Politikk, religion og samfunn KLIMAFORSKERE REGNER FEIL

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • totte

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.04.2007
    Innlegg
    7.296
    Antall liker
    2.500
    Torget vurderinger
    0
    klimaendringene
    Dette er det jeg skjønner minst av i hele diskusjonen. Hva er "klimaendringene"? Hvordan "klimaendringene" skal måles, hva de er, hvor store de er eller hvordan de vil bli fremover er det ingen som vet, men de omtales som om de var en kjent størrelse man kan diskutere årsaksforklaringene til. det er de ikke.
    Det må du forklare bedre. Vær er hva man bytter tøy etter; klima er hva man flytter til eller fra, eller må innføre ekstraordinære tiltak mot. Stor endring i forhold til historisk normal tilsier en klimaendring. Forstår ikke at det skal være vanskelig?
    Klimaet har aldri på noe sted vært statisk. I ettertid kan man se tilbake og beskrive og snakke om klimaendringene som var som noe kjent, konkret, med retninger og størrelse. Når man er midt oppe i dem kan man ikke det. Om man levde rundt f.eks. år 1400 var man kanskje på toppen av en kortvarig varmeperiode (50+ år?), like før starten på den lille istid (som igjen hadde varmere perioder innimellom). Man opplevde vær, man opplevde klima, men man kunne ikke si noe om størrelse og retning på endringer i klimaet på ulike tidsskalaer i sin egen tid. Tilbake til vårt eget klima som også selvsagt er i endring. Også en link jeg mener du har lagt ut sier vel at observert klimavariasjon innenfor de siste tiårene ikke kan fanges opp av state of the art klimamodeller. Klimamodellene evner altså ikke å si noe om "kortbølget" klimavariasjon, som er den vi har opplevd. Men, det er klart at under denne tilsynelatende stokastisiteten ligger blant annet klimagasseffekter og andre drivere som gir utslag over lengre tid. Det er gjerne disse endringene som omtales som "klimaendringene". Men hvordan oppleve en endring som selv ikke i teorien skal være identifiserbar midtt oppe i annen klimavariasjon som man faktisk opplever? Videre: Om man holder seg til teoretisk estimerte effekter så har disse, ikke minst på regional og lokal skala, så stor usikkerhet at man vet ikke hvilke effekter man snakker om. Når jeg opplever en kald sommer opplever jeg en kald sommer. Hvilke skalaavhengige endringer jeg er oppe i vet jeg ikke.

    Poenget mitt er at diskursen synes å kretse rundt "klimaendringene" som en kjent størrelse, som noe vi opplever nå og vet hvor er på vei, og det er langt unna også den virkeligheten IPCC beskriver.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.373
    Antall liker
    18.891
    Torget vurderinger
    2
    Da er jeg med. For å forsøke å fange "kortbølget klimavariasjon" sammenligner man med lange intervaller (30 år og lengre. Klimafornektere bruker derimot enkeltår som tilbakevisning, som 1998 ). I tillegg kan man mene temmelig mye om klimavariasjoner gjennom paleoklimastudier, som er blitt meget sofistikerte i sine analysemetoder. Briljant bok om sistnevnte: Paleoclimatology - (Third Edition) - ScienceDirect

    Uforutsigbare utslag pga tilfeldigheter er primært hva IPCC har brukt tiår på å eliminere, til tross for hva fornektere måtte mene. Interessant nok var selv oljeselskapenes R&D-avdelinger skråsikre på at global oppvarming og klimaendring ville oppstå som følge av forbrenning av fossile brensler -- men det var på slutten av 1960-tallet/begynnelsen av 1970-tallet. Før Limits to Growth og Carters utspill om alternative energikilder, som truet markedsandeler og verdier.

    I ettertid er det brukt enorme ressurser på å forsøke å så tvil om forbindelsen mellom drivhusgasser>global oppvarming>klimaendringer, hvilket bringer oss til dagens situasjon, mest preget av handlingslammelse.

    Klimaendringer: nå fiskes det makrell utenfor Grønland, tregrensen i Norge er på vei oppover, plante- og dyrearter finner nye spredningsmønstre, gjøken kommer for sent til vertsredene i Norge, det produseres musserende i UK og Danmark, og dyrkes vindruer i 425moh i Oppland. Samtidig begynner man å gi opp visse planteslag i syd, eller også tvinges man til ekstraordinære tiltak for å fortsette å dyrke dem. Alle disse (og et mylder av andre eksempler) er betydelige avvik fra historisk normal, og i tråd med endring i klimatiske forutsetninger.

    Man kan legge til hundreårsflommer hvert 5. år; økt rasfare i Norge pga mer regn og lavere vintertemperaturer; og det faktum at temperaturene over Polarsirkelen er gått i taket (i forhold til meget langt historisk intervall).

    Man kan finne hardføre drueslag som kan dyrkes lenger nord, men skal man lage musserende av dem må visse klimabetingelser være til stede, eller oppstå. Det er jo dette vi ser nå som "champagnebeltet" er på vei nord. Men det beltet har ligget fast i hundrevis av år ... til nå.

    Vi har på på kort tid frigjort drivhusgasser fra solenergi lagret i form av hydrokarboner over en periode på 500 millioner år, og det synes å ha virkninger vi burde tatt høyde for. I geologisk skala er våre 200 år med fossil energi ikke en gang et blunk, men det vil ha lange ettervirkninger.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.373
    Antall liker
    18.891
    Torget vurderinger
    2
    Første makrell ved Grønland ble tatt i 2011. På bare noen år har det utviklet seg til en industri der oppe. De dyrker også grønnsaker det tidligere var uhørt å forsøke seg på.

    https://www.sciencedaily.com/releases/2016/06/160615102230.htm

    In recent years, mackerel have appeared in Greenland waters, and in their wake new and economically important fisheries have emerged.The first mackerel were caught in Greenland in 2011. And already three years later, in 2014, mackerel fishing had grown to make up entire 23 per cent of the Greenlandic export earnings (78,000 tonnes of mackerel).
    "The mackerel's arrival in Greenland is the most extreme example of how climate change can impact the economy of an entire nation," says Senior Researcher Teunis Jansen, DTU Aqua and the Greenland Institute of Natural Resources.

    ...

    And it is precisely the warm surface water which is an important key to understanding the mackerel's distribution in Greenlandic waters, assesses Teunis Jansen, based on the knowledge gathered. For in the same period, record-high temperatures have been measured in the ocean currents from the mackerel's spawning grounds west of the British Isles and toward the north-east of Iceland and Greenland.
    When mackerel have spawned in the spring, they normally follow the Norwegian Current toward the north-east where they feed during the summer. But from around 2007, large quantities of mackerel suddenly appeared around Iceland in the Irminger Current -- the north-western branch of the Gulf Stream. Year by year they extended their migrations in this new direction, and in 2011 they were caught in Greenland for the first time.
    "One explanation for this is that where they used to turn right to follow the Norwegian Current, they have also kept left and followed the Irminger Current to the north-west. In recent years, record-high temperatures have been measured in the Irminger Current, and thus the mackerel have been able to use it as a 'motorway' while the population has grown and food availability has decreased in the east, so it has been attractive for them to find new feeding grounds," explains Teunis Jansen, DTU Aqua.
     
    Sist redigert:

    Heimdall

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.12.2009
    Innlegg
    1.512
    Antall liker
    565
    Sted
    Sørlandet
    Torget vurderinger
    15
    Vi har på på kort tid frigjort drivhusgasser fra solenergi lagret i form av hydrokarboner over en periode på 500 millioner år, og det synes å ha virkninger vi burde tatt høyde for. I geologisk skala er våre 200 år med fossil energi ikke en gang et blunk, men det vil ha lange ettervirkninger.
    Karbondioksid er vel en ganske ubetydelig drivhusgass, er den ikke? Hvor mye av atmosfæren består av karbondioksid? Og er ikke en liten økning i karbondioksidnivået i atmosfæren bare positivt for planeriket? Kanskje det vil være med på å reversere ørkenspredningen?

    Og disse klimaendringene som visstnok utgør betydelige avvik fra historisk normal, hva er egntlig historisk normal? Siste 200 år? 20.000 år? 2.000.000 år?
    Vi har da hatt ganske variert klima på denne kloden før.

    (Og ja, dette er spørsmål fra en som ikke har peiling)
     
    U

    Utgatt24668

    Gjest
    Gi meg et eksempel på en miljøavgift som har noen som helst påvirkning som monner på klimaet på jorda ?
    Det tror jeg foreløpig ikke jeg kan peke på, eventuelt annet enn at det kan finnes mulige statistiske bevis for at folk endrer handlingsmønster ut fra lommebok. Suksessen for elbiler generelt, og Tesla spesielt, i Norge er et åpenbart eksempel på sistnevnte.

    Avgiftsendringene for elbiler i Norge viser at avgifter virker for at folk endrer adferd - men den viser dessverre ikke at man endrer adferd til det bedre for klimaet. Den såkalte suksessen for elbiler i Norge gagner de som bedriver symbolpolitikk og lommeboka til eieren av Tesla. At folk kjøper en elbil som bil nr.2 eller bytter bensinbilen sin til Tesla S-klasse har ikke et bedre kimaregnskap. Marginalproduksjonen på strømmen til elbiler kommer fra gasskraft i Europa slik at en Tesla forurenser som en middels bensinbil. I tillegg kommer batteriproduksjonen på toppen. Man får angivelig reduksjon i lokal forurensning som NOx og svevestøv - som er flott - men det er ikke et CO2-tiltak (som jo er hovedformålet politisk sett.)
    Nettopp, men der ikke en normal avgift, men det er å ta bort en avgift og det er en 10 ganger effekt i det folk liker det og ikke blir sinte, setter foten ned å tenker de skal ikke styre meg og forsetter som før - slik de fleste avgifter fungere. Dermed har normale miljøavgifter minimal effekt.

    Men politikere klarer bare å sope til seg. Hadde det ikke vært for Bellona, hadde dette med elbiler ikke skjedd da en politiker ikke kan finne på å ta bort en avgift med mindre han er under tvang som de var da Bellona med VG og Dagbladet på slep kjørte gjennom bomringen uten å betale. Nå skal det dog sies at Hauge hadde visse interesser i Tesla... I 2017 blir det vel slutt dog til tross for at det dør 5000 i året av luftforurensing og 97% av strømmen i Norge er ren.

    Når det gjelder bil kjører jeg bare elbil, har ikke vært i syden på 10 år, har et lavt forbruk, bretter kartonger og sorterer mm så jeg er trolig mer miljøvennlig en de fleste her inne, men blir bare så eitranes forbanne på hvordan dette styres....og om ingen har merket det så hater jeg politikere uansett side ;)
    Hei, bare en kommentar på at 97% av strømmen i Norge er ren:

    Vi er en del av et globalt kraftmarked. Når vi øker vårt strømforbruk ved å kjøpe Tesla er det ikke slik at Statkraft har flere vannkraftverk å ta av. Produksjonen er allerede opptatt slik at vi må importere kraft fra EU. De kraftverkene som har ledig kapasitet i dag er gasskraftverk ettersom det faktisk lønner seg å ha kullkraft på full produksjon med dagens reguleringer i EU

    Med dette i mente så forurenser en Tesla omtrent som en medium stor bensinbil etter produksjon - men ettersom batteriproduksjonen har høy CO2 kostnad så kan man like gjerne kjøpe en Porsche med god samvittighet ( der du ikke bruker andres skattepenger på kjøpet)
     
    Sist redigert av en moderator:

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.373
    Antall liker
    18.891
    Torget vurderinger
    2
    Vi har på på kort tid frigjort drivhusgasser fra solenergi lagret i form av hydrokarboner over en periode på 500 millioner år, og det synes å ha virkninger vi burde tatt høyde for. I geologisk skala er våre 200 år med fossil energi ikke en gang et blunk, men det vil ha lange ettervirkninger.
    Karbondioksid er vel en ganske ubetydelig drivhusgass, er den ikke? Hvor mye av atmosfæren består av karbondioksid? Og er ikke en liten økning i karbondioksidnivået i atmosfæren bare positivt for planeriket? Kanskje det vil være med på å reversere ørkenspredningen?

    Og disse klimaendringene som visstnok utgør betydelige avvik fra historisk normal, hva er egntlig historisk normal? Siste 200 år? 20.000 år? 2.000.000 år?
    Vi har da hatt ganske variert klima på denne kloden før.

    (Og ja, dette er spørsmål fra en som ikke har peiling)
    CO2 er slett ikke en ubetydelig drivhusgass. Sammenhengen er enkel - innstrålt solenergi stråler ut igjen i verdensrommet i form av infrarød varme, vi får et system med tilsynelatende balanse over tid. Om noe holder igjen innstrålt varme så stiger temperaturen på jorden. Om varme stråler ut igjen i verdensrommet lettere, så faller temperaturen (også om noe i atmosfæren blokkerer innstråling).
    Vi skal noen millioner år tilbake i tid for å finne like mye CO2 i atmosfæren som det vi har fått nå, og dengang ble det tilført over meget lang tid, ikke på kun 200 år (fra industrien begynte å benytte kull i stort omfang).

    Før-industrielt CO2-nivå var på 270-280 deler-per-million (parts-per-million, PPM). Nå har vi passert 400PPM, nylig også målt på Antarktis, så det er en global terskel vi har passert. Nivået har variert fra 180PPM under istider, til 270-280PPM i mer gunstige forhold for mennesker. Luftbobler i isprøver tatt flere kilometer ned i isen på Grønland og Antarktis gjør det mulig å analysere sammensetningen av atmosfæren flere hundre tusen år tilbake i tid. Så disse svingningene er man sikre på.

    Forskerne roper varsku her fordi man frykter at den globale oppvarmingen skal bli selvforsterkende, en menneskeskapt global oppvarming utenfor planetens naturlige syklus.
    Climate Change: Climate Resource Center - Graphic: The relentless rise of carbon dioxide

    24_co2-graph-021116-768px.jpg

    Planter og plankton nyttiggjør seg CO2 i fotosyntesen, men kun innenfor et spekter. For lite eller for mye CO2 hemmer eller stanser planteutvikling. (Trær og planter er bygd opp av karbon hentet ut av luften, ikke av faststoff hentet opp av jorden, som mange tror).

    Nytteplanter er tilpasset ganske smale temperaturrammer og er også sårbare for variasjon i atmosfæresammensetning. Over lang nok tid, evolusjonær skala, kan planter og andre organismer tilpasse seg endrede forusetninger. Men om endringen skjer på kort tid, er slik tilpasning ikke mulig. (Dette er hovedkritikken mot frølageret på Svalbard. At man deponerer frø som skal brukes i en tenkt fremtid, men hvor disse plantene ikke vil ha kunnet tilpasse seg endrede forhold i mellomtiden.)

    Mesteparten av oksygenet vi puster produseres av phytoplankton i havet. Dette er sårbart for forsuring, havet forsures når det tar opp CO2, hvilket det nå gjør i så stor grad at det har negative utslag for skalldyr og korallrev. Så CO2 er ingen ubetydelig drivhusgass eller gass.

    Siden det skjer oppvarming som følge av tilført drivhusgass, vil ikke økt CO2 innhold i atmosfæren bety mindre ørken. Snarere langt mer, spesielt tatt i betraktning omfattende industriell avskoging i Amazonas og Indonesia, mm. Dette gjør disse områdene sårbare for uttørking når regnskogen tynnes ut - man ser for seg skogbranner i Amazonas, noe som har vært umulig før pga fuktigheten der.

    Litt om planter og CO2:

    https://www.skepticalscience.com/co2-plant-food.htm
     
    Sist redigert:
    U

    Utgatt24668

    Gjest
    [


    CO2 er slett ikke en ubetydelig drivhusgass. Sammenhengen er enkel - innstrålt solenergi stråler ut igjen i verdensrommet i form av infrarød varme, vi får et system med tilsynelatende balanse over tid. Vi skal noen millioner år tilbake i tid for å finne like mye CO2 i atmosfæren som det vi har fått nå, og dengang ble det tilført over meget lang tid, ikke på kun 200 år (fra industrien begynte å benytte kull i stort omfang).

    Før-industrielt CO2-nivå var på 270-280 deler-per-million (parts-per-million, PPM). Nå har vi passert 400PPM, nylig også målt på Antarktis, så det er en global terskel vi har passert. Nivået har variert fra 180PPM under istider, til 270-280PPM i mer gunstige forhold for mennesker. Luftbobler i isprøver tatt flere kilometer ned i isen på Grønland og Antarktis gjør det mulig å analysere sammensetningen av atmosfæren flere hundre tusen år tilbake i tid. Så disse svingningene er man sikre på.

    Forskerne roper varsku her fordi man frykter at den globale oppvarmingen skal bli selvforsterkende, en menneskeskapt global oppvarming utenfor planetens naturlige syklus.


    Planter og plankton nyttiggjør seg CO2 i fotosyntesen, men kun innenfor et spekter. For lite eller for mye CO2 hemmer eller stanser planteutvikling. (Trær og planter er bygd opp av karbon hentet ut av luften, ikke av faststoff hentet opp av jorden, som mange tror).

    Nytteplanter er tilpasset ganske smale temperaturrammer og er også sårbare for variasjon i atmosfæresammensetning. Over lang nok tid, evolusjonær skala, kan planter og andre organismer tilpasse seg endrede forusetninger. Men om endringen skjer på kort tid, er slik tilpasning ikke mulig. (Dette er hovedkritikken mot frølageret på Svalbard. At man deponerer frø som skal brukes i en tenkt fremtid, men hvor disse plantene ikke vil ha kunnet tilpasse seg endrede forhold i mellomtiden.)

    Mesteparten av oksygenet vi puster produseres av phytoplankton i havet. Dette er sårbart for forsuring, havet forsures når det tar opp CO2, hvilket det nå gjør i så stor grad at det har negative utslag for skalldyr og korallrev. Så CO2 er ingen ubetydelig drivhusgass eller gass.

    Siden det skjer oppvarming som følge av tilført drivhusgass, vil ikke økt CO2 innhold i atmosfæren bety mindre ørken. Snarere langt mer, spesielt tatt i betraktning omfattende industriell avskoging i Amazonas og Indonesia, mm. Dette gjør disse områdene sårbare for uttørking når regnskogen tynnes ut - man ser for seg skogbranner i Amazonas, noe som har vært umulig før pga fuktigheten der.
    Det er viktig balansere dette innlegget litt:

    - Det har vært istider med over dobbelt så mye CO2 enn i dag - opptil 20x mer i perioder.
    - Selv om 440PPM på kort tid er et varsku, så utelater du det faktum at CO2 er en av flere drivhusgasser som er med å styre den globale temperaturen. Dette kan delvis forklare hvorfor vi har hatt liten økning av temperatur de siste årene.
    - At en raskt økning av CO2 vs. over lengre tid er mer skadelig en teori og ikke et faktum.
    - I middelalderen var det en del varmere enn i dag; Det med sannsynligvis lavere CO2 PPM enn i dag. Det er for mange fristende å diskutere klimaet utelukkende på CO2 fordi det er dette det finnes artikler på - og det er dette som diskuteres i media - men det blir håpløst når man utelater andre variabler.
     

    Heimdall

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.12.2009
    Innlegg
    1.512
    Antall liker
    565
    Sted
    Sørlandet
    Torget vurderinger
    15
    Vanndamp er vel skyld i mer drivhuseffekt enn CO2?

    Og jeg trodde både oksygennivå og CO2 nivået har hatt langt større variasjoner enn dette.
    Husker David Attenborough sa en gang at vi for en tid tilbake sannsynligvis hadde over 22% O2 i atmosfæren, hvilket førte til at insekter vokste seg langt større enn i dag. Han sa ikke noe om CO2 nivået, men med all den vulkanaktiviteten vi har hatt, istider, totalt nedfrosset klode, osv, skulle man (jeg) anta at det har vært høyere enn 400PPM (0,04%).
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.373
    Antall liker
    18.891
    Torget vurderinger
    2
    Vanndamp er vel skyld i mer drivhuseffekt enn CO2?

    Og jeg trodde både oksygennivå og CO2 nivået har hatt langt større variasjoner enn dette.
    Husker David Attenborough sa en gang at vi for en tid tilbake sannsynligvis hadde over 22% O2 i atmosfæren, hvilket førte til at insekter vokste seg langt større enn i dag. Han sa ikke noe om CO2 nivået, men med all den vulkanaktiviteten vi har hatt, istider, totalt nedfrosset klode, osv, skulle man (jeg) anta at det har vært høyere enn 400PPM (0,04%).
    Visst. Det er jo problemet. Sist var under Pliocen, da var det isfritt i Arktis og ganske annerledes forhold enn dem vi har nå. Tenker man i "geologisk tid" er det vi gjennomlever et blaff; tenker man i mennesketid, er det en evighet. Og vi har satt fart på utviklingen så det suser etter. Det tok lang tid å nå 400PPM før Pliocen; vi har fått det til på under 200 år. Seneffektene av hva vi har igangsatt vil vare lenger enn Stonehenge har stått.

    Ice-Free Arctic in Pliocene, Last Time CO2 Levels above 400 PPM - Scientific American
     
    U

    Utgatt24668

    Gjest
    Vanndamp er vel skyld i mer drivhuseffekt enn CO2?

    Og jeg trodde både oksygennivå og CO2 nivået har hatt langt større variasjoner enn dette.
    Husker David Attenborough sa en gang at vi for en tid tilbake sannsynligvis hadde over 22% O2 i atmosfæren, hvilket førte til at insekter vokste seg langt større enn i dag. Han sa ikke noe om CO2 nivået, men med all den vulkanaktiviteten vi har hatt, istider, totalt nedfrosset klode, osv, skulle man (jeg) anta at det har vært høyere enn 400PPM (0,04%).
    440 PPM er en lokal peak som overanalyseres- og som ikke settes i sammenheng med andre drivhusgasser.

    Vi vet ikke engang om vi merker effekten av x3 av dagens nivå.

    Utslipp av mentangass som en effekt av befolkningsøkning og økt forbruk av kjøtt er et mer aktuelt og interessant tema.

    Det egentlige problemet vårt er ukontrollert befolkningsøkning.
     
    Sist redigert av en moderator:

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.373
    Antall liker
    18.891
    Torget vurderinger
    2
    Rundlurt av klimamodeller som er feil, av forskere som er ute etter penger. Snakk om å ta øynene av ballen, som visstnok er noe annet enn CO2, ser jeg. :) Riktignok har republikanerne lovet å omstøte dette, men det spørs om de får det til - ledelsen i partiet er i utakt med velgerne.

    Skjermbilde 2016-09-03 kl. 12.32.59.jpg
     
    Sist redigert:
    U

    Utgatt24668

    Gjest
    Når man diskuterer global oppvarming er det viktig å vurdere både CO2 og metangass – ikke kun CO2.

    Metan utgjør mellom 10% og 20 % av de globale klimautslippene. Den har 25 ganger så stor klimapåvirkning, og 34 ganger så stor hvis man beregner indirekte effekter gjennom påvirkning på atmosfærekjemien.

    Utslippstallene for metan er derfor viktig for å avgjøre hvilke tiltak vi bør sette i gang.

    Det er dessverre en svakhet at man beregner metanutslipp forskjellig i USA og i EU som eksempler – slik at man ikke har en god nok modell på de totale utslippene av metan. Det har vært en vedvarende underrapportering av metangass.

    Med tanke på hvilken klimaeffekt metangass har (Se over) er dette en ytterst viktig tema inn i klimadebatten. Metangass går hånd i hånd med vestlig livsstil – en livsstil som sprer seg rundt omkring i verden.

    På samme tid jobber man målrettet ved å kutte CO2-utslipp via. R&D (ved økt andel fornybar energi som eksempel).

    Det er verken republikanere eller klimafornektere inne på denne tråden ut fra jeg kan bedømme - slik at nødvendigheten av å bedrive stråmannsargumentasjon faller litt bort.
     

    osc

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    10.09.2004
    Innlegg
    718
    Antall liker
    396
    Når man diskuterer global oppvarming er det viktig å vurdere både CO2 og metangass – ikke kun CO2.
    Det er ingen som har kommet opp med en forretningside som gjør at man kan tjene penger på metanutslipp enda.
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    16.215
    Antall liker
    9.410
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Hvor varmt er det i Norge i morgen klokken 1400?
    Ja - hva ble fasiten på temperaturen i dag..?

    Og når man så trekker disse temperaturlinjene tilbake feks 100 år..?
    Hva var temperaturen for akkurat 100 år siden, og hvilke tall har man basert en slik utrenging på...?

    Nå er det vel slik at mesteparten av den første graden i dette to graders målet allerede er tatt - også skal det jo bli litt varmere. Så for de siste 25 årene så snakker vi om temperaturendringer på noen få tidels grader. Slik tall blir veldig sensitive for hva man bruker som grunnlag...og ønsker man å "trikse" tallene litt opp eller ned så kan man bare inkludere, fjerne eller flytte et målepunkt.

    Mvh
    OMF
     

    Heimdall

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.12.2009
    Innlegg
    1.512
    Antall liker
    565
    Sted
    Sørlandet
    Torget vurderinger
    15
    Hvor måler de egentlig denne temperaturen? På bakkenivå? Det må de vel, om de har holdt på med dette en stund...
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    16.215
    Antall liker
    9.410
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    De siste 40 årene har man jo hatt satelittmålinger som gir mange og pålitelige målinger. Jo lengre tilbake i tid man går, jo færre målinger har man og større usikkerhet blir det. Og uansett hvordan man snur og vender på dette - så gjøres det en jobb hvor ulike målinger korrigeres og vektes ulikt inn i "sluttsummen" - og det sier seg selv at man i dette arbeidet kan få frem akkurat det resultatet man ønsker.

    Og om landmålinger er vanskelig, så er jo havet mange ganger værre....arealet er dobbelt så stort, målestasjonene langt færre og man må ta hensyn til måledybde også.

    Harding bruker jo å ha kontroll på dette. Hvor mange målepunkter i havet hadde man i perioden 1900 til 1950...og hva blir da middelavstanden mellom to målepunkter....?

    Mvh
    OMF
     

    Heimdall

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.12.2009
    Innlegg
    1.512
    Antall liker
    565
    Sted
    Sørlandet
    Torget vurderinger
    15
    1900-1950 er vel helt uinteressant i denne sammenhengen. Et lite vindpust i tid. Skal en kunne konkludere må en ha data fra litt lenger tilbake.
    Og veldig langt unna byer såklart.
     
    U

    Utgatt24668

    Gjest
    Jeg mistenker at dere bedriver VG-vitenskap ved å lenke tabloide innlegg her inne på off-topic..

    Nationalgeographic har ikke overraskende en mer balansert historie å fortelle på samme tema (nei, de er ikke kjøpt og betalt av republikanere)

    http://news.nationalgeographic.com/...-east-coast-us-science-nature-climate-change/

    It's also unclear to what extent humans may be to blame.

    "This could be part of a natural cycle maybe 100 to 200 years long. Or not," study ao-author Howd said. "We need more data over years to help build climate models and greater understanding."

    Dagens læringspunkter i dag er derfor:

    - 1: Metangass ER en viktig del av klimagassene og må tas hensyn til i modellene. Dette er vanskelig ettersom utslipp av metan beregnes forskjellig i USA og Europa som eksempler. Dette er ikke en republikansk konspirasjon - men diskuteres i forskningsmiljøene.
    -2: Det er usikkert om det er global menneskeskapt oppvarming som har skyld i vannhevingen på østkysten. Det kreves mer data på dette. En naturlig syklus kan være årsaken - det samme kan smelting av grønlandsisen være.

    Da håper jeg at vi har dette med oss til i morgen :)

     
    Sist redigert av en moderator:

    Heimdall

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.12.2009
    Innlegg
    1.512
    Antall liker
    565
    Sted
    Sørlandet
    Torget vurderinger
    15
    Jeg mistenker at dere bedriver VG-vitenskap ved å lenke tabloide innlegg her inne på off-topic..

    Nationalgeographic har ikke overraskende en mer balansert historie å fortelle på samme tema (nei, de er ikke kjøpt og betalt av republikanere)

    Sea Levels Rising Fast on U.S. East Coast

    It's also unclear to what extent humans may be to blame.

    "This could be part of a natural cycle maybe 100 to 200 years long. Or not," study ao-author Howd said. "We need more data over years to help build climate models and greater understanding."

    Dagens læringspunkter i dag er derfor:

    - 1: Metangass ER en viktig del av klimagassene og må tas hensyn til i modellene. Dette er vanskelig ettersom utslipp av metan beregnes forskjellig i USA og Europa som eksempler. Dette er ikke en republikansk konspirasjon - men diskuteres i forskningsmiljøene.
    -2: Det er usikkert om det er global menneskeskapt oppvarming som har skyld i vannhevingen på østkysten. Det kreves mer data på dette. En naturlig syklus kan være årsaken - det samme kan smelting av grønlandsisen være.

    Da håper jeg at vi har dette med oss til i morgen :)


    Jepp, det er notert :)
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.373
    Antall liker
    18.891
    Torget vurderinger
    2
    Jeg mistenker at dere bedriver VG-vitenskap ved å lenke tabloide innlegg her inne på off-topic..

    Nationalgeographic har ikke overraskende en mer balansert historie å fortelle på samme tema (nei, de er ikke kjøpt og betalt av republikanere)

    Sea Levels Rising Fast on U.S. East Coast

    It's also unclear to what extent humans may be to blame.

    "This could be part of a natural cycle maybe 100 to 200 years long. Or not," study ao-author Howd said. "We need more data over years to help build climate models and greater understanding."

    Dagens læringspunkter i dag er derfor:

    - 1: Metangass ER en viktig del av klimagassene og må tas hensyn til i modellene. Dette er vanskelig ettersom utslipp av metan beregnes forskjellig i USA og Europa som eksempler. Dette er ikke en republikansk konspirasjon - men diskuteres i forskningsmiljøene.
    -2: Det er usikkert om det er global menneskeskapt oppvarming som har skyld i vannhevingen på østkysten. Det kreves mer data på dette. En naturlig syklus kan være årsaken - det samme kan smelting av grønlandsisen være.

    Da håper jeg at vi har dette med oss til i morgen :)

    Ah, VG-vitenskap. Siden du er så ufattelig akterutseilt om emnet og innbilte deg at folk her inne ikke vet hva som skjer når flytende is tiner, tror jeg det er best å ignorere det du kommer med, snarere enn å notere det.
     
    Sist redigert:

    Heimdall

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.12.2009
    Innlegg
    1.512
    Antall liker
    565
    Sted
    Sørlandet
    Torget vurderinger
    15
    Det var da ikke et særlig kontruktivt innlegg i debatten...

    Han påpeker bare at det ikke er full enighet om at denne situasjonen er menneskeskapt.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.373
    Antall liker
    18.891
    Torget vurderinger
    2
    Det var da ikke et særlig kontruktivt innlegg i debatten...

