Medisin og helse Corona

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.670
    Antall liker
    35.635
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Vi ser klare trender på at Covid-19 ikke rammer tilfeldig.
    Rent hypotetisk: La oss si du er mann (59) med normal helse for alderen. Du blir smittet. Hva avgjør om nettopp du får to uker mild influensa, blir sengeliggende med feber i to uker, eller havner på intensiven med akutte pusteproblemer etter den første uken? Hvordan kan du vite på forhånd hvilket utfall nettopp du kommer til å få hvis du blir smittet?

    61b-7+cowML.png

    Det er for mann (59) det er viktig at intensivavdelingene rundt om ikke er sprengt den dagen terningen slår litt uheldig ut for din del. Ikke for sykehjemspasienten på 90. Sannsynlighetene endrer seg med alder, men vi vet ennå ikke hva som gjør at noen i en gitt alder blir alvorlig syke og noen andre ikke blir det.
     

    ptb

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.11.2008
    Innlegg
    14.489
    Antall liker
    17.275
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    13
    Hvordan kan du påstå det? Alle sykdommer rammer tilfeldig,
    Snarere tvert i mot. Svært få sykdommer rammer helt tilfeldig. De aller fleste har en underliggende årsak og sammenheng med...
    Noe kan være genetisk behengt, noe livsstilsrelatert osv.

    At Covid-19 gir store ulikheter i sykdomsforløpet har også (temmelig sikkert) sine underliggende årsaker. Ulike teorier diskuteres, og dette er nok noe de etter hvert finner årsaken(e) til når de har et tilstrekkelig grunnlag til å trekke slutninger.
     

    kasol

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    16.03.2005
    Innlegg
    4.349
    Antall liker
    3.574
    Torget vurderinger
    4
    Som Asbjørn sier
    CORONASMITTEDE TOM (50) LÅ NI DØGN I KOMA: – BARE I STAND TIL Å EKSISTERE
    «Kjør blått», sa ambulansepersonellet etter å ha hentet Tom Rosenvinge (50) opp fra kjellerleiligheten i hjemmet hans på Mogreina i Ullensaker. Han våknet ni døgn senere.

    Det er det siste han husker, før han våknet av at en lege på Ahus sto over ham og ropte «Tom, du må våkne. Du har sovet i ni døgn».

    Nå takker Rosenvinge helsearbeiderne som reddet livet hans.

    – Jeg fikk med meg at han sa noe om at jeg hadde vært dårlig. Og jeg skjønte veldig raskt at jeg var veldig dårlig. Det var ikke noen tvil om det. Det å ha corona, er ikke som å ha en influensa. Det er en helt annen følelse. Du er koblet opp på absolutt alt som er. Kroppen hadde fått så juling. Jeg var bare i stand til å eksistere, forteller Rosenvinge til VG.

    – Han ble innlagt med en alvorlig pneumoni (lungebetennelse). Tilstanden var kritisk, og han ville sannsynligvis ikke overlevd uten respiratorbehandling, sier Magrit Jarlsdatter Hovind, lege i spesialisering ved infeksjonsmedisinsk avdeling på Ahus. Sykehuset bekrefter overfor VG at han er smittet av coronaviruset.

    Rosenvinge er 50 år og kommunikasjonssjef i Norges Golfforbund. Han er utenfor den såkalte risikogruppen, men ble hardt rammet av coronaviruset.

    Tom Rosenvinge og en kameratgjeng dro på skiferie til Østerrike i begynnelsen av mars. Det har de gjort i ti år, men for første gang reiste de til Ischgl. På dette tidspunktet var det ikke noe som tilsa at det skulle være coronatilfeller i Tirol. Rosenvinge forteller om en fin tur, middels vær og mye skikjøring på pudder.

    De fant også et hyggelig sted for afterski, hvor de var tre dager på rad – puben Kitzloch, som VG tidligere har omtalt som «Corona-baren».

    – Lørdag kveld begynte jeg å fryse. Jeg trodde det var en reaksjon på at jeg hadde kjørt tre dager på ski. Jeg tok et par piller, og så var det greit, sier Rosenvinge.

    Det var ikke før han mellomlandet i Paris og fikk tekstmelding fra en kollega om at Kitzloch var stengt på grunn av coronasmitte, at han fikk en dårlig følelse. Da han landet på Gardermoen søndag kveld den 8. mars, fikk han beskjed av kona, som er sykepleier, om at han måtte i karantene. Han innlosjerte seg i husets kjellerleilighet, og testet positivt for viruset dagen etter.

    – Da jeg fikk det påvist, var jeg ikke redd. Jeg synes det var kjedelig, men tenkte at det kom til å gå over. Det slo meg ikke i det hele tatt at det skulle utvikle seg til å bli noe som det skulle vise seg å bli. Ingenting tilsier at jeg skulle være i risikosonen. Det viser hvor skummelt det kan være med en sånn sykdom, forteller 50-åringen.

    Men så smalt det. En uke etter han kom hjem fra Østerrike, ble han dårligere. Kona ble bekymret og ringte ambulanse. Han ble kjørt rett til til Ahus, lå koblet til respirator i ni døgn og husker ingenting.


    I dag er han på bedringens vei, og er flyttet til et sykehus på Jessheim. Han ligger fortsatt i isolat, og har ikke sett familien med kone og tre barn siden 3. mars. I tiden fremover må han jobbe for å trene opp lungene og kroppen igjen.

    – Akkurat nå er lungekapasiteten min omtrent som å puste gjennom en plastpose, sier han.

    Rosenvinge ønsker å dele sin historie av to grunner:

    – For det første synes jeg menneskene som jobber i frontlinjen, fortjener all mulig «cred» for det de gjør hver eneste dag. De eksponerer seg selv for viruset, og står likevel på med både faglig kompetanse og en type verdighet overfor pasientene som det bare er å ta av seg hatten for. Dette er ikke bare hverdagshelter, det er mennesker som redder liv hver dag. Det står det voldsom respekt av, forteller han og fortsetter:

    – For det andre, er det ikke sånn at du trenger å være 80+ for å bli angrepet hardt av denne sykdommen. Den kan faktisk slå til uansett. Jeg vet ikke hvorfor jeg ble angrepet så hardt, men det viser at man må ta dette på alvor. Det er ikke sånn at det bare er folk med luftveisinfeksjoner eller andre komplikasjoner som blir angrepet. Det kan tydeligvis slå til på hvem som helst, og det er litt skummelt å tenke på.

    Han håper alle nå tar situasjonen på alvor.


    – Jeg ville satt ting litt i perspektiv, og tenkt på hva det er som til syvende og sist betyr noe for deg hver eneste dag. For meg er det familien. Jeg kommer nok til å være ganske forsiktig fremover, selv om jeg nå visstnok skal være immun, sier han.

    Rosenvinge får reise hjem kommende mandag, og får da endelig møte familien for første gang på en måned. Da han lå i koma, fikk familien kun informasjon via telefon.

    – Kona mi er den som virkelig har stått i det. Jeg har jo sovet i ni døgn. Det å være pårørende i en sånn situasjon, og ikke vite hva som skjer og bare måtte forholde seg til en telefon, det er veldig vanskelig. Det har vært tøft for resten av familien, forteller han og fortsetter:

    – Og ikke bare for dem, men venner og bekjente rundt også. De hadde aldri trodd dette kunne skje, og plutselig opplever de at de har en far, mann og kompis som ligger og kjemper for livet på grunn av en skitur til Ischgl.


    – Tilstanden var kritisk
    Rosenvinge understreker flere ganger hvor takknemlig han er overfor de ansatte på Ahus når VG snakker med ham. Blant dem er altså Magrit Jarlsdatter Hovind, lege i spesialisering ved infeksjonsmedisinsk avdeling.

    – Erfaringen her på Ahus er at vi har fått flere gjennom respiratorbehandlingen og foreløpig har vi ikke hatt noen dødsfall blant dem som har vært respiratorbehandlet, forteller hun om situasjonen på Ahus.

    – Hvor uvanlig er det at mennesker utenfor risikogruppen blir så hardt rammet?

    – Det er vanskelig å gi noe prosenttall når man ikke vet hvor høyt det totale antallet smittede er. Og det tror man jo er betydelig høyere enn antallet som har testet positivt. Av dem, er det en lav andel som blir så dårlig at de må respiratorbehandles. Men vi har sett et høyere antall av yngre pasienter uten mange tilleggssykdommer i forhold til det vi ser til vanlig, svarer legen.

    Hun forteller også at det er vanlig at sykdommen slår hardere til etter syv-åtte dager, som i Rosenvinges tilfelle.

    – Vi er derfor oppmerksomme på hvor i sykdomsforløpet de er når de innlegges, sier Hovind.
     

    Polka

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.07.2003
    Innlegg
    5.565
    Antall liker
    3.753
    Torget vurderinger
    96
    Hvordan kan du påstå det? Alle sykdommer rammer tilfeldig,
    Snarere tvert i mot. Svært få sykdommer rammer helt tilfeldig. De aller fleste har en underliggende årsak og sammenheng med...
    Noe kan være genetisk behengt, noe livsstilsrelatert osv.

    At Covid-19 gir store ulikheter i sykdomsforløpet har også (temmelig sikkert) sine underliggende årsaker. Ulike teorier diskuteres, og dette er nok noe de etter hvert finner årsaken(e) til når de har et tilstrekkelig grunnlag til å trekke slutninger.
    Du sier tvert imot til ditt eget utsagn,"helt tilfeldig". Noe ingen her inne har sagt. Les hele innlegget før du svarer. Et tips jeg selv sikkert også kan følge noen ganger. Alle sykdommer rammer enkelte ganger tilfeldig og uten at det kan forklares. De fleste tilfellene av corona er selvsagt i risikogruppene og blant de eldre. Les forøvrig innlegget og intervjuet over her, så skjønner du kanskje hva jeg mener. Det er hinsides idiotisk å tro at man er 100% sikker mot en sykdom fordi man ikke er på risikolista, corona eller hva som helt annet. Jeg har førstehåndserfaring med det.
     
    Sist redigert:

    ptb

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.11.2008
    Innlegg
    14.489
    Antall liker
    17.275
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    13
    ^^ Kan godt fjerne helt, om det hjelper.
    Hvor er det nevnt at man på et eller annet grunnlag er 100% sikker mot en sykdom?
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.524
    Antall liker
    9.296
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Bent Høie melder at vi er under R1 nå. Og at denne kontrollen må vi beholde. (Den var på R2,5) Så får vi se hvilke virkemidler de ser fremover etter påske. Blir nok forskjellige tiltak avhengig av antall smittede i den enkelt region. Dette blir spennende.
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Hvordan kan du påstå det? Alle sykdommer rammer tilfeldig,
    Snarere tvert i mot. Svært få sykdommer rammer helt tilfeldig. De aller fleste har en underliggende årsak og sammenheng med...
    Noe kan være genetisk behengt, noe livsstilsrelatert osv.

    At Covid-19 gir store ulikheter i sykdomsforløpet har også (temmelig sikkert) sine underliggende årsaker. Ulike teorier diskuteres, og dette er nok noe de etter hvert finner årsaken(e) til når de har et tilstrekkelig grunnlag til å trekke slutninger.
    Du sier tvert imot til ditt eget utsagn,"helt tilfeldig". Noe ingen her inne har sagt. Les hele innlegget før du svarer. Et tips jeg selv sikkert også kan følge noen ganger. Alle sykdommer rammer enkelte ganger tilfeldig og uten at det kan forklares. De fleste tilfellene av corona er selvsagt i risikogruppene og blant de eldre. Les forøvrig innlegget og intervjuet over her, så skjønner du kanskje hva jeg mener. Det er hinsides idiotisk å tro at man er 100% sikker mot en sykdom fordi man ikke er på risikolista, corona eller hva som helt annet. Jeg har førstehåndserfaring med det.
    ... ikke et direkte svar til noen, mer en generell observasjon

    Forskjellige oppfatninger av tilfeldighet.

    Det kan jo bety at det er helt 100% tilfeldig hvem som rammes, og det er det jo åpenbart ikke når så mange gamle rammes.

    Så kan det være "tilfeldig" i den forstand at man ikke helt forstår hvorfor folk blir syke og spesielt hvorfor det ikke bare er de eldre og de med andre åpenbare underliggende svekkelser. Det at noe er vanskelig å forutse er ikke det samme som at det er tilfeldig. Det kan jo være en underliggende tilstand som ikke er oppdaget.

    Det er vel bedre kanskje å se på det som hvor sannsynlig det er at viruset rammer den ene og ikke den andre. Sannsynligheter er jo åpenbart større for de gamle enn de unge. Det er vel ikke så stor grunn til å tvile på at det er en sammenheng her i alle fall. For å finne slik sannsynlighet er det jo å telle, måle og lage statistikk som er det eneste som gir mening. For et individ som blir smittet er det også en viss sannsynlighet for at man blir syk. For de aller fleste er det mer enn nok å forholde seg til alder og om man er syk av noe annet fra før av (om man vet det eller ikke). De fleste er ikke spesielt sterk i å forstå statistikk, enda mindre bakenforliggende matematikk så å gå løs på sannsynlighetsberegning er jeg ikke helt overbevist om at det er noe stort poeng i å forsøke en gang.

    Fremdeles i dag er Monty Hall ren trolldom for mange, så de som ser Captain Obvious får ha meg unnskyldt.
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    15.876
    Antall liker
    8.868
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Rent hypotetisk: La oss si du er mann (59) med normal helse for alderen. Du blir smittet. Hva avgjør om nettopp du får to uker mild influensa, blir sengeliggende med feber i to uker, eller havner på intensiven med akutte pusteproblemer etter den første uken? Hvordan kan du vite på forhånd hvilket utfall nettopp du kommer til å få hvis du blir smittet?
    .
    Hva er egentlig forskjellen opp i mot influensa..?

    Mener du at man kan vite på forhånd hvem som havner på sykehus av en influensasmitte?
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.003
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    dette virker da «positivt», om det nå virkelig forholder seg slik. streeck er virolog.

    "Einzelne Übertragungen im Supermarkt sind nicht das Problem"

    In Heinsberg sucht der Virologe Hendrik Streeck das Coronavirus auf Fernbedienungen und Türklinken. Was er findet, könnte über das Ende des Shutdowns entscheiden.


    Streeck: Wir haben Viren auf Gegenständen oder Türklinken gefunden. Auch einmal im Toilettenwasser, wenn jemand Durchfall hatte. Es ist uns aber in keinem Fall gelungen, daraus intakte Viren anzuzüchten. Das deutet zumindest darauf hin, dass sich die meisten Menschen nicht über Oberflächen anstecken. Wir haben aber jetzt die Methodik verfeinert. Ich bin mir sicher, dass wir dadurch verfeinerte Erkenntnisse erlangen.

    […]

    ZEIT ONLINE: Eine wichtige Frage dabei wird sein, wie das Virus überhaupt übertragen wird. Läden und Geschäfte sind geschlossen, die Menschen sollen zu Hause bleiben. Und Sie sitzen kürzlich bei Markus Lanz und sagen, bisher seien keine Infektionen beim Friseur, beim Busfahren oder beim Einkaufen nachgewiesen worden. Sind die Maßnahmen etwa zu hart?

    Streeck: Wenn es noch einzelne Übertragungen beispielsweise im Supermarkt oder beim Friseur gibt, ist das nicht gut, aber auch kein großes Problem. Es wurde immer gesagt, dass unser Ziel nicht die restlose Eindämmung des Virus ist, sondern, dass wir unter der Kapazitätsgrenze der Krankenhäuser bleiben. Das Virus einzudämmen würden wir auch gar nicht schaffen, wenn wir nicht zwei oder drei Jahre zu Hause sitzen wollen. Außerdem ist es wirklich Zeit, dass wir uns auf Daten berufen.

    ZEIT ONLINE: Wie meinen Sie das?

    Streeck: Unsere vorläufigen Daten geben ja zumindest Hinweise darauf, dass das Virus eher nicht über Oberflächen, sondern bei engem Kontakt übertragen wird. Und der Fall bei München, also der deutschlandweit erste, deutet in eine ähnliche Richtung. Die Mitarbeiterin des Autozulieferers aus China hat bei ihrem Besuch nur Kollegen angesteckt, mit denen sie recht eng zusammengearbeitet hat. Es gab keine Übertragung im Restaurant, der Taxifahrer hat sich nicht infiziert und niemand in öffentlichen Verkehrsmitteln. Und das, obwohl diese Frau hochinfektiös gewesen zu sein scheint.

    ZEIT ONLINE: Sehen Sie das auch in Gangelt? Dass sich die Infektionsketten nachverfolgen lassen und dass die Neuinfizierten diejenigen kennen, die sie angesteckt haben?

    Streeck: In Gangelt kennt sich sowieso fast jeder. Aber ja, wir können eigentlich meist nachvollziehen, wie es gewesen ist.
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    15.876
    Antall liker
    8.868
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Poenget med sammenligningen er ikke antall kuler i magasinet, men at det tilsynelatende er nokså tilfeldig hvem som blir alvorlig syke og potensielt dør etter en ukes tid.


    Å antyde at Corona rammer tilfeldig er feil.
    Hvordan kan du påstå det? Alle sykdommer rammer tilfeldig, på en viss prosent av oss. Grete Waitz døde av kreft, sunn og sprek som hun var. Min eks' bestemor ble 85 år og levde definitivt ikke sunt. Coronaen, som alt annet, rammer en stor andel i risikogruppene som forventet mens det vil være et mindretall som rammes helt tilfeldig der legene ikke kan forklare hele årsaken. Et nært familiemedlem av meg var døden nær av svineinfluensa, hun var 42 år og hadde ingen underliggende kjente sykdommer. En nordmann på 48 år var innlagt med alvorlig sykdom som følge av Corona. Og slik kan man holde på.
    Siden dette viruset smitter så ekstremt effektivt, og man ikke vet nok og man ser en god del alvorlige tilfeller er det mer enn nok gode grunner til å gjennomføre de tiltakene vi nå har i Norge. Neste gang kan det være DEG som ligger og hiver etter pusten, da tenker jeg pipa hadde fått en ganske annen lyd.
    Det er vel også hele poenget mitt.

