Nei, jeg tenkte heller ikke tanken på at det var norske banker Slyngstad hadde i tankene når han uttalte seg. Oljefondet kjøper og selger på det globale markedet.Nå finnes det mange banker her i verden. Jeg tror ikke Slyngstad sikter til norske og svenske banker for eksempel. Men verdien av en eiendel kan endre seg - p.t. er det svært liten bekymring for boliglån i Norge, men skulle man få en cocktail av fallende boligpriser, høyere rente og høy arbeidsledighet så vil det se ganske annerledes ut for en del av lånemassen i alle fall.Men han sa noe om bankene som var interessant, nemlig at ting ble stadig mer uoversiktlig, at det var vanskelig å trenge igjennom hva som egentlig befant seg i balansen til bankene, hva eiendelene faktisk består av. Er det sunne reelle eiendeler, er det mer "luftslott"?
Da jeg leste dette tenkte jeg på Vredensgnag som stadig snakker om hokus-pokus verdier og tryllepenger.
Hvis det er mye hokus-pokus verdier i balansen til bankene kan det jo bli riktig så morsomt hva som skjer hvis den dagen kommer at gigantsike nedskrivninger må taes. Blir det konkurs eller en ny runde med redningspakker og bruk av skattebetalernes penger?
Men når du nevner norske banker og eksponering mot boliggjeld, så er det jo ganske interessant hva Finansfeber meldte om her for en stund siden.
Kort og godt: før 2009 eide de norske bankene stort sett hele boliglånet til kundene gjennom hele løpetiden på lånet. Etter 2009 ble det stadig mer vanlig å selge bort den beste delen av lånet til store finansinstitusjoner, men at de norske bankene da beholder den mest risikofylte delen av lånet selv (over 75%). De nye pengene bankene får inn investeres så i nye boliglån. Nå er den totale utnyttelsgrad på denne type business nådd ca 50% av den totale boliglånsmassen. Disse tallene fikk finansfeber av finanstilsynet.
Ved en skikkelig nedside i det norske boligmarkedet er dermed de norske bankene eksponert for mulige store tap.