Mat, drikke og røyk Whisky

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • D

    Danke

    Gjest
    Glenfarclas 105 er rund og god uten for mye peat. Den har vært en standardwhisky her i huset i flere år bl. a. fordi den har vært utrolig billig på taxfree på OSL. Dessverre har de sluttet å ha den i utvalget så flere flasker blir det ikke på meg. Men hvis du ikke har drukket den før har du noe å glede deg til. I og med at den holder 60% er det ikke dumt å ha i LITT vann, smaken forsvinner ikke av den grunn.
    Jeg hadde barnefri igår og det er liksom nesten som helg for meg, så jeg smakte en dram av 105 jeg smattet litt på en unblandet dråpe, var godt, så blandet jeg ut 50/50 og det var veldig smooth og godt, med sherrysmak.

    Jeg gir den 9 av 10

    Annen whisky jeg har stående er Ledaig 10, Laphroaig 10 og Bowmore Darkest 15
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.827
    Antall liker
    2.462
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    5
    Er du gal? 50/50 er alt for mye vann, den er ikke så sterk. Prøv forsiktig med noen dråper av gangen til du kommer ned til hva du synes er bra.
     

    Fenalaar

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.05.2002
    Innlegg
    8.676
    Antall liker
    7.436
    Sted
    Narvik
    Torget vurderinger
    3
    60% er for sterkt til å drikkes bart - du slår smaksløkene i svime. Rundt 50/50 eller en aning mindre vann er passe.

    Det er bare nordmenn og finner som drikker bart brennevin...

    105 er finfin whisky:D

    Johan-Kr
     
    A

    Avgatt19087

    Gjest
    60% er for sterkt til å drikkes bart - du slår smaksløkene i svime. Rundt 50/50 eller en aning mindre vann er passe.

    Det er bare nordmenn og finner som drikker bart brennevin...

    105 er finfin whisky:D

    Johan-Kr
    +1

    Jeg har en Laphroaig 10Y Cask Strength Batch 8 stående. Den holder respektable 59,2%. Den tåler godt 50/50 med vann. Det er når jeg får "tynnet" den ned, at smak og lukt virkelig kommer til sin rett.

    Jeg holdt en whiskysmaking hjemme hos meg for et par uker siden. Der smakte vi bl.a. på Talisker 10Y. En av de som var med har drukket Talisker i mange år uten å ha i en dråpe vann. En kvart teskjed vann ble tilsatt glasset med 2cl Talisker. Han ble faktisk veldig overrasket over resultatet. For ham dukket det opp detaljer i lukt og smak han ikke hadde merket seg før. Og har er ikke den eneste jeg har hatt på besøk som har erfart dette.

    Nå skal det sies at ingen whisky er lik når det gjelder tilsetting av vann. Noen tåler faktisk ganske mye, mens andre enten ikke trenger noe, eller det holder med noen dråper. Det som jeg synes er morsomt, er veien frem her til jeg sitter med det jeg kaller Sweet Spot (Thank you Ralfy) i glasset.

    Her er det ingen fasit. Vi er alle forskjellige med høyst forskjellige preferanser.

    Og det... er jeg glad for.

    Cheers
     
    Sist redigert av en moderator:
    D

    Danke

    Gjest
    Sånn jeg ser det så tåler yngre whisky rundt 10 år med fatstyrke mere vann, jeg synes det sef er gøy å smake en dråpe bart brennevin også, men ikke mer enn en liten smatting på en dråpe. 60% er heavy....

    Med en eldre whisky på 56% så hadde jeg nok brukt teskje, men jeg fulgte Ralfys råd med denne 10 års Glenfarclas 105 og det passet godt for meg.

    Jeg kunne sikkert hatt litt mindre vann enn 50/50 også.. men det er det som er litt spennende med fatsterk whisky, at man kan eksperimentere med mer/mindre vann. Så neste gang kanskje jeg prøver med litt mindre vann....

    Men jeg bruker nå ikke pipett eller teskje på fatsterk ung whisky, da synes jeg det er enklere å måle ved å helle vann direkte. Mest fordi jeg ikke har hukommelse til å huske dråper eller teskjeer og en halv når det må såpass mange til.
     
    Sist redigert:

    atonal

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    14.09.2006
    Innlegg
    3.259
    Antall liker
    425
    Sted
    Friedrichstadt
    For noen år tilbake fikk jeg noen drammer av en omkring 30 år gammel Caol Ila cask strength. Intens, dyp i smak og nydelig balanse mellom aromaene. Og noe blomsterpreg og honning midt inni, fin kontrast til den mer rå røyk- og torvsmaken. Det er kanskje typisk for Caol Ila? Men til jul tror jeg det blir en Lagavulin 16.
     
    D

    Danke

    Gjest
    For noen år tilbake fikk jeg noen drammer av en omkring 30 år gammel Caol Ila cask strength. Intens, dyp i smak og nydelig balanse mellom aromaene. Og noe blomsterpreg og honning midt inni, fin kontrast til den mer rå røyk- og torvsmaken. Det er kanskje typisk for Caol Ila? Men til jul tror jeg det blir en Lagavulin 16.
    Det som er typisk for Caol Ila er vel den utpregede salt og sjøsmaken, samt den første av de store Islayene i graden av torvrøyksmak...

    Ellers er det vel bare de få heldige av oss som har råd og mulighet til å smake veldig gamle Islays, prisen for gammel Islayrøykwhisky har skutt i taket.

    Derfor når jeg ser etter gamle røykwhiskyer så vurderer jeg røykwhiskyer som ikke er fra Islay... Feks Talisker, Ledaig eller BenRiach...
     

    decibelius

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    27.12.2007
    Innlegg
    7.865
    Antall liker
    1.678
    Sted
    Bislett
    Drakk ymse slag i går. Husker ikke alt men 2 kjappe Black Label til 55 spenn pr stk på stam-baren mener jeg å huske, etter det tok det litt av. Tror jeg sang ganske høyt og fikk beskjed om å klappe igjen og tok det til etterretning.
     
    D

    Danke

    Gjest
    Lurer fælt på hva jeg skal unne meg for noe til Jul, spekulerer litt i hva jeg har råd til som er litt ekstra...

    Glengoyne 21 sherry, eller en Glenfarclas 21 som er litt rimeligere, ellers holder det kanskje med en Highland park 18 også, selvom jeg ikke likte så godt 30 åringen som jeg fikk en dram av fra min søster.

    Det går jo mye til julegaver osv, så da er det kanskje fornuftig med en 18 åring..
     

    Svein Arne

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.07.2013
    Innlegg
    8.826
    Antall liker
    8.383
    Sted
    På kanten.
    Var i London her i uka, og plukket med meg en Aberfeldy 12 åring. Den er kraftig i smaken uten å bli for mye torv og røyk. Dette er en smakfull en som jeg kan like.
    Nå har mørket senket seg, og klokken er alt langt på dag. Da kan en stakkar unne seg en tår.

    PC170001.jpg
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Denne var virkelig delikat og god.

    Varmeste anbefalinger, spesielt om man er litt lei av å drikke leirbål, skaiseter og tang. :)


    arran-10-years-old.jpg
     

    Svein Arne

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.07.2013
    Innlegg
    8.826
    Antall liker
    8.383
    Sted
    På kanten.
    Hvordan er det å drikke skaiseter og leirbål?
    Tang derimot har jeg litt personlig erfaring med og trenger derfor ikke noe nærmere utgreiing om.
     
    D

    Danke

    Gjest
    Hvordan er det å drikke skaiseter og leirbål?
    Tang derimot har jeg litt personlig erfaring med og trenger derfor ikke noe nærmere utgreiing om.
    Vel er bare å kjøpe en halvflaske Laphroaig 10 det om du er i Sverige en gang, i Norge har de vel forstatt Lagavulin 16 på 20 cl også?? jovisst... https://www.vinmonopolet.no/vmpSite/Land/Skottland/Lagavulin-Single-Malt-16-YO/p/464404

    Du må prøve en røykwhisky engang for å se om du liker det, du har jo alt prøvd tang som er en del av sjøsmaken, og da har du igjen torvrøyksmaken. Jeg vil si at det er en veldig spesiell smak første gang, men det er en smak som for de aller fleste vokser på en.

    En veldig maritim sak disse røykwhiskyene fra Islay og enkelte av de andre øyene, dersom du liker sjøen, og dieselbåter og strandbål, så er det mulig at du liker dette også...
     
    Sist redigert:

    Svein Arne

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.07.2013
    Innlegg
    8.826
    Antall liker
    8.383
    Sted
    På kanten.
    Jeg har prøvd mye røyk, men liker det ikke. Blir fort for ramt. Jeg er mer mot det smoothe. Oban fjortis er favoritten.
     
    D

    Danke

    Gjest
    Jeg har prøvd mye røyk, men liker det ikke. Blir fort for ramt. Jeg er mer mot det smoothe. Oban fjortis er favoritten.
    Har du prøvd Bowmore 15 Darkest som er nyhet på polet?

    Den er gammel, har ikke så altfor mye røyk, er relativt rimelig for alderen, og har god sherry smak fra gode sherry fat....

    Litt røyk i finishen bare, men ikke rett i fjeset, godt integrert med søte sherryfat.


    Jeg likte også Oban 14 prøvde en 20cl flaske...
     

    Cash 63

    Æresmedlem
    Ble medlem
    14.06.2007
    Innlegg
    12.753
    Antall liker
    31.670
    Sted
    Oslo/Grebbestad
    Torget vurderinger
    1
    Jeg kjøpte med meg en Bowmore 15 Darkest fra Swe, har også litt vanskelig for dette røyk og brandtomt smaken:rolleyes: enda den var snill i finishen som Danke sier!
    Jeg fortsetter på Speyside'n:)
     
    D

    Danke

    Gjest
    Det ble Ardbeg Uigadail jeg kjøpte meg til jul..

    Etter mye gavehandel så var det et fornuftig valg.

    Men dette er definitivt Branntomt røyksmak som er skikkelig utfordrende og sterk i smak. Selvom det også er sherry i den, så er den meget røyket.

    ardbeg-uigeadail-2.jpg
     

    Svein Arne

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.07.2013
    Innlegg
    8.826
    Antall liker
    8.383
    Sted
    På kanten.
    Jeg har prøvd mye røyk, men liker det ikke. Blir fort for ramt. Jeg er mer mot det smoothe. Oban fjortis er favoritten.
    Har du prøvd Bowmore 15 Darkest som er nyhet på polet?

    Den er gammel, har ikke så altfor mye røyk, er relativt rimelig for alderen, og har god sherry smak fra gode sherry fat....

    Litt røyk i finishen bare, men ikke rett i fjeset, godt integrert med søte sherryfat.


    Jeg likte også Oban 14 prøvde en 20cl flaske...
    Kan ikke huske å ha prøvd den, så takk for tipset.
    Skal ut og farte igjen til uka, så da byrd deg seg gjerne et høve.
    Fingeren er glad i rom, det husker jeg fra et tidligere liv. Det er en drikke jeg ikke har noe forhold til.
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.827
    Antall liker
    8.296
    Torget vurderinger
    0
    Det ble Ardbeg Uigadail jeg kjøpte meg til jul..

    Etter mye gavehandel så var det et fornuftig valg.

    Men dette er definitivt Branntomt røyksmak som er skikkelig utfordrende og sterk i smak. Selvom det også er sherry i den, så er den meget røyket.
    Har du prøvd Aligatoren?
     
    D

    Danke

    Gjest
    Det ble Ardbeg Uigadail jeg kjøpte meg til jul..

    Etter mye gavehandel så var det et fornuftig valg.

    Men dette er definitivt Branntomt røyksmak som er skikkelig utfordrende og sterk i smak. Selvom det også er sherry i den, så er den meget røyket.
    Har du prøvd Aligatoren?
    Nei aldri prøvd Alligatoren... Har prøvd tre Ardbeg bare. da de ofte er veldig dyre, og vanskelig å få tak i tidsmessig. Jeg må nesten spare til whisky jeg kjøper, så må det godkjennes i Storting av kona :rolleyes: og da er det ofte for sent... Til sammenligning tror jeg jeg har hatt og smakt hele 9 forskjellige Laphroaig. De er mer tilgjengelige, og rimeligere.

    Jeg har smakt Talisker Dark Storm, som er det samme prinsippet. Sykt mye røyk fra brente fat, samt torven, men jeg vet at Ardbeg Alligator har eldre whisky i sin samt mer røykfull..

    Ardbeg 10 liker veldig godt 91 poeng, Ardbeg Uigadail liker ennå mer 94 poeng, Disse har jeg prøvd flere ganger, og de har til felles at de begge er veldig røyket og at de begge er veldig konsistense som før.

    Ardbeg Perpetuum likte hverken jeg eller søsteren min, at en så dyr Ardbeg kommer med 46% og skal være en jubileumswhisky skjønner jeg ikke, samtidig at den smakte... ikke vondt, men veldig ordinært.

    Jeg har da mer tro på Laphroaigs Lore på 48% der ting er gjort litt på gamlemåten, men det spørs vel når den kommer til salgs, men jeg vet den kommer på en hylle nær oss, og at den tar over prisplassen til 18 åringen, samt 15 åringen... Hvorfor selge en 18 åring, når du kan selge en kongelig 15 åring, og vedsiden av selge en NAS av god kvalitet for samme pris?

    Jeg synes Box fra Sverige og Compass Box fra Skotland er interessante. Sistnevnte fordi den kommer med spesifisert alder av single malts, OG melder hvor mye whisky den inneholder. Flere av de er svært gammel mix, men prisen er veldig "hyggelig", og det varer en stund sånn at det går å spare. Jeg vil prøve Peat Monster og Flaming Heart.

    De må endre på den dumme loven da folk har begynt å selge NAS, ville spart oss for en del dårlig whisky.. mulig det ville gjort NAS litt dyrere.... Compax box løste jo dette på et glimrende sett. De har lagd en robotsvarer eller noe som sender alder, komponenter alt mulig så fort du sender en mail.

    Har også planlagt å kjøpe Bruichladdies Octomore da ColorLine har en svært hyggelig pris på svenskebåten...
     
    Sist redigert:
    D

    Danke

    Gjest
    Vis vedlegget 416061 Ardbeg er min favoritt. Og bland ardbeg er det Supernova 2009 som stikker ut mest i min mun.
    De har og Ping1 som jeg må si er den beste whisky jeg smakt noensinne. Desverre er ikke den verd de 35-40.000 en flaske koster.

    Det var litt av en whiskypengesamling, LOTI tilogmed.. :)

    Har du smakt Octomore også eller siden du har Supernova?

    Octomore på Taxfree er oppnåelig for meg, men Supernova rekker jeg aldri å kjøpe da de er solgt ut på 0,0 her i Sverige iallefall..
     
    Sist redigert:

    X3MKungen

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    01.09.2013
    Innlegg
    927
    Antall liker
    246
    Sted
    Helsingborg Sverige
    Har mer Ardbeg dubletter som ikke står i skapet

    jo har en del octomoore og. Synes de er meget gode. Mange av de krever en del vann synes jeg. Da blir det en helt annen smak.
    Jeg bor og i Sverige. Köper Supernova på auktioner runt om i Europa. Desverre blor de ikke billigere. Så 2008 comitee er oppe i over 5000 nå.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Den som fant på å bruke kork på whiskyflasker burde fått seg en klask.

    Nuvel,

    Denne var god. Litt på vei til det flyktige målet, men litt konsistens igjen.

    Får hake i boken som god Whisky etter min smak.

    ancob.12yo.jpg
     

    Svein Arne

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.07.2013
    Innlegg
    8.826
    Antall liker
    8.383
    Sted
    På kanten.
    Ja, dette er i kraftigste laget for en sensible strupe som min. Den røsker bra ifra.
    Det blir med den ene drammen. I alle fall i denne omgang.
     
    D

    Danke

    Gjest
    Ja, dette er i kraftigste laget for en sensible strupe som min. Den røsker bra ifra.
    Det blir med den ene drammen. I alle fall i denne omgang.
    Jeg prøvde å finne en whisky uten røyk til deg som jeg likte veldig godt, men det var BenRiach 12 sherrymatured, og den er nok laget for dyr i Norge.

    Mener å huske du bodde sør eller vestpå.

    Om du har råd, noe du åpenbart har... :)

    Så burde du prøve denne, den er helt uten røyk og utrolig god for prisen!
    På både polet og systemet, jeg gjetter at den faktisk er dyrere i andre land.

    https://www.vinmonopolet.no/vmpSite/Land/Skottland/Glenfarclas-Single-Malt-21-Years-Old/p/5286401
     
    D

    Danke

    Gjest
    Jeg prøvde to halve drammer igår, Bowmore 15 darkest og Ledaig 10 sammen med en lavalkoholisk jule IPA fra St.eriks..

    Sørgelig, etter influensa har jeg mistet all lukt og smak, jeg luktet så godt jeg kunne på Ledaig men ikke engang den luktet, jeg luktet på tobakksnusboksen min... ingening.

    Lukter på mat, ingening. Ikke smak engang.

    Og snart er det jul! Tragisk....
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.964
    Antall liker
    9.955
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Jeg kan underskrive på at Glenfarclas 21 er verdt pengene hvis man ikke er glad i røyk, tang, tare og andre godsaker.
    Jeg har hatt en slik en i barskapet et års tid, den er god. Men nå er det tomt.
    last ned (4).jpg

    Jeg var innom bolaget i Strømstad for noen uker siden og plukket med meg denne
    last ned (5).jpg
    Den passer bra for meg, litt av det meste, de kan dette her i Solens land.
    "Nikka from the Barrel is big-boned and bursting with character. Not averse to a drop of water, either. A real star, winning top prize in its category at the World Whisky Awards in 2007 and 2010."
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn