Mat, drikke og røyk Oss ølhunder i mellom

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    16.672
    Antall liker
    12.939
    Sted
    Smurfeland
    Nuvel, klarte ikke å dy meg, så da er det bare et spørsmål om tid før jeg feller min endelige dom.

    IMG_0833.jpg
    IMG_0835.jpg

    Også er jeg spent på denne, den ser jo Helvetes god ut.

    IMG_0837.jpg
    IMG_0840.jpg
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    16.672
    Antall liker
    12.939
    Sted
    Smurfeland
    Den her var ikke så verst. God som tørstedrikk, gikk ned i tre store slurker etter noen timer på lytterommet med klasse A varmeovn.

    IMG_0841.jpg
     
    Sist redigert:

    TT.

    The smooth jazz guy! 😉🇳🇴
    Ble medlem
    15.11.2007
    Innlegg
    42.386
    Antall liker
    93.685
    Sted
    Nedre Tonsåsen
    Torget vurderinger
    99
    Jeg fikk en flaske Cobra King øl av en kompis i januar og åpnet denne i helgen. Denne hadde champagnekork og ståltråd. Den smakte en blanding mellom champagne og Munkholm, altså helt forferdelig. Styr langt unna!

    6E61E9D0-CF8D-4930-9536-842DC7F23A10.jpeg
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.107
    Antall liker
    14.666
    Som påstått tidligere blir masseprodusert øl aldri så bra som småskala. Da noterer vi et unntak for Cobra. Og et lite lass med mikrobryggeriene sine forsøk på ett eller annet. Det er merkelig at noen tror det er vanskelig å lage en eller annen ale når det gjøres omtrent på hver grastust i Norge. Om noe sier det mest om hvor udugelige mange småbryggerier faktisk er. De brygger ofte rett til produksjon. Ingen testing, ingen justering, ingen iterativ prosess. Ofte må oppskriftene justeres fordi bestemte humlesorter ikke er å oppdrive.

    Antagelsen om at dette er et eksklusivt håndverk som kun beherskes av utvalgte selvlærte småbryggere rundtomkring i Norge som aldri har brygget øl for inntil for få år siden er så absurd at det er komisk. Man mesker, koker og gjærer. Det er ikke slik at småbryggerier kjeler med ølen sin og viser den spesiell omsorg eller tar smaksprøver og justerer seg inn underveis. Det er ganske enkelt ikke slik brygging funker. Ingen har mer kontroll på temperaturer, trykk, sukkerinnhold osv enn de som driver stort.

    La oss, rent hypotetisk anta at budwiser i USA er ute av stand til å lage en smaksfull øl fordi de rett og slett ikke vet hvordan de skal overkomme denne utfordringen. Da ville det problemet enkelt kunne løses ved å tilby en eller annen en passe sekk penger og vips så har de en flink brygger ansatt.

    Mikrobryggerier har fått en status de ikke fortjener. Om man leser oppskrifter så ligner de mistenkelig ofte på ting som står i Jamil Zanizieffs «brewing classic styles». Han er det nærmeste man kommer en guru innen hjemmebrygging.

    Ta en klassiker som nøgne ø sin double IPA - two captains. Den er basert på et hjemmebrygg som er en kopi av pliny the elder fra USA. Spesielt originalt er det ikke.

    Etter å ha brygget noen titalls batcher selv er min erfaring at så lenge man er noenlunde nøye med hygiene etter koking og har kontroll på temperatur under gjæring er det noenlunde nær umulig å føkke det opp. Det blir i området fra helt Ok til veldig godt. Det suverent viktigste er å kontrollere temperatur under gjæringen, noe som greit løses med et kjøleskap og en temperaturkontrollert til 100 kroner på ebay og litt deler fra Clas ohlson og noe kobling.

    For øvrig en av grunnene til at pils er noe mer komplisert, i alle fall deler av gjæringen må skje på temperaturer langt under romtemperatur så det krever litt utstyr for å få det til.
     
    Sist redigert:

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.088
    Antall liker
    4.354
    Torget vurderinger
    1
    TT: Cobra King er et typisk indisk øl. Laget for å komplementere den relativt sterke bruken av krydder som kjennetegner det indiske kjøkkenet. Ikke et øl jeg personlig tar "bart", men den er god til en lammecurry fra Punjab eller fisk som den tilberedes i Kerala og Sør-India.. Det er Kingfisher og Taj Mahal også. Perfekte "coolers" i varmen i juni.


    Otare: Nettopp det jeg har funnet ut også. Med de norske versjonene. Begge to er utmerkede brygg:cool: Ang. Budweiser US: Jeg forstår personlig ikke at Anheuser Busch engang har LOV til å bruke det navnet på ølet, all den tid at det henviser til originalens- Budvars- hjemby- Ceske Budejovice. Eller Budweis på tysk. BudweisER er da "ølet fra Budweis". Som altså ikke ligger i USA.. Jeg kan se at enkelte liker US Bud, men den kommer aldri inn her hvis jeg kan unngå det. Nordamerikansk storskalabrygg her pleier å være Moosehead- hvis jeg kan finne det, da... Samt Brooklyn og Sam Adams, Sol og Corona..Canada- og noen av de amerikanske bryggerne- har nemlig tatt til seg det beste av lærdom fra UK og Europa når det gjelder bryggekunst, og bruker det for å framstille et relativt stort utvalg godt, særpreget øl. Et glass Moosehead, feks, gir meg gode assosiasjoner til en iskald vinterdag, granbar og bål. Like vanlige forhold i Canada som i Norge. Kos!! Og hva var fredagstacoen uten en Corona eller Sol?

    Vil du forresten ta med et lite utvalg tsjekkisk for meg?:cool: Bruk isåfall PM...
     
    Sist redigert:

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.107
    Antall liker
    14.666
    Lærdommen har vel strengt tatt gått minst like mye andre veien - hele Craft Beer - greia kommer fra USA. Ketil Jiktun (fyren bak Nøgne Ø) importerte selv alt fra USA da han begynte i det små med brygging, det var praktisk å være pilot da. Det var også i USA han oppdaget hvor mange ulike øltyper som fantest.. USA har, og har hatt lengre enn andre - muligens med unntak av Belgia, en enorm variasjon i ølutvalget. Sierra Nevadas klassikere "pale ale" regnes gjerne som den første kommersielle suksessen som brukte amerikansk humle i en mengde som da var uhørt. I dag fremstår den som relativt moderat humlet. Den kom i 1980. Nøgne Ø ble til sammenligning stiftet i 2002.

    Når det gjelder ymse lagerøl nesten uansett hva det er - fra lys, smakløs amerikansk Budweiser til temmelig sterke kontinentale varianter med mye humle så er oppskriftene generelt svært enkle, noe som forsåvidt gjelder det meste av øl. Det er ikke noe hokuspokus å lage det ene eller det andre, så det handler definitivt ikke om å "ta til seg bryggekunst" eller lignende. Det handler kun om hvilken type øl man ønsker å lage og hvilket marked man sikter seg inn på. Det finnes også en del ulike lagergjærstammer, men de er relativt like og uansett lett å få tak i for den som vil. For øvrig er det to amerikanske firmaer som er de store leverandrøere av gjærtyper til brygging - White Labs og Wyeast.

    Ang amerikansk Buweiser er navnet svært kontroversielt, i mesteparten av EU selges ølet under nanvet "Bud".
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.601
    Antall liker
    10.873
    Sted
    Trondheim
    Så vidt jeg har lest ble bryggeriet Budweiser i USA startet av tsjekkiske innvandrere til USA som tok navnet fra det lokale brygget der de kom fra i Tsjekkia.

    Som nevnt tidligere driver Urquell sitt eget mikrobryggeri/referansebryggeri som brygger ølet etter den tradisjonelle oppskriften og med originale råvarer, og tester fortløpende industriølet mot referanseølet for å sjekke at industriølet smaker riktig.
    Det kan for øvrig være at de justerer det brygget som eksporteres i henhold til smaken i det landet ølet skal eksporteres til, men det vet jeg egentlig ingen ting om. Urquell bruker mer humle enn de andre tsjekkiske ølene slik at det blir bitrere. Jeg drikker ofte Gambrinus eller Krušovice når jeg er i Praha, selv om det egentlig er to som skiller seg ut - Urquell og Budvar - med 2 forskjellige stiler. Prisforskjellen er imidlertid stor. Mens du for en halvlitersboks Urquell i butikken gjerne må betale 9-10 NOK, får du en Klašter, Primator, Bakalář, Radegast eller Kozel for ca 4 NOK. Ingen av dem er dårlige.
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    16.672
    Antall liker
    12.939
    Sted
    Smurfeland
    ^Øl er forholdsvis dyrt i Norge hvis man sammenligner med utlandet uten å ta høyde for inntektsforskjeller. En boks Urquell koster ca. fire ganger så mye i en Norsk matbutikk som det du forteller er prisen i Praha. Forsåvidt greit nok, men det er noe gammeldags og pietistisk over de Norske alkoholavgiftene. Jeg er sikker på at flere hadde tatt seg råd til å drikke mer alkohol hvis det bare var litt billigere.
     

    bjarnetv

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    28.03.2008
    Innlegg
    3.892
    Antall liker
    5.840
    Sted
    oslo
    ganske langstrakt tidslinje på Budvar vs Budweiser kampen.

    The Budweiser trademark dispute through the years

    1896:Once Budweiser Budvar catches wind that a company in the U.S. has successfully registered Budweiser as a trademark, Budvar argues that the Budweiser trademark should have never been allowed, because Budvar has been brewing their beer for 500 years.

    During that hearing, Adolphus Busch states, “The Budweiser beer is brewed according to the Budweiser Bohemian process… The idea was simply to brew a beer similar in quality, color, flavor and taste to the beer then made at Budweis, or in Bohemia.” This statement is one that has been brought up by Budvar in the many subsequent battles.

    1939: Both sides agree that Anheuser-Busch was the first to trademark the Budweiser name and Budvar concedes all territory north of Panama to the American brewer.

    1989: Anheuser-Busch begins expanding internationally while Budvar decides to focus on exports. Talks begin on a trademark agreement to divide up the territory around the world.

    1994: Budvar decides not to sign the trademark agreement.

    1996: Anheuser-Busch registers the Budweiser name with the European Commission and Budvar challenges.

    2004: The European Commission grants Budweiser Budvar N.C. with the right to use Protected Geographical Indications “Budějovické pivo” and “Českobudějovické pivo”.

    2009: The European Court of First Instance upholds a ruling refusing AB InBev permission to register the Budweiser brand as its trademark. AB InBev keeps the Budweiser or Bud name in 23 of 27 European countries, including the U.K., where courts have ruled both companies can call their beer Budweiser. Budvar is granted exclusive control of the name in Germany.

    2010: Anheuser-Busch InBev NV loses their appeal to register its Budweiser beer brand as a European Union-wide trademark.

    2010-2011: Budvar wins 88 of 124 disputes and holds exclusive rights in 68 countries, mostly in Europe, preventing AB Inbev from selling its Budweiser brand in some key markets, including Germany.

    2012: Budvar rejects an AB InBev proposal for a global settlement.

    2013: The UK Supreme Court confirms that both breweries can use the mark simultaneously in the UK.

    2014: Budvar loses a decision in Portugal to register its beer under the Budweiser name in the country after AB InBev purchases Budweiser trademarks in Europe from Budweiser Brewery Samson.

    2016: Tribunal da Propriedade Intelectual, a Portuguese court in Lisbon, upholds the 2014 ruling prohibiting Anheuser-Busch InBev from selling beer under the Budweiser name in Portugal.
     
    D

    Danke

    Gjest
    Igår tittet jeg på Vinmonopolet i Halden.

    Prisene på øl skremte meg, men kjøpte en Borg, en Hansa Ipa og Mack IPA på meny.
    Var dyrt det også.

    Jeg er så glad i Borg og har bare Folkøl borg ved Nordby der jeg bor.

    Er godt det også men litt tynn smak på lavprosent øl.
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.088
    Antall liker
    4.354
    Torget vurderinger
    1
    Weld: Merk deg da at uten Europa hadde ikke USA som nasjon eksistert. Ikke Australia heller. Og all klassisk ølproduksjon er i bunn og grunn europeisk. USA er og blir en av verdens største smeltedigler for menneskelig kultur- i alle dens former. Selv om ikke Australia og resten av The Commonwealth er langt etter. Altså finner du både alt og ingenting- du må vite hvor du skal leite. Og- som i Hi-Fi- HVA du leiter ETTER. Forresten jobber jeg for tiden med noen oppskrifter selv også. Både ale og lager. Kan love de blir bedre enn InBev, Schlitz, Lone Star og Rolling Rock, iallefall..

    E Pluribus Unum, står det i det amerikanske riksvåpenet.

    Altså: Av mange, en.

    Det har amerikanerne klart å leve opp til. Med enkelte interne hindringer i moderne historie, da..såsom slaveriet, femtitallets segregasjon av afroamerikanerne og dagens presidentskap.
     
    Sist redigert:

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.088
    Antall liker
    4.354
    Torget vurderinger
    1
    EM: InBev har mer enn Bud- og det er ikke nødvendigvis kjipt..Prøv å se HELE bildet her..
     

    Cash 63

    Æresmedlem
    Ble medlem
    14.06.2007
    Innlegg
    12.614
    Antall liker
    30.679
    Sted
    Oslo/Grebbestad
    ^Øl er forholdsvis dyrt i Norge hvis man sammenligner med utlandet uten å ta høyde for inntektsforskjeller. En boks Urquell koster ca. fire ganger så mye i en Norsk matbutikk som det du forteller er prisen i Praha. Forsåvidt greit nok, men det er noe gammeldags og pietistisk over de Norske alkoholavgiftene. Jeg er sikker på at flere hadde tatt seg råd til å drikke mer alkohol hvis det bare var litt billigere.
    Forholdsvis dyrt! Helt fordjævlig skamlig prissetting er bedre beskrivet:p
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.107
    Antall liker
    14.666
    Lager ølet mitt selv. Utstyret som trengs er billig og produksjonskost ligger på 5-20 kroner for en halvliter. I den høyere ende finner man sterke IPAer med kopiøse mengder humle.

    For en batch på 20-25 liter koster det ca 25 kroner pr volumprosent alkohol i det ferdige produktet. Så trenger man gjær, desinfiseringsvæske og litt annet småtteri. Basic utstyr er tilbakebetalt på en batch siden man stort sett brygger «polvarer». Det meste har over 4.5% alkoholinnhold.
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    16.672
    Antall liker
    12.939
    Sted
    Smurfeland
    ^Øl er forholdsvis dyrt i Norge hvis man sammenligner med utlandet uten å ta høyde for inntektsforskjeller. En boks Urquell koster ca. fire ganger så mye i en Norsk matbutikk som det du forteller er prisen i Praha. Forsåvidt greit nok, men det er noe gammeldags og pietistisk over de Norske alkoholavgiftene. Jeg er sikker på at flere hadde tatt seg råd til å drikke mer alkohol hvis det bare var litt billigere.
    Forholdsvis dyrt! Helt fordjævlig skamlig prissetting er bedre beskrivet:p
    Det er nok til ditt eget beste. Prisene er satt slik så du ikke skal henfalle til drukkenskap.
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    16.672
    Antall liker
    12.939
    Sted
    Smurfeland
    Lager ølet mitt selv. Utstyret som trengs er billig og produksjonskost ligger på 5-20 kroner for en halvliter. I den høyere ende finner man sterke IPAer med kopiøse mengder humle.

    For en batch på 20-25 liter koster det ca 25 kroner pr volumprosent alkohol i det ferdige produktet. Så trenger man gjær, desinfiseringsvæske og litt annet småtteri. Basic utstyr er tilbakebetalt på en batch siden man stort sett brygger «polvarer». Det meste har over 4.5% alkoholinnhold.
    Men smaker det noe godt?
     
    D

    Danke

    Gjest
    Når jeg bodde i Norge så brygget jeg også, har brygget en batch i Sverige også til jul første året jeg bodde her.

    Men med så lave øl priser i Sverige så er det ikke vits for annet enn hobbyens skyld..

    Bruker heller pengene på musikk og hifi. [emoji4]

    Men det er kjempe enkelt og gøy å brygge øl, og det blir godt...

    Eneste viktige er hygiene og temperatur som man kan måle med et termometer til 10 spenn på Europris..

    Skal jeg sammenligne med noe så føles det akkurat som matlaging, samme kosen.. Bare med ekstra fokus på hygiene.
     
    Sist redigert:

    Cash 63

    Æresmedlem
    Ble medlem
    14.06.2007
    Innlegg
    12.614
    Antall liker
    30.679
    Sted
    Oslo/Grebbestad
    ^Øl er forholdsvis dyrt i Norge hvis man sammenligner med utlandet uten å ta høyde for inntektsforskjeller. En boks Urquell koster ca. fire ganger så mye i en Norsk matbutikk som det du forteller er prisen i Praha. Forsåvidt greit nok, men det er noe gammeldags og pietistisk over de Norske alkoholavgiftene. Jeg er sikker på at flere hadde tatt seg råd til å drikke mer alkohol hvis det bare var litt billigere.
    Forholdsvis dyrt! Helt fordjævlig skamlig prissetting er bedre beskrivet:p
    Det er nok til ditt eget beste. Prisene er satt slik så du ikke skal henfalle til drukkenskap.
    Mitt eget beste og handle øl er att det gjør jeg fra andre land enn Norge.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.107
    Antall liker
    14.666
    Lager ølet mitt selv. Utstyret som trengs er billig og produksjonskost ligger på 5-20 kroner for en halvliter. I den høyere ende finner man sterke IPAer med kopiøse mengder humle.

    For en batch på 20-25 liter koster det ca 25 kroner pr volumprosent alkohol i det ferdige produktet. Så trenger man gjær, desinfiseringsvæske og litt annet småtteri. Basic utstyr er tilbakebetalt på en batch siden man stort sett brygger «polvarer». Det meste har over 4.5% alkoholinnhold.
    Men smaker det noe godt?
    Ja, det vil jeg påstå. Jeg baserer meg stort sett på kjente og velprøvde oppskrifter, men må av og til improvisere litt med andre humletyper det det kan være vanskelig å få tak i bestemte typer. Skal ikke skryte på meg å ha kreert noe særlig selv.

    Jeg brygger halvveis avansert - brygger med korn og ikke ekstrakt, bruker vannjustering, har utstyr for kunstig tilførsel av oksygen, dyrker opp gjærstarter og har kjøleskap med temperaturstyring for kontrollert gjæring.

    Prosessen i seg selv er svært enkel, men man må være nøye med hygiene etter kok og det er svært viktig å kontrollere temperaturen under gjæring. Med dette på plass og en god oppskrift burde hvemsomhelst klare det. Det har gått skikkelig galt kun er par ganger (infeksjon, dårlig utgjæring osv) så da har det gått til dodraugen.

    Et mikrobryggeri har strengt tatt ingen fordeler fremfor en hjemmebrygger, kanskje snarere tvert imot. De virkelig store har laboratorium og slikt og kan utføre avansert kvalitetskontroll, men det klarer man seg fint uten.

    Å brygge lagerøl er nesten umulig uten temperaturstyring, men ales går greit siden det gjærer i området rundt normal romtemperatur.

    Neste prosjekt er surøl, har kjøpt eikefat men må sende gjennom et par batcher med kraftige saker for å få ut noe av eikesmaken fra fatet. Det er også greie øl å brygge rent prosessuelt, men det tar veldig mye lengre tid siden bakteriekulturene jobber sakte.

    En startpakke koster ca 3000, hvorav en stor kjele utgjør mesteparten. Kjøleskap får man gratis eller svært billig på Finn og en temperaturkontroller fra Kina koster en hundrelapp. Utstyr for oksygen koster noen hundrelapper og så er det ymse dings og boms som er kjekt å ha, men det er ganske rimelige saker. Jeg brygger mest på fat og de + CO2-utstyr koster noen tusenlapper, men man klarer seg fint med tomflasker og håndkorkemaskin.

    Med prosessen i vater skal det ganske mye til å få noe som er dårlig. Kjøper man et kit på Europris blir det dog neppe det helt store.
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.006
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    ^Øl er forholdsvis dyrt i Norge hvis man sammenligner med utlandet uten å ta høyde for inntektsforskjeller. En boks Urquell koster ca. fire ganger så mye i en Norsk matbutikk som det du forteller er prisen i Praha. Forsåvidt greit nok, men det er noe gammeldags og pietistisk over de Norske alkoholavgiftene. Jeg er sikker på at flere hadde tatt seg råd til å drikke mer alkohol hvis det bare var litt billigere.
    Forholdsvis dyrt! Helt fordjævlig skamlig prissetting er bedre beskrivet:p
    Helt klart. Og det er ikke alkoholavgiftene som gjør at du kan kjøpe øl fra 20 halvliteren til fire ganger den summen…
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    16.672
    Antall liker
    12.939
    Sted
    Smurfeland
    Lager ølet mitt selv. Utstyret som trengs er billig og produksjonskost ligger på 5-20 kroner for en halvliter. I den høyere ende finner man sterke IPAer med kopiøse mengder humle.

    For en batch på 20-25 liter koster det ca 25 kroner pr volumprosent alkohol i det ferdige produktet. Så trenger man gjær, desinfiseringsvæske og litt annet småtteri. Basic utstyr er tilbakebetalt på en batch siden man stort sett brygger «polvarer». Det meste har over 4.5% alkoholinnhold.
    Men smaker det noe godt?
    Ja, det vil jeg påstå. Jeg baserer meg stort sett på kjente og velprøvde oppskrifter, men må av og til improvisere litt med andre humletyper det det kan være vanskelig å få tak i bestemte typer. Skal ikke skryte på meg å ha kreert noe særlig selv.

    Jeg brygger halvveis avansert - brygger med korn og ikke ekstrakt, bruker vannjustering, har utstyr for kunstig tilførsel av oksygen, dyrker opp gjærstarter og har kjøleskap med temperaturstyring for kontrollert gjæring.

    Prosessen i seg selv er svært enkel, men man må være nøye med hygiene etter kok og det er svært viktig å kontrollere temperaturen under gjæring. Med dette på plass og en god oppskrift burde hvemsomhelst klare det. Det har gått skikkelig galt kun er par ganger (infeksjon, dårlig utgjæring osv) så da har det gått til dodraugen.

    Et mikrobryggeri har strengt tatt ingen fordeler fremfor en hjemmebrygger, kanskje snarere tvert imot. De virkelig store har laboratorium og slikt og kan utføre avansert kvalitetskontroll, men det klarer man seg fint uten.

    Å brygge lagerøl er nesten umulig uten temperaturstyring, men ales går greit siden det gjærer i området rundt normal romtemperatur.

    Neste prosjekt er surøl, har kjøpt eikefat men må sende gjennom et par batcher med kraftige saker for å få ut noe av eikesmaken fra fatet. Det er også greie øl å brygge rent prosessuelt, men det tar veldig mye lengre tid siden bakteriekulturene jobber sakte.

    En startpakke koster ca 3000, hvorav en stor kjele utgjør mesteparten. Kjøleskap får man gratis eller svært billig på Finn og en temperaturkontroller fra Kina koster en hundrelapp. Utstyr for oksygen koster noen hundrelapper og så er det ymse dings og boms som er kjekt å ha, men det er ganske rimelige saker. Jeg brygger mest på fat og de + CO2-utstyr koster noen tusenlapper, men man klarer seg fint med tomflasker og håndkorkemaskin.

    Med prosessen i vater skal det ganske mye til å få noe som er dårlig. Kjøper man et kit på Europris blir det dog neppe det helt store.
    Høres ut som en knallfin hobby det der, og sånn jeg leser det du skriver så har du utstyr til å brygge pils også. Det er veldig kult. Syns ikke det hadde hatt så mye for seg hvis det ikke var mulig å få til ordentlige resultater uten dyrt proffutstyr, men hvis det blir ordentlig, skikkelig øl er det jo gull.
     

    TT.

    The smooth jazz guy! 😉🇳🇴
    Ble medlem
    15.11.2007
    Innlegg
    42.386
    Antall liker
    93.685
    Sted
    Nedre Tonsåsen
    Torget vurderinger
    99
    Jeg fikk en flaske Cobra King øl av en kompis i januar og åpnet denne i helgen. Denne hadde champagnekork og ståltråd. Den smakte en blanding mellom champagne og Munkholm, altså helt forferdelig. Styr langt unna!

    Vis vedlegget 491767
    Kan kanskje være ok for de som er glad i champagne eller til ekstremt sterk mat, men ikke i min gate
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.107
    Antall liker
    14.666
    Høres ut som en knallfin hobby det der, og sånn jeg leser det du skriver så har du utstyr til å brygge pils også. Det er veldig kult. Syns ikke det hadde hatt så mye for seg hvis det ikke var mulig å få til ordentlige resultater uten dyrt proffutstyr, men hvis det blir ordentlig, skikkelig øl er det jo gull.
    Det er morro å brygge, det tar litt tid (typisk en kveld) + en del til tapping osv så timelønnen blir ikke allverden om man ser slik på det. Det er ingen prinsipiel forskjell på brygging i et mikrobrygg og hjemme, men man kan ikke skalere oppskriftene med gangetabellen siden ting tar lengre tid i et større oppsett og humlen oppfører seg annerledes. Industribryggerier ala Hansa og Ringnes brygger dog på en ganske fundamentalt annen måte enn hva man gjør hjemme eller i et lite bryggeri, de brygger eksempelvis en sterkere pils som de så vanner ned til ønsket styrke. Dette for å spare tid og penger, det koster en del mer å koke 1.5 millioner liter vann enn å koke 1 million liter vann...

    Utstyr for å brygge pils er egentlig bare en eller annen måte å få det kaldt nok på, typisk 8-10 grader. Så kalde rom er det ikke mange som har, men en kald kjeller burde forsåvidt funke, men for de fleste er løsningen et kjøleskap med temperaturkontroller.

    For den interesserte er dette en populær variant
    https://www.ebay.com/itm/Digital-ST...ntroller-Thermostat-With-Sensor-/201672193589

    trenger i tillegg en boks å ha den i, litt ledninger, noen wagoer og to stikkontakter (en til varmekilde og en til kjøleskapet). Jeg bruker en frostvakt fra biltema som varmekilde, men i praksis trengs den sjelden siden kjelleren fort kan holde rundt 18 grader.

    Aller enkleste måte å brygge på er med ekstrakt og tørrgjær - da går det betydelig raskere selve bryggedageb, men det begrenser muligheten en del, spesielt siden utvalget i gjærstammer i tørr form er mye mindre enn i fersk form, men det er masse man kan lage med tørrgjær også.

    Vil man prøve bør man gå på en bryggebutikk og ikke på Europris, settene fra Europris er mye vanlig sukker i og gjæren som følger med er visstnok dårlig.
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    16.672
    Antall liker
    12.939
    Sted
    Smurfeland
    ^Jeg har ingen planer om å prøve selv med det første, men det er kult at det er mulig å få det til hjemme hos seg selv bare man setter seg inn i hva og hvordan. Jeg hadde forsåvidt kunne satt inn et ekstra kjøleskap av moderat størrelse på lytterommet, men foreløpig finnes det så mye kjøpeøl å få tak i som jeg ikke har smakt eller drukket meg lei av, så jeg føler ikke at tiden er inne til å sette i gang et hjemmebryggerprosjekt nå. Men kjekt å vite at det går an, og at det blir bra om lysten og utforskertrangen skulle melde seg en gang i framtida. :)
     

    united

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.07.2009
    Innlegg
    24.725
    Antall liker
    35.604
    Sted
    Indre Østfold
    Torget vurderinger
    2
    20180425_170813.jpg

    whenever in Rome.. Eller India.

    Dvs på indisk restaurant i Oslo. Da drikker vi indisk øl.

    Ikke fullt så godt som Cobra, men et par storflasker også av denne hjelper på det meste.
     

    ottone

    Æresmedlem
    Ble medlem
    08.04.2008
    Innlegg
    14.410
    Antall liker
    12.026
    Sted
    Stavanger
    Torget vurderinger
    3
    Chakra leverer godt øl, ingen tvil om det.
    Til dels sterkt overpriset i butikk, som har blitt vanlig med både norsk og importert øl.
    Men like fullt godt øl, den lagervarianten jeg har kjøpt flere ganger på Meny.

    Chakra produseres mange steder, i Europa på lisens både i Belgia og Tsjekkia.
    Verden er opp-ned.

    Det smaker godt, men vet ikke helt om jeg liker det.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.107
    Antall liker
    14.666
    Som nevnt har øl ikke terroir. Man kan lage hvasomhelst hvorsomhelst. Danske Mikkeller har (hadde?) ikke en gang eget bryggeri, de bare leide kapasitet hos andre. Ægir fikk lenge produsert en del saker i Belgia før de fikk ekspandert eget bryggeri. På kjøkkenet hjemme kan man lage tysk, belgisk, amerikansk, norsk eller australsk øl. Det er ikke noen vesentlige begrensninger. Det nærmeste man kommer er muligens en egen bakteriekultur, de er ikke så enkle å replisere eksakt.

    Good fucking luck om du ringer et toppslott i Bordeaux og spør om de kan selge deg noen tonn druer.

    Rene gjærstammer fra hele verden får man lett kjøpt - de kommer typisk fra anerkjente bryggerier, offisielt eller uoffisielt. Trenger ikke så mange forsåvidt, kinn brukte lenge bare to - en belgisk og en britisk (trappist High gravity og london ale) - begge føres av alle bryggesjapper.

    Øl er i det hele lite mystisk. Men i min verden Norges klart beste bryggeri - haandbryggeriet - har vært notorisk kjipe med å dele oppskrifter, så noe kunst er der fortsatt. Haand ble for øvrig startet av medlem nr 1 og 2 i norbrygg - Norges hjemmebryggforening.
     
    Sist redigert:

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.088
    Antall liker
    4.354
    Torget vurderinger
    1
    Weld: Fyr & Flamme er ikke verst, da. Ikke Humlesus heller.. Det beste med Drammen er Union Scene. Baren der er ganske så bra...
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    16.672
    Antall liker
    12.939
    Sted
    Smurfeland
    Union scene er ok, men det er mye som er bra med Drammen. Noen steder får man til og med ordentlig god mat, selv om restaurantbransjen i byen har blitt kritisert for overprising av et middelmådig tilbud.

    I tillegg til Haandbryggeriet som man finner i flere av matbutikkene i området sammen med utvalget til Aass, har vi også Eiker Ølfabrikk, et økologisk lite bryggeri rett utenfor Drammen. Finnes blant annet å få kjøpt i kafeteriaen på Portåsen, hvor Herman Wildenwey stammer fra.

    https://www.eikerfab.com/

    IMG_0815.jpg
     

    Lokie

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    21.12.2005
    Innlegg
    127
    Antall liker
    99
    Sted
    Hordaland, Øygarden
    Kjenner en Idiot som ikkje klarte rotet seg te å få handlet øl i dag, så da blir det pappvin i stedet :rolleyes:
    Så god helg og en aldri så liten skål :)
     
    D

    Danke

    Gjest
    Stockholm festival pils er god, 11-12 kr med pant for halvliteren.

    Er så godt med et par pils i sola.
     

    Proffen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.01.2005
    Innlegg
    9.751
    Antall liker
    2.980
    Sted
    Bæææærgen
    Torget vurderinger
    5
    myrvatn.jpg

    Myrvatn!
    Myrvatn? Ja, interessant var det i alle fall. Litt "syrlig/beskt" på smak, men absolutt et over snittet interessant øl....

    mvh
    Proffen
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.088
    Antall liker
    4.354
    Torget vurderinger
    1
    NWP: Ser greit ut , det der. Tok nettopp luven av en iskald Twin Peaks her. Til ukas hjemmelagde pizza..
     

    Norwegianwoodpecker

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.02.2007
    Innlegg
    1.618
    Antall liker
    2.831
    Sted
    Nordland
    E035A8EF-C69E-4BC8-9B55-2E52E994F973.jpg

    Er i Metal-humør, men starter med ei egenimportert Ljus Norrlads Guld og litt slow-blues fra 89. Plata arvet jeg dessverre fra en god kompis. R.I.P. my friend, miss you <3
     

    Norwegianwoodpecker

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.02.2007
    Innlegg
    1.618
    Antall liker
    2.831
    Sted
    Nordland
    7F75C098-4139-4F0D-9B86-464C9CB15542.jpg

    Enda mere banning i kjerka >:D Grans IPA, pizza; Dr. Oetker (varmet for 2. Gang) :D, regner med det er rett før jeg blir bannlyst i denne tråden ;D

    Etter å ha pløyd gjennom side 3 og 4 på Ozzy & Randy Roads Tribute og side 1 av Megadeth So far.. børsta eg støve av denne skatten jeg fant på en bruktsjappa på Island; Dave Davies første soloalbum :cool: Bra album, anbefales for alle Kinksfans der ute!
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn