Diverse Er folk med interesse for hifi og god lyd utryddingstruet?

Hvor gammel er du?

  • < 20

    Stemmer: 1 0.2%
  • 20 -30

    Stemmer: 36 7.9%
  • 30 - 40

    Stemmer: 102 22.3%
  • 40-50

    Stemmer: 148 32.3%
  • 50-60

    Stemmer: 136 29.7%
  • 60 -70

    Stemmer: 33 7.2%
  • >70

    Stemmer: 2 0.4%

  • Totalt antall stemmer
    458

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • A

    ANM

    Gjest
    Synes noe av dere har et merkelig syn på kvinner og fortjener å slite...:p Har aldri hatt problem med å få aksept for mine ønsker, men pengene må være der og det må være plass til begges behov, helt enkelt.
     
    8

    8x12_TOM

    Gjest
    Statistikken sier vel også at vi i dag har flere kvadratmeter å boltre oss på enn noen sinne ...

    Jeg har også en sterk følelse av at jeg har mye bedre råd enn det pappa hadde på 70-tallet, også til å kjøpe stereoanlegg som holder en viss kvalitet.

    :)
    Her er statistikken - fint å få med seg den:

    Vi bor på stadig færre kvadratmeter - Aftenposten

    Nei, relativt sett har du mye dårligere råd enn din far på 1970-tallet. Kjenner ikke ham, men en med grei inntekt dengang kunne uten problemer legge seg opp primærbolig, hytte på fjell og/eller sjø, og gjeldsbelastningen ble godt hjulpet av en fin relasjon mellom lønnsvekst/inflasjon og evne til gjeldsbetjening. Reallønnsveksten drevet av inflasjon tok gjelden, for å si det slik, og det gikk fort.

    Gunstigere enn for meg, altså. Og jeg hadde det ekstremt gunstig, sammenlignet med en 25-åring idag. Som sagt, det kostet meg straks under 2,5 ganger årslønnen å kjøpe en leilighet i en topp bygård på beste Frogner i 1984. Den samme leiligheten vil koste 9-12 ganger årslønnen man med rimelighet kan forvente å få idag, som nyeksaminert fra universitetet. Det gjør noe med slingringsmonnet man har som forbruker, noe mange unge løser med strategier som gjør dem til kandidater for deltakelse i Luksusfellen.
    Ser ikke ut til at statistikken din holder helt vann i forhold til hvordan det var på 70-tallet angående kvadratmeter tumleplass? Jeg er nå heller ikke sikker på om jeg har 'relativt' dårligere råd enn min far (la oss si han var en gjennomsnittsperson når det gjelder lønn), når jeg ser hva han kunne unne seg av 'luksus' i forhold til meg (en annen gjennomsnittsperson av i dag). Jeg tenker da på bil, tv, hus(!), møbler, mat, ferie, klær, strøm. Du har selvfølgelig helt rett i at leiligheter i Oslo i dag er ekstremt dyrt, også 'relativt' sett, og at det var lettere å komme inn på eiendomsmarkedet i 'gamle dager'. Men, man _må_ ikke bo sentralt i Oslo, og man må være villig til å gå litt ned i standard. Standard er her et nøkkelord i hva jeg mener med at jeg har bedre råd også. Vi kjørte rundt i en folkevogn boble, bodde i rekkehus, hadde svart/hvit-TV før vi etterhvert arvet en farge-TV. Ferier var i Norge osv osv. Hytta du snakker om som 'alle' hadde råd til kan dessuten ikke sammenliknes med dagens hytter. De fleste har råd til en hytte med samme standard som var vanlig den gang, også i dag. Jeg fortsetter nok å påstå at jeg har 'relativt' bedre råd i dag, ja ... :)
    Legg inn årene. Du skrev at statistikken viser at folk har mer plass -- det er fullstendig feil.

    Du skrev også at du stod bedre i det enn din far. Jeg kjenner ham ikke - men økonomisk statistikk viser at det var rene Halleluja å være i etableringsfasen i slutten av 60-tallet og utover 70-tallet, til man begynte å gjøre noe med "inflasjonsspøkelset".

    I dag har nok folk større hytter, men nordmenn er i verdenstopp når det gjelder private gjeldsopptak. Og det er her det var så fint å være i etableringsfasen da: inflasjonen tok gjelden i slik grad at bankeiere gråt.
    Helt enig. Dessertgenerasjonen. Har jobber sammen med mange av de og makan til klaging, de hadde jo ikke råd til annet en å betale rentene på lånet. Men med 10-12% inflasjon ble det jo i realiteten betalt ganske store avdrag også.
     
    M

    MusicBear

    Gjest
    Foruten tilgjengelighet, så stiller jeg spørsmål om det også er andre og følgende grunner til at få unge bryr seg om hifi:

    1. Lyden fra hodetelefoner er tross alt veldig bra til en lav pris. Man unngår helt romproblemer

    2. Det er veldig få dyre oppsett i butikker og på hifi messer som låter spesielt bra. Fokuset ligger i stor grad på sære områder som har liten eller ingen betydning og hvor prisen samtidig er høy. Kanskje de unge faktisk bruker ørene og lar seg ikke imponere så lett når de har en god referanse i hodetelefoner?

    3. Seriøs hifi journalistikk eksisterer nesten ikke i dag. De fungerer i stor grad som en forlenget arm til bransjen og stiller ikke kritiske spørsmål. De er ikke veiledende i det som virkelig betyr noe eller gir virkelig gode råd og tips. Når ser man f.eks noen seriøse tester med billig mot dyrt og hvor man kommer med en klar anbefaling hvor mye man faktisk trenger å legge i en komponent? Eller hvor grensen går for kvalitet for enkelte komponenter. Slikt ble stilt spørsmål ved tidligere

    4. Ubevisst så har dårlige innspillinger som følge av både loudness war og at man har beveget seg vekk ifra miksing med mål å presentere ekte og naturlig lyd gjort at man ikke finner så stor interesse i å høre musikk

    5. Man har beveget seg over til mindre elementer for mellomtone og bass. Selv om mye har skjedd med f.eks kassekontruksjoner, delefilter og en del også på elementkvalitet innenfor visse type høyttalere, så er de fleste høyttalere i dag slanke med små elementer. Eldre høyttalere med store elementer spilte med større fylde og mer uanstrengt, selv om de kunne være svakere på andre områder. Fordelene med større og få elementer er allikevel viktigere enn f.eks mest mulig dypbass eller utstrakthet i toppen.
    - Man har kommet i en ond sirkel hvor de som produserer musikk produserer for at det skal passe dårlig utstyr. Det låter ikke nødvendigvis bra på avslørende anlegg og da får vi heller ikke de store musikkopplevelsene.
    Read more at http://www.hifisentralen.no/forumet...yd-utryddingstruet-5.html#BHTlKhMBQmuZRktw.99


    Kjære Orso - ja jeg må bare starte med "kjære" - kan ikke huske å ha lest noe ufornuftig fra deg. Ikke en eneste gang! Samtidig som du alltid er velmenende, hyggelig, fornuftig og masse annet positivt. Insisterer på å få dele et par kopper kaffe med deg neste gang jeg besøker byen du hører til.

    Jeg deler (selvfølgelig) dine sysnpunkter over her. Og legger til at trådstarter trolig har klart å samle flere forskjellige personer til denne tråd enn noen annen tråd. Altså en svært fin tråd, og en tråd hvor jeg sanser at vi halvgamle gubber (det er visst mange av oss) egentlig klør litt etter å fortelle/avsløre at vi er gamle på papiret men fjortiss foran anlegget og sikkert også når vi er på konsert.

    IDIOT BUTIKKENE Elkjøp og Expert butikkene - som begge over en årrekke har forsøkt å lære opp Norge til IKKE å kjøpe musikkanlegg til over kr 2.995,- (men gjerne TV til 35.000 eller vaskemaskin til 25.000 osv osv) - har selvfølgelig mye av skylda for at hi-fi interessen dør. Eller ikke oppstår, eller gror. Ledelsen i disse to kjedene må nødvnedigvis langt på vei være lobotomerte, som tror vi nordmenn ikke interesserer oss for musikk - men er sykelig opptatt av TV-bildet, hvor godt en Miele maskin vasker eller nnet de gjerne selger oss til titusener.
    Jobber noen av dere i en av disse kjedene? Vis dette innlegg til ledelsen hos deg! Spør om de har høyere skonummer enn IQ...
    ...Siden de kun har et par håndfuller stereokomponenter i butikken, som samlet trolig koster mindre enn den største Miele'n de selger...


    Vedr. alder, jeg var nylig hos legen, dvs. min lege hadde ferie, hennes vikar spurte meg om hvor gammel jeg var (så slapp han lete frem på dataen).
    - Jeg er født i 1957 (jeg formelig hater å si alderen min til folk).
    - Jøss, trodde du var minst 10 år yngre...!
    - Ja, men vet du hva?
    - Nei, men kom med det!
    - Jo, mitt største "problem," når jeg om tre år er 60. Er det at det jeg sytes var mest moro og kult da jeg var en tiåring, syntes jeg er like moro i dag!
    - Forbli gutt inni deg resten av livet! Avslutett legen, og på en måte så han skule forsikre seg om at han virkelig mente det.

    Jeg tror musikk, interessen for musikk, biler, hi-fi og alt annet jeg "dag-drømmer" om som en liten guttunge. Er bra for sinnet.

    De som får musikkken servert via et ikke-eksisterende anlegg - at man laster ned fra himmelen og videre fra mobilen inn på hodetelefoner (som alle åter bra) eller til et j... Sonos boks som etter hvert låter ganske så bra - ja så forsvinner jo interessen for det som gjengir musikken.

    Selv fikk jeg på krona; 760 kroner som konfirmasjonsgaver. Hvor på en Tandberg TP-41 som kostet nøyaktig det samme, ble starten på innkjøp av div. Tanberg apparaturer. Senere flere merker. Mens jeg nå drøyt 40 år seinere er i modus produkter som Hegel H360 (eller annet like bra/bedre alt-i-ett).

    Fin tråd, Larkus, du har engasjert mange man sjelden ser navnene til.
     
    8

    8x12_TOM

    Gjest
    Vedr. alder, jeg var nylig hos legen, dvs. min lege hadde ferie, hennes vikar spurte meg om hvor gammel jeg var (så slapp han lete frem på dataen).
    - Jeg er født i 1957 (jeg formelig hater å si alderen min til folk).
    - Jøss, trodde du var minst 10 år yngre...!
    - Ja, men vet du hva?
    - Nei, men kom med det!
    - Jo, mitt største "problem," når jeg om tre år er 60.
    Ja jeg kan se du har vansker med å bestemme deg om hvor gammel du er;)
     

    Karmana

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.06.2008
    Innlegg
    25.538
    Antall liker
    69.311
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    42
    Har bare skummet tråden. Det som nok en gang slår meg er engasjementet over hva som er galt med hobbyen vår, og hva som må gjøres for at den skal kunne friskmeldes. Dette er ikke spesielt for denne tråden, men mer som et kjennetegn på HFS (som heldigvis også er mye mer). Sett opp et innlegg med et negativt fokus, og vi samler oss entusiastisk med innlegg på innlegg. For meg generer ikke negativitet og problemfokus glede, snarere tvert i mot. De fleste her inne er etter mitt syn så pass oppegående at de ikke trenger å reddes fra seg selv. Etter mitt syn er det dessverre for få tråder som fokuserer på hva som er positivt med hobbyen, hva som gir glede og hvordan musikk og hifi beriker hverdagen. For det er vel egentlig derfor de fleste av oss holder på med dette? Sprer man negativitet ender man opp sur selv, deler man entusiasme blir man lett litt mer positiv og glad. Så enkelt og så vanskelig :rolleyes::)
     

    Odd J

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.07.2007
    Innlegg
    3.938
    Antall liker
    2.963
    Torget vurderinger
    1
    Er ikke helt enig i at marginaliseringen av hifi skyldes Elkjøp/Expert. Tror knapt folk forbinder disse med distribusjon av lyd over klokkeradionivået. Elkjedene pusher hvitevarer og TVer. Et og annet surroundanlegget i svart plastic fantastic selges selvfølgelig, men dette er uansett ikke på bekostning av omsetning av ordentlig hifi.

    Ren lydlig underholdning taper i forhold til ungdommen, det er vel ingen tvil om det. Men dette skyldes andre trender i tiden: Telefonen er den primære underholdningsgjenstanden og den supplerer med både bilde og lyd. Den er med overalt og man kan gjøre flere ting samtidig. Å sitte pal i en stol og høre på musikk mens man ser på to høyttalere blir opplevd som statisk og uinteressant.

    Hadde kjedene villet hadde de knekt uavhengige hifiselgere så lett som Rema & Co har knekt nærbutikkene. Det hadde kostet lite å innrede et ordentlig lytterom med eksotisk hifi, ansatt folk med peiling og solgt til priser som uavhengige ikke kunne matchet. De lar det være fordi de vet at markedet uansett er svært lite. Dyr hifi har det dessuten med å bli passet på. Så den holder fort i 30 år og må ikke skiftes ut etter fem, slik som tven og vaskemaskinen.
     
    Sist redigert:
    M

    MusicBear

    Gjest
    Er ikke helt enig i at marginaliseringen av hifi skyldes Elkjøp/Expert. Tror knapt folk forbinder disse med distribusjon av lyd over klokkeradionivået. Elkjedene pusher hvitevarer og TVer. Et og annet surroundanlegget i svart plastic fantastic selges selvfølgelig, men dette er uansett ikke på bekostning av omsetning av ordentlig hifi.

    Ren lydlig underholdning taper i forhold til ungdommen, det er vel ingen tvil om det. Men dette skyldes andre trender i tiden: Telefonen er den primære underholdningsgjenstanden og den supplerer med både bilde og lyd. Den er med overalt og man kan gjøre flere ting samtidig. Å sitte pal i en stol og høre på musikk mens man ser på to høyttalere blir opplevd som statisk og uinteressant.

    Hadde kjedene villet hadde de knekt uavhengige hifiselgere så lett som Rema & Co har knekt nærbutikkene. Det hadde kostet lite å innrede et ordentlig lytterom med eksotisk hifi, ansatt folk med peiling og solgt til priser som uavhengige ikke kunne matchet. De lar det være fordi de vet at markedet uansett er svært lite. Dyr hifi har det dessuten med å bli passet på. Så den holder fort i 30 år og må ikke skiftes ut etter fem, slik som tven og vaskemaskinen.

    Selvfølgelig, hadde de gjort det om de kunne - ikke villet - så snille er ikke to giganter som dette her. De har (og har alltid hatt) nok lydprodukter i hyllene. Av en eller annen grunn tror de at Ola nordmann ikke vil betale mer enn kr 2.995,- for ting som går inn øregangene :) Et par tre lydrom per butikk, utvalg som deres øvrige utvalg. Vips så hadde de også påvirket = solgt mer.
     
    M

    MusicBear

    Gjest
    Vedr. alder, jeg var nylig hos legen, dvs. min lege hadde ferie, hennes vikar spurte meg om hvor gammel jeg var (så slapp han lete frem på dataen).
    - Jeg er født i 1957 (jeg formelig hater å si alderen min til folk).
    - Jøss, trodde du var minst 10 år yngre...!
    - Ja, men vet du hva?
    - Nei, men kom med det!
    - Jo, mitt største "problem," når jeg om tre år er 60.
    Ja jeg kan se du har vansker med å bestemme deg om hvor gammel du er;)


    Mulig jeg er litt tett, her jeg sitter og jobber, fordi jeg snart skal være i USA en knapp måned. Tok ikke poenget ditt, for å være helt ærlig. Og det skal jo vi gutter være mot hverandre.
     

    Steinar_Lund

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    17.03.2002
    Innlegg
    7.813
    Antall liker
    2.736
    Sted
    Hvalstad, Asker
    Torget vurderinger
    3
    Er ikke helt enig i at marginaliseringen av hifi skyldes Elkjøp/Expert. Tror knapt folk forbinder disse med distribusjon av lyd over klokkeradionivået. Elkjedene pusher hvitevarer og TVer. Et og annet surroundanlegget i svart plastic fantastic selges selvfølgelig, men dette er uansett ikke på bekostning av omsetning av ordentlig hifi.

    Ren lydlig underholdning taper i forhold til ungdommen, det er vel ingen tvil om det. Men dette skyldes andre trender i tiden: Telefonen er den primære underholdningsgjenstanden og den supplerer med både bilde og lyd. Den er med overalt og man kan gjøre flere ting samtidig. Å sitte pal i en stol og høre på musikk mens man ser på to høyttalere blir opplevd som statisk og uinteressant.

    Hadde kjedene villet hadde de knekt uavhengige hifiselgere så lett som Rema & Co har knekt nærbutikkene. Det hadde kostet lite å innrede et ordentlig lytterom med eksotisk hifi, ansatt folk med peiling og solgt til priser som uavhengige ikke kunne matchet. De lar det være fordi de vet at markedet uansett er svært lite. Dyr hifi har det dessuten med å bli passet på. Så den holder fort i 30 år og må ikke skiftes ut etter fem, slik som tven og vaskemaskinen.
    Å ansette folk med peiling koster vel litt det også? Og en av grunnene til at kjedene kan holde lave priser er vel volumet? Og, som du sier, markedet er svært lite. Blir det volum av slikt? Kjedene gjør vel ikke noe de ikke tjener penger på?
     

    Steinar_Lund

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    17.03.2002
    Innlegg
    7.813
    Antall liker
    2.736
    Sted
    Hvalstad, Asker
    Torget vurderinger
    3
    Foruten tilgjengelighet, så stiller jeg spørsmål om det også er andre og følgende grunner til at få unge bryr seg om hifi:

    1. Lyden fra hodetelefoner er tross alt veldig bra til en lav pris. Man unngår helt romproblemer

    2. Det er veldig få dyre oppsett i butikker og på hifi messer som låter spesielt bra. Fokuset ligger i stor grad på sære områder som har liten eller ingen betydning og hvor prisen samtidig er høy. Kanskje de unge faktisk bruker ørene og lar seg ikke imponere så lett når de har en god referanse i hodetelefoner?

    3. Seriøs hifi journalistikk eksisterer nesten ikke i dag. De fungerer i stor grad som en forlenget arm til bransjen og stiller ikke kritiske spørsmål. De er ikke veiledende i det som virkelig betyr noe eller gir virkelig gode råd og tips. Når ser man f.eks noen seriøse tester med billig mot dyrt og hvor man kommer med en klar anbefaling hvor mye man faktisk trenger å legge i en komponent? Eller hvor grensen går for kvalitet for enkelte komponenter. Slikt ble stilt spørsmål ved tidligere

    4. Ubevisst så har dårlige innspillinger som følge av både loudness war og at man har beveget seg vekk ifra miksing med mål å presentere ekte og naturlig lyd gjort at man ikke finner så stor interesse i å høre musikk

    5. Man har beveget seg over til mindre elementer for mellomtone og bass. Selv om mye har skjedd med f.eks kassekontruksjoner, delefilter og en del også på elementkvalitet innenfor visse type høyttalere, så er de fleste høyttalere i dag slanke med små elementer. Eldre høyttalere med store elementer spilte med større fylde og mer uanstrengt, selv om de kunne være svakere på andre områder. Fordelene med større og få elementer er allikevel viktigere enn f.eks mest mulig dypbass eller utstrakthet i toppen.
    - Man har kommet i en ond sirkel hvor de som produserer musikk produserer for at det skal passe dårlig utstyr. Det låter ikke nødvendigvis bra på avslørende anlegg og da får vi heller ikke de store musikkopplevelsene.
    Read more at http://www.hifisentralen.no/forumet...yd-utryddingstruet-5.html#BHTlKhMBQmuZRktw.99


    Kjære Orso - ja jeg må bare starte med "kjære" - kan ikke huske å ha lest noe ufornuftig fra deg. Ikke en eneste gang! Samtidig som du alltid er velmenende, hyggelig, fornuftig og masse annet positivt. Insisterer på å få dele et par kopper kaffe med deg neste gang jeg besøker byen du hører til.

    Jeg deler (selvfølgelig) dine sysnpunkter over her. Og legger til at trådstarter trolig har klart å samle flere forskjellige personer til denne tråd enn noen annen tråd. Altså en svært fin tråd, og en tråd hvor jeg sanser at vi halvgamle gubber (det er visst mange av oss) egentlig klør litt etter å fortelle/avsløre at vi er gamle på papiret men fjortiss foran anlegget og sikkert også når vi er på konsert.

    IDIOT BUTIKKENE Elkjøp og Expert butikkene - som begge over en årrekke har forsøkt å lære opp Norge til IKKE å kjøpe musikkanlegg til over kr 2.995,- (men gjerne TV til 35.000 eller vaskemaskin til 25.000 osv osv) - har selvfølgelig mye av skylda for at hi-fi interessen dør. Eller ikke oppstår, eller gror. Ledelsen i disse to kjedene må nødvnedigvis langt på vei være lobotomerte, som tror vi nordmenn ikke interesserer oss for musikk - men er sykelig opptatt av TV-bildet, hvor godt en Miele maskin vasker eller nnet de gjerne selger oss til titusener.
    Jobber noen av dere i en av disse kjedene? Vis dette innlegg til ledelsen hos deg! Spør om de har høyere skonummer enn IQ...
    ...Siden de kun har et par håndfuller stereokomponenter i butikken, som samlet trolig koster mindre enn den største Miele'n de selger...


    Vedr. alder, jeg var nylig hos legen, dvs. min lege hadde ferie, hennes vikar spurte meg om hvor gammel jeg var (så slapp han lete frem på dataen).
    - Jeg er født i 1957 (jeg formelig hater å si alderen min til folk).
    - Jøss, trodde du var minst 10 år yngre...!
    - Ja, men vet du hva?
    - Nei, men kom med det!
    - Jo, mitt største "problem," når jeg om tre år er 60. Er det at det jeg sytes var mest moro og kult da jeg var en tiåring, syntes jeg er like moro i dag!
    - Forbli gutt inni deg resten av livet! Avslutett legen, og på en måte så han skule forsikre seg om at han virkelig mente det.

    Jeg tror musikk, interessen for musikk, biler, hi-fi og alt annet jeg "dag-drømmer" om som en liten guttunge. Er bra for sinnet.

    De som får musikkken servert via et ikke-eksisterende anlegg - at man laster ned fra himmelen og videre fra mobilen inn på hodetelefoner (som alle åter bra) eller til et j... Sonos boks som etter hvert låter ganske så bra - ja så forsvinner jo interessen for det som gjengir musikken.

    Selv fikk jeg på krona; 760 kroner som konfirmasjonsgaver. Hvor på en Tandberg TP-41 som kostet nøyaktig det samme, ble starten på innkjøp av div. Tanberg apparaturer. Senere flere merker. Mens jeg nå drøyt 40 år seinere er i modus produkter som Hegel H360 (eller annet like bra/bedre alt-i-ett).

    Fin tråd, Larkus, du har engasjert mange man sjelden ser navnene til.
    Hvis du ikke liker å fortelle folk om alderen din, kan du jo bare si "Jeg har fylt 17". Hehe.
     

    Bjørn ("Orso")

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    03.11.2008
    Innlegg
    11.296
    Antall liker
    2.903
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    2
    Ikke sikker på jeg forstår innlegget ditt Musicbear.

    Jeg opplever ikke at Elkjøp, Lefdal og Expert er spesielt ille. De har solgt merker som f.eks Tannoy, Klipsch, Canton, KEF, Yamaha, Abrahamsen, Pioneer, Onkyo og Marantz. Veldig ok no-nonsense merker som fint matcher det rimeligere segmentet på Hifi Klubben og Soundgarden. Derimot har de ikke egne lytterom og de selger heller ikke mer kostbar hifi. Og det forståelig utifra satsningsområde deres.

    Kombinert med at de selger Lyd&Bilde i butikken, så skal man ikke se vekk ifra at de til en viss grad rekrutterer nye til hobbyen. De farer dessuten lite med snake-oil og fremstår som mer seriøse på en del områder enn mange av dedikerte hifi butikkene.

    Vil forøvrig bare påpeke at punktene jeg nevnte er mer spørsmål enn klare meninger. Det er vanskelig å vite hvor mye dette har hatt å si. At vi hadde fått en markant overgang til mobilt lydutstyr er nok unngåelig. Samtidig ser jeg ikke vekk ifra at en del skremmes vekk ifra god hifi p.g.a. de nevnte årsakene.

    Det hjelper i alle fall ikke på rekrutteringen at bransjen har så mye useriøsitet og ikke fokuserer på det som utgjør mye for lyden. Og dårlige innspillinger til moderne musikk trekker også ned. Skal man overbevise folk til å bruke 50k, 100k eller mer på lyd så må de få en opplevelse som sitter spikret etterpå.
    Wow-face1.jpg
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Jeg kan i hvert fall snakke for egen del: Som en mann midt i 30-årene er jeg den eneste jeg vet om i min bekjentskapskrets som har noen særlig interesse for hifi (og jeg har mange venner og bekjente i 20-årene også).

    Dersom min venne- og bekjentskapskrets er representativ, så tror jeg det er to årsaker til dette:
    1) Folk ser ut til å være relativt fornøyd med ok lyd, og krever ikke mer enn at det høres helt greit ut – enkelhet og brukervennlighet er viktigere enn perfeksjon.
    2) Folk i min generasjon har en mer vitenskapelig og rasjonell tilnærming til elektroniske produkter enn hva som er vanlig i hifi-bransjen og i hifi-miljøene.

    Når det gjelder punkt 1, så dreier dette seg om Apple-fenomenet: Man har blitt vant til eple-produkter o.l. som "bare fungerer" (kremt, de gjorde i hvert fall det inntil nylig, nå gjør de ikke det lenger). Tror det er derfor sonos gjør det så bra for eksempel. Den tradisjonelle hifi-greia dreier seg ikke om enkelhet, men om å bruke masse tid på å perfeksjonere sammensetningen av komponentene.

    Når det gjelder punkt 2, så ser jeg at de rundt meg som har et bevisst forhold til de elektroniske produktene de kjøper, har en relativt rasjonell og vitenskapelig tilnærming. De forsøker å finne ut av spesifikasjonene, leser tester, prøver å bli kjent med andres brukererfaringer, osv. Men når det gjelder hifi, så er det ikke det som preger mesteparten av hifi-bransjen eller hifi-miljøene. Jeg tror det gjør at folk som har en genuin og rasjonell interesse for forbrukerelektronikk fort blir forvirret når de roter seg bort i hifi.

    Jeg kan si dette for egen del, i hvert fall: Det er sjeldnere og sjeldnere jeg tar meg tid til å lese på dette forumet. Årsaken er at nesten hver eneste gang jeg logger inn, så foregår det lange diskusjoner om fenomener som bare kan ha marginal betydning for lyden ut fra de vitenskapelige testene jeg har lest. Antatte forskjeller i lydsignatur mellom forsterkere, rack, kabler... Det er ikke meningen å skape en ny debatt om kabler eller forsterkere her, men denne typen diskusjoner, der subjektive erfaringer får mer vekt enn etterprøvbarhet og systematiske tester, skiller seg veldig fra diskusjonene som foregår om omtrent alt annet av forbrukerelektronikk og utstyr (som biler, sportsutstyr, sykler, osv). For min del, i hvert fall, gjør det at jeg får mindre interesse for å delta i diskusjonene her. Er bare ærlig :)

    Det betyr jo likevel ikke i at det er noe galt i å ha diskusjoner som fokuserer på subjektive lytte-opplevelser, tweaking og mekking, utskifting av komponent etter komponent for å perfeksjonere resultatet, osv. Er jo bare fint at folk har hobbyer som gir mening i tilværelsen. Men jeg tror nok at nettopp de to tingene – fokuset på kompleksitet og sammensetning av elementer fremfor enkelhet (aktive høyttalere feks), og vekten på subjektive erfaringer fremfor objektivitet – er en viktig årsak til generasjonsgapet i hifi-mijøene.
     

    AndersR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.05.2011
    Innlegg
    5.158
    Antall liker
    3.935
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Jeg vet ihvertfall hvordan jeg skal gjøre mitt: Tidligere, når folk har spurt meg om jeg har anbefalinger, har jeg alltid gitt gode råd som jeg ikke følger selv. Jeg har kjøpt usedvanlig jålete og kostbare komponenter på steder hvor det strengt talt ikke har hatt så mye betydning, hovedsaklig fordi det tilfredsstilte nerden i meg.
    På den måten har jeg brukt masse penger på steder hvor det ikke gir mest utbytte, og folk tror at siden jeg "har peiling" så er det slik det må være for å få god lyd, og det virker avskrekkende for dem.
    Nå som jeg snart starter helt fra scratch, skal jeg gjøre det motsatte. Nå skal jeg faktisk følge mine egne råd, og se hvor jeg ender opp da. Jeg skal lage et system som har fokus på glede og underholdning for mange, og ikke et egotripp/jålebukk-anlegg for en.
    Det kommer selvsagt til å bli kostbart sett med menigmanns øyne, men jeg tror nok det vil virke langt mindre avskrekkende enn det lille stereosystemet mitt, siden man får så mye mer igjen for pengene man legger inn, og bruksområdet blir så mye større.

    Jeg har rett og slett tenkt til å bygge et anlegg folk kan ønske seg å komme på besøk til for å oppleve. Og da tenker jeg ikke på HFS'ere, men mine relativt normale, ikke-audiofile vennekrets.

    Jeg vil prøve å gjøre hifi moro igjen.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    56.897
    Antall liker
    107.889
    Torget vurderinger
    23
    Hifi ER moro - nøkkelen er lowshoulders, forkynning på en glad måte samt raushet i sosiale sammenhenger. Så skal du se det spirer og gror!
     

    AndersR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.05.2011
    Innlegg
    5.158
    Antall liker
    3.935
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Jeg skal gjøre mitt beste! I løpet av "kort tid" kommer jeg nok til å starte en tråd om planene mine i håp om å få innspill til Die Endlösung som gjør at det blir skikkelig Hi-Fi moro. For alle.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    56.897
    Antall liker
    107.889
    Torget vurderinger
    23
    Endløsung er bra, der fokuserte man bl.a. på å luke bort "minusvariantene".... ikke ulikt det som trengs i hifiverdenen også!
     

    Pommeroy

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    17.05.2012
    Innlegg
    789
    Antall liker
    353
    Vedr. alder, jeg var nylig hos legen, dvs. min lege hadde ferie, hennes vikar spurte meg om hvor gammel jeg var (så slapp han lete frem på dataen).
    - Jeg er født i 1957 (jeg formelig hater å si alderen min til folk).
    - Jøss, trodde du var minst 10 år yngre...!
    - Ja, men vet du hva?
    - Nei, men kom med det!
    - Jo, mitt største "problem," når jeg om tre år er 60.
    Ja jeg kan se du har vansker med å bestemme deg om hvor gammel du er;)


    Mulig jeg er litt tett, her jeg sitter og jobber, fordi jeg snart skal være i USA en knapp måned. Tok ikke poenget ditt, for å være helt ærlig. Og det skal jo vi gutter være mot hverandre.
    Tror poenget var at hvis du er født i 1957, så er det ikke tre år til du fyller 60. :cool:
     

    AndersR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.05.2011
    Innlegg
    5.158
    Antall liker
    3.935
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Husk nå på at begrepet "nylig" er svært nært beslektet med det litt ulne konseptet "snart".
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Nå som jeg snart starter helt fra scratch, skal jeg gjøre det motsatte. Nå skal jeg faktisk følge mine egne råd, og se hvor jeg ender opp da. Jeg skal lage et system som har fokus på glede og underholdning for mange, og ikke et egotripp/jålebukk-anlegg for en.

    Jeg har rett og slett tenkt til å bygge et anlegg folk kan ønske seg å komme på besøk til for å oppleve. Og da tenker jeg ikke på HFS'ere, men mine relativt normale, ikke-audiofile vennekrets.
    Høres spennende ut! Ble litt nysgjerrig: Hva har du tenkt skal være grunnstammen i høyttaler-løsningen, siden det skal være mer fokus på fellesskap enn på ego-lytting? Rundstrålende høyttalere, surround-opplegg, eller "vanlige" høyttalere med ekstra stort spredningsmønster? Eller noe annet? Spør siden jeg selv gikk den motsatte veien ganske nylig. Hadde et par (passive) rundstrålende høyttalere jeg var relativt fornøyd med, og som var veldig "sosiale". Men jeg begynte å savne presisjon og detaljer, så jeg byttet ut hele anlegget med et par mindre aktive høyttalere. Nå synes jeg lyden i sweetspot er nydelig og helt uovertruffen (bedre enn hva jeg har hørt i de fleste oppsettene jeg har hørt i hifi-butikkene), men jeg savner noe av den luftige fellesskaps- og romfølelsen jeg hadde med de forrige rundstrålende. Man kan vel ikke få alt her i verden... :)
     

    Bjørn ("Orso")

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    03.11.2008
    Innlegg
    11.296
    Antall liker
    2.903
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    2
    Dersom min venne- og bekjentskapskrets er representativ, så tror jeg det er to årsaker til dette:
    1) Folk ser ut til å være relativt fornøyd med ok lyd, og krever ikke mer enn at det høres helt greit ut – enkelhet og brukervennlighet er viktigere enn perfeksjon.
    2) Folk i min generasjon har en mer vitenskapelig og rasjonell tilnærming til elektroniske produkter enn hva som er vanlig i hifi-bransjen og i hifi-miljøene.
    Takk for det innlegget. Tror du treffer spikeren på hodet i forhold til slik det er for veldig mange.
    Dette fikk undertegnede til å tenke en del.
     

    AndersR

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    15.05.2011
    Innlegg
    5.158
    Antall liker
    3.935
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Nå som jeg snart starter helt fra scratch, skal jeg gjøre det motsatte. Nå skal jeg faktisk følge mine egne råd, og se hvor jeg ender opp da. Jeg skal lage et system som har fokus på glede og underholdning for mange, og ikke et egotripp/jålebukk-anlegg for en.

    Jeg har rett og slett tenkt til å bygge et anlegg folk kan ønske seg å komme på besøk til for å oppleve. Og da tenker jeg ikke på HFS'ere, men mine relativt normale, ikke-audiofile vennekrets.
    Høres spennende ut! Ble litt nysgjerrig: Hva har du tenkt skal være grunnstammen i høyttaler-løsningen, siden det skal være mer fokus på fellesskap enn på ego-lytting? (....)
    Ikke helt avgjort ennå, men det blir en annen tråd. Dukker vel opp noe skriverier om noen uker. :)
     

    Academic_South

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    23.10.2013
    Innlegg
    874
    Antall liker
    402
    Er folk med interesse for hifi og god lyd utryddingstruet?
    Ja og det med god grunn! Hele bransjen har skutt seg selv i foten gjennom "high-end" prising av produktene. Kast gjerne et blikk på databransjen der konkurransen er beinhard. I dag kan vi få mer for pengene enn for 10 år siden. Det samme gjelder TV-produsentene og bilindustrien. Men Hifi og kabler? Denne anakronismen av en fortidig overlevning kan gjerne avgå med døden for min del, om den eskalerende prissettingen fortsetter.
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Dersom min venne- og bekjentskapskrets er representativ, så tror jeg det er to årsaker til dette:
    1) Folk ser ut til å være relativt fornøyd med ok lyd, og krever ikke mer enn at det høres helt greit ut – enkelhet og brukervennlighet er viktigere enn perfeksjon.
    2) Folk i min generasjon har en mer vitenskapelig og rasjonell tilnærming til elektroniske produkter enn hva som er vanlig i hifi-bransjen og i hifi-miljøene.
    Takk for det innlegget. Tror du treffer spikeren på hodet i forhold til slik det er for veldig mange.
    Dette fikk undertegnede til å tenke en del.
    Takk! For min del blir jeg mer og mer overbevist om at det er aktive høyttalere som er fremtiden for hifi som hobby. Dels dreier dette seg om lydkvaliteten i seg selv, det er jo helt åpenbare fordeler med aktiv deling, og at man slipper å stresse med matching av høyttalere og forsterker. Men også fordi det er det formatet folk begynner å venne seg til. Det folk har blitt vant til er sonos-høyttalere (kan matche lyden i mange budsjett-anlegg med passive høyttalere etter min mening), små pc-høyttalere (grøss), lyd rett fra nettbrett (dobbel-grøss), men også hodetelefoner (ofte veldig god lyd)... Når man har blitt så vant til den enkle brukervennligheten i alt dette, tror jeg rett og slett at færre og færre kommer til å orke tanken på å sette sammen komponenter man må lete seg fram til selv, dra kabler over hele stua, osv. Selv om lyden blir bedre av det i forhold til de aller enkleste løsningene, tipper jeg at hifi-mekkingen vil bli mindre og mindre populært.

    Men dersom man på hifi-butikkene og i kjedebutikkene hadde enkle og gode aktive høyttalere i ulike prisklasser, derimot, tror jeg folk fort kunne begynt å investere i hifi igjen. Hvis alternativet til sonos-høyttalerne m.m. ikke er et tungvint og klumpete oppsett med kabler og bokser, men estetisk tiltalende aktive høyttalere som er enkle å sette opp og som høres 10 ganger bedre ut – så tror jeg fort de kan fange folks interesse, selv hvis de skulle koste mange ganger mer.

    Men det som vil skje da, er jo at hifi som mekke-hobby langt på vei vil dø ut. Bra for lyden i de 1000 hjem, men dårlig for de som selv liker å oppdage og finne ut av ting.
     
    Sist redigert:

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    15.647
    Antall liker
    12.271
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Dersom vi ser på oss sjøl, vi som er sånn 50-60, som det er mange av her, og på vår foreldregenerasjon, så var det helt vanlig å sette seg ned for å lytte. Det er vel kanskje denne skikken vi har fortsatt med, men som sort sett passer ungdommen dårlig. En annen ting er at dagens generasjoner også i stor grad bruker musikk som erstatning for stillhet, - det må liksom være lyd hele tida. Det å ha en fiksert posisjon for å sitte og lytte passer dårlig. Et annet moment er at TV i svært stor grad har overtatt som aktivitet. Det er egentlig nokså utrolig hvor mye tid som brukes på å se på etter min mening fullstendig meningsløse TV-serier,- dersom jeg skal bedømme ut fra chit-chattet mellom yngre arbeidskolleger. Hva angår DIY og sjølmekking, så tror jeg at dette vil dø ut av seg selv, ettersom tilgangen på generelle komponenter ser ut til å avta sakte men sikkert, ettersom proprietære komponenter utvikles stadig mer. Får jo håpe jeg tar feil, men det synes i alle fall helt klart at komponentmarkedet er i ferd med å endre seg nokså radikalt....
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    56.897
    Antall liker
    107.889
    Torget vurderinger
    23
    Merkelig - jeg synes det dukker opp fler og fler spennende hifiprodukter worldwide.... kanskje vi i Norge nok en gang er "foregangsland" med å ta kverken på noe gøy / innføre restriksjoner og nye pålegg / først ute med å ta til oss NY teknologi i den tro at det automatisk utgjør et fremskritt.
     

    Distinctive

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.12.2006
    Innlegg
    11.063
    Antall liker
    3.595
    Sted
    Stavanger
    Det er et sunnhetstegn at ungdommen ikke lar seg tiltrekke av haifigalskapen.

    Haifi i dag er en industri der amatører med religiøse tilnærminger til hvordan lyd skal gjenskapes rår grunnen.


    Hundrevis av elendige konstruksjoner av forsterkere, platespillere, RIAA-trinn og DACer bilr hypet opp av såkalte eksperter.


    «Gullører.»


    I andre religioner kalles disse skapningene «Guder».
    Og disse skapningenes tilhengere er deres «disipler».


    Haifi er blitt en industri hvor elektronikkamatører og marketing-profesjonelle rår grunnen.
    De er de egentlige «Gudene».
    Og «Gullørene» er disse «Gudenes» disipler som lever i troen om at det er de som er «Gudene».


    Men hvem som er Gud og hvem som er disippel er egentlig ikke interresant.


    Det er den enkle oppskriften skapt av Gudene og disiplene for å tyne menigheten for penger som er interresant:


    Lodd sammen en eller annen boks med haifi-komponenter. Mundorf er essensielt. Legg til en dash sølvkabel og forgylte RCA-kontakter. Eller enda bedre; balansert XLR!
    Om en i tillegg lager en strømforsyning som er dekoplet fra 230VAC-nettet må det jo bli bra. Selv om ladingen av kondensatorbatteriet som driver denne dingsen betinger at et relé klakker høylydt inn akkurat i det det stille partiet i musikken du lytter til er på det stilleste.


    Siden denne amatørelektronikken en har betalt 10k til 50k for ikke er bygget med et snev av tanke eller kunnskap om EMC støyer den.
    Brum, brum, brum.
    Haifigudene har løsningen; de selger deg nettfilter. Og skjermet 230 VAC kabel. Med Furutech støpsel må vite. De har jo piezoelektrisk demping av støy. Og i tillegg konverterer jo Furutech-støpselet varme til far-infrared lysbølger!


    Og skulle ikke det hjelpe så har Gudene jo den ultimate RCA-kabelen på bakrommet. 10k!


    Fortsatt ikke bra spør Gud? Jeg kan hjelpe. Du trenger en skikkelig høyttalerkabel. Midivarianten vil gjøre jobben i ditt anlegg. 7,5k pr meter. Hvor mange meter behøver du?


    Hallelujah!


    Løsningen støttes 100% av disiplene. De har jo lagt ut en mengde av sin lønn i Gudenes skapelser.


    Løp og kjøp!

    Er det du som er Hauk i Fidelity?
    Ser det står Hifi Freak i tittelen - var ikke mye positivt her.
    Eller vonbroten DIY'er, kanskje?
     

    Midas

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    07.01.2015
    Innlegg
    1.061
    Antall liker
    772
    Sted
    Stavangerområdet
    Musikk og lyd er, som alle hobbyer, noe som krever opplæring, trening og erfaring. Det ble nevnt bilsport lengre oppe i tråden, og jeg tror det er en god sammenligning. Fordi menigmann forstår ikke nødvendigvis hvorfor man behøver forsterkede bremsekalipre med mindre man har litt erfaring. Det samme gjelder med lyd. Veldig få vet egentlig hva som skal til for å nyte god lyd. Veldig få har gehør nok til å sette fingen på det, og dermed vet de ikke hva de behøver eller mangler.

    Dagens lydkonsum har formet seg på en slik måte at god lyd ikke nødvendigvis er et krav for å nyte musikk. Jeg har en venn som er musiker og hun elsker å høre på musikk. ...fra iphonen på høyttaler uten øreplugger. Jeg er ikke i nærheten av å forstå hvordan hun orker, men hun får kjempemessig musikkglede av dette. Dette mener jeg er et bevis på at musikknytelse og lydkvalitet ikke nødvendigvis (og uheldigvis om du spør meg) har en sammenheng.

    Jeg tror vi er i et samfunn som konsumerer like mye musikk som før, men de "gamle" riktige "lyd-måtene" er stadig en nisjebransje. Jeg er enig i at det læres ikke til oppvoksene generasjoner at man må har et lydanlegg for å nyte god lyd, og man læres ikke at store høyttalere er en fysisk nødvendighet for god lyd. Og når det av en eller annen grunn har det typiske norske hjemmet blitt en feminin arena hvor minimalisme råder og store kasser er blitt definert som stygt.

    Jeg har selv erfart å overhøre en samtale på Elkjøp hvor han og hun nettopp har kjøpt den største flatskjermen til 30000, men krangler seg i mellom om det virkelig er nødvendig å kjøpe en lydplanke. "Lyden i TV-en er jo mer enn god nok".

    Selv er jeg akkurat rundet 40, og har bruker så godt som all fritid, forutenom familietid, på lyd. (Sånn sett godt å vite hvor midtlivskrisen ligger.) Har holdt på med lyd siden jeg var tenåring, og begynte hele sulamitten med en hvit-pastellfarget integret kassettspiller som spilte Michael Jacksons Bad. Før det var det fars platespiller på hans Tandberg Sølvsuper.
     

    ymir

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    13.12.2013
    Innlegg
    5.304
    Antall liker
    5.001
    Torget vurderinger
    2
    Noe av det jeg tror er en årsak til manglende nyrekruttering er fraværet av DIY prosjekter og en generell manglende innføring i elektronikk i hifi pressen.

    Hadde vel et norsk elektronikk blad med musikk anmeldelser,tester og innføring i elektronikk.
    Tror dette bladet hadde en anmelder med navn Kjell Winther som jeg satte stror pris på.Dette må ha vært på slutten av 70 tallet.

    "Gamle" Audio hadde vel også noen DIY prosjekter med bl.a Lauvlands 12W klA.

    High Fidelity DK med mye DIY prosjekter.Preamp,div effekttrinn,Høyttalere,elektroniske delefilter,alt nøye forklart mtp valg av komponenter.
    Innføring i passive delefiltre,bygging av tonearm,måling av test objekter,alt morsomt og lettfattelig forklart.

    Dette mangler i dagens magasiner. Jeg tror at ungdommen fremdeles er nysgjerrig på hvordan tingene fungerer,
    men finner ingen arena i hifi pressen hvor dette er tilgjengelig.

    Visst har vi diverse DIY forum på nettet,men ikke hifi blader der test/anmeldelser og måling av testobjektene er
    på en måte blir direkte linket til innføring i elektronikk og bygge prosjekter.
     

    Harald HM

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    06.02.2016
    Innlegg
    2.251
    Antall liker
    2.142
    Sted
    Bardufoss
    Torget vurderinger
    1
    Jeg kan i hvert fall snakke for egen del: Som en mann midt i 30-årene er jeg den eneste jeg vet om i min bekjentskapskrets som har noen særlig interesse for hifi (og jeg har mange venner og bekjente i 20-årene også).

    Dersom min venne- og bekjentskapskrets er representativ, så tror jeg det er to årsaker til dette:
    1) Folk ser ut til å være relativt fornøyd med ok lyd, og krever ikke mer enn at det høres helt greit ut – enkelhet og brukervennlighet er viktigere enn perfeksjon.
    2) Folk i min generasjon har en mer vitenskapelig og rasjonell tilnærming til elektroniske produkter enn hva som er vanlig i hifi-bransjen og i hifi-miljøene.

    Når det gjelder punkt 1, så dreier dette seg om Apple-fenomenet: Man har blitt vant til eple-produkter o.l. som "bare fungerer" (kremt, de gjorde i hvert fall det inntil nylig, nå gjør de ikke det lenger). Tror det er derfor sonos gjør det så bra for eksempel. Den tradisjonelle hifi-greia dreier seg ikke om enkelhet, men om å bruke masse tid på å perfeksjonere sammensetningen av komponentene.

    Når det gjelder punkt 2, så ser jeg at de rundt meg som har et bevisst forhold til de elektroniske produktene de kjøper, har en relativt rasjonell og vitenskapelig tilnærming. De forsøker å finne ut av spesifikasjonene, leser tester, prøver å bli kjent med andres brukererfaringer, osv. Men når det gjelder hifi, så er det ikke det som preger mesteparten av hifi-bransjen eller hifi-miljøene. Jeg tror det gjør at folk som har en genuin og rasjonell interesse for forbrukerelektronikk fort blir forvirret når de roter seg bort i hifi.

    Jeg kan si dette for egen del, i hvert fall: Det er sjeldnere og sjeldnere jeg tar meg tid til å lese på dette forumet. Årsaken er at nesten hver eneste gang jeg logger inn, så foregår det lange diskusjoner om fenomener som bare kan ha marginal betydning for lyden ut fra de vitenskapelige testene jeg har lest. Antatte forskjeller i lydsignatur mellom forsterkere, rack, kabler... Det er ikke meningen å skape en ny debatt om kabler eller forsterkere her, men denne typen diskusjoner, der subjektive erfaringer får mer vekt enn etterprøvbarhet og systematiske tester, skiller seg veldig fra diskusjonene som foregår om omtrent alt annet av forbrukerelektronikk og utstyr (som biler, sportsutstyr, sykler, osv). For min del, i hvert fall, gjør det at jeg får mindre interesse for å delta i diskusjonene her. Er bare ærlig :)

    Det betyr jo likevel ikke i at det er noe galt i å ha diskusjoner som fokuserer på subjektive lytte-opplevelser, tweaking og mekking, utskifting av komponent etter komponent for å perfeksjonere resultatet, osv. Er jo bare fint at folk har hobbyer som gir mening i tilværelsen. Men jeg tror nok at nettopp de to tingene – fokuset på kompleksitet og sammensetning av elementer fremfor enkelhet (aktive høyttalere feks), og vekten på subjektive erfaringer fremfor objektivitet – er en viktig årsak til generasjonsgapet i hifi-mijøene.
    Her er en (relativt) ung mann med en rekke gode betraktninger:). Flere av dem kunne vært diskutert vidt og bredt, og sikkert flere som vil kunne kaste ut av seg noen hissige gloser som neppe bidrar til en konstruktiv debatt. Men vi ønsker vel nettopp en konstruktiv debatt omkring et tema som betyr mye for mange av oss. Jeg reagerte vel først og fremst litt på resonnementet om at de unge går mer vitenskapelig til verks enn "oss gamle". Når jeg kommer over noen av grafene fra elektronikken enkelte klarer å legge ut i ulike tråder, vil jeg kanskje bestride at lesing av "mål og vekt" fra enkelte datablad er MER vitenskapelig enn fysikk og matematikk rundt lyd og frekvenser. Men når olavelg utdyper standpunktet sitt, vil jeg straks være mer enig. En rekke andre diskusjoner viser nettopp at hi-fi miljøene våre er mer opptatt av synsing og subjektive påstander. Og det får vi kanskje ta med oss videre, noen og enhver av oss.

    Likevel, jeg vil nå hevde at nettopp opplevelsen av god lyd fra en av våre virkelig store kunstnere, en eller annen musiker jeg har sansen for, trumfer det meste av vitenskapelige tilnærminger til en hobby. Hvorfor skal en hobby være vitenskapelig? Min hobby velger jeg, som så mange andre, enten det er hi-fi eller andre varianter av hobby, å bruke noe tid og penger på fordi det gir meg en god opplevelse. Litt naivt kan jeg vel hevde at det gjør meg lykkelig. Jeg vil jo feks ikke velge å betale lisens for å kunne se allverdens fotballkamper. (Ikke så dyrt, selvsagt, å kjøpe en 62 tommers TV, men uansett. Fotball har ikke gitt meg lykkefølelse siden Bodø Glimt raste framover på tabellene og til og med vant en cupfinale på tidlig 70-tallet (NITTENSØTTITALLET, altså;-)

    Bottom line her: glimrende poenger olavelg, de bidrar til en opplyst diskusjon. Vi trenger jo ikke være enig i alt, men vi kan vel kanskje være enig om at den subjektive opplevelsen av noe, av og til kan trumfe en vitenskapelig tilnærming. Kanskje handler det om forskjellen mellom "art and science". Jeg er ikke sikker på at det er noe mål å smelte disse sammen til ett. Da tror jeg verden blir kjedelig:rolleyes:
     

    leifarild

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    02.11.2012
    Innlegg
    229
    Antall liker
    205
    Jeg er 48 år og har hatt interesse for god lyd siden ungdommen. Men for min del så har interessen dabbet av. I gamle dager gledet jeg meg i dagevis til neste nummer av High Fidelity (Danmark) kom i posten. Der var det gode, grundige og seriøse tester av utstyr i alle prisklasser, og interessante artikler man kunne lære mye av. Tester ble underbygd med målinger.

    Lyd og Bilde er nevnt i en egen tråd, som en av årsakene til manglende interesse. Jeg får snakke for meg selv, og si jeg er enig. Et blad full av korte tester, uten målinger, og hvor alle overskrifter er svært så positive. Man får et solid inntrykk av at det er samarbeide mellom importører, forhandlere og blader. Bladene med sine flotte produktomtaler kan vises frem til kjøpere i butikkene, som en bekreftelse på at "dette bør du kjøpe". Kjøpt og betalt av importør/forhandler. Igjen understreker jeg at dette har jeg ikke bevis for, men at det er min klare oppfatning.

    Fra å være en bransje hvor solid håndverk, god mekanikk og lang levetid, er min oppfatning at vi har gått i feil retning. Tro/overtro har tatt over mye. Jeg kjøpte dyre kabler til mitt første anlegg. Det var ca 40 kroner meteren for høyttalerkabler. Det var mye da. Mye! Mine første høyttalere var JBL L65 Jubal. En design fra 70 tallet. Diskantene (jbl 077) var et solid stykke ingeniørkunst, som selv idag selges til høyere pris enn mange nye diskanter. Hva har skjedd på 40 år?

    Jeg fremstår kanskje som sur og grinete. En gammel gubbe som mimrer og at alt var bedre i gamle dager. Men jeg tror mye faktisk var det. Da man kunne nyte Dark Side of the moon, uten kabler til 10.000 kroner. Uten klosser på gulvet som kablene måtte ligge oppå. Uten vibrasjonsdempere under forsterkeren. Men istede finne frem en LP eller CD, skru opp, og la rommet fylles av god musikk fra et potent og velkonstruert anlegg. Musikken var i fokus, ikke alt dilldallet rundt.
     

    slowmotion

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    02.05.2009
    Innlegg
    6.441
    Antall liker
    3.359
    Har bare skummet gjennom de siste postene, sorry.

    Men et par ting:

    Musikk-gjengivelse i heimen er ikke rasjonelt. Det er snakk om illusjoner hele veien, og hvordan man lurer seg selv på best mulig måte. Fritt valg.

    Selv har jeg holdt på med diy nesten hele veien, og jeg kan ikke si at målet er i sikte ennå. Det er muligens noe av grunnen til at jeg har det så moro. Trur eg.
     

    tkr

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.03.2007
    Innlegg
    20.954
    Antall liker
    29.596
    Sted
    Nede i fjæresteinene
    Torget vurderinger
    2
    Og jeg er 1953- modell og altfor klønete til å drive med DIY. Men jeg har det kjempegøy med vinyl og DSP: To områder, IMO, hvor det virkelig er hørbare forskjeller.

    Kablene mine er forøvrig stort sett Canare DB 25.

    mvh
     

    Olav2

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.04.2014
    Innlegg
    3.342
    Antall liker
    2.665
    Torget vurderinger
    1
    Her er en (relativt) ung mann med en rekke gode betraktninger:). Flere av dem kunne vært diskutert vidt og bredt, og sikkert flere som vil kunne kaste ut av seg noen hissige gloser som neppe bidrar til en konstruktiv debatt. Men vi ønsker vel nettopp en konstruktiv debatt omkring et tema som betyr mye for mange av oss. Jeg reagerte vel først og fremst litt på resonnementet om at de unge går mer vitenskapelig til verks enn "oss gamle". Når jeg kommer over noen av grafene fra elektronikken enkelte klarer å legge ut i ulike tråder, vil jeg kanskje bestride at lesing av "mål og vekt" fra enkelte datablad er MER vitenskapelig enn fysikk og matematikk rundt lyd og frekvenser. Men når olavelg utdyper standpunktet sitt, vil jeg straks være mer enig. En rekke andre diskusjoner viser nettopp at hi-fi miljøene våre er mer opptatt av synsing og subjektive påstander. Og det får vi kanskje ta med oss videre, noen og enhver av oss.

    Likevel, jeg vil nå hevde at nettopp opplevelsen av god lyd fra en av våre virkelig store kunstnere, en eller annen musiker jeg har sansen for, trumfer det meste av vitenskapelige tilnærminger til en hobby. Hvorfor skal en hobby være vitenskapelig? Min hobby velger jeg, som så mange andre, enten det er hi-fi eller andre varianter av hobby, å bruke noe tid og penger på fordi det gir meg en god opplevelse. Litt naivt kan jeg vel hevde at det gjør meg lykkelig. Jeg vil jo feks ikke velge å betale lisens for å kunne se allverdens fotballkamper. (Ikke så dyrt, selvsagt, å kjøpe en 62 tommers TV, men uansett. Fotball har ikke gitt meg lykkefølelse siden Bodø Glimt raste framover på tabellene og til og med vant en cupfinale på tidlig 70-tallet (NITTENSØTTITALLET, altså;-)

    Bottom line her: glimrende poenger olavelg, de bidrar til en opplyst diskusjon. Vi trenger jo ikke være enig i alt, men vi kan vel kanskje være enig om at den subjektive opplevelsen av noe, av og til kan trumfe en vitenskapelig tilnærming. Kanskje handler det om forskjellen mellom "art and science". Jeg er ikke sikker på at det er noe mål å smelte disse sammen til ett. Da tror jeg verden blir kjedelig:rolleyes:
    Takk for godt svar! :)

    Gode refleksjoner. Ja, jeg var nok for bombastisk i innlegget i sted. Håper ikke folk følte seg stemplet. Poenget er likevel noe jeg tror mange kan være enige om: det finnes ulike tilnærminger til hifi. Noen har stor grad av tillit til egne ører og egen evne til å høre forskjeller, og til hifi-eksperter/"gullører" og deres evne til å uttale seg om lydforskjeller mellom utstyr. Andre er mer opptatt av målinger, blindtester under kontrollerte forhold, spesifikasjoner osv. Dette er seff en forenkling, men ja. Jeg TROR at den første tilnærmingen er mer vanlig blant noe eldre hifi-entusiaster, mens den andre tilnærmingen er mer vanlig blant noe yngre hifi-entusiaster. Det kan sikkert være mange årsaker til dette. Men jeg tror at en viktig årsak er at folk som har vokst opp med internett har for vane å tenke mer matematisk/sammenliknende. Man har vokst opp med å sammenlikne spesifikasjoner på pc-er og mobiler, og forventer noe av det samme med annen type elektronikk.

    (selv tenker jeg forøvrig på meg selv som "a man of heart and mind", for å parafrasere Joni Mitchell... Jeg jobber som forsker, men lever og ånder for skjønnlitteratur og musikk, og skriver til og med en del musikk selv)
     
    M

    MusicBear

    Gjest
    Ikke sikker på jeg forstår innlegget ditt Musicbear.

    Jeg opplever ikke at Elkjøp, Lefdal og Expert er spesielt ille. De har solgt merker som f.eks Tannoy, Klipsch, Canton, KEF, Yamaha, Abrahamsen, Pioneer, Onkyo og Marantz. Veldig ok no-nonsense merker som fint matcher det rimeligere segmentet på Hifi Klubben og Soundgarden. Derimot har de ikke egne lytterom og de selger heller ikke mer kostbar hifi. Og det forståelig utifra satsningsområde deres.

    Kombinert med at de selger Lyd&Bilde i butikken, så skal man ikke se vekk ifra at de til en viss grad rekrutterer nye til hobbyen. De farer dessuten lite med snake-oil og fremstår som mer seriøse på en del områder enn mange av dedikerte hifi butikkene.

    Vil forøvrig bare påpeke at punktene jeg nevnte er mer spørsmål enn klare meninger. Det er vanskelig å vite hvor mye dette har hatt å si. At vi hadde fått en markant overgang til mobilt lydutstyr er nok unngåelig. Samtidig ser jeg ikke vekk ifra at en del skremmes vekk ifra god hifi p.g.a. de nevnte årsakene.

    Det hjelper i alle fall ikke på rekrutteringen at bransjen har så mye useriøsitet og ikke fokuserer på det som utgjør mye for lyden. Og dårlige innspillinger til moderne musikk trekker også ned. Skal man overbevise folk til å bruke 50k, 100k eller mer på lyd så må de få en opplevelse som sitter spikret etterpå.
    Vis vedlegget 372730

    Jo visst, har Elkjøp og Expert mange bra merker. Men allikevel ikke større fous på dette enn krølltenger, blekkpatroner til skrivere og sjololade som man får rett før kassa. Fete flatskjermer dekker halve sjappa, mens lydprodukter fristes via ukas 1.995,- tilbud enten den er med eller uten hank. Kotser det 1000-lappen mer består lydanlegget av fem små satelitter og en sub som samlet låter dårligere enn en 50 år gammel Tandberg TP41 reiseradio.

    Nå satser f.eks. Elkjøp på kjøkken. Flotte kjøkken, faktisk! Men skulle de gjort dette med samme fremvisningsmåte og fokus, som for hi-fi. Tror jeg vedkommende ansvarlig for dette fort ville vært uten jobb...

    Store butikker, god plass til et par lytterom, det ene kun til musikk og da kanskje vise hvor råbra musikkgjengivelse man får om man kombinerer ypperste apparaturer fra eget utvalg - mens selgerens 1.995,- kampanje som gjelder den uka - (åpenbart) er viktigere enn å vise hva (eksempelvis) et par fete Klipsch eller Tannoy som gir mannen i gata relativt raskt fot.
     

    holyman2084

    Medlem
    Ble medlem
    20.02.2005
    Innlegg
    22
    Antall liker
    9
    Torget vurderinger
    1
    32 år her. Som 16 åring kjøpte jeg et par store gulvstående eltax høyttalere som ble koblet til mor og far sin utdaterte phillips kassettdeck-receiver-equalizer. Dette ble så koblet til analog out på en bærbar nittitalls cd spiller jeg fikk til jul av min far. Dette ble starten på min reise i hifiverdenen. På den tiden var dette store greier for meg, og lyden var selvsagt fantastisk sammenlignet med den kompakte cdspilleren. På den alderen var det selvsagt størrelse og bass det som gjaldt, og det kulminerte i et par infinity sm155 med sansui forsterkeri når jeg ble 18. En kveld var jeg på besøk hos min likesinnede bestekompis som til alt overmål hadde solgt sitt cerwin vega oppsett og kjøpt noen små b&w stativer med marantz forsterker. Dette låt helt fantastisk, og før uken var omme var infinity oppsettetet mitt byttet ut med psb. Det som slår meg er at det var faktisk da jeg "oppdaget" musikken fra 60/70/80 tallet... Nå hører jeg nesten ikke på noe annet, men forstår at de "på min alder og yngre" har andre preferanser da de kanskje aldri har fått oppdage denne musikken på et annet nivå enn den drepende kjedelige spillelisten til P4/Radio Norge(you're the voice for n-te gang igjen)... Man har gjerne tilgang til all musikk i verden via spotify, men det er som med reklame. Det dukker hele tiden opp så mye nytt at det ikke blir tid til å høre samme låt to ganger, ei heller lete seg tilbake i tiden. Og idag er det fremdeles bare meg og den samme kompisen som har denne interessen i min krets...
     
    Sist redigert:

    Kvålsvoll

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    22.07.2010
    Innlegg
    1.601
    Antall liker
    1.697
    Sted
    Ålesund, Norge
    Foruten tilgjengelighet, så stiller jeg spørsmål om det også er andre og følgende grunner til at få unge bryr seg om hifi:

    1. Lyden fra hodetelefoner er tross alt veldig bra til en lav pris. Man unngår helt romproblemer

    2. Det er veldig få dyre oppsett i butikker og på hifi messer som låter spesielt bra. Fokuset ligger i stor grad på sære områder som har liten eller ingen betydning og hvor prisen samtidig er høy. Kanskje de unge faktisk bruker ørene og lar seg ikke imponere så lett når de har en god referanse i hodetelefoner?

    3. Seriøs hifi journalistikk eksisterer nesten ikke i dag. De fungerer i stor grad som en forlenget arm til bransjen og stiller ikke kritiske spørsmål. De er ikke veiledende i det som virkelig betyr noe eller gir virkelig gode råd og tips. Når ser man f.eks noen seriøse tester med billig mot dyrt og hvor man kommer med en klar anbefaling hvor mye man faktisk trenger å legge i en komponent? Eller hvor grensen går for kvalitet for enkelte komponenter. Slikt ble stilt spørsmål ved tidligere

    4. Ubevisst så har dårlige innspillinger som følge av både loudness war og at man har beveget seg vekk ifra miksing med mål å presentere ekte og naturlig lyd gjort at man ikke finner så stor interesse i å høre musikk

    5. Man har beveget seg over til mindre elementer for mellomtone og bass. Selv om mye har skjedd med f.eks kassekontruksjoner, delefilter og en del også på elementkvalitet innenfor visse type høyttalere, så er de fleste høyttalere i dag slanke med små elementer. Eldre høyttalere med store elementer spilte med større fylde og mer uanstrengt, selv om de kunne være svakere på andre områder. Fordelene med større og få elementer er allikevel viktigere enn f.eks mest mulig dypbass eller utstrakthet i toppen.
    Her har du fått frem stort sett de viktigste og beste poengene som beskriver en bransje - både på utstyrssiden og innholdet - som tilsynelatende går inn for å utrydde seg selv.

    Men det er lys i tunnelen.
    Lydkvaliteteten på musikk vil bli, og har allerede blitt mye bedre.
    Det kommer nye produsenter og leveransdører av lydutstyr som vil erstatte disse gamle, og disse nye gjør ting på en annen måte - både marketing, profilering, og ikkem inst hva slags lyd som presenteres.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn