Mat, drikke og røyk Whisky

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • ou812rh

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    21.03.2006
    Innlegg
    5.417
    Antall liker
    14.404
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    10
    Min utforskning av rye og bourbon fortsetter. Siden det er lillelørdag så er det vel lov å spette denne og ta en liten dram🥃 Super smooth, spicy, vanilje, karamell og et hint av banan. Lukter veldig av kanel, karamell og eik.

    CC4F4815-3F32-4A70-8718-41A7AA390EE2.jpeg
     

    Hønndjevelen

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    12.04.2010
    Innlegg
    7.032
    Antall liker
    7.631
    Sted
    Oslo
    Pure malt eller blended
    Rør eller transistor
    Analog eller digital
    Alle veier fører til Rom
    Men noen er behageligere
     

    ugn

    Hi-Fi entusiast
    Ble medlem
    14.03.2005
    Innlegg
    244
    Antall liker
    119
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Min utforskning av rye og bourbon fortsetter. Siden det er lillelørdag så er det vel lov å spette denne og ta en liten dram🥃 Super smooth, spicy, vanilje, karamell og et hint av banan. Lukter veldig av kanel, karamell og eik.

    Vis vedlegget 662615
    Takk for bildet, huska ikke hva produsenten het!

    Smakte på litt diverse på whisky-messa fra Michter's men det var en av de siste drammene for kvelden og ja.. det hadde blitt noen tidligere.
    Husker ikke hvilken av de jeg likte best nå (må lære meg å notere!), men må kanskje kjøpe en av de for å teste da.
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.684
    Antall liker
    2.286
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    4
    Pure malt eller blended malt.... om det ikke er malt i blenden, er det ikke whisky
    Det er en viss andel malt i all blended scotch whisky. Det behøver ikke være blended malt for å kunne kalles scotch whisky.
     

    Snickers-is

    Bransjeaktør
    Ble medlem
    05.02.2004
    Innlegg
    18.249
    Antall liker
    16.223
    Sted
    Østfold
    Den der er virkelig god og et funn til prisen. Samtidig er den ikke verdens mest komplekse, men den hinter godt om hva Highland Park holder på med, så du kan trygt bevege deg litt videre i HP sitt spekter om du liker den der.
     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    14.795
    Antall liker
    11.191
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Bortsett fra div bourbon og endel andre særlig amerikanske whiskytyper, er all skotsk whisky laget på maltet bygg.... det er ulovlig å bruke noe annet.
    Skotsk whisky har egen lovgivning, som styres av en whiskykonvensjon og et eget råd...Malt er i utgangspunktet bare maltet korn......
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.684
    Antall liker
    2.286
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    4
    Bortsett fra div bourbon og endel andre særlig amerikanske whiskytyper, er all skotsk whisky laget på maltet bygg.... det er ulovlig å bruke noe annet.
    Skotsk whisky har egen lovgivning, som styres av en whiskykonvensjon og et eget råd...Malt er i utgangspunktet bare maltet korn......
    Du tar feil. Se de siste punktene i denne linken.

     

    Aurora

    Æresmedlem
    Ble medlem
    04.06.2004
    Innlegg
    14.795
    Antall liker
    11.191
    Sted
    Ytterst i havgapet...
    Definition of “Scotch Whisky” and categories of Scotch Whisky

    3.—(1) In these Regulations “Scotch Whisky” means a whisky produced in Scotland—

    (a)that has been distilled at a distillery in Scotland from water and malted barley (to which only whole grains of other cereals may be added) all of which have been— kan inneholde annet korn, men bygg skal være hovedingrediensen....

    “Blended Scotch Whisky” means a blend of one or more Single Malt Scotch Whiskies with one or more Single Grain Scotch Whiskies.

    :cool:
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.684
    Antall liker
    2.286
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    4
    Det står ingen steder at bygg skal være hovedingrediensen slik du hevder. Vi får ta dette litt mer detaljert.

    ----------------------------------
    "3.—(1) In these Regulations “Scotch Whisky” means a whisky produced in Scotland—

    (a)that has been distilled at a distillery in Scotland from water and malted barley (to which only whole grains of other cereals may be added) all of which have been—

    (i)processed at that distillery into a mash;

    (ii)converted at that distillery into a fermentable substrate only by endogenous enzyme systems; and

    (iii)fermented at that distillery only by the addition of yeast;"
    ------------------------------------

    Det som er viktig å forstå her er begrepet "endogenous enzyme systems". Det betyr at det ikke er tillatt å bruke andre enzymer til å spalte stivelsen i kornet enn enzymer fra maltet bygg. Derfor må det brukes noe bygg i produksjonen av grain whisky selv om hovedingrediensen er mais eller hvete. Det er ikke tillatt å tilsette andre enzymer i produksjonen og hverken mais eller hvete malter seg selv. Altså som følger, enzymer fra maltet bygg brukes til å spalte stivelsen i mais eller hvete.
    Ta en tur til et hvilket som helst grain whisky destilleri og spør selv. F. eks. Cameronbridge, Dumbarton eller Girvan. De lager ypperlig skotsk whisky av i hovedsak mais eller hvete.
     

    aam01

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    19.09.2014
    Innlegg
    3.684
    Antall liker
    2.286
    Sted
    Sandvika
    Torget vurderinger
    4

    Hvis du ser her så lager Girvan 115 millioner liter whisky i året av hvete hvor de bruker 8,5% maltet bygg i satsen. Da er det vanskelig å hevde at bygg er hovedingrediensen.
     

    Cash 63

    Æresmedlem
    Ble medlem
    14.06.2007
    Innlegg
    11.811
    Antall liker
    26.417
    Sted
    Oslo/Grebbestad
    Med noen dråper vann i MossBurn syns jeg den blev litt rundere/fyldigere i smaken🙂 ikke fullt så spicy!
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.496
    Antall liker
    9.228
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Med noen dråper vann i MossBurn syns jeg den blev litt rundere/fyldigere i smaken🙂 ikke fullt så spicy!
    Jeg synes det var en anelse lukt av gjær når jeg og et par kompiser delte en Mossburn for et par år siden, kjenner du også noe til det ?
     

    4-string

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    29.01.2011
    Innlegg
    5.285
    Antall liker
    9.368
    Sted
    Interiore Simplicitate
    Snakker om glass - jeg kjøpte et par irske Tüath glass, de skulle angivelig være så bra. Veldig gimmicky, jeg oppfatter ikke noen av de annonserte fordelene, her må det nok skarpere neser og bedre smaksløker til. 😊Kult å legge glasset på siden for å lufte drikken, men usikker på om resultatet er veldig annerledes enn å la den stå litt i glasset.

    Holder meg til tulipanglass med kort (snifter) eller lang (Hellstrøm) stett, eller uten stett som i Glencairn. 😀

     

    Tor

    Overivrig entusiast
    Ble medlem
    03.11.2002
    Innlegg
    806
    Antall liker
    530
    Highland Park. Kan si mye om det :) En personlig favoritt gjennom mange år. Tok da en tur ut dit for noen år siden.

    IMG_1113.JPG

    Highland Park sine Pagoder



    IMG_1114.JPG


    The malting floor
    IMG_1115.JPG


    Litt peat må da til

    IMG_1116.JPG

    Godsaker blir til :)

    IMG_1121.JPG

    Og så på tønner for å bli de godsaker vi liker :)
    IMG_1125.JPG
     
    Sist redigert:

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.496
    Antall liker
    9.228
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Green label er god, delte en slik en med et par kompiser i Hua Hin i 2017. Island Green er broren til Green Label, det ble med en av hver hjem :)
    20180816_235941.jpg
    20170703_105241.jpg
     

    TAS

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.12.2007
    Innlegg
    1.794
    Antall liker
    2.017
    Sted
    Norge
    Torget vurderinger
    9
    Hei Terje - den er bare virkelig god. For tiden står en annen Highlander i beredskap på hylla over lyttestolen.
    Vis vedlegget 663847
    Her er det jo masse flott helse drekka for alle pengene...me har ikke rokke å pløye gjennom hele tråden, men er det noe spesielle Japanske whisky som anbefales?
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.496
    Antall liker
    9.228
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Har hatt et lite whiskytreff i kveld i sanatoriet,( Sanatoriet her i Moss åpner i september og holder åpent frem til midten av april) ble et par smaker av Glen Ord fra Singleton (55%,) helt ok, lettdrikkelig. Og vi tok knekken på resten av en McCleod Islay whisky. Den smaker det Bowmore av, men det vet vi ikke :) . Avslutter med en Highland Park 12 år og Nazareth på full rulle på anlegget. Med andre ord: en god tirsdag 😀
    IMG_20200922_205725779.jpg
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.496
    Antall liker
    9.228
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Her er det jo masse flott helse drekka for alle pengene...me har ikke rokke å pløye gjennom hele tråden, men er det noe spesielle Japanske whisky som anbefales?
    Nikka from the barrel er et sikkert kort, sterk, fyldig og god. Finnes på et pol nær deg :) ( Google i vei, og du vil finne mange gode tilbakemeldinger)
    4977302-1.jpg
     

    Grumpy

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.06.2007
    Innlegg
    5.618
    Antall liker
    15.404
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Her er det jo masse flott helse drekka for alle pengene...me har ikke rokke å pløye gjennom hele tråden, men er det noe spesielle Japanske whisky som anbefales?
    Det får ekspertene her inne svare på. Blir det for mye gjørme og mudd, så kaster jeg opp. Er en kun en enkel Lagavulin 16-type jeg, med sær gane, dårlig smak og i det hele lite meningsberettiget og går fremdeles i læra hos @Bulter i en alder av 60.
    Jeg har derimot etpar japser stående, men har enda ikke klart å falle for det brunaktige vannet derifra. Tar med en flaske av denne, så kan du få prøvesmake resten.

    japan_nik24.jpg
     
    Sist redigert:

    TAS

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    09.12.2007
    Innlegg
    1.794
    Antall liker
    2.017
    Sted
    Norge
    Torget vurderinger
    9
    Det får ekspertene her inne svare på. Blir det for mye gjørme og mudd, så kaster jeg opp. Er en kun en enkel Lagavulin 16-type jeg, med sær gane, dårlig smak og i det hele lite meningsberettiget og går fremdeles i læra hos Bulter i en alder av 60.
    Jeg har derimot etpar japser stående, men har enda ikke klart å falle for det brunaktige vannet derifra. Tar med en flaske av denne, så kan du få prøvesmake resten.

    Vis vedlegget 663857
    @Terje-A, takk for tipset den skal me sjekke.
    @Grumpy Hyggelig det...syns også Lagavulin 16 står seg utrolig bra...firetrinns smaks rakett som varer omtrent i 60 sekunder. Tillegg er det gøy å utvide horisonten litt så den Nikka ser jo mer en snasen ut. 🤩
     

    Terje-A

    Æresmedlem
    Ble medlem
    16.05.2013
    Innlegg
    13.496
    Antall liker
    9.228
    Sted
    Østfold
    Torget vurderinger
    19
    Lagavulin er knallgod, 8 åringen derfra er også veldig god. De som liker Lagavulin burde også omfavne Port Charlotte 10, litt mindre søt, men mer røyk. Men Bruichladdich overdriver ikke, den er bare knallgod :) .
    For de som liker Islay så bør barskapet inneholde en Port Charlotte 10, en Ardbeg og en Lagavulin. Får man damer på besøk, eller kona vil smake så er en Highland Park også fornuftig å ha på lur:)
     

    Trane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.09.2003
    Innlegg
    8.151
    Antall liker
    6.731
    Torget vurderinger
    4
    Men Bruichladdich overdriver ikke, den er bare knallgod :) .
    For de som liker Islay så bør barskapet inneholde en Port Charlotte 10, en Ardbeg og en Lagavulin.
    Gode alle de tre og lett tilgjengelige er de også. Derimot forstår jeg ikke hvorfor Bruichladdich er så sjelden å se i polhyllene. Selv i taxfree hyllene (gamledager) er de oftest fraværende. Selv i ganske enkel standard tapping. (Joda, jeg vet at PC er et Bruichladdich brand).
    Blir alltid glad når jeg ser de Bianchi-grønne Laddie-flaskene ;)
     

    Grumpy

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    07.06.2007
    Innlegg
    5.618
    Antall liker
    15.404
    Sted
    Oslo
    Torget vurderinger
    1
    Enig Terje og Trane, selvom jeg har langt igjen å gå blant de ulike whisky'ater. Personlig synes jeg alt ved Port Charlotte 10 var utsøkt bra - ikke for mye av noe - MEN, avslutningen stemte ikke for meg. -Ble liksom for rå og på en måte uferdig med "kvass egg" som delte tunga i to. Var litt som å ha med en dame hjem, for så å våkne dagen etter.... (uten at jeg noengang har gjort det altså) 🤭 .
     
    Sist redigert:

    Trane

    Hi-Fi freak
    Ble medlem
    22.09.2003
    Innlegg
    8.151
    Antall liker
    6.731
    Torget vurderinger
    4
    PC 10 er ganske så frisk og sjarmerende, men mangler finesse og balanse spesielt i avslutningen. Slik er det dessverre for de fleste av destillerienes egne standard tappinger. I noen tilfeller har jeg opplevt det i tappinger av såkalte independent bottlers som Berry Bros & Rudd, Cadenheads og Gordon & MacPhail. For noen år siden var en del dyrere enn standardtappingene, men ikke nødvendigvis dustedyrt slik det er blitt til nå. (Ja, tiåringer til 16-1800 NOK er dustedyrt.)
     
  • Laster inn…

Diskusjonstråd Se tråd i gallerivisning

  • Laster inn…
Topp Bunn