Mat, drikke og røyk Hva lagde du til middag i dag?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.376
    Antall liker
    17.119
    Torget vurderinger
    2
    Gjestemedlem - ta kontakt med Rema og få dem til å hente kjøttet sitt fra disse. De garanterer i det minste at det er fritt for hormoner, antibiotika og andre unaturlige tilskudd. Dog må man be om deres spesialproduksjon. Kjøttet er heller ikke blitt smellfeita på sluttfôring i feedlot.

    For første gang i Uruguays historie at man tilbød slikt kjøtt, forøvrig. De begynte med det i 2015:
    (German/Spanish) Uruguay exports a new certified beef line that is free of any artificial antibiotics, hormones and protein

    I Norge bruker vi 3mg antibiotika pr kilo kjøtt; i Spania 408mg/kilo. Du har ikke lyst til å vite hva de gjør i Argentina og Uruguay ...

    Slakteri/Pakkeri San Jacinto: Nirea
     
    Sist redigert:

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.728
    Antall liker
    2.339
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    4
    Det er forbudt med høner på terrassen i sameiet så jeg får greie meg med et par kyllinglår fra Holte Gård og potetsalat med norske poteter, sjalottløk, kapers fra Pantelleria og en god italiensk olivenolje.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.192
    Antall liker
    13.711
    Billige stykker i dag - braisert høyrygg og bibringe i en saus på tomater, porter-øl + det vanlige. Kjøttet dog kjøpt i Sverige - høyrygg og bibringe koster 1/3 der av hva det gjør i Norge. Ukurante stykningsdeler er generelt veldig dyre i norge sammenlignet med de edlere delene av dyret. I Sverige er disse nesten gratis - 49 kroner kiloen.

    Stekte rotgrønnsaker fra hagen og svidd purre til. Vin fra California.
     
    Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    Ser jaggu ut som noen har smelt sammen en stor porsjon dårlig samvittighet her. Greit at jeg ikke forsyner meg? :p
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.192
    Antall liker
    13.711
    Ser jaggu ut som noen har smelt sammen en stor porsjon dårlig samvittighet her. Greit at jeg ikke forsyner meg? :p
    Foreslår en blodrød biff fra Australia for å kompensere. Langreiste grønnsaker til og mange turer med dieselbilen tur-retur innvandrerbutikker som har søndagsåpent for å supplerere. Handleliste er oppskrytt - man kan da ra mange turer til butikken.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.192
    Antall liker
    13.711
    Men så er jo mine måltider med importerte grønnsaker meget begrensede i antall. Spiser du villfisk og økologiske grønnsaker hver dag, alle måltid? Aldri pålegg på brødskiva fra supermarkedet? Aldri varer fra Tine eller Q-meieriene? Totalavstand fra Nortura? Det er totalen som teller, ikke enkeltmåltider.

    Helt enig, men det var nå den plansjen som var tilgjengelig. Jeg er også forkjemper av at kvaliteten må opp, forbruket dertil ned - supplert med bevisste valg på alle plan.
    Jeg las en sak for mange år siden der poenget var at det faktisk ikke er så viktig hvor langt maten har reist, men svært avgjørende hvor langt man reiser for maten. Mesteparten av utslipp fra transport av mat skjer til og fra butikken, ikke fra land langt borte til butikken. Så å kjøre rundt i bil fra gård til gård og kjøpe litt her og litt der er neppe særlig optimalt selv om det føles bra. En vanlig personbil veier halvannet tonn og en nyttelast på fire kilo i handleposer er ikke spesielt gunstig over en avstand. En container full av mat på skip er ganske energieffektiv transport.

    Jeg har ingen høy hest å sitte på - jeg spiser der jeg synest er grei valuta for pengene. Har prøvd noen mer eksklusive saker noen ganger men har blitt skuffet en del. Selger man entrecôte til 600 kroner kiloen har man eksakt en sjanse til å overbevise. Skuffer den handler man aldri igjen. Jeg gjør i alle fall ikke det.
     

    Valentino

    J. Brünnhilde
    Ble medlem
    23.04.2008
    Innlegg
    29.783
    Antall liker
    23.828
    Sted
    Ottestad
    Torget vurderinger
    1
    Laksefilet fra en eller annen mære. Over den blomkål- og brokkolibuketter. Tynnskåret brokkolistamme, kålrot, rødløk og poteter. Hvitøksfedd, salt, pepper. Halvtime i ovnen på 200 grader. Vann fra springen.
     

    emokid

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    04.02.2004
    Innlegg
    5.269
    Antall liker
    6.553
    Men så er jo mine måltider med importerte grønnsaker meget begrensede i antall. Spiser du villfisk og økologiske grønnsaker hver dag, alle måltid? Aldri pålegg på brødskiva fra supermarkedet? Aldri varer fra Tine eller Q-meieriene? Totalavstand fra Nortura? Det er totalen som teller, ikke enkeltmåltider.

    Helt enig, men det var nå den plansjen som var tilgjengelig. Jeg er også forkjemper av at kvaliteten må opp, forbruket dertil ned - supplert med bevisste valg på alle plan.
    Jeg er jo ikke veganer så jeg spiser både kjøtt og pålegg, men ingenting av dette kommer fra supermarkedet, kjøper stort sett hele og halve dyr og lager det meste selv. Storfe spiser vi lite av men vi unner oss selvsagt en burger og biff i ny og ne. Fisk spiser vi nok 3-4 dager i uka. Vi bruker lite til ingenting importert frukt å grønt, noen unntakt er det f.eks der enkelte produkter krever mer energi å produsere her på berget enn i sydligere strøk. Norske rotgrønnsaker er fine å lagre andre konserveres, sylting, fermentering osv. Jeg tar heller ikke mine valg utelukkende basert på miljø(kjøper mye elektroniske importvarer, bil etc).. mattradisjoner, kvalitet, kultur, interesse etc er stikkord her

    Denne livsstilen gir oss selvsagt mange begrensninger men samtidig mange gleder. Vi kan ikke spise akkurat det vi vil når vi vil.

    Det er lite konstruktivt å karakterisere dine kjøttetende meddebatanter som barbariske konsumenter av industrimat.
    Så bra, da er du jo en av de som drar forhold og forbruk i riktig retning, og forhåpentligvis et forbilde for din egen og andre familier. En metodikk fra fortiden, for fremtiden. Kudos.

    Jeg prøver helt ærlig å gå på ballen her, ikke personen. Jeg har ikke kalt deg noen ting som helst, men pekte på noen av Gjestemedlems barbariske matvaner. Det skal jeg nok forsvare min rettighet til å gjøre, Deph har selv valgt en sterkt motsatt retning enn sitt tidligere liv som vegetar og vet godt konsekvensen av det, også for de han spiser. Jeg er rimelig sikker på at han ikke blir fornærmet av dette og er invitert til å sende meg en PM for opprydding om det skulle være nødvendig.

    Når det er sagt er mannen i gata faktisk storkonsumenter av industrimat hvor det ligger mye barbariske praksiser bak. I tillegg ser jeg en tendens her inne til forherligelse av f.eks foie gras og andre morbide matvaner. Jeg mener og erfarer at de mest konstruktive debattene er de man kan kalde en spade for en spade, uten at man tar seg nær eller overdriver av den grunn.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Heldigvis er det mulig å spise foie gras fra dyr som ikke er tvangsforet, alt behøver ikke å være svart hvitt :)
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Pga prispress er det ikke lenger økonomi i de gamle metodene for oppdrett av kjøttfé i stor skala. Feedlot korter ned oppveksttiden (med til dels tvilsomme metoder) og konsentrerer arbeidet på et relativt sett lite areale. Enkelte av disse kjøttfabrikkene dekker enorme arealer, og man bruker tiden på å stappe fôr i dyrene til de når slaktevekt.
    Interessant det der. Men er det noe verre enn å ha storfe på bås i Norge og fore dem med kraftfor da?


    Det er like mye sannhet i påstandene om at beitedyr går på pampas i Latin-Amerika som det er i Tines og Freias påstander om hvordan melken produseres, med idylliske bilder av beitedyr i utmark.
    Hvis dette systemet brukes kun i kort tid før dyrene skal slaktes, hvor har de vært resten av oppveksten da? Er de ute på beite eller står de i fjøs og i innhegninger da også?

    Jeg klarer ikke helt å se at dette er noe verre enn den norske modellen.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Gjestemedlem - ta kontakt med Rema og få dem til å hente kjøttet sitt fra disse. De garanterer i det minste at det er fritt for hormoner, antibiotika og andre unaturlige tilskudd. Dog må man be om deres spesialproduksjon. Kjøttet er heller ikke blitt smellfeita på sluttfôring i feedlot.

    For første gang i Uruguays historie at man tilbød slikt kjøtt, forøvrig. De begynte med det i 2015:
    (German/Spanish) Uruguay exports a new certified beef line that is free of any artificial antibiotics, hormones and protein

    I Norge bruker vi 3mg antibiotika pr kilo kjøtt; i Spania 408mg/kilo. Du har ikke lyst til å vite hva de gjør i Argentina og Uruguay ...

    Slakteri/Pakkeri San Jacinto: Nirea
    Jeg har ikke noen illusjon om ar Rema-kjøttet er det beste og sunneste man får tak i. Da ville jeg nok gått andre steder, men sammenlignet med tilsvarende fra Gilde som gjerne er mye dyrere så mener jeg dog at man får mer igjen for pengene ved kjøttet fra Uruguay, og jeg klarer ikke å se at dyrevelferden er spesielt høyre på bås/kraftfor-produksjonen vi har i Norge, der dyrene knapt får se dagslys eller smake ferskt gress.

    Jeg har heller ingen grunn til å tro at rester av antibiotika er høyre enn tillatte grenser i Norge og EU. Det ville nok blitt fort avdekket av mattilsynet med et såpass høyt volum på importen.

    Det er bare en illustrasjon på at dyrt ikke nødvendigvis er bedre. Samme som i HiFi-verden det.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Jeg prøver helt ærlig å gå på ballen her, ikke personen. Jeg har ikke kalt deg noen ting som helst, men pekte på noen av Gjestemedlems barbariske matvaner. Det skal jeg nok forsvare min rettighet til å gjøre, Deph har selv valgt en sterkt motsatt retning enn sitt tidligere liv som vegetar og vet godt konsekvensen av det, også for de han spiser. Jeg er rimelig sikker på at han ikke blir fornærmet av dette og er invitert til å sende meg en PM for opprydding om det skulle være nødvendig.
    Slapp helt av jeg lever godt med barbariske matvaner. Jeg er også svært glad i Foie Gras og kjøper gjene med meg litt hermetisert når jeg er i Frankrike eller Ungarn, koser meg med levende østers, slipper krabber ned i kokende vann og fråtser i deres indre organer, jeg kan slenge en metallbit med kroker og mothaker ut i vannet for å lokke til meg en tilfeldig fisk, hale den på land og slå den i hel eller knekke nakken på den.

    Men jeg er tilhenger av at folk skal vite hva de spiser, og at dyr må slaktes før de kuttes i biter og selges. Kunnskap her er viktige, og jeg mener også at alle som spiser kjøtt må være villig til å (i prinsippet i alle fall) slakte der selv, eller være med på slaktingen som et minimum. Vil man ikke sløye en fisk bør man heller ikke spise den når den kommer på tallerkenen.

    Jeg har ingen problemer med at noen ser på slikt kosthold som barbari og tar det slett ikke personlig på noen måte.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Gjestemedlem - ta kontakt med Rema og få dem til å hente kjøttet sitt fra disse. De garanterer i det minste at det er fritt for hormoner, antibiotika og andre unaturlige tilskudd. Dog må man be om deres spesialproduksjon. Kjøttet er heller ikke blitt smellfeita på sluttfôring i feedlot.

    For første gang i Uruguays historie at man tilbød slikt kjøtt, forøvrig. De begynte med det i 2015:
    (German/Spanish) Uruguay exports a new certified beef line that is free of any artificial antibiotics, hormones and protein

    I Norge bruker vi 3mg antibiotika pr kilo kjøtt; i Spania 408mg/kilo. Du har ikke lyst til å vite hva de gjør i Argentina og Uruguay ...

    Slakteri/Pakkeri San Jacinto: Nirea
    Jeg har ikke noen illusjon om ar Rema-kjøttet er det beste og sunneste man får tak i. Da ville jeg nok gått andre steder, men sammenlignet med tilsvarende fra Gilde som gjerne er mye dyrere så mener jeg dog at man får mer igjen for pengene ved kjøttet fra Uruguay, og jeg klarer ikke å se at dyrevelferden er spesielt høyre på bås/kraftfor-produksjonen vi har i Norge, der dyrene knapt får se dagslys eller smake ferskt gress.

    Jeg har heller ingen grunn til å tro at rester av antibiotika er høyre enn tillatte grenser i Norge og EU. Det ville nok blitt fort avdekket av mattilsynet med et såpass høyt volum på importen.

    Det er bare en illustrasjon på at dyrt ikke nødvendigvis er bedre. Samme som i HiFi-verden det.
    Tro det eller ei, du får kjøtt fra norske beitedyr også, på din kant av landet går mange ute nesten hele året også.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.376
    Antall liker
    17.119
    Torget vurderinger
    2
    Gjestemedlem - ta kontakt med Rema og få dem til å hente kjøttet sitt fra disse. De garanterer i det minste at det er fritt for hormoner, antibiotika og andre unaturlige tilskudd. Dog må man be om deres spesialproduksjon. Kjøttet er heller ikke blitt smellfeita på sluttfôring i feedlot.

    For første gang i Uruguays historie at man tilbød slikt kjøtt, forøvrig. De begynte med det i 2015:
    (German/Spanish) Uruguay exports a new certified beef line that is free of any artificial antibiotics, hormones and protein

    I Norge bruker vi 3mg antibiotika pr kilo kjøtt; i Spania 408mg/kilo. Du har ikke lyst til å vite hva de gjør i Argentina og Uruguay ...

    Slakteri/Pakkeri San Jacinto: Nirea
    Jeg har ikke noen illusjon om ar Rema-kjøttet er det beste og sunneste man får tak i. Da ville jeg nok gått andre steder, men sammenlignet med tilsvarende fra Gilde som gjerne er mye dyrere så mener jeg dog at man får mer igjen for pengene ved kjøttet fra Uruguay, og jeg klarer ikke å se at dyrevelferden er spesielt høyre på bås/kraftfor-produksjonen vi har i Norge, der dyrene knapt får se dagslys eller smake ferskt gress.

    Jeg har heller ingen grunn til å tro at rester av antibiotika er høyre enn tillatte grenser i Norge og EU. Det ville nok blitt fort avdekket av mattilsynet med et såpass høyt volum på importen.

    Det er bare en illustrasjon på at dyrt ikke nødvendigvis er bedre. Samme som i HiFi-verden det.

    Jeg brukte vel noe tid på å kritisere bås/kraftfôr kjøtt, og viste t.o.m. til Prima Jærens kritikk av samme, så det er en stråmann. Kjøtt fra Uruguay som jeg ikke har totalt innblikk i produksjonskjeden på ville jeg ikke spist. Suverent kjøtt fra beitedyr som har gått på beite her, og ellers er grasforet får man greit tak i, om man vil.

    Det brukes hormoner, antibiotika, medisiner o.a. i store mengder i Uruguay og Argentina pga produksjonsmetoden. Mengder av dyr på små arealer nødvendiggjør de tomsiste, ønsket om hurtig vekst det første. Fordi tyskerne var misfornøyde etter undersøkelser kom altså San Jacinto med noe nytt og unikt, som Rema ikke har.

    Men kjøtt fra utmelka kyr som har gått melkerobotdans er ikke nødvendigvis noe å trakte etter, det er jeg enig i.

    Spis mindre kjøtt, men spis kvalitet. Sunnere for alle.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Det brukes hormoner, antibiotika, medisiner o.a. i store mengder i Uruguay og Argentina pga produksjonsmetoden. Mengder av dyr på små arealer nødvendiggjør de tomsiste, ønsket om hurtig vekst det første. Fordi tyskerne var misfornøyde etter undersøkelser kom altså San Jacinto med noe nytt og unikt, som Rema ikke har.


    ---

    Hereford 2016

    Noen interessante punkter om storfeproduksjonen i Uruguay:


    • Traceability is mandatory for the 100% of cattle stock and every packing plant in the country. The process begins in the farm when the animal is born and continues until the final product, through an electronic information system (Black Boxes), with ISO 27001 Certification, audited by the British Standars Institute (BSI).

    • The use of hormones, antibiotics and animal proteins in animals’ feed is forbidden by law.
    • 80% of the land is devoted to livestock
    Siste punkt er vel i ganske sterk kontrast til bildet om at dyrene lever så trangt og fælt i landet.

    Norwegian Institute of International Affairs (NUPI) har publisert en rapport som heter Uruguay’s beef industry, An Assessment of WTO Disciplines on Market Access in Agriculture

    https://brage.bibsys.no/xmlui/bitstream/id/333712/WP-847-Bervejillo.pdf

    Uruguay produces mostly grass-fed cattle, although in recent years, partly as aresult of the new “high-quality beef” European tariff quota, the use of grain, as acomplement of pastures, has increased. According to SNIG data, there are morethan 100 registered feedlots. However, local feedlots are not to be compared with3 Production results from adding up slaughter count, live cattle exports, and inventory changes.Uruguay’s beef industry 11those in the US, for instance, since Uruguay’s feedlots are for finishing animals(mostly steers) during only the last 100-120 days before slaughter, without the useof growth promoters. Animals entering the feedlot are normally 2-year old grassfed steers, weighing 350-380 kg. These animals are grain-fed for 3 to 4 months andsent to the processing plant weighing 525-540kg. Many registered feedlots do notrun all year round, but only during the winter season. Current installed instantcapacity is estimated at about 200,000 head, but in the recent past this capacityhas never been reached. During the last two years, feedlot capacity has been usedat an average of 30% monthly. If used at 100% capacity, the feedlot industry couldaccount for about 50% of all steers slaughtered per year, or 500 thousand head.4Net margins of the feedlot operations have been tight, which partly explains thelow use of installed capacity. In addition to these feedlots operations, it is awidespread practice now to supplement grass fed cattle with the use of silage, hayand grains (maize, sorghum), particularly during winter months. Still, naturalgrasslands account for 85% of the cattle area.

    INAC launched the Natural Beef Certification Program (“Programa de Carne Natural
    Certificada del Uruguay”, PCNCU) in 2001. In 2004, it received the seal of the
    “USDA Process Verified” because it reached USDA requirements in terms of
    product quality, animal husbandry practices, and proof of origin.
    This program certifies that: a) animals have been raised on pastures, with no use of hormones or
    antibiotics, and no use of feedstuff of animal origin (i.e. the country must be free of “mad cow” disease),
    b) there is a traceability system in place, and c) animalshave been treated following accepted good practices. All this information is
    contained in the product label.
    INAC allows the use of a national brand “Uruguay Natural Beef (or Lamb)” onceit verifies that the protocols are followed as expected. Since 2009, the PCNCU isconsidered a GLOBALGAP7 verified program.
    logobeef.jpg


    Frigorífico Pando som er Rema 1000s leverandør har denne sertifiseringen.

    Så det å prøve å skremme med antibiotikabruk og at man ikke skal våge å spise dette kjøttet er i beste fall bare tullprat. Jeg skal ikke spekulere utover det.









    Spis mindre kjøtt, men spis kvalitet. Sunnere for alle.
    Joda, men det fordrer vel at folk forstår hva som er kvalitet og hverken lar seg forlede av reklame eller skremt av propaganda.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.376
    Antall liker
    17.119
    Torget vurderinger
    2
    Da viser jeg til linken tidligere i tråden om at man for første gang fikk kjøtt fra Uruguay som var garantert fritt for antibiotika, hormoner og forsert etterforing i 2015, fra ett av mengder av slakterier/pakkerier i landet. "Forbidden by law" betyr ikke stort, dessverre. Ville ikke advart om det ikke var for realitetene. Selv her hjemme må veterinærer til med antibiotika, når det går sykdom i besetninger. Men vi har ikke tusener av dyr på begrensede arealer i slike forhold som dem i Uruguay og Argentina.

    Slik vårt eget mattilsyn tillot at narasin (et antibiotikum som fremmer hurtig vekst) ble klassifisert som kosttilskudd for kyllingoppdrett, bedriver man også der fusk, i stort omfang.
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.728
    Antall liker
    2.339
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    4
    Da viser jeg til linken tidligere i tråden om at man for første gang fikk kjøtt fra Uruguay som var garantert fritt for antibiotika, hormoner og forsert etterforing i 2015, fra ett av mengder av slakterier/pakkerier i landet. "Forbidden by law" betyr ikke stort, dessverre. Ville ikke advart om det ikke var for realitetene. Selv her hjemme må veterinærer til med antibiotika, når det går sykdom i besetninger. Men vi har ikke tusener av dyr på begrensede arealer i slike forhold som dem i Uruguay og Argentina.

    Slik vårt eget mattilsyn tillot at narasin (et antibiotikum som fremmer hurtig vekst) ble klassifisert som kosttilskudd for kyllingoppdrett, bedriver man også der fusk, i stort omfang.
    Påstander om fusk bør dokumenteres eller ikke fremsettes, og til alle debattanter i denne tråden har jeg en sterk henstilling om at dere ikke lar denne tråden forfalle til en ny popcorntråd. La oss skrive om hva vi spiser og ikke om hva andre ikke bør/skal spise.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Da viser jeg til linken tidligere i tråden om at man for første gang fikk kjøtt fra Uruguay som var garantert fritt for antibiotika, hormoner og forsert etterforing i 2015, fra ett av mengder av slakterier/pakkerier i landet. "Forbidden by law" betyr ikke stort, dessverre. Ville ikke advart om det ikke var for realitetene. Selv her hjemme må veterinærer til med antibiotika, når det går sykdom i besetninger. Men vi har ikke tusener av dyr på begrensede arealer i slike forhold som dem i Uruguay og Argentina.
    Den linken lar seg ikke åpne. Men om vi antar at påstanden er riktig. At det du viser til er kjøtt uten hormoner, antibiotika og som ikke har vært innom en feedlot. Så betyr ikke det at ikke det kjøttet som Rema selger ikke er fritt for hormoner og antibiotika, selv om dyrene har gått noen måneder på sluttforing.

    Bildet du la ut lenger oppe er forøvrig fra Texas og ikke fra Uruguay.

    Her er et par fra Uruguay.

    feedlot-4.jpg

    al3812_higieneordenocentro.jpg

    Jeg klarer ikke med min beste vilje å se at slikt som dette er er noe man skal skremme med. Det er jo mer som et litt stort utendørs fjøs. Er dette forferdelig så kan man vel heller ikke få seg til å spise kjøtt fra kyr som har vært innom et fjøs i Norge.

    Plassen kyrne totalt sett gjennom livet har tilgang på er milevidt høyere enn i Norge.


    Slik vårt eget mattilsyn tillot at narasin (et antibiotikum som fremmer hurtig vekst) ble klassifisert som kosttilskudd for kyllingoppdrett, bedriver man også der fusk, i stort omfang.
    Det er en påstand jeg ikke ser at du har noe som helst belegg for å kommen med, og det virker ikke spesielt troverdig når vi ser på resten av påstandene i denne saken.

    Siden det kjøttet vi snakker om er fra Uruguay, så er ikke Argentina relevant. Hva som er tilstanden der har jeg liten formening om.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.376
    Antall liker
    17.119
    Torget vurderinger
    2
    Uruguay har 12 millioner storfe. Feedlot-opplegget bygger på amerikanske gårder og bildet er representativt En del år tilbake hadde jeg ikke betenkeligheter med å kjøpe kjøtt fra Latin-Amerika, det har jeg nå. Pga en rekke overtramp har man forsøkt å reise kjerringa.

    Dersom Remas kjøtt har "Never Ever" sertifisering, med garantert tracking, kan man vurdere det.

    Slik ser de ut fra bakkenivå, i Uruguay. Vel bekomne.

    IMG_3075.JPG IMG_3077.jpg
     
    Sist redigert:
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    I dag ble det noe enkelt men godt. Hjemmelaget gnocchi med salviesmør.

    Etter en oppskrift av Viestad. Publisert i dagbladet og gjengitt i hans fine bok 'Mine beste sider'

    Gnocchi:

    Bak 500 potet i ovn 180 grader i en time, kjøl ned litt (kan koke også men bedre med litt mindre fuktighet i potetene)

    Skrell og press potetene med en presse, eller som jeg gjorde bare brukte en smørekniv til å finkutte det hele uten å ødelegge for mye struktur i potetene. Ikke bruk mixer eller noe slikt. Da blir det bare seigt. Ikke bruk for mye mel heller, da blir det gummi. Gnocchi skal være luftig og mør.

    Bland 100 g mel (jeg brukte tipo 0, men vanlig hvetemel er sikkert like bra), ett egg og litt muskat, og 50-100 g me revet parmesan i det hele og la det stå i en 10 min eller så for å sette seg litt.

    Deigen skal være løs og så vidt holde sammen. Juster med mel om nødvendig, og ha litt mel på disken.

    Rull ut til en pølse med rundt 1cm tykkelse, kutt i 3cm lange biter, og bruk en gaffel for å lage mønster.

    Kokes i MYE vann med salt i. Bruk heller to panner enn å ta for mye i om gangen.

    Oppskriften sa at det skulle først synke, og så flyte opp og at et minutt koketid på toppen var passe. totale ca 4 mins eller så. Mine fløt opp litt vel fort så jeg gav dem litt mer tid på toppen.

    ---

    Salviesmør:

    Knus et fedd hvitløk, og smelt 35g smør i en panne, kok men ikke brun, ha i 2 ss frisk salvie (min var plukket for et par dager siden så den var litt tørr) surr i et par minutter. Så ha i 15g ekstra smør, pepper og sitronsaft, og varm det hele men ikke koke nå.

    Hell dette over gnocchiene på tallerken.

    (Sikkert ikke vondt med litt mer parmesan og pepper på toppen heller)
    ---


    Dette ble delikat og snadder. Her kan man gjerne variere med smaker, men det er greit å bruke en saus som ikke er for dominerende.


    --


    Passer som en smårett eller på italiensk vis som pastainnslaget i en tradisjonell flerretter, som jo består av forrett, pasta, en eller flere hovedretter og dessert.

    ..

    Noen bruker ricotta i stedet for parmesan, så her er det variasjonsmuligheter.


    En annen saus til dette er rett og slett å smelte litt god gorgonzole og helle dette over pastaen.


    Det kan godt se omtrent slik ut: (bilde fra nettet)


    gno.jpg
     
    Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    I dag. En løk, en chili, et hvitløksfedd, en boks kikerter, en boks tomater, og litt krydder. Lat, matlei, og ikke helt fremmed for tanken om å gå litt ned i vekt.

    Men til julaften: Pinnekjøtt, hva anbefales? Bør ikke innebære en reise til vestlandet, milevis til fots for å finne den riktige avsidesliggende gården og denslags.
     
    Sist redigert av en moderator:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.192
    Antall liker
    13.711
    Risotto med spinat og Chorizo og litt skinnstekt ørret til.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Men til julaften: Pinnekjøtt, hva anbefales? Bør ikke innebære en reise til vestlandet, milevis til fots for å finne den riktige avsidesliggende gården og denslags.
    Ikke godt å si hva som er å få tak i over der.

    Av godt men rimelig er vel 'Henriettes' som selges på Coop en safe bet. Bjorli har også fått fine tester de siste årene, men den har jeg ikke smakt selv. beste jeg har spist var fra geitebukk, men det får du ikke tak i.

    Beste fårikålkjøttet jeg har spist var fra Vossakjøt nå i høst, så om de bruker sider av dette dette til pinnekjøtt så tror jeg de har en vinner. Men det er bare spekulasjoner.


    Men viktig å se på stykkene også. Lange hele stykker med kjøtt oppover benet og ikke bare kortklipt med en tørr kotelett har mye så si. Fett er din venn her, eller en fin blanding av fett og kjøtt er vel riktigere å si, lagvis. Lange pene pinner er et godt tegn, mens poser med kortklipte stykker egner seg ikke til stort mer enn lapakaus.

    Man kan se endel på fargen også. Det skal se ut som mørk spekemat (fenalår) ikke som ferskt kjøtt.

    Kjøp saltet men ikke røykt, men mindre man vet at man spesielt liker dette.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.192
    Antall liker
    13.711
    Jacobs i Oslo har av kje. Dyrt og godt. For de barske er også sau mer smakfullt enn lam, men er vanskelig å få tak i og trenger et par timer ekstra i gryta. Sist jeg talte over for er par år siden hadde de 25 sorter på jacobs. Sjekk også den gardsmatbutikken i Mathallen.

    Ellers som deph sier, gå for store stykker med godt med fett og fin farge.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Jacobs i Oslo har av kje. Dyrt og godt.
    Kje er nydelig, men ikke durt om våren noen uker etter lammingen. Ikke på vestlandet i alle fall, men ikke like lett å få kloen i.

    En fersk ribbensside dampet til mør og så grillet til slutt i ovnen er sykt godt.

    Men jeg ville ikke vurdert dette til pinnekjøtt, til det er det litt for ungt og smått. Gammel kastrert geitebukk som har beitet i fjæresteinene derimot ... smak.

    Ikke et vondt ord om kje. Jeg ønsker virkelig å se mer av det i handelen... kje, bukk og geit i alle varianter. Det er en underbrukt ressurs.

    ... melk av sau også når jeg er i gang. Kan ikke noen flere begynne å melke disse lodottene og lage ost av det... vi har jo de aller aller beste forutsetninger for verdensklasseprodukter her ... men få, veldig få, gidder. Eneste norske sauemelksosten jeg kjenner til er fra Samnanger, og selv den har bare 10% sau i seg.

    Nydelig ost likevel.

    :

    http://osteperler.no/sterke-nilsn/

    Får på Bondnes Marked i Bergen litt ut på høsten og i butikken i Samnanger.
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.003
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    Jeg kjøpte pinnekjøtt fra Johs. Jacobsen (Volda). Flaneur og Fromagerie selger det. Vært ok tidligere, men ikke smakt årets.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.376
    Antall liker
    17.119
    Torget vurderinger
    2
    Pinnekjøtt må velges med øyet.
    Har funnet gode pakker i standardutvalg fra Gilde og elendige fra "spesialistprodusenter". Se etter godt med kjøtt og fett, og god gylden farge på fettet. Hadde en flott erfaring sist vinter med pinnekjøtt fra Spekeloftet i Hemsedal, kjøpt i Mathallen. Urøkt.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.192
    Antall liker
    13.711
    Spekeloftet får man vel på rema også? Har vært fornøyd med de jeg har prøvd. Før rema tok over hadde de av sau også solgt på smart club
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Det å velge stykker og pakker er kanskje vel så viktig som å se etter et bestemt merke på pakken. Unngå det billigste og det dyreste, men mindre man virkelig vet hva man gjør!

    Jeg er langt i fra dreven i å velge ut stykker av kjøtt. Jeg finner det spesielt vanskelig når det er tørket.

    Men pinnekjøtt skal være godt modnet og være basert på gode råvarer.

    Råvarene ser man litt på stykkene, fettfordelingen, størrelse og slikt. Modningen og tørkingen ser man på farge og tekstur.

    Tid koster ... så de dårligste er fort i salg. Kjøttet kan være godt nok til noe bruk, men ikke til pinnekjøttet på julaften .. da vil man jo gjerne ha noe litt ekstra.

    ..

    For noen år siden så var det mye mer vanlig at folk kjøpte en pinneside og tørket den selv i boden eller på loftet. Mine besteforeldre gjorde det i alle år i det samme huset jeg nå bor i.... så tankene på sikt er å ta opp i gjen denne tradisjonen. Kanskje til neste år?

    Det er jo egentlig ingen heksekunst. Kjøpe en side, salte den, og så henge den til tørk. Det er nok noe helt eget med å servere dette .. neste jul.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    23.376
    Antall liker
    17.119
    Torget vurderinger
    2
    Det rågode pinnekjøttet kommer fra glade villsauer på sørlandet. Villsauen (gammelnorsk spælsau) var nesten utdødd for bare noen tiår siden, men aktivt bevaringsarbeid har gjort at det nå finnes en god del av rasen! Dette er takket være blant annet et knippe entusiastiske bønder som driver under Agder Kystbeitelag. Og det er nettopp disse som står bak det supre pinnekjøttet og fenalårene vi selger til jul! Vi mener bestemt at kjøttet har en mer viltsmak og karakter enn "vanlig" pinnekjøtt .

    www.duggurd.no

    http://sesongbutikk.duggurd.no/?
     
    6

    65finger

    Gjest
    Salmiakk i skiver marinert i limesaft i to timer med en hakket medium chili, tre fedd hvitløk, salt og pepper. Strø chili og hvitløk hakk over fisken. Pepre og salte. Dekk fisken med limesaft. Server med grillet mais. Ikke SALMIAKK ☹ salmalaks
     
    Sist redigert av en moderator:
    6

    65finger

    Gjest
    Soyasaus på laksen ved servering hevet retten. Stekt asparges type grønn passet også bra
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    21.192
    Antall liker
    13.711
    Butterfly steak, aka "hvordan få OK størrelse på en biff fra den fine delen av indrefileten og fiberene i riktig retning". Kutt av en 10cm, kutt 3/4 gjennom midten og brett over og voila du har en fin serveringsstørrelse. Gjør det enkelt med påmmfri, peppersaus og en liten sidesalat. Blodrød argentinsk rødvin. 1 varmegrad og opplett så perfekt grillvær i Oslo. Ca 450g til far og ca 200 til mor.

    Vis vedlegget 414662
     

    Vedlegg

    Sist redigert:
    6

    65finger

    Gjest
    ikke middag men konfekt type sukkerfri. 400 g malte mandler, 200g sukrinmelis, 2 eggehvitter og 2 spiseskjeer Cognac. elt det sammen og pakk det i plast. 2 timer i kjølen. rull det til passende pølser. dypp det i flytende mørk sjoko og rull det i nøtter
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.739
    Antall liker
    7.646
    Det å velge stykker og pakker er kanskje vel så viktig som å se etter et bestemt merke på pakken. Unngå det billigste og det dyreste, men mindre man virkelig vet hva man gjør!

    Jeg er langt i fra dreven i å velge ut stykker av kjøtt. Jeg finner det spesielt vanskelig når det er tørket.

    Men pinnekjøtt skal være godt modnet og være basert på gode råvarer.

    Råvarene ser man litt på stykkene, fettfordelingen, størrelse og slikt. Modningen og tørkingen ser man på farge og tekstur.

    Tid koster ... så de dårligste er fort i salg. Kjøttet kan være godt nok til noe bruk, men ikke til pinnekjøttet på julaften .. da vil man jo gjerne ha noe litt ekstra.

    ..

    For noen år siden så var det mye mer vanlig at folk kjøpte en pinneside og tørket den selv i boden eller på loftet. Mine besteforeldre gjorde det i alle år i det samme huset jeg nå bor i.... så tankene på sikt er å ta opp i gjen denne tradisjonen. Kanskje til neste år?

    Det er jo egentlig ingen heksekunst. Kjøpe en side, salte den, og så henge den til tørk. Det er nok noe helt eget med å servere dette .. neste jul.
    Amen til det. Vokste også opp med besteforeldre som gjorde det samme. Mulig et utslag av selektiv kulinarisk nostalgi fra barndommen, men de forventninger som ble skapt ved å være med på salting og opphenging frem mot årets kanskje viktigste familiemiddag sitter i. Og mulig det også har med en ateistisk familietradisjon hvor det nok likefullt hadde vært enklere å få tilgivelse for å ta syre på horehus enn å spise pinnekjøtt før julaften. Enkelte ting kødder man bare ikke med.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn