Hellas i "deep shit"

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.807
    Antall liker
    39.968
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Hvilke "myter" er det Hardingfele snakker om?
    • Er det en myte at Hellas benyttet seg av euromedlemsskapet til å låne store summer til lav rente og brukte opp de pengene på et offentlig forbruk langt større enn skatteinntektene?
    • Er det en myte at dette finansierte den største økningen i levestandard i noe EU-land frem til boblen sprakk i 2007?
    • Er det en myte at det greske skattesystemet har så mange smutthull og håndheves så dårlig at den svarte økonomien i Hellas er 1/4 av BNP?
    • Er det en myte at offentlig sektor i Hellas er mer korrupt enn i noe annet EU-land?
    Her er IMF-rapporten det har vært referert til: http://www.imf.org/external/pubs/ft/scr/2015/cr15165.pdf

    Oppsummeringen sier følgende:
    At the last review in May 2014, Greece’s public debt was assessed to be getting back on a path toward sustainability, though it remained highly vulnerable to shocks. By late summer 2014, with interest rates having declined further, it appeared that no further debt relief would have been needed under the November 2012 framework, if the program were to have been implemented as agreed. But significant changes in policies since then—not least, lower primary surpluses and a weak reform effort that will weigh on growth and privatization—are leading to substantial new financing needs. Coming on top of the very high existing debt, these new financing needs render the debt dynamics unsustainable. This conclusion holds whether one examines the stock of debt under the November 2012 framework or switches the focus to debt servicing or gross financing needs. To ensure that debt is sustainable with high probability, Greek policies will need to come back on track but also, at a minimum, the maturities of existing European loans will need to be extended significantly while new European financing to meet financing needs over the coming years will need to be provided on similar concessional terms. But if the package of reforms under consideration is weakened further—in particular, through a further lowering of primary surplus targets and even weaker structural reforms—haircuts on debt will become necessary.
    De setningene jeg har uthevet er viktige. For et år siden så dette ut til å være under kontroll, men gjeldsbyrden begynte å øke igjen da den nyvalgte Syriza-regjeringen gikk tilbake til å pøse ut offentlige penger landet ikke hadde. Hvis de også lar være å gjennomføre reformer vil den økonomiske veksten bli vesentlig lavere enn forutsatt, og andre lands skattebetalere vil bli nødt til å ta deler av regningen. I tillegg har den selvpåførte krisemaksimeringen de siste ukene gjort situasjonen enda verre for grekerne, noe som ikke er fullt innarbeidet i rapporten.

    Men på hvilken måte tilsier den rapporten at tyske skattebetalere nå skal betale regningen for den greske forbruksfesten frem til 2007 og for at den nyvalgte greske regjeringen graver seg selv og landet ned i et stadig dypere hull i stedet for å ta tak i problemene?

    Les rapporten før dere begynner å bruke den som et kronargument. Og når dere leser den, legg også merke til grafen på side 5 som viser at det tidligere kriselandet Irland nå har den høyeste produktivitetsveksten og økonomiske veksten i EU, og at det tidligere kriselandet Spania har den nest høyeste økonomiske veksten.
     
    Sist redigert:

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.170
    Antall liker
    18.468
    Torget vurderinger
    2
    En rapport fra IMF's analyseavdeling har lekket ut, og interessant nok gir den lite ryggdekning for IMF's offisielle linje når det gjelder Hellas' gjeld.

    Europe's creditor powers must finally face reality: Greece needs mass debt relief now - Telegraph
    Ja, men troikaen vil ikke at pengene skal gå til en venstreorientert regjering i Hellas.

    Noen observasjoner:
    The Troika Turns Europe Into A Warzone - The Automatic Earth

    (Til Asbjørn: "Hva slags myter?" - mytene om hva som skaper økonomisk vekst i et samfunn; mytene om hva de forferdelige grekerne har gjort (som en sa det: disse minstepensjonistenkene er en stor trussel mot Europas økonomi; mytene om tyskernes motiver, osv.)