    Han påpeker bare at det ikke er full enighet om at denne situasjonen er menneskeskapt.
    Den enigheten er så stor at det er absurd. Så kan man svime rundt og mene at forskerne meler sin egen kake og på den måten demonstrere at man er ute av stand til logisk tenkning, samt uvitende om hvordan forskere arbeider.

    Først - enigheten. US National Academy of Sciences og britenes Royal Society har utgitt et felles dokument, for å vise til hvor stor vitenskapelig enighet det er om dette spørsmålet, og hva det handler om. Her har du kortversjonen - den bør man koste på seg å gå gjennom:
    http://dels.nas.edu/resources/static-assets/exec-office-other/climate-change-basics.pdf

    Her er langversjonen. Den skylder man sine etterkommere å ha lest:
    http://dels.nas.edu/resources/static-assets/exec-office-other/climate-change-full.pdf

    Konstruktivt? Flåserier om "prøv å tine is i et glass og se hva som skjer med vannstanden. Prøv!" - tilsier en ganske lite konstruktiv oppfattelse av tråddeltakernes intellekt. RaskeReven skjønte forøvrig ikke svaret om hva som skjer med vannstanden i glasset om man holder det i hånden en stund.

    Korrupte forskere. To ting om forskere og global oppvarming.

    1. Forskere elsker å sette andre forskere på plass med egen forskning. Noen ganger i slik utstrekning at det fører til Nobelpriser og annet. Korrupte klimaforskere ville betydd at titusener av forskere, i hundrevis av forskerteam, er med på denne konspirasjonen -- samtidig som forskning som utfordrer den korrupte konsensusen undertrykkes. Det er ikke slik vitenskapelig forskning fungerer.

    2. Hovedmotstanderen av teorien om menneskeskapt global oppvarming, pga forbruk av fossile brensler, er verdens mest styrtrike næring: oljebransjen. Denne har egne R&D avdelinger og finansierer i tillegg frittstående forskning. Den har dype lommer og har ikke vært i stand til å komme frem til konklusjoner som bestrider menneskeskapt global oppvarming. På et tidspunkt advarte oljebransjen selv mot slik oppvarming, inntil den skjønte hva som ville skje med bunnlinjen.
    Det er her evnen til logisk tenkning kan være nyttig.

    Heimdall setter opp falske likemenn når han skriver at "det ikke er full enighet om at denne situasjonen er menneskeskapt".

    Vitenskapelig evidensbasert forskning levner ikke tvil og fornekterne lyder bare mer og mer absurde og latterlige -- samtidig dundrer vi på med karbonøkonomien fordi vi har tillatt at "falske likemenn" (false equivalencies) får lov til å trenere effektiv innsats mot global oppvarming og klimaendringer.

    Det bør det bli slutt på.
     

    Ingeniøren

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    14.11.2007
    Innlegg
    4.414
    Antall liker
    1.254
    Sted
    Tranby
    Torget vurderinger
    7
    At ingen ting som monner gjøres er vel bevis nok på at dette er svada....

    Da det var noe mangel på drivstoff på tidlig 70 tall lot folk bilen stå og tok trikken. Husker selv bilfrie helger. Da var det kun litt drivstoff som manglet - i dag er vi ikke i nærheten av å få til slik tiltak selv om det står om klodens fremtid. Men, å la bilen stå gir ikke penger i kassa så det er et fremmed tiltak for dagen politikere og er vel kun gjennomførbart i Nord-Korea ;)

    http://www.dagbladet.no/2010/03/08/magasinet/historie/kongefamilien/kong_olav/10716056/
     
    Sist redigert:

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.373
    Antall liker
    18.891
    Torget vurderinger
    2
    At ingen ting som monner gjøres er vel bevis nok på at dette er svada....
    Ja, for politiske ledere, forskere, næringslivet, media, NGOer og mange andre liker å kaste bort tid på svada? Når de kunne brukt posisjoner, ressurser og år av sine liv på mer konkrete oppgaver?

    Alle leter etter en magisk løsning - en månelanding - som skal gjøre det mulig å opprettholde økonomisk vekst uten disse skadevirkningene. Uten fortsatt økonomisk vekst faller samfunnet, slik vi vil ha det, sammen. Alle forventninger om avkastning, fra lønnsvekst og høyere eiendomsverdi til et multinasjonalt selskaps løfter i årsmeldingen og en regjerings ditto i sin rapport til nasjonalforsamlingen, er bygget på ønske om fortsatt vekst. Å gjøre noe som monner vil medføre å dra hardt i vekstbremsen, og så ta konsekvensene, som blir enorme. Disse vekstbremskonsekvensene vil skje i nåtid mens klimaendringenes mer alvorlige følger ligger i fremtiden.
    Hvorfor tror du det ikke gjøres "noe som monner"?

    Det er en kobling mellom programmet under, om pensjonsordninger som blir borte, og manglende innsats mot klimaendringer. Skulle man gjort noe effektivt mot de siste, måtte politikere melde at alle pensjonsordninger kanselleres (og det ville bare vært begynnelsen på hva vi måtte slutte å forvente).

    Vi kommer til å dundre på med karbonøkonomien fordi våre økonomiske forventninger er tilpasset denne og fordi vi ikke vil finne oss i å bli fratatt vår fremtidige avkastning, som vi mener vi har fortjent, og vår nåtidige livsstil, som vi også mener vi har fortjent -- uansett om vi dermed lar dem som kommer etter oss ta regningen.


    BBC World Service - The Inquiry, Is Retirement Over?
     
    Sist redigert:

    Heimdall

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.12.2009
    Innlegg
    1.512
    Antall liker
    565
    Sted
    Sørlandet
    Torget vurderinger
    15
    Ja, så da er det vel egentlig ingen som vil det, da? Siden ingen er villig til å ta støyten? Da får vi vel bare fortsette...
     
    U

    Utgatt24668

    Gjest
    Det var da ikke et særlig kontruktivt innlegg i debatten...

    Han påpeker bare at det ikke er full enighet om at denne situasjonen er menneskeskapt.
    ....Så kan man svime rundt og mene at forskerne meler sin egen kake og på den måten demonstrere at man er ute av stand til logisk tenkning, samt uvitende om hvordan forskere arbeider.

    Først - enigheten. US National Academy of Sciences og britenes Royal Society har utgitt et felles dokument, for å vise til hvor stor vitenskapelig enighet det er om dette spørsmålet, og hva det handler om. Her har du kortversjonen - den bør man koste på seg å gå gjennom:
    http://dels.nas.edu/resources/static-assets/exec-office-other/climate-change-basics.pdf

    Her er langversjonen. Den skylder man sine etterkommere å ha lest:
    http://dels.nas.edu/resources/static-assets/exec-office-other/climate-change-full.pdf

    Konstruktivt? Flåserier om "prøv å tine is i et glass og se hva som skjer med vannstanden. Prøv!" - tilsier en ganske lite konstruktiv oppfattelse av tråddeltakernes intellekt. RaskeReven skjønte forøvrig ikke svaret om hva som skjer med vannstanden i glasset om man holder det i hånden en stund.

    Korrupte forskere. To ting om forskere og global oppvarming.

    1. Forskere elsker å sette andre forskere på plass med egen forskning. Noen ganger i slik utstrekning at det fører til Nobelpriser og annet. Korrupte klimaforskere ville betydd at titusener av forskere, i hundrevis av forskerteam, er med på denne konspirasjonen -- samtidig som forskning som utfordrer den korrupte konsensusen undertrykkes. Det er ikke slik vitenskapelig forskning fungerer.

    2. Hovedmotstanderen av teorien om menneskeskapt global oppvarming, pga forbruk av fossile brensler, er verdens mest styrtrike næring: oljebransjen. Denne har egne R&D avdelinger og finansierer i tillegg frittstående forskning. Den har dype lommer og har ikke vært i stand til å komme frem til konklusjoner som bestrider menneskeskapt global oppvarming. På et tidspunkt advarte oljebransjen selv mot slik oppvarming, inntil den skjønte hva som ville skje med bunnlinjen.
    Det er her evnen til logisk tenkning kan være nyttig.

    Heimdall setter opp falske likemenn når han skriver at "det ikke er full enighet om at denne situasjonen er menneskeskapt".

    Vitenskapelig evidensbasert forskning levner ikke tvil og fornekterne lyder bare mer og mer absurde og latterlige -- samtidig dundrer vi på med karbonøkonomien fordi vi har tillatt at "falske likemenn" (false equivalencies) får lov til å trenere effektiv innsats mot global oppvarming og klimaendringer.

    Det bør det bli slutt på.
    Det er trist å lese at du faktisk prøver å ty til angrep på min person og mitt intellekt i denne tråden framfor å holde deg til teamet. Jeg har som nevnt jobbet selv som forsker og tror ikke det er noe galt med intellektet, men det er godt mulig at vi snakker fordi hverandre på denne her tråden.

    Videre ser jeg at du prøver å tilegne meg og andre meninger vi ikke har - for så å svare på disse påståtte meningene. Dette er hva jeg tidligere har kalt stråmanns-argumentasjon - og jeg gjentar også nå at dette er en "teknikk" du bruker. Jeg vet ikke om du er bevisst på at du faktisk bruker denne teknikken - men nevner det.

    OK nok om det fra min side - så tilbake til teamet:

    Det stemmer jo faktisk at det ikke er full enighet om den globale oppvarmingen er menneskeskapt eller ikke, selv om man de siste årene hører mer om hvorvidt menneskeskapt global oppvarming har en stor påvirkning på klimaet eller ikke. Du nevner jo ofte dette med vannstanden. Noen havforskere mener at alle målinger fra IPCC er innenfor feilmarginene og ikke er et bevis på menneskeskapt global oppvarming. Dette må jo være et interessant tema å forstå og drille seg ned i - tenker jeg da.

    Vedrørende klimaforskning så kan det være en utfordring at mange velger å ta et standpunkt som er "politisk korrekt" for å få støtte for sin forskning. Dette er noe annet enn å være korrupt. Man risikerer med dette en ensidighet i forskningen.
     
    Sist redigert av en moderator:

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.373
    Antall liker
    18.891
    Torget vurderinger
    2
    Sist redigert:

    totte

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    18.04.2007
    Innlegg
    7.296
    Antall liker
    2.500
    Torget vurderinger
    0
    De som la veien der fulgte nok statistikk ... går fort nå. Østkysten av USA er spesielt hardt rammet (havstigningen er ikke lik overalt).

    NYTimes "forside" nå: http://www.nytimes.com/2016/09/04/s...e-region&region=top-news&WT.nav=top-news&_r=0

    Vis vedlegget 397441

    Havnivået stiger vel like mye overalt som følge av issmelting og termisk ekspansjon? At flere områder er mer flomutsatte under springflo enn andre pga lite headroom (flatt landskap og veier i vannkanten) endrer ikke på det. Eller?
     
    U

    Utgatt24668

    Gjest
    Ah, VG-vitenskap. Siden du er så ufattelig akterutseilt om emnet og innbilte deg at folk her inne ikke vet hva som skjer når flytende is tiner, tror jeg det er best å ignorere det du kommer med, snarere enn å notere det.
    På seg selv kjenner man andre.

    Hvis du ønsker å bli tatt på alvor må du i det aller minste slutte med angrep på person (selv om dette er på din egen regning og går løst på din egen troverdighet). Jeg savner også dine egne meninger på teamet og ikke kun ukritiske lenker til tabloide artikler på nettet.
     

    Heimdall

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.12.2009
    Innlegg
    1.512
    Antall liker
    565
    Sted
    Sørlandet
    Torget vurderinger
    15
    De som la veien der fulgte nok statistikk ... går fort nå. Østkysten av USA er spesielt hardt rammet (havstigningen er ikke lik overalt).

    NYTimes "forside" nå: http://www.nytimes.com/2016/09/04/s...e-region&region=top-news&WT.nav=top-news&_r=0

    Vis vedlegget 397441

    Havnivået stiger vel like mye overalt som følge av issmelting og termisk ekspansjon? At flere områder er mer flomutsatte under springflo enn andre pga lite headroom (flatt landskap og veier i vannkanten) endrer ikke på det. Eller?
    Nei havnivået stiger ikke like mye overalt, siden jorden er litt klemt sammen, pga corioliskraften.
     
    Sist redigert:
    U

    Utgatt24668

    Gjest
    Havnivået stiger vel like mye overalt som følge av issmelting og termisk ekspansjon? At flere områder er mer flomutsatte under springflo enn andre pga lite headroom (flatt landskap og veier i vannkanten) endrer ikke på det. Eller?
    - En teori er at østkysten er ekstra utsatt grunnet issmeltningen fra Grønland - og at store mengder med ferskvann i nærområdet kan ha en betydning.
    - En annen teori er at fenomenet på Østkysten er en naturlig syklus.
    - Det er ikke fastslått hva som faktisk er årsaken.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.373
    Antall liker
    18.891
    Torget vurderinger
    2
    De som la veien der fulgte nok statistikk ... går fort nå. Østkysten av USA er spesielt hardt rammet (havstigningen er ikke lik overalt).

    NYTimes "forside" nå: http://www.nytimes.com/2016/09/04/s...e-region&region=top-news&WT.nav=top-news&_r=0

    Vis vedlegget 397441

    Havnivået stiger vel like mye overalt som følge av issmelting og termisk ekspansjon? At flere områder er mer flomutsatte under springflo enn andre pga lite headroom (flatt landskap og veier i vannkanten) endrer ikke på det. Eller?
    Det er betydelige variasjoner. Som vist til tidligere i tråden varierer havstigningen med fra 7,6cm til 23 cm, verden over. Dermed blir det ulike utslag - enkelte steder har fortsatt landheving, andre har tidevannsforhold som forsterker eller demper maksimum, atter andre opplever at havstrømmer går hurtigere eller saktere, som følge av oppvarming av havet -- følgelig blir det mindre vannmasser eller opphopning av samme (det siste skjer utenfor USAs østkyst).

    Som en kuriositet. Den dagen isbreene på Grønland eventuelt blir borte, vil redusert gravitasjonsdrag fra Grønland gjøre at havnivået der vil være relativt sett lavere, fordi ismassene ikke lenger drar til seg havet ...

    http://climate.nasa.gov/news/2329/nasa-zeroes-in-on-ocean-rise-how-much-how-soon/

    Om gravitasjon og Grønland: Gravitational Attraction of Ice Sheets on the Sea — Sea Change
     
    Sist redigert:

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.834
    Antall liker
    9.761
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Det skjer ikke så mye med CO2- og metanutslipp fordi vi greier ikke å gjøre noe med det globalt. Politikerne bedriver symbolpolitikk men elefanten i rommet er det ingen som nevner: Befolkningseksplosjonen og vår økonomi basert på konsum av billig fossil energi i enorme mengder. Dette henger selvfølgelig sammen. Det finnes ikke et svar på dette som politikerne tør nevne. Derfor fortsetter verden i samme dur. Blir spennende når metan fra tundraen i Sibir og Nord Amerika kommer inn i atmosfæren.
     
    U

    Utgatt24668

    Gjest
    Det skjer ikke så mye med CO2- og metanutslipp fordi vi greier ikke å gjøre noe med det globalt. Politikerne bedriver symbolpolitikk men elefanten i rommet er det ingen som nevner: Befolkningseksplosjonen og vår økonomi basert på konsum av billig fossil energi i enorme mengder. Dette henger selvfølgelig sammen. Det finnes ikke et svar på dette som politikerne tør nevne. Derfor fortsetter verden i samme dur. Blir spennende når metan fra tundraen i Sibir og Nord Amerika kommer inn i atmosfæren.
    Der oppsummerte og konkluderte du egentlig hele tråden :) Enig i dette.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    24.373
    Antall liker
    18.891
    Torget vurderinger
    2
    Det skjer ikke så mye med CO2- og metanutslipp fordi vi greier ikke å gjøre noe med det globalt. Politikerne bedriver symbolpolitikk men elefanten i rommet er det ingen som nevner: Befolkningseksplosjonen og vår økonomi basert på konsum av billig fossil energi i enorme mengder. Dette henger selvfølgelig sammen. Det finnes ikke et svar på dette som politikerne tør nevne. Derfor fortsetter verden i samme dur. Blir spennende når metan fra tundraen i Sibir og Nord Amerika kommer inn i atmosfæren.
    Det bobler riktignok metan rundt omkring allerede, men forskerne ser ikke noen øyeblikkelig trussel for "runaway methane release", som det kalles. Kommer langt mer metan fra olje- og gassproduksjon, og store mengder fra skiferolje/gassproduksjon. Om vi har varmet opp atmosfæren, landmasser i Arktis og havet såpass at det blir store metanutslipp vil vi ha langt større problemer å håndtere, metanutslipp blir bare pynt på glasuren ... det vil forlengst være Game Over.

    Har du noen forslag når det gjelder befolkningsveksten?

    Kinas ettbarnspolitikk hadde den ulempen at man endte opp med en meget stygg omvendt alderspyramide. Det er sannsynligvis ikke en farbar løsning.

    Den andre, å begynne å ta livet av folk, bør man vel også se på som en ikke farbar løsning? Man kan selvsagt argumentere med at folk lever for lenge, i tillegg, pga legevitenskapen. Men gitt alle dusteutsagn om legevitenskap, vaksinering, osv., kan det jo være at dette løser seg, brått. Hvem vet? Vi kommer nok til å betale litt av en pris fordi vi har tillatt kortsiktige næringsinteresser å undergrave vitenskapelige konklusjoner. Når det gjaldt tobakk var det lettere å trekke seg unna, blir ikke enkelt når det gjelder global oppvarming. Kanskje man burde gå til motangrep når det gjelder Krigen mot vitenskapen som pågår? Det mener forfatteren av en bok om denne krigen, og hva slags tap den er i ferd med å påføre oss.


    https://www.c-span.org/video/?411578-1/book-discussion-war-science
     
    Sist redigert:

    Heimdall

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.12.2009
    Innlegg
    1.512
    Antall liker
    565
    Sted
    Sørlandet
    Torget vurderinger
    15

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.668
    Antall liker
    11.002
    Sted
    Trondheim
    90% av all varetransport går på skip, mener jeg å ha lest. Kunne man fjerne CO2 utslipp fra skipstrafikken, enten ved å gjøre utslipp fra skip renere eller ved å redusere transporten ville man vel oppnå en del. Skal man redusere transporten må man jo produsere mer lokalt, men da må man jo frakte deler og råmaterialer, så da er man kanskje like langt.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn