Vibrasjonsdemping er ikke så veldig komplisert. Ethvert underlag har en resonansfrekvens. Det vil slippe gjennom frekvenser under resonansfrekvensen helt udempet, forsterke rundt resonansfrekvensen, og dempe alle frekvenser over resonans. Mer eller mindre harde dingser (som spikes og disse konene) vil få resonansfrekvenser i audiobåndet. Newtons lover tilsier dessuten at kraften nedover er den samme som oppover, så «mekaniske dioder» som bare slipper gjennom vibrasjoner en vei finnes ikke. (Det nærmeste man kommer en mekanisk diode er en skralle som bare tillater rotasjon i en retning.)
Om underlaget gjør en hørbar forskjell eller ikke kommer an på hvor sårbar elektronikken er for påtrykte vibrasjoner ved de aktuelle frekvensene. En mulig feilkilde er tunge glattekondensatorer i strømforsyningen plassert midt på et kretskort som er løselig opphengt i hjørnene. Det blir et fjær-massesystem som vil svinge ved en eller annen frekvens, og da vil strømbanene på kortet bevege seg i magnetfeltet fra trafoen, det vil induseres delvis signalavhengige strømmer og spenninger, og det hele kan bli til hørbar forvrengning på utgangene. Min erfaring er at f eks EC AW180M og EMC-1UP var nokså sårbare for sånt, mens de komponentene jeg har nå ikke virker spesielt påvirkelige.
Hvis man først har komponenter som er sårbare for mekanisk vibrasjon er en opplagt mulighet å legge dem i nærmeste container for EE-avfall. Hvis man av en eller annen grunn ikke er villig til å gjøre det er nest beste løsning å skaffe seg et underlag som demper vibrasjoner gjennom hele audiobåndet. Alt annet flytter bare rundt på problemet. Det betyr at resonansfrekvensen må være nede ved 10-12 Hz et sted.
Det oppnår man ved å legge under noen myke gummi- eller fjærdingser. For å få resonansfrekvensen på riktig sted må dingsene være så myke at de presses sammen minst 1,5 mm av tyngden av komponentene oppå. For at gummi skal oppføre seg lineært bør den ikke komprimeres mer enn 10 % av sin egen tykkelse. Det betyr at gummidingser under komponenter bør være 15-25 mm tykke og presses sammen 1,5-2,5 mm av tingen oppå dem. Da kan man garantere demping gjennom hele audiobåndet. Matematikken er her:
http://www.hifisentralen.no/forumet...ence-stereo-i-seks-kanaler-6.html#post1181566
Dessuten bør kretskort inni audiokomponenter være små, lette, stive og godt festet, slik at de ikke kan vibrere ved lave audiofrekvenser. Energien i signalet avtar som 1/f og underlaget demper som et andreordens lavpassfilter, så problemet forsvinner ganske fort om kretskortene inni apparatene er godt festet og underlaget tilstrekkelig mykt.
Disse svarte kjerringene fra Nordost er altfor harde til formålet. Alt man i beste fall oppnår er å flytte resonansfrekvensene litt rundt. Om det har noen effekt, og om det i så fall gjør problemet subjektivt bedre eller verre for gitte komponenter er et terningkast. Overpriset snake oil, om noen spør meg. Jeg bruker heller Clas Ohlsons dørstoppere til kr 49,90 for to stk.
https://www.clasohlson.com/no/Dørstopper/40-7870 Jeg har faktisk ganske mange slike i anlegget, se de første sidene av signaturtråden.