Nå som vi har kommet oss inn i et nytt år – synes jeg det er greit å løfte blikket litt igjen.
For 10 mnd siden – debatterte vi intenst ulike strategier – brems eller slå ned. Hvordan ble utviklingen – sett opp imot hvordan man så for seg utviklingen. Jeg bruker Norge og Sverige som «eksempler» på de to ulike strategiene.
Brems
- De to bølgende har vært tøffe for helsevesenet i Sverige – men de har hele tiden hatt ledig kapasitet. Så helsevesenet har ikke kollapset.
- Hovedgrunnen til at helsevesenet ikke har blitt overbelastet er at man har innført ganske mange tiltak – slik at kurven har blitt flatere enn modellene indikerte. Også fikk man også et pusterom i sommermånedene.
- Så mens toppen ikke ble så høy som «modellene predikerte» - så har varigheten blitt betydelig lengre og belastningen på helsevesenet har vært ekstrem i 2-3 måneder i vår, og i et par måneder nå i vinter og er fortsatt det.
- Sykdomsbyrden har vel også vist seg å være mer krevende i «real life» enn på papiret.
- Dødeligheten har vært (betydelig) lavere enn predikert selv når man teller alle som har dødd med Covid-19 og ikke bare de som har dødd av Covid-19.
- Nå er ikke statistikken for 2020 klar ennå, men det er ingen ting som tyder på at blir noen særlig overdødelighet for Sverige i 2020. Dødeligheten havner ganske tett på 2015 – og snittet av 2019 og 2020 havner godt under trend de siste årene. Det er et ganske tydelig tegn på at de aller fleste av de ca 10 000 som har dødd med Corona – hadde dødd i 2020 uansett (Fra et statistisk ståsted).
Slå Ned
- I Norge så har vi langt på vei greid å holde smitten nede. Det var ikke alle som trodde det faktisk var mulig – så en slå ned strategi lar seg faktisk gjennomføre.
- Likefult kreves det langt strengere smitteverntiltak enn det mange hadde sett for seg, og hele befolkningen har relativt store begrensninger på hva de kan gjøre. Jeg synes vel at en av de største byrdene får lite plass i debatten - vi har trolig godt over 50 000 som hele tiden sitter i karantene.
- At det nå utredes mulighet for portforbud – sier vel sitt om at det må veldig strenge tiltak til.
- Det har vist seg at dette ikke var så lett å målrette tiltak og beskytte de svake som man så for seg.
Vaksine
Vaksine er jo den store «gamechangeren» her. For 10 måneder siden – så var det ingen seriøse som antydet nevneverdig vaksinering i 2021 i det hele tatt. Nå er det vel realistiske håp om at vi har tilstrekkelig vaksinering til at livet kan gå videre igjen allerede til sommeren.
Valgte Norge riktig?
Jeg mener Norge valgte feil i fjor vår. Vi har bedre helsevesen, mindre innvandrerbefolkning, mindre tett bosetning, bedre økonomi – så vi ville trolig kommet en del bedre ut enn Sverige. Hovedgrunnen til at valget var feil – var de veldig høye kostnadene med smitteverntiltak. Tenk dere dagens situasjon – uten noe håp om vaksinering før langt ut i 2022. Hvordan hadde viljen til å stille opp og stå i enda strengere tiltak et helt år til vært? Altså – samme situasjon i dag, men ingen bedring de neste 12 mnd. Dette hadde vært en veldig vanskelig situasjon.
Men så ble vi reddet av lynrask vaksineutvikling.
Så Norge har derfor kommet veldig godt ut av det – ikke fordi vi valgte rett i fjor, men fordi vi ble reddet av vaksinen.
Skal man regne samfunnsøkonomisk lønnsomhet – slik man gjør ellers i samfunnet – så ville nok fortsatt brems strategien ha vært den beste, men Norge har jo penger nok så vi slipper å tenke på det. Jeg er like fullt litt bekymret for hva slags presedens man danner. Et paradoks her er jo at mange snakker om at det skal bygges ut kapasitet/beredskap, men er man da villig til å velge en strategi hvor man skal bruke denne beredskapen da..?
Valgte Sverige riktig?
Sverige har betydelig mindre penger enn oss, og som jeg har skrevet mye om i «hva gikk galt i Sverige»- tråden – så har de så gjennomgripende problemer i alle samfunnsfunksjoner at det er vel usikkert om de i det hele tatt ville greid en Slå-Ned strategi. Det er vel bare en håndfull land som har greid det.
Så, ja – jeg synes Sverige har valgt riktig. Så kan vi selvsagt ha en diskusjon hvor mye som «gjenstår» i Sverige. I Stockholm er smitten fallende, og den har flatet ut på landsbasis. Litt usikre tall etter julen, men det kan se ut som om Sverige nå er over toppen – og den neste måneden vil forhåpentlig smitten falle til ukritiske nivåer.