Simulering av DC filter
Jeg kan ikke skjønne hvordan Crown filteret kan fjerne DC
Bryston virker fint. Ulempen er at en av kondensatorene vil få inntil 1V (2 stk. dioder på 0,5V) spenning over seg feil vei. Enten ved såpass stor DC offset på nettet, eller ved høye strømtrekk. Dette går fint siden elektrolytter som regel tåler en volt eller to feil vei en stund. Men dette er nok ikke noen god løsning i det lange løp. At de står hver sin vei gjør at begge vil få noenlunde lik "juling" med spenning feil vei.
Sjøstrøm sin metode er den beste og dyreste metoden. Her vil ikke kondensatorene bli belastet med spenning i feil retning. Av samme grunn kan man dermed også tillate seg å bruke flere dioder. Med flere dioder i serie kan kondensatorene utsettes for høyere spenninger og dermed høyere rippelstrømmer. Man må derfor holde tunga rett i munnen i forhold til hvor stor belastning man utsetter filteret for og beregne slik at kondensatorene tåler lasten. Bruker man for kjipe kondensatorer vil disse kunne bli varme og bli ødelagt.
Under har jeg simulert de tre løsningene. Jeg har simulert med en vekselspenning på bare 6V(peak) i steden for 230V for å frem forskjellene tydeligere. Den venstre grafen i hvert bilde viser uten DC på nettet, og den høyre med 1V DC.
.
.
Crown: På venstre graf ser vi at vi taper 1V selv uten DC på nettet. På høyre graf ser vi at DC slipper rett gjennom diodene og sinusen svinger fra +4V til -6V . Det eneste denne kretsen gjør er altså å senke 230V med 1V og samtidig lage litt forstyrring av sinuskurven rundt 0V. En rar sak..
Bryston. Vi ser at den grønne linjen ut fra generatoren har 1V offset. Den røde linjen viser spenningen etter filteret. Her er sinusen tilbake til normal og svinger rundt 0V til +-6V. Man taper altså ingenting i et slikt filter så lenge kondensatorene er store nok i forhold til lasten.
Sjøstrøm. Samme resultat som Bryston, men kondensatorene lever som tidligere nevnt her er lettere liv. Ulempen er at man må ut med 4 ganger så mye penger i kondensatorer i forhold til Bryston for å oppnå like lav impedans. Jo lavere impedans jo mindre spenningstap får man når det går mye strøm.
Mvh Armand