    Catabolic collapse coming our way.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.807
    Antall liker
    39.968
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Hvilke myter da? Enkleste måte å skape økonomisk vekst på er å slippe ut nytrykkede penger fra helikopter. Bortimot alt som gjør at folk får mer penger mellom hendene skaper økonomisk vekst. Det viser seg også at offentlig pengebruk skaper mer økonomisk vekst pr krone enn privat pengebruk, fordi private har en tendens til å spare en del av det de tjener. Det er vel makroøkonomisk barnelærdom. Ideelt sett skyfler man på med litt ekstra offentlige penger i nedgangstider og strammer inn i oppgangstider for å dempe svingningene i økonomien. EU var nok for sparsommelige etter finanskrisen. Det ser man f eks på at nedgangen varte kortere i USA som brukte seddelpressen mer aktivt etter krisen.

    På lengre sikt er problemet at gresk (og italiensk) økonomi er ineffektiv og korrupt. Folk betaler ikke skatten de skulle betalt, fordi de (med en viss rett) mener at pengene bare havner i lomma på korrupte politikere og deres udugelige nevøer som er plassert i godt betalte offentlige jobber. Å la være å rydde opp i det skaper ihvertfall ikke økonomisk vekst. Syriza har stoppet det meste av økonomiske reformer og argumenterer bare med at kreditorene må ettergi gjelden, slik at Hellas kan fortsette som før og skape kortsiktig økonomisk vekst med lånte penger som de ikke har til hensikt å betale tilbake.

    Spørsmålet her er hva man skal gjøre med et land som allerede har lånt og brukt mer penger enn forsvarlig. Bevares, det skapte økonomisk vekst så lenge det varte. Det var omtrent som oljeboomen i Stavanger, men uten oljeinntektene. Lånte penger, alt sammen. Aversjonen mot økonomiske reformer gjør at den greske økonomien fortsatt er ineffektiv og korrupt. Nå skal regningen omsider betales. Er det mest rettferdig at tyske eller greske skattebetalere tar den? Er det fornuftig å gasse på med mer lånte penger inn i en synkeferdig økonomi, eller skal man stille noen krav om å tette de verste hullene før man sender flere sjekker?

    At Syrizas krisemaksimering og stadige rundkast irriterer kreditorene får være deres ansvar. Syriza er et venstreorientert/kommunistisk parti, men deres parlamentariske støtte er høyreekstremistene i Gyllent Daggry, så før du drar konspirasjonsteorien om at EU vil ramme en "venstreorientert regjering" for langt, bør du se etter hvaslags skapninger det gjelder. Hvis du sier "populistisk" i stedet for "venstreorientert" har du kanskje et poeng.
     
    Sist redigert:

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.170
    Antall liker
    18.468
    Torget vurderinger
    2
    Men de såkalte "fiscal conservatives" som har fått gjennomslag for det man liker å kalle "austerian policies" tror at økonomisk vekst resulterer fra å strupe økonomien ... så fascinerende at man skulle tro dt var et satirisk kapittel i Swifts "Gullivers reiser". Men det er i stedet virkelighet for de ulike landene som IMF, Wolfgang Schaeuble o.a. utsetter for kuren.

    Syriza var et marginalt parti før disse tullingene begynte å herje med Hellas. At partiet er kommet til makt skyldes krisen troikaen har skapt -- vi får vare oss for hvem som kommer til makten i Hellas i neste omgang. Det står flere marginale parti klare til innsats, og Gyllent daggry bør ikke bli neste steg.

    Ang. Tyskland:

    Men därav kan man ju inte dra slutsatsen att vi idag inte kan göra det bättre?
    – När jag idag hör tyskarna säga att de handskas med skulder på ett mycket moralisk sätt och är övertygade om att man måste betala tillbaka skulder, så tänker jag: Det är ju ett stort skämt! Tyskland är ju landet som aldrig betalar sina skulder. De kan inte undervisa andra i det ämnet.

    ----

    Vad är ditt lösningsförslag på krisen?
    – Vi behöver en konferens om Europas samtliga skulder, som efter Andra världskriget. En omstrukturering av skulderna är inte bara oundviklig i Grekland, utan i många europeiska länder. Vi har precis gått miste om sex månader på grund av de helt outgrundliga förhandlingarna med Aten. Eurogruppens idé att Grekland ska skapa ett budgetöverskott på fyra procent, och därmed betala tillbaka sina skulder under de kommande 30 till 40 åren, är fortfarande inte överspelad. Det sägs att 2015 kommer man skapa en procent budgetöverskott, 2016 två, 2017 tre och en halv procent. Helt galet! Det kommer aldrig att bli så. Därmed skjuter vi upp den nödvändiga skulddebatten på obestämd tid.
    Och vad skulle komma efter de stora avskrivningarna?
    – Det skulle krävas en ny demokratisk, europeisk institution som bestämmer över den tillåtna skuldnivån, för att utesluta att skulderna stiger igen. Det skulle till exempel kunna vara en europeisk parlamentskammare som baseras på de nationella parlamenten. Budgetbeslut kan man inte frånta parlamenten. Att motarbeta demokratin i Europa, som Tyskland gör idag, genom att stå fast vid det automatiserade regelverk som har skapats av framför allt Berlin är ett stort fel.

    http://www.etc.se/ekonomi/piketty-tyskland-har-aldrig-betalat
     
    Sist redigert:

    Fjernis 2.0

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.02.2015
    Innlegg
    2.954
    Antall liker
    316
    Uansett om det blir ja eller nei så er Hellas et splittet folk og det vil også få konsekvenser for veldig lang tid fremover.
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.785
    Antall liker
    9.700
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Og Russland og Kina gnir seg i hendene, hva kan vi få ut av dette mon tro ?
     

    Fjernis 2.0

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    05.02.2015
    Innlegg
    2.954
    Antall liker
    316
    Selvfølgelig vil Rusland og Kina gni seg i hendene, EU må gå tilbake til å være en demokratisk organisasjon istedenfor et diktatur.

    Sier Hellas ja til avtalen vil de bli seigpinnet i 30-40 år og sier de nei så ser vi et kupp i landet i løpet av et år, man går ikke mot eliten i EU.

    Uansett vil det bli en EU vennlig regjering i Hellas.
     
    Sist redigert:

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.807
    Antall liker
    39.968
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Men de såkalte "fiscal conservatives" som har fått gjennomslag for det man liker å kalle "austerian policies" tror at økonomisk vekst resulterer fra å strupe økonomien ... så fascinerende at man skulle tro dt var et satirisk kapittel i Swifts "Gullivers reiser". Men det er i stedet virkelighet for de ulike landene som IMF, Wolfgang Schaeuble o.a. utsetter for kuren.

    Syriza var et marginalt parti før disse tullingene begynte å herje med Hellas. At partiet er kommet til makt skyldes krisen troikaen har skapt -- vi får vare oss for hvem som kommer til makten i Hellas i neste omgang. Det står flere marginale parti klare til innsats, og Gyllent daggry bør ikke bli neste steg.

    Ang. Tyskland:

    Men därav kan man ju inte dra slutsatsen att vi idag inte kan göra det bättre?
    – När jag idag hör tyskarna säga att de handskas med skulder på ett mycket moralisk sätt och är övertygade om att man måste betala tillbaka skulder, så tänker jag: Det är ju ett stort skämt! Tyskland är ju landet som aldrig betalar sina skulder. De kan inte undervisa andra i det ämnet.

    ----

    Vad är ditt lösningsförslag på krisen?
    – Vi behöver en konferens om Europas samtliga skulder, som efter Andra världskriget. En omstrukturering av skulderna är inte bara oundviklig i Grekland, utan i många europeiska länder. Vi har precis gått miste om sex månader på grund av de helt outgrundliga förhandlingarna med Aten. Eurogruppens idé att Grekland ska skapa ett budgetöverskott på fyra procent, och därmed betala tillbaka sina skulder under de kommande 30 till 40 åren, är fortfarande inte överspelad. Det sägs att 2015 kommer man skapa en procent budgetöverskott, 2016 två, 2017 tre och en halv procent. Helt galet! Det kommer aldrig att bli så. Därmed skjuter vi upp den nödvändiga skulddebatten på obestämd tid.
    Och vad skulle komma efter de stora avskrivningarna?
    – Det skulle krävas en ny demokratisk, europeisk institution som bestämmer över den tillåtna skuldnivån, för att utesluta att skulderna stiger igen. Det skulle till exempel kunna vara en europeisk parlamentskammare som baseras på de nationella parlamenten. Budgetbeslut kan man inte frånta parlamenten. Att motarbeta demokratin i Europa, som Tyskland gör idag, genom att stå fast vid det automatiserade regelverk som har skapats av framför allt Berlin är ett stort fel.

    Piketty: ”Tyskland har aldrig betalat” | ETC
    Kan du vise en link til noen som faktisk mener at økonomisk vekst skapes ved å strupe økonomien? Jeg vet ikke om noen som mener at nedskjæringer i offentlige utgifter gir økonomisk vekst på kort sikt. Derimot er det mye som tyder på at liberalisering av en forstokket økonomi bidrar til nyskaping og vekst på litt lengre sikt. En gresk økonomi uten gjennomgripende reformer vil være sjanseløs til å betale gjelden på lengre sikt, og altfor rigide krav fra kreditorene på kort sikt vil kvele alle tilløp til vekst. Det er jo derfor EU og IMF har refinansiert den greske gjelden med lave renter og lange betalingsfrister som Hellas aldri ville fått av noen bank.

    Spørsmålet nå er om tyske eller greske skattebetalere skal ta regningen for gammel gresk moro, enten ved at den ettergis (tyskerne betaler) eller at den betales (grekerne betaler). Tysklands (og Finlands, Nederlands, ...) standpunkt er ikke begrunnet i at sparepolitikken gir vekst, men i motviljen mot å fortelle egne skattebetalere og velgere at de utlånte pengene er tapt, og at de samme skattebetalerne nå må sende mer skattepenger ned i det samme sluket. De vil heller se Hellas blø litt mer enn å ta den smellen. Dette er politikk, ikke økonomi.

    Jeg er enig med Piketty i at en delvis løsning kan være å overføre mer økonomisk makt til et overnasjonalt EU-organ som kan styre felles finanspolitikk på samme måte som ECB styrer pengepolitikken. Men det er ingen grunn til å tro at greske populister vil være lykkeligere om mer makt overføres til et EU-organ hvor Hellas vil være et bitte lite mindretall som står i skammekroken.

    Uansett er ikke måten å forhandle frem en løsning på at Hellas ensidig nekter å gjennomføre reformer og nekter å betale renter og avdrag på gjelden. Det leder bare til at kreditorene setter hardt mot hardt, og den konflikten vil Hellas tape. Forhandlingstaktikken minner om noen som står til halsen i en tønne med bensin og vifter med fyrstikker. Ikke veldig smart. EU og IMF kommer aldri til å la seg diktere av Hellas.
     
    Sist redigert:

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.170
    Antall liker
    18.468
    Torget vurderinger
    2
    Uansett om det blir ja eller nei så er Hellas et splittet folk og det vil også få konsekvenser for veldig lang tid fremover.
    Grekerne har vært et splittet folk lenge, og det er et kjerneproblem. Først var det borgerkrig rett etter 2. verdenskrig, deretter kom militærjuntaen fra 1967-1974. Frontene er steile mellom radikale og reaksjonære krefter. Uten et tydelig flertall for "Ja" eller "Nei" vil resultatet bli sett på som lite retningsgivende.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.807
    Antall liker
    39.968
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Ja, mange. Bl.a. kjerneargumentet for dem som er mot at minstelønn skal økes.

    Men denne detaljerte gjennomgangen bør holde. Enjoy.

    The austerity delusion | Paul Krugman | Business | The Guardian
    For det første er den linken Krugmans noe partiske gjengivelse av synspunkter han tillegger andre, og for det andre ser jeg ingen ting der om at utgiftskutt skulle skape vekst. Det synspunktet han raljerer mot er at "improved business confidence" delvis ville motvirke skadevirkningene av utgiftskutt. Han siterer også IMFs Blanchard på at de skadevirkningene ble større enn man hadde forventet. Ikke at forventet vekst uteble, men at den forventede nedgangen ble større enn forventet.

    Selv kroneksemplet, Alesinas artikkel, hevder ikke at utgiftskutt skaper vekst. Han hevder at stimuli i form av skattelettelser (som fører til "improved business confidence") er mer effektive for å skape vekst enn stimuli i form av lånefinansierte utgiftsøkninger, og at nedskjæringer i form av utgiftskutt gjør mindre skade enn nedskjæringer i form av skatteøkninger. Sitat:
    Fiscal stimuli based on tax cuts are more likely to increase growth than those based on spending increases. As for fiscal adjustments, those based on spending cuts and no tax increases are more likely to reduce deficits and debt over GDP ratios than those based on tax increases. In addition, adjustments on the spending side rather than on the tax side are less likely to create recessions.
    http://www.nber.org/chapters/c11970.pdf

    Riktignok stred det synspunktet mot standard økonomisk teori, og det viste seg ved nærmere undersøkelse dessuten å være feil, men det er langt unna å hevde at sparepolitikk skaper vekst. Argumentasjonen mellom USAs løsere og EUs strammere økonomiske politikk i 2011-12 handlet mye mer om risikoen for ukontrollert inflasjon vs deflasjon. Som du kanskje husker var kommentarfeltene og off topic-trådene her på HFS fulle av dommedagsscenarier om hvordan the Fed kom til å utløse hyperinflasjon og at man burde hamstre gull og hermetikk for å greie seg gjennom den kommende nedsmeltingen. EU var ikke helt der, men politikken ble nok dominert av en tysk frykt for inflasjon. En økonomisk politikk som var løs nok til å mildne krisen i sør-Europa kunne godt utløst betydelig inflasjon i nord. (Det er euroens innebyggede og uløste problem.)

    Så hvor finner du disse gærningene som mener at utgiftskutt skaper vekst? Jeg ser fortsatt ingen. Tullinger som Ron Paul m familie teller ikke, for de har ingen innflytelse på EU og IMF.
     
    Sist redigert:

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.807
    Antall liker
    39.968
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    ,
    Uansett om det blir ja eller nei så er Hellas et splittet folk og det vil også få konsekvenser for veldig lang tid fremover.
    Grekerne har vært et splittet folk lenge, og det er et kjerneproblem. Først var det borgerkrig rett etter 2. verdenskrig, deretter kom militærjuntaen fra 1967-1974. Frontene er steile mellom radikale og reaksjonære krefter. Uten et tydelig flertall for "Ja" eller "Nei" vil resultatet bli sett på som lite retningsgivende.
    Det er veldig uklart hva konsekvensene vil være. Det tydeligste er at finansministeren har lovet å gå av ved et "ja" til lånebetingelsene. Det vil vel bety nyvalg. Et "nei" vil strengt tatt være et "nei" til lånebetingelser som ikke lenger er aktuelle, både fordi det ble lagt frem et bedre tilbud dagen etter det tilbudet stemmeseddelen viser til og fordi det tilbudet ikke lenger var aktuelt etter at Syriza brøt forhandlingene og reiste hjem uten forvarsel. Et klart "nei" vil lett oppfattes som å vise finger'n til EU, mens et hårfint "nei" lettere kan bortforklares og forhandlingene gjenopptas. Uansett var det idiotisk av Syriza å utlyse en slik folkeavsteming midt i forhandlingsinnspurten, men vi får snart se hvor det bærer hen.
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.807
    Antall liker
    39.968
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Yeah, right. Kanskje Hardingfele er for, han som mener at långiverne bør ettergi gjelden. Vi kan selvsagt kjøpe opp all gjelden og ettergi den, slik at fremtidige norske pensjonister betaler for grekernes lånefest heller enn stakkars greske eller tyske skattebetalere. Den greske gjelden er skarve 300 milliarder euro, bare 38 % av oljefondet. Vi får sikkert kjøpt den med rabatt også. Såpass må vi vel kunne gjøre for de stakkars grekerne. Eller? :p
     
    Sist redigert:
    C

    cruiser

    Gjest
    Yeah, right. Kanskje Hardingfele er for, han som mener at långiverne bør ettergi gjelden. Vi kan selvsagt kjøpe opp all gjelden og ettergi den, slik at fremtidige norske pensjonister betaler for grekernes lånefest heller enn stakkars greske eller tyske skattebetalere. Den greske gjelden er skarve 300 milliarder euro, bare 38 % % av oljefondet. Vi får sikkert kjøpt den med rabatt også. Såpass må vi vel kunne gjøre for de stakkars grekerne. Eller? :p
    Evt så kunne man latt være å flytte gjelden til europeiske skattebetalere..
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.170
    Antall liker
    18.468
    Torget vurderinger
    2
    Det kjempes mot vindmøller, så iherdig.

    Tror ikke jeg har sagt man skal ettergi gjeld. Men Piketty har selvsagt rett i at nåværende gjeldssituasjon i EU, ikke bare Hellas, er uholdbar. Han mener man bør vurdere en moderne versjon av debt jubilee.

    EU & Euro synes å ha lav flyvedyktighet.

    Slik kan man herje med et land - ungdommene stemmer OXI, de eldre stemmer NAI.

    original.jpg
     
    Sist redigert:

    xerxes

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.01.2005
    Innlegg
    11.934
    Antall liker
    7.639
    Sted
    Holmestrand
    Markedkrefter og stram oppfatnig av rettferdighet er neppe den riktige medisinen for å kurere en skakkjørt økonomi.

    Her kreves det politisk klarsyn og kreativitet for å komme i mål, ikke finanstenkning eller straff og skammekrok som IMF ynder å velge som verktøy.
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    Uansett hva en mener om folkeavstemning og Hellas der og her; plutselig er politikken igjen ankommet Europa. Vi får håpe at det viser seg politikere…
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    38.807
    Antall liker
    39.968
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Det eneste som virker sikkert er at de neste ukene blir interessante. Det er vanskelig å se hvordan forhandlingene skal kunne gjenopptas med det første, etter den retorikken som har blitt brukt. Ballen er hos grekerne nå.
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.697
    Antall liker
    8.094
    Torget vurderinger
    0
    Viser vel hvor mye du kan stole på en greker...
    Hadde han vært mørk i huden ville du bitt satt i "kjøleskapet" en tid for en slik uttalelse!
    Men det du sier er ikke mindre forutinntatt eller "rasistisk" av den grunn!
     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.456
    Antall liker
    6.873
    Gratulerer Hellas! Det ble nei - problem solved.
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.831
    Antall liker
    7.903
    Det eneste som er klart er at en klar majoritet stemte for noe annet enn mindretallet.
     

    Ingeniøren

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    14.11.2007
    Innlegg
    4.406
    Antall liker
    1.249
    Sted
    Tranby
    Torget vurderinger
    7
    Viser vel hvor mye du kan stole på en greker...
    Hadde han vært mørk i huden ville du bitt satt i "kjøleskapet" en tid for en slik uttalelse!
    Men det du sier er ikke mindre forutinntatt eller "rasistisk" av den grunn!
    Vel, har jobba med en greker i 2 år så jeg vet hva jeg snakker om. Godt du er perfekt da ;)
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.563
    Antall liker
    10.814
    Sted
    Trondheim
    Men så er spørsmålet hva de stemte nei til. Så vidt jeg har forstått har de stemt nei til en avtale som allerede var trukket tilbake, så de har egentlig stemt over et forslag som ikke fantes. Hva er det for slags vissvass?
     

    BT

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.10.2005
    Innlegg
    21.456
    Antall liker
    6.873
    De sa nei til nye innstramminger i en fra før anstrengt økonomi. Svaret var vel opplagt.
     

    Honkey-Chateau

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.02.2007
    Innlegg
    3.535
    Antall liker
    388
    Viser vel hvor mye du kan stole på en greker...
    Hadde han vært mørk i huden ville du bitt satt i "kjøleskapet" en tid for en slik uttalelse!
    Men det du sier er ikke mindre forutinntatt eller "rasistisk" av den grunn!
    Vel, har jobba med en greker i 2 år så jeg vet hva jeg snakker om. Godt du er perfekt da ;)
    Går ut fra at denne ene grekeren ikke var til å stole på, da, om jeg tolker deg rett.
    Jeg har jobbet sammen med ikke bare en, men faktisk en 3 - 4 nordmenn som ikke har vært til å stole på, gjennom mitt etter hvert mangeårige yrkesliv. Men de stemte sikkert SV eller AP, så da sier det seg jo selv.

    Det er de greske skattebetalerne som må bære byrdene på grunn av en korrupt stat, og manglende systemer og infrastruktur. At de atpåtil skal beskrive som mindreverdige av rike, late og fete nordmenn, gir dem sikkert mye drahjelp i en skremmende hverdag.

    Honkey
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.170
    Antall liker
    18.468
    Torget vurderinger
    2
    Mye rart folk har innbilt seg om Hellas og folkeavstemningen.

    Nåja, troikaen er slette propagandister. Manøvren med blokkering av bankkreditt og forsøk på å undergrave folkeavstemningen gikk dårlig.

    Krugman har noen tanker.
    http://www.nytimes.com/2015/07/06/opinion/paul-krugman-ending-greeces-bleeding.html?



    But the campaign of bullying — the attempt to terrify Greeks by cutting off bank financing and threatening general chaos, all with the almost open goal of pushing the current leftist government out of office — was a shameful moment in a Europe that claims to believe in democratic principles. It would have set a terrible precedent if that campaign had succeeded, even if the creditors were making sense.

    What’s more, they weren’t. The truth is that Europe’s self-styled technocrats are like medieval doctors who insisted on bleeding their patients — and when their treatment made the patients sicker, demanded even more bleeding. A “yes” vote in Greece would have condemned the country to years more of suffering under policies that haven’t worked and in fact, given the arithmetic, can’t work: austerity probably shrinks the economy faster than it reduces debt, so that all the suffering serves no purpose. The landslide victory of the “no” side offers at least a chance for an escape from this trap.
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.563
    Antall liker
    10.814
    Sted
    Trondheim
    Tja, indirekte kanskje. Men formelt ble de vel spurt om å stemme ja eller nei til forslaget som allerede var trukket. De har i praksis sagt: "Land som Portugal og Slovakia – der pensjoner og minstelønn er lavere enn i Hellas – blir bedt om å sponse grekernes levestandard."
    (Sakset fra en kommentar i DN)
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.170
    Antall liker
    18.468
    Torget vurderinger
    2
    Det påstås mye. Men grekerne har levd med drastiske nedskjæringer i fem år og så avstemningen som et valg mellom å fortsette med slike uten utsikter til økonomisk vekst, eller å ta sjansen på å tre ut av Euroen. Greske ungdommer stemte overveldende nei til å akseptere fortsatt innstramming. Eldre grekere stemte ja, av frykt for pensjoner og sparepenger.
    Landet fikk velge mellom Scylla og Kharibdes. Som mange økonomer har påpekt, kan det være like greit å ta sjansen på farefull seilas, om alternativet er å ligge for anker mens skipet forfaller.

    Merkel har hatt noen tøffe dager, ser jeg.

    image.jpg
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn