Mat, drikke og røyk Hva lagde du til middag i dag?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.192
    Antall liker
    13.711
    Klassisk hjemme-alene mat: biff tartar, pommes frites og blodrød spansk rødvin.
     

    Sluket

    Holistisk Hifi Helt
    Ble medlem
    11.08.2006
    Innlegg
    56.513
    Antall liker
    106.580
    Torget vurderinger
    23
    Lungemos er godt, men ikke spesielt sunt hvis du har høyt kolesterol. Jeg spiser det av og til selv om jeg ikke bør. Men gi det ikke til bikkja, den skal ha versjonen uten krydder.
    Med kolesterol på steady 2,7-2,8 så spises det meste med god samvittighet!
     
    Ble medlem
    12.03.2012
    Innlegg
    4.390
    Antall liker
    8.269
    Sted
    Laksevåg - Bergen
    Sist jeg spiste lungemos var i militæret på Jørstadmoen. Guggen ble servert fra panner på størrelse med oljefat. Servert fra øser på størrelse med øsekar. Mosen ble servert på sånne rektangulære blikkfat inndelt i rom. Normalt lå de forskjellige inngrediensene pent i de forskjellige rommene. Mosen ble klasket midt oppå fatet og seg utover som varm lava. Etter dette har lungemos aldri blitt inntatt senere.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.192
    Antall liker
    13.711
    Det enkle er ofte det beste.
    image.jpg

    Grillet fjellørret med buken full av sitron, bladpersille og gressløk.

    Nypoteter, creme fraiche, olivenolje, hvitløk, rødløk, persille, gressløk, salt og pepper.

    9 måneder av grillsesongen unnagjort, fortsatt nesten tre igjen. Hentet ut to nye gassflasker i dag da de gamle var tomme.
     
    Sist redigert:

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.003
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    Hva lager jeg til middag i dag?
    Har fått Homlagarden til å levere kyllinghjerter fra økologisk, saktevokste og store kyllinger. Flotte hjerter med en liten fettrand, som nå ligger til marinering før tilberedning i kveld. Skal serveres med mandelpoteter og en puré av grønnsaker, og saus med sky fra stekingen i upasteurisert smør fra Kongsgården.

    Be still my beating heart!

    (Forøvrig fantastiske kyllingføtter derfra, Sluket. You know where.)
    Ok, hvor får jeg tak i disse kyllinghjertene i Oslo (rett nedenfor Lorry?) og hva er den mest spektakulære og velsmakende måten å servere dem på? (Jeg forutsetter at dette er godt, selv for normalganer. Har aldri smakt det.)
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.373
    Antall liker
    17.116
    Torget vurderinger
    2
    Måtte sjekke at butikken hadde flere inne, og det har den. Dette er store kyllinghjerter, fra kyllinger som har fått gå fritt mye lenger enn standardkyllingene. Enkelte deler hjertene i to, men det er ikke nødvendig, syns jeg.

    I Brasil er grillede kyllinghjerter nærmest en nasjonalrett. De griller dem på trespidd, etter å ha marinert dem. Kjøttet er mørt, saftfullt og godt -- men man skal passe på så det ikke er for lenge på varmen, for da binder vevet seg. Jeg har noen ganger teststekt/grillet et par hjerter, for sikkerhets skyld.

    Marinering er smart - lime, hakket hvitløk, hakket løk, cumin, salt - variasjonene er mange. Du finner også kyllinghjerter på spidd i Thailand og Japan.
    Her er en oppskrift jeg har tenkt å prøve, har ikke prøvd med sukker før, soyasausen er erstatning for salt:
    Kavey Eats � Japanese-style Yakitori Chicken Hearts

    Her er standard brasiliansk måte å gjøre det på. Men ikke følg oppskriftens råd om å skjære vekk fettet - det er med på å gjøre disse så gode.
    https://goatsandgreens.wordpress.com/2015/09/13/brazilian-chicken-hearts-on-skewers-churrasco-style/

    Jeg sauterer også hjerter i kobberpanne, med høy varme, i smør og med marinaden fra posen eller skålen hjertene har ligget og marinert i. Hjertene vil skille ut en del væske, den siler jeg eventuelt av, så de ikke ligger og koker i denne. Maks steketid 4-5 minutter, men det er individuelt og avhengig av hvor sterk varme du bruker. Jeg foretrekker at det renner saft ut av hjertet når man skjærer i det på tallerkenen. Hjertene skal være lett brunet. Så setter jeg dem til side, mens jeg bruker væsken jeg silte av i en sky, eller lager annen saus med den. Samtidig har jeg dampet mandelpoteter og klargjort andre sesonggrønnsaker.

    Marinér i minst to timer. Enkelte "briner" hjertene først, dvs at de lar dem ligge i saltlake for enda mer saftighet. Men det er unødvendig med disse hjertene fra Homlagarden. Noen av kundene har foretrukket å dele hjertene i to, men jeg liker å steke/grille dem hele. Kan også brukes som substitutt for kjøtt i Biff Stroganoff, ragouter, pastaretter, o.a.

    Når man først har fått teken på hvordan de skal stekes/grilles, blir dette fast på menyen. Smaker vidunderlig.

    (Enda en gang - ikke fjern fettet.)

    Stock serveringstips. Grønnsaker ved siden av:

    Skjermbilde 2016-10-07 kl. 10.18.40.jpg



    CtAHtC5VIAAQWTV.jpg
     
    Sist redigert:

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.728
    Antall liker
    2.339
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    4
    Da var trøflene i hus. Prisene er moderate i år og en del lavere der jeg kjøper dem i Molise enn i Alba. Disse to veier 57 gram og kostet 70 euro, akkurat passe til 4 porsjoner med trøffelpasta.
    PA060103.jpg

    Oppskriften er meget enkel. Jeg bruker tagliatelle med egg som kokes i godt saltet vann og tilsettes litt smør. Så er det bare å høvle den trøffelen man har over pastaen. Det blir aldri for mye.:)
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.728
    Antall liker
    2.339
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    4
    PA060099.jpg

    Jeg var også innom et ysteri og kjøpte denne bøffelmozzarellaen. Utsalget har glassvegg inn mot produksjonslokalene så jeg kunne se på at osten min ble produsert. Jo ferskere jo bedre er regelen når det gjelder mozzarella. Den spises som den er uten tilbehør. Jeg har også funnet en ny type tomat; "Fondanello", som er fra Fondi. Det er en jordbrukskommune som ikke tillater genmanipulerte vekster. Tomaten er svært søt og kjøttfull og har blitt min nye favoritt-tomat.
    PA060100.jpg
    PA070005.jpg
    PA070003.jpg
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Høres godt ut. Enkelt er best når råvarene er topp.

    Jeg er svak for god risotto der en ADHD-spastiker har gått løs med et rivjern på trøffel før det skal serveres.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Vis vedlegget 403507

    Jeg var også innom et ysteri og kjøpte denne bøffelmozzarellaen. Utsalget har glassvegg inn mot produksjonslokalene så jeg kunne se på at osten min ble produsert. Jo ferskere jo bedre er regelen når det gjelder mozzarella. Den spises som den er uten tilbehør. Jeg har også funnet en ny type tomat; "Fondanello", som er fra Fondi. Det er en jordbrukskommune som ikke tillater genmanipulerte vekster. Tomaten er svært søt og kjøttfull og har blitt min nye favoritt-tomat.
    Vis vedlegget 403508
    Vis vedlegget 403509
    Vis vedlegget 403510
    Slike tomater er ikke tillatt i Norge. Skam deg!

    30 piskeslag.
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.728
    Antall liker
    2.339
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    4
    Høres godt ut. Enkelt er best når råvarene er topp.

    Jeg er svak for god risotto der en ADHD-spastiker har gått løs med et rivjern på trøffel før det skal serveres.
    Det blir for nordlig for meg, det er slik de spiser trøflene sine i Alba. Men godt er det helt sikkert.:)
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Høres godt ut. Enkelt er best når råvarene er topp.

    Jeg er svak for god risotto der en ADHD-spastiker har gått løs med et rivjern på trøffel før det skal serveres.
    Det blir for nordlig for meg, det er slik de spiser trøflene sine i Alba. Men godt er det helt sikkert.:)
    Ja sikkert litt nordlendigfakter over dette. Men ikke bare så nær polarsirkelen. Fikk dette på en bra sjappe i Montepulchiano.

    Det var sykt godt.

    Men .. hva hvis?

    Noe av det beste jeg vet er sjøkreps, bare revet hodene av dem, halen og strengen og så 4-5 minutter med full varme og grill i ovnen ... med masse smør, og så skrellet og lagt på godt brød med enda mer godt smør.

    Raspe god fersk sprø trøffel over dette så tror jeg jeg er klar for å starte en ny religion.
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.728
    Antall liker
    2.339
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    4
    Montepulciano er i nord, det ligger jo i Toscana.:cool:
    For øvrig er sjøkreps eller scampi som det heter i Italia også en av mine favoritter. Det latinske navnet er for øvrig Nephrops Norvegicus. Jeg liker best de store, de som veier 300 gram. Jeg deler dem i to på langs og griller dem i langpanne i stekeovnen i 2 minutter. Det eneste tilbehøret jeg bruker er sitron. Bortsett fra tarmen er det ikke noe jeg fjerner, alt smaker ypperlig. Klørne er kanskje det beste.
     
    Sist redigert:

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.728
    Antall liker
    2.339
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    4
    Det er fint at det blir populært å spise alle delene på dyret. Hjerter fra andre dyr er godt, det gjelder helt sikkert også for kylling.
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.003
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    Lungemos er godt, men ikke spesielt sunt hvis du har høyt kolesterol. Jeg spiser det av og til selv om jeg ikke bør. Men gi det ikke til bikkja, den skal ha versjonen uten krydder.
    Med kolesterol på steady 2,7-2,8 så spises det meste med god samvittighet!
    Rundt 9 her. Er så gammel nå at statistikken snart er på min side. (Mye genetikk i dette)
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.373
    Antall liker
    17.116
    Torget vurderinger
    2
    Det er fint at det blir populært å spise alle delene på dyret. Hjerter fra andre dyr er godt, det gjelder helt sikkert også for kylling.
    Har hatt mange gjester som har fått aha-opplevelser når jeg har servert "hundemat" fra storfe og annet.

    En tur til Mercado del Puerto i Montevideo gir muligheter til en rundtur av hva storfe har å by på av store smaksopplevelser som ikke er å få til vanlig. Tok innmat-turen sist jeg var der (altfor lenge siden). Og det er noe av det fineste som har foregått i min gane. Hyperdyktige asaderos og slaktere leverer gourmetopplevelser som tilnærmet streetfood.

    image.jpg image.jpg image.jpg image.jpeg image.jpeg image.jpeg
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.739
    Antall liker
    7.644
    Det enkle er ofte det beste.
    Vis vedlegget 403367

    Grillet fjellørret med buken full av sitron, bladpersille og gressløk.

    Nypoteter, creme fraiche, olivenolje, hvitløk, rødløk, persille, gressløk, salt og pepper.

    9 måneder av grillsesongen unnagjort, fortsatt nesten tre igjen. Hentet ut to nye gassflasker i dag da de gamle var tomme.
    Just presis, grillsesongen varer hele året også her i huset. Fyrer opp Weberen minst tre dager i uken, enten det er juni eller januar.
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.739
    Antall liker
    7.644
    Det er fint at det blir populært å spise alle delene på dyret. Hjerter fra andre dyr er godt, det gjelder helt sikkert også for kylling.
    Har hatt mange gjester som har fått aha-opplevelser når jeg har servert "hundemat" fra storfe og annet.

    En tur til Mercado del Puerto i Montevideo gir muligheter til en rundtur av hva storfe har å by på av store smaksopplevelser som ikke er å få til vanlig. Tok innmat-turen sist jeg var der (altfor lenge siden). Og det er noe av det fineste som har foregått i min gane. Hyperdyktige asaderos og slaktere leverer gourmetopplevelser som tilnærmet streetfood.

    Vis vedlegget 403551 Vis vedlegget 403552 Vis vedlegget 403553 Vis vedlegget 403554 Vis vedlegget 403555 Vis vedlegget 403556
    Blir mest sannsynlig en tur til Montevideo på meg i februar, mye å se frem til åpenbart.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.373
    Antall liker
    17.116
    Torget vurderinger
    2
    Uruguay er virkelig verdt å besøke, selv galskapen i Punta del Este. Av en eller annen grunn er de mestere i å bygge hyggelige, trivelige, her-vil-jeg-bo hytter ved sjøen. Sjekk bilder på denne linken:
    https://www.google.no/search?q=uruguay+sea+cabin+architecture

    Du finner selvsagt også egne restauranter som serverer asado, men besøket på Mercadoen i Montevideo står som et flott minne, og be om innmat, også tarmrettene. Det ble en overraskelse for meg. Gauchodelikatesser.
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.739
    Antall liker
    7.644
    Uruguay er virkelig verdt å besøke, selv galskapen i Punta del Este. Av en eller annen grunn er de mestere i å bygge hyggelige, trivelige, her-vil-jeg-bo hytter ved sjøen. Sjekk bilder på denne linken:
    https://www.google.no/search?q=uruguay+sea+cabin+architecture

    Du finner selvsagt også egne restauranter som serverer asado, men besøket på Mercadoen i Montevideo står som et flott minne, og be om innmat, også tarmrettene. Det ble en overraskelse for meg. Gauchodelikatesser.
    Har i veldig mange år hatt lyst til å dra til Uruguay. Har gode venner der jeg aldri har fått somlet meg til å besøke, og håper å ha nok tid til også å besøke venner i Buenos Aires, hvor jeg heller ikke har vært. Så Norge slå Brasil i fotball på en bar i Rio i 1998, men det er det sørligste jeg har vært på det kontinentet.
     
    D

    Danke

    Gjest
    Igår ble det treeretters med Cantalupe melon og serrano skinke med sterksider av eple til i champagneglass.

    Til hovedrett, Entrecote med løk chamingnong og poteter og kantarellfløtesaus Til vin en rimelig rød sicilianer som heter Manifesto, organisk. Bare en halv flaske gikk med siden fruen drikker så lite vin, typ et lite glass. Vi brukte rødvinsglass fra Hadeland som vi fikk i gave av Christiania glasmagasin til bryllupet. Biff kjøper vi alltid fersk fra Stene.

    Til Dessert lagde jeg krem som jeg rørte inn med ekte eplesyltetøy kokt på vaniljestenger, samt et par cookies som jeg knuste og hadde oppi.

    Ble kjempegodt, men selvom vi begge likte desserten så dropper jeg å ha i kaker neste gang, for å få en renere eplesmak. Til desserten drakk jeg et lite glass gammel søt rød Sherry som heter PX Monteagudo, drakk dette av copita glass.

    Deretter ble det en prøvesmak av Lindt Melkesjokolade og en bit Anton Berg champagne og jordbær marsipan med sjokolade. Til dette smakte jeg et glass Grappa Riserva fra Nardini i Grappa riserva glass 50%, og en vanlig Bache Gabrielsen XO fra Riedel cognac glass.. Jeg synes det er morsomt å sammenligne.

    Ikke noe kaffe til da det ble film etterpå og var tidlig til sengs.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.192
    Antall liker
    13.711
    Lunch. Sjelden jeg lager blåskjell hjemme siden min bedre halvdel ikke tåler det. Er få ting som gir så "instant gratification" som blåskjell. Går veldig raskt, er enkelt og godt som faen. Kjørte en asiatisk variant denne gangen med chili, ingefær, hvitløk, vårløk sjarlottløk og koriander. Kokosmelk, fløte og sesamolje i "suppa" og smakt til med limesaft. Porsjonen i øvre område rent størrelsesmessig, men det gikk ned. 1kg blåskjell i skrotten.

    blaskjell.jpg
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.003
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    Kyllinghjerter:

    Testet ut fire variasjoner. Likte best de som ble stekt i panne fremfor grillet i ovn. Felas variant med cumin (spisskummen) var det beste. Har nok noe med deilig smørsmak. Alle varianter lå i tre timers marinering.

    Godt!
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.373
    Antall liker
    17.116
    Torget vurderinger
    2
    Hyggelig at det kom i mål. Liker også å tilberede dem i panne - noen ganger også med kyllinglever, sistnevnte stekt så de fortsatt disser litt når man dytter borti med stekespaden.
     
    Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    14642062_10157544821670471_3530898366970218934_n.jpg

    Denne. Bra kollega som hadde med på kveldsvakt. Ble godt, selv om det ble litt fomling og 'aldri prøvd før, så det får jeg sikkert til'. Gratinert med parmesan, og Asparges til. Skulle vært servert med avokadokrem etter en oppskrift jeg fant på nrk.no og handlet etter, men glemte å følge. Den ble helt glemt igjen da vi skulle spise, og står i kjøleskapet i påvente av noe annet passende.
     
    Sist redigert av en moderator:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.192
    Antall liker
    13.711
    Lagde lammelår her om dagen, og med to voksne og to barn blir det rester til tross for at Rema hadde lår i ganske fine deler (type 2.5 kilo på ben, kun den tykkeste delen av låret). Slike rester kan brukes til så mangt, men det er godt med lammeragu. Jeg gjorde som følger til et sted i underkant av 1kg rent lammekjøtt.

    Surr en stor gul løk, en stor gulrot og et par stilker stangselleri i olje - alt kuttet i fine biter. Stek til det er mørt.
    Tilsett 2-3 fedd hvitløk, en passe mengde chili og la surre med.
    Ha så i 2-3 ss tomatpuré og la den steke et minutts tid.
    Ha i knuste korianderfrø, oregano, spisskumin og knuste fenikkelfrø (prøv deg litt frem med mengden, de smaker mye, men en teskje eller to er nok passe).
    Ha evt i en slant hvitvin om du har en rest, men kan sløyfes
    Ha i rester av lammekjøtt kuttet i passe store biter.
    Ha i en boks hermetiske tomater
    Ha i 5dl god kyllingkraft.
    Ha i hakket frisk rosmarin og timian, evt tørket

    La putre i en times tid.

    Server med tagliatelle eller annen bredbåndet pasta, riv over parmesan og pynt med litt frisk rosmarin.
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.728
    Antall liker
    2.339
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    4
    Det høres veldig godt ut. Det fine med ragu er at det er tusen måter å lage den på. Jeg ville kanskje valgt pecorino i stedet for parmesan siden denne raguen er basert på lam. Som en parentes kan det nevnes at det finnes tagliatelle både med og uten egg også i Norge. Dette har betydning for oss med anlegg for høyt kolesterol, men ikke for alle andre.
     

    baluba

    Æresmedlem
    Ble medlem
    18.02.2009
    Innlegg
    24.590
    Antall liker
    15.157
    Sted
    Kopervik og Bergen
    Torget vurderinger
    1
    Har prøvd ferdigpakker med lungemos et par ganger .... ikke direkte vondt men heller ikke spesielt godt.

    Det er jo ramsalt som svarte helvete.

    Utelukker ikke å spise denne innvollsgrøten igjen, men da skal det være med anbefalte modifiseringer.

    Store mengder rotgrønnsaker og poteter kan kanskje virke?
    Store mengder rotgrønnsaker (potet og litt gulrot) som er grovmost og som veltes/røres inn i lungemosen er oppskriften her i huset. Lages med litt innslag av eddik og eddik serveres også ved siden hvis du ønsker den mer syrlig. Jeg er av typen som tar en liten dæsj ekstra eddik. Serveres med flattbrød og gjerne godt smør på flattbrødet og smørøye midt oppå mosen. ;D

    Men, Deph, du skal være klar over at lungemosen er saltere i Hordaland enn den er i Rogaland. Kanskje saltere enn i Oslo også, jeg vet ikke fordi jeg aldri har spist det andre steder enn i Bergen og Kopervik. I tillegg så har dere det som kalles brurasteik i Hordaland. Det er lungemos basert på pinnekjøtt-rester og stammer fra Voss. Det selges også av en slakter på Karmøy, men er i salteste laget for meg.

    Serveres med kokte poteter og syltede rødbeter.
    Syltede rødbeter pleier vi også å ha stående på bordet. Det er optional, men jeg synes det noen ganger er fint med litt mer sødme til retten.

    Lungemos er godt, men ikke spesielt sunt hvis du har høyt kolesterol. Jeg spiser det av og til selv om jeg ikke bør. Men gi det ikke til bikkja, den skal ha versjonen uten krydder.
    Med kolesterol på steady 2,7-2,8 så spises det meste med god samvittighet!
    Jepp, kolesterolet er det ikke noe problemer med. Kanskje fordi vi spiser såpass mye fisk i vår familie?
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.192
    Antall liker
    13.711
    Høstens vakreste eventyr - lammekjøttet - er som nevnt godt i gang. Kanskje den råvaren i Norge som er lettest tilgjengelig, har høyest kvalitet nesten uansett hvor man kjøper den og er rimelig. Mine favoritter er lår og bog (som dessverre nesten alltid selges oppdelt). Og selvsagt den famøst stykningsdelen "fårikålkjøtt" som til tider er å få til gi-bort-priser.

    Dette er muligens å banne i kirka, men jeg kan styre min begrensning for fårikål og kan fort gå gjennom denne sesongen uten å lage det en eneste gang hjemme. Det er ikke det at jeg ikke liker det, det er bare å så mye annet man kan gjøre med lammekjøtt jeg setter større pris på. Om man først skal lage norsk grytebasert tradisjonsmat synest jeg god, gammeldags lammefrikasse er bedre enn fårikålet også.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.373
    Antall liker
    17.116
    Torget vurderinger
    2
    Skank!

    I den grad. Fantastisk stykke, om man tilbereder det rett. Kan også anbefale svineskank fra Heinrich Jung -- å sette fire slike på bordet, når to par møtes til en god middag, blir alltid en suksess.

    Ikke like skeptisk til fårikål som weld -- man kan jo gjøre ting med retten. Har fått en del inspirasjon fra indiske venner.

    Kan man smake forskjell på fårekjøtt, alt etter hvor og hvordan det har vokst til? Har spist fra Persbråten og fra Evig Grønne Enger i senere tid, og det syns jeg var overmåte fint lammekjøtt.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.192
    Antall liker
    13.711
    Ja, den er jo et slags biprodukt av å kjøpe hele lammelår, men det må akkumuleres noen lår før det blir nok av de (typisk 4-6 stykker før jeg lager noe av de). Jeg pleier å kutte den av før låret går i ovnen - gjerne en nødvendighet for at det i det hele skal få plass i stekeovnen.

    Synest også det er litt morsomt at de selger hele lammelår for så lite som 79 kroner kiloen inkl skank, mens skank standalone fort prises til 179 kroner kiloen eller noe slikt. Og jeg svarer selvagt alltid "nei" når de i ferskvaredisken spør om jeg vil ha låret uten skank. De må gjerne kutte den av for meg, men jeg skal i alle fall ha den med hjem.
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.728
    Antall liker
    2.339
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    4
    Høstens vakreste eventyr - lammekjøttet - er som nevnt godt i gang. Kanskje den råvaren i Norge som er lettest tilgjengelig, har høyest kvalitet nesten uansett hvor man kjøper den og er rimelig. Mine favoritter er lår og bog (som dessverre nesten alltid selges oppdelt). Og selvsagt den famøst stykningsdelen "fårikålkjøtt" som til tider er å få til gi-bort-priser.

    Dette er muligens å banne i kirka, men jeg kan styre min begrensning for fårikål og kan fort gå gjennom denne sesongen uten å lage det en eneste gang hjemme. Det er ikke det at jeg ikke liker det, det er bare å så mye annet man kan gjøre med lammekjøtt jeg setter større pris på. Om man først skal lage norsk grytebasert tradisjonsmat synest jeg god, gammeldags lammefrikasse er bedre enn fårikålet også.
    Lammefrikassè er definitivt bedre enn fårikål. Kanskje årsaken til at det lages mer fårikål er at folk tror det er enklere og at det kreves kokkeutdanning for å lage noe som høres så vanskelig ut som frikassè.;)
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn