Det trykkes på litt fra familien om å få en projektor (sa vi projektør før i tiden?) opp å gå til jul. Skal ikke nekte for at det klør litt i fingrene på gamlefar også. Da blir det enten 2.0 som nå eller 5.1 tenker jeg. Problemet er jo at jeg ikke er spesielt fornøyd med lyden i stereoanlegget mitt nå, blant annet synes jeg det blir hull i midten. Sweetspot er vanskelig å finne, litt for tydelig at lyden kommer fra to høyttalere på venstre og høyre side. Hvis det blir 5.1 så er jo da straks spørsmålet: Skal man ha senter bak duken eller under? I det første tilfellet vil jo lyden komme smack riktig i forhold til handling i filmen, men dette krever vel lydtransparent duk og den er vel sikkert dyrere og kanskje bildemessig dårligere for alt jeg vet. Synspunkter på dette? Altså fordeler/ulemper med de ulike senterkanalplasseringene? Rommet er ikke så stort så det blir relativt kort avstand fra duk til seter.
Min erfaring er at du hører at lyden kommer fra under bildet dersom høyttaleren ligger under. Det samme vil gjelde dersom høyttaleren ligger over. Når en ikke er ved bevissthet at lyden kommer fra over eller under skjermen glemmer man av det og da spiller det ikke så stor rolle lengre, men for meg er det et lite forstyrrelsesmoment. Sitter du langt fra skjermen vil lokaliseringen trolig ikke være like fremtreende.
Akustisk transparent lerret er mer utsatt for moir
og andre artefakter grunnet at duken ikke er tett. Dette kan spesielt være en utfordring med (1) DLP prosjektorer. LCD, LCoS/SXRD/DLA er ikke like utsatt grunnet at de inneholder en annen type projekteringsteknologi. 3DLP det samme men denne projektorteknologien blir sjeldent levert i hjemmekinoprojektorer grunnet høye kostnader.
Det er ikke sikkert DLP projektoren skaper irriterende mengder moir på akustisk transparent lerret, men sannsynligheten for at det kan oppstå er større. Det kan trolig også oppstå med de andre teknologiene, men de er ikke på langt nær like utsatt. Det enkleste er å prøve ut lerret man ønsker med projektoren man har for å se om det oppstår og ha i bakhodet at det kan bli et problem, slik at man kan bytte til et annet lerret hos forhandler eller benytte angrerett over fjernkjøp.
Ulempen med akustisk transparent lerret er at lerret ofte har lavere gain. Det skaper et mindre skarpt bilde som ofte kompenseres for ved å ha et veldig mørkt rom. Kinosaler har ofte en løsning med akustisk transparent lerret og kan være et greit referansepunkt for hvordan rommet ditt bør være for et bra resultat. Har du et veldig lyst rom med hvitmalte vegger rundt om kan det bli en utfordring. Tett-lerret har mulighet for langt høyere gain og lerret ala Black Diamond har så høy gain at det nesten kan brukes i dagslys. Det vil man aldri oppnå med akustisk transparent lerret så kort fortalt, har du ikke mulighet til å ha det helt mørkt i rommet så er du kanskje bedre stilt med vanlig lerret.
Den beste lydopplevelsen får du med akustisk transparent lerret av grunner nevnt i mitt innlegg på forrige side, men for at bildekvaliteten skal være like god forutsettes det at en rekke andre ting i omgivelsene også ligger til rette. Med vanlig lerret er det lettere å få en god bildekvalitet, men med ulempen at lyden kommer fra over, under og på siden av skjermen. Hva man skal velge vil alltid være en avveining, men det beste er som nevnt flere ganger Kinoenes løsning med akustisk transparent lerret, mørkt rom og høyttalere bak lerret, men en slik løsning er ikke nødvendigvis den beste i hjemmekinosammenheng.
THX er ofte gullstandarden for den beste kinoopplevelsen.