Her er forklaringen, rått og brutalt.Verden koker. Historiske varmerekorder over hele verden. Det er ikke bare i Norge det har vært en uvanlig varm sommer.
Vis vedlegget 500260
Det var Sydpolen...Jarle Andhøy been there done that og fikk bot.
Han var på nordpolen også, mener de nådde magnetisk.Det var Sydpolen...Jarle Andhøy been there done that og fikk bot.
Ja, det kan være sånn. Men når "klimaskeptikerne" benytter en kald vinter som argument i mot oss som tror på de menneskeskapte klimaendringer, er vi svært raske med å flagge at klima IKKE er like vær. Sånn er det denne gangen også; husk at i 1947 (hvem av oss har vel glemt det...?Eksakt og sikker attribuering er selvsagt vanskelig. Vi har jo ikke noe kontrafaktisk scenario, så hvordan skal man da si noe sikkert? Men jeg synes det virker veldig, veldig, veldig sannsynlig at dette har med klimaendringene å gjøre. Mye av det varme været vi har nå ser ut til å henge sammen med endrede strømmer høyt oppe i atmosfæren. Det gjør både at varm luft flyttes i nye retninger, og at været "setter seg" for mye lenger tid. Og altså: vi har den varmeste sommeren på 100 år eller noe. Det er ikke bare her det skjer, det skjer over hele kloden. Det skjer kort tid etter diverse 100-årsflommer på kort tid. Det virker vel ikke helt tilfeldig, gjør det?Det går fortsatt ikke an å ukritisk hevde at årets tørke = klima. Det har vært tørkesomre tidligere også.
Disqutabel
I det hele tatt synes jeg at den vær/klima-greia begynner å bli feil ting å fokusere på. Vi har allerede endret klimasystemet fullstendig. ALT vær som oppstår nå, oppstår innenfor et fundamentalt nytt klimasystem. Klimaendringene påvirker allerede alt vi ser rundt oss.
Les litt historie. Kan anbefale bestselgeren Sapiens av Harari. Det er faktisk ganske nytt i menneskehetens historie at man har hatt stabil matforsyning. Eller mer riktig: Da vi startet landbruksrevolusjonen for ti tusen år siden ga dette mer stabil tilgang på (mer ensidig) mat, men denne ‘fordelen’ ble raskt spist opp av økende befolkninger. Det har vært massivt med sultkatastrofer i Europas historie opp igjennom århundrene. Hadde vi holdt oss med et stabilt klima ville sult som fenomen vært relativt enkelt å kontrollere i dag. Men når vi nå skal inn i totalt ukjent terreng er det ingen som kan si helt sikkert hvordan det blir, men det er all grunn til bekymring gitt at klimaendringene er globale og vi har en enorm populasjon i verden. Forurensing, jorderosjon, artsmangfoldsreduksjon og politisk uro inngår som smaksforsterkere i denne suppa.Viser det ikke at dagens landbruk er i overkant sårbart når to svake år på rad knekker hele sulamitten ? Man hadde da dårlige år i gamle dager også, og joda, det fikk følger de neste to-tre årene, men da var det bare sånn det var. Man hadde gode år og dårlige år, og så tenkte man ikke mer på det. Nå er gode år blitt normalen, og man er totalt uforberedt på "under snittet".
Målene for dagens jordbruk i Sveits ble bestemt gjennom en folkeavstemning i 1994, og er grunnlovsfestet. Hovedmålet for den nye jordbrukspolitikken er å sikre multifunksjonaliten til jordbruket, altså at jordbruket ikke bare skal produsere mat, men også generere fellesgoder som kulturlandskap og biologisk mangfold.
Politikken i Sveits er fundamentert på et sterkt tollvern, markedsinntekter og økonomiske overføringer i hovedsak gjennom direktetilskudd. Målene for jordbrukspolitikken er:
• Matproduksjon til det sveitsiske folk
• V elstelt kulturlandskap
• Desentralisert bosetting
• Bevaring av naturressurser
Denne bonden har hittil besluttet å slakte åtte dyr.Et selvstendig poeng, som har vært svært viktig i utformingen av jordbrukspolitikken i Sveits, er at endringene har vært forutsigbare for bøndene, slik at de gradvis har tilpasset driften til den «nye» politikken.
Denne langsiktige tankegangen i sveitsisk jordbrukspolitikk, der endringer er gjennomført gradvis over lang tid, kan ses i lys av at jordbrukspolitikken er grunnlovsfestet. Fordi målene er grunnlovsfestet og stemt fram av befolkningen, må skiftende regjeringer og statsråder forholde seg til det som er definert i grunnloven når de gjennomfører politikken.
Det er viktig at dersom en søker å dreie retningen i politikken, må endringer innføres over tid. Da får bønder, som planlegger langsiktig, mulighet til å få driftssystemene og økonomien tilpasset nye og endrede rammevilkår. Det vil si at skiftende politikk med skiftende regjeringer og store endringer fra én jordbruksavtale til den neste, trolig ikke er veien å gå dersom en skal lykkes med vesentlige endringer i politikken.
Nord Korea satser på slik selvforsyning. Om det er av innbilt plikt eller nød... tja effekten er nøyaktig den samme. Tror 1/3 av landet befolkning sulter.Joda Deffe, det er litt komplisert. Det vi kanskje ser konturene av er klimamessige endringer som gjør matproduksjon i Norge mer uforutsigbar fra år til år og over tid er det egentlig ingen nå som kan forutse hvor vi havner om noen år. Klimaendringene er knapt startet og vi ser altså problemer som kanskje er et blaff eller kanskje indikerer langsiktige endringer. Forskerne har spådd at vi kommer til å få mer nedbør gjennom året, både totalt og som kraftig flomregn. Og så får vi altså like gjerne en tørke som varer i månedsvis. Klimaendringene gjør været uforutsigbart og ustabilt. Planteproduksjon får problemer med ekstremvær av alle slag. Når landbruket sliter kan man se for seg flere avbøtende tiltak. Ditt er å avvikle det samme landbruket ut fra en snurrig logikk om at det kan ikke gjøre vondt i noe som man ikke har. Siden norsk landbruk ikke er blant dine good guys er det ikke vanskelig å se hva du ser for deg. La det dø og slutt og klag.
Så er det bare det da, at alle land har både en rett og plikt til egen matforsyning. Vi er allerede nede på en tredjedel i selvforsyningsgrad, omtrent lavest i Europa. Vi er allerede sterkt integrert verdens handel med mat og dyrefôr og ingen isolert øy slik ditt feberhete hode tror. Klimaendringene kommer til å prege matproduksjon og matdistribusjon i tiårene foran oss på stadig alvorligere vis. Alle land vil måtte produsere det eget areal kan greie pluss at handel kommer til å gå som før. Uår og feilslåtte avlinger kommer til å bli vanlig. Matprisene kommer til å bli skyhøye i perioder og det kommer til å bli politisk uro når folk oppdager at det ikke alltid er nok å få kjøpt. Og vi kommer til å se at liberalistene ikke alltid får rett i hvordan det hele utvikler seg. Natur og biologi får til sjuende og sist det siste ordet.
Å du skal ikke bekymre deg for meg kamerat. Mitt yrke er å dyrke planter, og noen av mine fremste hobbyer er matauk, konservering og kokekunst.Sånne karer som deg kommer etter hvert til å måtte spise lua si.
Legger denne inn igjen. Dersom forsyningslinjer fra utlandet innsnevres, blir det enda vanskeligere å skaffe nok for. Og siden det erEr det noen som har tall på hvordan samlet norsk matproduksjon blir i 2018 sammenlignet med normalen.
Jeg skjønner at det finnes mange enkelthistorier om produsentersom blir sterkt rammet, men hvordan påvirker det Norge som helhet..?
Mvh
OMF
Nå må du ikke glemme at det som i stor grad frontes av mange av dine meningsfeller er at man skal satse på at man alltid får kjøpe egg fra andres kurver, spesielt når ting går dritt og det er færre egg enn vanlig.Klimaendringen gjør kanskje at det blir mer uforutsigbart, så putte alle eggene i en kurv og satse på at det skal gå bra er så langt i fra genialt.
Om man har en liten åkerlapp og frykter tørken, så er ikke den geniale måten å sikre seg mot dette på å ha to åkerlapper som kan tørke samtidig i stedet for å handle med resten av verden. Å sitte som en innesnødd heiming som på død og liv insisterer på "kan selv! Fuck off!" vil virkelig få problemer den dagen tørken kommer og man står der som en tulling med 10 mål tørt land.Legger denne inn igjen. Dersom forsyningslinjer fra utlandet innsnevres, blir det enda vanskeligere å skaffe nok for. Og siden det erEr det noen som har tall på hvordan samlet norsk matproduksjon blir i 2018 sammenlignet med normalen.
Jeg skjønner at det finnes mange enkelthistorier om produsentersom blir sterkt rammet, men hvordan påvirker det Norge som helhet..?
Mvh
OMF
tørke i mange land vil dette påvirke vår evne til egen matproduksjon.
http://www.hifisentralen.no/forumet...skerne-regnet-rett-hva-na-83.html#post2756127
Det er jo presis det som er poenget! Når vi nekter å handle med andre mennesker, tar ågertoll eller stenger dem ute i gode tider, ja så er vi ikke øverst på listen av venner om det kommer dårlige tider.Du er vel ikke en sånn fyr som alltid må låne allting fra venner og naboer når det oppstår uventede behov? Han som aldri har med slange eller pumpe på sykkeltur, fordi det alltid er noen andre som har? Man er ikke Nord-Korea dersom man har har litt mer mat i kjøkkenskapet enn det du har tenkt til å spise de neste 24 timene.
Ikke bokstavelig og i alt, men poenget er at mange ikke ser verdien i å ha hode venner og handelsforbindelser, og tro vi oppnår noe som helst med tollmurer og handelsrestriksjoner. Man kan studere Trump nå om dagen og se hva slik handelskrig fører til. I den motsatte ende kan du se hva land som samarbeider og har fjernet all toll seg i mellom får til og har av økt sikkerhet gjennom å ta vare på hverandre. EU.Ingen andre enn deg snakker om å kutte forbindelsen med resten av verden.
Bortsett fra at jeg gjorde det akkurat nå. I setningen på forrige linje.
Er jeg virkelig nødt til å sitere meg selv fra bare noen minutter siden?Om det skulle blir krise av noe slag i virkeligheten så er jeg helt overbevist om at det er mye bedre å være en del av en slik blokk enn å satse på selvberging.
Det er IKKE snakk om å velge mellom å ENTEN være en del av "en slik blokk" eller å satse på selvberging. Er det virkelig så trangt at slike ting ikke når inn?AndersR skrev:Det finnes faktisk nyanser. Man er ikke Nord-Korea fordi man ønsker å stå litt forberedt.
Joda, men dette er jo litt sånn krisestemning som det alltid er i avisoverskrifter. Jeg kan vel ikke se at det har skjedd noe med tilbudet av mat.Legger denne inn igjen. Dersom forsyningslinjer fra utlandet innsnevres, blir det enda vanskeligere å skaffe nok for. Og siden det erEr det noen som har tall på hvordan samlet norsk matproduksjon blir i 2018 sammenlignet med normalen.
Jeg skjønner at det finnes mange enkelthistorier om produsentersom blir sterkt rammet, men hvordan påvirker det Norge som helhet..?
Mvh
OMF
tørke i mange land vil dette påvirke vår evne til egen matproduksjon.
http://www.hifisentralen.no/forumet...skerne-regnet-rett-hva-na-83.html#post2756127
Optimisme er nok en forutsetning, men realisme er også å verdsette.Joda, men dette er jo litt sånn krisestemning som det alltid er i avisoverskrifter. Jeg kan vel ikke se at det har skjedd noe med tilbudet av mat.Legger denne inn igjen. Dersom forsyningslinjer fra utlandet innsnevres, blir det enda vanskeligere å skaffe nok for. Og siden det erEr det noen som har tall på hvordan samlet norsk matproduksjon blir i 2018 sammenlignet med normalen.
Jeg skjønner at det finnes mange enkelthistorier om produsentersom blir sterkt rammet, men hvordan påvirker det Norge som helhet..?
Mvh
OMF
tørke i mange land vil dette påvirke vår evne til egen matproduksjon.
http://www.hifisentralen.no/forumet...skerne-regnet-rett-hva-na-83.html#post2756127
Og jeg har også stor tro på teknologi i landbruket - hvor man feks dyrker grønnsaker i lukket miljø. Eller at man venner, gjødsler og sprøyter med langt høyere presisjon og bedre ressursutnyttelses enn man har i dag. Det skal nok ikke så veldig mye høyere priser på mat til før slikt er lønnsomt i storskala.
Jeg er litt nysgjerrig på effekten i Norge også - de fleste som driver med poteter, grønnsaker og hvete har jo vanningsanlegg. Så jeg er nysgjerrig på hvor stor del av volument som faktisk rammes.
Mvh
OMF "Fortsatt optimist".
Og man må innføre ekstraordinære tiltak, utenfor just-in-time logistikken og utenfor kalkylene som er lagt. Dette er realisme beskrevet i rene tall og ikke anekdoter fra enkeltbønder. Klimaforskere har advart om dette i tiår og kanskje er det noen slike hendelser som må til for at de skal bli tatt alvorlig?Ikke siden tørken i 1992 har landbruget stået i en så alvorlig situation med ødelagte afgrøder og mangel på foder til dyrene. Landbrug & Fødevarer vurderer for nuværende tabet til cirka 4,5 mia. kr. for det samlede danske landbrug. Derfor beder organisationen nu om hjælp til selvhjælp.
www.lf.dk/aktuelt/nyheder/2018/juli...emper-for-at-begraense-foelgerne#.W0es3YkVQhU