Mat, drikke og røyk Hva lagde du til middag i dag?

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.697
    Antall liker
    8.095
    Torget vurderinger
    0
    Helt enkelt i dag.

    Salat av finsnittede gulrøtter, rødløk fra Rhodos ( smaker helt anderledes enn den norske! ) rød og grønn paprika, ananas, blomkål, vårløk, slangeagurk, og finsnittede salatblader. Pent dandert med tomatbåter på toppen!

    Servert med avkjølte pastahjul, ( hadde ikke penne!! ) Terninger av Picknick skinke ( Ja vet at det fy fy! Men i nøden spiser Fanden fluer og det går jævlig raskt å fikse! ) Og selvsagt baguette til!

    Sweet chillisaus og lettrømme som "krydder".
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Her stekte jeg noen små ørretfileter og serverte til aftens for to med en variant av beurre blanc med rogn.
    Lagde en variant med lodderogn, for de hadde ikke ørretrogn på Meny, og en med kapers.
    Beurre blanc er en klassiker jeg har bestemt meg for å øve på. Det er øvelse og teknikk i klassiske franske smørsauser, og denne har jeg lyst å bi god på. Har fått denne servert, til stor glede, og skal presentere den på guttetur om ikke lenge.
    Dagens erfaring var nyttig, enkel hverdagsøvelse, smakte godt men var bare et trinn på veien.
    Neste gang siler jeg vekk sjalottløken, koker med vin istedetfor hvitvinsvineddik (ja den visste jeg), dropper å ha i fløte. Kapers funker dårlig til ørret, den er for bitter. Da blir det øl-mat. En gjøk (en proff) på nettet fristet meg til å ha i cayennepepper, den står også for fall. Da står jeg igjen med nesten ingen ingredienser. Vin, sjalottløk, smør, salt, og rogn. Gjelder bare å få tak i skikkelig ørretrogn.

    ps: Og man drikker. Sancerre.
    Jeg hadde også droppet rognen i sausen og heller servert den ved siden av. En liten skvett hvitvinseddik i tillegg til hvitvin fungerer også greit med alt smøret. Skal man på død og liv ha rognen så burde man vurdere usaltet smør for full kontroll. I beste mening og ikke for å kverulere.
     

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.697
    Antall liker
    8.095
    Torget vurderinger
    0
    Min mor mente lenge at 75 grader var perfekt for lammelår. Fått henne på bedre tanker. En heldig bieffekt er at jeg som regel får eller må lage de fjongere stykkene på den lokalkverka hjorten de får hvert år. Østlendinger som tror reinsdyr er da shit innen vilt aner ikke hva de går glipp av.
    Ville reinsdyr er utrolig godt, også de "tamme" som er "skutt i gjerdet". Men de som er sendt med lastebil til godkjennt slakteri kan være så ymse. Min erfaring i alle fall.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.043
    Antall liker
    14.609
    Sorry massiv kortslutning. Mente elg som østlendinger tror er stas. Reinsdyr er godt.
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.831
    Antall liker
    7.903
    I dag ble det familiens enkleste favorittrett.

    Blomkålsuppe med flak av sprøstekt bacon og finkuttet vårløk. Fersk baguett med lettsaltet smør og iskaldt vann fra springen ved siden av. Snaue 20 minutter fra dissekering av blomkål til tallerkene sto på bordet.

    Viktig å la halvparten av blomkålbukettene bare få halve koketiden før de fiskes ut og legges i suppetallerkene. Kjapp runde med stavmikser i resten for å jevne, hell over bukettene og strø litt sprøstekt bacon og vårløk på topp.

    Finnes sikkert mengder av fjongere oppskrifter der ute, men vet knapt om bedre måltid nå i sesongen som er enklere og raskere med alltid like godt resultat.
     

    otare

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.04.2007
    Innlegg
    14.571
    Antall liker
    10.818
    Sted
    Trondheim
    Noe enkelt: pasta med kyllingbryst i en kremet parmesansaus med sitron. Det høres vanskeligere ut enn det er. Tok ca 40 min fra start til ferdig middag. Valgte ut en hvitvin med litt syre for å stå i mot den litt fete sausen. Det ble en 2014 Gobelsburg Heiligenstein Riesling. Jancis Robinson sier om 2014 "Excessive rainfall and generally poor weather conditions made this the worst Austrian vintage in recent years.".

    Hvis dette er en dårlig årgang bør dere smake de gode, for denne var super. Flott frukt og stålsyrer som skjærer gjennom fedmen i sausen. Heiligenstein er jo en fantastisk vinmark med glimrende drenering, og selv om det regner i Kamptal er det alltid varmt. Det bare viser at de gode produsentene lager god vin selv i dårlige år.
     

