Kortversjonen:
Lønnsomhet, eller mangel på sådann, ved en lang fastpriskontrakt avhenger av følgende:
- hvilken pris man låser inn hvor lenge
- hva som skjer med den flytende prisen etterpå, altså relatvit til den faste man har avtalt over aktuelt tidsrom.
Lønnsomheten er ikke avhengig av hva som står i en lærebok i samfunnsøkonomi. Det hjelper veldig lite hva som i teorien skulle skjedd dersom noe helt annet skjer i praksis. I følge min kompis som har vært mest eksponert for økonomer Fin.Dep så vil de mest modelltro av sorten da mene at virkeligheten er feil.
Lengre versjon:
Innenfor risikostyring er det ganske normalt å ved noenlunde stabile innteksstrømmer også ønske å ha noenlunde stabile kostnader, i alle fall for deler av eksponeringen på begge sider. Det gjør det også mye enklere å regne på lange investeringscase. Det folk i Norge stort sett gjør er å ta på seg en stor kostnad som kan variere svært mye (boliglån til pipa til flytende rente) og det hele skal finansieres av en lønnsinntekt som kan forventes å stige i varierende grad, men sjeldent eksplodere på oppsiden. Det kan, som nå sett, lånekostnaden gjøre og spesielt dersom man starter på null som jo var tilfelle. Husholdningene i Norge tar enormt mye renterisiko.
Enda lengre versjon:
Som man har sett i pressen har det vært et visst fokus på fastrentelån i høst. Det har vært mildt surrealistisk å lese hva som skrives av kommentatoriet. Det er snakk om at man får med seg så og så mange rentekutt ved å låse i f.eks 3 år mens den og den eksperten bare forventer så og så mange etc. Det er, i alle fall så langt jeg har registrert, ingen som snakker om det disse ellers snakker om: Hva er bankens påslag over referanserenten her? Den har til tider vært lav - så lav at disse fastrentelånene er et sted mellom tapsbutikk eller i beste fall helt marginal business for banken. Det har rett og slett vært litt priskrig. Man har altså fått stikk motsatt situasjon av det Forbrukerrådet etc normalt mener er grunnen til at fastrente ikke lønner seg, men likevel er det ingen som har påpekt dette. Altså skulle det, med samnme logikk, lønne seg å inngå slike avtaler. Det er det selvsagt ingen garanti for, men det er da akkurat samme fenonmen som at det er noen garanti for at å ligge flytende lønner seg.