Gripferie 2014
Vært hjemme i Oslo ei uke etter ferien nå. Og ja, det har vært veldig mye fråtsing.
Kamperer i det gule pluss det grå huset
Krabber
Teiner må trekkes
Østlendinger må læres opp til å tørre å røske dem løs. Har alltid stor glede av å mobbe de uerfarne.
Klør etter at pøsa vart full
Tilslutt opp i panna, klør skal trekke.
Jeg spiste krabbeklør faktisk hver eneste dag, tre uker i strekk. Mye også. Overskuddet ble gitt til de takknemlige gamle damene som har flytta utpå skjæret for sommeren. "Det vokser vel snart klør på deg", sier de til meg.
Ellers ble også hver dag plass og tid til et herremåltid, hovedsaklig bestående av superfersk
fisk. Sei, kveite eller breiflabb. Stekt eller kokt. I tillegg kom lokale delikatesser som hjemmelaga gammelsalta sei (årets har vært 9 år på fat i naustet vårt. Der andre har vin, driver vi med årganger på gammalsalta sei), blainnabaill og saltfeskball. Høydepunktet var dagen med kokt nyfanga sei med lever. Fisken smelter på tunga når den er så fersk. "Osten", som vi sier. Pluss en bacalao da. Da fikk vi påskudd til å drikke akevitt også (som om vi hadde trengt det. Det ble vel et par smådrammer til halvparten av måltidene, kan jeg feigt anslå. Til bacalaoen mye mer. Det ble det sikkert).
Klippfisken lager familien selvsagt selv. Av selvfiska skrei.
Legg merke til at mens noen legger fisken ut etter nazistiske rette linjer, blir det mer anarkistisk når det er jeg som står for det (beklager de mange bildene, men jeg blir aldri lei av se på fisk og berg. Tok dog bare med en tilfeldig brøkdel...)
liker å se solnedgang uten å gå ut
Matauk hører med, tar hvert år med noen titalls kg med fisk til tiggerstaden, da har jeg gode råvarer tilgjengelig hele året. At man også sparer litt penger, er ikke dumt. Må jo tross alt kjøpe en størrelse større av klær etter hver sommer også. Så det blir en slags motvekt, hehe.
Skal en tur tilbake i høst. Bare å glede seg.