Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.678
    Antall liker
    11.016
    Sted
    Trondheim
    Vet vi nå det helt sikkert, da? Hvis ting blir dyrere, hvorfor er det da så viktig for Tine å blokkere konkurrentene? Og hvordan vet vi at folk ikke vil betale for et bedre utvalg og å få flere muligheter til å velge? Har vi prøvd?
    Det jeg synes er rart i denne tråden er at de som klager over hvor ille bøndene har det i Norge er de som tviholder mest på den politikken som har ført til at bøndene har fått det ille. Hvis den politikken som føres nå har ført til at antall bønder reduseres og at bøndene tjener lite er det vel liten grunn til å fortsette med den? Hvorfor er man så redde for å prøve andre alternativer?
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    20.252
    Antall liker
    11.104
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Hvorfor kan ikke vi få slike valg i Norge?
    Det vil koste mere, og "vi" har ikke lyst til å betale kostnadene ved et bedre utvalg. En eller annen har hjervasket folket til å tro at pris er alt som betyr noe. For noen er det selvsagt slik at de må se på prisen, men de fleste har faktisk råd til å betale litt mer for maten. Men jeg betaler ikke mere uten at utvalg og ikke minst kvalitet går opp! Øket pris for at matvarebaronene skla bli enda rikere blir ikke riktig
    Det vil ikke nødvendigvis koste mere, med mindre vi insisterer på å avgiftsbelegge alle alternativer og drepe all konkurranse, slik at de skal bli dyrere enn produktene fra de stadig færre som produserer slike produkter i Norge med stadig større subsidier fra felleskassa.

    PS: Ørna tar sau, og for bonden er det god butikk:

    http://www.bt.no/nyheter/lokalt/Meir-verd-som-ornemat-enn-menneskemat-2824900.html

    Bønden plasserer villsau på øyer med ørnebestand, og for hvert lam som tas, får han mer i erstatning enn man ill fått ved å selge sauen som mat.

    I tillegg har han den frekkhet å skylde på storsamfunnet som ikke fjerner ørna: "- Det hadde nok vore mykje billegare for storsamfunnet og for meg dersom dei fjerna heile ørna, seier bonde John Inge Vik."

    Hvor lange skal disse menneskene få holde på med å holde storsamfunnet som gissel for sine særegne form for "næringsvirksomhet"?
     
    Sist redigert:

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.719
    Antall liker
    8.143
    Torget vurderinger
    0
    Otare, Større utvalg vil nødvendigvis bli noe dyrere på grunn av elementer som lagerhold distribusjon og slike ting. Hvor mye vet jeg ikke.

    Problemet med landbrukspolitikken er at man ikke kan ta bort bare deler av den og beholde andre deler. Dette henger så tett sammen. Alt virker inn på alt annet i dette systemet. Skal man endre noe må hele systemet revideres, og det er på høy overtid at man gjør akkurat det! Jeg er en sterk tilhenger av å "slippe bonden fri"!

    Det blir feil om byråkrater på kontor skal bestemme hva man skal dyrke og hvor mye! Dette burde bonden selv få bestemme. Jeg lå i budrunde for å kjøpe Finnmarks nest største gård ( betyr ikke at den var så veldig stor! ) da han som eide den hadde kjøpt den på tvangsauksjon men fikk ikke konsesjon. Han eide også nabogården og skulle han sitte på begge ble driftsenheten "for stor" i følge en byråkrat i Vadsø!!

    Jeg planla å drive med vedproduksjon og kaninoppdrett i stor skala ( angora kanin ) samt jaktturisme. Amrikanere og tyskere kunne få betale dyrt for å jakte opp mot den Sovjetiske grensen. "Tante" på fylkeslandbrukskontoret fikk "hikke" av slike planer. Nei på denne gården skulle det drives med melkeproduksjon og til nød sau! Hun var ikke villig til å se argumentene om at "dekningsbidraget" ( nettofortjeneste pr dyr ) var skyhøyt større på kanin enn på sau, og at melkeproduksjon var bare arbeid og lite penger!! Ved var i følge samme dame "hobby" og turisme var "svermerier"! Vel jeg fikk ikke kjøpe gården! Men hvorfor i H..te skal en kontorrotte sitte og bestemme hva jeg skal søle bort mine penger på?

    Som jeg tidligere skrev er et problem her i landet at ingen skal få lov til å ta ansvar for egne handlinger, men skal måtte spørre barnehagetanten om lov!
     

    Cash 63

    Æresmedlem
    Ble medlem
    14.06.2007
    Innlegg
    12.698
    Antall liker
    31.156
    Sted
    Oslo/Grebbestad
    Hvorfor må maten være så billig i Norge?


    Behold ditt arbeid og FLYTT til et hvilket som helst annet land,og bli avlønnet etter dette landets lønnsnivå.

    Send oss deretter en oversikt over hva du har igjen ved hver avlønning.

    VI HAR EKSTREMT BILLIG MAT.
    I følge de som hyler mest om dyr mat ( og bensin ) her i landet mener at dette er en helt feil måte å se problemet på!

    Vi skal ha like billige biler og mat som i Sverige, men vi ønsker ikke det svenske skatte/avgiftssystemet!??! Og vi ønsker i allefall ikke det svenske lønnsnivået!

    Vi er så bortskjemte at vi skal ha i både pose og s(m)ekk! Og vi har så mye olje og penger at vi er imune mot uår og leveranseproblemer så forsyningssikkerhet er ikke noe som angår oss, dessuten tjener jo disse jævla ignorante bøndene så satans mye penger, bor i svære hus gjør de også!!

    Og det byråkratiske og fordyrende Mattilsynet med sine regler som hindrer at akkurat min favorittost fra Frankrike kan komme inn til landet! Men blir vi syke av maten vi spiser er det Jens og Jonas som har ansvaret!!

    Det er en form for logikk i dette og det kan kalles FrP logikk!! Det henger nemlig ikke sammen og man bør ha en IQ litt mindre enn skonummeret for å forstå sammenhengen.

    Forøvrig er det AP sin feil hele greia! De har lyktes i å gjøre om hele landet til en eneste stor barnehage der INGEN skal være nødt til å ta ansvar for eget liv og egne valg! Dette startet på 60 tallet en gang, om ikke før, og har ( forhåpentligvis ) kuliminert med at vi har blitt verdens rikeste, metteste, selvopptatte og så blottet for empati at det er kvalmende, nasjon!

    Det er tidvis jævlig flaut å være norsk, resten av tiden er det "bare" flaut!!

    (Ahhh! Det var godt å få det ut! )
    Bare en kommentar til det med lønnsnivået. Leder lønningene har vel gennerellt vært høyere i Swe? Er selv ikke topp ledere, men en middels intenkt
    taker Bygg/anlegg. Vi har for stunden Svensk personell inlånt (vest swe) som i den seneste tiden tjent omtrent det samme på akkord som vi gjør her i Oslo, uten kronekurs forskjell. Men de har ikke en like stor arbeids marked som vi har.
    Ellers syns jeg Otare har noen gode inlegg
     

    VilhelmW

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    20.03.2009
    Innlegg
    3.960
    Antall liker
    217
    Sted
    Alltid lofotværing
    Spiralis, vel talt - særlig det forrige inseratet ditt.

    Joda, sammenligner man seg med enkelte andre land, er sikkert maten rimelig her i landet. Men når lønns- og prisnivået i andre land trekkes fram, må man ikke glemme andre levekostnader og skattenivå. Jeg skulle gladelig betalt meir for maten, hvis jeg hadde 25% skatt i stedet for godt over 40%. Eller kanskje var nullskatteyter, som mange av de aller rikeste er. De aller fleste kjenner også til at mange har "frynsegoder" som aldri kommer fram i noe regnestykke. Man har bilordninger gjennom firma, hytte tilgjengelig gjennom firma, gratis aviser osv. osv. Men ta utgangspunkt i en gjennomsnittsfamilie, hvor begge er vanlige lønnsmottakere, og hvor familiens brutto inntekt, er mellom kr. 800.000,- og 1 mill. ( begge i arbeid ), og gjerne med 3 - 4 barn. Rundt halvparten forsvinner i skatt, så forsvinner halvparten av netto inntekt i hus- og bilutgifter. Resten skal dekke mat, klær, sykler, ski, alskens fritidssysler, tannlege og lege, ferietur(er) osv. osv. for 5 - 6 personer. Er det noen som tror eller har følelsen av at man har det så steike fett i Norge?

    La meg trekke fram et par ting til, f.eks. tilgang og prissetting på fisk og sjømat her i landsdelen. For det første, er det bedre tilgang på fersk fisk av forskjellige arter, på Hamar enn det er i Bodø. Til og med i Lofot-hovedstaden Svolvær, er det omtrent kul umulig å finne fersk fisk! Og det om så midt i skreisesongen. Det finnes en liten, relativt beskjeden, men sikkert veldrevet fiskedisk hos Coop Mega, men det er også tilbudet man har. Her i byen, er det Bofisk som driver et par utsalg, og også her har Coop en liten fiske"avdeling". Forrige skrei-sesong, fikk fiskerne rundt kr. 20,- pr. kg. for fisken, noe mindre for rogna og levra ga de bort. Jeg betalte rundt kr. 85,- pr. kg. for skrei, lever og rogn. Rogna kosta kr. 130,- pr. kg hvis man kjøpte den uten å kjøpe fisk. I år er pris til fisker satt til rundt kr. 10,- pr. kg. på mellomstor fisk, altså omtrent halvert. Jeg vil anta at div. mellomledd, avgifter, påslag etc. etc., gjør at prisen til oss forbrukere, blir den samme i år som fjor. Og så lurer man på hvorfor ikke flere kjøper og konsumerer fisk... Det samme regnestykket gjelder for øvrig i prinsippet også kvalkjøtt. Pris i butikk for ferskt kjøtt, var i år kr. 130,-. Det er reint, beinfritt kjøtt av ypperste kvalitet, men hvis muligheten byr seg, kjøper jeg heller direkte fra båt til kr. 75,- pr. kg. Da får jeg en skikkelig fangstprat på kjøpet!

