftverkene burde vel i så fall ligge et sted i Sørøst-Norge, kanskje i Østfold eller på Romerike. (Ref retningen på pilene i kartet over.) Det er alt annet enn en kjapp og enkel løsning, men om alle andre alternativer er politisk uaktuelle er det nesten bare det som står igjen.
Pr nå. Og da er det ingen som helst grunn til skyhøye priser, pr nå.Pr nå - ja. I nær fremtid - Nei.
Nei, jeg tror ikke det, annet enn at det kanskje blåser på andre tidspunkter her enn i det store utlandet. Derimot kommer det jo an på hvor mye vindkraft som finnes tilgjengelig. Om det er mye vil det være lange perioder med overskudd av ikke-regulerbar vindkraft og gibort-priser til konsument, og tilsvarende dårlig lønnsomhet for produsent.ville det gjort noen prismessig forskjell for vanlige folk i landet om den vindkraften var på denne siden av overføringskablene?
Godt poeng. Akkurat nå litt mer også. Norge 3083 MW, Danmark 2653 MW, Sverige mer enn begge tilsammen med 5851 MW.Norge produserer nesten like mye vindkraft som Danmark.
Jeg tenkte mest på gjennom et helt år, altså energi. Hvor nye det er her eller der akkurat nå varierer mye. Av og til er produksjonen basically null i Danmark, da er det fint å kunne importere noe ellers stopper hele landet opp.Godt poeng. Akkurat nå litt mer også. Norge 3083 MW, Danmark 2653 MW, Sverige mer enn begge tilsammen med 5851 MW.
Var en tur til Gøteborg for et par uker siden. Kjørte E6. Omtrent fra Strømstad og flere mil nedover mot Uddevalla stod det en vindgenerator på nesten hver fjellknaus. Det bor jo omtrent ingen svensker der, så slik sett er det nok ok. Men det var mange...Godt poeng. Akkurat nå litt mer også. Norge 3083 MW, Danmark 2653 MW, Sverige mer enn begge tilsammen med 5851 MW.
Det er mindre og mindre genialt jo mer ikke-fleksibelt forbruk som skal drives av ikke-regulerbar produksjon. Statnett har skrevet en lengre avhandling om den problematikken.Ja, vannkraft og vindkraft er en smått genial kombinasjon. Nå er jo vannkraften hos oss og vindkraften på den andre siden av overføringskablene, på samme måte som stabile kraftkilder som atomkraft og store varmekraftverk.
Om du har en vanlig spotprisavtale faktureres du for forbruket i en gitt timer ganger prisen i den samme timen. Før smartmålere med timesavlesing kom var det basert på en del antagelser om hvordan en forbrukskurve ser ut. Så for et gitt totalforbruk en dag vil du spare noe på å flytte det du kan av forbruket til timene med lavest pris. Det er fort ikke allverdens timebetaling for å drive med slikt, men enkle ting som f.eks å lade elbilen om natten eller i helgene er jo en smal sak å gjennomføre.Muligens et dumt spørsmål, men; er det noen kloke hoder som vet hvordan strømselskapene faktisk fakturerer for strømmen?
-time for time med spotpris DEN timen, som akkumuleres gjennom måneden? Eller
-gjennomsnittsprisen pr døgn?
Takk for svar. Grunnen til at jeg spør, er at jeg har to strømmålere med nøyaktig samme strømavtale, spotpris + 0,79 øre/kwt + 39,- pr mnd. (Fjordkraft)Om du har en vanlig spotprisavtale faktureres du for forbruket i en gitt timer ganger prisen i den samme timen. Før smartmålere med timesavlesing kom var det basert på en del antagelser om hvordan en forbrukskurve ser ut. Så for et gitt totalforbruk en dag vil du spare noe på å flytte det du kan av forbruket til timene med lavest pris. Det er fort ikke allverdens timebetaling for å drive med slikt, men enkle ting som f.eks å lade elbilen om natten eller i helgene er jo en smal sak å gjennomføre.
Null forbruk i enkelte timer tror jeg kanskje ikke helt de klarer å håndtere, jeg hadde planlagt utkobling en tre-fire timers tid på formiddagen da Elvia skulle bytte en trafo eller hva det var. Da hadde jeg ikke strøm i det hele, og forbruket mitt var rimelig nok eksakt lik null, men i oversikten over forbruket så dukket det uansett opp noen tall. Om det ble korrigert i ettertid eller ikke aner jeg ikke. Jeg var hjemme hele tiden så vet med sikkerhet at strømmen fakisk var borte hos meg i det aktuelle tidsrommet.
For å slippe å oppgi 720 ulike strømpriser pr mnd på fakturaen. Den middelprisen som står på fakturaen er en vektet pris ut i fra forbruket ditt time for time.men blir litt undrende på hvorfor en faktura oppgir slik info som snitt-spotpris som følge av når på døgnet jeg bruker strømmen, når de fakturerer time for time.
For å slippe å oppgi 720 ulike strømpriser pr mnd på fakturaen. Den middelprisen som står på fakturaen er en vektet pris ut i fra forbruket ditt time for time.
Jeg vil anta at 0 ikke er noe problem, men når strømmen forsvinner vil ikke smartmåleren sende ut måleverdier og systemet estimerer forbruket.Null forbruk i enkelte timer tror jeg kanskje ikke helt de klarer å håndtere, jeg hadde planlagt utkobling en tre-fire timers tid på formiddagen da Elvia skulle bytte en trafo eller hva det var. Da hadde jeg ikke strøm i det hele, og forbruket mitt var rimelig nok eksakt lik null, men i oversikten over forbruket så dukket det uansett opp noen tall.
Men det skal jo sies da, at Jonasen og Vedumen er veldig, veldig geme folk, som betaler meg ca 50 kr for å ha ladet elbilen min i natt, dersom gj.snittlig spotpris holder seg ut desember.som det heter:
«Strømmen er dyr hos oss når det er dyrt i Europa fordi vi følger samme pris som dem, og dyr hos oss når det er billig i Europa fordi; hvem vet lenger.»
«vi vet; vi må spare på vannet i magasinene, slik at vi kan selge det dyrere i januar.»
Det er selvsagt mulig, men siden måleren står like før (eller etter?) hovedsikringen så burde det ikke være så mye å estimere fordi den selv ikke får strøm.Jeg vil anta at 0 ikke er noe problem, men når strømmen forsvinner vil ikke smartmåleren sende ut måleverdier og systemet estimerer forbruket.
Jeg vil anta at estimatet skjer hos nettleverandøren. På hjemmesiden til min nettleverandør står verdiene som av og til estimeres markert med "estimert verdi".Det er selvsagt mulig, men siden måleren står like før (eller etter?) hovedsikringen så burde det ikke være så mye å estimere fordi den selv ikke får strøm.
Altså; VEKK med Acer kabler og Noorpool.
Måleren står etter hovedsikring, så slår du av hovedsikring så bryes strøm til måler, du vil da få estimert strømforbruk.Det er selvsagt mulig, men siden måleren står like før (eller etter?) hovedsikringen så burde det ikke være så mye å estimere fordi den selv ikke får strøm.