Politikk, religion og samfunn Hvorfor må maten være så billig i Norge?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • C

    cruiser

    Gjest
    Det står jo der, nordmenn er opptatt av pris kontra kvalitet. Det er også grunnen til at kjedene stort sett konkurerer på pris og ikke på kvalitet.
    Grunnen til at man konkurrerer på pris er jo at 95% av varene er identiske i samtlige norske butikker. Tine, Gilde, Stabburet, Toro, Kavli, Findus etc. etc. etc.

    Det finnes jo ikke noe annet å konkurrere om enn pris i Norge så lenge det er en håndfull leverandører som har fullstendig monopol.

    Det er ikke det spor underlig da at man fokuserer på pris.

    Når man samtidig har tollmurer som gjør endel matvarer hinsides overpriset, så har ikke vanlige arbeidere råd til det annet enn til fest.

    ..

    Når man lever i mange nok år med mat som ikke smaker stort, fordi man ikke tar seg råd til luksuspriset mat, så ender man opp som et smakløst folkeferd.

    Men det går an å dressere nordmenn til å spise god mat, men da må man eksponeres for det i form av gode produkter som vanlige familier og enkeltpersoner ser seg råt til å handle.

    For å komme dit må tollmurene fjernes. Det er ingen annen utvei.
    Det er ikke helt riktig, bare delvis. Der det er etterspørsel ser butikkene ganske annerledes ut med tanke på utvalg og forsåvidt utforming. Kjedene selger det kundene vil ha, de områdene hvor etterspørselen avviker så avviker også butikkene.

    Sammenlignet med ei industriribbe til 29.90 så er ei ribbe fra jæren til 149 dyr men med tanke på at jeg må jobbe i en drøyhalvtime for å kjøpe den kiloen så er den for meg billig, når man tenker at man må jobbe ett par tre timer for en julemiddag av beste kvalitet så er ikke det noe luksus for meg
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Frukt og grønt er også en snodig greie, nordmenn kjøper de samme frukt og grønnsakene hele året, og de forventer å finne de samme grønnsakene hele året. Spør man en gjennomsnittsnordmann så aner de ikke hva som er i sesong, bortsett fra jordbær selvsagt.
    Nei, for de fleste nordmenn handler aldri fra produsent... for produsenter flest gidder ikke bry seg med kundekontakt og er mer enn fornøyd med å levere bulk til et fellesmottak og deretter vente på lønnen sin.

    Det finnes jo unntak, men dette er jo den generelle situasjonen.

    Der fleste får vel med seg sesongen for norske epler og plommer også, og forbinder klementiner med jul :)
    Man kan jo labbe igjennom bysentrum i en norsk gjennomsnittsby og se hvor mange folk det er der, så kan man ta turen på det lokale kjøpesenteret å titte der, merkelig at bønder ikke gidder å stå på torvet med varene sine...
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Det er ikke helt riktig, bare delvis. Der det er etterspørsel ser butikkene ganske annerledes ut med tanke på utvalg og forsåvidt utforming. Kjedene selger det kundene vil ha, de områdene hvor etterspørselen avviker så avviker også butikkene.

    Sammenlignet med ei industriribbe til 29.90 så er ei ribbe fra jæren til 149 dyr men med tanke på at jeg må jobbe i en drøyhalvtime for å kjøpe den kiloen så er den for meg billig, når man tenker at man må jobbe ett par tre timer for en julemiddag av beste kvalitet så er ikke det noe luksus for meg
    Ja svineribbe er ikke dyrt.

    Men jeg tror også at mange ikke vet hva forskjellen er på de to ribbene du nevner, og tenker kanskje at det bare er enkelte snobber som føler seg for fin til å bli sett i en Rimibutikk og derfor heller vil bli sett hos en slakter der man bestiller merkekjøtt til julemiddagen. (Men at de egentlig får mer eller mindre akkurat den samme varen).
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Det er ikke helt riktig, bare delvis. Der det er etterspørsel ser butikkene ganske annerledes ut med tanke på utvalg og forsåvidt utforming. Kjedene selger det kundene vil ha, de områdene hvor etterspørselen avviker så avviker også butikkene.

    Sammenlignet med ei industriribbe til 29.90 så er ei ribbe fra jæren til 149 dyr men med tanke på at jeg må jobbe i en drøyhalvtime for å kjøpe den kiloen så er den for meg billig, når man tenker at man må jobbe ett par tre timer for en julemiddag av beste kvalitet så er ikke det noe luksus for meg
    Ja svineribbe er ikke dyrt.

    Men jeg tror også at mange ikke vet hva forskjellen er på de to ribbene du nevner, og tenker kanskje at det bare er enkelte snobber som føler seg for fin til å bli sett i en Rimibutikk og derfor heller vil bli sett hos en slakter der man bestiller merkekjøtt til julemiddagen. (Men at de egentlig får mer eller mindre akkurat den samme varen).
    Men bare vi river tollmuren så blir det klart som solen?

    Forøvrig så kan man bestille en slik ribbe både fra jæren og grøstad i alle landets meny butikker. :)
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Man kan jo labbe igjennom bysentrum i en norsk gjennomsnittsby og se hvor mange folk det er der, så kan man ta turen på det lokale kjøpesenteret å titte der, merkelig at bønder ikke gidder å stå på torvet med varene sine...
    Det har nok lite med befolkningsgrunnlaget å gjøre. Enhver liten landsby i Frankrike har minst ett ukentlig marked, om det så bare bor noen hundre mennesker der, og det er aldri mer enn noen få kilometre til neste landsby som har de andre dagene i uken.

    Selv i våre store byer er det svært liten aktivitet på dette området. De tar seg ikke bryet med å selge varene sine til forbrukere.
     
    N

    nb

    Gjest
    I Norge kjøper folk endatil utenlandske epler i den norske eplesesongen.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Man kan jo labbe igjennom bysentrum i en norsk gjennomsnittsby og se hvor mange folk det er der, så kan man ta turen på det lokale kjøpesenteret å titte der, merkelig at bønder ikke gidder å stå på torvet med varene sine...
    Det har nok lite med befolkningsgrunnlaget å gjøre. Enhver liten landsby i Frankrike har minst ett ukentlig marked, om det så bare bor noen hundre mennesker der, og det er aldri mer enn noen få kilometre til neste landsby som har de andre dagene i uken.

    Selv i våre store byer er det svært liten aktivitet på dette området. De tar seg ikke bryet med å selge varene sine til forbrukere.
    Problemet her er vel at nordmenn i mye mindre grad bruker bysentra lenger, er vel knapt noen spesialbutikker igjen. Alle små/mellomstore byer sliter med handelslekasjer til kjøpesentra
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Men bare vi river tollmuren så blir det klart som solen?
    Skal vi få et bærekraftig og selvstendig landbruk er vi nødt til å få bønder som kan stå på egne ben. Fjerning av tollmurene er helt nødvendig for å komme dit. Det er det ene tiltaket som virkelig kan utgjøre en forskjell.


    Forøvrig så kan man bestille en slik ribbe både fra jæren og grøstad i alle landets meny butikker. :)
    Har handlet litt fra Grøstad. De har noen greie pølser som de selger på Rendyrka her i Bergen. Har ikke prøvd svineribben deres. Lager vel bare det en gang eller to i året. Men kanskje verdt å prøve den neste gang.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Stange er ett godt eksempel på hva som skjer når man skal skalere opp kvalitetsprodukter.. det første som røyk var kyllingrasen dem opprinnelig brukte..
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Problemet her er vel at nordmenn i mye mindre grad bruker bysentra lenger, er vel knapt noen spesialbutikker igjen. Alle små/mellomstore byer sliter med handelslekasjer til kjøpesentra
    Ja det er riktig. Men her er det litt høna og egget også. Så lenge det ikke er et tilbud til folk i byens sentrum, så er det heller ingen grunn til å dra dit... Det sagt, så er det ofte bra besøk de gangene der er noe mathappenings i Bergen. Men jeg savner virkelig en permanent torghall. Der man kunne samlet grønnsakshandlere, slaktere, fiskebutikker og bakere (slik som er vanlig andre steder).

    Men joda.. kjedebutikkene har 99% av dagligvarehandelen i Norge. Det er ikke lett å bryte slik makt.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    En annen morsom greie er jo reker, nordmenn går mann av huse for å kjøpe reker til 300+ kr kiloen når de smaker absolutt kjipest, fordelen er jo selvsagt at jeg kan kjøpe de i sesong for en billig penge :D
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Problemet her er vel at nordmenn i mye mindre grad bruker bysentra lenger, er vel knapt noen spesialbutikker igjen. Alle små/mellomstore byer sliter med handelslekasjer til kjøpesentra
    Ja det er riktig. Men her er det litt høna og egget også. Så lenge det ikke er et tilbud til folk i byens sentrum, så er det heller ingen grunn til å dra dit... Det sagt, så er det ofte bra besøk de gangene der er noe mathappenings i Bergen. Men jeg savner virkelig en permanent torghall. Der man kunne samlet grønnsakshandlere, slaktere, fiskebutikker og bakere (slik som er vanlig andre steder).

    Men joda.. kjedebutikkene har 99% av dagligvarehandelen i Norge. Det er ikke lett å bryte slik makt.
    Her er det jo ikke noe å lure på med tanke på høna og egget, kjøpesentrerene kom definitivt sist.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    I årene som kommer vil det bli en kamp å sørge for at man har pålitelige matvarer av god kvalitet på bordet - de som ikke er opptatt av slikt, vil få seg noen overraskelser, som er større enn "bolet hest i lasagnaen."

    Jeg må begynne å ta med forstørrelsesglass i butikken, siden de skriver opprinnelseslandet med så utrolig liten skrift på de fleste matvarer, men det er verdt å ta en kikk etter nettopp dette.
    Utrolig mye kan gjøres bedre her hjemme, og vi burde alle være pådrivere for at vi får bedre kvalitet og pålitelighet i egne matvarekjeder, for det foregår mye rart både med fisk og kjøtt. Men vær like skeptisk, minst, overfor hva som selges utenfra - industrimat er blitt forferdelige greier.
    Som cruiser er inne på - det første Ny-Stange ofret var kyllingrasen som hadde gjort merket ettertraktet blant ledende kokker. Trist akkurat dette - da Stange satte i gang, satte han sin ære i å ale opp perfekte kyllinger, og etter slakting satte han seg i bilen og kjørte omkring til kunder. Jeg stilte meg selv i veien for noen kasser, i tidlig Stange-tid -- men gud som den mannen fikk motbør av bl.a. Prior, og nå er riktignok kyllingene fortsatt store (jeg har en i kjøleskapet), men de er ikke i nærheten av å være så gode som de opprinnelige.

    Løsningen er selvsagt ikke "gårdsmat til alle," det blir for dyrt, folk har for stramme budsjetter. Men mye kunne vært gjort for å sikre jevn og forutsigbar kvalitet, og bedre smaksopplevelser. Men fordi kvaliteten er ujevn (bare sjekk hva som kalles entrecote), så investerer ikke folk i "steget opp."

    En utfordring. Heldigvis har vi en ekstremt kapabel landbruksminister som skal få dreis på tingene ... not.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.038
    Antall liker
    10.563
    .............
    Jeg må begynne å ta med forstørrelsesglass i butikken, siden de skriver opprinnelseslandet med så utrolig liten skrift på de fleste matvarer, men det er verdt å ta en kikk etter nettopp dette.
    ....
    Jammen, Deffe sier jo at utenlandske delikatesser ikke selges i Norge grunnet astronomiske tollavgifter. Det kan jo ikke stemme når man selger fransk heste-lasagne for en slikk og ingenting på Rema.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Jammen, Deffe sier jo at utenlandske delikatesser ikke selges i Norge grunnet astronomiske tollavgifter. Det kan jo ikke stemme når man selger fransk heste-lasagne for en slikk og ingenting på Rema.
    Takket være slike holdninger som du utviser er frossen lasagne regnet som en delikatesse i Norge. Det man lager når man skal gjøre seg ekstra flid på kjøkkenet og ikke bare steker en Grandiosa.

    En boks med mais og en en kinakål og man kan glatt invitere Helstrøm på besøk. :/
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Frossen lasagne er hverdagsmat, man trør til med "hjemmelaget" toro lasagne i helgene :D
     
    N

    nb

    Gjest
    Frossen lasagne er hverdagsmat, man trør til med "hjemmelaget" toro lasagne i helgene :D
    Ja... bor man i en by i Norge og frekventerer de mer velassorterte butikkene så kan man få et litt skjevt inntrykk av hva folk faktisk spiser - det er mye industrimat og halvfabrikata som går i handlevognene rundtomkring. Siden jeg bor på Nordstrand har jeg svært enkel tilgang til alt jeg måtte ønske - det koster en del, men jeg har enda knapt nok opplevd at Jacobs ikke har en vare jeg trenger. Jeg ble ganske imponert da de på strak arm hostet opp skummetmelkpulver til meg for et par måneder siden. De hadde ikke i butikken per se, men de kunne selge meg en boks fra pølsemakeriet i kjelleren.

    Å tro at alt blir så mye bedre bare grensene åpnes synest jeg er naivt. At det ivres tung fra dagligvareindustrien for det samme burde la det ringe en bjelle. Jeg tror - som du - at det primært medfører at de får kjøpt skit enda billigere og kan tjene mer penger på å selge det videre til folk som omtrent kun ser på prislappen når de skal handle noe.

    Det er som nenvt tidligere null problem å lage variert og velsmakende mat basert på utvalget i en normal, norsk butikk. Problemet er at folk ikke vet hvordan man gjør det eller vil ta seg tid til å gjøre det. Det blir ikke bedre av å få alskens fjonge varer fra utlandet (det vil man uansett ikke få utenfor de større byene). Overraskende mange betaler også svære påslag for å få maten mildt prossesert - jeg har hundrevis av kroner i timelønn for å partere en kylling selv, men tror man at det eneste som kan spises på en kylling er små brystfilleter uten skinn pakket i gule plastbokser så er det ikke så mye håp. Butikkene er fylle av alskens "tex-mex" - produkter som er fattige på smak, men rike på E-stoffer, salt og ingredienser som ikke har noe i produktet å gjøre utover å gjøre det billig, billig, billig å produsere. Likevel velges slikt for fredagstacoen i norske hjem når the real del kan lages på kort tid basert på ting man får tak i hvorsomhelst.

    Sukk.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.038
    Antall liker
    10.563
    Å tro at alt blir så mye bedre bare grensene åpnes synest jeg er naivt. At det ivres tung fra dagligvareindustrien for det samme burde la det ringe en bjelle. Jeg tror - som du - at det primært medfører at de får kjøpt skit enda billigere og kan tjene mer penger på å selge det videre til folk som omtrent kun ser på prislappen når de skal handle noe.
    ......


    Sukk.
    Nå tuller du fælt. Reitan & co vil ta inn kvalitetsvarer og selge dem med et bitte-bittelite prispåslag. Hvis tollmuren faller blir markedet oversvømmet av biff til pølsepris.


    Not.
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.574
    Antall liker
    10.824
    Sted
    Trondheim
    Er det ikke litt rart/morsomt at det er lederen for Orkla som går ut og sier hvor fælt det blir for bøndene hvis man endrer landbrukspolitikken? Jeg regner med at lederen for Orkla uttaler seg om hva som er bra/dårlig for Orkla, og en endring av landbrukspolitikken er dermed tydeligvis ille for Orkla. Men skulle ikke landbrukspolitikken dreie seg om bønder og landbruk da?
    De nye signalene fra landbruksministeren er tydeligvis dårlige nyheter for Orkla. Det kan kanskje tyde på at den ikke er så negativ for bøndene?
     
    N

    nb

    Gjest
    Er det ikke litt rart/morsomt at det er lederen for Orkla som går ut og sier hvor fælt det blir for bøndene hvis man endrer landbrukspolitikken? Jeg regner med at lederen for Orkla uttaler seg om hva som er bra/dårlig for Orkla, og en endring av landbrukspolitikken er dermed tydeligvis ille for Orkla. Men skulle ikke landbrukspolitikken dreie seg om bønder og landbruk da?
    De nye signalene fra landbruksministeren er tydeligvis dårlige nyheter for Orkla. Det kan kanskje tyde på at den ikke er så negativ for bøndene?
    Nja, en mulighet er også at han mener den er dårlig både for Orkla og bøndene, men at han regner med at sistnevnte er et mer spiselig argument for opinionen - selv om han selvsagt er mest opptatt av det første.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Victor Normann hadde en kronikk i dn som tar opp akkurat det der otare, selvom jeg ikke er enig at hva som er dårlig for orkla nødvendigvis er bra bøndene.

    Det ironiske er selvsagt at Hagen har gitt store pengegaver til de partiene som nå sitter.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Victor Normann hadde en kronikk i dn som tar opp akkurat det der otare, selvom jeg ikke er enig at hva som er dårlig for orkla nødvendigvis er bra bøndene.

    Det ironiske er selvsagt at Hagen har gitt store pengegaver til de partiene som nå sitter.
    Korsvold svarte Normann i onsdagens DN. To virkelighetsopplevelset og dulgte trusler fra Orkla om utflagging. Det som gjør Orkla til en maktfaktor er logistikken, ikke kvaliteten. Er vel ingen i verden som lager like mye skitmat sett i forhold til kundenes betalingsevne.

    Men de kjenner kanskje sitt publikum. En del feil i Normanns svar - og en del åpne trusler i Korsvolds.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    - Orkla får heller flytte ut - DN.no

    - I dag er det nesten umulig for utenlandske aktører å etablere seg i Norge på grunn av tollbestemmelsene. Jeg skjønner jo at Orkla, som er markedsleder i de fleste segmentene de leverer innen i Norge, ikke ønsker økt konkurranse. De vil vel heller sementere sin stilling som markedsleder, fortsetter Lykke.
     

    bambadoo

    Æresmedlem
    Moderator
    Ble medlem
    11.10.2002
    Innlegg
    22.701
    Antall liker
    11.879
    Sted
    Lørenskog
    Torget vurderinger
    16
    Var på bondens marked på Majorstua - Oslo igår. Skulle ha ryper til middag. Kom over tørket sopp. Kjøpte 30g traktkantarell - 150kr takk..

    Vel vel - glad jeg slapp de fordyrende mellomleddene...
    Hmm - ikke ble soppen god heller. Ihvertfall ikke rypene.
     
    N

    nb

    Gjest
    30g tørket sopp er en del fersk sopp da... fersk kantarell fra Norge ligger rundt 200-250 kroner kiloen i butikk. Du har kjøpt tilsvarende ca 300g fersk kantarell som gir en kilopris på råstoffet på rundt 500 kroner. Litt dyrt, men noen har tatt jobben med å tørke osv også.
     
    Sist redigert:
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Var jo traktkantarell også da. Tørket er den vel best egnet til å gi smak til en kraft eller suppe og ikke noe man bør betale morkelpris for.

    Var Bondens Marked i Bergen igjen i går. Det er der ofte nå, og stort sett de samme aktørene. Ble litt rømme, lefser og eplekake til familiebesøk i dag.

    Men kjøpte en liten tallerken med varm rømmegrøt fra boden til Tyssen Gård, som også lager fantastisk rømme. Du verden, det var godsaker. Dette kan sannelig anbefales om man er innom der en høst- eller vinterdag og er det spor sulten.
     

    bambadoo

    Æresmedlem
    Moderator
    Ble medlem
    11.10.2002
    Innlegg
    22.701
    Antall liker
    11.879
    Sted
    Lørenskog
    Torget vurderinger
    16
    Uansett så er det godt å vite at noen kr. går direkte til produsent som trenger det og ikke til Hagen, Reitan osv.

    Føler likevel at for noen produkter så prises det for høyt.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Uansett så er det godt å vite at noen kr. går direkte til produsent som trenger det og ikke til Hagen, Reitan osv.

    Føler likevel at for noen produkter så prises det for høyt.
    Ja de priser gjerne varene som om vi alle var rike turister. Kjøpte et brød fra Urtebakeriet som hadde stand på BM. Hadde hørt bra ting om dem. Greit brød, men ikke noe eksepsjonelt og på ingen måte verdt 60kr som de forlangte. Da priser de seg godt over både Godt Brød og Colonialen og da blir det nok med det ene kjøpet fra Urtebakeriet. 40-45kr så hadde jeg gjerne prøvd et av de andre neste gang. Grådighet lønner seg ikke i lengden.
     
    N

    nb

    Gjest
    Etter hvert som jeg har prøvd å lage ganske mye selv synest jeg nisjeprisene er betydelig lettere å svelge. Ting er ganske tidkrevende og selv om de som driver i litt større skala og med mer erfaring gjør ting kjappere enn hva jeg gjør på eget kjøkken så er matproduksjon ganske intensiv på innsats og/eller tid.

    150-200 kroner kiloen for pølser høres dyrt ut, men prøv selv og se hvor mye tid og arbeid som går med.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Dette er gårdsmatproduksjonens bøyg, sammenlignet med prisnivåene vi er blitt tilvent fra industriproduksjon. Nei, syltetøyprodusenten har ikke et fabrikklokale fylt med kjekke bestemødre kledd i forkle som hver lager litt syltetøy. De har store tanker som det kjøres ingredienser i under høytrykk, og produserer hundrevis av hektoliter i slengen.

    Så når noen tar seg bryet med å gå til verks på gamlemåten, så oppstår en annen økonomi. Det var Rakfiskfestival på Fagernes kort tid tilbake. Nær 200 småskalaprodusenter var til stede. Jeg har fryser og kjøleskap fylt som resultat, og har allerede fått noen flotte smaksopplevelser. En melkeallergisk venninne som var på besøk dykket dypt ned i en rømmebutt, så det sier sitt. "Har du mer av den utrolige rømmen?"

    Men Bambadoo har selvsagt et poeng. Har lest ledere i lokalavisen der småskalaprodusenter kritiseres for å tro at de har gull på fjøset, og priser deretter. Så det gjelder å lete omkring.
    Likevel har jeg altså kjøpt smør fra Strandmo til nær 500/kg -- og det var verdt hver krone, helt utrolig smør som jeg aldri har smakt maken til, noe sted. Dessverre ikke tilgjengelig igjen før neste vår, men da står jeg på stølsysteriet deres fra de melker kyrne til smøret er klart.

    På vei inn til Fagernes kjører jeg forbi en gård der de har gårdsutsalg av vilt o.a. Der har jeg kjøpt ulikt, blant annet kje, til hva jeg syns er lave priser, spesielt i forhold til hvordan det smaker. Det koster naturligvis for produsentene å stikke inn til Bondens Marked, og det koster å delta i det - men det er likevel tilgang til topp matkvalitet, sammenlignet med det som er dunket sammen av Orklas maskiner.
     

    bambadoo

    Æresmedlem
    Moderator
    Ble medlem
    11.10.2002
    Innlegg
    22.701
    Antall liker
    11.879
    Sted
    Lørenskog
    Torget vurderinger
    16
    Dama er litt opptatt av helse kan man si. Hun bestiller forskjellige råvarer rundtomkring på nett.

    Spennende når gode krydder, forskjellige typer mel til bakst (og mye annet også) - egentlig mye av det vi i Norge kaller "superfood" kommer i hus.
    Med frakt fra eks. Unaiten så blir det billigere enn å gå inn på nærmeste Coop (gud forby) og finne noe som kan inneha tilsvarende kvalitet.

    For 1.5mnd siden flyttet jeg fra Vestlandet til Tigerstaden. Fra å være kjent med forskjellige småprodusenter (egg), jegere (vilt), fiskere etc. gode saker som faktisk var endel rimeligere enn remaen på hjørnet... Og også skaffet mye på egenhånd.

    Til å være totalt ukjent og å betale rimelig mye for alt utenom "mainstream"..
    Håper på sikt å finne ut av koden og finne ut hvor kvalitetsmat kan skaffes...
    Akkurat nå famler jeg litt i blinde. Har heller ikke hatt noe særlig tid til overs..

    Rypene igår var ikke akkurat noen høydare. De var opprinnelig fra England leste jeg på pakken...
     
    Sist redigert:
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Dama er litt opptatt av helse kan man si. Hun bestiller forskjellige råvarer rundtomkring på nett.

    Spennende når gode krydder, forskjellige typer mel til bakst (og mye annet også) - egentlig mye av det vi i Norge kaller "superfood" kommer i hus.
    Med frakt fra eks. Unaiten så blir det billigere enn å gå inn på nærmeste Coop (gud forby) og finne noe som kan inneha tilsvarende kvalitet.

    For 1.5mnd siden flyttet jeg fra Vestlandet til Tigerstaden. Fra å være kjent med forskjellige småprodusenter (egg), jegere (vilt), fiskere etc. gode saker som faktisk var endel rimeligere enn remaen på hjørnet... Og også skaffet mye på egenhånd.

    Til å være totalt ukjent og å betale rimelig mye for alt utenom "mainstream"..
    Håper på sikt å finne ut av koden og finne ut hvor kvalitetsmat kan skaffes...
    Akkurat nå famler jeg litt i blinde. Har heller ikke hatt noe særlig tid til overs..

    Rypene igår var ikke akkurat noen høydare. De var opprinnelig fra England leste jeg på pakken...
    Kjør inn i Sørkedalen når du skal ha egg. Sørkedalen landhandel, ved kirken/skolen, har utrolige egg - savner dem og vurderer å skaffe meg egne høner. ;)
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Du må nok ut av byen, men ikke kjempelangt i noen retninger egentlig for å kjøpe godsaker til bedre priser
     
    N

    nb

    Gjest
    ^ har du noen konkrete tips til produsenter som også selger til private?

    Det jeg sliter mest med i Norge er storfekjøtt til biffer. Selv om man går til en av de få slakterene som fortsatt finnes i Oslo og betaler relativt mye er man fortsatt ikke garantert topp vare. Det kan til tider finnes gull i hyllene til Rema o.l. men det er litt mye lotteripreg over det, selv etter vurdering av pakkene og valg av f.eks etrecôter med god marmorering. Det er også smått utrolig hva folk bevisstløs plukker med seg kun fordi det tilfelidigvis lå øverst i stabelen. Annet kjøtt synest jeg stort sett funker bra - lammekjøtt er som regel top notch, vilt i sesongen skuffer sjelden og and fra Holte gård og gårdsand pleier å være greit og kurant å få tak i - i alle fall i Oslo. Svinekjøtt er ofte et trist kapittel - jeg har begynt å kjøpe de "godt kjøp" - pakkene fra Rema når jeg skal ha koteletter. De koster ingen ting og det ligger som regel pakker i haugen som har godt med fett i seg.
     

    Trane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.09.2003
    Innlegg
    8.299
    Antall liker
    7.385
    Torget vurderinger
    4
    Det jeg sliter mest med i Norge er storfekjøtt til biffer. Selv om man går til en av de få slakterene som fortsatt finnes i Oslo og betaler relativt mye er man fortsatt ikke garantert topp vare. Det kan til tider finnes gull i hyllene til Rema o.l. men det er litt mye lotteripreg over det, selv etter vurdering av pakkene og valg av f.eks etrecôter med god marmorering.
    Ditto den !
    Senest i går klage jeg min nåd til ferskvareansvarlig på min lokale Meny. De har i det siste kun hatt disse forferdelige vakumpakningene. Det er jo helt umulig å se hva slags stykker man kjøper. Er den to ganske like stykker eller ett stort og ett lite, er det rett skåret eller er stykket dobbelt så tykt på den ene siden som den andre, eller værst av alt, - er det endestykker ? Til en kilopris av 400-450 kroner kiloen vil jeg vite hva jeg kjøper.

    Vel, den godeste ferskvaresjefen var enig han og fortalte at han selv aldri kjøpte ferdigpakket kjøtt, av samme årsak, men dessverre er det slik at industrien ser et stykke kjøtt som et stykke kjøtt.
     

    Trane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.09.2003
    Innlegg
    8.299
    Antall liker
    7.385
    Torget vurderinger
    4
    Dessverre, altfor få som setter krav til butikkene. De fleste synes jo det er ubehagelig å klage eller å gå tilbake med dårlige varer.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn