Nasjonalt var det hjemmeskole i seks uker for 1.-4. trinn (samt yrkesfag Vg2 og Vg3) og i åtte uker for 5.-7. trinn, ungdomsskole og videregående skole (8).
Ved gjenåpningen forsommeren 2020 innførte skolemyndighetene trafikklysmodellen, og utover høsten ble modellen aktivt tatt i bruk. Fra senhøsten 2020 til og med tidlig vår 2021 påla en del kommuner og fylker ulike skoletrinn rødt nivå, som for barne- og ungdomsskole ofte innebar at halvparten av elevene hadde hjemmeskole mens den andre halvparten var på skolen, f.eks. annenhver dag.
Videregående skole operasjonaliserte rødt nivå på ulike måter. Våren 2021 var gjennomsnittlig 25 prosent av skolene helt eller delvis stengt, men det var store geografiske forskjeller, fra Møre og Romsdal med 11 prosent til Oslo med 60 prosent (9).
Det er fint med referanser til hva reglene er, men så har det jo hele tiden vært lokale tilpasninger. Føre var, vi bidrar i dugnaden og vi avlyser for sikkerhets skyld har vært tematikken for alt som har med samling av menenesker å gjøre de siste 2 årene.
Det er altså ca 200 000 elever i videregående skole som har fått så dårlig undervisning dette skoleåret og forrige skoleår at man velger å ikke arrangere eksmane.
Dette er trolig ikke noe spesielt for VGS - så det er trolig noen hundre tusen barn i barneskolen også - som har mistet viktig undervisning. Og selvsagt de som er på høyere nivå også. Når man skal se nasjonalt - så burde altså et stort undervisningstap for 1 million elever telle ganske mye.
Idretten har også stort frafall - spesielt seniorene på hobbynivå. For mange har dette vært en viktig sosial arena - og det har selvsagt vært viktig med den fysiske aktiviteten.
Mange har falt ut av arbeidslivet. Så kan man selvsagt si at arbeidsledigheten er på omtrent samme nivå nå som før pandemien - ok, men det er ikke de samme menneskene. Og uten smitteverntiltak kunne vi trolig hadde flere tusen færre arbeidsledige.
De svakeste i samfunnet har også hatt den tøffeste byrden. Psykisk utviklingshemmede, rusmisbrukere, pasienter i psykiatrien osv - smitteverntiltakene har gjort at stort sett alt som har med sosial omgang med andre er sterkt redusert.
Mange eldre har isolert seg og levd i mer eller mindre konstant frykt siden pandemien startet.
Selv om Norge har mer enn nok penger - så har vi brukt enormt med penger på å redde noen få liv fra Corona. Penger som kunne gitt langt mer livskvalitet for mange hvis de hadde vært brukt på andre områder.
Og hva har vi vunnet - jeg regnet for en del sider sider at i 2020 så utgjorde tapte leveår for Corona i katastrofelandet Sverige ca 1-2 måneder med tapte leveår til kreft. Og det var vel også slik at selv i Sverige det året var det flere mennesker under 70 år som tok livet av seg enn som døde av Corona.
Denne pandemihausingen i mediene og fra myndigheten side har gjort at vi har innført smitteverntiltak som har rammet folkehelsen langt mer enn skaden pandemien kunne ha gjort.