    Jeg så nettopp et program om klippfiskens vandring fra Andøya til Rio. Skal man ha klippfisk her i byen, så koster den flere hundre kroner pr. kg. Et slikt utvalg som man så i Portugal eller Brasil, kan vi bare drømme om. Hvor så vi heil klippfisk sist? Nei, her heime, selges sekunda vare. for å kamuflere dette, renskes gjerne fiskestykkene for skinn og bein og så pakkes den i plastpakker. Man trenger ikke å være fiskerikyndig for å legge merke til at dette er småfisk som er benyttet og som selges i Norge. Den største, tjukkeste og beste fisken, eksporteres og selges i bl.a. nevnte land til en langt lavere pris. Og da er den sendt rundt halve kloden!! Jeg har sagt det før og jeg sier det igjen; vi blir lurt, skikkelig rundlurt - men vi kan jo sjølsagt velge å ikke kjøpe produktene. Ikke fordi vi ikke vil, men fordi vi ikke har råd til slik mat. Så kan man gjerne påstå at maten er billig i Norge, men det kommer an på øyet som ser. Hvis man har råd til hifi-anlegg til ei eller to vanlige årsinntekter, har man trolig også råd til å betale hva som helst for maten som man konsumerer også. Men det gjelder en liten del av den norske befolkningen.
     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    20.252
    Antall liker
    11.104
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Til og med i Lofot-hovedstaden Svolvær, er det omtrent kul umulig å finne fersk fisk!
    Som jeg har skrevet i andre psoter, kan du reise til nærmest en hvilken som helst liten innlandsby i Frankrike, tenk 5-10.000 innbyggere, 50 mil fra nærmeste hav, og finne langt ferskere fisk enn i Bergen, til langt lavere pris, og i et utvalg man bare kan drømme om i Norge.

    Her er feks et ørlite utsnitt fra en av fiskediskene i lille Turckheim i sommer, tett ved tyskegrensen ved Freiburg:


    36FiskediskLeclerkTurckheim0907122_zps29a9947f.jpg
     
    Sist redigert:

    VilhelmW

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    20.03.2009
    Innlegg
    3.960
    Antall liker
    217
    Sted
    Alltid lofotværing
    Erato, på bildet ditt, er det sånn ca. 100% med arter fra aquaculture, eller oppdrett på godt norsk. Likevel,det du skriver, overrasker meg ikke. Jeg har ikke farta så veldig mye rundt i verden, men litt av Europa har jeg da sett. Til og med i Krakow, lang inne i det polske bonde- og gruvelandet, fant jeg en helt ok fiske- / sjømatbutikk.

    Jeg er heilt sikker på at man ved å heve kvaliteten noen få hakk på sjømatbutikker / -avdelinger, få større bredde i utvalget, promotere sjømat og fisk OG få til akseptable priser, så ville fiske-konsumet gått opp her til lands. Jeg er klar over at det ikke er gjort over natta, men jeg savner en smule innsats fra sjømatfolket og politikerne her. Kanskje Reitan burde påta seg oppgaven med å gjøre oss fiskespisende igjen?

    Jeg snakka nå nettopp med en nabo om dette. Han reiser mye i Europa og særlig i land som Portugal, Spania, Italia, Kroatia, Serbia. Han hadde kjøpt fantastisk norsk klippfisk i Portugal, ypperste klasse og etter øvrig prisnivå, grisedyr - prisen var like under kr. 90,- pr. kg. Han hadde etterpå kommet over tilsvarende klippfisk, fra samme produsent, i Tromsø til kr. 400,- pr. kg. Da begynner virkelig ei bacalaogryte for 8 - 10 personer å kunne kalles festmat! Men bevares, noen kjøper ferske stormås-egg til kr. 45,- pr. stk. også. Og gåselever ( som jeg for øvrig ikke fordrar, dels p.g.a. konsistens, men mest p.g.a. produksjonsmetode ) er vel heller ikke akkurat billig?
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    4.154
    Antall liker
    3.265
    Torget vurderinger
    1
    Vet vi nå det helt sikkert, da? Hvis ting blir dyrere, hvorfor er det da så viktig for Tine å blokkere konkurrentene? Og hvordan vet vi at folk ikke vil betale for et bedre utvalg og å få flere muligheter til å velge? Har vi prøvd?
    Det jeg synes er rart i denne tråden er at de som klager over hvor ille bøndene har det i Norge er de som tviholder mest på den politikken som har ført til at bøndene har fått det ille. Hvis den politikken som føres nå har ført til at antall bønder reduseres og at bøndene tjener lite er det vel liten grunn til å fortsette med den? Hvorfor er man så redde for å prøve andre alternativer?
    Maten blir BILLIGERE, se oppslag de siste dagene. Tine blokkerer ikke konkurrenter. De leverer melk til de norske private aktørene, det må jo kunne sies å være mer enn mange ville forventet. Tine er markedsregulator, dette på oppdrag fra myndighetene. Tine er samvirkebasert, eid av bøndene som leverer til Tine. Markedsregulering er tvingende nødvendig; overproduksjon (et større problem tidligere enn nå) koster bøndene dyrt, underdekning gir markedsproblemer (a la smørkrisen før forrige jul). Tine, som markedsregulator er pålagt å sørge for dekning av meieriprodukter som smør, melk og ost og søker om tollnedsettelse hvis det er underdekning slik at det kan importeres til supplering. Nortura har tilsvarende rolle på kjøttsiden. Ad utvalg: Det importeres stadig mer meieriprodukter tollfritt til Norge. Se bakover i tråden for tall. Norge har ensidig økt tollfrikvoten uten påtrykk fra EU. Merk: Fisk og landbruk er unntatt EØS-avtalen. Koblingen mellom fisk og landbruk er Høyre og Frp som av en elller annen grunn fronter svenske og danske bønders sak i Norge. Grunnene kan man spekulerer over.

    De rødgrønne hevder at de fører en bondevennlig politikk, hovedsaklig utfra argumentet om at alternativet er verre. Det siste har de faktisk antakelig dessverre rett i, beregninger viser at 'frigjøringspolitikken' til de blå i hovedsak går ut på å svekke bøndenes makt mot kjedene ved å kviste samvirkene, deregulere markedene og senke tollbarrierene med påfølgende uforutsigbarhet på pris, konkurransepress fra utlandet, leveringsproblemer osv. Hva skal man med fiender med slike venner? De rødgrønne har IKKE ført en god politikk for landbruket. Husk at bøndene tok et åpent brudd i fjorårets jordbruksoppgjør, faktisk uten å engang starte forhandlingene. Dette har ikke skjedd på veldig mange år og var nærmest uhørt. Brekk måtte gå pga dette. Inntektene har ikke fulgt med resten av samfunnet, inntektsgapet (som etterhvert har blitt veldig stort og økt over mange år) har ikke blitt tettet/redusert. Næringa er preget av svak rekruttering og direkte nedlegging/avvikling i mange områder. Vi ser nå at man rett og slett ikke greier å oppfylle målene i Landbruksmeldingen (Brekks prestisjeprodjekt som altså endte med magaplask etter jordbruksoppgjøret i fjor). Det mangler ikke på fagre ord og løfter hverken på rød eller blå side, Poenget er at når regnskapene gjøres opp så blir det stadig mindre igjen å leve for. Enten kaster man kortene eller (hvis man har investert noen millioner) finner seg i å måtte jobbe og produsere stadig mer for stadig mindre. Men alt dette og mere til står bakover i denne og smørtråden, det er bare å lese litt hvis dere gidder.

    Jeg har min daglige jobb blant melkeprodusenter på Nordvestlandet og ser utviklingen tydelig. I min kommune er det nå i år tre melkeprodusenter som kaster kortene. Selger kvote og buskap og spikrer igjen fjøsdøra. Dette er av de største produsentene, store kvoter, enkelte har opp mot 150 dyr og er særdeles effektive og dyktige med full kontroll på agronomien og dyrestell/produksjon. De produserer MYE melk og kjøtt, men har jobbet ræva av seg siden de var unge, nå er de mer eller mindre utslitt før tida. For 12 år siden var det 34 produsenter i min kommune, etter 1. mars nå så er det åtte igjen. Og utviklingen vil fortsette, det er INGEN som pr idag har ungsommer som vil overta.

    Så gratulerer til alle dere som mener at dette er en ønskelig utvikling. Dere får det som dere vil.



    .
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.678
    Antall liker
    11.016
    Sted
    Trondheim
    Jeg gir da pokker i billigere mat! Jeg vil ha utvalg og kvalitet, noe dagens regime ikke gir oss. Jeg ser gjerne at bøndenes inntekter øker, og har ingen problemer med å betale mer hvis det kan føre til bedre utvalg og kvalitet. Jeg vil gå i butikken og kjøpe oster og smør som ikke nødvendigvis er levert av Tine! Variasjon av smak. Lokale produkter. Ost som ikke føles som gummi når den tygges. Smør som har særpreg og ikke de generiske produktene som Tine gir oss.

    Så tilbake til trådens navn - Hvorfor må maten være så billig i Norge? Hvorfor må pris være det eneste kriteriet? Hvorfor kan vi ikke ha utvalg? Forskjellige kvaliteter? Mat med særpreg? Hvorfor kan vi ikke ha alternativer hvis vi ikke liker de produktene Tine og Nortura produserer? Hvorfor må vi fylle bilen/kofferten med mat når vi er ute og reiser slik at vi kan ha noe som smaker litt når vi kommer hjem?
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    En hvilken som helt annen næringsdrivende eller ansatt i en bedrift som går dårlig må ta konsekvensen av dette og finne seg noe annet å gjøre. Vi lever ikke i et kommunistisk samfunn der alle er ansatt i og lønnet av staten, og der lønnsomhet og nødvendighet er frikoblet fra den virkelige verden. Likevel forventer alle som jobber med landbruksproduksjon at de skal behandles anderledes enn alle andre mennesker rundt om i landet.

    Hvis det ikke er grunnlag for å drive, så ja.. finn på noe annet å jobbe med. Det er ikke vanskelig å fine seg noe å gjøre i Norge, og er det ikke en jobb å få i hjembygden... ja så gjør som alle andre mennesker må i dette landet. Reis eller flytt.

    Det er fullt forståelig at ikke alle ønsker å bo på landsbygda å drive med landbruk, selv om det har vært tradisjon for det i famlien. heldigvis er det frie mennesker som kan ta ansvar for hva de selv vil drive med her i livet. De er ikke leilendinger som er trellbundet til lordlappen, selv om mange av dem oppfører seg presis slik. Lønnet av staten og eid og kontrollert av byråkratiet i Tine og Nortura. Lite eller intet som for produktutvikling, og man er prisgitt kvoter, reguleringer og annen detaljkontroll av alt man driver med. Lite fritid og hard arbeid. Jeg forstå veldig godt at mange selger kvoten sin til naboen og flytter til sivilisasjonen.

    Forhåpentligvis vil dette bedre seg om noen år, og når mafiaen har sluppet taket i dem og de igjen blir til frie selvstendige næringsdrivende som kan utvikle produkter, produsere, eksporter og selge til mennesker nær og fjern og ikke bare være noen som gjør det de får beskjed om at Tine ... resten av livet.

    Årsaken til at det er blitt som det er blitt er den landbrukspolitikken som har blitt ført de siste tiårne. Politikk diktert av Senterpartiet/Ap for det meste. Så er man misfornøyd bør man se hit, til dem som har vedtatt denne politikken, og ikke skylde på regjeringer som ikke har hatt maken ennå.

    Både bønder og sivilbefolkningen behøver nå en kraftig omvelting av hele systemet. Og vi bør få et system med frie bønder og ikke minst forbrukere som får lov til å handle varer de ønsker, og ikke varer korrupte politikere har vedtatt at de skal kjøpe i stedet.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Hvorfor kan vi ikke ha utvalg? Forskjellige kvaliteter? Mat med særpreg? Hvorfor kan vi ikke ha alternativer hvis vi ikke liker de produktene Tine og Nortura produserer? Hvorfor må vi fylle bilen/kofferten med mat når vi er ute og reiser slik at vi kan ha noe som smaker litt når vi kommer hjem?
    Tine har bestemt at det skal være slik. De har instruert landbruksministeren sin, som igjen har presset regjeringen til å innføre tiltak som i praksis stenger ute det meste av gode meieriprodukter fra det norske markedet. Med noen få vilkårlige unntak vil nå det meste av spiselige oster bli blokkert ute fra det norske dagligvaremarkedet. Vanlige nordmenn vil ikke kunne finne dem i butikkene lenger, fordi de er pålagt så høy toll at det ikke vil kunne bli volum nok at det til at kjedene kan ta dem inn. Alt dette gjennomføres fordi noen i Tine har regnet på at de vil tjene på dette. Tine har bestemt at Tines oster får være bra nok for Nordmenn, og vil de ikke så skal de tvinges til det.

    Har du lyst på Cheddar i stedet for Tine Norwegia:

    Regjeringen vil øke tollen på kjøtt av storfe til 344 prosent, mens lam økes til 429 prosent i stedet for dagens kronetoll. I tillegg økes tollen på endel oster til 277 prosent, mot dagens faste kronetoll på 27,15 kroner.

    277% toll på Cheddar. Da sier det seg selv at det vil forsvinne fra butikken.

    Men du får jo sikkert Norwegia billig billig billig i stedet. Ost med smak er snobberi og ikke noe som Tines politbyrå har funnet ut at du behøver.

    Og nordmenn kommer til å finne seg i å bli behandlet slik av Tine og deres politikere... en stund til i alle fall. De har et kostbart propagandaapparat som skal overbevise folk om at det er Tine man behøver, Tine som er Norsk og at alt annet er radioaktivt, infisert og snobbete.

    Vis noen nasjonalromantiske bilder av fjord, fjell og staute karer på så biter folk på. Det pleier å virke.. inntil folk se gjennom propagandaen og oppdager hva som foregår.

    ns-propaganda-plakat-kopi-21-x-30-cm-fra-2-verdenskrig.jpg
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Enda kraftigere konsolidering av markedet i Norge:

    Ica gir fienden makten - Aftenposten

    Norgesgruppen får stålkontroll på dagligvarene, med en enda større ensretting av innkjøp og utvalg i butikkene. Konkurranse fra andre kjeder er jo forbudt i Norge da det er klin umulig for andre aktører å etablere seg med eget sortiment grunnet tollmurene.

    Monopolismen brer om seg både på leverandør og innkjøpersiden, og politikerne godtar det som skjer. Ingen utsikter til opphevnig av tollmurene for å gi oss et bedre vareutvalg i butikkene.

    Vi kommer nok ikke til å mangle mat, og slikt som dette er sikkert gunstig for prisen på brunost. Men makten samles på få hender etterhvert, og det er en liten klikk som sitter og bestemmer hva som skal produseres, selges og spises i dette landet.

    Ingen våger å ta et oppgjør med dem.. for de er jo norske, og da kan jo ikke noe være galt fatt.
     

    Trane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.09.2003
    Innlegg
    8.323
    Antall liker
    7.459
    Torget vurderinger
    4
    Er mer enn spent på hva Konkurransetilsynet sier til dette.
    NG vil da forhandle og distribuere på vegne av 50% av dagligvaremarkedet og ca. 70 % av Horeca-markedet.

    Maktkonsentrasjonen ift. konkurrenter og leverandører vil bli uholdbar, spesielt mtp. alle inngangsbarrierene som er mot etablering av konkurrenter i det norske markedet.
     

    MaKi

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.04.2005
    Innlegg
    3.990
    Antall liker
    231
    Torget vurderinger
    4
    Jeg er så glad for at den lokale deli'n og fiskebutikken (i samme lokale) både går bra og har den kvaliteten og utvalget man ønsker. I tillegg er det en god (finnes noen ikke gode også) innvandrerbutikk som kompletterer. Uten dette hadde livet vært fattig.
    Dette hjelper ikke

    Frykter mer matsamarbeid - Dagsavisen

    Edig: ser det er linket og omtalt allerede
     
    Sist redigert:

    Espen R

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.03.2002
    Innlegg
    10.951
    Antall liker
    3.485
    Enda kraftigere konsolidering av markedet i Norge:

    Ica gir fienden makten - Aftenposten

    Norgesgruppen får stålkontroll på dagligvarene, med en enda større ensretting av innkjøp og utvalg i butikkene. Konkurranse fra andre kjeder er jo forbudt i Norge da det er klin umulig for andre aktører å etablere seg med eget sortiment grunnet tollmurene.

    Monopolismen brer om seg både på leverandør og innkjøpersiden, og politikerne godtar det som skjer. Ingen utsikter til opphevnig av tollmurene for å gi oss et bedre vareutvalg i butikkene.

    Vi kommer nok ikke til å mangle mat, og slikt som dette er sikkert gunstig for prisen på brunost. Men makten samles på få hender etterhvert, og det er en liten klikk som sitter og bestemmer hva som skal produseres, selges og spises i dette landet.

    Ingen våger å ta et oppgjør med dem.. for de er jo norske, og da kan jo ikke noe være galt fatt.
    Men når ICA norge som er et underforetak av mektige ICA AB, ikke klarer å tjene penger, sier det litt om at det er hard priskonkuranse i dagligvaremarkedet. ICA norge har de siste årene brukt 4 milliarder på å omprofilere butikker og tape penger på varene de selger, samt bytte ut sjefer i hytt og pine. I dag kastet de inn håndkleet og sier at de ikke kan stå på egne ben, men blir slaver av norgesgruppen. Dette til tross for at ICA AB er "eksperter" på dagligvaredrift.

    For et par dager siden kom det frem at matvareprisene i norge i 2012 hadde sunket met 0,2% til tross for at det hadde vært en markant prisøkning i verdikjeden foran.

    Så programmet "Matvareindustriens mørke hemmeligheter" på NRK2. Hvis man kritiserer matvareindustrien her hjemme for kartellvirksomhet og mafia, ta en titt på hva som har skjedd i USA. Der eier matvaregigantene hele kjeden og kan diktere under hvilke premisser bøndene skal produsere maten. Alt handler om fortere, billigere og mer. Dem som motsetter seg diktaturet blir kjørt ut i mørket. Det er motbydelig.
    Etter en rekke E-coli skandaler gikk talkshowdronninga Oprah Winfrey ut på showet sitt og sa at hun aldri ville spise en hamburger mer i sitt liv. Det førte et 6-års langt sorti i amerikanske rettssaler hvor matvaregigantene kjørte all skyts de hadde mot Oprah.
     

    Mulelid

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    14.04.2011
    Innlegg
    463
    Antall liker
    51
    Sted
    Vik i Sogn
    Mer utvalg og kvalitet? Puls på NRK testet hudkrem. Av nærmere 30 typer fant de ut at Coop sin var en av de beste. Jeg vil IKKE ha mer utvalg, for jeg gidder ikke å lete meg halvt i hjel etter vann UTEN kullsyre pga blåbær, solbær, sitron, gjøk og sissik, trost og stær i vannflaska. Så hva i alle dager skal man med mer utvalg? Er ikke 15 m. med vaskemiddelreol mer enn nok? 25 kvm bare med epler. Får vel snart torsk med rødvinsmak også.........
     

    Trane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.09.2003
    Innlegg
    8.323
    Antall liker
    7.459
    Torget vurderinger
    4
    Sant nok.
    Ikkno poeng med større utvalg i seg selv,
    - jeg vil ha bedre utvalg !
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Og ikke minst et forskjellig utvalg i de forskjellige butikkene. I da er størsteparten av sortimentet identisk uansett hvilken butikk man går innom. Presis de samme varene uansett om man går på Rema, Rimi, Meny, Obs, Kiwi eller Safari eller noen av de andre. Og verre skal det bli. Vanvittige tollmurer vil snart blokkere det lille som var av forskjeller, og enda større innkjøpsenheter gir enda mer makt til dem som kommer på handlelisten til de 3 eneste innkjøperne i norsk dagligvare. Da blir det enda mer Stabburet, Tine, Nortura etc. over alt, ute unntak.

    At det finnes folk som får angst og problemer når det blir mer enn to produkter å velge blant i en varegruppe er trist, men jeg håper inderlig at slik hjelpeløshet ikke brer om seg. De som har slike utfordringer i hverdagen kan løse dem ved å handle i småbutikker som ikke har plass til stort mer enn en eller to varer i samme kategori.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    La oss regne litt på hva Tine og Vedums tollmurer medfører.

    I tillegg økes tollen på endel oster til 277 prosent, mot dagens faste kronetoll på 27,15 kroner.

    Import Cheddar. 50kr kg.

    Hvis vi kjøper inn en klio med Cheddar fra England med de gamle ordningene for 50kr, vil man med den gamle tollen betale 27,15 kr/kg. Da er vi oppe i 77,15 kr. med et moderat påslag på 3 (ink mva og frakt) kan osten selges i butikken for 231kr, runde ned til 229 kr på vanlig butikkvis. Det er vel omtrent der prisen ligger i dag. Ikke spesielt billig på noen måpe, men til å leve med. 350 kr kg er ikke uvanlig for cheddar i butikken heller hvis man har litt flere ledd eller høyere kalkyle.

    Med Tine/Vedums nye straffetoll blir regnestykket litt anderledes. 50 + 138 = 188kr kg. med samme kalkyle blir butikkprisen nå 564 kr. 7-800kr/kg vil ikke bli uvanlig heller.

    Dette fører til at butikkene ikke kan ta inn Cheddar lenger. For ingen betaler vel 564kr kg for helt ordinær billigcheddar. (De gode sortene vil bli hinsides dyre).

    Forbrukerne vil neppe oppleve disse prisene i butikken... kun at produktet forsvinner.

    Man skal tvinges til å kjøpe Tine "cheddar" hvis man vil ha cheddar i Norge. Dette triste erstatningssvineriet av en ost for mafiaen.

    Og vi som borgere av Norge må finne oss i å bli behandlet slik av regjeringen og Tine., og de prøver å overbevise deg om at dette er til ditt eget beste og appellerer til nasjonalromantikk for å fordekke overgrepet.

    Hver gang man handler mat som det står Tine, Gilde eller Prior på gir man sin aktive støtte til dette korrupte systemet.
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.678
    Antall liker
    11.016
    Sted
    Trondheim
    Skal til London om 2 uker. Det blir nok en del Cheddar og Stilton i kofferten på returen. Maybe even some Wensleydale.
    Trist at det skal være slik i Norge anno 2013 at man må ta med den maten man skal spise fra utlandet.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Skal til London om 2 uker. Det blir nok en del Cheddar og Stilton i kofferten på returen. Maybe even some Wensleydale.
    Trist at det skal være slik i Norge anno 2013 at man må ta med den maten man skal spise fra utlandet.
    Ja man er nødt til å gjøre det. Med tineregjeringens nye priser skal det skal ikke mange kilo ost til før det lønner seg med en flyreise til England for å handle. Jeg handlet en koffert full av proviant i høst i Newcastle (bla.a. £4/kilo for god cheddar på tilbud på M&S). Noen pakker med assortert smør ble det også plass til.

    Skal heldigvis en tur til Berlin i neste uke, så da er det booket plass til en ekstra koffert for tilbaketuren.

    Men det er synd at man må reise så langt for å kunne handle. Ikke det, kjekt med en tur av og til, men det er likevel trist at vi skal ha Europas tristeste utvalg i butikkene når vi ellers er et sivilisert i-land.
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.678
    Antall liker
    11.016
    Sted
    Trondheim
    Jeg er ganske ofte på Schiphol, og da handles det inn Gouda og forskjellige hollandske geitoster. Kjøper akurat nok til at det rekker til neste tur. Det er noe annet enn den gummien Tine kaller Gouda. Den hollandske Goudaen får vi nok dessverre ikke kjøpt i Norge (pris i Holand er ca 200 kr pr. kg i butikk, så hvis den importeres til Norge tipper den nok fort 1000 kr pr. kilo med dagens tollsatser).
     
    K

    Kaare G. Opsahl

    Gjest
    Jernteppet er etablert rundt Norges grenser. Helt absurd. DEt kommer sikkert filmer og bøker om dette om noen år
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Jeg er ganske ofte på Schiphol, og da handles det inn Gouda og forskjellige hollandske geitoster. Kjøper akurat nok til at det rekker til neste tur. Det er noe annet enn den gummien Tine kaller Gouda. Den hollandske Goudaen får vi nok dessverre ikke kjøpt i Norge (pris i Holand er ca 200 kr pr. kg i butikk, så hvis den importeres til Norge tipper den nok fort 1000 kr pr. kilo med dagens tollsatser).
    Ja Gouda er på regjeringens svarteliste. Det er et produkt nordmenn må vernes mot. Ekte Gouda vil nok kun bli å oppdrive i spesialforretninger for rike mennesker.

    Tine produserer jo en Ost med samme navn, så det har regjeringen og Tine bestemt at du skal måtte kjøpe i stedet for. Eller gjøre som du, rømme landet på regelmessige handleturer for å slippe å handle med den lokale regjeringsvelsignede ostemafiaen.
     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.457
    Antall liker
    6.881
    Stockholmsyndromet virker bare på damer. Menn faller sjeldent for bad boys.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Det diskuteres hva som er norsk kultur i disse dager. Ensretting og nasjonalisering av mattilbudet må da være en støttebjelke i Det norske hus?
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    57.741
    Antall liker
    111.614
    Torget vurderinger
    23
    Det norske hus driter glatt i hva de spiser, bare det er Grandiosa, pølser eller billig nok. 80/20 regelen er fremtredende.
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.678
    Antall liker
    11.016
    Sted
    Trondheim
    Ja, media/matvarekjedene har klart å få alle til kun å fokusere på pris. Når ICA nå skal få maten sin fra Norgesgruppen er det eneste man fokuserer på at nå kan maten bli billigere/dyrere. At utvalget blir enda mer ensrettet blir ikke nevnt med et ord.
     

    Trane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.09.2003
    Innlegg
    8.323
    Antall liker
    7.459
    Torget vurderinger
    4
    Det er i ferd med å blåse opp i dagligvarebransjen.
    Tror det kommer til å bli noen friske tak fremover.

    Thorbjørn Theie på Facebook:
    «En spesiell dag på jobben, men dårlige tapere har jeg aldri hatt noen spesiell sans for. Utrolig overraskende tenkte jeg først - men er du født i "medvind og med sølvskje" er kanskje et nederlag mer vondt enn for oss "vanlige"?»

    ...men det brygger opp til slagsmål i styret til lBama også:
    "Norgesgruppen har spurt Bama om de kan levere frukt og grønt til Ica.
    – En utopisk tanke, sier Rema 1000-direktør Tom Kristiansen til Dagens Næringsliv."

    Det er også knyttet stor spening til hvor stor makt det vil vise sesg at NG / ASKO / Johansson-familien har i DLF .

    Brumlebass Flåthen i LO vil også ha et par ord med i laget.


     

    erato

    Æresmedlem
    Ble medlem
    15.03.2003
    Innlegg
    20.252
    Antall liker
    11.104
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Når en mann som gjør karriere i farens firma beskylder andre for å være broilere, gjør man lurt i å lytte. Større ekspert på broilere finnes det neppe.
     
    L

    leser1

    Gjest
    NRK 1 nå kl 1945 - FBI skal ha innslag om norsk bacon og kjøttdeig.... Grøss
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Fra kommentartråden:

    Skjermbilde 2013-01-17 kl. 09.49.41.jpg

    Ellers en i tråden som stusser over hvorfor hun må dra til Italia, det holder lenge med en tur til hytten hans i Charlottenberg.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn