Medisin og helse Corona

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • RojohII

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.02.2011
    Innlegg
    4.423
    Antall liker
    1.850
    Sted
    Karmøy - Rogaland
    Gitt denne passiaren over de siste sidene om R, flokkimmunitet og relaterte temaer. Hva tror folket sannsynligheten er for at regjeringen - med til sammen i bete fall en liten håndfull vekttall i matematikk/statistikk og andre relevante temaer for ørten år siden og glemt for ca like mange siden - faktisk skjønner hva de vedtar om de nå går for det ene eller det andre?

    Personlig har jeg generelt stor tiltro til norske politikere stort sett uansett farge, men her er jeg stygt redd for at de faktisk virkelig ikke aner hva de driver med - de har rimelig nok ingen erfaring å lene seg på siden ingen har vært borti noe slikt før. De vil helt sikkert det beste, men når de nå en gang velger å knappest lytte til sin egen ekspertise så tror jeg de er på veldig dypt vann her. De har fått med seg at dersom R er mindre enn 1 hele tiden så dør dette ut, men som vi har sett er det langt fra så enkelt i praksis.
    Jeg tror de skjønner mer enn de fleste med alle mulige slags vektall:
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.848
    Antall liker
    13.340
    Tja dette er tross alt matematikk, ikke ideologi eller noe der man kan møtes på halvveien der alle gir og tar litt. I det hele tatt ganske langt fra normale politiske prosesser. Det står ingen ting om det i partiprogrammet, landsmøtene har ikke fattet noe vedtak og ingen vante kjepphester kan ris. Det er i det hele vanskelig og materien er komplisert.

    Jeg lurer fortsatt på hvilket grunnlag de har valgt sin strategi på utover at det er den mest salgbare historien. Leser man kommentarfeltene rundtomkring så er det masse innlegg om at skoleåpningen burde vente til dugnaden er overstått osv. Det sier en del om hvor landet ligger i befolkningen. At bare man venter en stund til så er dette over.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.848
    Antall liker
    13.340
    Sier du det? Bare matematikk?
    Epidemiologi er matematikk, ja. Det involverer en del differensiallikninger og den slags så hvor enkel den er kan diskuteres og den faktiske modelleringen av den virkelige verden er ganske komplisert med en rekke faktorer som tas hensyn til.

    Hvilke verdivalg man tar på bakgrunn av denne matematikken er mer i politisk sfære, men da må man først ha skjønt den underliggende matematikken. Som vi har diskutert kan man ikke bare vedta at færrest mulig skal stryke med for eksempel. Det er ikke en gang gitt at Norge ender opp med færre døde enn f.eks Sverige når alt kommer til alt.
    Siden regjeringen nå i tillegg langt på vei ignorerer FHI så er de veldig i mørket. I Norge nå så er FHI sin funksjon å samle inn data og rapportere, samt si hva R er. Regjeringen har valgt en strategi basert på ett eller annet ingen vet hva er, men kun referert til som «å følge faglige råd» - uvisst fra hvem eller hvor. Det er de faktiske forhold i Norge nå og det er ingen grunn til å late som noe annet.

    Man vet på en måte at de har ignorert rådene når de gjør er så stort nummer av å si at de har fulgt de - det er ganske åpenbart at regjeringen ikke tror på det selv. Normalt ville det blitt tatt for gitt at ekspertisen ikke finnes i regjeringen og at de må lene seg på spesialistene. Det er normalt ikke vits i å nevne en gang. Nå gjør de et påfallende stort nummer av det. Mens rådene altså ikle følges.

    Toppen av pinlighet kom med veilederen for barnehager. Jeg antar den for barneskolene blir i samme sjanger. Lekkasjene tilsier at blåseinstrumenter ikke skal deles og annen dyp innsikt.

    Husk på at jeg i tillegg normalt stemmer Høire. Jeg er ikke særlig imponert over hva som skjer nå.
     
    Sist redigert:

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    15.895
    Antall liker
    8.889
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Det er mange som har vært redd for fullstendig kollaps i helsevesenet.

    Jeg anbefaler å ta en titt på denne siden.
    https://www.svt.se/datajournalistik/corona-i-intensivvarden/

    Sverige har nå 531 på intensiven.
    Norge med halve befolkningen av Sverige kan i dag håndtere flere enn det, og har straks kapasitet til å håndtere det dobbelte. Kort fortalt - vi kan takle en 4 ganger så høy andel på intensiven som Sverige har nå (Men det kommer nok til å øke en stund fremover i Sverige også)


    Det var jo en svenske som kommenterte dette litt på debatten. Han poengterte at antall som ble innlagt på sykehus trolig var beste måten å "måle" smittespredningen på.
    De gjorde alt for få tester til at det gav et riktig bilde, og antall døde hadde mye med hvem som ble smittet og også litt hvordan man registrerte å gjøre. Mens sykehusinnleggelser var relativt likt.

    Og det er ganske tydelige tegn på at det flater ut flere steder i Sverige. Det er jo i Stockholm man har hatt mest smitte, og dere er har antall nye sykehusinnleggelser vært omtrent stabilt i snart 1 måned. Om man hadde en R på 1,3 - så har man nesten en tredobling på 4 uker. Det kan man ikke se.

    I Stockholm (og resten av Sverige) går livet omtrent som før. Butikker, utesteder, skoler og alt er åpent.

    Det er jo en del synsere her som (og i Norske medier) som kritiserer hvorvidt man har effekt av flokkimmunitet i Stockholm allerede. Jeg tenker vel at det svenske folkehelseinstituttet har ganske god kontroll på det - og langt mer enn noen de som har klikket seg gjennom noen artikler på nettet de siste ukene.

    Og det begynner å bli veldig vanskelig å forklare hvorfor veksten i sykehusinnleggelser har stoppet opp i Stockholm de siste 4 ukene.
     
    • Liker
    Reaksjoner: SAL

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    22.747
    Antall liker
    15.929
    Torget vurderinger
    2
    «Back to the drawing board.»

    Les linken. Et problem med testene som har vært anvendt er at disse viser immunitet overfor andre Coronavirus og dermed gir feil utslag.
    Tester har kunnet påvise antistoff til C19, men man har ikke grunnlag for å hevde at immunitet er oppnådd. I tillegg er det meget lave målte nivåer hos de fleste, samt mange uten påvisning.

    Nå har man nok uker med erfaring til å kunne trekke konklusjoner og disse betyr at rådende strategier er dårlig fundert.

    Som det nå ser ut skal vi leve (og en del dø) med dette viruset til man finner en effektiv vaksine. WHO advarer mot å tro at testene viser immunitet og at de brukes for å berettige færre restriksjoner.

    https://www.cnbc.com/2020/04/17/who...no-evidence-antibody-tests-show-immunity.html

    D9371A68-0685-4851-BE32-D894441F9BD8.jpg
     
    Sist redigert:

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    15.895
    Antall liker
    8.889
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    «Back to the drawing board.»

    Les linken.
    Ja, har du gjort det..?

    Dette er vel hovedpoenget: The WHO said there’s no evidence serological tests can show whether a person has immunity or is no longer at risk of becoming reinfected.

    Og litt lengre ned:

    “With regards to recovery and then reinfection, I believe we do not have the answers to that. That is an unknown,” Ryan said Monday.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    22.747
    Antall liker
    15.929
    Torget vurderinger
    2
    God diskusjon mellom eksperter om hvordan man bør gå frem for å kunne lempe på restriksjonene. De er innom momentet i forrige innlegg om hvorvidt immunitet oppnås.

    https://www.bbc.co.uk/programmes/w3cszcmq

    Billions of people across the globe are currently under some form of government-mandated lockdown. The aim is to curb the spread of the coronavirus and prevent health systems from being overrun. But forcing people to stay at home for weeks or months on end is resulting in unprecedented economic shocks to societies around the world. With unemployment figures accelerating, so too is the debate about how and when to end the lockdowns. Several reports have concluded that social distancing measures can only be withdrawn completely once a vaccine against Covid-19 has been developed and deployed. So, until then how do policymakers balance protecting the health and wealth of citizens?

    Paul Henley and a panel of expert guests discuss the practicalities of getting people back to work before a vaccine arrives. Widespread electronic tracing of our movements is key to restoring our freedoms, but can that testing capacity be met and will people balk at having their movements tracked? And, in this strange new world, which parts of society will be the first to return to some semblance of normality, which might follow, and which will be transformed beyond recognition?
     

    Hi-rex

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    06.05.2012
    Innlegg
    2.541
    Antall liker
    781
    Sted
    Etne
    Torget vurderinger
    4
    Godmorgen, Lørdag, Solen Skinner, Ta ungerne og kom jer ut,

    Vi trenger alle nok lidt luft forandring !

    Mvh
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.848
    Antall liker
    13.340
    Artikkel i Aftenposten i dag om hvordan Island holdt barnehager og skoler åpner - de har gjort en del endringer i skolehverdagen og veien har sikkert blitt litt til mens de har gått der også, men dette har altså Island klart å implementere underveis uten å stenge ned. De har for øvrig knapt registrert smitte blant småbarn. Videregående skoler og universiteter (de har mer enn ett!) er fortsatt stengt.

    https://www.aftenposten.no/verden/i...enge-skoler-og-barnehager-slik-loeste-de-det?

    I Norge trengtes seks uker for å si at barnehager må har mer fokus på hygiene og syke skal holde seg hjemme.

    Var nedom barneskolen i går for å hente en bok minstejenta skal bruke siste uken med hjemmeskole. Læreren hennes sa at hun knappest noen gang har jobbet så mye som disse ukene så det er ingen grunn til å tro at lærere har hatt ferie med full lønn mens de tvinner tommeltotter. Hun var også litt spent på hvor mye ekstrajobbing det blir fremover for det kan være noen barn som skal holdes hjemme grunnet underliggende sykdommer og de skal også ha et opplegg og oppfølging.

    Heldigvis så hun frem til at skolen skulle åpne og skjønte ikke hvorfor de hadde stengt i utgangspunktet når det ikke var anbefalt. Nok en fordel å ha en lærer som ikke har maks angst og helst ikke vil være blant barn i disse tider.
     

    Hi-rex

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    06.05.2012
    Innlegg
    2.541
    Antall liker
    781
    Sted
    Etne
    Torget vurderinger
    4
    Vi vet nevneren for "confirmed cases" (case fatality rate), men ikke mørketallene for udiagnostiserte tilfeller. Det må bli et estimat.
    Her er ferske danske tall med kjent nevner, antall registrerte smittede. Det sier nok også mye om hvor syk man skal være før man blir testet.

    Vis vedlegget 580660

    Til sammenligning, russisk rulett med en seksløper er 1/6 = 17 %.
    Denne her, fra Danmark, lurer a vitterlig på, vis dette stemmer viser det sig at rundt 12 % av barn i aldren 0-9 År ender op som innlagt.

    A trodde at Barnene var nærmest usårlige i Virus C-19 sammenheng, i henhold til hva styrings magter Prædikere.

    PS: Inlagt og isolerte, det er sikkert en Jævle sund mentalt Opplevelse for ungerne.
     
    Sist redigert:
    S

    Slubbert

    Gjest
    Men det er mange what ifs her. Det reises fortsatt velbegrunnede spørsmål om graden av immunitet, varighet av immunitet og mutasjonshastighet /varianter av viruset.

    Så kan man selvsagt innvende at om noe av dette slår til, så er vi fucked, anyway.
    Tja, i aller verste fall får vi hverken immunitet eller vaksiner, og da blir Covid-19 til Covid-årlig. Altså en sesongsykdom som vi må leve med og som kommer tilbake hvert år i all fremtid.

    Men det betyr ikke at vi er fucked. En sesongsykdom med fem til ti ganger høyere dødelighet enn influensa er selvsagt ikke bra, og forventet levealder vil på sikt kanskje reduseres fra 83 år som den er i dag til 80 år, men vi har fortsatt et helt fint fungerende samfunn. Hvis forventet levealder går ned fem år er vi tilbake der vi var midt på 90-tallet, og samfunnet fungerte helt greit da.

    Så vi er ikke fucked så lenge vi ikke innfører tiltak som raserer økonomien og samfunnet fullstendig. Det er tiltakene som kan føkke oss, ikke coronaviruset.
    Som art greidde vi å overleve også den gongen gjennomsnittleg levealder var 30 år (før jordbruket var oppfunne)....
    Elles: har de lagt merke til eit slags samsvar i korleis haldningane til handsaminga av koronapandemien heng saman med politisk grunnsyn, slik det vert framstilt her på Sentralen? Veldig interessant, ikkje sant?
    Ja, noen later til å se på covid-19 som en mulighet, og ikke et problem. Vi vil rasere økonomien og nå har vi et påskudd og en mulighet for å få det til, hvis vi bare får spredt nok frykt og panikk. Problemet er at det ikke vil gå ut over dem selv, som er langt over gjennomsnittet ressurssterke og har skjermet seg for konsekvensene av en rasert økonomi, men at det vil gå ut over de ressurssvake. Med tall for tapte leveår som vil få covid-19 i seg selv til å blekne totalt.

    Og så er det en del som hiver seg på fordi de ikke skjønner så mye matematikk og statistikk. Og så tror jeg at mange av de som mener vi kan fortsette med veldig inngripende tiltak på ubestemt tid tross tvilsom gevinst, selv ikke er i en situasjon hvor de risikerer å miste jobben som følge av det. Og at de som mener det ikke er så farlig med om boligprisene faller 40%, selv ikke er i ensituasjon hvor de mister alt de har spart opp hele livet og/eller blir evige gjeldsslaver om så skjer. Og så videre.
     
    Sist redigert:
    S

    Slubbert

    Gjest
    Langt under 0,1. Ja, du kan få sagt det.
    Vis vedlegget 580655
    Har du lagt merke til at du får nøyaktig 100% når du legger sammen tallene i det diagrammet der? Hvorfor det, tror du? Hvis du mener at dette viser dødelighet så har du misforstått på et veldig grunnleggende nivå, tilbake til skolebenken.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    22.747
    Antall liker
    15.929
    Torget vurderinger
    2
    Artikkel i Aftenposten i dag om hvordan Island holdt barnehager og skoler åpner - de har gjort en del endringer i skolehverdagen og veien har sikkert blitt litt til mens de har gått der også, men dette har altså Island klart å implementere underveis uten å stenge ned. De har for øvrig knapt registrert smitte blant småbarn. Videregående skoler og universiteter (de har mer enn ett!) er fortsatt stengt.

    https://www.aftenposten.no/verden/i...enge-skoler-og-barnehager-slik-loeste-de-det?

    I Norge trengtes seks uker for å si at barnehager må har mer fokus på hygiene og syke skal holde seg hjemme.

    Var nedom barneskolen i går for å hente en bok minstejenta skal bruke siste uken med hjemmeskole. Læreren hennes sa at hun knappest noen gang har jobbet så mye som disse ukene så det er ingen grunn til å tro at lærere har hatt ferie med full lønn mens de tvinner tommeltotter. Hun var også litt spent på hvor mye ekstrajobbing det blir fremover for det kan være noen barn som skal holdes hjemme grunnet underliggende sykdommer og de skal også ha et opplegg og oppfølging.

    Heldigvis så hun frem til at skolen skulle åpne og skjønte ikke hvorfor de hadde stengt i utgangspunktet når det ikke var anbefalt. Nok en fordel å ha en lærer som ikke har maks angst og helst ikke vil være blant barn i disse tider.
    Islendingene hadde fordel av Kári Stefánsson og Decode som tidlig innså problemet, varslet styresmaktene og igangsatte et massivt testprogram i befolkningen for å finne og isolere positive. De testet vilkårlig for å kartlegge asymptomatisk spredning og tok forholdsregler deretter. Har fulgt Stefánssons ulike uttalelser og forslag.

    Her forteller han CNBC at USA kan forsøke å gjøre noe tilsvarende. Selvsagt litt enklere i et land med 364.000 innbyggere enn når man skal gange med 1000.

    https://www.cnbc.com/2020/04/15/cor...ri-stefansson-on-icelands-lessons-for-us.html
     

    Hi-rex

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    06.05.2012
    Innlegg
    2.541
    Antall liker
    781
    Sted
    Etne
    Torget vurderinger
    4
    Her i Norge er alt vanlig i m henblikk på Helse NORGE.

    Har en hånd, Knekket, med betennelse, som trenger et sjek, og noget i Venstre side av lunge som kunne trenge et sjek.

    Ringte lege kontoret Tirsdag morgen og bad om at komme in til fast lege.

    Fik de 25 spørsmål om Corona symtomerne, opplyste at a var testet negativ for rundt 2 uker siden, og fik spørsmåls mål om hvem, hva og hvorfor, og opplyste dem om at det måtte de vel selv best kunne svare på da testen var foretaket inde ved dem.

    Legen skulle da ringe tilbake, for videre avtale hvordan vi skulle gå frem.

    Nu er det Lørdag, og a har ikke hørt en lyd, så alt er ved det Gamle.

    Vis lege standen er Så Forbandet Skrækslagen for infeksering av C-19 viruset, ja da er det kansje lurt at holde ungerne hjemme Fra Barnehager og Skole. ;-)

    Mvh
     
    Sist redigert:

    Hi-rex

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    06.05.2012
    Innlegg
    2.541
    Antall liker
    781
    Sted
    Etne
    Torget vurderinger
    4
    Vi skal ut hvordan foretrekker du at møte mig.

    Med eller uten Mundbind
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    15.895
    Antall liker
    8.889
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Vi vet nevneren for "confirmed cases" (case fatality rate), men ikke mørketallene for udiagnostiserte tilfeller. Det må bli et estimat.
    Her er ferske danske tall med kjent nevner, antall registrerte smittede. Det sier nok også mye om hvor syk man skal være før man blir testet.

    Vis vedlegget 580660

    Til sammenligning, russisk rulett med en seksløper er 1/6 = 17 %.
    Artig med russisk rulett igjen.

    Du kan jo se på denne - som stadig oppdateres - den opererer med en dødsrate på 0,3%.
    https://www.fhi.no/sv/smittsomme-sykdommer/corona/koronavirus-modellering/


    Tror FHI har noenlunde kontroll på dette - eller skal vi stole mest på paniske menn i 50 årene som poster den verste statistikken de finner...?

    Hvis vi ser på gruppen under 70 år så blir jo de lagt inn på sykehus om de blir syke.

    Hvis man ganger de to tabellene så får man andel av smittede for ulike grupper som havner på intensiven.

    40-49 år 0,088%
    50-59 år 0,33%
    60-69 år 1,07%

    Så vet vi ikke eksakt hvor mange som dør av de som havner på intensiven, men vi kan vel anta at ca 1 av 4 dør. Hvis vi igjen antar at sannsynligheten for å dø øker med alderen, har du beste estimat på dødsrate i Norge omtrent som følger:

    40-49 år 0,01%
    50-59 år 0,05%
    60-69 år 0,30%

    For de under 40 år, så er det selvsagt enda nærmere null. Og for de over 70 så er tallene dessverre stygge.

    Igjen er dette aggregerte nummer - de som havner på intensiven og dør er de svakeste blant oss. Så er du i risikogruppen - så har du gjerne 2-3-4-5 ganger så høy risiko, og er du ikke i risikogruppene så er sannsynlighetene mye lavere.

    Dette er slik det er i Norge i dag.
    Jeg linket jo også til en estimat tidligere fra svineinfluensanen, hvor dødsratene ble nedjustert med 80% etter epidemien - i forhold til hva man anslo når den stod på.

    Så - oppsummert - så er dødsraten i Norge 0,3% for alle - den blir dratt veldig langt opp av gruppen over 70 år.
    Mellom 60 og 70 år er den ca 0,3% og for alle andre så faller den raskt fra 0,05% til 0 når vi beveger oss nedover i alder.
     

    weld77

    Æresmedlem
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    20.848
    Antall liker
    13.340
    Det er også en del dølle tilstander mellom «levende» og «død», det bør man heller ikke glemme i alt snakket om dødsrater.
     
    • Liker
    Reaksjoner: OMF

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    15.895
    Antall liker
    8.889
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Det er også en del dølle tilstander mellom «levende» og «død», det bør man heller ikke glemme i alt snakket om dødsrater.
    Ja, det er ikke slik at dette er uproblematisk - men det må veies opp i mot ulempene av tiltakene.

    Enda en gladnyhet:
    https://www.dagbladet.no/nyheter/funn-i-usa-bekrefter-at-mange-smittede-er-symptomfrie/72374159


    60 prosent av dem som fikk påvist smitte, var symptomfrie og uvitende om at de var smittet

    Kina tester alle som ankommer landet og konstaterte tidlig at fire av fem som fikk påvist smitte, var symptomfrie.

    Massetesting av innbyggerne i landsbyen Vo’Euganeo vest for Venezia avdekket at mellom 50 og 75 av alle som fikk påvist smitte der, var symptomfrie.

    67 prosent av en gruppe blodgivere nord i Italia testet også positivt, men var symptomfrie. Det samme var 57 prosent av dem som fikk påvist smitte på et pleiehjem i Washington, og 50 prosent av dem som testet positivt på Island.



    Og konklusjonene:
    Epidemiologen Tom Jefferson ved Centre for Evidence-Based Medicine ved universitetet i Oxford Hvorfor i helvete stenger vi ned alt
     

    nordvest

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    08.05.2007
    Innlegg
    513
    Antall liker
    110
    Torget vurderinger
    1
    Basert på nåværende kalibrering tåler Norge en R på et sted mellom 1.15 og 1.3 for at intensivkapasiteten ikke skal sprenges. Dessverre kommer toppen da ut på høsten da en del andre ting begynner å skje etter hvert. Ideelt burde toppen kommet på senvåren / sommeren som er hva Sverige sikter mot. Det er altså IKKE slik at enhver R over 1 før eller siden sprenger kapasiteten. Slik ser det ut for diverse (lave) verdier av R. Det er ikke slik at det vokser inn i himmelen, etter hvert avtar veksten og tilfeller faller uansett hvor stor R er. Verdien av R styrer først og fremst hvor lang tid det tar. Holdes den under 1 hele tiden brenner det rimelig nok ut over tid.
    Ja, den eksponensielle veksten i starten balanseres mot begynnende flokkimmunitet, slik at det hele stopper asymptotisk på andelen 1-1/R av befolkningen. Med R=1,5 er det 33 %, med R=1,15 blir det 11 %. Etter det har viruset dårlig sannsynlighet for å finne en ny mottakelig person før den smittede enten er frisk eller død. Vi kan nok tolerere R>1 i perioder, og det går an å regne seg frem til at dagens ca 7000 bekreftede smittede + like mange i mørketall tilsier at vi allerede har oppnådd flokkimmunitet ved R=1,0027.

    Men hva som skjer ute i halen kommer også veldig an på ting vi ikke vet om hvorvidt folk blir immune, hvor lenge den eventuelle immuniteten varer, hvor fort viruset muterer, om det har diabolske egenskaper som å ligge latent i kroppen og sprette frem igjen senere, etc. Å satse på rent biologisk flokkimmunitet med virusets R0=2,4 fra februar (dvs ende med 58 % smittede) låter som veldig dårlig risikostyring for meg.
    Snakket med en epidemiolog i går og ved R på 2.4 vil ikke 58% bli smittet, men rundt 80% (hvis jeg husker riktig). Flokkimmunitetsformelen 1-1/R gir svaret på når toppen nås, dvs når R bikker under 1, den regner ikke med "halen" som kommer etterpå. 58% er mao antall smittede totalt sett ved toppen av kurven, men så kommer halen i tillegg
    Han illustrerte det med et eksempel: ved R på 1.3 oppstår flokkimmunitet ved 23% (dvs det er da R synker under 1), men 40% vil bli smittet før epidemien er dødd ut (noe man også kan se i FHIs første skisse. Der regnet man med en R på 1.3 og 2 millioner smittede nordmenn, 40%)


    Her er en hendig illustrasjon:
     

    Vedlegg

    Sist redigert:

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.694
    Antall liker
    35.668
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Om du tillater R over 1 så har jo antall smittede doblet seg allerede etter 2 mnd. Og om du ikke stenger ned alt igjen, så vil vi nok ha flokkimmunitet før vi får vaksine.
    Så langt er det lite som tyder på at folk blir varig immune mot dette viruset. Kanskje noen måneder eller et år, i beste fall et par år, og så er man mottakelig igjen. Det er det grunnleggende problemet med alle strategier som håper på «flokkimmunitet». Vi blir ikke kvitt viruset selv om vi ofrer et stort antall mennesker til «flokkimmuniteten». Det er mer sannsynlig at viruset ender opp med å bli endemisk med R = 1 og komme tilbake i stadig nye bølger år etter år. Velkommen tilbake til middelalderens pestutbrudd.

    Jeg er heller ikke overbevist om at en vaksine er så lett å få til. Hvis immunsystemet ikke greier å skape store mengder antistoffer og varig immunitet på egen hånd kan det være vanskelig å gjøre det syntetisk også. Tall som 12-18 måneder til en vaksine kommer og 30-40-50 % effektivitet er ærlig talt tatt ut av løse luften. HIV ble identifisert i 1984. Det ble antydet at det ville ta to-tre år å lage en vaksine. Vel, den er ikke oppfunnet ennå, 36 år senere. Det viste seg å være nær umulig på grunn av måten viruset gikk under immunsystemets radar på.

    Dette viruset er ikke HIV, men det har også noen ubehagelige egenskaper ved at det blir smittsomt før kroppen oppdager det, at det tydeligvis holder immunsystemet i sjakk under sykdomsforløpet, og at det ikke legger igjen så mye antistoffer. For meg låter det som et krevende mål for vaksineutvikling.

    Det virker mer sannsynlig at vi får en effektiv medisin som kan stoppe infeksjonen. Vi har RNA-koden til viruset, og det virker enklere å finne et svakt punkt i virusets livssyklus og blokkere den enn å programmere menneskers immunsystem til å gjøre noe det knapt er i stand til å gjøre. Det mest lovende så langt er testene med ebola-medisinen remdesivir. Den administreres intravenøst og kan være en livredder for intensivpasienter, men det vil formodentlig komme fler medisiner etterhvert. Det behøver ikke ta så veldig lang tid heller.

    Vi er litt forbi «antibiotika mot bakterieinfeksjon, ingen ting å gjøre med et virus». Bakterier blir antibiotikaresistente, men vi kan dekode gensekvensen for et virus og designe molekyler som blokkerer og demonterer viruset. Det er derfor vi ikke har hørt så mye om HIV/AIDS-pandemien på nokså lenge. Det finnes ingen vaksine, men det finnes effektive medisiner som hindrer viruset fra å ta overhånd. Jeg tipper Covid-19 vil slutte på samme måte.
     

    Bx

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    04.08.2005
    Innlegg
    8.890
    Antall liker
    4.333
    For den som er litt over middels interessert ligger beskrivelsen av FHIs modell for denne epidemien beskrevet her:
    https://www.fhi.no/sv/smittsomme-sykdommer/corona/koronavirus-modellering/

    I bunnen ligger også linker til rapport fra den daglige kjøringen, som denne:
    https://www.fhi.no/contentassets/e6...edlegg/rapporter/2020.04.16-corona_report.pdf

    Så kan man sammenligne hvem som går grundigst til verks av FHI og ymse kronikkåte leger med i beste fall tangentiell kompetanse innen epidemiologi, selverklærte spesialister på Debatten som hverken kan telle eller regne eller lignende.

    Basert på nåværende kalibrering tåler Norge en R på et sted mellom 1.15 og 1.3 for at intensivkapasiteten ikke skal sprenges. Dessverre kommer toppen da ut på høsten da en del andre ting begynner å skje etter hvert. Ideelt burde toppen kommet på senvåren / sommeren som er hva Sverige sikter mot. Det er altså IKKE slik at enhver R over 1 før eller siden sprenger kapasiteten. Slik ser det ut for diverse (lave) verdier av R. Det er ikke slik at det vokser inn i himmelen, etter hvert avtar veksten og tilfeller faller uansett hvor stor R er. Verdien av R styrer først og fremst hvor lang tid det tar. Holdes den under 1 hele tiden brenner det rimelig nok ut over tid.

    Vis vedlegget 580643
    Har de pålitelige nok data eller er dette fortsatt kun en teoretisk øvelse? Jeg tror ikke de kjenner dette beistet godt nok enda...
    Hvem i Norge kjenner det bedre tror du?
    Jeg tror ikke noen kjenner det bedre, bare at man må ta slike simuleringer med en klype salt sålenge datagrunnlaget er så usikkert som det er. Det går forøvrig klart fram av innledningen at det er stor usikkerhet knyttet til det som kommer ut av kjøringene. (jeg sjekket nå).
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    15.895
    Antall liker
    8.889
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    Om du tillater R over 1 så har jo antall smittede doblet seg allerede etter 2 mnd. Og om du ikke stenger ned alt igjen, så vil vi nok ha flokkimmunitet før vi får vaksine.
    Så langt er det lite som tyder på at folk blir varig immune mot dette viruset. Kanskje noen måneder eller et år, i beste fall et par år, og så er man mottakelig igjen. Det er det grunnleggende problemet med alle strategier som håper på «flokkimmunitet». Vi blir ikke kvitt viruset selv om vi ofrer et stort antall mennesker til «flokkimmuniteten». Det er mer sannsynlig at viruset ender opp med å bli endemisk med R = 1 og komme tilbake i stadig nye bølger år etter år. Velkommen tilbake til middelalderens pestutbrudd.

    Jeg er heller ikke overbevist om at en vaksine er så lett å få til. Hvis immunsystemet ikke greier å skape store mengder antistoffer og varig immunitet på egen hånd kan det være vanskelig å gjøre det syntetisk også. Tall som 12-18 måneder til en vaksine kommer og 30-40-50 % effektivitet er ærlig talt tatt ut av løse luften. HIV ble identifisert i 1984. Det ble antydet at det ville ta to-tre år å lage en vaksine. Vel, den er ikke oppfunnet ennå, 36 år senere. Det viste seg å være nær umulig på grunn av måten viruset gikk under immunsystemets radar på.

    Dette viruset er ikke HIV, men det har også noen ubehagelige egenskaper ved at det blir smittsomt før kroppen oppdager det, at det tydeligvis holder immunsystemet i sjakk under sykdomsforløpet, og at det ikke skaper så mye antistoffer. For meg låter det som et krevende mål for vaksineutvikling. Det virker mer sannsynlig at vi får en effektiv medisin som kan stoppe infeksjonen. Vi har RNA-koden til viruset, og det virker enklere å finne et svakt punkt i virusets livssyklus og blokkere den enn å programmere menneskers immunsystem til å gjøre noe de knapt er i stand til å gjøre. Det mest lovende så langt er testene med ebola-medisinen remdesivir. Den administreres intravenøst og kan være en livredder for intensivpasienter, men det vil formodentlig komme fler medisiner etterhvert. Det behøver ikke ta så veldig lang tid heller.

    Vi er litt forbi «antibiotika mot bakterieinfeksjon, ingen ting å gjøre med et virus». Bakterier blir antibiotikaresistente, men vi kan dekode gensekvensen for et virus og designe molekyler som blokkerer og demonterer viruset. Det er derfor vi ikke har hørt så mye om HIV/AIDS-pandemien på nokså lenge. Det finnes ingen vaksine, men effektive medisiner som hindrer viruset fra å ta overhånd. Jeg tipper Covid-19 vil slutte på samme måte.
    At jeg bruker 12-18 mnd og 50% effektivitet skyldes ganske enkelt at jeg ikke vil bruke "lave" estimater når jeg argumenterer mot en løsning jeg synes er dårlig. Men ja - vi kan stå på samme sted om 12 mnd og ikke ha vaksine. Derfor synes jeg din løsning koster alt for mye i forhold til hva vi oppnår.

    Hiv er et litt annet prosjekt som ikke er på langt nær så smittsomt - der er vel trolig Ro under 1 for befolkningen som helhet uten tiltak - også var den litt over for en homofile menn med ubeskyttet sex.

    Det er selvsagt mye uvisst om immunitet - men det er ganske mange som heller mot at den trolig er omtrent som for influensa. Jeg tror heller ikke vi blir kvitt Corona, men tror nok heller den ender opp som en variant av sesonginfluensa, snarere enn enn versjon av HIV/Aids. Nettopp pga av smittsomheten.
     

    OMF

    Æresmedlem
    Ble medlem
    26.02.2002
    Innlegg
    15.895
    Antall liker
    8.889
    Sted
    Bergen
    Torget vurderinger
    14
    For den som er litt over middels interessert ligger beskrivelsen av FHIs modell for denne epidemien beskrevet her:
    https://www.fhi.no/sv/smittsomme-sykdommer/corona/koronavirus-modellering/

    I bunnen ligger også linker til rapport fra den daglige kjøringen, som denne:
    https://www.fhi.no/contentassets/e6...edlegg/rapporter/2020.04.16-corona_report.pdf

    Så kan man sammenligne hvem som går grundigst til verks av FHI og ymse kronikkåte leger med i beste fall tangentiell kompetanse innen epidemiologi, selverklærte spesialister på Debatten som hverken kan telle eller regne eller lignende.

    Basert på nåværende kalibrering tåler Norge en R på et sted mellom 1.15 og 1.3 for at intensivkapasiteten ikke skal sprenges. Dessverre kommer toppen da ut på høsten da en del andre ting begynner å skje etter hvert. Ideelt burde toppen kommet på senvåren / sommeren som er hva Sverige sikter mot. Det er altså IKKE slik at enhver R over 1 før eller siden sprenger kapasiteten. Slik ser det ut for diverse (lave) verdier av R. Det er ikke slik at det vokser inn i himmelen, etter hvert avtar veksten og tilfeller faller uansett hvor stor R er. Verdien av R styrer først og fremst hvor lang tid det tar. Holdes den under 1 hele tiden brenner det rimelig nok ut over tid.

    Vis vedlegget 580643
    Har de pålitelige nok data eller er dette fortsatt kun en teoretisk øvelse? Jeg tror ikke de kjenner dette beistet godt nok enda...
    Hvem i Norge kjenner det bedre tror du?
    Jeg tror ikke noen kjenner det bedre, bare at man må ta slike simuleringer med en klype salt sålenge datagrunnlaget er så usikkert som det er. Det går forøvrig klart fram av innledningen at det er stor usikkerhet knyttet til det som kommer ut av kjøringene. (jeg sjekket nå).
    Usikkerheten er jo først og fremst knyttet til politiske vedtak.

    Og hvorfor synes annerledes enn FHI når de som sagt har en haug med folk som er utdannet med dette og har jobbet med det i mange år og fortløpende sitter og undersøker alle tall og rapporter som kommer inne. Den ble sist oppdatert i går.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    22.747
    Antall liker
    15.929
    Torget vurderinger
    2
    Som Asbjørn skriver, blir det vanskelig dersom en infeksjon ikke åpner for at kroppens immunsystem skaper motstandsdyktighet. Da er både flokkimmunitet ved (helst styrt) spredning og ved vaksine i det blå. Meldinger om at viruset også skader immunforsvaret og hos enkelte gjør dette "kaotisk" er også illevarslende.

    Av vaksine-/medisineringsstrategier som nå regnes som mest lovende, er man i ferd med å se på hvorvidt man kan ødelegge virusets repliseringsevne idet dette angriper, gjennom tiltak som bryter ned virusets struktur. Da er man ikke avhengig av at man har gått gjennom en infeksjon eller er blitt gjort immun ved en vaksine som trigger produksjon av mulige antistoffer. Dette kan også skje ved medisinering under et infeksjonsforløp eller ved at man jevnlig tar forebyggende medisin (som man gjør når man vil forhindre malaria, for eksempel).

    Men alt er fortsatt i det blå og man skal være meget dogmatisk politiker, fjernt fra prosessene som skal til, for å tro på en effektiv vaksine "rundt hjørnet". 18 måneder er best case i henhold til dem som arbeider med slikt. Likevel: nå arbeides det samordnet verden over for å forsøke å finne en løsning og det er lov å håpe at det kommer et mirakel.

    Samtidig må man planlegge for virkeligheten. I USA ber nå næringslivsledere om fritak for erstatningsansvar dersom ansatte smittes når de kalles tilbake til arbeidet.
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.533
    Antall liker
    9.305
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Langt under 0,1. Ja, du kan få sagt det.
    Vis vedlegget 580655
    Har du lagt merke til at du får nøyaktig 100% når du legger sammen tallene i det diagrammet der? Hvorfor det, tror du? Hvis du mener at dette viser dødelighet så har du misforstått på et veldig grunnleggende nivå, tilbake til skolebenken.
    Du leser tydligvis bare de postene som passer ditt verdensbilde, så jeg får svare deg her som jeg svarte weld77 som respons på det innlegget du prøver å latterliggjøre meg for:

    "Er klar over det, dødsraten er svært vanskelig å finne ut av, men jeg vil sette fingeren på påstanden til OMF om at risikoen er 0,1 Det er å bagatellisere det vi står overfor og det blir helt feil etter min bok. Dette skal vi ha stor respekt for."
     

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.694
    Antall liker
    35.668
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    At jeg bruker 12-18 mnd og 50% effektivitet skyldes ganske enkelt at jeg ikke vil bruke "lave" estimater når jeg argumenterer mot en løsning jeg synes er dårlig. Men ja - vi kan stå på samme sted om 12 mnd og ikke ha vaksine. Derfor synes jeg din løsning koster alt for mye i forhold til hva vi oppnår.
    Hva koster et mislykket forsøk på å oppnå «flokkimmunitet»? Hvordan vil folk reagere hvis det viser seg at en litt mutert variant av viruset kommer tilbake om et års tid og alle blir syke på nytt? Hvilken politiker skal da stå frem på TV og fortelle at «dette er bare noe vi må gjennom for ikke å skade økonomien»?
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    22.747
    Antall liker
    15.929
    Torget vurderinger
    2
    Det ser ut som om kroppen ikke forstår hva den angripes av og derfor går all-in hos en del med motinnsats. Det er denne som nå forårsaker organskader og død. Viruset trigger altså immunforsvaret til en kaotisk respons som fører til alvorlige utfall.

    Samtidig er viruset ekstremt smittsomt og det går med en god del helsepersonale i innsatsen. Dette vil kunne svekke førstelinjen slik at denne faktisk faller tilbake (allerede har man helsepersonale som har nektet å gå på jobb, også i Norge, inntil man er tilstrekkelig sikret mot infeksjon). Hvor lenge vi kan forvente at helsepersonalet går "over the top", i beste Første verdenskrigstil, er et åpent spørsmål. Og hva som skjer i dårligere forberedte nasjoner vil påvirke holdning og motivasjon i andre land, uavhengig av egen beredskap.

    Vi står overfor noe helt nytt og har hittil forsøkt å se på det med altfor gamle briller, der enkelte brillesett i tillegg er sterkt farget av ønsket utfall, som ikke behøver å være koblet til virkeligheten. I Storbritannia får helsepersonale nå følgende beskjed:
    https://www.theguardian.com/world/2...d-to-treat-coronavirus-patients-without-gowns

    Skjermbilde 2020-04-18 kl. 10.59.10.jpg

    Ikke noe bedre i USA:
    https://nypost.com/2020/03/25/as-ba...usly-short-hospitals-need-everyones-help-now/

    Skjermbilde 2020-04-18 kl. 11.01.11.jpg
     

    nordvest

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    08.05.2007
    Innlegg
    513
    Antall liker
    110
    Torget vurderinger
    1
    Litt mer om begrepet flokkimmunitet, denne forklaringen synes jeg er god:

    (Siste tweet der bygger da på en forutsetning om at vi ikke får en vaksine som er god nok til å utrydde svineriet, vil jeg tro)
     

    Vedlegg

    Asbjørn

    Rubinmedlem
    Ble medlem
    26.03.2006
    Innlegg
    36.694
    Antall liker
    35.668
    Sted
    Vingulmǫrk
    Torget vurderinger
    2
    Det ser ut som om kroppen ikke forstår hva den angripes av og derfor går all-in hos en del med motinnsats. Det er denne som nå forårsaker organskader og død. Viruset trigger altså immunforsvaret til en kaotisk respons som fører til alvorlige utfall.

    Samtidig er viruset ekstremt smittsomt og det går med en god del helsepersonale i innsatsen. Dette vil kunne svekke førstelinjen slik at denne faktisk faller tilbake (allerede har man helsepersonale som har nektet å gå på jobb, også i Norge, inntil man er tilstrekkelig sikret mot infeksjon). Hvor lenge vi kan forvente at helsepersonalet går "over the top", i beste Første verdenskrigstil, er et åpent spørsmål. Og hva som skjer i dårligere forberedte nasjoner vil påvirke holdning og motivasjon i andre land, uavhengig av egen beredskap.

    Vi står overfor noe helt nytt og har hittil forsøkt å se på det med altfor gamle briller, der enkelte brillesett i tillegg er sterkt farget av ønsket utfall, som ikke behøver å være koblet til virkeligheten. I Storbritannia får helsepersonale nå følgende beskjed:
    https://www.theguardian.com/world/2...d-to-treat-coronavirus-patients-without-gowns

    Ikke noe bedre i USA:
    https://nypost.com/2020/03/25/as-ba...usly-short-hospitals-need-everyones-help-now/
    Kombinasjonen av å gå under radaren ganske lenge for så å utløse en massiv immunrespons i enkelte, men ikke etterlate store mengder antistoffer er ganske snodig. Aldersprofilen og sårbarheten ved underliggende tilstander tyder på at unge og friske immunsystem takler dette fint, mens gamle og svake ikke greier å bremse viruset. Det virker som om cytokinstorm er unntaket heller enn regelen. Hvis det var skademekanismen burde klorokin hjulpet, siden den demper ned autoimmun respons, men det førte bare til at fler havnet på intensiven. Spanskesyken var så dødelig for unge fordi immunsystemet overreagerte, men ikke like mye for middelaldrende og gamle. Covid slår motsatt. Det ble også advart mot ibuprofen og andre NSAIDs tidlig i utbruddet. Disse demper inflammasjon. For de fleste virker det som man behøver all den immunrespons man kan mobilisere, og så er det tydeligvis en subgruppe hvor immunsystemet overreagerer. Stygg sak, denne rakkeren.

    Å kjøpe seg tid for å mobilisere helsevesenet og skaffe smittevernutstyr har nok vært ganske verdifullt her. Vi ser ut til å unngå denslags scener i Norge, bortsett fra en del milde gaver (dvs PR-stunt) fra Kina som viste seg å revne bare man så litt hardt på dem. Beredskapslager i form av penger er nokså fleksibelt i uventede kriser.
     
    Sist redigert:

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.533
    Antall liker
    9.305
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Hvor lenge har man viruset i kroppen?
    Blir man plutselig syk etter uker eller måneder ?
    Gir viruset skader på kroppen over tid ?

    https://www.aftenposten.no/norge/i/pL54lE/direktestudio-koronaviruset?pinnedEntry=11012&

    Svært mange som smittes av koronaviruset, har ingen symptomer, bekrefter testing av mannskapet på et amerikansk hangarskip.

    Den amerikanske marinen har nå testet 94 prosent av de 4800 om bord i hangarskipet Theodore Roosevelt og fant at over 600 var smittet av koronaviruset.

    60 prosent av dem som fikk påvist smitte, var symptomfrie og uvitende om at de var smittet, skriver Navy Times.

    Funnet underbygger tidligere funn i Kina og Italia og tyder på at langt flere enn antatt har viruset i kroppen.

    Amerikanske helsemyndigheter har tidligere anslått at mellom 25 og 50 prosent kan være uvitende om at de er smittet.

    USAs forsvarsminister Mark Esper kommenterte denne uka marinens funn blant mannskapet på Theodore Roosevelt i et intervju med NBC News og betegnet det som «urovekkende».
     
    R

    rr30629

    Gjest
    Flere tiltak og konsekvenser...

    [video]https://www.nrk.no/video/humor/ddff9fb3-40e2-49ce-b3b8-70fa09893073[/video]
     
    G

    Gjestemedlem

    Gjest
    COVID-19: consider cytokine storm syndromes and immunosuppression

    https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)30628-0/fulltext

    Accumulating evidence suggests that a subgroup of patients with severe COVID-19 might have a cytokine storm syndrome. We recommend identification and treatment of hyperinflammation using existing, approved therapies with proven safety profiles to address the immediate need to reduce the rising mortality.

    --

    As during previous pandemics (severe acute respiratory syndrome and Middle East respiratory syndrome), corticosteroids are not routinely recommended and might exacerbate COVID-19-associated lung injury.7 However, in hyperinflammation, immunosuppression is likely to be beneficial.

    --

    All patients with severe COVID-19 should be screened for hyperinflammation using laboratory trends (eg, increasing ferritin, decreasing platelet counts, or erythrocyte sedimentation rate) and the HScore11 (table) to identify the subgroup of patients for whom immunosuppression could improve mortality. Therapeutic options include steroids, intravenous immunoglobulin, selective cytokine blockade (eg, anakinra or tocilizumab) and JAK inhibition.
     

    Hardingfele

    Æresmedlem
    Ble medlem
    25.10.2014
    Innlegg
    22.747
    Antall liker
    15.929
    Torget vurderinger
    2
    Hvor lenge har man viruset i kroppen?
    Blir man plutselig syk etter uker eller måneder ?
    Gir viruset skader på kroppen over tid ?

    https://www.aftenposten.no/norge/i/pL54lE/direktestudio-koronaviruset?pinnedEntry=11012&

    Svært mange som smittes av koronaviruset, har ingen symptomer, bekrefter testing av mannskapet på et amerikansk hangarskip.

    Den amerikanske marinen har nå testet 94 prosent av de 4800 om bord i hangarskipet Theodore Roosevelt og fant at over 600 var smittet av koronaviruset.

    60 prosent av dem som fikk påvist smitte, var symptomfrie og uvitende om at de var smittet, skriver Navy Times.

    Funnet underbygger tidligere funn i Kina og Italia og tyder på at langt flere enn antatt har viruset i kroppen.

    Amerikanske helsemyndigheter har tidligere anslått at mellom 25 og 50 prosent kan være uvitende om at de er smittet.

    USAs forsvarsminister Mark Esper kommenterte denne uka marinens funn blant mannskapet på Theodore Roosevelt i et intervju med NBC News og betegnet det som «urovekkende».
    Nå undersøkes deltakere og støttepersonell på Militærolympiaden som ble avholdt i Wuhan i oktober 2019. (6.600 deltakere).
    Man ønsker å kartlegge om disse kan ha fått/ha hatt med seg viruset.
     

    Polka

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    11.07.2003
    Innlegg
    5.574
    Antall liker
    3.770
    Torget vurderinger
    96
    Om det likevel fortsetter å kravle oppover er det på med håndbrekket igjen, tenker jeg.
    Det tror ikke jeg - som i at jeg tror man vil godta at den kommer over den berømte 1, så lenge ting ikke løper løpsk. I det tilfelle kommer en eller annen form for håndbrekk.

    Jeg tror at over litt tid så vil, med mindre det kommer nye opplysninger som tilsier at dette er betydelig farligere enn man nå antar, så vil folks, og dermed politikerens oppfatning endre seg. Om vi tikker og går som nå i antall døde (aka omtrent best i verden) ut året så vil ca 1500 personer dø i Norge fra Covid-19 basert på trenden den siste tiden - nå er det riktig nok i utgangspunktet ikke spesielt fruktbart å ekstrapolere en uke ut til et helt år, men poenget er bare å illustrere hva dagens utvikling faktisk medfører om den holdes statisk ganske lenge - og hva noe som oppfattes som en kjempesuksess faktisk ser ut som om det går en del tid. Det vil fortsatt ikke være noe press på innleggelser eller intensivavdelinger og alle som trenger behandling vil få det.

    Situasjonen nå er at dødsfall ikke først og fremst avhenger av hvor mange som blir smittet i befolkningen, men i hvilken grad smitte finner veien inn på sykehjem og lignende. I den grad man skulle minimere dødsfall så ville det sikkert være minst like effektivt å internere ansatte på slike steder uten kontakt med omverdenen, men av åpenbare grunner er ikke det gjennomførbart i praksis. Gamle og syke folk trenger pleie og de som pleier de har venner, barn, familie og lever et liv utenfor jobben og kan som kjent smitte uten å vite at de selv er infiserte. Dette kan kun løses ved å ha svært god tilgang til tester som gir raske resultater, på nivå med at man tester seg når man kommer på jobb og om den er positiv så snur man utenfor porten.

    De fleste kurver i Norge er nå nedagående. Nye tilfeller pr. dag, innlagte, intensivpasienter, pasienter på respirator - alle går nedover. Den eneste som ikke har en klar nedadgående trend er dødsfall. Den har vært ganske stabil de siste par ukene.
    Det er i det hele tatt usedvanlig få om noen "merkelige" dødsfall i Norge hittil, og svært lave dødstall. Vi er best i verden på corona hittil ja, og la oss fortsette med det. Når man nå, meget kontrollert, åpner opp skoler og barnehager, skjer det med ganske ekstreme hygienetiltak og tiltak for å begrense ansamlinger av mennesker. Jeg jobber selv i denne sektoren, og hos oss blir det en helt annen hverdag. Omorganisering slik at det blir flere grupper med med færre mennesker samlet - lettere å holde avstand. Håndvask, åpenbart, på absolutt alle som skal inn døra. Kun to mennesker i garderobe samtidig, ingen tillaging av mat - alle må ha egen mat i egen emballasje. Desinfisering av alle kontaktflater mot hender flere ganger om dagen. Selv er jeg av den oppfatning at avstand og håndhygiene blant voksne er nøkkelfaktoren, barn uten symptomer er jeg ikke bekymret for. Det er fra hendene sine de fleste blir smittet. Jeg har stor tro på at vi fortsatt kan holde smittetallene lave med en gradvis og forsiktig åpning av Norge igjen. HVIS folk er flinke med avstand og hygiene. Luksus som sport og konserter kan vi fint leve uten noen få måneder, til vaksinen er her.

    Kjempejobb de har gjort på dette sykehjemmet. Kun to døde direkte, og to med bi-diagnose av covid 19.

    https://direkte.vg.no/nyhetsdognet/...ewidget&utm_medium=direktewidget_nyhetsdognet
     
    Sist redigert:
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn