Mat, drikke og røyk Oss ølhunder i mellom

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • D

    Danke

    Gjest
    Lager ølet mitt selv. Utstyret som trengs er billig og produksjonskost ligger på 5-20 kroner for en halvliter. I den høyere ende finner man sterke IPAer med kopiøse mengder humle.

    For en batch på 20-25 liter koster det ca 25 kroner pr volumprosent alkohol i det ferdige produktet. Så trenger man gjær, desinfiseringsvæske og litt annet småtteri. Basic utstyr er tilbakebetalt på en batch siden man stort sett brygger «polvarer». Det meste har over 4.5% alkoholinnhold.
    Men smaker det noe godt?
    Ja, det vil jeg påstå. Jeg baserer meg stort sett på kjente og velprøvde oppskrifter, men må av og til improvisere litt med andre humletyper det det kan være vanskelig å få tak i bestemte typer. Skal ikke skryte på meg å ha kreert noe særlig selv.

    Jeg brygger halvveis avansert - brygger med korn og ikke ekstrakt, bruker vannjustering, har utstyr for kunstig tilførsel av oksygen, dyrker opp gjærstarter og har kjøleskap med temperaturstyring for kontrollert gjæring.

    Prosessen i seg selv er svært enkel, men man må være nøye med hygiene etter kok og det er svært viktig å kontrollere temperaturen under gjæring. Med dette på plass og en god oppskrift burde hvemsomhelst klare det. Det har gått skikkelig galt kun er par ganger (infeksjon, dårlig utgjæring osv) så da har det gått til dodraugen.

    Et mikrobryggeri har strengt tatt ingen fordeler fremfor en hjemmebrygger, kanskje snarere tvert imot. De virkelig store har laboratorium og slikt og kan utføre avansert kvalitetskontroll, men det klarer man seg fint uten.

    Å brygge lagerøl er nesten umulig uten temperaturstyring, men ales går greit siden det gjærer i området rundt normal romtemperatur.

    Neste prosjekt er surøl, har kjøpt eikefat men må sende gjennom et par batcher med kraftige saker for å få ut noe av eikesmaken fra fatet. Det er også greie øl å brygge rent prosessuelt, men det tar veldig mye lengre tid siden bakteriekulturene jobber sakte.

    En startpakke koster ca 3000, hvorav en stor kjele utgjør mesteparten. Kjøleskap får man gratis eller svært billig på Finn og en temperaturkontroller fra Kina koster en hundrelapp. Utstyr for oksygen koster noen hundrelapper og så er det ymse dings og boms som er kjekt å ha, men det er ganske rimelige saker. Jeg brygger mest på fat og de + CO2-utstyr koster noen tusenlapper, men man klarer seg fint med tomflasker og håndkorkemaskin.

    Med prosessen i vater skal det ganske mye til å få noe som er dårlig. Kjøper man et kit på Europris blir det dog neppe det helt store.
    Høres ut som en knallfin hobby det der, og sånn jeg leser det du skriver så har du utstyr til å brygge pils også. Det er veldig kult. Syns ikke det hadde hatt så mye for seg hvis det ikke var mulig å få til ordentlige resultater uten dyrt proffutstyr, men hvis det blir ordentlig, skikkelig øl er det jo gull.
    Bare sjekk Craigtube, en gammel 80 tallsmusiker som brygger og drikker øl.. Fra Canada.

    Det er veldig basic kunnskap, og han brygger omtrent likt som jeg.. Men jeg rister inn jæren og kickstarter den.

    Men han anbefaler jeg, og han er morsom å høre på historier osv, selvom det er mye rare teorier noen ganger....

     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    16.657
    Antall liker
    12.921
    Sted
    Smurfeland
    Ja, det vil jeg påstå. Jeg baserer meg stort sett på kjente og velprøvde oppskrifter, men må av og til improvisere litt med andre humletyper det det kan være vanskelig å få tak i bestemte typer. Skal ikke skryte på meg å ha kreert noe særlig selv.

    Jeg brygger halvveis avansert - brygger med korn og ikke ekstrakt, bruker vannjustering, har utstyr for kunstig tilførsel av oksygen, dyrker opp gjærstarter og har kjøleskap med temperaturstyring for kontrollert gjæring.

    Prosessen i seg selv er svært enkel, men man må være nøye med hygiene etter kok og det er svært viktig å kontrollere temperaturen under gjæring. Med dette på plass og en god oppskrift burde hvemsomhelst klare det. Det har gått skikkelig galt kun er par ganger (infeksjon, dårlig utgjæring osv) så da har det gått til dodraugen.

    Et mikrobryggeri har strengt tatt ingen fordeler fremfor en hjemmebrygger, kanskje snarere tvert imot. De virkelig store har laboratorium og slikt og kan utføre avansert kvalitetskontroll, men det klarer man seg fint uten.

    Å brygge lagerøl er nesten umulig uten temperaturstyring, men ales går greit siden det gjærer i området rundt normal romtemperatur.

    Neste prosjekt er surøl, har kjøpt eikefat men må sende gjennom et par batcher med kraftige saker for å få ut noe av eikesmaken fra fatet. Det er også greie øl å brygge rent prosessuelt, men det tar veldig mye lengre tid siden bakteriekulturene jobber sakte.

    En startpakke koster ca 3000, hvorav en stor kjele utgjør mesteparten. Kjøleskap får man gratis eller svært billig på Finn og en temperaturkontroller fra Kina koster en hundrelapp. Utstyr for oksygen koster noen hundrelapper og så er det ymse dings og boms som er kjekt å ha, men det er ganske rimelige saker. Jeg brygger mest på fat og de + CO2-utstyr koster noen tusenlapper, men man klarer seg fint med tomflasker og håndkorkemaskin.

    Med prosessen i vater skal det ganske mye til å få noe som er dårlig. Kjøper man et kit på Europris blir det dog neppe det helt store.
    Høres ut som en knallfin hobby det der, og sånn jeg leser det du skriver så har du utstyr til å brygge pils også. Det er veldig kult. Syns ikke det hadde hatt så mye for seg hvis det ikke var mulig å få til ordentlige resultater uten dyrt proffutstyr, men hvis det blir ordentlig, skikkelig øl er det jo gull.
    Bare sjekk Craigtube, en gammel 80 tallsmusiker som brygger og drikker øl.. Fra Canada.

    Det er veldig basic kunnskap, og han brygger omtrent likt som jeg.. Men jeg rister inn jæren og kickstarter den.

    Men han anbefaler jeg, og han er morsom å høre på historier osv, selvom det er mye rare teorier noen ganger....

    Takk for tipset, men det er ikke så veldig aktuelt for meg å begynne med hjemmebrygging på en god stund enda iallfall. Er egentlig ganske komfortabel med å kjøpe det lille jeg drikker av øl, men hvis interessen favner om seg så kanskje... :)

    Fikk iallfall smakt på "ekte" Urquell i går, samt testet en Aass Halling. Kontrolljusterte referansen med litt av den tamme folkölvarianten av Urquell også, og påstanden min om at dette var flaue saker står seg. Den originale med 4,4% er mye bedre, og helt klart en øl jeg kan drikke flere ganger. Hallingen var også god, kan anbefale den til de som måtte støte på den i butikkhyllenes utvalg.
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    16.657
    Antall liker
    12.921
    Sted
    Smurfeland
    ^Har en sånn på lur i kjøleskapet selv, har ikke rukket å smake på den enda.
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.088
    Antall liker
    4.354
    Torget vurderinger
    1
    EM: Den tar du kun hvis du også har kinesisk mat på bordet, som en gjennomtenkt wok.. Vel var grunnleggerne av Tsingtao tyske, men den der er TAM...:cool: Dog, en perfekt cooler, fin til panaché. Spør gjerne hvis du lurer på hva det er..
    Svein Arne: Du har Tsingtao tilgjengelig i butikken?:rolleyes: Det er isåfall meget sjeldent i Norge..

    Danke: Også Ægir bruker de boksene. Deres Vetlebror er et utmerket brygg.
     
    Sist redigert:

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    16.657
    Antall liker
    12.921
    Sted
    Smurfeland
    Kjøpte min også på Meny i Drammen, er sikkert en del av grunnsortimentet dems hvis den finnes i filialer over hele landet. Tipper den kommer til å gjøre tjeneste som tørstedrikk en vakker kveld det faller seg sånn.

    Kinamat går det forresten lite av her, syns thai og indisk er så veldig mye bedre. Indisk og øl er jo en perfekt kombinasjon.
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    16.657
    Antall liker
    12.921
    Sted
    Smurfeland
    Helt klart er kvaliteten varierende, men kinamat er jeg litt lei rett og slett. Hvis jeg ikke får god and da, og slipper å spise sweet & sour. Men det er nok mest fordi lokalt er kinamaten litt kjedelig hvis man ikke spiser sushi, mens vi er veldig heldige med de som lager både thai og indisk i distriktet her. Det spøkte litt for den indiske maten når de fikk nye kokker for en liten stund siden, men det virker som de har hentet seg inn igjen nå.

    Jeg foretrekker forresten min kalde pils rett fra flaska hvis jeg er tørst og det er glassflaske, men hvis det er boks bruker jeg stort sett alltid glass. Smak og behag. Jeg er jo en relativt ukultivert barbar som gjerne styrter ølen også, hvis den er kald, og jeg er varm og tørst.
     

    Svein Arne

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    26.07.2013
    Innlegg
    8.826
    Antall liker
    8.383
    Sted
    På kanten.
    Har spist fantastisk kinamat i England. Bare noe helt annet enn vi får her.
    Jeg har også en lokal, liten take-away, nesten sånn høl i veggen sted like ved der jeg bor. Han har fantastisk mat til en rimelig penge.

    Indisk er også veldig bra mange steder i England, selv om jeg har spist mye bra indisk i Norge og.
    Thai har jeg bare så vidt vært borte i der, og skal ikke si så mye fra eller til.

    Øl er også tørstedrikk, jaffal pils.
     
    D

    Danke

    Gjest
    Har et par IPA, men jeg tror jeg har mest lyst på Borg pils først..
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    16.657
    Antall liker
    12.921
    Sted
    Smurfeland
    Har spist fantastisk kinamat i England. Bare noe helt annet enn vi får her.
    Jeg har også en lokal, liten take-away, nesten sånn høl i veggen sted like ved der jeg bor. Han har fantastisk mat til en rimelig penge.

    Indisk er også veldig bra mange steder i England, selv om jeg har spist mye bra indisk i Norge og.
    Thai har jeg bare så vidt vært borte i der, og skal ikke si så mye fra eller til.

    Øl er også tørstedrikk, jaffal pils.
    Har tro på indisk i England, det er vel temmelig mange flere indere og pakistanere der enn i Norge, så rent statistisk skulle det vel bare mangle at det ikke var bra indisk mat å få. Altfor lenge siden jeg var i England, men for noen år siden var vi noen som hadde leid en leilighet i Camden en uke, og da gikk vi forbi et lite sted som het HurryCurry hver dag, men av en eller annen grunn syns jeg navnet vakte litt feil assosiasjoner og det ble aldri til at vi prøvde maten derfra. First you curry, then you hurry. Eller ikke. Gikk forresten hovedsaklig i Stella Artois når man var innom en pub dengangen, for å holde seg innenfor topic for tråden.
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.831
    Antall liker
    7.903
    Har spist fantastisk kinamat i England. Bare noe helt annet enn vi får her.
    Jeg har også en lokal, liten take-away, nesten sånn høl i veggen sted like ved der jeg bor. Han har fantastisk mat til en rimelig penge.

    Indisk er også veldig bra mange steder i England, selv om jeg har spist mye bra indisk i Norge og.
    Thai har jeg bare så vidt vært borte i der, og skal ikke si så mye fra eller til.

    Øl er også tørstedrikk, jaffal pils.
    For egen del må jeg si at etter halvannen måned i Kina og besøk på noen av de beste restaurantene i både Beijing og Shanghai, og mange år senere med en måned irundtom Thailand på stort sett ymse lokale kafeer så går jeg stort sett for Thai og ikke Kinamat i Europa. Det være seg i London eller andre storbyer, kinarestaurantene har stort sett skuffet mens thairestaurantene har levert.

    Uansett, begge kjøkken funker utmerket med en kold øl ved siden av.
     

    bambi

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.01.2011
    Innlegg
    16.657
    Antall liker
    12.921
    Sted
    Smurfeland
    Prøver på nytt med en øl made in Japan, som slett ikke var verst. Kirin Ichiban. Håper bildet kommer rett vei nå.

    IMG_0862.jpg
     
    Sist redigert:
    D

    Danke

    Gjest
    Ble pils idag og gitt to halve, sola titter fram. Skål for kollektivtransport...
     

    Proffen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.01.2005
    Innlegg
    9.751
    Antall liker
    2.980
    Sted
    Bæææærgen
    Torget vurderinger
    5
    Denne var litt morsom, men også spesiell.
    Multeøl? Det kjente man på smaken, for å si det sånn. Litt syrlig, imho, men frisk og god. Litt kort ettersmak, kanskje cloudberry.jpg

    mvh
    Proffen
     

    Proffen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.01.2005
    Innlegg
    9.751
    Antall liker
    2.980
    Sted
    Bæææærgen
    Torget vurderinger
    5
    Ipa er jo en øl med særpreg. Noen faller i smak, andre faller gjennom.
    Denne falt veldig i smak!En til takk, fra Håndbryggeriet. Naboen er jo heller aldri feil, weissbier er leskende og lettdrukket.
    Entiltakk.jpg

    mvh
    Proffen
     
    D

    Danke

    Gjest
    Denne er sykt god, har vel nevnt den før..

    Norsk øl Amundsen Ink & Dagger modern day Ipa.. bare ca24 kr? På systemet...

    Utrolig fruktig og frisk..


     
    Sist redigert:

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.088
    Antall liker
    4.354
    Torget vurderinger
    1
    Proffen, Danke: Jeg må visst innom Sørlandet i vår..den der så spennende ut, du.. Multer er det beste man finner i den nordnorske naturen. Noe av det som gjør folket nord for trøndergrensa til de vi er. Og den Innis SIPAen....Strømstad neste;D
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.601
    Antall liker
    10.873
    Sted
    Trondheim
    I Tsjekkia er øl en tørstedrikk i varmen. Det er 30° her nede nå. Da er det godt å sette seg ned med en øl med lav alkohoprosent og ta en pause. Det er det pilsnerølet handler om. Kjøpte 3 flasker på butikken i går - 1 stk 12° Gambrinus og 2 stk 12° Krušovice. På tilbud til 4,50 NOK pr. halvliter.

     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.107
    Antall liker
    14.666
    12 plato vørterstyrke og ca 4% alkohol - ganske mye restsødme da. Noe som forsåvidt er et kjennetegn ved tjekkisk pils, den tyske fetteren er stort sett betydelig tørrere.
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.088
    Antall liker
    4.354
    Torget vurderinger
    1
    Helg i New York? Neida..hentet bare inn et utvalg Brooklyn til nasjonaldagen: Bel Air, Scorcher og Lager..:cool: Sistnevnte er direkte genial i 28 pluss og steikende sol. Hele uka er meldt med full sommer midt i mai, absolutt knall å slippe å fryse. Tegner til å bli tidenes 17.05 værmessig i 18...Fortsetter sommeren sånn holder jeg meg hjemme til i september. Bare avbrutt av en varebil med basics påfyll østfra. Alt fra Trocadero og Pommac til Penfold´s og biff:rolleyes: Kjempedager!
     
    Sist redigert:
    D

    Danke

    Gjest
    Drikker bare pils i varmen, men vi skal få et brett Ipa og annen snacks gratis fra en som jobber med Ringnes på 17.mai
     

    Auditor

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.02.2006
    Innlegg
    12.088
    Antall liker
    4.354
    Torget vurderinger
    1
    Danke: Ikke det verste du kan tilbringe den dagen med , det.. Bare så synd du ikke får et brett av Ringnes´Grillpils- Den var meget god, men brygges ikke lenger...
     
    D

    Danke

    Gjest
    En halvliterer Borg folköl i sola idag.

    Jeg synes ikke det litt svakere folkölet er så ille..

    Ikke helt 4,7 men godt allikevel..
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.107
    Antall liker
    14.666
    Prøv barley wine neste gang. Enda sterkere.8-9% ganske vanlig for en imperial stout. Barley wine ligger på 10-11% abv En stund var det en trend med mest humle og mest alkohol, men det ser ut som bryggeriene har sluttet med det.

    Drakk en selbeygget eikefatlagret barley wine i dag. Den har 11.1% alkohol gitt at målingene mine er presise (en måler ikke alkohol direkte uten veldig dyrt spesialutstyr, men man kan enkelt og rimelig måle sukkerinnhold før og etter gjæring og regne det ut)
     

    Trane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.09.2003
    Innlegg
    8.314
    Antall liker
    7.427
    Torget vurderinger
    4
    For meg er øl sesongstyrt og både barley wine og imperial stout er utenkelig nå i varme maidager.
    Alt til sin tid, og mørke, tunge, alkoholsterke øl bør nytes i måneder mer r. Alternativt ved r for regnvær.
     

    Daniel62

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.04.2014
    Innlegg
    2.548
    Antall liker
    788
    For meg er øl sesongstyrt og både barley wine og imperial stout er utenkelig nå i varme maidager.
    Alt til sin tid, og mørke, tunge, alkoholsterke øl bør nytes i måneder mer r. Alternativt ved r for regnvær.
    Sikkert riktig. Dette var en bonus-boks for vi drakk egentlig hjemmelaget mikro-IPA hele kvelden. Helt ypperlig.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.107
    Antall liker
    14.666
    For meg er øl sesongstyrt og både barley wine og imperial stout er utenkelig nå i varme maidager.
    Alt til sin tid, og mørke, tunge, alkoholsterke øl bør nytes i måneder mer r. Alternativt ved r for regnvær.
    Enig, men måtte smake på en for å sjekke at ting hadde gått som det skulle med bryggingen. Nå skal de då stå og godgjøre seg til høst/vinter, slike øl blir bedre med lageing. Har kjøpt eikefat og de første bryggene som sendes gjennom må være mørke og alkoholstyrke for å takle den kraftige eikesmaken fra er nytt fat.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn