lovemusikk
Hi-Fi freak
Kan bli gratis strøm i Nord-Norge og Trøndelag til våren
Til våren og sommeren kan det i perioder bli gratis strøm i Nord-Norge, Trøndelag og Nord-Sverige, tror kraftanalytikere.
e24.no
Det som skjer da er at strømprisen i sør går litt ned og prisen i midt går kraftig opp. Heldigvis er raskt når det gjelder storlinjer flere år.Statnett: Vurderer raskere utjevning av strømpris mellom nord og sør
Statnett vurderer raskere utbedring av kraftnettet mellom Nord-Norge/Midt-Norge og Sør-Norge – for å utjevne de enorme forskjellene i strømpris mellom landsdelene.e24.no
Det er vel begrenset hvor kaldt folk kan ha det innendørs, og rå mat smaker ikke i lengden.Ser ikke ut til at strømprisen er for høy.
De aller fleste ser ut til å svømme i penger
når de ikke bryr seg.
Strømpriser
De siste to årene har strømprisen i store deler av landet vært uvanlig høy. Markedsprisen på strøm kan følges fra time til time på strømbørsen Nord Pool.www.nrk.no
Hvor mye er vekslepengene egentlig ?Nå er det ganske stor enighet om at situasjonen om dagen er spesiell i all hovedsak av utenforliggende årsaker. Og Norge tjener totalt sett et fjell av penger på det i form av eksport av olje og gass + noen vekslepenger på strøm
En liten håndfull milliarder på strøm. Gass er vel et par milliarder om dagen. For eksport av kraft deles det med «Statnett» i andre enden av forbindelsen. Ekstrainntektene innenlands av høye priser er mye større siden innenlands konsum er mye høyere enn netto eksport.Hvor mye er vekslepengene egentlig ?
2-3% reduksjon i strømforbruk , det tilsier vel ikke at det store flertallet sitter hjemme og fryser og må spise rå mat?Det er vel begrenset hvor kaldt folk kan ha det innendørs, og rå mat smaker ikke i lengden.
Det er tross alt midtvinters.
Mvh
For økonominerder heter det lav priselastisitet og er godt beskrevet i kurvene for tilbud og etterspørsel som har blitt postet et par ganger. Etterspørselskurven blir ganske loddrett ganske fort siden folk ikke kan eller vil strupe ned mer uavhengig av pris. Om den loddrette delen også treffer den loddrette delen av tilbudskurven blir det fort hvor dyrt som helst.Det er vel begrenset hvor kaldt folk kan ha det innendørs, og rå mat smaker ikke i lengden.
Det er tross alt midtvinters.
Nei, må vel ikke bety det.2-3% reduksjon i strømforbruk , det tilsier vel ikke at det store flertallet sitter hjemme og fryser og må spise rå mat?
Og når halvparten ikke brydde seg om høye priser i det hele tatt viser vel at folk stort sett klarer å håndtere høyere strømpriser.
Men selvfølgelig er det dessverre alltid noen i samfunnet som sliter og det er trist.
De sa på teams, en rigg uten å nemne navn... At de burde gått over på Diesel siden gassen var så godt betalt.En liten håndfull milliarder på strøm. Gass er vel et par milliarder om dagen. For eksport av kraft deles det med «Statnett» i andre enden av forbindelsen. Ekstrainntektene innenlands av høye priser er mye større siden innenlands konsum er mye høyere enn netto eksport.
Nei nei nei..2-3% reduksjon i strømforbruk , det tilsier vel ikke at det store flertallet sitter hjemme og fryser og må spise rå mat?
Og når halvparten ikke brydde seg om høye priser i det hele tatt viser vel at folk stort sett klarer å håndtere høyere strømpriser.
Men selvfølgelig er det dessverre alltid noen i samfunnet som sliter og det er trist.
Nei, nettopp. De sitter ikke hjemme i en iskald bolig og spiser rå mat. De koker maten, og de varmer opp boligen. Kanskje de til og med dusjer varmt. Poenget er, slik som flere har nevnt, at de er ikke så enkelt å spare masse strøm midt på vinteren.2-3% reduksjon i strømforbruk , det tilsier vel ikke at det store flertallet sitter hjemme og fryser og må spise rå mat?
Og når halvparten ikke brydde seg om høye priser i det hele tatt viser vel at folk stort sett klarer å håndtere høyere strømpriser.
Men selvfølgelig er det dessverre alltid noen i samfunnet som sliter og det er trist.
Det vi selger er konkurransefortrinnet vårt.En liten håndfull milliarder på strøm. Gass er vel et par milliarder om dagen. For eksport av kraft deles det med «Statnett» i andre enden av forbindelsen. Ekstrainntektene innenlands av høye priser er mye større siden innenlands konsum er mye høyere enn netto eksport.
Mulig, men prøv å gjenta den tanken men bare bytt ut "strømpris" med "skatter og avgifter". "Samfunnet" får ikke noen merutgifter siden det er det offentlige som tar inn omtrent alt av penger uansett når det gjelder elektrisk energi. Det er noen få private aktører som tjener mye mer enn de kunne forestille seg, men det er litt mer collateral damage siden det uansett ikke er vindkraft som setter prisen og uten vindkraft i vinter ville prisene i Norge virkelig blitt spinnville innimellom.De merutgiftene som samfunnet får ved høy strømpris er garantert mye høyere enn den håndfulle milliarden som staten tar inn..
Som sagt har Statnett søkt om konsesjon for mer overføringskapasitet i 2019. De har ennå ikke fått svar på den søknaden. Så mer kapasitet over Sognefjorden kommer kanskje plutselig sånn ca i 2030. I tillegg har hele flyten i Norden endret seg mye det siste årene, det har ikke vært regnet som særlig viktig eller økonomisk meningsfullt å bygge ut veldig mye kapasitet. Husk på at det er noen, altså kundene, som til sist må betale for det også.Fullstendig galskap å lese om hvordan strømproduksjon og forbruk er i Norge. I nord vil vannkraftverkene sende vannet utenom turbinene fordi de har fulle magasiner og et overskudd på strøm som gir pris på kr.0,- til kundene. I Sør blir det mangel på strøm og det resulterer i en strømpris på godt over kr.1,- i 2022 og sannsynligvis videre..... Hva slags politikere er det vi har som har gjort dette mulig.?
vet ikke hvor du tar dette fra, men skatter og avgifter er noe som for det meste er politisk fremforhandlet. de er også forutsigbare. og aldri har jeg hørt om at det skulle være slik forskjell på skatter og avgifter i de forskjellige landsdeler.Mulig, men prøv å gjenta den tanken men bare bytt ut "strømpris" med "skatter og avgifter". "Samfunnet" får ikke noen merutgifter siden det er det offentlige som tar inn omtrent alt av penger uansett når det gjelder elektrisk energi.
Jeg mener at det burde være en selvfølge å ha en god overføringskapasitet internt i Norge. Når vi har overskudd i en del av landet og et underskudd i andre deler av landet som resulterer i store prisforskjeller og mulig mangel på strøm så er det noen som ikke har gjort jobben sin. Hvem husker ikke gasskraftverkene vi brukte noen milliarder på og som ble nærmest gitt bort til Langtvekkistan.Som sagt har Statnett søkt om konsesjon for mer overføringskapasitet i 2019. De har ennå ikke fått svar på den søknaden. Så mer kapasitet over Sognefjorden kommer kanskje plutselig sånn ca i 2030. I tillegg har hele flyten i Norden endret seg mye det siste årene, det har ikke vært regnet som særlig viktig eller økonomisk meningsfullt å bygge ut veldig mye kapasitet. Husk på at det er noen, altså kundene, som til sist må betale for det også.
Eller mener du at Norge for årevis siden skulle bygget ut masse greier man ikke trengte sånn i tilfelle gassprisen og CO2-prisen skulle gå fullstendig bananas sammen med et temmelig tørt år i Norge en eller annen gang de neste 5-10 årene?
Det er for øvrig ikke så veldig lenge siden situasjonen var en helt annen. Da var det underskudd i Midt-Norge og i Bergensområdet. Tidenes høyeste timepriser på elektrisk energi i Norge stammer fra disse to områdene, men det var riktig nok langt mer kortvarig.
Om man skulle ende opp med å rive vindkraftverken på Fosen pga samenes reindrift så er Midt-Norge igjen et underskuddsområde for øvrig.
Det var da akkurat hva du etterlyste. Beredskap i tilfelle. Men de ble aldri brukt.Jeg mener at det burde være en selvfølge å ha en god overføringskapasitet internt i Norge. Når vi har overskudd i en del av landet og et underskudd i andre deler av landet som resulterer i store prisforskjeller og mulig mangel på strøm så er det noen som ikke har gjort jobben sin. Hvem husker ikke gasskraftverkene vi brukte noen milliarder på og som ble nærmest gitt bort til Langtvekkistan.
Jeg etterlyser ikke gasskraftverk, hvor får det du i fra da ? Jeg etterlyser god planlegging og gjennomføringsevne. Noe det er lite av i Norge dessverre.Det var da akkurat hva du etterlyste. Beredskap i tilfelle. Men de ble aldri brukt.
Ser du for deg doble linjer over Dovrefjell eller noe slikt.? Greit nok at «alle» plutselig er for nå, men lukk øynene og prøv å se for seg bråket, klagene og ramaskrikene om dette hadde blitt foreslått for 10-15 år siden (altså stod ferdig nå). Siden noe slikt eventuelt kunne vært planlagt så har masser av faktorer i norsk og europeisk kraftforsyning endret set dramatisk og det har gått fort. Veldig mye fortere enn det går å bygge lange høyspentlinjer i Norge i alle fall.
«Monstetmastene» i Hardanger tok 7 år fra søknad ble sendt til linjen var klar.
Nei det er ikke saken. VIrkningsgraden i en vannkraftturbin er på over 90% og en turbin som er så spektakulært feilkonstruert at den kun leverer under 50% er det neppe mulig å oppdrive siden teknologien har vært kjent i 100 år. Saken er at de grunnet skattereglene har valgt å ha mindre turbiner for å holde seg under 10MW installert effekt og slipper vann forbi uten å være innom turbinene. De kunne med andre ord installert større turbiner og brukt mer av vannet de har tilgjengelig. Eller for å si det på en annen måte, de har skattetilpasset produksjonen sin. De ønsker å være under 10MW installert effekt, men kunne vært over gitt vannressursene.Tv2 nyheter nå..
Grunnrenteskatt.
Gloppen Energi kjøpte turbiner som produserer mindre enn andre mer effekte turbinder/generatorer.
De kunne produsert ca dobbelte av samme mengde vann.
Vi har flere slike kraftverk som tenker og driver slik her i landet.
Hva er det som er løgnaktig og "logisk" (antar i betydningen ulogisk) der? Det er en rimelig grei forenklet en-slide-beskrivelse av hvordan prisdannelsen skjer og at produsentene optimerer vannverdiene sine. Produsentene holder tilbake om dagen fordi de regner med å kunne selge dyrere senere i vinter, samt at de ikke har nok vann til å pøse ut. Dersom norske magasineiere kollektivt i solidaritet med vanlige folk, bakere og ikke så vanlige folk med varmekabler i oppkjørseln og jacuzzi hadd satt en veldig lav pris så ville importen gått mot null, eksporten mot maks og det ville bli tappet ned rimelig fort, litt vel fort i forhold til hva man bør være komfortabel med gitt dagens fyllingsgrad. Utfallsrommet for når snøsmeltingen for alvor setter inn er ganske stort og også hvor stor den blir til slutt.om løgnaktighet og «logikk»:
Som nevnt tidligere er det temmelig stor enighet om at prisene i Sør-Norge ville vært rekordhøye, om enn noe mindre rekordhøye, uten de nye utenlandsforbindelsene til Tyskaland og UK. Det er masse "ubrukt" ekportkapasitet ut av landet på eksisterende forbindelser og vi ville fått prissmitte den veien uansett. Og som nenvt igjen gikk prisen ned da kabelen til UK ble satt i drift. At den drev prisen til himmels har ingen rot i virkeligheten. Nye forbindelser har først og fremst endret hvor kraftflyten går, ikke hvor mye som går. Norsk krafteksport i 2021 er ikke oppsiktsvekkende høy. Det store "nye" er at det var ekstremt lite nedbør gjennom sommeren og høsten. Fyllingsgraden i Norge var helt normal frem til uke 24. Det andre nye er at prisen på fossil kraft, som er og har vært den marginale produsenten i Europa har gått til himmels og det samme med CO2-prisen. At dette er marginale energikilder er ikke noe nytt, men prisen på de er.ad løgnaktighet:
«Det er samme NVE, som for få år siden mente utenlandskablene ville øke kraftprisene i Norge med 2-3 øre, sammenlignet med om de ikke ville bli bygget. Statnett, som får inntektene fra kablene, mente prisstigningen ville være 3-4 øre, da de søkte konsesjon i 2013.»
Strukturelle prisforskjeller mellom Nord og Sør som ikke var der før endrer kalkylene for økt kapasitet mellom nord og sør. Det er noe som ikke har vært regnet som særlig viktig før og det har det heller ikke vært. Det er ikke veldig mange år siden situasjonen var omvendt, at Midt-Norge var et underskuddsromåde med priser til tider skyhøyt over Sør-Norge.ad «logikk»;
«De prøver seg med fascinerende at de nå vil jobbe for å utjevne forskjellene mellom sør og nord, de vil øke hastigheten på utbyggingen, sånn at overskuddskraften i nord liksom skal komme oss i sør til gode.
Men alle vet, at det som vil skje, er at kraften forsvinner i et bunnløst sluk som heter Europa, mens prisene i Nord-Norge vil stige så de ligner på våre.»
Mener du norsk kraftpolitikk ble dysfunksjonell ca rundt september 2021 men har funket ganske greit de 30 foregående årene? Utover bråk ved bygging av mer produksjon, masse leven for mer overføringskapasitet til underskuddsområder og litt murring rundt de nye kablene til UK og Tyskland (som først og fremst bør forstås som EU-motstand) så har det ikke vært særlig mye klaging på norsk energipolitikk og Norge har hatt svært lave strømpriser. Så lave at staten har kunnet melket forbrukerene jevnt og trutt uten at det har ført til særlig leven. Siden liberaliseringen på 90-tallet er det i all hovedsak særavgifter som har økt, ikke prisen på kraft i seg selv. Unntaket er rimelig nok slutten av 2021.Forstår ikke dette behovet for å tilsynelatende rettferdigjøre en dysfunksjonell kraftpolitikk når poenget er, som de fleste forlengst har innsett, at en grunnleggende infrastruktur som strøm ikke er egnet for markedsliberalisme.
Prisfluktuasjoner på flere hundre prosent over natta burde gjøre dette klart for enhver...
Kraftpolitikken er feil. Det er politikerne som er dysfunksjonelle. Dette landet egner seg snart kun for rikinger, vi andre kan sitte og fryse.Mener du norsk kraftpolitikk ble dysfunksjonell ca rundt september 2021 men har funket ganske greit de 30 foregående årene? Utover bråk ved bygging av mer produksjon, masse leven for mer overføringskapasitet til underskuddsområder og litt murring rundt de nye kablene til UK og Tyskland (som først og fremst bør forstås som EU-motstand) så har det ikke vært særlig mye klaging på norsk energipolitikk og Norge har hatt svært lave strømpriser. Så lave at staten har kunnet melket forbrukerene jevnt og trutt uten at det har ført til særlig leven. Siden liberaliseringen på 90-tallet er det i all hovedsak særavgifter som har økt, ikke prisen på kraft i seg selv. Unntaket er rimelig nok slutten av 2021.
Den samme energipolitikken gav også omtrent gratis strøm i store deler av 2020.
Folks harme for bensin- og dieselpriser har vært mye større enn hva den har for strømpolitikk.
Som sagt har det ikke vært så mye styr rundt dette. Politikken har ligget rimelig fast. Det skjedde ikke noe spesielt med norsk kraftpolitikk i fjor høst. Da burde det mest opplagte være å lete etter forklaringen et annet sted.Kraftpolitikken er feil. Det er politikerne som er dysfunksjonelle. Dette landet egner seg snart kun for rikinger, vi andre kan sitte og fryse.
Nå var det sikkert ikke bare rikinger med i rapporten jeg henviste til.Nei nei nei..
Private sløser ikke, bortsett fra rikingene.
Strømforbruket går til mye mer en privatbolig eller leiligheter.. Tenk etter..
Hvem er det rent konkret som er enig i det ?Som nevnt tidligere er det temmelig stor enighet om at prisene i Sør-Norge ville vært rekordhøye, om enn noe mindre rekordhøye, uten de nye utenlandsforbindelsene til Tyskaland og UK.