Mat, drikke og røyk Hva lagde du til middag i dag?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    19.661
    Antall liker
    10.143
    Resten av de kokte potetene fra i går, skåret opp i terninger, stekt sammen med pølsebiter (Gilde kjøttpølse) og baconbiter (Bjerke). Toppet med ett speilegg (Prior) og Idun ketchup og brød fra Bakeribua. Nammenam.
     
    S

    sorgenfri

    Gjest
    Jeg har lyst til å samle alle oppskriftene jeg har lagt ut på HFS i en tråd slik at jeg selv lett kan slå de opp når jeg trenger de. Av den grunn håper jeg dere synes det er greit at jeg repeterer et par innlegg som finnes i andre tråder som forlengst er begravet i arkivet her. Her kommer den første.

    Klippfisk må vannes ut før man kan spise den. Så legg klippfiisken i vann i 2 - 5 døgn før tilberedning (følg anvisning på pakken). Klippfisk fåes enten kjøpt som fileter, som hele fiskesider eller som stykker med bein. Jeg synes at det kan være mye jobb å ta ut bena på klippfisk, så jeg foretrekker å kjøpe benfrie fileter. Har du kjøpt klippfisk med skinn og/eller bein bør dette fjernes før servering. Rettene er beregnet til 4 personer.

    1) Bacalao med tomatsaus
    Ingredienser:
    - 900g ferdig utvannet klippfisk
    - 1dl olivenolje
    - 2 løk
    - 6 hvitløksfedd (jeg liker hvitløk veldig godt, men dersom man er litt mer reservert kan antallet reduseres etter smak og behag).
    - 1 hakket kvast kruspersille
    - 1 spiseskje tørket oregano
    - 12 plommetomater
    - 4 røde jalapeno chilli (jeg er glad i spicy mat, men dersom man er litt mer reservert kan antallet reduseres etter smak og behag).
    - 1 rød paprika
    - 1 grønn paprika
    - 1 gul paprika
    - 1 glass sorte oliven
    - 6 poteter
    - 1/2 dl tørr hvitvin
    - salt & pepper


    tilberedning:
    Snitt opp paprikaene i strimler men ta ut kjernehuset og frøene. Finhakk chilli med frøene. Skjær et kryss i skinnet på toppen av tomatene. Kok opp vann. Legg tomatene i det kokende vannet og vent til skinnet begynner å løsne rundt krysset. Ta ut tomatene og dra av skinnet. Grovhakk tomatene og sett til side i en bolle. Skrell potetene og del de i skiver. Skjær fisken opp i passelige 5cm stykker. Varm opp olivenoljen i en gryte. Stek fiskestykkene og potetene gyllene i oljen. Ha i hakket hvitløk, løkene skjært i ringer, hakket chilli, snittet paprika, oliven, hakket kruspersille, tørket oregano og hakkede tomater. Bland forsiktig og la alt småkoke i 5 minutter. Ha i hvitvin. Sett gryten i stekeovn ved 220 grader i 20 minutter. Smak til med salt og pepper. Jeg er som sagt glad i spicy mat, så jeg serverer gjerne cayennepepper til samt noen pariserloff med smør til og gjerne en grønn salat. Gresk salat med Tzatsiki er også godt til. Øl med eller uten alkohol som drikke er obligatorisk. Gullmack er da en favoritt.


    2) Bacalaosalat
    Ingredienser:- 800g ferdig utvannet klippfisk
    - 500g friske blåskjell
    - 500g ferske reker
    - 2 sjalottløk
    - 1 kvast finhakket bladpersille
    - 2 dl hvitvin
    - 2 røde løk
    - 2 gule løk
    - 1 fetaost
    - 6 spiseskjeer smør
    - 2 hvitløksfedd
    - 5 nypoteter
    - 2 spiseskjeer brødrasp
    - et glass grønne oliven
    - et glass sorte oliven
    - 5 hardkokte egg i båter
    - 1 kvast finhakket kruspersille
    - extra Virgin olivenolje (finn frem den beste du har)
    - hvitvinseddik
    - Santa Maria Tellicherry Black Pepper
    - salt


    tilberedning:
    Skrell og finhakk sjalottløken. Vask, skrubb og skyll blåskjellene. Kast de som er døde (ikke gjør motstand når du forsøker å åpne de). Kok blåskjellene i sjalottløken, hvitvinen og bladpersillen til blåskjellene åpner seg. Ta ut blåskjellene og ta vare på kraften (den egner seg ypperlig som basis til supper med fisk eller skalldyr). Kast de blåskjellene som fortsatt ikke har åpnet seg og sett de andre til side. Rens rekene og sett også de til side. Del fisken i passelige 5cm stykker. La fiskestykkene trekke 15 minutter i kokende vann. Kok potetene med skallet på. Avkjøl potetene i kaldt vann og del i skiver. Skrell og finhakk rødløken. Del opp fetaosten i små terninger. Finhakk løk 8og hvitløk og stek i smøret til de er gyllene. Smør en stor ildfast form eller gryte med olje. Legg først et lag i gryten med med fisk, poteter og stekt løkblanding. Kvern over pepper. Leg et nytt lag med fisk, poteter og stekt løkblanding. Kvern over pepper på nytt. Dryss med brødsmuler på toppen. Sett formen/gryten i ovn ved 180 grader i ca 15 minutter. Avkjøl retten og pynt på toppen med blåskjell, reker, fetaost, hakket kruspersille, hakket rød løk, oliven og eggbåter. Sprinkle over extra Virgin olivenolje og hvitvinseddik. Serveres med baguetter og hvitløkssmør samt enten Solar de Serrade Alvarinho hvitvin eller Niepoort Douro rødvin.


