Både ja og nei.
Altså, industristandarden er rimelig etablert, slik at du kan putte Rockwool-himlingsplater i en gitterløsning levert av Glava. Men som med standarder ellers, så finnes det mange varianter. Og ikke alle er krysskompatible. Jeg ser for meg at den tryggeste løsningen. ihvertfall om du skal basere deg på kombinasjonsløsninger der du mikser diffusorer med absorbenter som gitteret til himlingsplatene -egentlig- er laget for, er å gå for den klassiske T-profilen, slik som nesten alle kontorbygg i Norge benytter.
Problemet er at det av en eller annen grunn finnes bøttevis med varianter levert ikke bare av de ulike produsentene, men også innenfor hver enkelt produktserie.
Her ser du eksempler på ulike montasjeløsninger, hvor "Master A" er varianten jeg mener er den standardiserte typen som du kan blande med produkter fra nesten allverdens produsenter:
Master
Dersom du ser på alle de andre modellseriene til f.eks Ecophon, så ser du at de har tilsvarende montasjesystemer til samtlige av seriene sine. Så hva er forskjellen? Jeg sliter med å se forskjeller på disse annet enn at det er litt ulik bredde og dybde. Sikkert med tanke på vekt og enkelhet ved installasjon. For din del der du kommer til å bruke en del faste diffusorer kan det være lurt å sjekke ut at enhetene ikke bygger for langt ned. En fullsize skyline-diffusor vil for eksempel bli så tykk at det vil være vanskelig å få den inn i et ferdigmontert 60x60 nettverk nedenfra. De må sannsynligvis slippes inn fra toppen. Det kan bli litt vrient, så vær oppmerksom på dette før du setter i gang.
Jeg har ikke tafsa på Vicoustic diffusorer, så dette er nok en gang synsing. Men om du ser på bilder av både de og andre diffusorprodukter, så ser du at de fleste har en markert støpekant rundt selve diffusoren. Denne kanten er tiltenkt å hvile på en slik montasje som jeg nevnte lengre oppe i teksten her. Av den grunn ser jeg ikke for meg at det skal bli kompatibilitetsproblemer. Men det du bør være klar over er at bredden på montasjen din bør matche bredden på kanten på diffusorene dine.
En vanlig himlingsplate (absorbent) er uproblematisk siden den uansett bare hviler på toppen av gitteret uten å stikke nedi. Men diffusorene gjør jo akkurat det, og da kan det bli kræsj mellom montasje og diffusor.
Igjen, bare så du sjekker dette før du setter i gang.
Oppdatering: Her ser det ut som at jeg har antatt litt feil. Vicoustic ser faktisk IKKE ut til å ha disse kantene rundt sine produkter. RPG og Auralex (og sikkert mange andre) har dette, men Vicoustic ser faktisk ikke ut til å ha denne kanten rundt sine enheter. Overraskende, men godt at jeg la merke til dette nå før jeg promoterte dette noe mer.
Du må uansett få bygd dette bit for bit, så i denne sammenhengen vil du jo også få rådført deg med eksperter på området som kan uttale seg om nyanseforskjeller mellom de ulike seriene og leverandørene. Men basisen er altså at det er ganske standardisert, slik at du skal kunne putte det meste du finner av 60x60 (eller i praksis 59x59) enheter oppi et slikt gitter, forutsatt at de ikke har noen av de mer eksentriske montasjeløsningene.
Har du tenkt til å legge 20-30-40.000 kroner i diffusorer fra en leverandør bør du uansett få mulighet til å få/lånt vareprøver av de ulike variantene for å kunne ta de med til de som skal levere selve himlingsløsningen, for å sjekke kompatibilitet.