Gratulerer, og det blir enda bedre etterhvert.Vi ligger på ca 8-9% nå for første gang i mitt liv. Har aldri klart å spare en krone, det har gått på kreditt og lån. Brukt et år på refinansiering, omstilling, opprydding og salg, og juli blir første måneden i mitt 45 år lange liv jeg vil sitte igjen med penger på konto når neste lønn kommer.
Det føles deilig.
Han meiner nok snikkar. Snekker er fine båtar, ofte laga i plast, men også laga i tre. Vi snakkar då ikkje om ein båtsnikkar men ein båtbyggjar.Der ser vi - forfall i skolen. Nå vet ikke forumdeltagerne forskjell på entall og flertall lenger
Voksenopplæring: Snekker et båter, men en snekker er ikke en båt
Ja, jeg synes jo også det er interessant å se en dyktig snekker i arbeid, men jeg synes det er vanskelig å sammenligne snekker med båt, uansett type.Så er snekker stort sett langt finere å se på enn flybridgebåter.
Konge! Deilig å klare å snu båten slik og deilig å ha en god buffer i bakhånd.Vi ligger på ca 8-9% nå for første gang i mitt liv. Har aldri klart å spare en krone, det har gått på kreditt og lån. Brukt et år på refinansiering, omstilling, opprydding og salg, og juli blir første måneden i mitt 45 år lange liv jeg vil sitte igjen med penger på konto når neste lønn kommer.
Det føles deilig.
Jeg vet ikke hva reglene sier om over 7.1G for innskuddsordninger (jeg vet hva min er, men ikke hva loven sier). I Folketrygden er den imidlertid zip, null, nada. Forskjellen på minstepensjon (eller garantipensjon som det nå heter) og maks pensjon fra Folketrygden er overraskende liten. Dvs fra Folketrygden har man relativt lite igjen for å ha jobbet i 40+ år kontra å ikke ha jobbet i det hele.Jeg har ikke lest boken men er det ikke gjerne sånn at arbeidsgivere betaler >15% i innskuddspensjon fra 7.1G så det er beløpet over 7.1G som gir resultater?
Ja det høres kjent ut. Trodde det var 7% opptil 7.1G og 22% over, men jeg har ikke sjekket på lenge. 2% er veldig lite.Regelen er minimum 2% som da er obligatorisk tjenestepensjon.
I tillegg kan(ikke må) arbeidsgiver gi en bedre ordning enn det og sette av opptil 7% for lønn opptil 7.1G og opptil 25.1% på lønn over 7.1G.
Det var i hvert fall det grensene var sist jeg sjekket.
Inntrykk og inntrykk.Mitt inntrykk er at 15-22% er vanlig hos de som er ute etter kvalifisert personell.
Det finnes veldig mange bedrifter i Norge og du får det til å høres ut som alle av de gjør akkurat som Equinor. Ingen gir i hvert fall mer. Det har jeg vanskelig for å se for meg er riktig, men jeg har ikke noe å bygge det på. At de er premissgiver for mange er nok sannsynlig.Fordi den desidert største aktøren setter premissene. Da jeg jobbet for en supermajor var avtalene våre bestandig 1:1 kopi av Statoil.
Fordi det er dyrt og folk flest er langt mer opptatte av lønn enn pensjon. Pensjon er en del av lønna, men det snakkes mye mindre om den. For offshoreselskaper tar vel uansett staten mesteparten av regningen gjennom skattesystemet? Så at de tilbyr svært gode betingelser er ikke så rart - det er mye billigere for de enn for andre (litt på tynn is her, men det er et generelt prinsipp for Equinor).Hvorfor skulle ingen betale over?
Det kan jo den evt arbeidsgiveren som vil ta det maks ut til 25.1% (over 7.1G) bruke for få tak i best mulig personell ved å tilby bedre goder.
Muligens om du kjøper en eldre stor båt som har vært dyr en gang, eller om du setter bort alt vedlikehold og stell, eller bruker båten lite. Jeg har en liten, ikke for gammel båt, 20 fot - 140 HK, og den koster meg langt under det per tur, men så brukes den også mye.De jeg kjenner som har båt i Oslo-området oppgir en reell kostnad pr. båttur (typisk noen timer på kveldstid eller i helgene) på ca 3000 kroner i beste fall (dvs i fjor da det var så fint vær). Det inkluderer kapitalkost, forsikring, avskriving, båtplass, opplag om vinteren, periodisk vedlikehold osvosv. Om det er verdt det får være opp til den enkelte, men det er i alle fall langt dyrere enn hva man i utgangspunktet skulle tro å ha båt. Ute på bygda ser regnestykket muligens noe annerledes ut mhp de faste årlige utgiftene.
Dette er for en båt som ligger i området 2-300.000 i innkjøp og som er i stand til å kjøre passe fort - typisk rundt 100HK motor så vidt jeg vet.
Ja, det sentrale for hva hver tur kommer på er fort hvor mange turer det blir pr. sesong. De jeg kjenner bruker sine sjelden - mye mindre enn hva du gjør. Typ max 10-15 ganger / år og gjerne enda sjeldnere enn det. Da sliter jeg litt med å skjønne vitsen når den får så lite brukstid.og den koster meg langt under det per tur, men så brukes den også mye.
Antar ca 15 000 i nedskrivning, bensin ca 4-5000, 4000 vedlikehold av bøye, 6000 for service på motor dersom jeg gjør det hvert år. Noen hundrelapper på vaskemidler og småplukk. 30-40 turer, det meste i lav hastighet. Driftskostnad under 1000-lappen per tur og ca 250 kr/brukstime.
Livsglede/krone så tror jeg dette er noe av det fornuftigste jeg gjør. Nimbus har noen flotte båter, men ser at den koster åtte ganger så mye og antar at gleden øker marginalt, i hvert fall over tid.
Nei, det vil jeg på ingen måte si. Tror det er mer misforhold mellom forestillingen om brukstid og realitetene. Jeg er ikke så inne i båt men det er vel ingen på Oslofjorden som snur seg etter en båt til 2-300k ?^ Status-symbol?
Har ikke tidene endret seg der på de fleste områder? Hverken bil, båt og hus imponerer vel noen lengre. Før trodde/tror jeg flere hadde penger til å kjøpe noe flott uten kreditt. Nå antar de fleste bare at det er gjeld fra kjøl til ripa når noen har et nytt glis med 375 hk på hekken.Nei, det vil jeg på ingen måte si. Tror det er mer misforhold mellom forestillingen om brukstid og realitetene. Jeg er ikke så inne i båt men det er vel ingen på Oslofjorden som snur seg etter en båt til 2-300k ?^ Status-symbol?
Det høres ut som du har en viss sikkerhetsmargin på sakene.For egen del betalte jeg 27k for båten, 8k for tilhengeren og gjør alt vedlikehold selv.
Så betalte jeg 24k for plassen og det innskuddet får jeg igjen indeksregulert den dagen jeg sier opp.
Så årlige kostnader er:
2-4k for vedlikehold
5-10k for drivstoff (300 kroner timen)
1.5k for båtplass (+2 dugnadsdager)
Risikoen ved å ha en påhengsmotor fra 94 er det at man en vakker dag må ut med 60k for en ny motor. Jeg vil påstå at familien min får et veldig stort ikke økonomisk utbytte av båten.
Å nebetale boliglånet gir lite mening utover eventuell godføelse. Om man antar en langsiktig realavkastning på 4% er det ikke spesielt rasjonelt å betale ned noe som har en rente på ~1.8% etter skattefradrag. Det er - rent matematisk - betydelig bedre å la inflasjonen gjøre jobben sin og spise opp mer og mer av lånet mens ting plasseres i noe med høyere foventet avkastning.Denne artikkelen inneholder mye interessant: Økonomisk frihet og indikatoren som bestemmer alt
Den skjønte jeg ikke helt. Om man betaler ned boliglånet - blir gjeldfri - og bruker "budsjettoverskudd" til å betale inn på noe som gir forventet høyere avkastning (fond o.l.)?Å nebetale boliglånet gir lite mening utover eventuell godføelse. Om man antar en langsiktig realavkastning på 4% er det ikke spesielt rasjonelt å betale ned noe som har en rente på ~1.8% etter skattefradrag. Det er - rent matematisk - betydelig bedre å la inflasjonen gjøre jobben sin og spise opp mer og mer av lånet mens ting plasseres i noe med høyere foventet avkastning.Denne artikkelen inneholder mye interessant: Økonomisk frihet og indikatoren som bestemmer alt
La oss si at du har 1 mill i boliglån, 2,5% rente (1,8% etter skatt) og nedbetaler lånet med 4150 kroner + renter hver måned - da er lånet borte etter 20 år.Den skjønte jeg ikke helt. Om man betaler ned boliglånet - blir gjeldfri - og bruker "budsjettoverskudd" til å betale inn på noe som gir forventet høyere avkastning (fond o.l.)?
Man får ikke skattefradrag på gjeldsrenter, men det blir jo mindre og mindre verdt - eller?
Poenget er vel at om du nedbetaler 100 000 på boliglånet i året, så kommer du trolig bedre ut av det ved å bare betale renter på boliglånet meds du setter de 100 000,- i indeksfond.Den skjønte jeg ikke helt. Om man betaler ned boliglånet - blir gjeldfri - og bruker "budsjettoverskudd" til å betale inn på noe som gir forventet høyere avkastning (fond o.l.)?Å nebetale boliglånet gir lite mening utover eventuell godføelse. Om man antar en langsiktig realavkastning på 4% er det ikke spesielt rasjonelt å betale ned noe som har en rente på ~1.8% etter skattefradrag. Det er - rent matematisk - betydelig bedre å la inflasjonen gjøre jobben sin og spise opp mer og mer av lånet mens ting plasseres i noe med høyere foventet avkastning.Denne artikkelen inneholder mye interessant: Økonomisk frihet og indikatoren som bestemmer alt
Man får ikke skattefradrag på gjeldsrenter, men det blir jo mindre og mindre verdt - eller?
Ja, om man har en fornuftig gjeldsgrad på boliglånet - men langt fra alle har det.La oss si at du har 1 mill i boliglån, 2,5% rente (1,8% etter skatt) og nedbetaler lånet med 4150 kroner + renter hver måned - da er lånet borte etter 20 år.Den skjønte jeg ikke helt. Om man betaler ned boliglånet - blir gjeldfri - og bruker "budsjettoverskudd" til å betale inn på noe som gir forventet høyere avkastning (fond o.l.)?
Man får ikke skattefradrag på gjeldsrenter, men det blir jo mindre og mindre verdt - eller?
Etter 20 år har du da 0 i lån og har betalt 189.000 kroner nominelt i renter totalt over 20 år.
Alternativt kunne du betalt 0 ned på lånet og invesert de 4150 kronene hver måned i noe som forventes å gi 4% realavkastning (6% nominelt). Etter 20 år ville du da hatt nesten 2 millioner tilgjenglig, ha betalt 342.000 kroner i renter og lånet ditt ville vært på 1 million kroner. Dette betaler du så ned i sin helhet og har fortsatt en pen slump til overs. Denne millionen du har i lån utgjør også en mye mindre del av lønnen din pga inflasjonen i mellomtiden.
Med høyere boliglånsrenter gir det mer mening å betale ned tidlig, men ikke nå om dagen.
Jeg tenkte på både renter OG avdrag - det man tidligere betalte på boliglån går etter nedbetalingen over til å bli fast investering i fond.Poenget er vel at om du nedbetaler 100 000 på boliglånet i året, så kommer du trolig bedre ut av det ved å bare betale renter på boliglånet meds du setter de 100 000,- i indeksfond.Den skjønte jeg ikke helt. Om man betaler ned boliglånet - blir gjeldfri - og bruker "budsjettoverskudd" til å betale inn på noe som gir forventet høyere avkastning (fond o.l.)?Å nebetale boliglånet gir lite mening utover eventuell godføelse. Om man antar en langsiktig realavkastning på 4% er det ikke spesielt rasjonelt å betale ned noe som har en rente på ~1.8% etter skattefradrag. Det er - rent matematisk - betydelig bedre å la inflasjonen gjøre jobben sin og spise opp mer og mer av lånet mens ting plasseres i noe med høyere foventet avkastning.Denne artikkelen inneholder mye interessant: Økonomisk frihet og indikatoren som bestemmer alt
Man får ikke skattefradrag på gjeldsrenter, men det blir jo mindre og mindre verdt - eller?
Skal man betale ned lånet og bruke sparte renteutgifter" til investering - så blir det ikke rare investeringen.
Har du 2,7% rente, så får du ca 2000,- mer å rutte med i året etter skatt når du har betalt ned 100 000 - det blir en liten sparing i forhold til å investere 100 000,-.
Men, da må du jo ha tro på at aksjemarkedet skal forsette soim det har gjort de siste tiårene.
Mvh
OMF
Og så er det vel en høyere grad av selveide boliger her i landet - mye mer leie-boliger i landene rundt oss?Om man skal betale ned boliglån tidlig eller ikke er for øvrig personlig-finans-diskusjonens kabeldebatt. Det finnes to steile fronter som ikke blir enige. Matematikken bak er relativt rett frem, men det er stort sett andre motiver som gjør om man støtter det ene eller andre synet. I Norge blir også diskusjonen litt annerledes siden de langt fleste har flytende rente, mens det i utlandet er vanligst med fastrene.
Vel - leier man bolig har man ikke boliglån og da faller hele diskusjonen bort. Kjøpe eller leie er også en populær diskusjon, for øvrig, men ikke så mye i Norge.Og så er det vel en høyere grad av selveide boliger her i landet - mye mer leie-boliger i landene rundt oss?