Utifra det jeg leser her bør cat6 nettverkskabel i rikelig mengde for å få nok tverrsnitt være en god høyttaler kabel. (Jeg brukte 4 lengder cat6 pr side)
Hvorfor låter 2.5kvmm solidcore pr kabel bedre da. På alle anlegg jeg har prøvd. cat6 høres innklemt og pr kabelen åpner opp lydbildet.
Kan nesten sammenlignes med å dekke til diskanten med noe når cat6 kobles til.
Det være seg hjemmekino recivere ,tokanals transistor forsterker eller rørforsterkere.
Små høytalere ala hfsl-1 ,eller store som cornscala. Med pc/dac som kilde, eller med cd spiller.
Hadde vært fint om noen ville skape klarhet i dette for meg.
Stikkordet er kapasitans. Det er hva du får hvis du fletter sammen enorme antall Cat5 eller Cat6 enkeltledere til en DIY høyttalerkabel. For mye av den er IKKE bra. Når jeg har nevnt Cat5 eller Cat6 i denne og andre tråder, så er det ment brukt som nettopp en Cat5 eller Cat6 UTP Ethernetkabel. Funker helt utmerket, både for meg og alle andre.
Du kan sikkert regne ut at det blir 0,05 dB avrulling ved 22 kHz eller noe. Dette er helt ubetydelig.
Ja, men ikke hvis det setter utgangstrinnet på forsterkeren i selvsving oppi megahertzene. Da går det til helsike, før eller siden.
Loudspeaker Cable Characteristic Impedance
Quoter meg selv heller enn å skrive en edit på noe som ligger et par sider tilbake (allerede!).
Hvis du sammenligner direkte mellom en (veldig) kapasitiv kabel og en (veldig) induktiv kabel, vil den forskjellen mellom dem være en del større enn som så, også i audiobåndet. En induktiv kabel kan f eks ha rette, parallelle ledere et stykke fra hverandre (van den Hul), eller filterbokser med induktorer på midten (Transparent). En "solide kåre" vil være moderat induktiv. Man får høyere kapasitans og lavere induktans for eksempel ved å flette flere ledere sammen (Kimber). Kapasitansen blir riktig høy i flatkabler av typen "utrullet kondensator" (Goertz) og flettede trosser av et utall Cat5-ledere. Induktive kabler vil typisk gi et lite løft et sted rundt 7-10 kHz (detaljer!), men rulle av brattere over 12-15 kHz. Kapasitive kabler vil ha en flatere frekvensgang gjennom audiobåndet og rulle av senere. Det er ikke store forskjellen det er snakk om, kanskje 0,1-0,2 dB i et bånd rundt 8-10 kHz, men det er tilstrekkelig mye over et tilstrekkelig bredt bånd til at jeg mener at det formodentlig vil være hørbart for en kritisk lytter. Men da er det altså den kapasitive kabelen som gir riktigst frekvensgang, mens den induktive legger på litt ekstra krydder i diskanten.
Hvis det også er litt forskjell i tverrsnitt, sånn at den ene høyttalerkabelen speiler impedanskurven i høyttaleren i større grad enn den andre, vil det bli ganske markante forskjeller i "eq-profil" mellom de to. Ikke noe galt med det, så lenge folk ikke begynner å påstå at det skyldes et eller annet kvantemagisk fenomen og derfor må koste en kvart million, minst. Dette er ganske enkle saker, egentlig, og koster ikke mer enn noen tikroninger å reprodusere.
Se dette innlegget i en annen tråd:
http://www.hifisentralen.no/forumet...-forskjeller-mellom-kabler-3.html#post1389132
Se også vedlegget, som de fleste sikkert har sett mange ganger før, men som blant annet viser den subjektive opplevelsen av litt mer eller litt mindre nivå ved forskjellige frekvenser. Virkningen av litt mer eller litt mindre nivå rundt 10 kHz er "bright" kontra "dull", og hvis forskjellen ligger litt høyere er det snakk om "airy".