Spiralis, vel talt - særlig det forrige inseratet ditt.
Joda, sammenligner man seg med enkelte andre land, er sikkert maten rimelig her i landet. Men når lønns- og prisnivået i andre land trekkes fram, må man ikke glemme andre levekostnader og skattenivå. Jeg skulle gladelig betalt meir for maten, hvis jeg hadde 25% skatt i stedet for godt over 40%. Eller kanskje var nullskatteyter, som mange av de aller rikeste er. De aller fleste kjenner også til at mange har "frynsegoder" som aldri kommer fram i noe regnestykke. Man har bilordninger gjennom firma, hytte tilgjengelig gjennom firma, gratis aviser osv. osv. Men ta utgangspunkt i en gjennomsnittsfamilie, hvor begge er vanlige lønnsmottakere, og hvor familiens brutto inntekt, er mellom kr. 800.000,- og 1 mill. ( begge i arbeid ), og gjerne med 3 - 4 barn. Rundt halvparten forsvinner i skatt, så forsvinner halvparten av netto inntekt i hus- og bilutgifter. Resten skal dekke mat, klær, sykler, ski, alskens fritidssysler, tannlege og lege, ferietur(er) osv. osv. for 5 - 6 personer. Er det noen som tror eller har følelsen av at man har det så steike fett i Norge?
La meg trekke fram et par ting til, f.eks. tilgang og prissetting på fisk og sjømat her i landsdelen. For det første, er det bedre tilgang på fersk fisk av forskjellige arter, på Hamar enn det er i Bodø. Til og med i Lofot-hovedstaden Svolvær, er det omtrent kul umulig å finne fersk fisk! Og det om så midt i skreisesongen. Det finnes en liten, relativt beskjeden, men sikkert veldrevet fiskedisk hos Coop Mega, men det er også tilbudet man har. Her i byen, er det Bofisk som driver et par utsalg, og også her har Coop en liten fiske"avdeling". Forrige skrei-sesong, fikk fiskerne rundt kr. 20,- pr. kg. for fisken, noe mindre for rogna og levra ga de bort. Jeg betalte rundt kr. 85,- pr. kg. for skrei, lever og rogn. Rogna kosta kr. 130,- pr. kg hvis man kjøpte den uten å kjøpe fisk. I år er pris til fisker satt til rundt kr. 10,- pr. kg. på mellomstor fisk, altså omtrent halvert. Jeg vil anta at div. mellomledd, avgifter, påslag etc. etc., gjør at prisen til oss forbrukere, blir den samme i år som fjor. Og så lurer man på hvorfor ikke flere kjøper og konsumerer fisk... Det samme regnestykket gjelder for øvrig i prinsippet også kvalkjøtt. Pris i butikk for ferskt kjøtt, var i år kr. 130,-. Det er reint, beinfritt kjøtt av ypperste kvalitet, men hvis muligheten byr seg, kjøper jeg heller direkte fra båt til kr. 75,- pr. kg. Da får jeg en skikkelig fangstprat på kjøpet!
Jeg så nettopp et program om klippfiskens vandring fra Andøya til Rio. Skal man ha klippfisk her i byen, så koster den flere hundre kroner pr. kg. Et slikt utvalg som man så i Portugal eller Brasil, kan vi bare drømme om. Hvor så vi heil klippfisk sist? Nei, her heime, selges sekunda vare. for å kamuflere dette, renskes gjerne fiskestykkene for skinn og bein og så pakkes den i plastpakker. Man trenger ikke å være fiskerikyndig for å legge merke til at dette er småfisk som er benyttet og som selges i Norge. Den største, tjukkeste og beste fisken, eksporteres og selges i bl.a. nevnte land til en langt lavere pris. Og da er den sendt rundt halve kloden!! Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen; vi blir lurt, skikkelig rundlurt - men vi kan jo sjølsagt velge å ikke kjøpe produktene. Ikke fordi vi ikke vil, men fordi vi ikke har råd til slik mat. Så kan man gjerne påstå at maten er billig i Norge, men det kommer an på øyet som ser. Hvis man har råd til hifi-anlegg til ei eller to vanlige årsinntekter, har man trolig også råd til å betale hva som helst for maten som man konsumerer også. Men det gjelder en liten del av den norske befolkningen.