Hepp
Fikk beskjed om å teste et strømfilter av NAT forleden. Klok av skade sier jeg ikke nei til slike tilbud fra den karen. Tilbudene kommer relativt sjeldent og jeg har til nå ikke angret på noen av de tilbudene.
Denne gangen var det et strømfilter ISOL-8 jeg fikk med meg hjem. En helt tilsynelatende ordinær padde med 5 stikk og utgang til strømkabel.
Har ikke bred erfaring med slike filtre, men litt har jeg testet opp gjennom, blant annet ISOTEK. Konklusjonen har alltid vært den samme. Ting skjer med lyden, men i mine ører til det mindre transparente av en eller annen merkelig grunn og dermed har de forsvunnet like fort som de har kommet til.
Med dette filteret var det anderledes. Koblet det til og lot det gå noen dager. Det låt fint, men kunne ikke sette fingeren på noen åpenbare forskjeller. Det var helt til jeg koblet det ut igjen. Da skjedde det noe merkbart. Plutselig låt det rimelig begredlig. Hmmm.... Koblet det til igjen og tilbake kom godlyden.
Når jeg nå skal beskrive forskjellene er jeg fullstendig klar over at jeg stiller hodet mitt til hugg og de som har lyst får bare hugge i vei.
Forskjellen består i tydligere mikrodetaljer, lyd som slipper høyttalerene bedre og en klang jeg vil beskrive som mer organisk og som skiller bedre på materiallyd. Mindre fokus på strengelyd og mer fokus på kasselyd samtidig som det er tydligere definert rom.
I mitt hode passer dette med et godt tunet lavpassfilter over 5-10Khz. Har ikke målt effekten på frekvensresponsen, men er nokså trygg på at responsen er lik med og uten filteret.
Alle Isotek-filtrene jeg har prøvd har hatt samme effekt, men da har det forsvunnet en del i prosessen som har gjort at lyden blir dødere og mer lik. Ikke denne gangen.
Så hvorfor slipper lyden høyttalerene bedre? Shit inn shit out er det noe som heter. Min forståelse av dette er at feil/støy/forvrengning fra eksempelvis en dac vil sende et mer komplekst signal videre enn hva et rent musikksignal vil gi. Neste ledd tar dette med seg igjen og kan fort overføre med seg enda mer forvrengning som følge av dette som tilslutt stresser høyttalerelementet mer enn et rent musikksignal ville gjort.
I min utforsking av targetkurver i Audiolense oppdaget jeg at eksempelvis lavere nivå i diskanten kunne gi mer oppløst lyd. Noe som er i teorien fort kunne være litt bakvendt, men det var bare den hørbare effekten av en mindre stresset diskant. For oss med menneskelige anlegg uten gigantisk headroom i alle ledd vil små ting kunne gi relativt store utslag. Jo mer headroom anlegget har jo mer robuste blir for både komprimerte innspillinger og annet rask tipper jeg.
Nå har jeg hatt filteret koblet til i 14 dager og min konklusjon at dette filteret fjerner noe som i sum stresser anlegget mitt og oppleves faktisk som en relativ stor lydmessig oppgradering.
Anbefaler folk å sjekke ut ISOL-filtre.
Vis vedlegget 304589