Jeg og en kompis testet ulike varianter av utvanning, ulike grader av utvanning osv for en del år siden. Vi gikk litt vitenskapelig til verks og gjorde til og med en uformell blindtest for å kontrollere at vi ikke hevdet å foretrekke den eller den varianten basert på en forutinntatt oppfatning om hvorvidt en whisky skulle vannes ut eller ikke.
Resultatene ble overraskende entydige. Mer enn et par dråper gjorde konsekvent whiskyene klart dårligere. Vi rangerte den typisk et 2-3 øyne på terningen lavere enn de som ikke var rørt. Vi testet vel 5 eller 6 ulike typer med og uten vann, og det hele endte med litt mer konkurranse når det var snakk om få dråper vs standard vare. Men overraskende nok foretrakk vi begge alle variantene uten vann.
Fritt etter hukommelsen lå det lite i selve smaken, men det virket å ligge en forskjell i graden av avdampning, og dermed altså ble lukten ganske ulik både når man bare "neset" drinken, og luktopplevelsen når man drakk den. Til og med ettersmaken virket å bli overraskende mye lenger og mer nyansert uten vann.
Det var det vi kom frem til, og jeg har selv ikke sett meg tilbake. Men jeg oppfordrer andre til å gjøre liknende tester. Vi hadde det i allefall gøy!