U
Utgatt24668
Gjest
https://www.webmd.com/lung/coronavirus-heatSå debatten i går og det var et par ting som slo meg.
Å sammenligne influensa og Covid 19 blir feil av flere årsaker.
For influensa er det allerede en viss immunitet i befolkningen. Regner vi dødeligheten for influensa til å være 0,1% og det dør 1000 i Norge hver vinter så har ca. 1.000.000 hatt influensa. I tillegg trives sesonginfluensa svært dårlig når det blir sommer. Det er derfor også influensa kalles sesonginfluensa. Hvor mange har hatt influensa i juli?
Mange usikre faktorer med Covid 19, det i seg selv er grunn til å være på vakt og tenke føre var....
For Covid 19 er det ingen immunitet i befolkningen. Dødeligheten er vanskelig å beregne, men ser vi på tilgjengelig tallmateriale så ser det ut til at dødeligheten ligger rundt 0,5-1% i en sunn befolkning med lite antibiotikaresistens hvis helsevesenet henger med, men stiger betydelig hvis kapasiteten sprenges, da snakker vi om 2-3%, kanskje 5%. I tillegg er det stor usikkerhet rundt hvilke langtidseffekter Covid 19 gir for de som har vært smittet.
Man skal ikke være mattegeni for å forstå at smittespredningen må dempes slik at helsevesenet greier å henge med. Et annet motiv for å holde spredningen nede er å vente på mer kunnskap som forhåpentligvis vil gi oss bedre medisiner.
Sverige har liten tid og greier de å smitte ned befolkningen raskt vil de få mange tusen døde. Antallet kan man spekulere i men hvis 1% av 5.000.000 dør så snakker vi om 50.000 mennesker i løpet av året.
Norge har valgt en annen taktikk som forhåpentligvis vil redde mange liv, vi prøver å begrense smitten i påvente av bedre medisiner som vil få ned dødeligheten.
Dessuten tåler dette viruset varmen godt, her er det ikke snakk om noen sesong.
https://www.fhi.no/
https://www.worldometers.info/coronavirus/
https://www.thelancet.com/
https://www.news-medical.net/
https://ourworldindata.org/coronavirus
Bevisene er uklare på dette punktet. At obskure land som India og ikke minst hele Afrika med svært dårlig hygiene og alt for mange mennesker ikke er hardere rammet kan antyde at viruset ikke sprer seg veldig raskt i høyere temperaturer. Australia og Hong Kong viser det motsatte. Så - vi vet ikke.