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.831
    Antall liker
    7.903
    Noe enkelt: pasta med kyllingbryst i en kremet parmesansaus med sitron. Det høres vanskeligere ut enn det er. Tok ca 40 min fra start til ferdig middag. Valgte ut en hvitvin med litt syre for å stå i mot den litt fete sausen. Det ble en 2014 Gobelsburg Heiligenstein Riesling. Jancis Robinson sier om 2014 "Excessive rainfall and generally poor weather conditions made this the worst Austrian vintage in recent years.".

    Hvis dette er en dårlig årgang bør dere smake de gode, for denne var super. Flott frukt og stålsyrer som skjærer gjennom fedmen i sausen. Heiligenstein er jo en fantastisk vinmark med glimrende drenering, og selv om det regner i Kamptal er det alltid varmt. Det bare viser at de gode produsentene lager god vin selv i dårlige år.
    Det siste samsvarer i alle fall godt med mine erfaringer, og ofte en god indikasjon på vinbønder en gjerne kan følge med spesiell interesse.
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    9.159
    Antall liker
    4.566
    Jeg hadde en kollega som dro med seg forskjellig han hadde tatt livet av på helgevakt. Jeg kokkelerte etter beste evne. Indrefilet av hjort fra Vestlandet, hummer fra Oslofjorden og sånt.

    Nattevaktene var til tider hysterisk bra, med andre matvrak.


    Nå har jeg kolleger med Fjordland og Grandiosa på menyen, og en stekeovn uten undervarme på pauserommet. Det oppdaga jeg da jeg prøvde å bake foccacia til et møte...

    Faen ikke rart man savner gamlejobben.
    Kolleger med Fjordland og Grandiosa hørtes litt drøyt ut. Minte meg på om følgende filmreplikk:"I ate his liver with a nice chianti"
     

    Poirot

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    28.07.2007
    Innlegg
    2.075
    Antall liker
    2.103
    "Scampi", ikke scampi. :rolleyes:
    Har jo stor S i Scampi :confused:

    mvh
    Jeg tror han mener at det ikke er scampi du har på din tallerken. (Derfor "scampi" i anførselstegn).
    Scampi er egentlig sjøkreps, og ikke kjempereker.

    I boka «Shrimps, Hummer & Langusten» (ISBN 37742-1982-6) står det: «Årsaken til at reker og scampi blir forvekslet, ligger i den klare prisforskjellen mellom disse skalldyrene.
    Det finnes alltid useriøse forretninger som utnytter forbrukerens manglende kunnskap, og bruker den mer ‘verdifulle’ betegnelsen scampi på de billige oppdrettsrekene, for å ta ut en høyere pris.
    https://www.dagbladet.no/kultur/scampi---var-norske-sjokreps/67496085
     
    Sist redigert:

    noruego

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    10.06.2003
    Innlegg
    6.831
    Antall liker
    7.903
    Lettvint i dag, grillet en batch čevapčičis jeg hadde kvernet i går sammen med hvitløksmarinerte halve spisspaprikaer. Rasket sammen en šopska salat og en potetstappe jeg slapp en søtpotet i. For de voksne en dæsj sterk sennep og ferskrevet pepperrot på tallerken, og for oss alle kroatisk ajvar. Ellers vann fra egen spring.

    Men i morgen blir det bergensk sosekjøtt etter farmors oppskrift, og det gledes alt. Mulig jeg også spretter en St Laurent fra Trapl jeg har hatt liggende på vent en stund.
     
    Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    Vel. I går. Lammeskank brunet i jernpanna (røykvarsleren måtte ned fra taket). Så i ovnen med ei flaske vin (OK, tok et lite glass) tre gulrøtter, en purre, mesteparten av en hvitløk (det jeg hadde), salt, pepper, og timian, fire timer på 150 grader. Potetmos og gulrøtter til. Prøvde å jevne væsken fra kjelen som saus ved å kjøre stavmikseren nedi for å mose noe av gulrøttene, hjalp ikke, så det ble kokt inn litt og jevnet med maizena.


    Ukomplisert og godt. Tar tid, men klarer seg selv. Skank av Lofotlam er forresten 150,- for kiloen hos Rema. Tror jeg har sett skank for 239,- hos Meny.
     
    Z

    Zomby_Woof

    Gjest
    Jepp. Kom gjerne med et forslag til oppgradering. Jeg er her for å lære.
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Enten bare koke den helt inn eller bruke en roux. Du kan f. Eks kna litt mel inn i en klump med smør å piske inn. Det beste er selvsagt å unngå stivelse ved bare å koke den godt inn
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.026
    Antall liker
    10.552
    Snadder. Med bacon?
    Nei dessverre, er ikke vant til det men hører at mange bruker det :)

    mvh
    Ett lite tips, del blomkålen i store biter, lag suppen på vanlig måte , men litt tykkere. Noen skiver gulost oppi og server sammen med tykke, stekte baconskiver. Jummy.

    ( Ved nærmere undersøkelse lager jeg visst ikke suppen på vanlig, moderne, måte.... Kok blomkålbitene møre med så lite vann som mulig, ta vare på kraften. Smelt smør og tilsett mel, rør jevnt. Tilsett melk til suppen er passe tykk og tilsett blomkålbitene igjen. Saltes etter smak )
     

    motoren

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.01.2007
    Innlegg
    24.840
    Antall liker
    42.459
    Sted
    Flekkefjord
    Torget vurderinger
    30
    Snadder. Med bacon?
    Nei dessverre, er ikke vant til det men hører at mange bruker det :)

    mvh
    Ett lite tips, del blomkålen i store biter, lag suppen på vanlig måte , men litt tykkere. Noen skiver gulost oppi og server sammen med tykke, stekte baconskiver. Jummy.

    ( Ved nærmere undersøkelse lager jeg visst ikke suppen på vanlig, moderne, måte.... Kok blomkålbitene møre med så lite vann som mulig, ta vare på kraften. Smelt smør og tilsett mel, rør jevnt. Tilsett melk til suppen er passe tykk og tilsett blomkålbitene igjen. Saltes etter smak )
    Takker for en fin oppskrift, prøve dette neste gang :)


    mvh
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Ost og mel i blomkålsuppe? Her gjelder det bare å bruke nok blomkål og evt andre grønnsaker så kan man jevne suppen på disse. En annen ting som kan være litt godt er å lempe ut noen blomkålbiter før den kjøres sammen som man kan frese raskt i litt smør i ei stekepanne. Gir litt tekstur og god smak til suppa.
     

    Pink_Panther

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.03.2006
    Innlegg
    20.026
    Antall liker
    10.552
    Ost og mel i blomkålsuppe? Her gjelder det bare å bruke nok blomkål og evt andre grønnsaker så kan man jevne suppen på disse. En annen ting som kan være litt godt er å lempe ut noen blomkålbiter før den kjøres sammen som man kan frese raskt i litt smør i ei stekepanne. Gir litt tekstur og god smak til suppa.
    Dette nymotens greiene med å kjøre ingrediensene i blender og kalle det suppe er vel egentlig litt feil? Varm smoothie kaller jeg det. :cool:

    Lurer da på hvordan man lager fiskesuppe a la 2018...…...:rolleyes:
     
    C

    cruiser

    Gjest
    Ikke spesielt nymotens, men for all del, foretrekker man deig/røre så er det jo bare å kjøre på :)

    Det er for øvrig også fullt mulig å lage fiskesuppe uten lim. Men det er sansynligvis også no nymotens greier ettersom den ikke blir fult så tjukk.
     
    Sist redigert av en moderator:
    D

    Danke

    Gjest
    Smakte fantastisk..

    Og blir laget iallefall en runde til.

    Fantastisk godt med norsk høst og snart julemat...
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.043
    Antall liker
    14.609
    Vært på Røros i høstferien og hamstret rein så i dag blir det ytrefilet av rein, sellerirotpuré, spinat og fritert grønnkål.

    Kjøpte 10kg kraftbein så har laget en voksen mengde viltkraft i dag så skal nok klare å få en saus på bordet også.
     

    Daniel62

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.04.2014
    Innlegg
    2.548
    Antall liker
    788
    Ny omgang med oksekjaker i øl. Ett år siden sist og det smakte like godt i år. Dessert: byggkrem med lun bærkompott. Barnebarnet på 3 var superbegeistret over både hovedrett og dessert. Det varmer et bestefarhjerte :)
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    22.043
    Antall liker
    14.609
    Gjør som vanlig og bruk et mørkt øl med lite bitterhet. Greia er at når du koker inn sausen så konsentreres bitterheten og sausen kan fort bli veldig bitter. En mørk belgier eller en hellesbock er fint, de har mye smak og lite humle og følgelig lite bitterhet. Bruker du et humlerikt øl som en IPA blir det sorgen.
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn