vidarje
Hi-Fi freak
Er det bare meg elller er 4 og 7 personer alt for lite til å si noe om en populasjon?Litt mer å krangle om!
Vis vedlegget 639803
Er det bare meg elller er 4 og 7 personer alt for lite til å si noe om en populasjon?Litt mer å krangle om!
Vis vedlegget 639803
Selvsagt. Men ikke i «audio science».Er det bare meg elller er 4 og 7 personer alt for lite til å si noe om en populasjon?
Hvordan stiller du deg til dette i dag @svart-hvitt ?Selv mener jeg at det er Toole & Co som vil dra utviklingen fremover. Ta dere tid til en prøvelytt av M2 for å erfare et produkt som knyttes sterkt til Tooles forskning.
Oops!Hvordan stiller du deg til dette i dag @svart-hvitt ?
Jeg er enig i at illustrasjonen kan gi en pekepinn. Ordvalget mitt, «kan» og «pekepinn» er valgt bevisst. Nettopp fordi en del av forskningen innenfor lyd er basert på så få observasjoner, må man være forsiktig med å bruke ord som «sannhet» mv.Rolig nå S-H!
Jepp, populasjonen er lav, alt for lav.
Likevel kan man jo se en av dem går igjen blandt diy folket. Altså har man en med ganske høy populasjon.
Så kanskje ikke helt dum likevel?
Ja og nei!Lang forklaring, litt sitatbruk, avsporinger til målinger osv. Ga det noe mening?
Takk for svar! Jeg vet ikke hvor mye eller nøye du har fulgt mine skriverier de siste 10 årene, men jeg har vært kritisk til Harmans «overskrift-vitenskap» siden første gang jeg leste de. Jeg har ikke det store behovet for å skrive kritikk om andre, men har forsøkt å dele min versjon i stedet.@TrompeteN , jeg tar svarene dine fra innlegg #295 i tur og orden (dine svar i fet kursiv)
«Blindtester som skal måle gi et resultat om lykvalitet er i beste fall lunefulle av enda flere grunner enn du nevner her. Jeg kjøper heller ikke helt studiet hvor de argumenterer for mono-lytting ved blindtester og man stiller mange spørsmål om alle testproduktene er optimalisert.»
Enig i at det er mange feller i blindtester. Hvis man ikke har kontroll over alt, som ceteris paribus, kan resultatene bli feil. En mye lest og omtalt fagartikkel viste at det meste av alle funn i medisinsk forskning er feil. En måte å løse noen av problemene med feilkilder i høyttalerforskningen på kan være å bruke trente lyttere, samt tid.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
«Hvor skriver Toole at preferanser er faste? Vil vel si at hypotesen: «høyttalere med jevn powerrespons foretrekkes i et gjennomsnitt fremfor høyttalere med ujevn respons» er bevist. Å gå derfra til å mene at det er det eneste som kan fungere blir å trekke det for langt, men jeg leser ikke at Toole vil dit».
Toole skriver flere steder at preferanser er like på tvers av alder, geografi, tid og mye annet. Hvis ikke det var tilfellet, dvs. at preferanser skiftet fra sted til sted, fra gruppe til gruppe og fra en tid til en annen, ville en faktoranalyse bli smått umulig. Toole bruker også ordet «truth» gjentatte ganger. Sannheten kan ikke endre seg; sannheten er et svart-hvitt-spørsmål om enten eller så fremt man ikke går inn i dypere filosofiske diskusjoner. Det er veldig viktig for en forsker å si at han jakter på sannheten; det gir vitenskapelig prestisje og kredibilitet. Når jeg påpeker at det for meg ser ut som om Toole i realiteten er preferansesøkende, og ikke sannhetssøkende, blir han fornærmet og mange fornærmet på vegne av ham. Og når jeg skriver at kartleggingene han har gjort minner mer om markedsundersøkelser enn vitenskap, blir stemningen dårlig. Jeg leser Toole dit hen at han ønsker å bli oppfattet som en søker av sannhet og ikke en søker av preferanser. Truth seeker eller preference seeker? har jeg spurt ham. Det er ikke uten grunn at vi har uttrykket de gustibus non est disputandum; om smak og behag bør man ikke diskutere. For ingenting er riktig eller galt når man snakker om preferanser. Derfor vil erkjennelsen av at man i realiteten kartlegger preferanser være drepen for et forskningsprogram; da blir det redusert til markedsundersøkelse.
Med andre ord (og dette er det svaret jeg vil gi til @coolio s lange svar ovenfor), hvis jeg kan vise at preferanser ikke er universelle eller faste, er Tooles grunnleggende teori falsifisert. Hvis en teori er falsifisert, må man stoppe opp og tenke seg om.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
«Støtter dette [dvs. at Benade skrev om kildesituasjonen i konsertsalen, mens Toole snakker om avspillingssituasjonen, som ikke er helt det samme].
Da har jeg lykkes med å kommunisere et ganske subtilt poeng som mange glemmer eller ikke reflekterer over
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
«Kommer ikke dette an på målgruppen for undersøkelsen? Innen dette tema vil jeg være enig at et gjennomsnitt av mange fort ikke vil gjenspeile de audiofiles preferanser».
Jeg har litt problemer med uttrykket «de audiofiles preferanser» fordi - slik jeg leser statistikken i Toole - så er alle avvik fra normalen tilfeldige på tvers av alle grupper og på tvers av tid. «De audiofiles preferanser» må være like (dvs. at rangeringen av høyttalere er lik selv om skåren kan være på et annet nivå i én gruppe i forhold til en annen) resten av populasjonens preferanser, slik jeg leser statistikken i Toole.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
«Forskjellen på aktive og passive er vel at forsterkeren ikke er innebygd. Dette vil vel alltid være en fordel lydmessig med eksterne forsterkere bortsett fra kabelstrekk?»
Enig i det du skriver. Poenget mitt var å få frem at Harman gir en gammeldags og teknologisk underlegen teknologi til kundene sine; enten for å tjene mer penger på den ineffektive løsningen eller fordi kundene har preferanse for ineffektive, dyre løsninger.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
«Er det Hi-Fi konspirasjonsteorier her? Synes det virker veldig lite sannsynlig, men har selv erfart at utenlandske storheter følger med».
Konspirasjon? Jeg fikk en epost fra Amir nylig om at han ikke likte hva jeg skrev på Hifisentralen og at jeg dermed ville forbli bannlyst på ASR (jeg hadde en stund tidligere bedt om å få tilbake passordet mitt fordi jeg synes det er mange kompetente folk på ASR). Enten følger Amir med på HFS eller så er det folk som tipser ham, «policing the truth» som Toole (spøkefullt) oppfordret til, men som enkelte tar på fullt alvor
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
«Svaret gir seg selv synes jeg. Sunn fornuft. Det er ikke boka eller forfatterene som er problemet, men det er måten «Fanden leser biblen». Fantastisk bra bok som rettesnor og har gjort unna veldig mye grovarbeid for generasjonene som kommer, men neppe fasit.»
Toole har mye bra i seg. Et flott oppslagsverk. Anbefaler den til alle lydinteresserte. Jeg har både Kindle- og papirutgaven. Anbefaler den elektroniske versjonen for å kjapt finne referanser
Det skarpeste skillet går ved de som har flyttet ned i Off Topic. Såpass sergrerte ønsker de å være at de har en egen Hifi og Musikk kategori.en stor del har vært faste grupperinger så lenge HFS har eksistert i mine øyne
Poenget mitt med kritikken av Toole er å få frem at diskusjoner om gode høyttalere bør gå langs to aksjer:Ja og nei!
Sitter igjen med en følelse at dette er en meta-diskusjon hvor semantikk er fokuset. Tror mange med meg føler at din kritikk av bla. Toole er lite fruktbar, da den i liten grad endrer noe som helst. Min egen skepsis til det allmenngyldige i mange av konklusjonene som presenteres av Toole og andre av disse åpenbart kommersielle professorene forblir uforandret, men har nyttegjort meg av noen av deres mer generelle og intuitivt korrekte betraktninger. Har siden tiden da åpningssitatet ble skrevet, implementert DSP på en måte jeg synes virket spiselig og har prøvet ut læregutt Geddes metode som jeg fant mangelfull når det kom til forbehold. Og for meg er dette med mangel på forbehold fortsatt det som gjør at jeg ikke svelger disse forskjellige herrenes budskap helt og fullt. Samme gjelder din ukritiske lovprising av Genelec, den er nærmest uten forbehold og dermed blir slike som meg veldig mistenksomme og tildels antagonistiske.
Etter mitt syn står du på stedet hvil og du har kun spisset ordforådet og bygget opp sitatbiblioteket, hva er vitsen? Du understreker jo mitt poeng best selv: "Men ikke tro at jeg går tilbake på det jeg skrev eller vil bortforklare det" Så hvorfor all den sutringen og kritikken av Toole, ASR og resten av skurkene. Ikke er de her og kan presentere sin side og ikke er du velkommen der borte, forståelig nok - da du bevisst provoserer dine meningmotstandere ved å late som om du ikke har lest hva de skriver eller pumper tråden full av sitater og klipp som gjør at du kan sette deg på sidelinjen og observere proxy debatten du prøver å skape. Du gjør jo det samme her. Hadde tenkt til å kommentere dette Begade poenget ditt, men tror jeg venter til du presenterer din egen alternative modell.
Toole m.fl. har fokusert mye på «flatt on og off axis», dvs. jevn og flat respons i og ved siden av lytteposisjonen. Konsensus er enig om at dette er et godt designmål. Der hvor det ikke finnes konsensus, er i synet på vertikal vs horisontal respons. Mange mener at det holder å få til en jevn og flat respons i og til høyre/venstre for lytteposisjonen selv om det i teorien burde telle om sweet spot blir mer robust i det vertikale planet samtidig som reflektert lyd blir mer koherent og lettere å fange opp på en måte som gir mening for lytteren. Det er problematisk om konsensus‘ syn på vertikal respons skyldes spørreundersøkelser hvor det bare var tradisjonelle høyttalere med stor spregning mellom driverne; for da setter spørreundersøkelsene grenser for høyttalerutviklingen. Men i dag finnes gode alternativer med koaksialanordning for driverne. Genelec har sågar alle tre driverne arrangert etter punktkildeidealet.@svart-hvitt Jeg synes ikke du klarer å begrunne hvorfor/hvordan en høyttaler som måler flatt og jevnt on-axis og off-axis avviker fra Toole-idealet som er nettopp flat og jevn on/off-axis respons. Det harmonerer ikke helt med hans syn på saker og ting.
Når det er sagt må jeg takke for målingene, det er ikke lett å finne uavhengige målinger av M2. Hvis testen er standardisert er det oppsiktsvekkende lav forvrengning i M2, ca 15 dB lavere enn i S360A opp til ca 1500 hz. Evnt oppsiktsvekkende høy vreng i S360A..
Kabinettet i S360A virker imidlertid veldig solid basert på de målingene der.
Jeg brukte dagen i går til å fikle med mine M2-kloner når det kom til driver-integrering, frekvensrespons, bassutjevning osv, og det som målingene viser meg er at man må endre delay mellom driverne fra standard dersom man sitter på en annen lytteakse enn det som er tiltenkt. Det er relativt stor avstand mellom driverne, så en 0,1 ms forskjell i delay utgjorde for meg forskjellen mellom et dalsøkk på 5-6 dB fra 700-1000 hz og flat respons når jeg sitter en del lavere enn tiltenkt lytteakse.
Jeg sitter ca 3,30m fra høyttalerne og reagerer ikke negativt på driverintegrering, men skader sikkert ikke med lengre avstand heller.
Med det mener jeg at du går i sirkler. Som Joe Palooka skrev:Du skriver at jeg står på stedet hvil. Det skjønner jeg ikke hva du mener med.
Du er fornøyd med iSpeakerne dine og påstår at de måler perfekt, Tool er enig ASR er enig, jeg er mistenksom...Det er god underholdning i å kverulere om ting man stort sett er enig i, det er det ingen tvil om!
Jo, i prinsippet målt i lytteposisjonen. Jeg prater ikke her om hva som låter best, men hva som vil gi uforandret klangfarge i forhold til kildematerialet/opptaket. Dønn flat frekvensrespons er det teoretisk korrekte for å beholde det tonale i innspillingen enten vi prater ekkofritt rom eller refleksdominert rom. I praksis er saken en annen, men man bør forsøke å oppnå så jevn frekvensrespons som mulig, og da typisk gradvis fallende oppover i frekvens i mere eller mindre grad.Ikke målt i lytteposisjon. Har man flat target kurve målt i lytteposisjon vil man ha ganske brutal økning fra bass til diskant målt anekoisk/nærfelt.
Har man en flat anekoisk høyttaler så gjør rombidraget i bassen (grunnet omnidireksjonell spredning) og deretter gradvis økende direktivitet (mindre rombidrag jo lenger opp i frekvens man kommer) at man får en naturlig fallende kurve målt i lytteposisjon.
Min erfaring er at romkurve generelt ikke kan brukes som et fast mål uavhengig av høyttaler da spredningen på høyttaleren og dermed bidrag fra rommet påvirker hvordan kurven som låter best/mest naturlig ser ut.
Men ellers er jeg enig, man står fritt til å velge sitt eget spetakkel. Bare ikke si at lyden da er bra because, you know, Toole!
Jeg synes du poengterer noe vesentlig her. Vi kan kanskje utvide tankesettet en smule også.Toole m.fl. har fokusert mye på «flatt on og off axis», dvs. jevn og flat respons i og ved siden av lytteposisjonen. Konsensus er enig om at dette er et godt designmål. Der hvor det ikke finnes konsensus, er i synet på vertikal vs horisontal respons. Mange mener at det holder å få til en jevn og flat respons i og til høyre/venstre for lytteposisjonen selv om det i teorien burde telle om sweet spot blir mer robust i det vertikale planet samtidig som reflektert lyd blir mer koherent og lettere å fange opp på en måte som gir mening for lytteren. Det er problematisk om konsensus‘ syn på vertikal respons skyldes spørreundersøkelser hvor det bare var tradisjonelle høyttalere med stor spregning mellom driverne; for da setter spørreundersøkelsene grenser for høyttalerutviklingen. Men i dag finnes gode alternativer med koaksialanordning for driverne. Genelec har sågar alle tre driverne arrangert etter punktkildeidealet.
Genelecs 8341A måler bedre enn alle andre målte høyttalere på ASR i det horisontale planet. Men tradisjonelle målinger og Harmans preferanseskår er - etter det jeg forstår - ikke helt kalibrert for å fange opp kvaliteter i det vertikale planet, av den enkle grunnen at det ikke finnes kundeundersøkelser hvor «punktkilder» var med i utvalget av høyttalere. Poenget mitt er at det i 8341A finnes en høyttaler som er lagd helt i overensstemmelse med det du kaller «Toole-idealet» (det er et dårlig uttrykk fordi det ikke er Toole som fant opp dette idealet, men han har vært flink til å markedsføre det), men som trekker on- og off-idealet lengre enn det som er å lese i Tooles bok ved å perfeksjonere vertikal spredning i tillegg.
Når det gjelder målinger... M2 har 15 tommers woofer, S360 10 tommer. Større driver bidrar til lavere fordreining. M2 er krysset over på 800 Hz, S360 på 1,4 kHz. Med støtte fra 7382 i de (nesten) tre laveste oktavene, vil S360 måle litt bedre enn uten slik støtte i de neste (nesten) fire oktavene som 10-tommeren må dra på egenhånd. S360 har uovertruffen direktivitet, selv sammenliknet med høyttalere som mange mener er målemonstre. Selv om diskanten er kompresjonsdrevet har den lavere fordreining enn mange domebaserte diskanter. Men det er en liten høyttaler, omtrent på størrelse med DD8C, så den har sine begrensninger i forhold til en stor boks som M2. S360 er også mye rimeligere enn M2, og det hele er plugnplay og helt tyst i lytterommet (det er litt sus fra diskanten på nært hold, litt under 10 dB, pga. meget høy sensitivitet; den spiller øredøvende høyt med bruk av mindre enn 1 W).
Jeg er overrasket over at du forsøker å degradere testmetodikken ved dobbel blinde lyttetester til "spørreundersøkelser". Det er jo forsåvidt spørreundersøkelser på en måte, men det er spørreundersøkelser uten at det finnes fasitsvar da "spørsmålene" er en rangerings-skala på forskjellige detaljer som tonalitet, størrelse på lydbilde etc.Toole m.fl. har fokusert mye på «flatt on og off axis», dvs. jevn og flat respons i og ved siden av lytteposisjonen. Konsensus er enig om at dette er et godt designmål. Der hvor det ikke finnes konsensus, er i synet på vertikal vs horisontal respons. Mange mener at det holder å få til en jevn og flat respons i og til høyre/venstre for lytteposisjonen selv om det i teorien burde telle om sweet spot blir mer robust i det vertikale planet samtidig som reflektert lyd blir mer koherent og lettere å fange opp på en måte som gir mening for lytteren. Det er problematisk om konsensus‘ syn på vertikal respons skyldes spørreundersøkelser hvor det bare var tradisjonelle høyttalere med stor spregning mellom driverne; for da setter spørreundersøkelsene grenser for høyttalerutviklingen. Men i dag finnes gode alternativer med koaksialanordning for driverne. Genelec har sågar alle tre driverne arrangert etter punktkildeidealet.
Klart, man klarer ikke å ljuge bort fysiske lover. Det hjelper ikke med god spredning hvis driten bare kan spille 45 dB før det går åt skogen!Genelecs 8341A måler bedre enn alle andre målte høyttalere på ASR i det horisontale planet. Men tradisjonelle målinger og Harmans preferanseskår er - etter det jeg forstår - ikke helt kalibrert for å fange opp kvaliteter i det vertikale planet, av den enkle grunnen at det ikke finnes kundeundersøkelser hvor «punktkilder» var med i utvalget av høyttalere. Poenget mitt er at det i 8341A finnes en høyttaler som er lagd helt i overensstemmelse med det du kaller «Toole-idealet» (det er et dårlig uttrykk fordi det ikke er Toole som fant opp dette idealet, men han har vært flink til å markedsføre det), men som trekker on- og off-idealet lengre enn det som er å lese i Tooles bok ved å perfeksjonere vertikal spredning i tillegg.
Når det gjelder målinger... M2 har 15 tommers woofer, S360 10 tommer. Større driver bidrar til lavere fordreining. M2 er krysset over på 800 Hz, S360 på 1,4 kHz. Med støtte fra 7382 i de (nesten) tre laveste oktavene, vil S360 måle litt bedre enn uten slik støtte i de neste (nesten) fire oktavene som 10-tommeren må dra på egenhånd. S360 har uovertruffen direktivitet, selv sammenliknet med høyttalere som mange mener er målemonstre. Selv om diskanten er kompresjonsdrevet har den lavere fordreining enn mange domebaserte diskanter. Men det er en liten høyttaler, omtrent på størrelse med DD8C, så den har sine begrensninger i forhold til en stor boks som M2. S360 er også mye rimeligere enn M2, og det hele er plugnplay og helt tyst i lytterommet (det er litt sus fra diskanten på nært hold, litt under 10 dB, pga. meget høy sensitivitet; den spiller øredøvende høyt med bruk av mindre enn 1 W).
En ikke uvanlig metode for å redusere harmonisk forvrengning i høyttalerelementer på er ved å legge inn en omvendt asymmetri i opphenget for å forsøksvis kompensere for asymmetri i kraftfaktoren. Metoden fører rent faktisk til en reduksjon i harmonisk forvrengning. Allikevel har disse to kildene til forvrengning ulike karakteristikker. Det enkle er at lydtrykk tross alt ikke kommer av "displacement", men av akselerasjon. Det er når en membran akselererer at den også evner å skape overtrykk og undertrykk. Et stykke over resonansfrekvensen er det massen som totalt dominerer det kraftfaktoren jobber mot. Det betyr at ikke bare har man redusert THD, man har også økt IMD med denne metoden.Det er så mange andre ting som kan spille inn at det er ikke noen klare svar på dette. Plutselig finner man ut at IMD er mye viktigere enn vertikal spredning eller at dynamisk overskudd er mye viktigere enn IMD osv.
Forskjellene var virkelig ikke subtile. Kraftfaktorforvrengningen minner veldig om lyden man får på youtube, når guttungen demonstrerer de kule bilsubbene sine.Men altså, forvrengning som følger av avvik i kraftfaktor er skikkelig krise, mens forvrengning som følger av avvik i oppheng er langt mindre problematisk, selv om det måler rimelig likt.
Har du noen kilder som underbygger dette?"Personlig føler jeg dette er en svært sjelden kompetanse, til og med blant ingeniører som jobber utelukkende med å utvikle drivere."
Likevel var det piece of cake for real pros for 45 år siden......
Ja, og interessant nok er ofte kilden til forvrengning i nettopp bilsubwoofere akkurat denne typen avvik. Når det er sagt er det vel typisk opptaksutstyret som overstyres på disse videoene. Eksempelet til Purifi er ganske ekstremt.Forskjellene var virkelig ikke subtile. Kraftfaktorforvrengningen minner veldig om lyden man får på youtube, når guttungen demonstrerer de kule bilsubbene sine.
Ja, det er opptaksutstyret. Den forvrengningen hører man når de prøver og prate også.Ja, og interessant nok er ofte kilden til forvrengning i nettopp bilsubwoofere akkurat denne typen avvik. Når det er sagt er det vel typisk opptaksutstyret som overstyres på disse videoene. Eksempelet til Purifi er ganske ekstremt.
Knusende retorikk...Ja, men du burde vite dette hadde du fulgt med i timen. Det er så langt jeg strekker meg i så henseende,
Ari Varla (1956-2008)*, tidligere utviklingssjef i Genelec, var tidlig ute med dataassisterte simuleringsverktøy:I dag har man flotte simuleringsverktøy som kan nyttes til driverdesign. Som Snickers er inne på...det ser ikke ut som veldig mange produsenter bryr seg så mye... det er nok mye som kunne vert bedre. Noen bryr seg dog og lager bra saker.
For 45 år siden hadde man ikke slike verktøy og mn viste nok mindre. Men noe var bra den gangen, så kan man heller se hva det var?
Ser man på pro, 15 tommere fra Altec og JBL for eksempel, så var dette den gang drivere med lav membranvekt, relativt høy motorkraft, korte og små spoler. Dette i seg selv er en oppskrift på gode drivere med høy effektivitet. Lite strøm i spole i forhold til gjengitt lydtrykk og vreng i motorsystemet går ned.
«Jeg er overrasket over at du forsøker å degradere testmetodikken ved dobbel blinde lyttetester til "spørreundersøkelser"»Jeg er overrasket over at du forsøker å degradere testmetodikken ved dobbel blinde lyttetester til "spørreundersøkelser". Det er jo forsåvidt spørreundersøkelser på en måte, men det er spørreundersøkelser uten at det finnes fasitsvar da "spørsmålene" er en rangerings-skala på forskjellige detaljer som tonalitet, størrelse på lydbilde etc.
Synes du dette er en meningsløs måte å kartlegge hva folk generelt vil like og mislike? I såfall, hva er alternativet?
Jeg er uenig i at en spørreundersøkelse, eller studie om du vil, setter begrensninger. Hva stopper andre å teste utelukkende høyttalere som alle er veldig gode ifølge de forrige undersøkelsene, men som har andre variabler man ønsker å teste for? Det er jo ikke vanskeligere for Genelec å sette opp en dobbel-blind test med et spørreskjema i hånden enn det er for Harman. Da kan de (eller andre for den saks skyld) teste betydningen av god vertikal spredning når alle de andre variablene relatert til horisontal respons og resonanser er fjernet.
Jeg hadde vært ekstremt interessert i å se på undersøkelser som feks tar for seg Kef Reference/Blade, Genelec 8351b (beste til Genelec?), CBT som er enda bedre enn coax på vertikal spredning vs tradisjonelle saker med tradisjonelle vertikale problemer.
Men stikker man fingeren i jorda så vet man jo det at disse tingene ikke var spesielt interessant å teste for da det knapt fantes høyttalere som har god off-axis respons i det horisontale domenet for flere årtier siden.
Jeg mener du overdriver når du sier at forskningen er en hindring for bedre teknologi. Er forskningen dårlig blir den fort motbevist. Er den god kan man bygge videre på den. Jeg ser ikke problemet.
Klart, man klarer ikke å ljuge bort fysiske lover. Det hjelper ikke med god spredning hvis driten bare kan spille 45 dB før det går åt skogen!
Det er også en faktor man skal tenke litt over før man konkluderer med at "denne høyttaleren er bedre enn alt som finnes fordi den har jevnere respons".
Det er så mange andre ting som kan spille inn at det er ikke noen klare svar på dette. Plutselig finner man ut at IMD er mye viktigere enn vertikal spredning eller at dynamisk overskudd er mye viktigere enn IMD osv.
Derfor synes jeg det er fornuftig av Toole å korte ned til det som man er 100 % sikker på at er viktig uansett, nemlig fornuftig respons, og så kan man si at så lenge responsen er fornuftig så har man en god høyttaler - og da kan det gjerne være en del andre ting man også må ta hensyn til for å finne sin perfekte hanske uten at man kan avskrive alle andre høyttalere som "dårligere" eller ubrukelig.
Det er ikke alltid hva man sier, men hvordan man sier det. Dette forstår alle og enhver.«Jeg er overrasket over at du forsøker å degradere testmetodikken ved dobbel blinde lyttetester til "spørreundersøkelser"»
Kall en spade en spade. Det Toole og mange andre holder på med, er spørreundersøkelser. Eller man kan kalle det blindtester. Men fordi det er preferanser som det spørres etter, og ikke «hører du forskjell mellom A og B?», synes jeg spørreundersøkelser er et godt ord. Det er ikke noe galt med det ordet. At du synes ordet virker «degraderende», viser bare ditt og manges behov for å opphøye det til noe det ikke er. Noen kalte slike spørreundersøkelser for selve gullstandarden i lydforskningen. Da er det klart at det alminneliggjørende ordet «spørreundersøkelser» ikke faller i smak.
Man bruker spørreundersøkelser for å finne ut om folk foretrekker melk eller saft til grøten. Ikke matematiske formler, og det er vel fordi det er den eneste måten å finne ut av det på. Vil du fjerne bias kan man servere grøt og en uviss drikke og notere ned hvor mange som foretrekker saft og hvor mange som foretrekker melk og dermed få statistisk godt grunnlag for å mene noe om saken. Jeg kan ikke forestille meg noen annen måte å gjøre dette på. Om det er trente saftsmakere eller privatpersoner spiller mindre rolle så lenge de ikke statistisk sett skiller seg ut. Eller?Synes du dette er en meningsløs måte å kartlegge hva folk generelt vil like og mislike? I såfall, hva er alternativet?
Det gir mening å spørre folk om hva de liker. Alle som lager ting, er nok interessert i tilbakemeldinger fra folk. Spørsmålet er hvor mye vekt man skal legge på det. Det var ikke spørreundersøkelser som satte den første mannen på månen. Alternativet til spørreundersøkelser blant vanlige folk kan være å bruke trente, erfarne lyttere, samt ta seg tid under utvikingen.
Såvidt meg bekjent har det aldri vært kvaliteten som har vært tema/argument for komprimert lyd med lav DR, og man kan jo anta at man ville endt opp med en konklusjon som sier at folk liker ukomprimert lyd bedre enn komprimert lyd dersom man testet seriøst på det - gitt godt nok utstyr.Det er litt mer omstendelig og koster nok mer enn å få 30 personer til å lytte til noen høyttalere og etterpå bruke en datamaskin til å beregne hvilke høyttaleregenskaper som samsvarer mest med de avgitte skårene fra 1 til 10. Å involvere vanlige folk i håp om at det kommer noe stort ut i den andre enden, kjennetegner vår tid. Wikipedia er vår tids leksikon, men det er et fake leksikon. De aller fleste artiklene er av dårlig kvalitet (i henhold til Wikipedias egen klassifisering), og en artikkel som er god i dag, kan bli dårlig i morgen fordi det kommer en gjøk av en skribent med andre preferanser for «sannhet». Hvis du skal selge en ting, gir det utvilsomt mening å spørre folk, markedet hva de liker. Men det er ikke naturgitt at det folk liker er bra ut fra en annen definisjon enn «likandes». Det forundrer meg at så mange har tro på spørreundersøkelser, vox populi, markedets dom i saken om gode høyttalere. Hvorfor vil ikke de samme som har preferanse for spørreundersøkelser i lydsammenheng godta at komprimert lyd med lav dynamic range (DR) er best når det er slik musikk som selger mest? Da har de plutselig endret preferanse for hvem som skal være dommer. Hvorfor virker vox populi i høyttalersammenheng, men ikke i DR-sammenheng?
Ja. https://www.lydrommet.no/files/lydrommetno/Documents/Import/TekniskbeskrivelseCBT.pdf...CBT som er enda bedre enn coax på vertikal spredning...
Har du dokumentasjon på det?
Dette har null og niks relevans for min påstand om at vitenskapelige undersøkelser ikke hindrer andre og nye vitenskapelige undersøkelser.Jeg mener du overdriver når du sier at forskningen er en hindring for bedre teknologi. Er forskningen dårlig blir den fort motbevist. Er den god kan man bygge videre på den. Jeg ser ikke problemet.
La oss si at du har to drosjeselskaper i byen; Hest og kjerre AS og Hest og slede AS. Ifølge spørreundersøkelsene er Hest og kjerre AS det beste selskapet. En skarp analytiker som drillet litt mer i tallene, så at Hest og slede AS skåret best når det var vinter, men fordi vintersesongen er kort, var det i snitt Hest og kjerre AS som var det beste selskapet, ifølge meningsmålingene. Så kom Reodor Felgen med Motordrosja AS. Den gjorde unna turene på halvparten av tiden til halvparten av prisen. Problemet til Reodor Felgen var den massive markedsføringen fra Hest og kjerre AS. De kunne vise til vitenskapelig forskning om at hest og kjerre er det beste alternativet. «Det er et vitenskapelig faktum, en sannhet», slo markedsføringen i alle kanaler fast. Det gjorde mange av de potensielle kundene til Reodor usikre. «Motordrosja kan umulig være bra når det koster halvparten av hest og kjerre. Motordrosja har ingen støtte i vitenskapelig forskning», tenkte kundene. Så da forble det hest og kjerre og en og annen hest og slede i vintersesongen.
Ja, man kommer ikke utenom den harde fysiske realitet. Men Snickers lærte oss nettopp (med god artikkel fra Purifi) at man kan ikke ta en slik enkel graf på face value uten å se litt mer dyptgående inn i sakene. Som det står i artikkelen fra Purifi, så er vi ekstremt lite sensitive for forvrengning i bassen. En undersøkelse jeg leste fra Danmark konkluderte vel med at man trenger noe slikt som 110 % forvrengning ved (under? husker ikke) 80 hz for å høre det.Klart, man klarer ikke å ljuge bort fysiske lover.
Dette vet du mye om Jeg ville tippe at du - bevisst eller ubevisst - har valgt høykapable M2 fordi du vet hva begrenset kapasitet er for noe. Se figurene nedenfor, som er ellers identiske målinger av S360A og Kii Three:
Vis vedlegget 639996
Figurene er de grunnleggende for frekvensrespons og fordreining. Sjekk fordreiningen i bassen i Kii Three. Nivået på fordreiningen er nesten like høy som testtonen. Ikke rart Kii måtte introdusere BXT-modulen. Og jeg synes det er uetisk av Kii å fremstille Kii Three som «the little big speaker», for det er den åpenbart ikke. Interessant nok er det folk som ikke hører forskjell mellom Kii Three uten BXT og Kii Three med BXT. Samtidig hevder de å høre mye til den gode bassen i Kii Three (uten BXT) helt nede i 10-20 Hz... Sjekk for øvrig hvor svak den vertikale målingen (10*hoch) for Kii er. Dette slo meg som helt åpenbart på en lyttetest med Kii hvor jeg gikk fra sitte- til ståposisjon. S360 er til sammenlikning en større boks, på størrelse med DD8C. Det gir bedre grep om fordreiningen, som sannsynligvis er langt lavere enn vist her når en subwoofer tar over i de laveste oktavene. Synd du ikke valgte M2 med én gang!
Jeg ser poenget, men jeg synes ikke det er i nærheten av relevant. Og det er fordi jeg synes ikke du forstår problemstillingen forskningen forsøkte å finne svar på. Du ønsker å kritisere svarene de søkte ved å tilføre andre problemstillinger, og det er greit, men jeg synes ikke du treffer med kritikken av den grunn.Derfor synes jeg det er fornuftig av Toole å korte ned til det som man er 100 % sikker på at er viktig uansett, nemlig fornuftig respons
Har det slått deg at det Toole (og andre vox populister) tester kanskje er testen? Det vil si at han bruker spørreundersøkelser for å teste noe som han allerede vet svaret på. Flat, jevn respons var det ikke Toole som fant på. Det er sannsynligvis en så fundamental egenskap ved høyttalere at det skal mye til om medianpersonen i en forsamling liker høyttalere som legger til og trekker fra betydelig med energi i den opprinnelige lyden. Man kan derfor lure på om det Toole egentlig har funnet ut, er at spørreundersøkelser fungerer for å finne ut helt basale ting som vi vet på forhånd. Han har bevist at testen virker på frekvensrespons. Når det kommer til mer subtile ting, hvor spørreundersøkelsene ikke gir svar, eller svarene er tvetydige, så kan det godt tenkes at disse testene bare har bevist at presisjonen i spørreundersøkelsene ikke er god nok, selv om disse subtile tingene faktisk betyr noe for lyden. Ser du poenget mitt? Spørreundersøkelser kan fort bli som å bite seg i halen; du finner ikke ut nye ting, men testen bekrefter av og til på hvilke områder den virker, og det er fordi vi på forhånd hadde fasitsvaret at vi kan si at testen har vist seg å virke på akkurat dette spørsmålet.
Ja, det er noe svineri. Det irriterer vettet av ingeniørene der at de ikke får gehør hos markedsavdelingen. Mongo hobby dette her!@coolio, du skrev: «Jeg synes det er synd at vi har beveget oss fra åpen forskning til lukket forskning...»
Harman leverer knapt målinger med høyttalerne sine. Så man kan si de holder kortene tett til brystet.
For å vinne tillit er det viktig at det er sammenheng mellom det fagavdeling og markedsavdeling sier. I mange tilfeller vinner markedsavdelingen, langt inn i det som fremstår som R&D-vurderinger og valg av det fundamentale i kjernen. Dette kan ha med voksesyken å gjøre, og det har definitivt med kultur og integritet å gjøre. Det er bl.a. derfor jeg synes det er spennende å følge selskaper fra andre perspektiver enn det regnskapsmessige.Ja, det er noe svineri. Det irriterer vettet av ingeniørene der at de ikke får gehør hos markedsavdelingen. Mongo hobby dette her!
Har null å gjøre med kvalitetsnivået å gjøre ihvertfall, mer med bruken.Er det ikke litt fascinerende at pro-høyttalere gjerne omtales som monitorer og ikke høyttalere.
Helt klart. Proff-høyttalere fra JBL finner man en del målinger fra, og hvis man kontakter JBL direkte kan man visst få tak i spinorama-målinger av de fleste, men akkurat dette har irritert Voecks nok til at han har slippet en del målinger til denne nettsiden;For å vinne tillit er det viktig at det er sammenheng mellom det fagavdeling og markedsavdeling sier. I mange tilfeller vinner markedsavdelingen, langt inn i det som fremstår som R&D-vurderinger og valg av det fundamentale i kjernen. Dette kan ha med voksesyken å gjøre, og det har definitivt med kultur og integritet å gjøre. Det er bl.a. derfor jeg synes det er spennende å følge selskaper fra andre perspektiver enn det regnskapsmessige.
Det er underlig at en som er såpass opptatt av vitenskap kan falle i så mange hull på rene vitenskaplige feildefinisjoner. I vitenkapens og den menneskelige respektens ånd skal selvsagt ikke en slik setning få stå uten skikkelig underbygging.«Jeg er overrasket over at du forsøker å degradere testmetodikken ved dobbel blinde lyttetester til "spørreundersøkelser"»
Kall en spade en spade. Det Toole og mange andre holder på med, er spørreundersøkelser. Eller man kan kalle det blindtester. Men fordi det er preferanser som det spørres etter, og ikke «hører du forskjell mellom A og B?», synes jeg spørreundersøkelser er et godt ord. Det er ikke noe galt med det ordet. At du synes ordet virker «degraderende», viser bare ditt og manges behov for å opphøye det til noe det ikke er. Noen kalte slike spørreundersøkelser for selve gullstandarden i lydforskningen. Da er det klart at det alminneliggjørende ordet «spørreundersøkelser» ikke faller i smak.
Synes du dette er en meningsløs måte å kartlegge hva folk generelt vil like og mislike? I såfall, hva er alternativet?
Det gir mening å spørre folk om hva de liker. Alle som lager ting, er nok interessert i tilbakemeldinger fra folk. Spørsmålet er hvor mye vekt man skal legge på det. Det var ikke spørreundersøkelser som satte den første mannen på månen. Alternativet til spørreundersøkelser blant vanlige folk kan være å bruke trente, erfarne lyttere, samt ta seg tid under utvikingen. Det er litt mer omstendelig og koster nok mer enn å få 30 personer til å lytte til noen høyttalere og etterpå bruke en datamaskin til å beregne hvilke høyttaleregenskaper som samsvarer mest med de avgitte skårene fra 1 til 10. Å involvere vanlige folk i håp om at det kommer noe stort ut i den andre enden, kjennetegner vår tid. Wikipedia er vår tids leksikon, men det er et fake leksikon. De aller fleste artiklene er av dårlig kvalitet (i henhold til Wikipedias egen klassifisering), og en artikkel som er god i dag, kan bli dårlig i morgen fordi det kommer en gjøk av en skribent med andre preferanser for «sannhet». Hvis du skal selge en ting, gir det utvilsomt mening å spørre folk, markedet hva de liker. Men det er ikke naturgitt at det folk liker er bra ut fra en annen definisjon enn «likandes». Det forundrer meg at så mange har tro på spørreundersøkelser, vox populi, markedets dom i saken om gode høyttalere. Hvorfor vil ikke de samme som har preferanse for spørreundersøkelser i lydsammenheng godta at komprimert lyd med lav dynamic range (DR) er best når det er slik musikk som selger mest? Da har de plutselig endret preferanse for hvem som skal være dommer. Hvorfor virker vox populi i høyttalersammenheng, men ikke i DR-sammenheng?
...CBT som er enda bedre enn coax på vertikal spredning...
Har du dokumentasjon på det?
Jeg mener du overdriver når du sier at forskningen er en hindring for bedre teknologi. Er forskningen dårlig blir den fort motbevist. Er den god kan man bygge videre på den. Jeg ser ikke problemet.
La oss si at du har to drosjeselskaper i byen; Hest og kjerre AS og Hest og slede AS. Ifølge spørreundersøkelsene er Hest og kjerre AS det beste selskapet. En skarp analytiker som drillet litt mer i tallene, så at Hest og slede AS skåret best når det var vinter, men fordi vintersesongen er kort, var det i snitt Hest og kjerre AS som var det beste selskapet, ifølge meningsmålingene. Så kom Reodor Felgen med Motordrosja AS. Den gjorde unna turene på halvparten av tiden til halvparten av prisen. Problemet til Reodor Felgen var den massive markedsføringen fra Hest og kjerre AS. De kunne vise til vitenskapelig forskning om at hest og kjerre er det beste alternativet. «Det er et vitenskapelig faktum, en sannhet», slo markedsføringen i alle kanaler fast. Det gjorde mange av de potensielle kundene til Reodor usikre. «Motordrosja kan umulig være bra når det koster halvparten av hest og kjerre. Motordrosja har ingen støtte i vitenskapelig forskning», tenkte kundene. Så da forble det hest og kjerre og en og annen hest og slede i vintersesongen.
Klart, man klarer ikke å ljuge bort fysiske lover.
Dette vet du mye om Jeg ville tippe at du - bevisst eller ubevisst - har valgt høykapable M2 fordi du vet hva begrenset kapasitet er for noe. Se figurene nedenfor, som er ellers identiske målinger av S360A og Kii Three:
Vis vedlegget 639996
Figurene er de grunnleggende for frekvensrespons og fordreining. Sjekk fordreiningen i bassen i Kii Three. Nivået på fordreiningen er nesten like høy som testtonen. Ikke rart Kii måtte introdusere BXT-modulen. Og jeg synes det er uetisk av Kii å fremstille Kii Three som «the little big speaker», for det er den åpenbart ikke. Interessant nok er det folk som ikke hører forskjell mellom Kii Three uten BXT og Kii Three med BXT. Samtidig hevder de å høre mye til den gode bassen i Kii Three (uten BXT) helt nede i 10-20 Hz... Sjekk for øvrig hvor svak den vertikale målingen (10*hoch) for Kii er. Dette slo meg som helt åpenbart på en lyttetest med Kii hvor jeg gikk fra sitte- til ståposisjon. S360 er til sammenlikning en større boks, på størrelse med DD8C. Det gir bedre grep om fordreiningen, som sannsynligvis er langt lavere enn vist her når en subwoofer tar over i de laveste oktavene. Synd du ikke valgte M2 med én gang!
Derfor synes jeg det er fornuftig av Toole å korte ned til det som man er 100 % sikker på at er viktig uansett, nemlig fornuftig respons
Har det slått deg at det Toole (og andre vox populister) tester kanskje er testen? Det vil si at han bruker spørreundersøkelser for å teste noe som han allerede vet svaret på. Flat, jevn respons var det ikke Toole som fant på. Det er sannsynligvis en så fundamental egenskap ved høyttalere at det skal mye til om medianpersonen i en forsamling liker høyttalere som legger til og trekker fra betydelig med energi i den opprinnelige lyden. Man kan derfor lure på om det Toole egentlig har funnet ut, er at spørreundersøkelser fungerer for å finne ut helt basale ting som vi vet på forhånd. Han har bevist at testen virker på frekvensrespons. Når det kommer til mer subtile ting, hvor spørreundersøkelsene ikke gir svar, eller svarene er tvetydige, så kan det godt tenkes at disse testene bare har bevist at presisjonen i spørreundersøkelsene ikke er god nok, selv om disse subtile tingene faktisk betyr noe for lyden. Ser du poenget mitt? Spørreundersøkelser kan fort bli som å bite seg i halen; du finner ikke ut nye ting, men testen bekrefter av og til på hvilke områder den virker, og det er fordi vi på forhånd hadde fasitsvaret at vi kan si at testen har vist seg å virke på akkurat dette spørsmålet.
Fikk du ikke med deg målingene av de 7 utvalgte millionanleggene i innlegg #75? Ikke en eneste av dem har jevn og flat frekvensrespons. Dette er toppen av høyttalere i forbukermarkedet, ifølge Stereoplay.Har null å gjøre med kvalitetsnivået å gjøre ihvertfall, mer med bruken.
Så hva har jeg, høyttalere eller monitorer? Vel, jeg vet at jeg kjøpte meg høyttalere.Fikk du ikke med deg målingene av de 7 utvalgte millionanleggene i innlegg #75? Ikke en eneste av dem har jevn og flat frekvensrespons. Dette er toppen av høyttalere i forbukermarkedet, ifølge Stereoplay.
Både Toole, jeg, Amir og pave Frans - uten sammenlikning for øvrig - er enige om at flat frekvensrespons er veien til himmelen Avvik fra dette er synd og dermed en defekt