D
Danke
Gjest
Bare sjekk Craigtube, en gammel 80 tallsmusiker som brygger og drikker øl.. Fra Canada.Høres ut som en knallfin hobby det der, og sånn jeg leser det du skriver så har du utstyr til å brygge pils også. Det er veldig kult. Syns ikke det hadde hatt så mye for seg hvis det ikke var mulig å få til ordentlige resultater uten dyrt proffutstyr, men hvis det blir ordentlig, skikkelig øl er det jo gull.Ja, det vil jeg påstå. Jeg baserer meg stort sett på kjente og velprøvde oppskrifter, men må av og til improvisere litt med andre humletyper det det kan være vanskelig å få tak i bestemte typer. Skal ikke skryte på meg å ha kreert noe særlig selv.Men smaker det noe godt?Lager ølet mitt selv. Utstyret som trengs er billig og produksjonskost ligger på 5-20 kroner for en halvliter. I den høyere ende finner man sterke IPAer med kopiøse mengder humle.
For en batch på 20-25 liter koster det ca 25 kroner pr volumprosent alkohol i det ferdige produktet. Så trenger man gjær, desinfiseringsvæske og litt annet småtteri. Basic utstyr er tilbakebetalt på en batch siden man stort sett brygger «polvarer». Det meste har over 4.5% alkoholinnhold.
Jeg brygger halvveis avansert - brygger med korn og ikke ekstrakt, bruker vannjustering, har utstyr for kunstig tilførsel av oksygen, dyrker opp gjærstarter og har kjøleskap med temperaturstyring for kontrollert gjæring.
Prosessen i seg selv er svært enkel, men man må være nøye med hygiene etter kok og det er svært viktig å kontrollere temperaturen under gjæring. Med dette på plass og en god oppskrift burde hvemsomhelst klare det. Det har gått skikkelig galt kun er par ganger (infeksjon, dårlig utgjæring osv) så da har det gått til dodraugen.
Et mikrobryggeri har strengt tatt ingen fordeler fremfor en hjemmebrygger, kanskje snarere tvert imot. De virkelig store har laboratorium og slikt og kan utføre avansert kvalitetskontroll, men det klarer man seg fint uten.
Å brygge lagerøl er nesten umulig uten temperaturstyring, men ales går greit siden det gjærer i området rundt normal romtemperatur.
Neste prosjekt er surøl, har kjøpt eikefat men må sende gjennom et par batcher med kraftige saker for å få ut noe av eikesmaken fra fatet. Det er også greie øl å brygge rent prosessuelt, men det tar veldig mye lengre tid siden bakteriekulturene jobber sakte.
En startpakke koster ca 3000, hvorav en stor kjele utgjør mesteparten. Kjøleskap får man gratis eller svært billig på Finn og en temperaturkontroller fra Kina koster en hundrelapp. Utstyr for oksygen koster noen hundrelapper og så er det ymse dings og boms som er kjekt å ha, men det er ganske rimelige saker. Jeg brygger mest på fat og de + CO2-utstyr koster noen tusenlapper, men man klarer seg fint med tomflasker og håndkorkemaskin.
Med prosessen i vater skal det ganske mye til å få noe som er dårlig. Kjøper man et kit på Europris blir det dog neppe det helt store.
Det er veldig basic kunnskap, og han brygger omtrent likt som jeg.. Men jeg rister inn jæren og kickstarter den.
Men han anbefaler jeg, og han er morsom å høre på historier osv, selvom det er mye rare teorier noen ganger....