N
nb
Gjest
Creme Brulee
Man trenger:
Vaniljestang
Eggeplommer
Sukker
Fløte og evt melk.
En av mine favorittdesserter som er lett å lage og har den heldige egenskap at den må lages god tid i forveien, så fin om man har middagsselskap og ikke ønsker å fikse alt på en gang. Kan godt lages dagen før og oppbevares i kjøleskapet.
Pr (ganske liten) prosjon trenger man 1 eggeplomme, 1 dl fløte og 10 g sukker. Litt av fløten kan evt erstattes med H-melk (ca 25% av fløten).
Skrap en vaniljestang pr. 4 porsjoner og putt den i fløten. Kok opp, ha på lokk og ta av varmen og la det trekke, gjerne lenge.
Pisk eggeplomme og sukker sammen og ha i en liten (og da mener jeg en liten) klype salt.
Sil fløten over eggedosisen og bland. Ha tilbake i gryta og varm opp til ca 75 grader - rør hele tiden, dersom dette blir for varmt er det game over da det ferdige produktet vil bli kornete.
Fordel blandingen i porselensformer, bruk evt kaffikopper eller lignende om du ikke har former.
Så skal dette i ovnen. Her er det ulike måter å gjøre det på, de to jeg bruker er:
- sett i ovnen på 95 grader
- sett formene i en stor, ildfast form, hell på kokende vann til det står halvveis opp på formene og sett ovnen på 125 grader.
Either way er det ferdig når blandingen knapt disser når man dytter på formene. Hvor lang tid det tar er ganske avhengig av temperaturen blandingen hadde når den ble satt i ovnen.
Kjøl ned og sett kaldt. Dekk med plastfolie om det skal stå til neste dag.
Ta ut en halvtime/times tid før servering for temperering. Strø over en ss sukker pr form og brenn det med en gassbrenner. Enkelte oppskrifter sier at man kan sette det under grillelementet - tro meg: Det funker ikke. Ikke høy nok temperatur og selve bruleen bli for varm før sukkeret er ferdig.
Dette kan varieres i det uendelige, selv om vanilje er klassikeren. Jeg bruker ofte hakket sitrongress (ca ett strå pr. person) om jeg ønsker en friskere variant. Kaffibønner / espresso kan brukes, mørkt øl funker visstnok bra, sitronzest og saft, appelsin (det kalles da creme catalane), bær osv osv osv. Bare å eksperimentere.
Man trenger:
Vaniljestang
Eggeplommer
Sukker
Fløte og evt melk.
En av mine favorittdesserter som er lett å lage og har den heldige egenskap at den må lages god tid i forveien, så fin om man har middagsselskap og ikke ønsker å fikse alt på en gang. Kan godt lages dagen før og oppbevares i kjøleskapet.
Pr (ganske liten) prosjon trenger man 1 eggeplomme, 1 dl fløte og 10 g sukker. Litt av fløten kan evt erstattes med H-melk (ca 25% av fløten).
Skrap en vaniljestang pr. 4 porsjoner og putt den i fløten. Kok opp, ha på lokk og ta av varmen og la det trekke, gjerne lenge.
Pisk eggeplomme og sukker sammen og ha i en liten (og da mener jeg en liten) klype salt.
Sil fløten over eggedosisen og bland. Ha tilbake i gryta og varm opp til ca 75 grader - rør hele tiden, dersom dette blir for varmt er det game over da det ferdige produktet vil bli kornete.
Fordel blandingen i porselensformer, bruk evt kaffikopper eller lignende om du ikke har former.
Så skal dette i ovnen. Her er det ulike måter å gjøre det på, de to jeg bruker er:
- sett i ovnen på 95 grader
- sett formene i en stor, ildfast form, hell på kokende vann til det står halvveis opp på formene og sett ovnen på 125 grader.
Either way er det ferdig når blandingen knapt disser når man dytter på formene. Hvor lang tid det tar er ganske avhengig av temperaturen blandingen hadde når den ble satt i ovnen.
Kjøl ned og sett kaldt. Dekk med plastfolie om det skal stå til neste dag.
Ta ut en halvtime/times tid før servering for temperering. Strø over en ss sukker pr form og brenn det med en gassbrenner. Enkelte oppskrifter sier at man kan sette det under grillelementet - tro meg: Det funker ikke. Ikke høy nok temperatur og selve bruleen bli for varm før sukkeret er ferdig.
Dette kan varieres i det uendelige, selv om vanilje er klassikeren. Jeg bruker ofte hakket sitrongress (ca ett strå pr. person) om jeg ønsker en friskere variant. Kaffibønner / espresso kan brukes, mørkt øl funker visstnok bra, sitronzest og saft, appelsin (det kalles da creme catalane), bær osv osv osv. Bare å eksperimentere.