Hva er det egentlig uenigheten her? Det er vel relativt opplagt at alle har like muligheter i det norske utdanningssystemet. Det må vel være like opplagt at barn av resurssterke foreldre har en mye større mulighet for å lykkes?
Det er bare den klassiske høyre-venstre-aksen i politikken og spørsmålet om hva som er rett balansepunkt mellom små forskjeller og belønning for innsats. Som du sier er det nokså opplagt at barn ikke kommer likt ut fra hoppkanten. Noe er arv og genetiske tilfeldigheter, noe er et spørsmål om oppdragelse og oppbacking hjemmefra. En av de større komplimentene jeg har fått som forelder var da eldstedatter sammenlignet notater med asiatiske venner og fikk klar beskjed om at «du har fått en
gul oppdragelse!» Hun kommer formodentlig til å klare seg greit i verden. (So far, so good.)
Det første punktet hvor dette blir politisk er utdanningssystemet. Det er kjempeviktig at det ikke forsterker sosiale ulikheter, men fortsetter å gi like sjanser for lik begavelse, og helst bidrar til utjevning ved å løfte frem uforløst potensiale. Som det ble påpekt tidligere er intelligens og selvdisiplin to av de viktigste suksessfaktorene. I den grad disse kan påvirkes positivt i skolen, er nok ikke det gjennom dulling og misforstått «forståelse». En skole som ikke stiller krav og ikke gir tydelige tilbakemeldinger reproduserer forskjeller ved at foreldrenes oppfølging og krav til barna får avgjørende betydning for videre forløp.
Det neste punktet er skattesystemet. Det er lettere å tjene den andre millionen enn å tjene den første, så ungdom som også starter med solid økonomi har åpenbare fordeler. Med den prisutviklingen som har vært på fast eiendom blir det fort en skattefri årslønn i papirgevinst ved å bare eie noe. Min eldstedatter med mann og hund bor nå i en Frogner-leilighet i samme oppgang som sin bestemor. Det er til nytte for de unge og til glede for den gamle, men det var nok ikke de nyutdannede som kjøpte den leiligheten. Ikke bilen i kjellergarasjen eller høyttalerne og forsterkerne i stua heller. Klart det fører til økende forskjeller over tid når noen får close air support og andre ikke får det. Det er et legitimt spørsmål i hvilken grad slikt bør utjevnes via skattesystemet, men for min del er det vrient nok å ikke forskjellsbehandle de tre barna mer enn det er saklig grunn til.
Uenigheten ligger nok ikke i situasjonsbeskrivelsen, men i hvilken grad man ser det som et problem og hva man er villig til å gjøre med det. Ut fra egen livsreise mener jeg det må være mulig å starte fra enkle kår, benytte seg av mulighetene til utdannelse, jobbe hekken av seg en 30-40 år, og så kunne nyte de økonomiske fruktene av det i noen år. Noe bør man også ha mulighet til å gi videre til neste generasjon uten at det skal konfiskeres. Det er et biologisk instinkt å forsøke å støtte avkommet, så det ville være litt snodig om man ikke skulle ha lov til det bare fordi man også har evne til det. Som tidligere diskutert er jeg for eiendomsskatt og arveavgifter for å dempe litt av av formuesoppbyggingen og stokke kortene på nytt for neste generasjon. Så kan man selvsagt diskutere satsene, men heller det enn konfiskatoriske skatter på inntekter over X kr som enkelte raddiser fabulerer om.