    3) Karibisk bacalao
    Ingredienser:- 900g ferdig utvannet klippfisk
    - 1 hakket løk
    - 4 hakkede hvitløsfedd
    - 4 plommetomater
    - 1/2 dl vann
    - 1 snittet gul paprika uten frø og kjernehus
    - 2 skrelte og hakkede gulrøtter
    - 2 hakkede røde japapeno chilli med frø
    - 4 hakkede vårløk
    - 1/4 snittet hodekål
    - 6 spiseskjeer sterk chillisaus
    - 6 dråper Tabasco
    - 1 pakke safran
    - 2 spiseskjeer matolje
    - 6 grønne bananer
    - 4 spiseskjeer smør
    - 2 stilker fersk vanilje
    - 4 spiseskjeer sukker


    tilberedning:
    Skjær et kryss i skinnet på toppen av tomatene. Kok opp vann. Legg tomatene i det kokende vannet og vent til skinnet begynner å løsne rundt krysset. Ta ut tomatene og dra av skinnet. Grovhakk tomatene og sett til side i en bolle. Fres løk og hvitløk gyllene i en gryte. Tilsett tomatene og vannet. Småkok i 5 minutter. Tilsett paprika, gulrøtter, chilli, vårløk, hodekål og chillisaus. Varm opp oljen i en annen kjele og tilsett safran. Hell olje/safran-blandingen over grønnsaksblandingen. Ha i fisken og sett på lokk. La dette trekke i fem minutter. Smak til med salt og tabasco. Kok opp vann og legg i bananene med skallet på. Når skallet har blitt brunt kan banenene tas ut. Det tar kun kort tid. Ta skallet av bananene og del de på langs. Smelt smøret og sukkeret til karamell i en kjele eller gryte. Del vaniljestengene på langs, skrap ut frøene i vaniljestengene og tilsett både frøene og stengene i karamellen. Legg banenene i karamellen og stek til gyllene. Server gryten med bananene og evt kokt ris. Til denne retten liker jeg å drikke tørr Gewurztraminer hvitvin.


    4) Bolinhos de bacalhau - brasiliansk klippfisk-snacks
    Denne retten lages originalt med klippfisk. Jeg lager den imidlertid normalt med fersk torsk i stedet. Jeg oppgir imidlertid orginaloppskriften her i trådens ånd.

    ingredienser:
    - 90 gram hvetemel
    - 60 gram maisenna
    - 1 egg
    - 3/4 dl kremfløte
    - 1,5 dl vann
    - 3 teskjeer bakepulver
    - 2-3 spiseskjeer maisenna
    - 1 kg ferdig utvannet klippfisk
    - 1 kvast bladpersille
    - 3 skrelte hvitløksfedd
    - 1,5 dl hvit trøffelolje
    - 1 teskje cayennepepper
    - 1 liter helmelk
    - 1 liter druekjerneolje
    - hvit pepper
    - Maldonsalt


    tilberedning:
    Lag tempurarøren ved å vispe sammen mel, maisenna, egg, fløte, vann og bakepulver i en bolle til en glatt røre. Finhakk hvitløk. Del klippfisken i 5cm stykker. Varm opp melken til kokepunktet. Ha klippfisk og hvitløk i melken, skru ned varmen og la det trekke i 10 minutter. Ta hvitløken og fisken ut av melken og over i en kjøkkenmaskin mens fisken er varm. Kjør kjøkkenmaskinen på høy hastighet. Spe med en tynn stråle varm trøffelolje etter hvert som oljen absorberes. Smak til med cayennepepper, salt, hvit pepper og finhakket bladpersille. Massen skal ha konsistens som en tykk krem. Er massen for tykk kan den spes med litt av melken fisken og hvitløken ble trukket i. Kjør kjøkkenmaskinen til massen er kald. Form massen til små boller. Vend bollene først i maisenna og deretter i tempurarøren med en gaffel. Fritter de i en gryte med 170 grader varm druekjerneolje til de er gyllenbrune. Legg dem over på kjøkkenpapir og la de få et lett dryss med Maldonsalt. Serveres mens de er varme med en iskald Caipirinha.

    Bon Apetit!

    Mvh
    Roysen
    ^Jeg, får i førstesortering( det som kun går til eksport ) av tørrfisk OG klippfisk..Og snart kommer kvalkjøttet:)

    Og dette til ordentlige priser...
     

    Roysen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.05.2014
    Innlegg
    2.496
    Antall liker
    506
    Torget vurderinger
    0
    Jeg har lyst til å samle alle oppskriftene jeg har lagt ut på HFS i en tråd slik at jeg selv lett kan slå de opp når jeg trenger de. Av den grunn håper jeg dere synes det er greit at jeg repeterer et par innlegg som finnes i andre tråder som forlengst er begravet i arkivet her. Her kommer den første.

    Klippfisk må vannes ut før man kan spise den. Så legg klippfiisken i vann i 2 - 5 døgn før tilberedning (følg anvisning på pakken). Klippfisk fåes enten kjøpt som fileter, som hele fiskesider eller som stykker med bein. Jeg synes at det kan være mye jobb å ta ut bena på klippfisk, så jeg foretrekker å kjøpe benfrie fileter. Har du kjøpt klippfisk med skinn og/eller bein bør dette fjernes før servering. Rettene er beregnet til 4 personer.

    1) Bacalao med tomatsaus
    Ingredienser:
    - 900g ferdig utvannet klippfisk
    - 1dl olivenolje
    - 2 løk
    - 6 hvitløksfedd (jeg liker hvitløk veldig godt, men dersom man er litt mer reservert kan antallet reduseres etter smak og behag).
    - 1 hakket kvast kruspersille
    - 1 spiseskje tørket oregano
    - 12 plommetomater
    - 4 røde jalapeno chilli (jeg er glad i spicy mat, men dersom man er litt mer reservert kan antallet reduseres etter smak og behag).
    - 1 rød paprika
    - 1 grønn paprika
    - 1 gul paprika
    - 1 glass sorte oliven
    - 6 poteter
    - 1/2 dl tørr hvitvin
    - salt & pepper


    tilberedning:
    Snitt opp paprikaene i strimler men ta ut kjernehuset og frøene. Finhakk chilli med frøene. Skjær et kryss i skinnet på toppen av tomatene. Kok opp vann. Legg tomatene i det kokende vannet og vent til skinnet begynner å løsne rundt krysset. Ta ut tomatene og dra av skinnet. Grovhakk tomatene og sett til side i en bolle. Skrell potetene og del de i skiver. Skjær fisken opp i passelige 5cm stykker. Varm opp olivenoljen i en gryte. Stek fiskestykkene og potetene gyllene i oljen. Ha i hakket hvitløk, løkene skjært i ringer, hakket chilli, snittet paprika, oliven, hakket kruspersille, tørket oregano og hakkede tomater. Bland forsiktig og la alt småkoke i 5 minutter. Ha i hvitvin. Sett gryten i stekeovn ved 220 grader i 20 minutter. Smak til med salt og pepper. Jeg er som sagt glad i spicy mat, så jeg serverer gjerne cayennepepper til samt noen pariserloff med smør til og gjerne en grønn salat. Gresk salat med Tzatsiki er også godt til. Øl med eller uten alkohol som drikke er obligatorisk. Gullmack er da en favoritt.


    2) Bacalaosalat
    Ingredienser:- 800g ferdig utvannet klippfisk
    - 500g friske blåskjell
    - 500g ferske reker
    - 2 sjalottløk
    - 1 kvast finhakket bladpersille
    - 2 dl hvitvin
    - 2 røde løk
    - 2 gule løk
    - 1 fetaost
    - 6 spiseskjeer smør
    - 2 hvitløksfedd
    - 5 nypoteter
    - 2 spiseskjeer brødrasp
    - et glass grønne oliven
    - et glass sorte oliven
    - 5 hardkokte egg i båter
    - 1 kvast finhakket kruspersille
    - extra Virgin olivenolje (finn frem den beste du har)
    - hvitvinseddik
    - Santa Maria Tellicherry Black Pepper
    - salt


    tilberedning:
    Skrell og finhakk sjalottløken. Vask, skrubb og skyll blåskjellene. Kast de som er døde (ikke gjør motstand når du forsøker å åpne de). Kok blåskjellene i sjalottløken, hvitvinen og bladpersillen til blåskjellene åpner seg. Ta ut blåskjellene og ta vare på kraften (den egner seg ypperlig som basis til supper med fisk eller skalldyr). Kast de blåskjellene som fortsatt ikke har åpnet seg og sett de andre til side. Rens rekene og sett også de til side. Del fisken i passelige 5cm stykker. La fiskestykkene trekke 15 minutter i kokende vann. Kok potetene med skallet på. Avkjøl potetene i kaldt vann og del i skiver. Skrell og finhakk rødløken. Del opp fetaosten i små terninger. Finhakk løk 8og hvitløk og stek i smøret til de er gyllene. Smør en stor ildfast form eller gryte med olje. Legg først et lag i gryten med med fisk, poteter og stekt løkblanding. Kvern over pepper. Leg et nytt lag med fisk, poteter og stekt løkblanding. Kvern over pepper på nytt. Dryss med brødsmuler på toppen. Sett formen/gryten i ovn ved 180 grader i ca 15 minutter. Avkjøl retten og pynt på toppen med blåskjell, reker, fetaost, hakket kruspersille, hakket rød løk, oliven og eggbåter. Sprinkle over extra Virgin olivenolje og hvitvinseddik. Serveres med baguetter og hvitløkssmør samt enten Solar de Serrade Alvarinho hvitvin eller Niepoort Douro rødvin.


    3) Karibisk bacalao
    Ingredienser:- 900g ferdig utvannet klippfisk
    - 1 hakket løk
    - 4 hakkede hvitløsfedd
    - 4 plommetomater
    - 1/2 dl vann
    - 1 snittet gul paprika uten frø og kjernehus
    - 2 skrelte og hakkede gulrøtter
    - 2 hakkede røde japapeno chilli med frø
    - 4 hakkede vårløk
    - 1/4 snittet hodekål
    - 6 spiseskjeer sterk chillisaus
    - 6 dråper Tabasco
    - 1 pakke safran
    - 2 spiseskjeer matolje
    - 6 grønne bananer
    - 4 spiseskjeer smør
    - 2 stilker fersk vanilje
    - 4 spiseskjeer sukker


    tilberedning:
    Skjær et kryss i skinnet på toppen av tomatene. Kok opp vann. Legg tomatene i det kokende vannet og vent til skinnet begynner å løsne rundt krysset. Ta ut tomatene og dra av skinnet. Grovhakk tomatene og sett til side i en bolle. Fres løk og hvitløk gyllene i en gryte. Tilsett tomatene og vannet. Småkok i 5 minutter. Tilsett paprika, gulrøtter, chilli, vårløk, hodekål og chillisaus. Varm opp oljen i en annen kjele og tilsett safran. Hell olje/safran-blandingen over grønnsaksblandingen. Ha i fisken og sett på lokk. La dette trekke i fem minutter. Smak til med salt og tabasco. Kok opp vann og legg i bananene med skallet på. Når skallet har blitt brunt kan banenene tas ut. Det tar kun kort tid. Ta skallet av bananene og del de på langs. Smelt smøret og sukkeret til karamell i en kjele eller gryte. Del vaniljestengene på langs, skrap ut frøene i vaniljestengene og tilsett både frøene og stengene i karamellen. Legg banenene i karamellen og stek til gyllene. Server gryten med bananene og evt kokt ris. Til denne retten liker jeg å drikke tørr Gewurztraminer hvitvin.


    4) Bolinhos de bacalhau - brasiliansk klippfisk-snacks
    Denne retten lages originalt med klippfisk. Jeg lager den imidlertid normalt med fersk torsk i stedet. Jeg oppgir imidlertid orginaloppskriften her i trådens ånd.

    ingredienser:
    - 90 gram hvetemel
    - 60 gram maisenna
    - 1 egg
    - 3/4 dl kremfløte
    - 1,5 dl vann
    - 3 teskjeer bakepulver
    - 2-3 spiseskjeer maisenna
    - 1 kg ferdig utvannet klippfisk
    - 1 kvast bladpersille
    - 3 skrelte hvitløksfedd
    - 1,5 dl hvit trøffelolje
    - 1 teskje cayennepepper
    - 1 liter helmelk
    - 1 liter druekjerneolje
    - hvit pepper
    - Maldonsalt


    tilberedning:
    Lag tempurarøren ved å vispe sammen mel, maisenna, egg, fløte, vann og bakepulver i en bolle til en glatt røre. Finhakk hvitløk. Del klippfisken i 5cm stykker. Varm opp melken til kokepunktet. Ha klippfisk og hvitløk i melken, skru ned varmen og la det trekke i 10 minutter. Ta hvitløken og fisken ut av melken og over i en kjøkkenmaskin mens fisken er varm. Kjør kjøkkenmaskinen på høy hastighet. Spe med en tynn stråle varm trøffelolje etter hvert som oljen absorberes. Smak til med cayennepepper, salt, hvit pepper og finhakket bladpersille. Massen skal ha konsistens som en tykk krem. Er massen for tykk kan den spes med litt av melken fisken og hvitløken ble trukket i. Kjør kjøkkenmaskinen til massen er kald. Form massen til små boller. Vend bollene først i maisenna og deretter i tempurarøren med en gaffel. Fritter de i en gryte med 170 grader varm druekjerneolje til de er gyllenbrune. Legg dem over på kjøkkenpapir og la de få et lett dryss med Maldonsalt. Serveres mens de er varme med en iskald Caipirinha.

    Bon Apetit!

    Mvh
    Roysen
    ^Jeg, får i førstesortering( det som kun går til eksport ) av tørrfisk OG klippfisk..Og snart kommer kvalkjøttet:)

    Og dette til ordentlige priser...
    ....og du kan hjelpe meg å skaffe hvalkjøtt og klippfisk fra dine kontakter?

    Mvh
    Roysen
     
    S

    sorgenfri

    Gjest
    Skulle bare mangle..

    Oppe i nord, kan man enda kjøpe direkte fra skuta:)
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Superenkel burger.

    Et lite stykke god supermør mørbrad fra Botswana hakkes med en kjøttøks. En god klype rød pepper og litt salt i en mortar og blander det deigen. Flater ut og steker på panne. Ferdigkjøpt burgerbrød får en omgang i brødristeren og et par striper vellagret cheddar og litt sauser inni. Det hele tar ikke mer enn 5 minutter å lage. Smakte riktig godt.

    To måter å steke denne på etter smak. vanlig litt tykk burger, som blir saftig og mør inni som en biff tartar om man vil ha den helt slik, eller man kan flate den helt ut og steke på hard varme til den blir godt stekt utenpå (men ikke så lenge at den blir helt tørr da).

    Man kan og blande litt finhakket purre i kjøttet om man liker det.
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Hei Roysen - fine oppskrifter, men kanskje samle dem i en egen oppskriftstråd, siden denne er "Hva lagde du til middag i dag?" Jeg har et hefte med håndskrevne og utskrevne oppskrifter i, som jeg har satt sammen gjennom årene, kan bidra litt derfra til en egen oppskriftstråd, men det passer ikke helt i denne, syns jeg.
     

    Roysen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.05.2014
    Innlegg
    2.496
    Antall liker
    506
    Torget vurderinger
    0
    Hei Roysen - fine oppskrifter, men kanskje samle dem i en egen oppskriftstråd, siden denne er "Hva lagde du til middag i dag?" Jeg har et hefte med håndskrevne og utskrevne oppskrifter i, som jeg har satt sammen gjennom årene, kan bidra litt derfra til en egen oppskriftstråd, men det passer ikke helt i denne, syns jeg.
    OK, den er grei. Skal gå gjennom tråden og plukke de ut.

    Mvh
    Roysen
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Hei Roysen - fine oppskrifter, men kanskje samle dem i en egen oppskriftstråd, siden denne er "Hva lagde du til middag i dag?" Jeg har et hefte med håndskrevne og utskrevne oppskrifter i, som jeg har satt sammen gjennom årene, kan bidra litt derfra til en egen oppskriftstråd, men det passer ikke helt i denne, syns jeg.
    OK, den er grei. Skal gå gjennom tråden og plukke de ut.

    Mvh
    Roysen
    Ser du har startet Den store oppskrifttråden. Lover å bidra der - ser også frem til bidrag fra andre matbevisste her inne.
     
    Sist redigert:

    ymir

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.12.2013
    Innlegg
    5.304
    Antall liker
    5.001
    Torget vurderinger
    2
    Utrolig hva disse ung-jentene våres får oss gammlinger til å spise.
    Nå lager de til og med middag frivillig.

    mat.jpg

    mat2.jpg
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Klippfisk rett fra skuta ? :)
    Der har vi jo selveste kokken himself, jo. Why not bidra med noen av dine beste oppskrifter fra hjemmebane?

    Mvh
    Roysen
    Du ville nok blitt skuffet, lite kaviar, gåselever og trøffler her i gården. Vi spiser stort sett enkel middelhavskost med fokus på gode sesongråvarer og fritt for mikkmakk. Skeier vi litt ut en søndag så er det kanskje porchetta som står på menyen hvis den riktige pattegrisen dukker opp. :)
     

    Roysen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.05.2014
    Innlegg
    2.496
    Antall liker
    506
    Torget vurderinger
    0
    Kan vi få høre hvordan du lager din Porchetta i "Den store oppskriftstråden". Jeg har nemlig to pattegriser i fryseren som jeg gjerne skulle hatt noen tips til hvordan jeg skal tilberede. Jeg har en favoritt selv, men det kunne vært artig og variert med en annen tilberedning til den andre pattegrisen. Pattegrisene mine er hele, så min enkle oppskrift har vært å smøre inn hele pattegrisen med en smør, salt og pepper blanding. Sette den på spyd over grillen og grille den under standig sirkulasjon av spiddet. Jeg har dog ikke anlese hvordan man parterer pattegrisen slik at man får tak i stykkene som skal utgjøre en porchetta. Du har kanskje noen tips?

    Mvh
    Roysen
     
    Sist redigert:

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.588
    Antall liker
    7.123
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    I dag blir det god, gammeldags søndagsmiddag, nemlig oksesmåstek, aka sausekjøtt eller kjøtt i mørke. Enkelt å lage og knallgodt...

    Johan-Kr
     

    bjarnetv

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    28.03.2008
    Innlegg
    3.870
    Antall liker
    5.775
    Sted
    oslo
    I dag ble det Butadon for å bruke opp restene av en diger pakke nakkekotteletter som begynnte å bli et litt for fast innslag bakerst i kjøleskapet.
    ekstremt enkelt med karamelisert løk og bladtynne biter med kjøtt i en saus av dashi, soya, mirin og sukker, på toppen av en bolle sushiris.

    beinrester, fett og avkapp ble til buljong sammen med litt løk, hvitløk og ingefær.
     

    W.Sand

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2012
    Innlegg
    3.154
    Antall liker
    4.690
    Sted
    moelv
    Torget vurderinger
    2
    Totalt mislykket entrecôte, har en sterk forvisning om at en frisbee er mer fordøyelig.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Kan vi få høre hvordan du lager din Porchetta i "Den store oppskriftstråden". Jeg har nemlig to pattegriser i fryseren som jeg gjerne skulle hatt noen tips til hvordan jeg skal tilberede. Jeg har en favoritt selv, men det kunne vært artig og variert med en annen tilberedning til den andre pattegrisen. Pattegrisene mine er hele, så min enkle oppskrift har vært å smøre inn hele pattegrisen med en smør, salt og pepper blanding. Sette den på spyd over grillen og grille den under standig sirkulasjon av spiddet. Jeg har dog ikke anlese hvordan man parterer pattegrisen slik at man får tak i stykkene som skal utgjøre en porchetta. Du har kanskje noen tips?

    Mvh
    Roysen
    Jeg beiner ut hele grisen og bruker den hel, med hvitløk, fennikel, løk og div urter inni og rullet. Kan skrive en mer detaljert beskrivelse en kveld denne uken inkl skolding etc hvis det er interesse.
     
    S

    sorgenfri

    Gjest
    Hentet opp hjemmelaget kjøttsuppe fra fryseren - noe av det enkleste, mest smakfulle jeg vet om...
     
    C

    Cyber

    Gjest
    Kjøttboller i brunsaus med tyttebær. Begynner å bli god på brun saus, litt hvitløk, god kraft og godt med pepper gjør susen.
     

    Roysen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.05.2014
    Innlegg
    2.496
    Antall liker
    506
    Torget vurderinger
    0
    Kan vi få høre hvordan du lager din Porchetta i "Den store oppskriftstråden". Jeg har nemlig to pattegriser i fryseren som jeg gjerne skulle hatt noen tips til hvordan jeg skal tilberede. Jeg har en favoritt selv, men det kunne vært artig og variert med en annen tilberedning til den andre pattegrisen. Pattegrisene mine er hele, så min enkle oppskrift har vært å smøre inn hele pattegrisen med en smør, salt og pepper blanding. Sette den på spyd over grillen og grille den under standig sirkulasjon av spiddet. Jeg har dog ikke anlese hvordan man parterer pattegrisen slik at man får tak i stykkene som skal utgjøre en porchetta. Du har kanskje noen tips?

    Mvh
    Roysen
    Jeg beiner ut hele grisen og bruker den hel, med hvitløk, fennikel, løk og div urter inni og rullet. Kan skrive en mer detaljert beskrivelse en kveld denne uken inkl skolding etc hvis det er interesse.
    Det er definitivt svært interessant.

    Mvh
    Roysen
     
    N

    nb

    Gjest
    Dagens meny ble som følger:

    Suppe på hvit asparges


    En kilo hvit asparges. Fete norske eller tyske er best, jeg brukte de litt kjipere fra Ungarn(?) fra Rema 1000. Godt ble det åkke som.
    7 dl mild kyllingkraft (jeg brukte flytenede buljong blandet med vann). Denne er salt nok i seg selv, derav usaltet smør.
    tre sjarlottløk finhakket
    et par ss usaltet smør
    en dæsj hvitvin eller Noilly Prat om du har

    Surr løken på svak varme i smøret. Den skal ikke få farge.
    Skrell imens aspagesene, knekk av den trevlete bunnen, skjer av toppene og legg til side i vann. Kutt stilkene i biter på et par centimeter.
    Når løken er surret tilsettes aspargesbitene (ikke toppene) og la det hele koke til aspargesen er helt myk. Tar type 20 mintter.
    Kjør glatt i blender eller med stavmikser.
    Ha i toppene og gi de fem minutter slik at de blir varme og litt myke.

    Bland to eggeplommer sammen med tre-fire spiseskjeer creme fraiche.

    Ta kjelen av panna, la den avkjøle seg litt og bland forsiktig inn egg/creme fraiche - blandingen. Dette vil tykne suppa.
    Juster med pepper og mer salt om det trengs.

    Øs i tallerkener og ha over litt finhakket persille eller gressløk.

    Eggeblandingen kan evt sløyfes for en renere smak, da vil suppa bli litt tynnere. Ha evt da i litt sitronsaft for å få syre eller brukt litt hvitvinseddikk som kokes inn når løken er surret. Eller bruk mer hvitvin for syre.

    Seibiff med løk og kokte poteter

    Start med å få potetene på kok og skjer 3 store løk i skiver. Surr løken 10-15 minutter til den er blank i smør på lav varme. Ha så i et par ss soyasaus og stek på svak varme til den er mør og saftig. Jo lengre jo bedre. 3 løk høres og ser veldig mye ut, men det minsker mye under varmebehandlingen. Smak til med salt, pepper og sitronsaft.

    Fjern eventuelle ben fra seien og skjer i passe stykker. Ha på salt og pepper og vend i hvetemel. Kun en tynn hinne av mel, dette skal ikke bli fiskepinner.

    Stek i en blanding av smør og olivenolje. Bør ta 6-8 minutter avhengig av størrelsen.

    Server - fettet fra stekingen er fint å ha over potetene.
     

    Roysen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    01.05.2014
    Innlegg
    2.496
    Antall liker
    506
    Torget vurderinger
    0
    Jeg har lyst til å samle alle oppskriftene jeg har lagt ut på HFS i en tråd slik at jeg selv lett kan slå de opp når jeg trenger de. Av den grunn håper jeg dere synes det er greit at jeg repeterer et par innlegg som finnes i andre tråder som forlengst er begravet i arkivet her. Her kommer den første.

    Klippfisk må vannes ut før man kan spise den. Så legg klippfiisken i vann i 2 - 5 døgn før tilberedning (følg anvisning på pakken). Klippfisk fåes enten kjøpt som fileter, som hele fiskesider eller som stykker med bein. Jeg synes at det kan være mye jobb å ta ut bena på klippfisk, så jeg foretrekker å kjøpe benfrie fileter. Har du kjøpt klippfisk med skinn og/eller bein bør dette fjernes før servering. Rettene er beregnet til 4 personer.

    1) Bacalao med tomatsaus
    Ingredienser:
    - 900g ferdig utvannet klippfisk
    - 1dl olivenolje
    - 2 løk
    - 6 hvitløksfedd (jeg liker hvitløk veldig godt, men dersom man er litt mer reservert kan antallet reduseres etter smak og behag).
    - 1 hakket kvast kruspersille
    - 1 spiseskje tørket oregano
    - 12 plommetomater
    - 4 røde jalapeno chilli (jeg er glad i spicy mat, men dersom man er litt mer reservert kan antallet reduseres etter smak og behag).
    - 1 rød paprika
    - 1 grønn paprika
    - 1 gul paprika
    - 1 glass sorte oliven
    - 6 poteter
    - 1/2 dl tørr hvitvin
    - salt & pepper


    tilberedning:
    Snitt opp paprikaene i strimler men ta ut kjernehuset og frøene. Finhakk chilli med frøene. Skjær et kryss i skinnet på toppen av tomatene. Kok opp vann. Legg tomatene i det kokende vannet og vent til skinnet begynner å løsne rundt krysset. Ta ut tomatene og dra av skinnet. Grovhakk tomatene og sett til side i en bolle. Skrell potetene og del de i skiver. Skjær fisken opp i passelige 5cm stykker. Varm opp olivenoljen i en gryte. Stek fiskestykkene og potetene gyllene i oljen. Ha i hakket hvitløk, løkene skjært i ringer, hakket chilli, snittet paprika, oliven, hakket kruspersille, tørket oregano og hakkede tomater. Bland forsiktig og la alt småkoke i 5 minutter. Ha i hvitvin. Sett gryten i stekeovn ved 220 grader i 20 minutter. Smak til med salt og pepper. Jeg er som sagt glad i spicy mat, så jeg serverer gjerne cayennepepper til samt noen pariserloff med smør til og gjerne en grønn salat. Gresk salat med Tzatsiki er også godt til. Øl med eller uten alkohol som drikke er obligatorisk. Gullmack er da en favoritt.


    2) Bacalaosalat
    Ingredienser:- 800g ferdig utvannet klippfisk
    - 500g friske blåskjell
    - 500g ferske reker
    - 2 sjalottløk
    - 1 kvast finhakket bladpersille
    - 2 dl hvitvin
    - 2 røde løk
    - 2 gule løk
    - 1 fetaost
    - 6 spiseskjeer smør
    - 2 hvitløksfedd
    - 5 nypoteter
    - 2 spiseskjeer brødrasp
    - et glass grønne oliven
    - et glass sorte oliven
    - 5 hardkokte egg i båter
    - 1 kvast finhakket kruspersille
    - extra Virgin olivenolje (finn frem den beste du har)
    - hvitvinseddik
    - Santa Maria Tellicherry Black Pepper
    - salt


    tilberedning:
    Skrell og finhakk sjalottløken. Vask, skrubb og skyll blåskjellene. Kast de som er døde (ikke gjør motstand når du forsøker å åpne de). Kok blåskjellene i sjalottløken, hvitvinen og bladpersillen til blåskjellene åpner seg. Ta ut blåskjellene og ta vare på kraften (den egner seg ypperlig som basis til supper med fisk eller skalldyr). Kast de blåskjellene som fortsatt ikke har åpnet seg og sett de andre til side. Rens rekene og sett også de til side. Del fisken i passelige 5cm stykker. La fiskestykkene trekke 15 minutter i kokende vann. Kok potetene med skallet på. Avkjøl potetene i kaldt vann og del i skiver. Skrell og finhakk rødløken. Del opp fetaosten i små terninger. Finhakk løk 8og hvitløk og stek i smøret til de er gyllene. Smør en stor ildfast form eller gryte med olje. Legg først et lag i gryten med med fisk, poteter og stekt løkblanding. Kvern over pepper. Leg et nytt lag med fisk, poteter og stekt løkblanding. Kvern over pepper på nytt. Dryss med brødsmuler på toppen. Sett formen/gryten i ovn ved 180 grader i ca 15 minutter. Avkjøl retten og pynt på toppen med blåskjell, reker, fetaost, hakket kruspersille, hakket rød løk, oliven og eggbåter. Sprinkle over extra Virgin olivenolje og hvitvinseddik. Serveres med baguetter og hvitløkssmør samt enten Solar de Serrade Alvarinho hvitvin eller Niepoort Douro rødvin.


    3) Karibisk bacalao
    Ingredienser:- 900g ferdig utvannet klippfisk
    - 1 hakket løk
    - 4 hakkede hvitløsfedd
    - 4 plommetomater
    - 1/2 dl vann
    - 1 snittet gul paprika uten frø og kjernehus
    - 2 skrelte og hakkede gulrøtter
    - 2 hakkede røde japapeno chilli med frø
    - 4 hakkede vårløk
    - 1/4 snittet hodekål
    - 6 spiseskjeer sterk chillisaus
    - 6 dråper Tabasco
    - 1 pakke safran
    - 2 spiseskjeer matolje
    - 6 grønne bananer
    - 4 spiseskjeer smør
    - 2 stilker fersk vanilje
    - 4 spiseskjeer sukker


    tilberedning:
    Skjær et kryss i skinnet på toppen av tomatene. Kok opp vann. Legg tomatene i det kokende vannet og vent til skinnet begynner å løsne rundt krysset. Ta ut tomatene og dra av skinnet. Grovhakk tomatene og sett til side i en bolle. Fres løk og hvitløk gyllene i en gryte. Tilsett tomatene og vannet. Småkok i 5 minutter. Tilsett paprika, gulrøtter, chilli, vårløk, hodekål og chillisaus. Varm opp oljen i en annen kjele og tilsett safran. Hell olje/safran-blandingen over grønnsaksblandingen. Ha i fisken og sett på lokk. La dette trekke i fem minutter. Smak til med salt og tabasco. Kok opp vann og legg i bananene med skallet på. Når skallet har blitt brunt kan banenene tas ut. Det tar kun kort tid. Ta skallet av bananene og del de på langs. Smelt smøret og sukkeret til karamell i en kjele eller gryte. Del vaniljestengene på langs, skrap ut frøene i vaniljestengene og tilsett både frøene og stengene i karamellen. Legg banenene i karamellen og stek til gyllene. Server gryten med bananene og evt kokt ris. Til denne retten liker jeg å drikke tørr Gewurztraminer hvitvin.


    4) Bolinhos de bacalhau - brasiliansk klippfisk-snacks
    Denne retten lages originalt med klippfisk. Jeg lager den imidlertid normalt med fersk torsk i stedet. Jeg oppgir imidlertid orginaloppskriften her i trådens ånd.

    ingredienser:
    - 90 gram hvetemel
    - 60 gram maisenna
    - 1 egg
    - 3/4 dl kremfløte
    - 1,5 dl vann
    - 3 teskjeer bakepulver
    - 2-3 spiseskjeer maisenna
    - 1 kg ferdig utvannet klippfisk
    - 1 kvast bladpersille
    - 3 skrelte hvitløksfedd
    - 1,5 dl hvit trøffelolje
    - 1 teskje cayennepepper
    - 1 liter helmelk
    - 1 liter druekjerneolje
    - hvit pepper
    - Maldonsalt


    tilberedning:
    Lag tempurarøren ved å vispe sammen mel, maisenna, egg, fløte, vann og bakepulver i en bolle til en glatt røre. Finhakk hvitløk. Del klippfisken i 5cm stykker. Varm opp melken til kokepunktet. Ha klippfisk og hvitløk i melken, skru ned varmen og la det trekke i 10 minutter. Ta hvitløken og fisken ut av melken og over i en kjøkkenmaskin mens fisken er varm. Kjør kjøkkenmaskinen på høy hastighet. Spe med en tynn stråle varm trøffelolje etter hvert som oljen absorberes. Smak til med cayennepepper, salt, hvit pepper og finhakket bladpersille. Massen skal ha konsistens som en tykk krem. Er massen for tykk kan den spes med litt av melken fisken og hvitløken ble trukket i. Kjør kjøkkenmaskinen til massen er kald. Form massen til små boller. Vend bollene først i maisenna og deretter i tempurarøren med en gaffel. Fritter de i en gryte med 170 grader varm druekjerneolje til de er gyllenbrune. Legg dem over på kjøkkenpapir og la de få et lett dryss med Maldonsalt. Serveres mens de er varme med en iskald Caipirinha.

    Bon Apetit!

    Mvh
    Roysen
    ^Jeg, får i førstesortering( det som kun går til eksport ) av tørrfisk OG klippfisk..Og snart kommer kvalkjøttet:)

    Og dette til ordentlige priser...
    Dette viste seg bare å være tåkeprat fra Sorgenfri's side. Jeg ble oppriktig skuffet. Vet hvem jeg ikke skal stole på neste gang.

    Mvh
    Roysen
     

    TT.

    The smooth jazz guy! 😉🇳🇴
    Ble medlem
    15.11.2007
    Innlegg
    42.838
    Antall liker
    94.620
    Sted
    Nedre Tonsåsen
    Torget vurderinger
    99
    Pølse i lompe med stekt løk. En vinner hver tirsdag!
     

    lassemann

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.05.2007
    Innlegg
    2.953
    Antall liker
    4.690
    Sted
    Fredrikstad
    Torget vurderinger
    1
    Kjøp to blomkål hoder, splitt opp og kok dette i 1 liter kyllingkraft sammen med en kuttet gul løk, 4 nypoteter og to sjalottløk i 20 minutter. Tilsett 2,5 dl melk og 2,5 dl fløte. La det koke opp igjen, ta til side. Mos med stavmikser. Smak til med salt og pepper... Og gjerne litt chilipølse oppkuttet på slutten! Perfekt hverdagsmiddag :)

    mvh
    lassemann
     
    Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    Vetta fan om det kan kalles sushi... Men Salmalaks, vårløk, hakket ingefær, sitron, soyasaus, sesamolje, sesamfrø, vårløk, avocado og ris. Ganske OK, egentlig, og kokken er ikke akkurat kompetent..
     
    N

    nb

    Gjest
    ^ er innafor.

    Om du vil gjøre det enda enklere: Stek laks kjapt i panne (kan godt være nesten rå inni). Lag saus av et halvt beger creme fraiche og et par-tre spiseskjeer mangochutny, gjerne av typen med litt chili i. En grønn salat eller noe enkelt til. Legg saus under, fisken oppå og salaten ved siden av.
     
    Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    Den høres god ut. Trenger noen sånne veldig enkle, egentlig. Av og til er jeg i stand til å ete, men lite annet. Skal prøve den. :D
     

    TT.

    The smooth jazz guy! 😉🇳🇴
    Ble medlem
    15.11.2007
    Innlegg
    42.838
    Antall liker
    94.620
    Sted
    Nedre Tonsåsen
    Torget vurderinger
    99
    Ostesmørbrød av kneippbrød, cheddarost, oregano, krydderskinke og chiliketchup
     
    V

    vredensgnag

    Gjest
    Stek laks kjapt i panne (kan godt være nesten rå inni).
    Prøv å steke laksen på kun den ene siden, neste gang. Altså ikke snu fisken.
    Skal være så varmt at ev. smør bobler, laksen i pannen, se etter struktur- og fargeforandring. På denne måten blir laksen ekstra saftig.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Stek laks kjapt i panne (kan godt være nesten rå inni).
    Prøv å steke laksen på kun den ene siden, neste gang. Altså ikke snu fisken.
    Skal være så varmt at ev. smør bobler, laksen i pannen, se etter struktur- og fargeforandring. På denne måten blir laksen ekstra saftig.
    Den måten jeg liker best å steke laks på er virkelig høy varme og med skinnsiden ned, evt litt lokk på slutten om stykket er høyt. Det gjør ingen ting om skinnet blir svidd da dette beskytter fisken under stekingen. Noen ganger blir skinnet crispy og godt nok til å spises. Fint med litt sprø tekstur til den myke fisken.
     
    • Liker
    Reaksjoner: SRM

    Chalshus

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.02.2002
    Innlegg
    6.361
    Antall liker
    3.979
    Sted
    Horten
    Torget vurderinger
    7
    På tide å flashe et bilde av junk. Grandis med Stick fingers ketshup og en Haandbryggeriet Fyr og Flamme. God øl, ganskje kjedelig pizza.

     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn