Piketty & Co, et lag med dyktige og ytterst seriøse økonomer, har samlet økonomiske data for EuropA/UK og USA fra sent 1700-tall, i slike mengder at det er samlet som et eget addendum tilgjengelig på nett.
Datamengden er så blitt analysert og resultatet er boken.
Kort fortalt er den neoliberale tanken om trickle-downs fordeler blitt grundig diskreditert. Boken viser at vi har fått en ekstremt ulik fordeling av verdiskapningen, der en usedvanlig liten del av befolkningen sitter med en overveldende andel av verdiene, og det slik at denne kapitalen er opphørt å arbeide, den er blitt død kapital, holdt unna beskatning, reinvestering og produksjon.
Vi har fått en ny formuekaste, på nivå med de verste eksessene fra før den franske revolusjonen, eller fra tiden på slutten av 1800-tallet og inn i 1900-tallet, som førte til arbeiderklassens fremvekst og større utjevning gjennom progressiv beskatning.
Neoliberal økonomi, som også er omfavnet av sosialdemokrater, snudde denne utviklingen, som tok fart under Thatcher/Reagan. Og vi sliter i dag med konsekvensene av en økonomisk politikk som har ført til stagnasjon og nedbryting av velferdssamfunnet.
Piketty argumenterer ikke politisk, og viser kun til sammenhenger mellom bedre verdifordeling og samfunnsstyrke, kontra dårligere verdifordeling og samfunnsnedbryting. Dersom samfunnet fortsetter å følge økonomiske teorier som tillater store mengder død kapital eid av noen få - kapital som genererer mer kapital for dem, uten samfunnsnytte, vil nedbrytingen fortsette.
Om man, derimot, gjeninnfører progressiv beskatning, samt reduserer adgangen til kapitalflukt, vil dette ha samfunnsoppbyggende effekter.
Styrken i Pikettys bok er at datamengden så tydelig viser berettigelsen i denne åpenbare innsikten. Som til tross for at den er åpenbar er blitt aktivt motarbeidet av konservativ økonomisk politikk. Denne vil ha det til at adgang til formueoppsamling hos et fåtall, vil ha enda bedre økonomiske effekter for samfunnet, enn om dette går aktivt inn og omfordeler formuene. En tanke som er blitt forfektet siden 1970-tallet, og som er årsaken til at økonomien i studieområdene (USA, UK/Europa) ser ut som den gjør.
Boken har skapt panikk blant konservative i USA, og det skytes heftig mot dens konklusjoner.
Her hjemme kan vi se på fjerningen av arveavgiften som et ledd i nedbrytende økonomi. For de ekstremt formuende, er arveavgiften en bøyg. Når den fjernes åpner dette for ytterligere akkumulering av verdier på et fåtall hender, over generasjoner.
I følge Piketty viser data ugjendrivelig at vi befinner oss i en tilstand av oligarki i studielandene, og at denne tilstanden vil bli forverret med dagens politikk.
Krigen om den fremtidige økonomien er såvidt begynt, men det er store slag i vente.