    Asbjørn ønsker å fremstille dette som russisk rulett hvor det er en like stor sjanse for alle som blir smittet for å bli veldig syke. Det er det selvfølgelig ikke.

    Ja, alle under 60 kan også bli veldig syke og dø av dette, men de som ikke er i den definerte risikogruppen har ikke noe å bekymre seg for da Corona for dem ikke er farligere enn influensa. Og det går man jo ikke rundt og bekymrer seg for om man ellers er frisk og rask - selv om 5-15 i denne kategorien før av influensa hvert år i snitt.
     

    ptb

    Æresmedlem
    Ble medlem
    27.11.2008
    Innlegg
    14.489
    Antall liker
    17.275
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    13
    Det er også viktig å forstå at det ikke er viruset, men kroppens immunforsvar og hvordan den reagerer for å bekjempe viruset som er sykdommen.
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.524
    Antall liker
    9.296
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Camilla Stolteneberg fra FHI melder at det aldri har vært noe mål om å oppnå flokkimmunitet, gudskjelov la hun til. De er svært usikre hvor lenge en immunitet fungerer.
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    15.876
    Antall liker
    8.868
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Ellers anbefaler jeg alle å se svenskenes pressekonferanse i dag.

    Nøktern og trygg informasjon.

    Hodet er fortsatt kaldt og man har overblikk
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    dette virker da «positivt», om det nå virkelig forholder seg slik. streeck er virolog.

    "Einzelne Übertragungen im Supermarkt sind nicht das Problem"

    In Heinsberg sucht der Virologe Hendrik Streeck das Coronavirus auf Fernbedienungen und Türklinken. Was er findet, könnte über das Ende des Shutdowns entscheiden.


    Streeck: Wir haben Viren auf Gegenständen oder Türklinken gefunden. Auch einmal im Toilettenwasser, wenn jemand Durchfall hatte. Es ist uns aber in keinem Fall gelungen, daraus intakte Viren anzuzüchten. Das deutet zumindest darauf hin, dass sich die meisten Menschen nicht über Oberflächen anstecken. Wir haben aber jetzt die Methodik verfeinert. Ich bin mir sicher, dass wir dadurch verfeinerte Erkenntnisse erlangen.

    […]

    ZEIT ONLINE: Eine wichtige Frage dabei wird sein, wie das Virus überhaupt übertragen wird. Läden und Geschäfte sind geschlossen, die Menschen sollen zu Hause bleiben. Und Sie sitzen kürzlich bei Markus Lanz und sagen, bisher seien keine Infektionen beim Friseur, beim Busfahren oder beim Einkaufen nachgewiesen worden. Sind die Maßnahmen etwa zu hart?

    Streeck: Wenn es noch einzelne Übertragungen beispielsweise im Supermarkt oder beim Friseur gibt, ist das nicht gut, aber auch kein großes Problem. Es wurde immer gesagt, dass unser Ziel nicht die restlose Eindämmung des Virus ist, sondern, dass wir unter der Kapazitätsgrenze der Krankenhäuser bleiben. Das Virus einzudämmen würden wir auch gar nicht schaffen, wenn wir nicht zwei oder drei Jahre zu Hause sitzen wollen. Außerdem ist es wirklich Zeit, dass wir uns auf Daten berufen.

    ZEIT ONLINE: Wie meinen Sie das?

    Streeck: Unsere vorläufigen Daten geben ja zumindest Hinweise darauf, dass das Virus eher nicht über Oberflächen, sondern bei engem Kontakt übertragen wird. Und der Fall bei München, also der deutschlandweit erste, deutet in eine ähnliche Richtung. Die Mitarbeiterin des Autozulieferers aus China hat bei ihrem Besuch nur Kollegen angesteckt, mit denen sie recht eng zusammengearbeitet hat. Es gab keine Übertragung im Restaurant, der Taxifahrer hat sich nicht infiziert und niemand in öffentlichen Verkehrsmitteln. Und das, obwohl diese Frau hochinfektiös gewesen zu sein scheint.

    ZEIT ONLINE: Sehen Sie das auch in Gangelt? Dass sich die Infektionsketten nachverfolgen lassen und dass die Neuinfizierten diejenigen kennen, die sie angesteckt haben?

    Streeck: In Gangelt kennt sich sowieso fast jeder. Aber ja, wir können eigentlich meist nachvollziehen, wie es gewesen ist.
    Ja nysing og hoste er ikke så symptomatisk for covid19 som for influensa, så det betyr vel at luftsmitte ikke er det aller viktigste. Så det er jo litt paradoksalt da at avstanden man skal holde er det viktigste. All tabloidpresse med litt respekt for seg selv har jo vanligvis ett nysebilde på forsiden hver eneste vinter/vår, men har ikke sett dem på en stund..

    Men jeg synes man tar høyde for både luft og kontakt (direkte eller indirekte). De fleste butikker og slikt har jo fått beskjed om at folk skal ta minst mulig på de samme tingene. .. om håndspriten funker bra nok er jeg mer i tvil om. Den er vel best mot bakterier.

    Nevnt det før en gang også, men det er derfor (slik jeg ser det) at det er bra at bibliotekene er stengt og at munnbind er litt fånyttes for de fleste.
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.003
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    vi har jo testet en del her i landet – men er gått noe tilbake nå grunnet at de ikke har tester nok, vil jeg tro –, men har vi bedrevet noe særlig med sporing og isolering på en systematisk måte?
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    Kriselagre er et blindspor. Det er en grunn til at anbefalingen er 2-3-4 dager. Prepping er bare utsettelse (hvor har vi sett den før?). Myndighetene må ha et litt lengre perspektiv .. men kornlagre og veldig kald smale i mengder løser lite.

    Skal man velge mellom selvberging og prepping så er det vel bedre å gå for det første... men .. da har du problemet her med at de aller fleste ikke vil klare seg. Det er en grunn til at farmen og 71.grader er populært og at hipsterne liker rar surdeig og hvordan lage økologisk kimchi..

    De som bor i Finnmark (eller hva det nå heter for tiden) og i Vest.... har en fordel om det røyrnar pau. Nå kan de angre på det de ikke vil dyrke noe selv, ikke vil fiske fordi det er mer kult å være veganer, ikke har lært seg noen sopper .. de kan jo være giftige, ler av de som faktisk prøver å si at skvallerkål, nesle, ramsløk, granskudd, strutsevinge osv. osv. bare er for hipstere, eller de som går i fjæresteinene og vet at all tang og tare i Norge er spiselig, de som ikke synes det ikke er ekkelt med strandsnegler ... nok om det..

    Man kan romantisere om dette livet men selv det er bare vås... for de fleste .. nå skal jeg ikke en gang begynne med vikinghoder, livere, reenactere og selv seriøse martial arts aspiranter.

    Det så jo så enkelt ut på TV.

    ---

     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.670
    Antall liker
    35.635
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Asbjørn ønsker å fremstille dette som russisk rulett hvor det er en like stor sjanse for alle som blir smittet for å bli veldig syke. Det er det selvfølgelig ikke.
    Nei, mitt poeng er at gitt alder og helsetilstand har du en viss sannsynlighet for å bli alvorlig syk og trenge intensivbehandling med respirator. Den sannsynligheten avhenger selvsagt av alder etc, men det er ikke så mye hverken du eller jeg kan gjøre for å påvirke vår alder her og nå. Det er en gitt forutsetning.

    Hvis man først blir syk under de forutsetningene er det tilfeldig om man blir alvorlig syk og trenger respiratorbehandling eller ikke. Sannsynligheten er gitt av forutsetningene, mens det faktiske utfallet i nettopp ditt tilfelle er tilfeldig. Det er likevel ingen som sender en dement 90-åring fra sykehjemmet til intensivavdelingen. Vedkommende kommer ikke til å overleve den behandlingen uansett. De som behøver intensivkapasiteten er sånne som oss, menn i vår presumptivt beste alder med etter måten bra helse for alderen. Vi har et brukbart antall forventede leveår foran oss, noen av dem som skattebetaler, vil takle behandlingen, og vil bli prioritert av helsevesenet etter avklarte prioriteringskriterier. Så langt har helsevesenet gjort en fantastisk jobb med å redde de aller fleste som behøver hjelp.

    Dessverre har vi høyst begrenset intensivkapasitet. Her jeg bor er normal kapasitet 3,3 intensivplasser pr 100k innbyggere. Det er lavt, også om man sammenligner med Italia og Spania. Begrensningen i intensivkapasitet gjør at vi må unngå at veldig mange blir syke samtidig. Da vil vi fort komme til et nivå hvor all kapasitet er belagt og jernharde prioriteringer må gjøres. Jeg vil helst ikke komme til akuttmottaket blå i fjeset og få høre at dessverre, kapasiteten er sprengt og vi kan ikke gi respiratorbehandling til menn over 50 med forhøyet blodtrykk. Fullt opp med bare 40-åringene. Sorry.

    Derfor prøver jeg å forklare at når vi nå har stengt ned store deler av samfunnet for å unngå å sprenge kapasiteten på sykehusene er det mest av hensyn til gruppen menn mellom 50 og 70. I denne gruppen stiger sannsynligheten for alvorlig utfall fra år til år. Det er vi som behøver den kapasiteten, og det er vår overlevelsesrate som vil være nokså ulik om kapasiteten finnes eller ikke. Eksakt hvem av oss som vil behøve den hvis vi alle blir smittet kan vi ikke vite på forhånd. Det ser ut til å være nokså tilfeldig. Det er den russiske ruletten.

    Er dette virkelig så vanskelig å begripe?
     
    Sist redigert:

    Spiralis

    Æresmedlem
    Ble medlem
    13.03.2005
    Innlegg
    19.548
    Antall liker
    7.873
    Torget vurderinger
    0
    Reagerer litt på embalasjen han benytter. Banankasser er ikke plagsomt egnet til annet enn å frakte bananer i. Til å være "prepper" har han det utrolig rotet i garasjen også. Og mens nå kritikeren er i gang vil jeg også si at hans tilhenger er veldig liten!

    Han burde vel heller ikke latt seg intervjue. Bildet av huset han bodde i tidligere er vel nok til at "noen" klarer å identifisere ham. Og til slutt så er lageret hans alt for lite til at han kan kalle seg "prepper"!

    Min konklusjon er: "AMATØR"!
     

    Dr Dong

    Æresmedlem
    Ble medlem
    23.01.2011
    Innlegg
    14.505
    Antall liker
    14.003
    Sted
    landskapet uten motstand
    Torget vurderinger
    1
    Camilla Stolteneberg fra FHI melder at det aldri har vært noe mål om å oppnå flokkimmunitet, gudskjelov la hun til. De er svært usikre hvor lenge en immunitet fungerer.
    jeg så ikke seansen, men leser i aftenposten:

    16.49 «Direktør i Folkehelseinstituttet (FHI) Camilla Stoltenberg sier at de kan ikke slippe opp på tiltakene. Det er ikke mulig før man har flokkimmunitet i tilstrekkelig grad.»

    senere: «Under regjeringens pressekonferanse mandag sa direktør i Folkehelseinstituttet (FHI) Camilla Stoltenberg at det aldri har vært et mål å oppnå flokkimmunitet i Norge og at det aldri kommer til å bli det.»

    jeg synes ikke dette er klar tale…

    https://www.aftenposten.no/verden/i/pL54lE/direktestudio-koronaviruset
     
    • Liker
    Reaksjoner: MML
    U

    Utgatt24668

    Gjest
    Vi ser klare trender på at Covid-19 ikke rammer tilfeldig.
    Rent hypotetisk: La oss si du er mann (59) med normal helse for alderen. Du blir smittet. Hva avgjør om nettopp du får to uker mild influensa, blir sengeliggende med feber i to uker, eller havner på intensiven med akutte pusteproblemer etter den første uken? Hvordan kan du vite på forhånd hvilket utfall nettopp du kommer til å få hvis du blir smittet?

    Vis vedlegget 578644

    Det er for mann (59) det er viktig at intensivavdelingene rundt om ikke er sprengt den dagen terningen slår litt uheldig ut for din del. Ikke for sykehjemspasienten på 90. Sannsynlighetene endrer seg med alder, men vi vet ennå ikke hva som gjør at noen i en gitt alder blir alvorlig syke og noen andre ikke blir det.
    Det er klare tendenser til at det er underliggende sykdommer som ligger til grunn - men at alder gjør det mer sannsynlig at man har disse:

    - Diabetes
    - Hjerte og karsykdommer
    - Kols eller dårlige lunger pga røyking
    - I tillegg er det noen tilfeller der yngre med et for svakt eller eller for sterkt immunforsvar må i respirator eller i noen ytterst få tilfeller dør. ( en foreløpig hypotese)
    - Så er det helt sikkert noen ukjente faktorer som vi ikke vet om per idag.

    Usikkerheten ligger i om man har disse (hvis de er ukjent). Man kan selvfølgelig regne på sannsynlighet ut fra alder eller andre faktorer for overlevelse for den enkelte - med en hel del ukjente - men den store talls lov gir noen trender globalt.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    22.735
    Antall liker
    15.892
    Torget vurderinger
    2
    Asbjørn ønsker å fremstille dette som russisk rulett hvor det er en like stor sjanse for alle som blir smittet for å bli veldig syke. Det er det selvfølgelig ikke.
    Nei, mitt poeng er at gitt alder og helsetilstand har du en viss sannsynlighet for å bli alvorlig syk og trenge intensivbehandling med respirator. Den sannsynligheten avhenger selvsagt av alder etc, men det er ikke så mye hverken du eller jeg kan gjøre for å påvirke vår alder her og nå. Det er en gitt forutsetning.

    Hvis man først blir syk under de forutsetningene er det tilfeldig om man blir alvorlig syk og trenger respiratorbehandling eller ikke. Det er ingen som sender en dement 90-åring fra sykehjemmet til intensivavdelingen. Vedkommende kommer ikke til å overleve den behandlingen uansett. De som behøver intensivbehandlingen er sånne som oss, menn i vår presumptivt beste alder med etter måten bra helse for alderen. Vi har et brukbart antall forventede leveår foran oss, noen av dem som skattebetaler, vil takle behandlingen, og vil bli prioritert.

    Dessverre har vi høyst begrenset intensivkapasitet. Her jeg bor er normal kapasitet 3,3 intensivplasser pr 100k innbyggere. Det er lavt, også om man sammenligner med Italia og Spania. Begrensningen i intensivkapasitet gjør at vi må unngå at veldig mange blir syke samtidig. Da vil vi fort komme til et nivå hvor all kapasitet er belagt og jernharde prioriteringer må gjøres. Jeg vil helst ikke komme til akuttmottaket blå i fjeset og få høre at dessverre, kapasiteten er sprengt og vi kan ikke gi respiratorbehandling til folk over 50. Fullt opp med bare 40-åringene. Sorry.

    Derfor prøver jeg å forklare at når vi nå har stengt ned store deler av samfunnet for å unngå å sprenge kapasiteten på sykehusene er det av hensyn til gruppen menn mellom 50 og 70. I denne gruppen stiger sannsynligheten fra år til år. Det er vi som behøver den kapasiteten, og det er vår overlevelsesrate som vil være nokså ulik om kapasiteten finnes eller ikke. Eksakt hvem av oss som vil behøve den hvis vi alle blir smittet kan vi ikke vite på forhånd. Det ser ut til å være nokså tilfeldig.

    Er dette virkelig så vanskelig å begripe?
    Skjermbilde 2020-04-06 kl. 17.08.59.jpg
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.670
    Antall liker
    35.635
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Kanskje vel så relevant:
    https://www.fhi.no/contentassets/ca...vid19_ukesrapport_uke-13_med-dato_endelig.pdf
    Annotation 2020-04-06 174322.jpg

    Det burde være unødvendig å merke av med et rødt kryss og teksten "du befinner deg her".

    50/694 = 7 % sjanse for å havne på intensiven etter påvist smitte for aldersgruppen 60-69. Dette er ikke nedbrutt på kjønn. Hvis man splittet denne etter kjønn ville sannsynligheten for intensivbesøk gitt påvist smitte for menn 60-69 begynne å ligne en hel del på oddsen i russisk rulett. For 50-åringene ser det bedre ut, men 36/1169 er fortsatt 3 % (og kanskje det dobbelte for menn enn for kvinner). Det er nok til at jeg gjerne vil vite at det finnes kapasitet i helsevesenet om jeg skulle behøve det.
     
    Sist redigert:

    Hi-rex

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    06.05.2012
    Innlegg
    2.541
    Antall liker
    781
    Sted
    Etne
    Torget vurderinger
    4
    Så at Bill Gates Foundation skal finansiere produksjonskapasitet for de syv mest lovende vaksinekandidatene, altså sette opp fabrikker med fulle produksjonslinjer for alle syv, hvorav maks kanskje to vil ende opp med å bli brukt. Dette koster noen milliarder dollar mer enn den vanlige måten å gjøre det på, men kan gjøre time-to-market flere måneder hurtigere enn normalt siden man normalt først finner ut hva som funker, deretter setter opp produksjonen.

    https://www.businessinsider.com/bil...accines-to-fight-coronavirus-2020-4?r=US&IR=T
    Bra at se at nogen stadig prøver at udgøre en forskjell, frem for at fokusere på profit.

    Bill har fått alt for lidt kredit for arbeide han har gjort, og gjør for menneskene i hele verden.

    mvh
     
    Sist redigert:

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.524
    Antall liker
    9.296
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Det skrytes av Sverige her, dette eksempelet viser imidlertid at de er idioter. Får de ikke tak i det som reglene sier så får de heller gå uten beskyttelse.

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/...smaterial-haller-inte-hogsta-sakerhetsklassen
    Bl.a.
    Svenska myndigheter säger nej till att köpa flera miljoner skyddsmasker, plastförkläden, visir, handskar med mera från Kina, trots att materialet är packat och klart för leverans nästa vecka. Skälet är att skyddsmaskerna inte håller högsta säkerhetsklassen.
    Personal inom sjukvården i Stockholm menar att detta är ett helt felaktigt beslut.
    På frågan om det ändå inte är bättre med någon form av skyddsmask än ingen mask alls, eller hemmagjorda som sjukvårdspersonal tillverkar själva, svarar Johanna Sandwall att Socialstyrelsen inte fått veta av regionerna att läget är så pass desperat ännu.

    – Jag hör och ser också på nyheterna om att sjukvårdspersonal gör egen utrustning, men vi måste följa de regler vi har i Sverige, säger Johanna Sandwall.
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    15.876
    Antall liker
    8.868
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Det skrytes av Sverige her, dette eksempelet viser imidlertid at de er idioter. Får de ikke tak i det som reglene sier så får de heller gå uten beskyttelse.

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/...smaterial-haller-inte-hogsta-sakerhetsklassen
    Bl.a.
    Svenska myndigheter säger nej till att köpa flera miljoner skyddsmasker, plastförkläden, visir, handskar med mera från Kina, trots att materialet är packat och klart för leverans nästa vecka. Skälet är att skyddsmaskerna inte håller högsta säkerhetsklassen.
    Personal inom sjukvården i Stockholm menar att detta är ett helt felaktigt beslut.
    På frågan om det ändå inte är bättre med någon form av skyddsmask än ingen mask alls, eller hemmagjorda som sjukvårdspersonal tillverkar själva, svarar Johanna Sandwall att Socialstyrelsen inte fått veta av regionerna att läget är så pass desperat ännu.

    – Jag hör och ser också på nyheterna om att sjukvårdspersonal gör egen utrustning, men vi måste följa de regler vi har i Sverige, säger Johanna Sandwall.
    Virker fornuftig igjen.
    https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/wPGn3M/fikk-trolig-piratmasker-150200-sykehusansatte-testes
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.840
    Antall liker
    13.321
    Camilla Stolteneberg fra FHI melder at det aldri har vært noe mål om å oppnå flokkimmunitet, gudskjelov la hun til. De er svært usikre hvor lenge en immunitet fungerer.
    jeg så ikke seansen, men leser i aftenposten:

    16.49 «Direktør i Folkehelseinstituttet (FHI) Camilla Stoltenberg sier at de kan ikke slippe opp på tiltakene. Det er ikke mulig før man har flokkimmunitet i tilstrekkelig grad.»

    senere: «Under regjeringens pressekonferanse mandag sa direktør i Folkehelseinstituttet (FHI) Camilla Stoltenberg at det aldri har vært et mål å oppnå flokkimmunitet i Norge og at det aldri kommer til å bli det.»

    jeg synes ikke dette er klar tale…

    https://www.aftenposten.no/verden/i/pL54lE/direktestudio-koronaviruset
    Det er forsåvidt konsistent om man ser for seg å holde på slik som nå frem til flokkimmunitet oppnås gjennom vaksinering om et års tid, men det kommer ikke til å skje. Det er allerede diskusjoner om hva som skal slippes opp på når og hvor - å holde på som nå særlig lenge etter påske er neppe på listen over realistiske alternativer.
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.524
    Antall liker
    9.296
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Det skrytes av Sverige her, dette eksempelet viser imidlertid at de er idioter. Får de ikke tak i det som reglene sier så får de heller gå uten beskyttelse.

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/...smaterial-haller-inte-hogsta-sakerhetsklassen
    Bl.a.
    Svenska myndigheter säger nej till att köpa flera miljoner skyddsmasker, plastförkläden, visir, handskar med mera från Kina, trots att materialet är packat och klart för leverans nästa vecka. Skälet är att skyddsmaskerna inte håller högsta säkerhetsklassen.
    Personal inom sjukvården i Stockholm menar att detta är ett helt felaktigt beslut.
    På frågan om det ändå inte är bättre med någon form av skyddsmask än ingen mask alls, eller hemmagjorda som sjukvårdspersonal tillverkar själva, svarar Johanna Sandwall att Socialstyrelsen inte fått veta av regionerna att läget är så pass desperat ännu.

    – Jag hör och ser också på nyheterna om att sjukvårdspersonal gör egen utrustning, men vi måste följa de regler vi har i Sverige, säger Johanna Sandwall.
    Virker fornuftig igjen.
    https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/wPGn3M/fikk-trolig-piratmasker-150200-sykehusansatte-testes
    Hvis et parti fra Kina har en feil så får være konsekvente å gå ut i fra at alt av smittevernutstyr er like dårlig. Stakkars Polen.
    "Polen köper in 15 miljoner av dessa masker, men svenska myndigheter litar inte på dem"
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    15.876
    Antall liker
    8.868
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Er dette virkelig så vanskelig å begripe?
    Ja, det kan kanskje være vanskelig å forstå.

    Du har hatt jevnt fokus på katastrofemaksimering de siste uken.
    Du mente vi hadde eksponentsiel vekst i antall smittede - noe vi på ingen måte hadde.
    Du skriver hele tiden om kapasitetstrøbbel på intensiven - selv om vi i dag kun bruker 11% av tilgjengelig kapasitet.
    Og du bruker Russisk rulett for å illustrere at noe er er usikkert.

    Når du skriver noe så dumt om at du frykter en situasjon hvor menn over 50 år ikke skal få behandling fordi all kapasiteten er brukt opp av pasienter under 50 år - så tolker jeg vel at du har gått i full hysterimodus - på linje med hun damen på debatten.
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    15.876
    Antall liker
    8.868
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Det skrytes av Sverige her, dette eksempelet viser imidlertid at de er idioter. Får de ikke tak i det som reglene sier så får de heller gå uten beskyttelse.

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/...smaterial-haller-inte-hogsta-sakerhetsklassen
    Bl.a.
    Svenska myndigheter säger nej till att köpa flera miljoner skyddsmasker, plastförkläden, visir, handskar med mera från Kina, trots att materialet är packat och klart för leverans nästa vecka. Skälet är att skyddsmaskerna inte håller högsta säkerhetsklassen.
    Personal inom sjukvården i Stockholm menar att detta är ett helt felaktigt beslut.
    På frågan om det ändå inte är bättre med någon form av skyddsmask än ingen mask alls, eller hemmagjorda som sjukvårdspersonal tillverkar själva, svarar Johanna Sandwall att Socialstyrelsen inte fått veta av regionerna att läget är så pass desperat ännu.

    – Jag hör och ser också på nyheterna om att sjukvårdspersonal gör egen utrustning, men vi måste följa de regler vi har i Sverige, säger Johanna Sandwall.
    Virker fornuftig igjen.
    https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/wPGn3M/fikk-trolig-piratmasker-150200-sykehusansatte-testes
    Hvis et parti fra Kina har en feil så får være konsekvente å gå ut i fra at alt av smittevernutstyr er like dårlig. Stakkars Polen.
    "Polen köper in 15 miljoner av dessa masker, men svenska myndigheter litar inte på dem"
    Dette er vel ikke mer komplisert enn at de ikke oppfyller de kravene som myndighetene har satt for slikt utstyr.

    Og som det ble poengtert på pressekonferansen til svenskene i dag - om du har beskyttelsesutstyr som ikke gir den beskyttelsen det skal - så utsettes du for en større fare -fordi du da oppfører deg som om du er beskyttet, mens du kanskje ikke er det.
     

    Chrom

    Medlem
    Ble medlem
    02.04.2020
    Innlegg
    16
    Antall liker
    5
    de neste bølgene kan bli slemmere. utdrag fra https://sml.snl.no/spanskesyken. ikke nødvendigvis sammenlignbart men mutasjonene kan bli slemmere


    Spanskesyken kom i tre til fire bølger og spredte seg raskt fordi store deler av verdens befolkning hadde lite eller ingen immunitet mot det nye viruset. Den første bølgen med sykdom, som kom i løpet av våren og sommeren 1918, ga relativt lav dødelighet. Høsten 1918 oppsto imidlertid en mer alvorlig bølge, og både da og under den tredje bølgen, som bredte seg fra juletider 1918 og utover vinteren 1919, var dødeligheten mye høyere. To av tre som døde i Norge bukket under for viruset i perioden oktober–desember 1918. En siste og fjerde bølge oppsto første halvår 1920. Denne rammet stort sett de som levde isolert og som derfor ikke var rammet i 1918–1919. For eksempel døde om lag tre prosent i Arjeplog i Nord-Sverige og om lag ti prosent i Enare i Nord.
     

    Balle Clorin

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.06.2012
    Innlegg
    10.356
    Antall liker
    9.604
    Torget vurderinger
    2
    Vi ser klare trender på at Covid-19 ikke rammer tilfeldig.
    Rent hypotetisk: La oss si du er mann (59) med normal helse for alderen. Du blir smittet. Hva avgjør om nettopp du får to uker mild influensa, blir sengeliggende med feber i to uker, eller havner på intensiven med akutte pusteproblemer etter den første uken? Hvordan kan du vite på forhånd hvilket utfall nettopp du kommer til å få hvis du blir smittet?

    Vis vedlegget 578644

    Det er for mann (59) det er viktig at intensivavdelingene rundt om ikke er sprengt den dagen terningen slår litt uheldig ut for din del. Ikke for sykehjemspasienten på 90. Sannsynlighetene endrer seg med alder, men vi vet ennå ikke hva som gjør at noen i en gitt alder blir alvorlig syke og noen andre ikke blir det.
    Med PSC, UC, SA og APS, og medisinert med Immunsuppressor og NSAIDS er jeg ikke veldig i tvil om at denne 59åringen har en negativ prognose om Corona kommer på toppen. Men det kan jo være at er så overaktivt immunsystem for en gang skyld kan være en fordel???
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.524
    Antall liker
    9.296
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Det skrytes av Sverige her, dette eksempelet viser imidlertid at de er idioter. Får de ikke tak i det som reglene sier så får de heller gå uten beskyttelse.

    https://www.svt.se/nyheter/inrikes/...smaterial-haller-inte-hogsta-sakerhetsklassen
    Bl.a.
    Svenska myndigheter säger nej till att köpa flera miljoner skyddsmasker, plastförkläden, visir, handskar med mera från Kina, trots att materialet är packat och klart för leverans nästa vecka. Skälet är att skyddsmaskerna inte håller högsta säkerhetsklassen.
    Personal inom sjukvården i Stockholm menar att detta är ett helt felaktigt beslut.
    På frågan om det ändå inte är bättre med någon form av skyddsmask än ingen mask alls, eller hemmagjorda som sjukvårdspersonal tillverkar själva, svarar Johanna Sandwall att Socialstyrelsen inte fått veta av regionerna att läget är så pass desperat ännu.

    – Jag hör och ser också på nyheterna om att sjukvårdspersonal gör egen utrustning, men vi måste följa de regler vi har i Sverige, säger Johanna Sandwall.
    Virker fornuftig igjen.
    https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/wPGn3M/fikk-trolig-piratmasker-150200-sykehusansatte-testes
    Hvis et parti fra Kina har en feil så får være konsekvente å gå ut i fra at alt av smittevernutstyr er like dårlig. Stakkars Polen.
    "Polen köper in 15 miljoner av dessa masker, men svenska myndigheter litar inte på dem"
    Dette er vel ikke mer komplisert enn at de ikke oppfyller de kravene som myndighetene har satt for slikt utstyr.

    Og som det ble poengtert på pressekonferansen til svenskene i dag - om du har beskyttelsesutstyr som ikke gir den beskyttelsen det skal - så utsettes du for en større fare -fordi du da oppfører deg som om du er beskyttet, mens du kanskje ikke er det.
    Kravene er FFP3, maskene som kunne leveres var FFP2, de ville de ikke ha og dermed går noen av de svenske sykepleierne uten masker eller med hjemmelagde typer som kanskje kan klassifiseres som FFP0?
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn