En nettkabel til 6000,- er rimelig?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • lovemusikk

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.11.2009
    Innlegg
    9.577
    Antall liker
    2.935
    Torget vurderinger
    8
    Hej Lovemusikk.

    Jeg har ingen forklaring men en accept af, at hver gang man skifter et kabel (højtaler som signal), kommer der en smule uro i anlæget hvorfor det (for mig) først er muligt igen at lytte kritisk seriøst dagen derpå.

    Doxa´s filosofi virker sund.

    mvh nils
    Doxa´s filosofi virker for meg og litt fornuftig.


    Jeg siftet til større kondensatorer på en rørforsterker en gang og da gikk det 2-3 timer før den ble seg selv igjen.. Antakelig loddingene eller de nye kondensatorene som da gjorde utslaget på lyden..

    Men genrelt folkens..

    Det snakkes om og ha komponentene over tid før en gjør seg opp en mening..

    Det er bare tull mener jeg.. men hvorfor??

    - Jo for jeg syns det, at er det ikke bra med en gang er det ikke bra i det hele.

    Godt eksempel har jeg selv..

    Måtte levere inn CD spilleren på rep og koblet da til DVD spilleren, men fysj kor dårlig det låt..
    Etter som dagene og tiden gikk ble det bedre og bedre lyd i den. Hvorfor?

    - Jo fordi hjernen min ble vant til å høre på dritten..
    Så da jeg fikk CD spilleren igjen og koblet den til, vart det ein enorm forbedring på lyden.. koblet den av igjen og helt elendig lyd på dvd spilleren..

    Du hører med en gang om det er bra eller dårlig.. bli vant til, eller la nye høyttalere få lov å stå i heimen over tid før en gjør seg opp en mening er bare tull sett fra mitt synspunkt.

    Sånn er det med kabler også..

    Jeg kastet en europris høyttalerledning etter 5 min nettopp fordi det var skrikendes lyd. Fikk mye pes for det blant kabelskeptikerne ..
    Hvorfor skal jeg pine meg gjennom mange mnd fordi en skal bli vant til dritten?
    Kanskje litt hardt språk for enkelte, men jeg er vestlending (Sogning) , og vi er litt nordlending "lite" i språkbruken :p
     

    lovemusikk

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.11.2009
    Innlegg
    9.577
    Antall liker
    2.935
    Torget vurderinger
    8
    Noe som er litt morsomt/betenklig/skremmende/artig, alt etter hva man mener fra før, er:
    Bransjen som produserer lyden velger ordinære kabler

    I alle profesjonelle sammenhenger som lydstudioer, kringkastning, konsertarenaer og festivaler brukes ALDRI kabler kjøpt fra HiFi-bransjen, men ordinære kabler med riktige dimensjoner og relevante mekaniske kvaliteter i forhold til bruksområdet (fast installasjon krever ikke like mye av kablene som de som skal strekkes utendørs og/eller kveiles ut og opp til stadighet).

    Kabel: Om valg av kabler til lyd og bilde - DinSide


    Det er uansett et lite tankekors....
    Tar opp igjen dette innlegget som jeg likte veldig godt. :)

    Det berører nemlig det som alle - eller mange - eller de fleste uten å vite det - streber etter innen Hi-Fi, nemlig å komme så nær kilden som mulig. Folk bruker masse tid og penger på å kjøpe utstyr som på en best mulig måte gjengir lyden fra et innspillingsanlegg med helt ordinære kabler, elektronikk etc etc.

    Tenk om vi kunne brukt en del av våre bortkastede millioner til å sponse produsenter rundt i landet til å gjøre skikkelige opptak med god lyd. Det ville vært fornuftig bruk av pengene.
    Viktigste er at de ikke gjør så mye med råmateriellet.. Der er der ødelggelsene skjer
     

    I_L

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.03.2003
    Innlegg
    3.486
    Antall liker
    5.829
    Hvad er årsagen til at du endelig er her på et hifi forum?
    Det var et spørsmål jeg fikk lyst til å svare på selv om det ikke var rettet til meg, i og med at vi har hatt endel passiarer i senere tid. For min del er hifi-interessen som sådan mer eller mindre lagt død, men elektronikk er mitt fag og levebrød og noe jeg er svært interessert i. Jeg er også svært interessert i musikk, som jeg for tiden hovedsaklig nyter live eller via det anlegget som til enhver tid måtte være tilgjengelig, uten å tenke noe videre på lydkvalitet eller "hifi-lytting". I tillegg er det historiske årsaker til at jeg er her, siden jeg var meget hifi-interessert tidligere og også var med på oppstarten av HFS for snart 15 (?) år siden.

    Hva kabeltråder angår er min motivasjon helt og holdent faglig og fundert i det jeg anser som faglig uredelighet, og har ikke noe med hifi eller hifi-markedet som sådan å gjøre.

    Så konklusionen er at tråden ikke handler meget hi-fi , men mere om prissætningen på det frie marked.
    Og faglig uredelighet, kvasivitenskap, begrepsmisbruk, tvilsom markedsføring mv.
     

    HCS

    En vanlig fyr fra bygda..
    Ble medlem
    22.02.2007
    Innlegg
    26.718
    Antall liker
    32.604
    Sted
    Nesten Gjøvik..
    Torget vurderinger
    28
    Og komponenter som oppfører seg "forutsigbart"..? Hva i huleste er det ?
    At det er en robusk elektrisk konstruksjon, formodentlig. En hifi-dings er et elektrisk apparat, på lik linje med en TV eller komfyr. Og den er underlagt de samme fysiske og elektriske lover som all annen elektronikk.

    Tilogmed min gamle Audio Note dac var forutsigbar, målte sikkert pyton og låt bra...? Var den velkonstruert ?
    Ingeniørmessig, nei. Men om du finner dens forvrenging iørefallende, så hvorfor ikke? Det er din sak. En kabel har imidlertid ikke noe forvrenging, den er fullstendig lineær. Derfor er det filteregenskaper og eventuelt støy som kan påvirke den.

    Og nå er det ikke alle ingeniør - huer som er kjent for sitt store vidsyn, snarere tro på egen fortreffelighet og mangel og lyst til å forstå ting som ikke kan settes inn i en formel..
    Selv om jeg er ingeniør kan jeg ikke påstå at jeg er fortreffelig i noen forstand av ordet. Vitenskapen er imidlertid fortreffelig, siden den gjør det mulig for oss å forstå den fysiske verden vi befinner oss i og lage avanserte ting som datamaskiner, mobiltelefoner eller fly. Alt kan settes inn i en formel, det handler bare om å finne/lage riktig formel. Og hva strøm og elektrisitet angår, så er formlene riktige nok til at vi kan putte flere milliarder transistorer på mikroskopiske brikker, og vite at disse vil funke og sørge for at dette innlegget havner på weben når jeg om et øyeblikk trykker på "Legg til svar".

    Gode svar det der. Sett ifra et teknisk ståsted. Men uten at den viktigste komponenten er vektlagt, nemlig den som hører på. Og forvrenging er det vi alle hører på i en eller annen form, dessverre.

    Om en nettkabel er verdt 6000 og hvorfor den evt er det kan saktens diskuteres.
     

    HCS

    En vanlig fyr fra bygda..
    Ble medlem
    22.02.2007
    Innlegg
    26.718
    Antall liker
    32.604
    Sted
    Nesten Gjøvik..
    Torget vurderinger
    28
    Der tar du nok feil, ja. :)

    Jeg har forklart dette såpass mange ganger før at jeg knapt gidder å gjøre det en gang til, men mitt standpunkt i disse diskusjonene er basert på praktisk erfaring, dvs lytting, etter å ha brukt altfor mye penger på tweaks og kabler. Det er mye mer treffsikkert å bruke pengene på komponenter som oppfører seg forutsigbart enn på en endeløs karusell med kabelbytter og tweaking i håp om å oppnå "matching". Det er også ganske effektivt å grovsortere hva man skal bruke tid og penger på ved å se på måleresultater. Jeg mener bestemt at jeg får mye bedre resultater på den måten, pluss at jeg sparer mye penger på å unngå de verste bomkjøpene.


    Dvs du har lyttet til bla noen EC produkter koblet opp til en diy høyttaler med en av Transperant's dårligre kabler og derav kan du lage en almen sannhet som gjelder alle komponenter og alle anlegg ? Samt noen nyere ncore ting. Finner det like festlig hver gang du kommer med historien om da du hadde live-forestilling i stua, du har mye rett i at live sjelden lar seg gjenskape.

    Og komponenter som oppfører seg "forutsigbart"..? Hva i huleste er det ? Tilogmed min gamle Audio Note dac var forutsigbar, målte sikkert pyton og låt bra...? Var den velkonstruert ?


    Sålangt har du fremhevet MM pu'er som en komponent hvor det er mulig å høre et kabelskifte. DEt kan jeg skjønne. Det jeg ikke skjønner er hvordan du kan gjøre dine synspunkter, om en teknisk godt begrunnet, til en almen sannhet for de fleste her inne? Når det er sagt har du mye rett i det tekniske. For ENKELTSTÅENDE komponenter, hva med resten av kjeden ? Kan du si noe her ifht hva andre har og bruker av utstyr ?

    Det blir like rart som når en viss Kule skal promotere sine blå lakris-snører og tror de er løsningen på alt.. It swings both ways u know...Og nå er det ikke alle ingeniør - huer som er kjent for sitt store vidsyn, snarere tro på egen fortreffelighet og mangel og lyst til å forstå ting som ikke kan settes inn i en formel..
    Les Asbjørn sine innlegg med en litt annen vinkel så ser du en person som med mer nysgjerrighet enn andre "målegubber" søker å finne ut hvorfor ting låter som de gjør. Type løfte monoblokk i stua og kjærring roper fra kjøkkenet "hva gjør du nå". Som igjen fører til et rack med gjennomført demping og design. :)
    Hjelper sikkert litt på at jeg har møtt Asbjørn også. Samt at jeg etterhvert har begynt å tenke på samme måte angående forskjeller og "forskjeller" i hobbyen vår. ;)
    Nyskjerrighet , uten tvil. Og det skal du ha cred for Asbjørn. Men at du har fasiten, kan du glemme. Til det blir det du sier for snevert og kun gitt utifra ett paradigme. Forsåvidt helt greit det og, , loven og kraft og motkraft fungerer i så måte ypperlig, når "sannheter" befinner seg så langt ifra hva en tror, vet og vil tro. Da holdes kabelhjørnet nok godt i gang de neste 20 årene..
     

    Kule-Trygve

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.02.2008
    Innlegg
    2.596
    Antall liker
    289
    Hvis I_L var byggmester i middelalderen, er det ikke mange katedraler som hadde blitt bygget, for han hadde ventet på at tyngdeloven ble publisert :rolleyes:
     

    lovemusikk

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.11.2009
    Innlegg
    9.577
    Antall liker
    2.935
    Torget vurderinger
    8
    Alt av fakta som vi kjenner på kabel er jo ok.
    Nå gjelder det frakt av strøm til forbruk på alt mellom himmel og jord.

    Jeg har tilgode å se forskning på musikksignaler (sett en måling i db som viste det kunne være hørbar forskjell) som selvfølgelig er mer skjelven på forandringer/forstyrrelser i strømveien enn de strømstyrkene som skal til for å drive ei lyspære eller motor.

    Fysikken blir bare mer og mer vill etter som vi rykker fremover i forskningen.
    Det er sinnsykt mye vi ikke vet her..
    Dette kunne en se på tv der noen av de fremste forskerne snakket om alt vi ikke vet og som vi finner ut at eksisterer, men vet ikke hvordan eller hvordan en måler det osv.. Så har vi også , var det Kaosfysikken eller hva de kalte de.. Der vet vi ingen ting.
    Vert flere ganger på nrk, senest i sommer.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    37.704
    Antall liker
    37.967
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Les Asbjørn sine innlegg med en litt annen vinkel så ser du en person som med mer nysgjerrighet enn andre "målegubber" søker å finne ut hvorfor ting låter som de gjør. Type løfte monoblokk i stua og kjærring roper fra kjøkkenet "hva gjør du nå". Som igjen fører til et rack med gjennomført demping og design. :)
    Hjelper sikkert litt på at jeg har møtt Asbjørn også. Samt at jeg etterhvert har begynt å tenke på samme måte angående forskjeller og "forskjeller" i hobbyen vår. ;)
    Nyskjerrighet , uten tvil. Og det skal du ha cred for Asbjørn. Men at du har fasiten, kan du glemme. Til det blir det du sier for snevert og kun gitt utifra ett paradigme. Forsåvidt helt greit det og, , loven og kraft og motkraft fungerer i så måte ypperlig, når "sannheter" befinner seg så langt ifra hva en tror, vet og vil tro. Da holdes kabelhjørnet nok godt i gang de neste 20 årene..
    Takk for det, begge to. Jeg setter også stor pris på diskusjonene her inne, for der alle tenker likt, blir det ikke tenkt så veldig mye. Jeg er nok litt preget av utdannelse og yrkesvalg, for en typisk reaksjon når jeg opplever noe eller hører en påstand er "Er det virkelig slik?", "Hvorfor blir det slik/hvordan virker den dingsen?", og "Kan jeg lage en slik selv, gjerne enda litt bedre?"

    For meg er det også underforstått at alt vi tror vi vet er provisorisk kunnskap, for vi kan oppdage noe i morgen som går på tvers av alt vi har sett før. Det blir litt for tidkrevende å skrive lange forbehold hver gang jeg skriver noe på et diskusjonsforum. Men du kan gjerne lese mine innlegg med en underforstått avslutning av typen "..., ut fra alt vi kjenner til i dag og de forklaringsmodellene som finnes tilgjengelig." Evige sannheter er ikke min greie, men mer en mistanke om at autoriteter kanskje ikke vet så veldig mye, de heller.

    Likevel, som noen sa: Det er mange ting vitenskapen ikke kan forklare, men elektrisk kretsteori er ikke en av de tingene. Det er tross alt noen teorier som har tatt oss fra sparkende froskelår til WiFi-strømming av hirez audio og video, og det blir ganske bratt motbakke å si at "alt det der er feil, for jeg hører forskjell på kobberledninger."
     
    Sist redigert:

    Kule-Trygve

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.02.2008
    Innlegg
    2.596
    Antall liker
    289
    Så konklusionen er at tråden ikke handler meget hi-fi , men mere om prissætningen på det frie marked.
    Og faglig uredelighet, kvasivitenskap, begrepsmisbruk, tvilsom markedsføring mv.
    Og ikke minst at det frie markedet ikke fungerer med mindre man får lov til å påpeke nettopp det.
    Nå blir man jo her på forumet ansett som"rar" om man skulle påstå det var noen som helst sammenheng mellom pris og kvalitet for noenting som helst innen hifi, og det kan jo tyde på at det er folk her sin oppfattelse om markedet snarere enn markedet i seg selv som ikke henger på greip. Nå mener jeg ingenting om en dyr nettkabel, den kan muligens ha sin funksjon under visse betingelser.
     
    U

    Utgatt24668

    Gjest
    Det er ingen av dere som faktisk diskuterer kablene i seg selv her: Er det mulig å diskutere f.eks. følgende ting:

    - Lang vs. kort kabel
    - Sølv vs. kobber vs. kobberkjerne med sølv
    - Fassong av kabel: Flat vs. rund
    - Issolering av kabel
    - Kabel tilpasset type forsterker (trafoer vs. SS)
    - Kabel tilpasset type Høyttaler. (høy impedanse, lav impedanse, varrierende impedanse som elektrostater osv.)
    - Type brands og forskjeller på disse med tanke på behov.

    Er det helt umulig å diskutere prinsippene rundt dette? Please med sukker på toppen :D
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    37.704
    Antall liker
    37.967
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Det er ingen av dere som faktisk diskuterer kablene i seg selv her: Er det mulig å diskutere f.eks. følgende ting:

    - Lang vs. kort kabel
    - Sølv vs. kobber vs. kobberkjerne med sølv
    - Fassong av kabel: Flat vs. rund
    - Issolering av kabel
    - Kabel tilpasset type forsterker (trafoer vs. SS)
    - Kabel tilpasset type Høyttaler. (høy impedanse, lav impedanse, varrierende impedanse som elektrostater osv.)
    - Type brands og forskjeller på disse med tanke på behov.

    Er det helt umulig å diskutere prinsippene rundt dette? Please med sukker på toppen :D
    Vær forsiktig med hva du ønsker deg, for det kan hende at du får det: http://www.hifisentralen.no/forumet...ne-ha-avsla-re-forskjeller-mellom-kabler.html
     
    Sist redigert:

    Kule-Trygve

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.02.2008
    Innlegg
    2.596
    Antall liker
    289
    "..., ut fra alt vi kjenner til i dag og de forklaringsmodellene som finnes tilgjengelig."
    Lurer litt på hvem "vi" er. Deg, noen forumister, et par web- sider, muligens Hypex...?
     

    Kule-Trygve

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.02.2008
    Innlegg
    2.596
    Antall liker
    289
    Det er tross alt noen teorier som har tatt oss fra sparkende froskelår til WiFi-strømming av hirez audio og video, og det blir ganske bratt motbakke å si at "alt det der er feil, for jeg hører forskjell på kobberledninger."
    Det er vel et poeng at stråmannsargumenter ikke skal være for åpenbare?
     

    DagT

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    03.05.2013
    Innlegg
    2.644
    Antall liker
    3.394
    Sted
    Oslo
    Så konklusionen er at tråden ikke handler meget hi-fi , men mere om prissætningen på det frie marked.
    Og faglig uredelighet, kvasivitenskap, begrepsmisbruk, tvilsom markedsføring mv.
    Og ikke minst at det frie markedet ikke fungerer med mindre man får lov til å påpeke nettopp det.
    Nå blir man jo her på forumet ansett som"rar" om man skulle påstå det var noen som helst sammenheng mellom pris og kvalitet for noenting som helst innen hifi, og det kan jo tyde på at det er folk her sin oppfattelse om markedet snarere enn markedet i seg selv som ikke henger på greip. Nå mener jeg ingenting om en dyr nettkabel, den kan muligens ha sin funksjon under visse betingelser.
    Ikke rar, men kanskje naiv? Hvis ingen protesterer på den nonsens som brukes i markedsføringen og på ublu priser blir det alt for lett for produsentene å sette opp pris uten å øke kvaliteten. I et fritt marked blir protestene lagt merke til slik at de som har tro på kabler slipper å betale en alt for høy pris for dem.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    37.704
    Antall liker
    37.967
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    "..., ut fra alt vi kjenner til i dag og de forklaringsmodellene som finnes tilgjengelig."
    Lurer litt på hvem "vi" er. Deg, noen forumister, et par web- sider, muligens Hypex...?
    Summen av publiserte vitenskapelige artikler, så "vi" er de som tar seg tiden til å lete og lese og prøve å forstå.

    Du har en stående utfordring til å finne en eneste publisert artikkel som viser et faktabelegg for din oppfatning om forvrengning i kobberledninger. Jeg har lett, ganske grundig. Noe slikt finnes ikke, og da er det naturlig å tenke at fenomenet heller ikke finnes. Fijns itj, sjø.
     

    I_L

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.03.2003
    Innlegg
    3.486
    Antall liker
    5.829
    Fysikken blir bare mer og mer vill etter som vi rykker fremover i forskningen.
    Det er sinnsykt mye vi ikke vet her..
    Dette kunne en se på tv der noen av de fremste forskerne snakket om alt vi ikke vet og som vi finner ut at eksisterer, men vet ikke hvordan eller hvordan en måler det osv.. Så har vi også , var det Kaosfysikken eller hva de kalte de.. Der vet vi ingen ting.
    Virkeligheten er et stort lerret å bleke. At folk som lager kabler på kjøkkenbenken har skjønt noe som NASA, CERN og verdens fremste forskere ikke har skjønt er imidlertid nokå urealistisk, spesielt når de markedsfører løsningene sine med lett falsifiserbar kvasivitenskap.
     
    M

    musicus

    Gjest
    Fysikken blir bare mer og mer vill etter som vi rykker fremover i forskningen.
    Det er sinnsykt mye vi ikke vet her..
    Dette kunne en se på tv der noen av de fremste forskerne snakket om alt vi ikke vet og som vi finner ut at eksisterer, men vet ikke hvordan eller hvordan en måler det osv.. Så har vi også , var det Kaosfysikken eller hva de kalte de.. Der vet vi ingen ting.
    Virkeligheten er et stort lerret å bleke. At folk som lager kabler på kjøkkenbenken har skjønt noe som NASA, CERN og verdens fremste forskere ikke har skjønt er imidlertid nokå urealistisk, spesielt når de markedsfører løsningene sine med lett falsifiserbar kvasivitenskap.
    Uten sammenligning forøvrig, ikke tror jeg CERN tenker på hifi når de velger kabler til sine ting eller han som mekker på kjøkkenbenken tenker på CERN når han mekker det til å låte som han mener er best, ikke blande de berømte eplene og pærene vettu.
    Selv om det er samme konstruksjon (kabel) så er vel det optimale for det enkelte bruksområdet forskjellig, og dermed (muligens) og konstruert...

    mvh
     
    Sist redigert:

    I_L

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.03.2003
    Innlegg
    3.486
    Antall liker
    5.829
    Gode svar det der. Sett ifra et teknisk ståsted. Men uten at den viktigste komponenten er vektlagt, nemlig den som hører på.
    Da beveger vi oss over fra elektronikken til psykologien. Den som hører på er et subjekt, en person, og derfor noe som er vanskelig å beskrive analytisk (selv om psykoakustikk er et godt utviklet fagområde).

    Imidlertid gjør ikke ledninger noe annet enn å overføre elektriske signaler. Og hvordan ledninger oppfører seg elektrisk er fullstendig uavhengig av brukeren. Derfor er det mest formålstjenlig å analysere det isolert sett.
     
    M

    musicus

    Gjest
    Hvor mye enklere alt var før i tiden. Da jeg kjøpte mitt første stereoanlegg var det bare å plugge inn strøm og høyttalere og spille ivei. Duverden hvor mye glede jeg hadde av det anlegget, selv om dagens unge ikke ville ha tatt i det med en ildtang engang. Jeg er glad for at ingen fortalte meg at trommen til Ringo ville høres bedre ut hvis jeg byttet ut strømkabelen eller at Lennons vokal ville få mer tilstedeværelse ved å bytte ut høyttalerkabler. Rettere sagt bytte til kabel, det var nærmest som ringeledning å regne det som fulgte med. Da hadde jeg ikke lært meg til å sette pris på The Beatles.
    Man er bekymret for rekruteringen til denne hobbyen, men er det så merkelig? Leser en håpefull litt så finner han fort ut at han må vente til bil og hus er betalt før han får penger til overs til et anstendig og godkjent stereo-anlegg. Lær ungdommen å bli glad i å lytte til musikken fra anlegget før de begynner å lytte til lyden i anlegget.


    Og uanset vores uenigheder, stræber vi så ikke alle efter, eller kunne tænke os, at musikken springer lyslevende frem i stuen som var det live , når vi skal være helt ærlige.
    Helt ærlig så tilstreber jeg mer kilde troheten, dvs det som er på formatet jeg bruker, på godt og ondt!!. Live er det fysisk umulig å nærme seg under mine forutsetninger med tanke på både stue og oppsett, men kildetrohet, derimot! Og med den tilnærmingen så faller disse surre argumeneten til noen om hva som er brukt i studio og hvor mange meter strømmen har vandret før den kommer hjem osv osv...shit in, shit ut!! Da kan de gjerne bruke bokstavelige lakris, eller sjokolade snører for min del, så lenge jeg kan nyte cd´n eller snart, lp´n... :cool:

    mvh
     

    Kule-Trygve

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.02.2008
    Innlegg
    2.596
    Antall liker
    289
    Antagelig har nok kabelvitenskapen kommet lenger enn partikkelvitenskapen, kanskje CERN tenger noen gode kabler for å komme videre?
     

    Milenko

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.04.2003
    Innlegg
    5.855
    Antall liker
    1.439
    Sted
    Steinkjer
    Torget vurderinger
    1
    Av og til vil jeg bare ha noe nytt til anlegget og da er det lettere å hoste opp noen tusen for kabel eller andre små tweaks enn å utfordre familieøkonomien med større ekstravaganser. Akkurat nå driver jeg på å skal rive litt vegger osv for å få doblet størrelsen på lytterommet, regner med det gir et større utslag i positiv retning for lyden enn mye annet...
     

    I_L

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.03.2003
    Innlegg
    3.486
    Antall liker
    5.829
    Uten sammenligning forøvrig, ikke tror jeg CERN tenker på hifi når de velger kabler til sine ting eller han som mekker på kjøkkenbenken tenker på CERN når han vi l ha det til å låte som han mener er best, ikke blnde de berømte eplene og pærene vettu.
    Selv om det er samme konstruksjon (kabel) så er vel det optimale for de enkelte bruksområdene forskjellig, og dermed (muligens) forskjelllig vektlagt og konstruert...
    Den samme kabelen er såklart ikke optimal for alle bruksområder. En nettverkskabel er ubrukelig mellom inntaksboksen og sikringsskapet, likesom en grøftekabel er ubrukelig til høyhastighets ethernet. Imidlertid gjør de akkurat det samme: Overfører elektriske signaler. Eplet er et eple, det er bare fasongen og størrelsen som varierer.

    Edit: Og vi har en hel sekk med epler, som er ekstremt stor. Nesten alt rundt oss overfører elektriske signaler. Og så er det visstnok ett, og bare ett, av eplene i denne gigantiske sekken som krever rådyre epleskrellere med englestøv og kvanteblad, uten at noen kan forklare hvorfor. Mens resten av eplene ikke gjør det. Og slik har en bransje blitt til.
     
    Sist redigert:
    M

    musicus

    Gjest
    Uten sammenligning forøvrig, ikke tror jeg CERN tenker på hifi når de velger kabler til sine ting eller han som mekker på kjøkkenbenken tenker på CERN når han vi l ha det til å låte som han mener er best, ikke blnde de berømte eplene og pærene vettu.
    Selv om det er samme konstruksjon (kabel) så er vel det optimale for de enkelte bruksområdene forskjellig, og dermed (muligens) forskjelllig vektlagt og konstruert...
    Den samme kabelen er såklart ikke optimal for alle bruksområder. En nettverkskabel er ubrukelig mellom inntaksboksen og sikringsskapet, likesom en grøftekabel er ubrukelig til høyhastighets ethernet. Imidlertid gjør de akkurat det samme: Overfører elektriske signaler. Eplet er et eple, det er bare fasongen og størrelsen som varierer.
    Hehe, jeg er langt på vei enig med deg, sitat; " ...hvordan ledninger oppfører seg elektrisk er fullstendig uavhengig av brukeren.".
    D
    et er fortolkningen (subjektivt) som den enkelte mener seg høre, eller ikke høre, som er det interessante, men det er mer psykologi (og en grei hørsel) enn elektronikk.

    Men det er alikevel litt for enkelt å forsøke kvele diskusjonen med å henvise til at Cern osv osv. vs hjemme mekket...kablene får da brukes til sitt formål!! , og der blandes det friskt mellom pærene og eplene noen ganger.

    mvh
     

    Ulf-B

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.05.2008
    Innlegg
    7.907
    Antall liker
    2.100
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    20
    Det er ingen av dere som faktisk diskuterer kablene i seg selv her: Er det mulig å diskutere f.eks. følgende ting:

    - Lang vs. kort kabel
    - Sølv vs. kobber vs. kobberkjerne med sølv
    - Fassong av kabel: Flat vs. rund
    - Issolering av kabel
    - Kabel tilpasset type forsterker (trafoer vs. SS)
    - Kabel tilpasset type Høyttaler. (høy impedanse, lav impedanse, varrierende impedanse som elektrostater osv.)
    - Type brands og forskjeller på disse med tanke på behov.

    Er det helt umulig å diskutere prinsippene rundt dette? Please med sukker på toppen :D
    Det blir litt off-topic i denne tråden.

    Her diskuterer vi - vel, prøver å diskutere - om en strømkabel kan være verdt 6.000 kroner.

    Og der er det nok ikke prinsippene som rår, men de personlige preferansene.
     
    • Liker
    Reaksjoner: HCS
    M

    musicus

    Gjest
    Det er ingen av dere som faktisk diskuterer kablene i seg selv her: Er det mulig å diskutere f.eks. følgende ting:

    - Lang vs. kort kabel
    - Sølv vs. kobber vs. kobberkjerne med sølv
    - Fassong av kabel: Flat vs. rund
    - Issolering av kabel
    - Kabel tilpasset type forsterker (trafoer vs. SS)
    - Kabel tilpasset type Høyttaler. (høy impedanse, lav impedanse, varrierende impedanse som elektrostater osv.)
    - Type brands og forskjeller på disse med tanke på behov.

    Er det helt umulig å diskutere prinsippene rundt dette? Please med sukker på toppen :D

    Og der er det nok ikke prinsippene som rår, men de personlige preferansene.
    Så enkelt kan det sammenfattes!

    Jeg mente, men mener det ikke like mye lengre, at en strømkabel er verdt 6K :cool: ...

    mvh
     

    I_L

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.03.2003
    Innlegg
    3.486
    Antall liker
    5.829
    Hehe, jeg er langt på vei enig med deg, sitat; " ...hvordan ledninger oppfører seg elektrisk er fullstendig uavhengig av brukeren.".
    D
    et er fortolkningen (subjektivt) som den enkelte mener seg høre, eller ikke høre, som er det interessante, men det er mer psykologi (og en grei hørsel) enn elektronikk.
    Og da må man også være åpen for muligheten for at denne fortolkningen i stor grad kan være uavhengig av hva som skjer elektrisk i kabelen. Det sitter imidlertid langt inne blant de "kabeltroende".
     
    U

    Utgatt24668

    Gjest
    Fysikken blir bare mer og mer vill etter som vi rykker fremover i forskningen.
    Det er sinnsykt mye vi ikke vet her..
    Dette kunne en se på tv der noen av de fremste forskerne snakket om alt vi ikke vet og som vi finner ut at eksisterer, men vet ikke hvordan eller hvordan en måler det osv.. Så har vi også , var det Kaosfysikken eller hva de kalte de.. Der vet vi ingen ting.
    Virkeligheten er et stort lerret å bleke. At folk som lager kabler på kjøkkenbenken har skjønt noe som NASA, CERN og verdens fremste forskere ikke har skjønt er imidlertid nokå urealistisk, spesielt når de markedsfører løsningene sine med lett falsifiserbar kvasivitenskap.
    Uten sammenligning forøvrig, ikke tror jeg CERN tenker på hifi når de velger kabler til sine ting eller han som mekker på kjøkkenbenken tenker på CERN når han mekker det til å låte som han mener er best, ikke blande de berømte eplene og pærene vettu.
    Selv om det er samme konstruksjon (kabel) så er vel det optimale for det enkelte bruksområdet forskjellig, og dermed (muligens) og konstruert...

    mvh
    Jeg har selv jobbet på CERN og kan bekrefte at de bruker materiale som får selv det mest heftige hifi-anlegget til å se ut som budsjett for en liten lørsdagskos. Dere kan jo selv tenke dere behovene for overføring av data/informasjon fra detektorene i LHC. Det er ganske kritisk å få med all informasjon for å påvise higgs boson/partikkel.

    Hva med å DISKUTERE kabelen i seg selv? Må jeg be i kirka for å få dere til å holde dere til saken?
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    37.704
    Antall liker
    37.967
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Gode svar det der. Sett ifra et teknisk ståsted. Men uten at den viktigste komponenten er vektlagt, nemlig den som hører på.
    Da beveger vi oss over fra elektronikken til psykologien. Den som hører på er et subjekt, en person, og derfor noe som er vanskelig å beskrive analytisk (selv om psykoakustikk er et godt utviklet fagområde).
    Ja, men jeg mener å ha lagt merke til at det blir rabalder hvis f eks jeg antyder at grunnen til opplevde forskjeller mellom noe så prosaisk som kobberledninger kan befinne seg i lytterens hode heller enn i ledningene. Det liksom være en fysisk grunn, selv når den er helt usannsynlig.
     
    M

    musicus

    Gjest
    Hehe, jeg er langt på vei enig med deg, sitat; " ...hvordan ledninger oppfører seg elektrisk er fullstendig uavhengig av brukeren.".
    D
    et er fortolkningen (subjektivt) som den enkelte mener seg høre, eller ikke høre, som er det interessante, men det er mer psykologi (og en grei hørsel) enn elektronikk.
    Og da må man også være åpen for muligheten for at denne fortolkningen i stor grad kan være uavhengig av hva som skjer elektrisk i kabelen. Det sitter imidlertid langt inne blant de "kabeltroende".
    Absolutt, det meste (ikke alt og alltid) skjer mellom øra på en, eller som jeg også har hevdet mang en gang i sammenhengen, ja takk! til litt placebo! om det bidrar til å øke den musikalske opplevelsen :cool:

    Det handler vel også mye om å få ha sin opplevelse i fred, tror jeg!, disse kranglene rundt kabler, og sammen med en viss inkompetens i å forklare det teknisk riktig, samt en bransje som smører på for en med reklame osv osv...så kan den opplevelsen av forskjell man kanskje opplever og vil formidle, få kjørt seg riktig i noen sammenhenger.

    mvh
     
    Sist redigert:

    I_L

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.03.2003
    Innlegg
    3.486
    Antall liker
    5.829
    Jeg har selv jobbet på CERN og kan bekrefte at de bruker materiale som får selv det mest heftige hifi-anlegget til å se ut som budsjett for en liten lørsdagskos. Dere kan jo selv tenke dere behovene for overføring av data/informasjon fra detektorene i LHC. Det er ganske kritisk å få med all informasjon for å påvise higgs boson/partikkel.
    Fra en annen tråd:

    Siden det av og til refereres til CERN i kabeldiskusjoner: Her er et par linker om hvordan de tester digitale signalkabler, både som enkeltpar og bunter.
    http://cds.cern.ch/record/478900/files/p333.pdf
    http://cds.cern.ch/record/686026/files/indet-97-172.pdf

    Det de sier om materialkvaliteten i lederne er ganske enkelt "kobber". Om pris:
    The anticipated production cost of this cable (per pair) is CHF 0.1/m.
    Det blir vel ca 2,64 kr per meter for en slik kabel med fire lederpar som denne tråden handler om.
     

    Kule-Trygve

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.02.2008
    Innlegg
    2.596
    Antall liker
    289
    Jeg har selv jobbet på CERN
    Så fortell om hva de gjør på Cern da. Skal ikke en kabel bare overføre et enkelt digitalt "treff"- signal fra en detektor eller?
     

    HCS

    En vanlig fyr fra bygda..
    Ble medlem
    22.02.2007
    Innlegg
    26.718
    Antall liker
    32.604
    Sted
    Nesten Gjøvik..
    Torget vurderinger
    28
    Gode svar det der. Sett ifra et teknisk ståsted. Men uten at den viktigste komponenten er vektlagt, nemlig den som hører på.
    Da beveger vi oss over fra elektronikken til psykologien. Den som hører på er et subjekt, en person, og derfor noe som er vanskelig å beskrive analytisk (selv om psykoakustikk er et godt utviklet fagområde).
    Ja, men jeg mener å ha lagt merke til at det blir rabalder hvis f eks jeg antyder at grunnen til opplevde forskjeller mellom noe så prosaisk som kobberledninger kan befinne seg i lytterens hode heller enn i ledningene. Det liksom være en fysisk grunn, selv når den er helt usannsynlig.

    Er ikke mennesket er fysiologisk objekt ? :)
     
    U

    Utgatt24668

    Gjest
    Det er ingen av dere som faktisk diskuterer kablene i seg selv her: Er det mulig å diskutere f.eks. følgende ting:

    - Lang vs. kort kabel
    - Sølv vs. kobber vs. kobberkjerne med sølv
    - Fassong av kabel: Flat vs. rund
    - Issolering av kabel
    - Kabel tilpasset type forsterker (trafoer vs. SS)
    - Kabel tilpasset type Høyttaler. (høy impedanse, lav impedanse, varrierende impedanse som elektrostater osv.)
    - Type brands og forskjeller på disse med tanke på behov.

    Er det helt umulig å diskutere prinsippene rundt dette? Please med sukker på toppen :D
    Det blir litt off-topic i denne tråden.

    Her diskuterer vi - vel, prøver å diskutere - om en strømkabel kan være verdt 6.000 kroner.

    Og der er det nok ikke prinsippene som rår, men de personlige preferansene.
    Jeg er gjerne med å diskutere de personlige preferansene. Likevel - for å diskutere disse preferansene er det formålstjenlig å diskutere hva som skiller de forskjellige kablene i lydavtrykk, sant? Så - kan jeg tørre å foreslå at vi 1) definere hvordan de forskjellige kablene lyder 2) diskutere hva den enkelte synes om de forskjellige kablene og deres signatur ? :)
     

    I_L

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.03.2003
    Innlegg
    3.486
    Antall liker
    5.829
    Jeg er gjerne med å diskutere de personlige preferansene. Likevel - for å diskutere disse preferansene er det formålstjenlig å diskutere hva som skiller de forskjellige kablene i lydavtrykk, sant? Så - kan jeg tørre å foreslå at vi 1) definere hvordan de forskjellige kablene lyder 2) diskutere hva den enkelte synes om de forskjellige kablene og deres signatur ? :)
    Definere vitenskapelig? Lykke til.
     
    U

    Utgatt24668

    Gjest
    Jeg er gjerne med å diskutere de personlige preferansene. Likevel - for å diskutere disse preferansene er det formålstjenlig å diskutere hva som skiller de forskjellige kablene i lydavtrykk, sant? Så - kan jeg tørre å foreslå at vi 1) definere hvordan de forskjellige kablene lyder 2) diskutere hva den enkelte synes om de forskjellige kablene og deres signatur ? :)
    Definere vitenskapelig? Lykke til.
    Nei, definere i forhold til lydavtrykk, på samme måte som man definerer lydavtrykket i de forskjellige forsterkere.
     

    Final

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    28.03.2013
    Innlegg
    3.178
    Antall liker
    5.293
    Sted
    Bærum
    Torget vurderinger
    4
    Satt å jobbet. En kollega stakk innom og utbrøt: så dårlig PC skjerm du har. Stikk innom IT å få dem til å bytte.

    Jeg hadde nesten vent meg til det blasse grønnstikket i skjermen men løftet av røret og ringte IT

    Det kom en kar, ikke med ny skjerm, men med ny skjermkabel og vips så ble bildet helt strøkent. Hva vil jeg med dette?
    Jo poenget er at også denne kabelen har kun oppgaven med å transportere elektriske signaler. Forskjell i ytelse var stor. Prisen på den nye skjermkabelen er antakelig den samme som den gamle kabelen.
    Ingen ville akseptert å betale i dyre dommer for en god skjermkabel.
    Det aksepterer imidlertid HIFI folket.

    Final
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn