weld77
Æresmedlem
- Ble medlem
- 19.09.2014
- Innlegg
- 22.177
- Antall liker
- 14.724
Det var vel ingen forklaring på hvorfor den viser et ganske høyt forbruk når ingen last er på?
Nei jeg skjønner det ikke. Trodde det skulle være det samme med alle sikringene ute som med bryteren i AMS måleren ute.Det var vel ingen forklaring på hvorfor den viser et ganske høyt forbruk når ingen last er på?
Innlegget du beskrev som "spot on" er proppfult av feil og interne selvmotsigelser. Så det er litt vanskelig å skjønne hva du mener er "spot on" når det meste som står der er direkte galt. Hvorfor synes du det var spot on, når det - som forklart - i all hovesak ikke henger på greip.Er det virkelig noen som tror på dirketør for marked og kunder - energi Norge? Troverdigheten er null. De samme folkene har fortalt oss at dette aldri kom til å skje. At staten tar det meste av profitten er da irrelevant for privatpersoner og næringsliv som betaler.
Og er det noen som tror dette er midlertidig?
Innlegget du beskrev som "spot on" er proppfult av feil og interne selvmotsigelser. Så det er litt vanskelig å skjønne hva du mener er "spot on" når det meste som står der er direkte galt. Hvorfor synes du det var spot on, når det - som forklart - i all hovesak ikke henger på greip.
Det er eksempelvis ingen grunn til å tro at en renasjonalisering av NordPool til Statnett, slik Tamburstuen foreslår som sitt første punkt, vil hjelpe et pøkk. Det gjør eksakt ingen ting med hverken tilbud, etterspørsel eller priser. Nå eies NordPool av Euronext (66 %) sammen med Statnett og de andre stamnettoperatørene i området NordPool dekker. Euronext driver også Oslo Børs og en rekke andre handelsplattformer. Det er ingen som helst grunn til å tro at Statnett kan gjøre det noe mer effektivt eller billigere. Den eneste effekten vil være at hele transaksjonsavgiften (de "enorme utbyttene" som han kaller det, tydeligvis "milliarder" av kroner i hans forestillingsverden) også vil gå til de offentlige kassene, ikke bare 1/3 som nå, men det vil ikke være noe incentiv til å effektivisere der. Kostnaden kan jo bare legges på strømpris og nettavgift. Beklager, beklager, betal her.Weld var vel innom alle feilene tidligere i tråden. No vert det debatt.
Trygve Tamburstuen skriver på NRK Ytring at «Vi må ta tilbake kontrollen over kraftressursene». Vel, først må vi ta kontroll over fakta. Innlegget er så fullt av feil at det er vanskelig å ta det alvorlig.
Feil på feil om strømmarkedet
Norge har Europas mest effektive strømmarked. Det har gitt kundene lave priser gjennom flere tiår.www.nrk.no
Jasså, hvilke da? Hafslund (Oslo Kommune), BKK (Bergen kommune), Fjordkraft (Bergen kommune, via BKK), Gudbrandsdal Energi (ditto, via Fjordkraft), Trøndelag Kraft (igjen Bergen kommune via BKK og Fjordkraft), Ustekveikja (Hol kommune)? Det er jo ren løgn.I tillegg fikk vi strømselgerne – som ikke bidrar til noen verdiskaping, men stikker av med den største fortjenesten.
Disse selskapene er i stor grad eid av internasjonale finansselskaper som fører store fortjenester og utbytter ut av Norge. De tre største strømselskapene tjente 1 milliard netto i Norge i 2020.
Egentlig ikke, prisen settes av den marginale produsenten.Feks vil prisen i Norge avhenge om Statkraft bøy inn all sin kapasitet til 80 ør/kWh vs hvis de bøy den inn til 2,-/kWh.
Jeg synes vel ikke dette endrer så mye på det jeg skrev. Hvis Statkraft/BKK/Hafslund har funnet ut at de "får lov" til å sette prisen på samme nivå som høyeste pris på kontinentet - så gjør de jo det. Men det har de altså ikke gjort før.Egentlig ikke, prisen settes av den marginale produsenten.
Si at man har to aktører, en med 90% av markedet og en med 10%
Den store byr 50 øre, den lille byr 200 øre.
Da blir prisen 50 øre dersom 90% eller mindre av kapasiteten etterpørres på den prisen, men den blir 200 dersom etterspørsel er over 90%. Dersom under 90% etterpørres får ikke den lille solgt noesomhelst. Dersom prisen blir 200 så tjener den store langt mer enn antatt.
Det er derfor det er så dyrt i Europa, den marginale produsenten er gass og gass + co2 er rekorddyrt.
Dersom det er bud for 101% av kapasiteten blir prisen "uendelig" og man har et problem som ikke kan løses annet enn ved import eller å koble ut noen.
Statkraft har ca 13GW installert effekt, det er nok til å dekke behovet midt på natten sånn ca. Akkurat nå forbrukes 20.2GW innenlands i Norge, i tillegg produseres 4GW for eksport.
Og der har du kanskje litt av problemet. Siden vi har en relativt balanserte tilbud/etterspørselside i Norge - så vil utvekslingskablene gjør at prisen i Norge alltid vil være minst like høy som kontinentet, mens kabelkapasiteten ikke er nok til å presse ned prisene i Norge.Norske produsenter setter en høy verdi på vannet sitt og denne avhenger mellom annet av hvor mye de har igjen og hva kraftprisen «ute» er. Dersom de setter en mye lavere pris så vil norske magasiner tømmes temmelig fort siden eksport vil gå for fullt nesten hele tiden. Dersom magasinene var mye fullere ville de satt en lavere pris. De vil mellom annet ikke at det skal renne over når flommen kommer til våren for det er - bokstavlig talt - å kaste penger på havet.
Så perverst som de kan se ut er det å ha høye priser nå det samme som å jobbe for å ikke gå tom i løpet av vinteren. Da blir det dyrt da.
Dette stemmer jo ikke. Så langt i vinter f.eks har snittprisen i Sør-Norge vært godt under prisene på kontinenetet med unntak av noen korte anledninger.så vil utvekslingskablene gjør at prisen i Norge alltid vil være minst like høy som kontinentet, mens kabelkapasiteten ikke er nok til å presse ned prisene i Norge..
Ja, jeg luerer på hvordan man har kommet til den konkulsjon at prisene i Norge må være minst like høye som på kontinentet når Norge netto eksporterte 17.4TWh i 2021.Om vi begrenser oss til da prisene i Norge ble ordentli' høye, la oss si fra november og utover så eksporterte Norge 5.15TWh og importerte 1.52TWhI motsatt fall villle jo strømmen gått motsatt vei. Om prisen i Norge er høyere enn på kontinentet vil kablene være importkabler. I nyttårshelgen importerte vi hva remmer og tøy kunne holde, da strømprisen i Tyskland var negativ og den i Sør-Norge €140 eller hva det var.
Vedum er det neppe, enda så gjerne han vil. Tidligere energiministre fra SP som Eivind Reiten og Ola Borten Moe gir mer enn nok ammunisjon til å punktere den fantasien hans.AP vil knekke ryggen på dette og da H, V KrF og FrP er medskyldige lurer jeg litt på hvilken "sterk mann" som kommer opp fra folkedypet?
Svar
Ola Borten Moe: Gjennom en økning av overføringskapasiteten mellom Norge og andre land styrkes norsk forsyningssikkerhet, samtidig som en får mulighet til å avsette kraft når det er overskudd. Regjeringen mener at nye utenlandsforbindelser skal bygges når de er samfunnsøkonomisk lønnsomme. Det vil være fornuftig for hele samfunnet.
Dette bør jo også hjelpe litt:For øvrig kan de se ut som noe av harmen muligens kan roe seg i januar. Så langt ligger det an til å bli betydelig rimeligere enn desember med mindre noe spesielt skulle skje. Nå kan forsåvidt en del skje med selve prisen av ulike årsaker, men det er meldt ganske mildt fremover på det sentrale Østlandet og det gjør jo sitt med forbruket her i landet som er en del lavere ved +5 grader enn ved -10. Det vil også alt annet like dempe prisene en del. Og det ser også ut til å være meldt en god del vind i Nord-Europa de neste 10 dagene som skulle tilsi en god del import og mindre tapping. Me får sjå ka som skjer.
I Norge har vi stort mye regulert kraft. Såpass mye at det stort sett er den regulerte kraften som styrer markedsprisen.Dette stemmer jo ikke. Så langt i vinter f.eks har snittprisen i Sør-Norge vært godt under prisene på kontinenetet med unntak av noen korte anledninger.
Tja, det kommer gjerne som snø i høyden hvor mesteparten av magasinene ligger men om det lander på fjellet så hjelper det i det minste til senere i år.Dette bør jo også hjelpe litt:
Vegg av vatn i vente: – Finn fram paraplyen
Neste veke kan det verte vått i store delar av landet. Enkelte stadar kan det passere 100 millimeter nedbør i på eit døgn.www.nrk.no
Jo, det er det forsåvidt. Man har risken for at magasinene renner over på et senere tidspunkt om man ikke produserer og da forsvinner vannet verdiløst i havet.Det skjedde i stor skala i 2019, estimert energimengde som rant over var 15 TWh i Sør-Norge. Videre har man ingen garanti for at man på ett eller annet tidspunkt får solgt for 1 krone eller 2 kroner eller hva man nå håper på. Nå er det rimelig nok spesielle omstendigheter i forhold til "vanlige" år så forventningen om å kunne selge dyerere om noen dager eller en uke senere er sikkert betydelig sikrere enn hva den normalt er riktig nok. Men igjen, om norske produsenter hadde lagt seg veldig lavt i pris ville de tappet ned magasinene betydelig raskere og da har man for det første et stort problem og så har man ikke noe å produsere når prisene går til himmels, som de rimelig nok vil gjøre om det går tomt. Jeg tipper det norske prisbildet ville vært temmelig forskjellig med god hydrologisk balanse, de som lever av å analysere slik sier i alle fall at prisbilet i Europa påvirker Norge i mye mindre grad når den hydrologiske balansen er god, men i betydelig grad når den er svak.Det er jo uansett ingen fare med å brenne inne med de.
Hva eksakt var det hun sa du synes er "kunnskapsløst" (antar det var ganske mye gitt karakteristikken av henne) ? Fra forrige gang hun opptrådde på fjernsyn så er det veldig åpenbart at hun har hatt fryktelig mange timer med voksenopplæring for å få forklart hvordan det norske kraftsystemet fungerer. Nå snakket hun om ting som individuelle karakteristika på ulike magasinsystemer (hun visste endatil ca hvor mange magasiner det finnes), utposjonering av vann gjennom vinteren, hvorfor det ikke gir særlig mening å operer med en minimum fyllingsgrad for hele landet og så burtetter. De fleste har uansett skjønt at man ikke får gjort noe med systemet denne vinteren så da koker det ned til hvor mye staten skal betale tilbake til husholdningene.Debatten nå, herregud for en ynkelig kunnskapsløs ryggløs Energi minister.
Hvordan kraftsystemet fungerer er ikke poenget. Poenget er at kraftsystemet ikke fungerer særlig godt, medmindre man mener at fluktuasjoner på flere hundre prosent over natta på en basisvare som dette er symptom på et velfungerende system...Hva eksakt var det hun sa du synes er "kunnskapsløst" (antar det var ganske mye gitt karakteristikken av henne) ? Fra forrige gang hun opptrådde på fjernsyn så er det veldig åpenbart at hun har hatt fryktelig mange timer med voksenopplæring for å få forklart hvordan det norske kraftsystemet fungerer.
Nå lurte jeg mest på hvorfor Balle mente hun fremstod som "kunnskapsløs". I motsetning til sist, da hun var mest opptatt av å snakke om brillestøtte og annet irrelevant fjas og oppførte seg som om hun var på valgkampstand eller lignende er hun nå i det minste fullt klar over problemet og har lært seg ett og annet.Hvordan kraftsystemet fungerer er ikke poenget. Poenget er at kraftsystemet ikke fungerer særlig godt, medmindre man mener at fluktuasjoner på flere hundre prosent over natta på en basisvare som dette er symptom på et velfungerende system...
Etter en rad av selvfølgeligheter og forsøk på å vri seg unna spørsmål hadde ministeren ikke noe annet enn å komme med enn å skryte av en strømpakke som er altfor dårlig .vi får se hva som kommer. Den eldre herren til høyre med lang erfaring fra kraftbransjen sa det enkelt og greit . Makspris på 50 øre opptil 3000kwh/mnd. Det er en pakke som monnervinteren så da koker det ned til hvor mye staten skal betale tilbake til husholdn
Men hva var kunnskapsløst?Etter en rad av selvfølgeligheter og forsøk på å vri seg unna spørsmål hadde ministeren ikke noe annet enn å komme med enn å skryte av en strømpakke som er altfor dårlig .vi får se hva som kommer. Den eldre herren til høyre med lang erfaring fra kraftbransjen sa det enkelt og greit . Makspris på 50 øre opptil 3000kwh/mnd. Det er en pakke som monner
Tullprat, jeg reduserte strømregningen med 25% samme komfort.Ellers er det søtt hvor mye de snakker om energieffktivisering i private boliger. Empirien er vel relativt tung for at en betydelig del av disse imaginære 10TWh blir tatt ut i økt inntemperatur og annen generell komfort. Er ganske vanlig at strømforbruket går opp når man installerer varmepumpe f.eks.
Eksportkapasiteten er teoretisk nesten 50% av produksjonen i et normalår så det skal en del til...Den enkle løsningen er å øke produksjonen av elkraft slik at økningen overstiger eksportkapasiteten.
Forståelse av problemet folk har, den reelle størrelsen på strømrabstten og hvor lite det monner- 15-25% av en regning som er blitt 4-5 doblet, kunnskap og mulighet til reell inngripen og løsning. , viljen til å ta reelle grep drukner i forklaringer som ikke hjelper noen. Asbjørn haddevinnlegg for mange sider siden som viste noen av mulighetene. Dette burde hun og dept kunne kommet ned. Energikimmisjonen ? Når skal den være ferdig 2027?Men hva var kunnskapsløst?
Anekdoter er ikke data.Tullprat, jeg reduserte strømregningen med 25% samme komfort.
Så for å oppsummere er du altså uenig i politikken de har valgt og dermed er hun "kunnskapsløs" ?Forståelse av problemet folk har, den reelle størrelsen på strømrabstten og hvor lite det monner- 15-25% av en regning som er blitt 4-5 doblet, kunnskap og mulighet til reell inngripen og løsning. , viljen til å ta reelle grep drukner i forklaringer som ikke hjelper noen. Asbjørn haddevinnlegg for mange sider siden som viste noen av mulighetene. Dette burde hun og dept kunne kommet ned. Energikimmisjonen ? Når skal den være ferdig 2027?
Så mye ja. Joda, det er en del det. Dog ikke umulig. Vi vil sannsynligvis måtte øke produksjonen 10-20% uansett fremover + bli bedre rustet mot sesongvariasjoner. ...og kraftprodusjon er jo uansett en av de tingene vi kan få til her. Jeg tenker at vi kan dra nytte av det på kort og lang sikt.Eksportkapasiteten er teoretisk nesten 50% av produksjonen i et normalår så det skal en del til...