Det er alltid Sverige - som i dag falt ned på 18. plass over andel coronadøde etter å ha blitt passert av Sveits.
Liechtenstein passerer vel Sverige før nyttår også.
Det er over 300 millioner i Europa som bor i land med høyere coronadødelighet enn Sverige. Men det er selvsagt Sverige som er clusterfucken! Blir litt monotont dette.
Fordi Sverige alltid står først i listen av "land det er naturlig å sammenligne oss med". Også når den sammenligningen ikke slår ut i Sveriges favør. Sverige ligger mellom Finland og Norge geografisk. Folkehelse, etnisk sammensetning, religion, kultur, aldersfordeling og økonomi er ganske lik. Nord for Stockholm er det svenske bosettingsmønsteret tynnere befolkning enn i Norge, mer som i Finland. Sør-Sverige er nokså sammenlignbart med Sør-Norge, bortsett fra en liten region rundt Stockholm som kanskje er mer sammenlignbar med Danmark. Det er ingen ting som tilsier at Sverige er mer sammenlignbart med Liechtenstein eller Monaco enn med nabolandene, langt mindre med Roma eller Madrid.
Du har selv argumentert så busta fyker for at det er svenske myndigheter som har håndtert dette riktig og alle andre har tatt feil, og da bør det kanskje ikke være så utenkelig at myndighetsresponsen har noen konsekvenser også. Forskjellen mellom Sverige og nabolandene Finland og Norge ligger nesten bare i at svenske myndigheter har vært så påfallende trege med å gjøre noe som helst at de få beslutningene de har vært i stand til å ta har kommet i motfase med virkeligheten. De greide omsider å bestemme seg for å åpne opp for besøk på sykehjemmene igjen, men ikke før i slutten av oktober, og da var andre bølge nettopp kommet i gang.
I dette tilfellet er det høyst relevant å sammenligne Norge med Sverige, siden diskusjonen gjelder tiltaksbyrden på utsatte grupper. Den svenske responsen er i langt større grad basert på frivillighet og lojalitet enn påbud og forbud, så man burde forvente en lavere "tiltaksbyrde". Det fungerte brukbart en stund, men så kollapset lojaliteten. Det vi ser i Sverige er at RRR's "utsatte grupper" er de som rammes hardest med arbeidsledighet, sykdom og død. Dessuten ser vi mye depresjon og ensomhet blant de over 70, som har levd med "råd" om isolasjon siden april. Da ligner denne påfallende omsorgen for "utsatte grupper" og deres "tiltaksbyrde" stadig mer på et vikarierende argument for et eller annet.
Överdödligheten under mars–maj 2020 jämfört med 2016–2019 bland medelålders och äldre personer födda i länder varifrån många nyligen invandrat som flyktingar var ca 220 procent. Bland personer födda i Sverige, EU, Norden eller Nordamerika var överdödligheten bland äldre 19 procent och bland...
lakartidningen.se
Den svenska ungdomsarbetslösheten ligger i dag på nivåer som är troligen är bland de högsta sedan 30-talet. Enligt Statistiska centralbyråns senaste statistik ligger den justerade siffran för september på 27,1 procent av arbetskraften. – Under stora kriser som nu och 2009 är det påfallande att...
www.svt.se
Rekommendationerna för de äldre i samband med coronapandemin har minskat trycket på sjukvården men också lett till sämre hälsa för dem som är över 70 år. Det visar en ny rapport från Folkhälsomyndigheten. Rapporten är en av anledningarna till att rekommendationerna på torsdagen togs bort.
www.svt.se
Man kan ikke argumentere for "lavere tiltaksbyrde" uten å ta inn over seg hvordan dette har fungert i et naboland som har forsøkt nettopp dette, og hvor alt annet er tilnærmet likt. Det gick åt skogen, både medisinsk, økonomisk og sosialt.