M
MusicBear
Gjest
Kabeltråder er ikke hva de engang var.![]()
Hehe, jeg savner alle innleggene til Reidar Solhaug - ja om kabler og annet - kom jeg til å tenke på når jeg leste innlegge ditt
|
Kabeltråder er ikke hva de engang var.![]()
Jeg opplever at litt eldre 27" iMacer har en tendens til å blåse ei 16A kjapp automatsikring med det samme du plugger de i.Ved store kontorinstallasjoner med mange PCer og annen småelektronikk falt 240mm2 kobberkabler sammen ved rundt 33% RMS last og fordelingstrafoer gikk i peak lenge før nominell strøm ble oppnådd.
Jeg opplever at litt eldre 27" iMacer har en tendens til å blåse ei 16A kjapp automatsikring med det samme du plugger de i.Ved store kontorinstallasjoner med mange PCer og annen småelektronikk falt 240mm2 kobberkabler sammen ved rundt 33% RMS last og fordelingstrafoer gikk i peak lenge før nominell strøm ble oppnådd.
Disse maskinene har logikkstyrt påslag, så strømforsyninga trekker strøm med det samme du plugger den i.
Kjappe automatsikringer og litt stor UPS er ikke bra kombinasjon - startstrømmen etter strømbrudd har en tendens til å blåse sikringa, og så går UPSen tom for strøm uansett...
Johan-Kr
RS var kobberindustriens beste venn. Sverget til så tykke massive ledere at høyttalerne knapt berørte gulvet og lokket ikke kunne skrus tilbake på effektforsterkerne. Han pleide å si at "høyttalerkablene er forlengelsen av strømbanene på forsterkerkortet og må dimensjoneres deretter". Sett ovenfra er de banene imponerende, flere centimeter brede. Det han tydeligvis aldri tenkte over var at de samme banene bare er noen mikron tykke, så tverrsnittet er bare en halv kvadratmillimeter eller så. Han ble j...g sur da det ble påpekt.Hehe, jeg savner alle innleggene til Reidar Solhaug - ja om kabler og annet - kom jeg til å tenke på når jeg leste innlegge dittKabeltråder er ikke hva de engang var.![]()
![]()
Ja, jeg husker jeg prøvde noen “solid kåre” høyttaler kabler på 6 kvadrat mm og det låt ikke bra i mitt anlegg den gangen. Det ble udefinert og ullen lyd/pløset bass så de røk fort ut.RS var kobberindustriens beste venn. Sverget til så tykke massive ledere at høyttalerne knapt berørte gulvet og lokket ikke kunne skrus tilbake på effektforsterkerne. Han pleide å si at "høyttalerkablene er forlengelsen av strømbanene på forsterkerkortet og må dimensjoneres deretter". Sett ovenfra er de banene imponerende, flere centimeter brede. Det han tydeligvis aldri tenkte over var at de samme banene bare er noen mikron tykke, så tverrsnittet er bare en halv kvadratmillimeter eller så. Han ble j...g sur da det ble påpekt.Hehe, jeg savner alle innleggene til Reidar Solhaug - ja om kabler og annet - kom jeg til å tenke på når jeg leste innlegge dittKabeltråder er ikke hva de engang var.![]()
![]()
Men det ble ikke helt det samme uten ham, nei.
Kabeltråder er ikke hva de engang var.![]()
Hehe, jeg savner alle innleggene til Reidar Solhaug - ja om kabler og annet - kom jeg til å tenke på når jeg leste innlegge ditt![]()
R.S. skrev:Det er fritt om man vil koble opp høyttalerne med overprisa ringeklokkeledning, men har man noe peiling på hvordan sakene fungerer gjør man ikke det.
D-type sikring løser problemet, både for iMacer og for isotrafoen jeg har på kursen til anleggetPrimærinngangen på dagen strømforsyninger for datamaskiner er i prinsippet en stor kondis ved påslag så det stemmer helt klart, trege sikr er uansett fordelaktig men treffer en nær 0-punktet i sinusen ved tilkobling går det greit, en sjans 1:LOTTO omtrent men mulig. Det finnes i dag spesialsikringer med karakterestikk som er lovlige og som vil kunne eliminere problemet du har ift MACen.
Når det gjelder UPS generelt bør disse ha så store sikringer/vern som lommeboka tålerFor å ha tilfredsstillende sikkerhet vha UPS bør sikringen foran være 2-3 ggr over max ytelse ut og gjerne mer. Da er en mengde potensielle driftsproblemer og usikkerheter eliminert.
Minst 12 kvadrat, så sover du bedre.Kan jeg da sove trygt med mine 2.5mm kabler til surround back kanalene? Det strekket er ca 12m.
Lurer forresten på hvilken dimensjon på høyttaler kabler jeg trenger.. Vurderer å flytte på rack, og lengste strekket da blir på ca 16n. Høyttaleren er 8ohm nominell men dupper stadig ned på 4ohm tallet. Holder det alikevel med 2.5mm kabel?
Asbjørn:
Lat oss tvihalde på digresjonen:Hmm... Stein Erling hadde gummilekebåt med Flyndremotor men den episoden er ikke på nett så dette får være en erstatning.
Jepp, samme erfaringene her.Jeg prøvde selv "teknikken" til RS i anlegget mitt, og byttet ut rubbel og bit av kabler med 6kv PFSP solid core-kabler, både utvendig og innvendig i høyttalere og elektronikk. Lyden skulle visstnok bli fantastisk med disse kablene, men det ble den jo ikke i det hele tatt. Diskant og øvre mellomtone ble kraftig dempet, og diskanten ble helt latterlig kornete. Den ble så kornete at det var helt umulig å høre en sibilant fra en stemme uten å bli alvorlig irritert. Nei, jeg kan ikke akkurat si at den teknikken fungerte for meg![]()
Kommer an på høyttalerens impedanse, hvor store avvik man ser som akseptable og hvor stor sikkerhetsmargin man legger inn. Jeg har ikke kontrollregnet JBL’s anbefalinger, men kom altså selv til at 2,5 mm2 holder i massevis med de forutsetningene jeg la til grunn. Da vil det ikke være noen hørbar effekt av å gå opp til 4 eller 6 mm2, bare «feelgoodfaktor».Asbjørn:
Ingen kommentarer her?
Hva er vitsen med 4 eller 6mm2?
......
I disse tilfellene er det en puls pr halvperiode men i hifisammenheneg oppstår lignende "bursts" ved dynamiske driftsforhold. Slapp kabel = slapp dynamikk og hva-det-nå-måtte-komme-ut-av-det.
........
.
....spelar på ei ause......el_mariachi, helvete. Nå har den Åkken Bom melodien satt seg fast i hodet mitt.
Går rundt på jobben å plystrer, til ergrelse for mine kollegaer.![]()
Henviser herved til tidenes beste kabeltråd. Alt var bedre i gamle dager her på hfs. Også kabeltrådeneJa, jeg husker jeg prøvde noen “solid kåre” høyttaler kabler på 6 kvadrat mm og det låt ikke bra i mitt anlegg den gangen. Det ble udefinert og ullen lyd/pløset bass så de røk fort ut.
Taus?Asbjørn:
Ingen kommentarer her?
Hva er vitsen med 4 eller 6mm2?
http://www.hifisentralen.no/forumet...erkabler-anbefalt-tykkelse-5.html#post2625384Taus?Asbjørn:
Ingen kommentarer her?
Hva er vitsen med 4 eller 6mm2?
åja..http://www.hifisentralen.no/forumet...erkabler-anbefalt-tykkelse-5.html#post2625384Taus?Asbjørn:
Ingen kommentarer her?
Hva er vitsen med 4 eller 6mm2?
AWG? Fot?
Glem nå ikke cos Φ da...Med denne kan du jo se spenningsfall i en kabel.
Veit ikke om det er til store nytten.
Tuller du, eller?AWG? Fot?
Du fant ikke en alternativ måleenhet for motstand også da?
Nettopp.Tuller du, eller?
Det er vel strengt tatt bare 16-10 AWG som er av interesse her, som er 1,5, 2,5, 4,0 og 6,0 mm2. Fot til meter er bare å gange sånn cirkus med 0,3, så har du meter.
Litt får dere gjøra sjæl!Nettopp.
Så hvorfor ikke bare si det da?
SI-systemet fungerer helt fint uten å gange med en eller annen mystisk faktor, eller å slå opp i en tabell.
![]()