I kronikken fra fungerende leder i Helseetaten i Oslo stod det at de i sommer har hatt 7-800 telefoner på coronatelefonen pr. dag. Noen som forsåvidt i seg selv er fascinerende gitt hvor lite smitte det faktisk har vært i Oslo inntil nylig, men la gå. Når det altså først skjer noe så kommer det ca 5000 (da det toppet seg på lørdag). Hva trodde de faktisk ville skje når (ikke om) det kom ett eller annet utbrudd i Oslo?
Sett fra utsiden er det litt vanskelig å skjønne hvordan det er mulig å ha så dårlig beredskap som de nå ser ut til å ha i hovedstaden. De har hatt flere måneder med rolige tider på å forberede seg, bygge opp, legge planer og hva man nå må gjøre. Så - mens "alle" har snakket om at det kan komme en oppblussing, altså etter fellesferien, så blir de tatt på senga når det faktisk skjer det som var varslet ville skje.
Raymond er glad i å vise handlekraft og stenge og peke og si fy, men å faktisk sørge for at landets største by har fungerende beredskap har åpenbart ikke vært like morro. Dette er, som kommunisert i det uendelige, en av grunnpilarene i den planlagte strategien, men Oslo har alstå mer eller mindre valgt ikke å implementere den biten og når det skjer så har de som skulle ha beredskap i stor grad ferie ser det ut til. Jeg har full forståelse for at folk skal og vil ha ferie, men det er heller ikke slik at fellesferien for de ansatte i år kom som lyn fra klar himmel og på et tidspunkt det var helt umulig å forutse på forhånd.