Et problem her er at det sitter folk sentralt på Østlandet og bestemmer hvordan offentlige bygg skal utstyres med blandt annet parkeringsplasser og solskjerming. Nytt sykehus hvor "The Powers to Be" sitter i et direktorat/departement i Oslo og bestemmer at her skal vi være "grønne". De ansatte skal bruke kollektivtransport evt gå, til/fra jobb og for å motivere til det så kuttes det kraftig ned på parkeringslasser. Jo smart det! Her går det knapt busser, stort sett i forbindelse med skolenes åpning stenging og en runde på kvelden. Og å gå når etablissementet plasseres en halv mil fra der flertallet bor. Gå i minus 20-30grader?? Det fungerer ikke! Dette er vanskelig å forstå når man ikke har vært på plassen der man planlegger sitt nye sykehus. "Nedslagsområdet" til denne institusjonen er også et område som vel er noe nær fylket Viken i avstander og mange pasienter kommer med bil. Vel gjesteparkerinegn er også redusert! Et salig kaos å finne et sted å sette fra seg bilen. "Men hvorfor tar de ikke T-banen til sykehuset?" DET FINNES IKKE NOEN T-BANE!!!
Og offentlige bygg som er i drift H24/7 og ikke har solskjerming på nordsiden av bygget! "Det kommer jo ikke noen sol på natta, dum eller?" Jo for tenk , det gjør det! Hørt om midnattsola?? Og den står lavt på himmelen og er jævlig iriterende!
Og det er sikkert bror, søster eller søskenbarn til de som tok disse avgjørelsene som bestemte at alle "sykehusboligene skulle selges. "Der er jo sååå populært å søke jobb i Finnmark!" De som vil jobbe her kan da saktens gå inn på det private leie/kjøpemarkedet! Genialt! I de noen og førti årene jeg har bodd her i Finnmark har gjennomgangstonen vært at vi får ikke kvalifiserte folk til å komme hit! Det gjelder i de fleste bransjer. Ble det lettere å rekrutere når man ikke kunne få tjenestebolig? Nei det ble det ikke! For egen del var tjenesteboligen et vesentlig poeng ved å søke hit!
Og dessverre synes det som om mange unge ikke forstår hvor mye det utgjør i kroner og øre når de får nedskrevet studielån og Finnmarksskatt. Matematikk er et forsømt fag i skolen!
Norge er stort og det er langt fra sør til nord! Det blir ikke kortere ved å flytte fylkesadministrasjonen fra å være 18 mil borte til å være 90 mil borte!
Et massivt problem i dette landet er at det sitter meget godt utdannede mennesker med sikkert tildels god lønn, både fortjent og ufortjent, og foretar dramatiske besluttninger som angår folk laaangt borte, uten at besluttningstakerne har den ringeste kjennskap til forholdene lokalt.
Og i ensidige industrisamfunn, eller kanskje "gjenstridige", er det en tendens til at man følger far i å jobbe på smelteverket, gruva eller hva det nå er man driver med. Motivasjonen for å ta høyere utdanning er ikke nødvendigvis så stor. Ambisjonene til både unger og skole er gjerne at "de skal nå likevel bare begynne på fabrikken". Og det er her vi helst ser det klassekillet som Larson og noen andre går seg bort i. De ungene som har foreldre med akademisk bakgrunn blir i større grad enn kameratene, som har foreldre som jobber i fiskebåt, på fileten eller fabrikken, dyttet og hjulpet gjennom skolen. Både fordi disse foreldrene nok forstår noe bedre enn naboen verdien av boklig lærdom og ikke minst fordi de har et bedre utganspunkt for å skulle kunne hjelpe avkommet med lekser og akademiske problemer. Problemet er dessverre at disse lokale som tar høyere utdanning som oftest ikke kommer "hjem" etter utdanningen. Ofte fordi det ikke finnes relevante jobber til dem.